Dodaj do ulubionych

Kto pamieta kreskowke "Delfin Um"?

IP: *.17.79.204.lifespan.org 22.05.02, 22:28
Kto z Was lubil ten film animowany?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: Kto pamieta kreskowke IP: 212.160.236.* 22.05.02, 22:28
      Ja pamietam, była piękna.
    • poziomk Re: Kto pamieta kreskowke 22.05.02, 23:36
      No jasne, ferie zimowe bodaj że rok 1979-80. mogę się mylić. Chętnie bym
      obejrzał jeszcze raz :))
      Jak tak na wspominki wzięło to jeszcze pamiętam i czekam na powtórki serialu
      norweskiego ANTE, leciało to z Zwierzyńcu - rok chyba 1977
      • Gość: Oka Re: Kto pamieta kreskowke IP: *.17.79.204.lifespan.org 23.05.02, 00:12
        Zgadza sie, to byly ferie zimowe. Zawsze spieszylam sie do domu po zimowisku,
        zeby obejrzec.
        • Gość: chatka Re: Kto pamieta kreskowke IP: *.BIAWAR.COM.PL 23.05.02, 07:37
          A ja ostatnio przypomnialam sobie bajki na przezroczach. JAk to sie nazywalo?
          Mielismy smieszny projektor i co sobote kino domowe: my z siostra w pidzamkach
          w lozeczkach, w pokoju ciemno, na scianie bajka! Magia! Mam jeszcze ten
          projektor ale nie moge znalezc filmow.Czy ktos takie bajki na kliszy jeszcze
          ma? Zancie "Jak Bum z Fikiem budowali dom"?
          • Gość: flora Re: Kto pamieta kreskowke IP: *.man.bialystok.pl 23.05.02, 07:52
            Pamiętam Delfinka - był cudowny, nawet muzyka z tego filmu gdzieś mi tam
            jeszcze w głowie została. Fajnie by było, gdyby to powtórzyli.
            • Gość: anka1 Re: Kto pamieta kreskowke IP: 212.33.74.* 23.05.02, 08:21
              ja pamietam ze wzgledu na zlosliwego misisa koale, ktory tez tam byl.mis
              nazywal sie chyba Raul. aha i leniwiec ktory godziny wskazywal tez byl
              sympatyczny.
          • sluggard Re: Kto pamieta kreskowke 23.05.02, 11:34
            > A ja ostatnio przypomnialam sobie bajki na przezroczach.

To była świetna rozrywka. Pamiętam, że jedyny sklep z takimi bajkami był na
            obecnej ulicy Żabiej i do każdego filmu dołączali "gumiaka".

> Czy ktos takie bajki na kliszy jeszcze ma?

Miałem ze 100 takich bajek, a moja ulubiona opowiadała o muszkieterach,
            składała się aż z 4 rolek i jeśli chcieliśmy ją z bratem obejrzeć całą,
            musieliśmy siedzieć do późnej nocy, zachowując się bardzo cichutko, żeby rodzice
            myśleli, że śpimy.
            Niestety, któregoś dnia zapragnąłem spróbować, jak taki film się pali. I cała
            kolekcja stopiła się w zlewie (jaka później była draka!).

• Gość: chatka Re: Kto pamieta kreskowke IP: *.BIAWAR.COM.PL 23.05.02, 13:20
              sluggard napisał(a):

> > A ja ostatnio przypomnialam sobie bajki na przezroczach.
              >
              > To była świetna rozrywka. Pamiętam, że jedyny sklep z takimi bajkami był na
              > obecnej ulicy Żabiej i do każdego filmu dołączali "gumiaka".
              >
              Ja tez je tam kupywalam! Jezdzilysmy tam z kolezanka specjalnie,i byla to nie
              lada wyprawa bo bylysmy w wieku kiedy rodzice nie pozwalali nam samemu jedzic do
              miasta, z Piasta! ale gumiakow nie pamietam. Co to bylo?
              > > Czy ktos takie bajki na kliszy jeszcze ma?
              >
              > Miałem ze 100 takich bajek, a moja ulubiona opowiadała o muszkieterach,
              > składała się aż z 4 rolek i jeśli chcieliśmy ją z bratem obejrzeć całą,
              > musieliśmy siedzieć do późnej nocy, zachowując się bardzo cichutko, żeby rodzic
              > e
              > myśleli, że śpimy.
              > Niestety, któregoś dnia zapragnąłem spróbować, jak taki film się pali. I cała
              > kolekcja stopiła się w zlewie (jaka później była draka!).
              >
              >

• sluggard Re: Kto pamieta kreskowke 23.05.02, 13:27
                > ale gumiakow nie pamietam. Co to bylo?

Takie małe kolorowe figurki z twardej gumy (lub czegoś podobnego)
                przedstawiające postacie z dobranocek, zwierzęta, jakieś dziwne stworki. Miałem
                ich setki i każda była inna. Jeszcze dziś czasem widuję pojedyncze sztuki
                (pewnie bardzo stare zapasy) w różnych kioskach.

• Gość: Mazepa Re: Kto pamieta kreskowke IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 09:23
      Nawet ja pamiętam chociaż swoje lata już mam.
    • Gość: Jerry Re: Kto pamieta kreskowke IP: *.dhs.org 23.05.02, 12:54
      Plywa sobie delfin Um, jego zona to Maum, jego synek to Titum... Cos takiego
      sie spiewalo chyba, ale bajka byla cudowna, dzisiaj malo juz jest takich.
      • ralston Re: Kto pamieta kreskowke 23.05.02, 17:28
        Kto by nie pamiętał Uma? Bardzo dobra bajka.
        Ktoś wspomniał serial Ante - czy to był taki film o małych lapończykach?
        Ciągle pamiętam melodię z początku takiego filmu - taki motyw - trochę jakby
        jodłowanie...
        • poziomk Re: Kto pamieta kreskowke 23.05.02, 19:47
          Zgadza się.
          Teraz mi się przypomniało, dokładnie rok 1976, byłem wtedy w I klasie SP.33 :))
          Zerówkę wprowadzili dopiero od następnego rocznika
          • Gość: Oka PoziomK IP: *.17.79.204.lifespan.org 23.05.02, 20:34
            Ale jaja!
            To ja bylam w tym roczniku, o ktorym piszesz. Ja tez chodzilam do SP 33 przez 9
            lat (zerowka + 8 klas.)
            Czy nadal mieszkasz na Piasta?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka