Dodaj do ulubionych

23 rocznica

IP: 81.15.254.* 13.12.04, 07:10
A na zdjęciu jakiś gó..arz, który w stanie wojennym nie był nawet płodem. I po co to wszystko? Może jeszcze zrobić dzień wolny od pracy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bogusławq Dębski Re: 23 rocznica IP: 212.244.211.* 13.12.04, 08:09
      Artykułu nie autoryzowałem i być może dlatego są w nim nieścisłości.
      Noc z 13 na 14 grudnia spędziłem w Białymstoku u dalekich krewnych a nie na wsi.
      Apel o rozpoczęcie strajku nie był "jakiś" a od razu zawierał najważniejsze dla
      nas wtedy żądania: odwołanie stanu wojennego i przystąpienia do rozmów oraz
      uwolnienie wszystkich internowanych, w tym z naszego zakładu.
      • Gość: xx Re: 23 rocznica IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 08:29
        ale jAJA -a miało być tak patriotycznie !!!tak jak się zaczeło i tak skończy
    • Gość: prałat Re: przybywa kombatantów i ofiar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 08:48
      Z każdym rokiem przybywa rzekomych kombatantów i ofiar. Jakby tak liczyć to
      ofiary idą w tysiace a kombatanci w miliony . Kazdy miał jakieś zasługi w
      obalaniu . Nikt nie ma zasług w bodowaniu. Budujemy 15 lat i nic nie
      zbudowaliśmy. Na drzwiach od stodoły lataja lotnicy bo tak trzeba orzekł były
      MON, spieprzaj dziadu orzekł sprawiedliwy Kaczor na widok bezdomnego i
      bezrobotnego. Specjaliści od rewolty na Ukrainie. Chociaż dlaczego oni mają
      mieć lepiej?
      • lindow1 Re: przybywa kombatantów i ofiar 14.12.04, 17:55
        Niedawno, na promocji albumu z Biebrzy W. Wołkowa konferansjer takimi oto
        słowami przedstawił wydawcę Benkowskiego: "oto partyzant i opozycjonista ".
        Przypochlebiał się wydawcy nadużywając słów. Jak się potem okazało facet czyli
        ten konferansjer był dziennikarzem w gazecie partyjnej, a im dalej od owego
        stanu wojennego tym więcej mitów tworzy,jak ten. Aż przykro było patrzeć na
        partyzanta i jego piewcę.A miało być miło, kolorowo, ze slajdami i biebrzńską
        zwierzyna. W pewnym momencie naszej historii okazało się, że zarejestrowanych
        uczestników Powstania Styczniowego, tych do orderów i medali było dwukrotnie
        więcej niż faktycznie uczestniczyło w powstaniu.
    • kurna_felek Re: 23 rocznica 13.12.04, 11:10
      Sami esbecy tu piszą? (poza Dębskim) Czy mi się wydaje? Boli prawda po tylu
      latach, że na złego konia, a w zasadzie wronę, się postawiło.
      • kurna_felek Re: 23 rocznica 13.12.04, 11:17
        Trochę niepoważnie:
        - Puk, puk!
        - Kto tam?
        - Harcerze.
        - Nie wierzę.
        - Otwieraj chamie, zomo nigdy nie kłamie!
      • Gość: xx Re: 23 rocznica IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 15:33
        nie ezbecy ,ale wyrolowani przez solidarność ,poza dębskim oczywiście -on ztego korzysta !!!!
        • Gość: kaczmar Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 13.12.04, 15:46
          Nie przez Solidarnosc baranie, ale przez gen.Spawacza i bydlo z WRON.
          • Gość: xx Re: 23 rocznica IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 16:20
            może i przez spawacza ,a aktualne upodlenie narodu to przez solidarność czubku!!i idioto
            • Gość: kaczmar Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 13.12.04, 16:30
              Czyzby w Jaroszowce tylko wariaci mieli dostep do pc?
              Co do aktualnego upodlenia, to zapytaj o to Leszka "mniej niz zero",
              prezydenta, Ungera, Siwca i innych "oddanych" dzialaczy.
              Problem w tym, ze oni maja tyle do Solidarnosci, co Ty do rozumu.
              • Gość: kaczmar Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 13.12.04, 16:36
                Mam nadzieje, ze juz wktotce "znajdzie sie pala na WRON i generala".

• Gość: anka1 Re: 23 rocznica IP: 212.33.74.* 13.12.04, 17:16
                  stan wojenny byl i pozostanie zlem a morza krzywd ktorych wtedy doznali ludzie
                  nikt do tej pory nie naprawil.
                  czy wynagrodzono zlo ktore wyrzadzono kilkumiesiecznemu Stasiowi - Synkowi
                  Kingi Dunin i Sergiusza Kowalskiego ? Rodzicow internowano a Jego esbecja
                  zawiozla do domu dziecka !!!
                  ilu dzieci pozbawiono wtedy rodzicow ? dlaczego do tej pory za zamordowanie
                  gornikow w Wujku nikt nie siedzi ?
                  niedobrze sie robi gdy sie patrzy co zrobilismy z szansa jaka byla nam dana w
                  1989 ...
              • Gość: Z.P. Re: 23 rocznica IP: *.elpos.net 13.12.04, 17:15
                Dobrze, że po upływie dwudziestu paru lat ludzie pamiętaja te wydarzenia. Nie
                możemy zapominać, że szykanami,pałą i karabinem nie można budować przyszłości
                kraju.
                Co do obecnej kondycji naszego państwa, to temat z pewnością ważny, ale wątpię
                czy pasuje do tego wątku.
              • Gość: xx Re: 23 rocznica IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 17:30
                kaczmar -weż koło i walnji się wczoło!!!
                • Gość: kaczmar Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 13.12.04, 18:23
                  Zmien plyte i oddaj szacunek, tym ktorzy zostali pozbawieni zycia badz wolnosci.
                  W tym celu jest ten watek, a nie jak sadzisz o sytuacji dzisiejszej kraju i co
                  za tym stoi.
                  • Gość: xx. Re: 23 rocznica IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 19:25
                    jak najbardzjej należy się tym ludziom hołd i szacunek !!!.tylko ci ludzie gineli za trochę inną polskę i ideie, niż obiecali im przywódcy z solidarności
                    • Gość: kaczmar Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 13.12.04, 19:36
                      Czyzby? To moze sprecyzuj o jaka Polske gineli, byli wiezieni, a jaka Polske
                      obiecywala Solidarnosc?
                      • Gość: xx Re: 23 rocznica IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 20:02
                        chodzi mi o postulaty z gdańska -resztę sam sobie wytłumacz!!!!!!!!!!
                      • Gość: joakim o jaka IP: *.mielnik.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 17:54
                      • Gość: joakim lelevel o jaka Polskę walczyła Solidarność? IP: *.mielnik.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 18:03
                        Ta pierwsza z 1980-81 r. miala program Samorządna Rzeczpospolita napisana w
                        duch Abramowskiego, tworcy polskiej spółdzielczości (i nie tylko). Polska
                        samorzadna miała być przede wszystkim w zakładach pracy, które mialy pozosatc
                        panstwowe ale kontrolowane przez rade pracowniczą, a nie przez lipny zarząd
                        sprywatyzowanej społki jak dziś. Data 13 grudnia nie jest przypadkowa: tego
                        dnia wesząl w zycie ustyawa o samorzadzie pracowniczym w przedsiebiorstwie
                        panstwowym, ktora odbierala praktycznie komunie mozliwosc centralnego sterownia
                        gospodarką.
                        A teraz: co sie z tym stało?
                        Ideały rozmieniono na stołki. Część Solidarności, skupiona wokół Wałęsy wolała
                        podzielić się władzą z komunistami, ale za cenę uciszenia dołów i odejścia od
                        programu Solidarnosci. Komunisci chcieli sie uwlaszczyc i zrobic kapitalizm - z
                        dyrektorow fabryk chcieli stac sie ich wlascicielami. Radykalna Solidarnosc z
                        jej samorzadami w zakladach pracy przechwytywala łup komuny oddajac miejsca
                        pracy pod kontrolę pracowniczą. i dlatego Solidarnosc byla wrogiem ktorego
                        nalezalo zniszczyc. A stan wojenny sluzyl oddzieleniu tych co chcieli sie bic,
                        jak Gwiazga, od tych co chca sie dogadac, jak Walesa. No i potem okragly stol
                        ukartowany juz w Magdalence m-dzy panem wojtem i plebanem, czyli gen.
                        Kiszczakiem, kpr. Wałęsą i ksiedzem z Episkopatu oddelegowanego przez Glempa.
      • Gość: jj Re: 23 rocznica IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.12.04, 20:32
        Jako jeden - jak należy sie domyślić z Pana wypowiedzi "samych esbeków" pragnę
        poinformować, że pamięć o tej rocznicy jest potrzebna po to, aby wiedzieć coś
        więcej o Polsce niż ile kosztuje dolar. Z tą pamięcią jest źle , czego mam
        dowód kiedy dziennikarzowi - autorowi mojej wypowiedzi powiedziałem o 3 wątki
        za wiele. Stąd "trafiłem" tamtej nocy do "Fast" (co jest nieprawdą). Tak jak
        wszyscy (w moim przypadku pod pretekstem wyjaśnienia sprawy Ryśka.M z Fast)
        zawieziono mnie do KW MO na Sienkiewicza. Reszta sie zgadza. jamiołkowski
        • Gość: 40 latek Re: 23 rocznica IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 13.12.04, 20:51
          Jamiołkowski Debski Putra popatrzcie na tych biedakow na zasilkach z fast
          uchwytów biazety mozna zachlystywac sie wolnoscia jak sie dorobilo na garbach
          tych co sa nazasilkach oni wolnascia nie najedza sie i tylko nie mowcie ze to
          winna komuna bo wy tylko byliscie chytrzejsi i nie robcie z siebie meczennikow
          • Gość: jj Re: 23 rocznica IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.12.04, 21:11
            Niestety zgadzam sie z Panem. Nie o taka Polskę wtedy milionom z Solidarności
            szło(mnie też), ale to nie oznacza, że trzeba zapominać. Każdy ma prawo do
            nadziei. Myśmy 25 lat temu mieli to prawo, mają to prawo Ukraińcy, choć pewnie
            za tym też stoi mapnipulacja. Ale w rocznice należy szanować intencje (może
            dzięki temu będziemy lepsi)a nie skutki. Akurat właśnie tego jedynego dnia
            trzeba myśleć sercem.jj
          • Gość: Z.P. Re: 23 rocznica IP: *.elpos.net 13.12.04, 22:52
            Czytając Twoją wypowiedź 40-latku, wnioskuję że darzysz jakimś sentymentem to,
            czego tak heroicznie próbowali bronić rerzyserzy stanu wojennego. Należy
            jednak pamiętać, że to oni sami dostrzegli bezsens kontynuowania tej linii
            polityki. Nikt ich nie obalił. Sami podzielili się władzą z dobraną przez
            siebie opozycją, przy okazji świetnie się ustawiając na przyszłość.
            Kto jest winien temu, że swoje pięć minut wykorzystaliśmy w ten a nie inny
            sposób, to już temat na inną dyskusję.
            Mam nadzieję, że swoją wypowiedzią nie chciałeś nikogo przekonać, że stan
            wojenny powinien być utrzymany do dnia dzisiejszego.
            • Gość: 40 latek Re: 23 rocznica IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 14.12.04, 06:09
              potepiam stan wejenny i to przed stanem ale jak sam przyznales panie Debski
              cwaniaki wykorzystali 5 minur a uczciwi zostali na lodzie
          • Gość: Bogusław Dębski Re: 23 rocznica IP: *.piasta.pl 13.12.04, 23:15
            Na niczyim karku się nie dorobiłem, a że chcę być nadal przyzwoity stąd mam
            ciągłe kłopoty mając do czynienia z cwaniakami, których drażni, iż wielu ludzi
            mi ufa.
            • lindow1 Re: 23 rocznica 14.12.04, 18:00
              Pan D. siedział jak trusia, bał się oddychać w poniedziałek pamiętnego
              grudniowego dnia. Teraz robi za bohatera.Chyba nie zna wierszyka Gałczyńskiego
              o wietrze historii, rosnących ludziomn skrzydłach i trzęsących się portkach
              pętaków.
              • Gość: jj Re: 23 rocznica IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.12.04, 18:30
                Do Lindowa 1. Zamilcz, nie jątrz, nie obrażaj,popytaj, poczytaj!. Z kalendarium
                NSZZ Solidarnośc M. Kietlińskiego - 14 grudnia- "W Unitrze Biazet na wydziale
                Technologicznym Konstrukcji Narzędzi odbyło sie spotkanie kilkunastu członków
                Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność", którzy nie zostali aresztowania. W
                trakcie spotkania (wzięli w nim udział miedzy innymi: Elzbieta Kaufman -
                Suszko,Marcjanna Romanowicz, Róża Michałowska, Ryszard Wnorowski, Jerzy Mojsa,
                Kazimierz Madej,Bogusław Dębski i Ryszard Borucki)powołano Komitet Strajkowy,
                na czele którego stanął R. Borucki. Po spotkaniu jego uczestnicy przeszli na
                halę. Tam B. Dębski przekonywał zebranych robotników (ok. 1000 osób), że nie
                można pogodzić się ze stanem wojennym. Tego dnia nikt w "BIazecie" nie podjął
                pracy....Przez cały poniedziałek trwały wiece, którymi kierowali B. Dębski i R.
                Borucki".
                Dębskiego skazano na 2 lata.
                Akurat tak się składa, że w Radzie Miejskiej przychodzi mi często spierać sie z
                radnym Dębskim. Ale to nie przeszkadza mi mieć do niego szacunek, bo aby 14
                grudnia 1981 roku organizować strajk to trzeba było mieć charakter. Nie wiem
                czy mnie byłoby na to stać (internowanie było jednak bezpieczniejsze).Tak się
                składa, że o tamtym strajku w Biazecie coś niecos wiem - od brata który tam
                pracował, stąd twoje rewelacje lindow są zwykłą podłością. jamiołkowski
                • lindow1 Re: 23 rocznica 15.12.04, 16:36
                  Do jj! Zostałem wprowadzony w błąd przez byłego pracownika Biazetu odnośnie
                  tej osoby. Przepraszam. Dobrze , że się odezwałeś. Najgorzej jest zadawać się
                  z mitomanami. Mój uczestnik tamtego strajku poprostu zaczął robić dzisiaj za
                  bohatera , ale kosztem organizatorów oporu w tamtych dniach. Jeszcze raz
                  przepraszam. Co nie zmienia faktu, że znam z imienia i nazwisk
                  wielu "bohaterów" dzisiaj tamtych dni, a bali się wówczas wziąć gazetkę do
                  ręki, nie mówiąc o przekazaniu dalej. Ale to jest temat na inne
                  opowiadanie.
                • Gość: joakim lelevel kto rozbil strajk MPK w 1991? IP: *.mielnik.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 18:20
                  z tego co wiem, to strajkujący z zakładowej S w MPK chcieli przejac swoj zaklad
                  i kierowac nim w formie przewidzianej przez program starej Solidarnosci
                  (samorzadna rzeczpospolita). Ale Solidarnosc okragłostołowa, czyli ci co byli
                  juz u wladzy, ani myslala na to pozwalac - poparła podzial MPK na kilka spolek,
                  ich prywatyzacje, no a sila rzeczy rozbicie strajku oddzialami prewencji, czyli
                  zomo.
                  czy nie tak bylo Panie Jamiołkowski?
                  • Gość: jj Re: kto rozbil strajk MPK w 1991? IP: *.bsk.vectranet.pl / 81.15.236.* 18.12.04, 21:37
                    Nie do końca się zgadzam z wszystkimi Twoimi wątkami i ocenami (odnoszę sie do
                    tych okrągłostołowych, choć akurat ja socjalista - socjalista w znaczeniu
                    historycznym, a nie obecnie potocznym)podzielam opinię, że była to jedna z
                    największych w XX wieku manipulacji. (Bodaj jedynie większą wykonał Lenin
                    odwołując żołnierzy z frontu pod pretekstem,że da im ziemie - a zagonił ich w
                    rezultacie do kołchozów)).
                    Niemniej Samorządna Rzeczypospolita, której to idei w duzym stopniu
                    współautorem był sic! ....Leszek Balcerowicz (w roku 1981 - Sieć Wielkich
                    Zakładów),w 1989 roku już była sprzedana.
                    W lipcu 1991 roku, w czasie lipcowego strajku MPK, już sytuacja społeczno -
                    polityczna była zbyt skomplikowana (a tzw. transformacja systemowa zbyt
                    zaawansowana), aby mówić o tym,że kierowcy MPK chcieli przejąc zakład i rzadzić
                    jako samorząd. Owszem tego chcieli niektórzy liderzy zwiazani z PPS (Tadek Z. i
                    Igor), ale bałbym się uogólnienia, które przywołujesz. Pamiętam rozmowy, ale to
                    nie - moim zdaniem - policja zdecydowała o rozwiązaniu strajku ale sama załoga
                    MPK zdecydowała o powstaniu trzech spółek. Pozdrawiam Ciebie, który pamięta
                    wspólne klimaty. jj
    • Gość: LM NA DOBRANOC IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 13.12.04, 23:20
      O przeszłości wątek główny, zacny, ale już dość północ się zbliża.
      Teraźniejszość, jest jaka jest każdy widzi, zaś jutro z Ukrainą Putina, bądź
      Brukseli musi być, to pewne, a gdzie i w kim będzie Polska, jeśli nas niezgoda
      zrujnuje. Panowie… z SB, UB, UOP i ABW i Ci, którzy ich nie cierpią dobranoc.
    • ormond Re: 23 rocznica 14.12.04, 07:14
      O ironio historii, Ci ktorzy zgineli, zostali bohaterami, ci ktorzy przezyzli
      musza sie bronic sie przed drwina nowych pokolen. Ale u nas zawsze tak bylo.
      Nie darmo Borowski pisal:

Zostanie po nas złom żelazny
      i głuchy, drwiący śmiech pokoleń.
      • Gość: tidi Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 14.12.04, 20:01
        W wielu wypadkach drwina jest uzasadniona . To towarzystwo co pobratalo sie w
        Magdalence to fusy posolidarnosciowe .
        • Gość: jj Re: 23 rocznica IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.12.04, 21:00
          A gdzie Pana zdaniem lokuje się esencja solidarności?jj
          • Gość: Andrea Re: 23 rocznica IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 23:55
            Przepraszam JJ oczywiście nie chodzi o działalność Jego brata a odziałalność
            radnego Dębskiego.
          • Gość: tidi Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 15.12.04, 06:02
            Ryby , grzyby , smierc , zagranica ... , nie ma . Troche dawnych chlopcow
            przewija sie jeszcze , przez prase prawicowa lub ...maszeruje 13 grudnia
            ulicami miast .

Jedno jest pewne - 23 lata temu nie przeszedl by zaden Okragly Stol !
          • Gość: joakim esencja Solidarnosci? IP: *.mielnik.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 18:33
            w 89 bylo ich moze kilkaset osob z tych 1o milionow, ci co zorientowali sie ze
            ta Solidarnosc co zasiadla do Okraglego Stolu to zupelnie inna organizacja niz
            Solidarnosc z Sierpnia 80 roku.
            moim zdaniem esencja to Gwiazda, Walentynowicz i wszyscy ci, co widzac lipe nie
            weszli w uklad, nazwali zdrade po imieniu i trzymali sie zdala od stolkow.
        • Gość: joakim zdrada w Magdalence IP: *.mielnik.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 18:29
          o właśnie, wszyscy zachwalaja okragly stol a nie pamietaja ze to byla tylko
          szopka, spektakl dla mas i zachodu ukartowany na tajnych rozmowach m-dzy
          Kiszczakiem, Walesa i wyslannikiem Glempa. 3 filary okraglego stolu to wlasnie
          postkomuna, ugodowa opozycja i kosciol i to oni sa beneficjentami okraglego
          stolu, tylko tym, co weszli w ten uklad, badz go stworzyli, dzisiaj wiedzie sie
          dobrze - do czasu mam nadzieje.
    • Gość: Andreaa Re: 23 rocznica IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 23:43
      >Na niczyim karku się nie dorobiłem, a że chcę być nadal przyzwoity stąd mam
      >ciągłe kłopoty mając do czynienia z cwaniakami, których drażni, iż wielu ludzi
      >mi ufa.
      Panie Dębski nie jest pan przyzwoity, może pan chce?. Odnośnie strajku w
      Biazecie to była akcja spontaniczna a nie tylko wyłącznie pana zasługa. Co z
      pana wątkiem życiorysu na temat "przymusowej emigracji do USA" po której pan
      przybył do Biazetu na stanowisko Szefa NJ w glorii chwały na ciepłą posadkę. Co
      z pana kolegami np. Feliksem Gołębiewskim, Jerzym Prajznerem którzy musieli
      naprawdę emigrować i odwalili za pana czarną robotę. Miej pan panie Dębski
      trochę honoru patrz jak postępuje inna radna Pani Elżbieta Kaufman-Suszko
      wywodząca się też z Biazetu.Potępiam stan wojenny i wszystkie krzywdy ludzkie z
      nim związane, także Pana uwięzienie, jednakże styl pana rządzenia i pańskie
      wypowiedzi wnioskują na to że jak by pan chciał jakiejś rekompensaty za doznane
      krzywdy tak jak by chciał pan już renty kombatanckiej . Pan zmieniasz partię i
      poglądy aby cały czas być przy korycie nie patrząc na opinie pana wyborców.
      Odnośnie wypowiedzi jj" nie jątrz" pan Dębski nie był jedynym bohaterem
      Biazetu. Znam Pana brata ale mam tutaj inną opinię na temat jego działalności
      którą skonsultowałem z innymi pracującymi w tym czasie kolegami.
    • paramol Pamiętamy! 15.12.04, 04:37
      Z okazji rocznicy wyrazy szacunku dla panów Jamiołkowskiego, Dębskiego i
      wielu, wielu innych kolegów z tamtych czasów. Gorzka refleksja o dzisiejszej
      Solidarności, która stała się atrapą i kamienicznikiem - pasibrzuchem. Kiedy
      obecny tu pan Jamiołkowski napisał książkę latach 1980-81 w "Fastach", to
      wydaniem jej zakładowa Solidarność "nie była zainteresowana".
      • imagistyk Re: Pamiętamy! 15.12.04, 19:34
        Miałem to szczęście ,że zimą 1980-81 w wyborach na szefa zakładowej "Solidarności" głosowałem na St.Marczuka.Już bez mojego udziału został szefem całych "Uchwytów",a póżniej całego regionu.Nigdy nie spotkałem się z powątpiewaniem w jego uczciwość i prawość(koledzy pracowali pod jego kierownictwem).Nie słyszałem,aby dorobił się czegokolwiek za swoją działalność.Czego nie da się powiedzieć o jego następcach.Uważam,że gdyby we władzach "Solidarności" zasiadali ludzie choć w połowie tak uczciwi jak on ,to Kwaśniewski nigdy nie byłby Prezydentem RP ,a Miller premierem rządu RP.Panowie "działacze" !!!! Żyjecie wśród nas i oszukiwać możecie tylko tych,co was nie znają.Coście zrobili dla BIAZETU,UCHWYTÓW,FAST i innych białostockich zakładów ????????????? NIC!!!!!!!!!!!! Ale o siebie to zadbaliście !!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: obserwator Re: Pamiętamy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 19:50
          12. 12 04 podczas uroczystości rocznicowych w pierwszej parze z Turem szedł W.
          Pawłowski, członek Wojskowej Rady ocalenia narodowego(WRONA)- krew się gotuje.
          • Gość: zyzio Re: Pamiętamy! IP: 213.25.91.* 17.12.04, 13:19
            Nie należy mylić WRON z PRON. Różnica może drobna, ale jednak zasadnicza.
        • Gość: joakim Pamiętamy! o MPK też IP: *.mielnik.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 18:38
          do listy zakłądów dodać trzreba MPK
          • Gość: Cynik 23 rocznica IP: *.ip-pluggen.com 21.12.04, 11:58
            Wieszcz napisal:
            "... gwalt, niech sie gwaltem odciska ..."
            albo:
            "... z Bogiem - lub pomimo Boga!..."

"szczesciarz, cesarz" nieuk i drucik z Gdanska - nieznal tych idei, bo skad? -
            sam przyznal ze przeczytal tylko jedna ksiazke. A my dzis za to placimy.

Nie musial to byc az "gwalt" w stylu Kuronia ... o slupach z Warszawy do
            Berlina ... . Strony swiata podniosly by wrzawe! - niehumanitarne! barbarzynski
            kraj! itp.
            Wystarczyloby puscic ich z torbami ... na banicje. I to wg. zaslug: maximum -
            25 lat, gen. jot. A konczac na "piataku" dla byle kapusia.
            A tymczasen te sukinsyny dostaja takie obfite e m e r y t u r k i. C y n i z
            m - czystej wody.
            Ja tez jestem cynikiem. Wytykam palcem tych, co to w wolnych wyborach (dzieki
            Grudniowi `70 i ofiarom z przed 23 lat), glosuja na tamtych niedobitkow.
            Ale ... ale! - jezeli oni glosuja sami na siebie, to jasny gwint! - mamy ich
            jeszcze mnostwo. Katastrofa.
            Pozdrawiam.
            PS. Przewaznie na mnie konczy sie "temat". Czy tym razem tez?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka