Gość: trms IP: 81.15.254.* 13.12.04, 07:10 A na zdjęciu jakiś gó..arz, który w stanie wojennym nie był nawet płodem. I po co to wszystko? Może jeszcze zrobić dzień wolny od pracy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bogusławq Dębski Re: 23 rocznica IP: 212.244.211.* 13.12.04, 08:09 Artykułu nie autoryzowałem i być może dlatego są w nim nieścisłości. Noc z 13 na 14 grudnia spędziłem w Białymstoku u dalekich krewnych a nie na wsi. Apel o rozpoczęcie strajku nie był "jakiś" a od razu zawierał najważniejsze dla nas wtedy żądania: odwołanie stanu wojennego i przystąpienia do rozmów oraz uwolnienie wszystkich internowanych, w tym z naszego zakładu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: 23 rocznica IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 08:29 ale jAJA -a miało być tak patriotycznie !!!tak jak się zaczeło i tak skończy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prałat Re: przybywa kombatantów i ofiar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 08:48 Z każdym rokiem przybywa rzekomych kombatantów i ofiar. Jakby tak liczyć to ofiary idą w tysiace a kombatanci w miliony . Kazdy miał jakieś zasługi w obalaniu . Nikt nie ma zasług w bodowaniu. Budujemy 15 lat i nic nie zbudowaliśmy. Na drzwiach od stodoły lataja lotnicy bo tak trzeba orzekł były MON, spieprzaj dziadu orzekł sprawiedliwy Kaczor na widok bezdomnego i bezrobotnego. Specjaliści od rewolty na Ukrainie. Chociaż dlaczego oni mają mieć lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
lindow1 Re: przybywa kombatantów i ofiar 14.12.04, 17:55 Niedawno, na promocji albumu z Biebrzy W. Wołkowa konferansjer takimi oto słowami przedstawił wydawcę Benkowskiego: "oto partyzant i opozycjonista ". Przypochlebiał się wydawcy nadużywając słów. Jak się potem okazało facet czyli ten konferansjer był dziennikarzem w gazecie partyjnej, a im dalej od owego stanu wojennego tym więcej mitów tworzy,jak ten. Aż przykro było patrzeć na partyzanta i jego piewcę.A miało być miło, kolorowo, ze slajdami i biebrzńską zwierzyna. W pewnym momencie naszej historii okazało się, że zarejestrowanych uczestników Powstania Styczniowego, tych do orderów i medali było dwukrotnie więcej niż faktycznie uczestniczyło w powstaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kurna_felek Re: 23 rocznica 13.12.04, 11:10 Sami esbecy tu piszą? (poza Dębskim) Czy mi się wydaje? Boli prawda po tylu latach, że na złego konia, a w zasadzie wronę, się postawiło. Odpowiedz Link Zgłoś
kurna_felek Re: 23 rocznica 13.12.04, 11:17 Trochę niepoważnie: - Puk, puk! - Kto tam? - Harcerze. - Nie wierzę. - Otwieraj chamie, zomo nigdy nie kłamie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: 23 rocznica IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 15:33 nie ezbecy ,ale wyrolowani przez solidarność ,poza dębskim oczywiście -on ztego korzysta !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczmar Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 13.12.04, 15:46 Nie przez Solidarnosc baranie, ale przez gen.Spawacza i bydlo z WRON. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: 23 rocznica IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 16:20 może i przez spawacza ,a aktualne upodlenie narodu to przez solidarność czubku!!i idioto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczmar Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 13.12.04, 16:30 Czyzby w Jaroszowce tylko wariaci mieli dostep do pc? Co do aktualnego upodlenia, to zapytaj o to Leszka "mniej niz zero", prezydenta, Ungera, Siwca i innych "oddanych" dzialaczy. Problem w tym, ze oni maja tyle do Solidarnosci, co Ty do rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczmar Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 13.12.04, 16:36 Mam nadzieje, ze juz wktotce "znajdzie sie pala na WRON i generala". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka1 Re: 23 rocznica IP: 212.33.74.* 13.12.04, 17:16 stan wojenny byl i pozostanie zlem a morza krzywd ktorych wtedy doznali ludzie nikt do tej pory nie naprawil. czy wynagrodzono zlo ktore wyrzadzono kilkumiesiecznemu Stasiowi - Synkowi Kingi Dunin i Sergiusza Kowalskiego ? Rodzicow internowano a Jego esbecja zawiozla do domu dziecka !!! ilu dzieci pozbawiono wtedy rodzicow ? dlaczego do tej pory za zamordowanie gornikow w Wujku nikt nie siedzi ? niedobrze sie robi gdy sie patrzy co zrobilismy z szansa jaka byla nam dana w 1989 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: 23 rocznica IP: *.elpos.net 13.12.04, 17:15 Dobrze, że po upływie dwudziestu paru lat ludzie pamiętaja te wydarzenia. Nie możemy zapominać, że szykanami,pałą i karabinem nie można budować przyszłości kraju. Co do obecnej kondycji naszego państwa, to temat z pewnością ważny, ale wątpię czy pasuje do tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: 23 rocznica IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 17:30 kaczmar -weż koło i walnji się wczoło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczmar Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 13.12.04, 18:23 Zmien plyte i oddaj szacunek, tym ktorzy zostali pozbawieni zycia badz wolnosci. W tym celu jest ten watek, a nie jak sadzisz o sytuacji dzisiejszej kraju i co za tym stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx. Re: 23 rocznica IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 19:25 jak najbardzjej należy się tym ludziom hołd i szacunek !!!.tylko ci ludzie gineli za trochę inną polskę i ideie, niż obiecali im przywódcy z solidarności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczmar Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 13.12.04, 19:36 Czyzby? To moze sprecyzuj o jaka Polske gineli, byli wiezieni, a jaka Polske obiecywala Solidarnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: 23 rocznica IP: *.jaroszowka.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 20:02 chodzi mi o postulaty z gdańska -resztę sam sobie wytłumacz!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joakim lelevel o jaka Polskę walczyła Solidarność? IP: *.mielnik.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 18:03 Ta pierwsza z 1980-81 r. miala program Samorządna Rzeczpospolita napisana w duch Abramowskiego, tworcy polskiej spółdzielczości (i nie tylko). Polska samorzadna miała być przede wszystkim w zakładach pracy, które mialy pozosatc panstwowe ale kontrolowane przez rade pracowniczą, a nie przez lipny zarząd sprywatyzowanej społki jak dziś. Data 13 grudnia nie jest przypadkowa: tego dnia wesząl w zycie ustyawa o samorzadzie pracowniczym w przedsiebiorstwie panstwowym, ktora odbierala praktycznie komunie mozliwosc centralnego sterownia gospodarką. A teraz: co sie z tym stało? Ideały rozmieniono na stołki. Część Solidarności, skupiona wokół Wałęsy wolała podzielić się władzą z komunistami, ale za cenę uciszenia dołów i odejścia od programu Solidarnosci. Komunisci chcieli sie uwlaszczyc i zrobic kapitalizm - z dyrektorow fabryk chcieli stac sie ich wlascicielami. Radykalna Solidarnosc z jej samorzadami w zakladach pracy przechwytywala łup komuny oddajac miejsca pracy pod kontrolę pracowniczą. i dlatego Solidarnosc byla wrogiem ktorego nalezalo zniszczyc. A stan wojenny sluzyl oddzieleniu tych co chcieli sie bic, jak Gwiazga, od tych co chca sie dogadac, jak Walesa. No i potem okragly stol ukartowany juz w Magdalence m-dzy panem wojtem i plebanem, czyli gen. Kiszczakiem, kpr. Wałęsą i ksiedzem z Episkopatu oddelegowanego przez Glempa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: 23 rocznica IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.12.04, 20:32 Jako jeden - jak należy sie domyślić z Pana wypowiedzi "samych esbeków" pragnę poinformować, że pamięć o tej rocznicy jest potrzebna po to, aby wiedzieć coś więcej o Polsce niż ile kosztuje dolar. Z tą pamięcią jest źle , czego mam dowód kiedy dziennikarzowi - autorowi mojej wypowiedzi powiedziałem o 3 wątki za wiele. Stąd "trafiłem" tamtej nocy do "Fast" (co jest nieprawdą). Tak jak wszyscy (w moim przypadku pod pretekstem wyjaśnienia sprawy Ryśka.M z Fast) zawieziono mnie do KW MO na Sienkiewicza. Reszta sie zgadza. jamiołkowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 40 latek Re: 23 rocznica IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 13.12.04, 20:51 Jamiołkowski Debski Putra popatrzcie na tych biedakow na zasilkach z fast uchwytów biazety mozna zachlystywac sie wolnoscia jak sie dorobilo na garbach tych co sa nazasilkach oni wolnascia nie najedza sie i tylko nie mowcie ze to winna komuna bo wy tylko byliscie chytrzejsi i nie robcie z siebie meczennikow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: 23 rocznica IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.12.04, 21:11 Niestety zgadzam sie z Panem. Nie o taka Polskę wtedy milionom z Solidarności szło(mnie też), ale to nie oznacza, że trzeba zapominać. Każdy ma prawo do nadziei. Myśmy 25 lat temu mieli to prawo, mają to prawo Ukraińcy, choć pewnie za tym też stoi mapnipulacja. Ale w rocznice należy szanować intencje (może dzięki temu będziemy lepsi)a nie skutki. Akurat właśnie tego jedynego dnia trzeba myśleć sercem.jj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.P. Re: 23 rocznica IP: *.elpos.net 13.12.04, 22:52 Czytając Twoją wypowiedź 40-latku, wnioskuję że darzysz jakimś sentymentem to, czego tak heroicznie próbowali bronić rerzyserzy stanu wojennego. Należy jednak pamiętać, że to oni sami dostrzegli bezsens kontynuowania tej linii polityki. Nikt ich nie obalił. Sami podzielili się władzą z dobraną przez siebie opozycją, przy okazji świetnie się ustawiając na przyszłość. Kto jest winien temu, że swoje pięć minut wykorzystaliśmy w ten a nie inny sposób, to już temat na inną dyskusję. Mam nadzieję, że swoją wypowiedzią nie chciałeś nikogo przekonać, że stan wojenny powinien być utrzymany do dnia dzisiejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 40 latek Re: 23 rocznica IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 14.12.04, 06:09 potepiam stan wejenny i to przed stanem ale jak sam przyznales panie Debski cwaniaki wykorzystali 5 minur a uczciwi zostali na lodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogusław Dębski Re: 23 rocznica IP: *.piasta.pl 13.12.04, 23:15 Na niczyim karku się nie dorobiłem, a że chcę być nadal przyzwoity stąd mam ciągłe kłopoty mając do czynienia z cwaniakami, których drażni, iż wielu ludzi mi ufa. Odpowiedz Link Zgłoś
lindow1 Re: 23 rocznica 14.12.04, 18:00 Pan D. siedział jak trusia, bał się oddychać w poniedziałek pamiętnego grudniowego dnia. Teraz robi za bohatera.Chyba nie zna wierszyka Gałczyńskiego o wietrze historii, rosnących ludziomn skrzydłach i trzęsących się portkach pętaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: 23 rocznica IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.12.04, 18:30 Do Lindowa 1. Zamilcz, nie jątrz, nie obrażaj,popytaj, poczytaj!. Z kalendarium NSZZ Solidarnośc M. Kietlińskiego - 14 grudnia- "W Unitrze Biazet na wydziale Technologicznym Konstrukcji Narzędzi odbyło sie spotkanie kilkunastu członków Komisji Zakładowej NSZZ "Solidarność", którzy nie zostali aresztowania. W trakcie spotkania (wzięli w nim udział miedzy innymi: Elzbieta Kaufman - Suszko,Marcjanna Romanowicz, Róża Michałowska, Ryszard Wnorowski, Jerzy Mojsa, Kazimierz Madej,Bogusław Dębski i Ryszard Borucki)powołano Komitet Strajkowy, na czele którego stanął R. Borucki. Po spotkaniu jego uczestnicy przeszli na halę. Tam B. Dębski przekonywał zebranych robotników (ok. 1000 osób), że nie można pogodzić się ze stanem wojennym. Tego dnia nikt w "BIazecie" nie podjął pracy....Przez cały poniedziałek trwały wiece, którymi kierowali B. Dębski i R. Borucki". Dębskiego skazano na 2 lata. Akurat tak się składa, że w Radzie Miejskiej przychodzi mi często spierać sie z radnym Dębskim. Ale to nie przeszkadza mi mieć do niego szacunek, bo aby 14 grudnia 1981 roku organizować strajk to trzeba było mieć charakter. Nie wiem czy mnie byłoby na to stać (internowanie było jednak bezpieczniejsze).Tak się składa, że o tamtym strajku w Biazecie coś niecos wiem - od brata który tam pracował, stąd twoje rewelacje lindow są zwykłą podłością. jamiołkowski Odpowiedz Link Zgłoś
lindow1 Re: 23 rocznica 15.12.04, 16:36 Do jj! Zostałem wprowadzony w błąd przez byłego pracownika Biazetu odnośnie tej osoby. Przepraszam. Dobrze , że się odezwałeś. Najgorzej jest zadawać się z mitomanami. Mój uczestnik tamtego strajku poprostu zaczął robić dzisiaj za bohatera , ale kosztem organizatorów oporu w tamtych dniach. Jeszcze raz przepraszam. Co nie zmienia faktu, że znam z imienia i nazwisk wielu "bohaterów" dzisiaj tamtych dni, a bali się wówczas wziąć gazetkę do ręki, nie mówiąc o przekazaniu dalej. Ale to jest temat na inne opowiadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joakim lelevel kto rozbil strajk MPK w 1991? IP: *.mielnik.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 18:20 z tego co wiem, to strajkujący z zakładowej S w MPK chcieli przejac swoj zaklad i kierowac nim w formie przewidzianej przez program starej Solidarnosci (samorzadna rzeczpospolita). Ale Solidarnosc okragłostołowa, czyli ci co byli juz u wladzy, ani myslala na to pozwalac - poparła podzial MPK na kilka spolek, ich prywatyzacje, no a sila rzeczy rozbicie strajku oddzialami prewencji, czyli zomo. czy nie tak bylo Panie Jamiołkowski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: kto rozbil strajk MPK w 1991? IP: *.bsk.vectranet.pl / 81.15.236.* 18.12.04, 21:37 Nie do końca się zgadzam z wszystkimi Twoimi wątkami i ocenami (odnoszę sie do tych okrągłostołowych, choć akurat ja socjalista - socjalista w znaczeniu historycznym, a nie obecnie potocznym)podzielam opinię, że była to jedna z największych w XX wieku manipulacji. (Bodaj jedynie większą wykonał Lenin odwołując żołnierzy z frontu pod pretekstem,że da im ziemie - a zagonił ich w rezultacie do kołchozów)). Niemniej Samorządna Rzeczypospolita, której to idei w duzym stopniu współautorem był sic! ....Leszek Balcerowicz (w roku 1981 - Sieć Wielkich Zakładów),w 1989 roku już była sprzedana. W lipcu 1991 roku, w czasie lipcowego strajku MPK, już sytuacja społeczno - polityczna była zbyt skomplikowana (a tzw. transformacja systemowa zbyt zaawansowana), aby mówić o tym,że kierowcy MPK chcieli przejąc zakład i rzadzić jako samorząd. Owszem tego chcieli niektórzy liderzy zwiazani z PPS (Tadek Z. i Igor), ale bałbym się uogólnienia, które przywołujesz. Pamiętam rozmowy, ale to nie - moim zdaniem - policja zdecydowała o rozwiązaniu strajku ale sama załoga MPK zdecydowała o powstaniu trzech spółek. Pozdrawiam Ciebie, który pamięta wspólne klimaty. jj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LM NA DOBRANOC IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 13.12.04, 23:20 O przeszłości wątek główny, zacny, ale już dość północ się zbliża. Teraźniejszość, jest jaka jest każdy widzi, zaś jutro z Ukrainą Putina, bądź Brukseli musi być, to pewne, a gdzie i w kim będzie Polska, jeśli nas niezgoda zrujnuje. Panowie… z SB, UB, UOP i ABW i Ci, którzy ich nie cierpią dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: 23 rocznica 14.12.04, 07:14 O ironio historii, Ci ktorzy zgineli, zostali bohaterami, ci ktorzy przezyzli musza sie bronic sie przed drwina nowych pokolen. Ale u nas zawsze tak bylo. Nie darmo Borowski pisal: Zostanie po nas złom żelazny i głuchy, drwiący śmiech pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidi Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 14.12.04, 20:01 W wielu wypadkach drwina jest uzasadniona . To towarzystwo co pobratalo sie w Magdalence to fusy posolidarnosciowe . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: 23 rocznica IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 14.12.04, 21:00 A gdzie Pana zdaniem lokuje się esencja solidarności?jj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrea Re: 23 rocznica IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 23:55 Przepraszam JJ oczywiście nie chodzi o działalność Jego brata a odziałalność radnego Dębskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidi Re: 23 rocznica IP: *.proxy.aol.com 15.12.04, 06:02 Ryby , grzyby , smierc , zagranica ... , nie ma . Troche dawnych chlopcow przewija sie jeszcze , przez prase prawicowa lub ...maszeruje 13 grudnia ulicami miast . Jedno jest pewne - 23 lata temu nie przeszedl by zaden Okragly Stol ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joakim esencja Solidarnosci? IP: *.mielnik.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 18:33 w 89 bylo ich moze kilkaset osob z tych 1o milionow, ci co zorientowali sie ze ta Solidarnosc co zasiadla do Okraglego Stolu to zupelnie inna organizacja niz Solidarnosc z Sierpnia 80 roku. moim zdaniem esencja to Gwiazda, Walentynowicz i wszyscy ci, co widzac lipe nie weszli w uklad, nazwali zdrade po imieniu i trzymali sie zdala od stolkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joakim zdrada w Magdalence IP: *.mielnik.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 18:29 o właśnie, wszyscy zachwalaja okragly stol a nie pamietaja ze to byla tylko szopka, spektakl dla mas i zachodu ukartowany na tajnych rozmowach m-dzy Kiszczakiem, Walesa i wyslannikiem Glempa. 3 filary okraglego stolu to wlasnie postkomuna, ugodowa opozycja i kosciol i to oni sa beneficjentami okraglego stolu, tylko tym, co weszli w ten uklad, badz go stworzyli, dzisiaj wiedzie sie dobrze - do czasu mam nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreaa Re: 23 rocznica IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 14.12.04, 23:43 >Na niczyim karku się nie dorobiłem, a że chcę być nadal przyzwoity stąd mam >ciągłe kłopoty mając do czynienia z cwaniakami, których drażni, iż wielu ludzi >mi ufa. Panie Dębski nie jest pan przyzwoity, może pan chce?. Odnośnie strajku w Biazecie to była akcja spontaniczna a nie tylko wyłącznie pana zasługa. Co z pana wątkiem życiorysu na temat "przymusowej emigracji do USA" po której pan przybył do Biazetu na stanowisko Szefa NJ w glorii chwały na ciepłą posadkę. Co z pana kolegami np. Feliksem Gołębiewskim, Jerzym Prajznerem którzy musieli naprawdę emigrować i odwalili za pana czarną robotę. Miej pan panie Dębski trochę honoru patrz jak postępuje inna radna Pani Elżbieta Kaufman-Suszko wywodząca się też z Biazetu.Potępiam stan wojenny i wszystkie krzywdy ludzkie z nim związane, także Pana uwięzienie, jednakże styl pana rządzenia i pańskie wypowiedzi wnioskują na to że jak by pan chciał jakiejś rekompensaty za doznane krzywdy tak jak by chciał pan już renty kombatanckiej . Pan zmieniasz partię i poglądy aby cały czas być przy korycie nie patrząc na opinie pana wyborców. Odnośnie wypowiedzi jj" nie jątrz" pan Dębski nie był jedynym bohaterem Biazetu. Znam Pana brata ale mam tutaj inną opinię na temat jego działalności którą skonsultowałem z innymi pracującymi w tym czasie kolegami. Odpowiedz Link Zgłoś
paramol Pamiętamy! 15.12.04, 04:37 Z okazji rocznicy wyrazy szacunku dla panów Jamiołkowskiego, Dębskiego i wielu, wielu innych kolegów z tamtych czasów. Gorzka refleksja o dzisiejszej Solidarności, która stała się atrapą i kamienicznikiem - pasibrzuchem. Kiedy obecny tu pan Jamiołkowski napisał książkę latach 1980-81 w "Fastach", to wydaniem jej zakładowa Solidarność "nie była zainteresowana". Odpowiedz Link Zgłoś
imagistyk Re: Pamiętamy! 15.12.04, 19:34 Miałem to szczęście ,że zimą 1980-81 w wyborach na szefa zakładowej "Solidarności" głosowałem na St.Marczuka.Już bez mojego udziału został szefem całych "Uchwytów",a póżniej całego regionu.Nigdy nie spotkałem się z powątpiewaniem w jego uczciwość i prawość(koledzy pracowali pod jego kierownictwem).Nie słyszałem,aby dorobił się czegokolwiek za swoją działalność.Czego nie da się powiedzieć o jego następcach.Uważam,że gdyby we władzach "Solidarności" zasiadali ludzie choć w połowie tak uczciwi jak on ,to Kwaśniewski nigdy nie byłby Prezydentem RP ,a Miller premierem rządu RP.Panowie "działacze" !!!! Żyjecie wśród nas i oszukiwać możecie tylko tych,co was nie znają.Coście zrobili dla BIAZETU,UCHWYTÓW,FAST i innych białostockich zakładów ????????????? NIC!!!!!!!!!!!! Ale o siebie to zadbaliście !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Pamiętamy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 19:50 12. 12 04 podczas uroczystości rocznicowych w pierwszej parze z Turem szedł W. Pawłowski, członek Wojskowej Rady ocalenia narodowego(WRONA)- krew się gotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyzio Re: Pamiętamy! IP: 213.25.91.* 17.12.04, 13:19 Nie należy mylić WRON z PRON. Różnica może drobna, ale jednak zasadnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joakim Pamiętamy! o MPK też IP: *.mielnik.sdi.tpnet.pl 18.12.04, 18:38 do listy zakłądów dodać trzreba MPK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynik 23 rocznica IP: *.ip-pluggen.com 21.12.04, 11:58 Wieszcz napisal: "... gwalt, niech sie gwaltem odciska ..." albo: "... z Bogiem - lub pomimo Boga!..." "szczesciarz, cesarz" nieuk i drucik z Gdanska - nieznal tych idei, bo skad? - sam przyznal ze przeczytal tylko jedna ksiazke. A my dzis za to placimy. Nie musial to byc az "gwalt" w stylu Kuronia ... o slupach z Warszawy do Berlina ... . Strony swiata podniosly by wrzawe! - niehumanitarne! barbarzynski kraj! itp. Wystarczyloby puscic ich z torbami ... na banicje. I to wg. zaslug: maximum - 25 lat, gen. jot. A konczac na "piataku" dla byle kapusia. A tymczasen te sukinsyny dostaja takie obfite e m e r y t u r k i. C y n i z m - czystej wody. Ja tez jestem cynikiem. Wytykam palcem tych, co to w wolnych wyborach (dzieki Grudniowi `70 i ofiarom z przed 23 lat), glosuja na tamtych niedobitkow. Ale ... ale! - jezeli oni glosuja sami na siebie, to jasny gwint! - mamy ich jeszcze mnostwo. Katastrofa. Pozdrawiam. PS. Przewaznie na mnie konczy sie "temat". Czy tym razem tez? Odpowiedz Link Zgłoś