19.01.05, 15:39
Praca po kilkanaście, a nawet ponad 20 godzin na dobę za friko, brak urlopu,
zastraszanie, chamstwo pracodawców. Ostatnio dużo się mówi, że to domena
supermarketów. A mnie się wydaje, że nie tylko. Przecież w sytuacji, gdy jest
20 proc. bezrobocie aż niektórych korci, żeby orać ludźmi ile się tylko da.
Bo zawsze mogą powiedzieć, ze jak Ci się coś nie podoba, to żegnamy. Piszę
właśnie artykuł o tym problemie. Jeśli mieliście podobne doświadczenia z
Waszymi pracodawcami,to dajcie znać tutaj, albo na mejla: atado1@gazeta.pl
A może komuś mimo wszystko udało się ochronić właną godność zaległe pieniądze
za przepracowane nadgodziny?

Z góry bardzo dziękuję
Mariusz
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Wyzysk!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.01.05, 15:42
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050117/kraj/kraj_a_1.html
      • atado1 Re: Wyzysk!!! 19.01.05, 20:42
        Tak, tak. O tym wiem, czytałem i widziałem. Chodzi mi o to, czy tylko
        supermarkety są dotkniete tym problemem. Bo jakoś chyba to byłoby zbyt
        wspaniałe, by mogło być prawdziwe.
        • fiat_lux Re: Wyzysk!!! 19.01.05, 20:54
          nie zapomnij dodac ze w krajach takich jak USA ktore Poland tak kocha jest to
          legalne i powszechnie uprawiane. nie jest to regulowane zadnymi bzdurnymi
          kodeksami pracy tylko umowa miedzy pracodawca a pracownikiem. mimo to ostatnio W
          chcial sie podlizac kumplom i wydymac pracownikow komputerowych korporacji jego
          kolesiow wlasnie z tych nadgodzin. podobno socjalizm padl juz 15 lat temu ale
          ludzie dopiero poznaja smak ameryki
          • atado1 Re: Wyzysk!!! 19.01.05, 21:05
            Z tego co wiem, jednak na Zachodzie nie jest to aż takie powszechne. A gdy już
            się stanie i sąd zasądzi np. zwrot niewypłaconych za nadgodziny pieniędzy,
            pracodawcy bez szemrania je wypłacają. Bo nie chcą ponosić drakońskich kar za
            takie praktyki. Poza tym to wstyd, który nie służy dobrze firmie.
            • fiat_lux Re: Wyzysk!!! 19.01.05, 21:37
              mysle ze pracodawca powinien przede wszystkim respektowac umowe z pracownikiem.
              narzucanie przez prawo ilosci wakacji, dni chorobowych czy wlasnie nadgodziny
              powinne byc na wolnym rynku regulowane przez wlasnie taka umowe, ktora przy
              dobrym poziomie gospodarczym danego panstwa musi byc konkurencyjna. Polska ma
              duzo wlasnie takich zalecialosci socjalistycznych oraz slaba sytuacje
              gospodarcza i dlatego musi byc to regulowane przez prawo, co z kolei zabija
              biznes pracodawcow. rozwiazaniem wzrost gospodarczy do takiego poziomu, ze
              pracodawca dbalby atrakcyjnosc swojej oferty bo inaczej nie znalazlby nikogo do
              pracy. w Polsce jest odwrotnie i albo robi sie przekrety albo firme zabijaja
              wysokie podatki, zusu, urlopy macierzynskie itp itd.
        • fiat_lux Re: Wyzysk!!! 19.01.05, 20:57
          www.cafepress.com/irregulargoods.7412631
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka