Gość: Punia IP: 213.122.228.* 29.03.05, 21:11 Wesolego Purim! Smierc Hamanowi! Niech zyje krolowa Esterka! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hanyska Re: Purim w Tykocinie IP: 193.82.240.* 30.03.05, 13:11 Niech zyje piekna tradycja w Tykocinie! Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Purim w Tykocinie 30.03.05, 14:49 niech zyje piekna tradycja. Pokazuje ona jak barwne i wielokulturowe korzenie ma region Podlaski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanyska Re: Purim w Tykocinie IP: 193.82.240.* 30.03.05, 16:43 Najwyzszy czas odklamac nasza historie i pokazac, ze Rzeczpospolita byla Polska Wielu Narodow, ze byla prototypem Unii Europejskiej! Ze gmach Polski wznosilo wiele nacji, kultur i religii! Ze w tym tkwi nasza sila i bogactwo! Ze tym nalezy sie szczycic i cieszyc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Purim w Tykocinie IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 17:16 W Tykocinie mieszkali kiedyś Rusini i była cerkiew. www.kamunikat.net.iig.pl/www/knizki/historia/sosna/dziedzictwo/tykocin.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalisia Re: Purim w Tykocinie IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.05, 18:15 Zawsze chciałam być na obchodach Purim...to musi być niesamowite Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Purim w Tykocinie 30.03.05, 18:22 Gość portalu: Tkac napisał(a): > W Tykocinie mieszkali kiedyś Rusini i była cerkiew. > <a href="www.kamunikat.net.iig.pl/www/knizki/historia/sosna/dziedzictwo/tykocin.htm" target="_blank">www.kamunikat.net.iig.pl/www/knizki/historia/sosna/dziedzictwo/tykocin.htm</a> mieszkaly tez bobry i byla tama ale co to ma do tematu? zakoncz te swoje zalosne posty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Purim w Tykocinie IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 19:10 fiat_lux napisał: > mieszkaly tez bobry i byla tama > ale co to ma do tematu? > > zakoncz te swoje zalosne posty Odpowiem Ci mimo twego nieprzyjaznego tonu. Było to (mój post) nawiązanie do poprzedniej wypowiedzi: "Najwyzszy czas odklamac nasza historie i pokazac, ze Rzeczpospolita byla Polska Wielu Narodow, ze byla prototypem Unii Europejskiej! Ze gmach Polski wznosilo wiele nacji, kultur i religii! Ze w tym tkwi nasza sila i bogactwo! Ze tym nalezy sie szczycic i cieszyc!" Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Purim w Tykocinie 30.03.05, 19:32 mimo wszystko co maja akurat rusini do tego tematu? ty za to masz kulturalny ton i tym kulturalnym ton wykladasz nam tu nienawisc, nacjonalizm i faszyzm. najlepszym przykladem jest twoje "dociekanie" korzeni dzierzynskiego. normalny czlowiek zajrzal by do normalnego zrodla, ty za to lubujesz sie w stronkach ultranacjonalno faszystkoskich i cytujesz stamtad "fakty" zastanawiam sie rowniez dlaczego bialorusini nie cytuja chyba najwiekszej polskiej strony bialoruskiej bialorus.pl tylko jakies zalosne podstrony nie wiadomo skad i przez kogo robione Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Purim w Tykocinie IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 19:35 fiat_lux napisał: > mimo wszystko co maja akurat rusini do tego tematu? > ty za to masz kulturalny ton i tym kulturalnym ton wykladasz nam tu nienawisc, > nacjonalizm i faszyzm. najlepszym przykladem jest twoje "dociekanie" korzeni > dzierzynskiego. normalny czlowiek zajrzal by do normalnego zrodla, ty za to > lubujesz sie w stronkach ultranacjonalno faszystkoskich i cytujesz stamtad "fakty" > > zastanawiam sie rowniez dlaczego bialorusini nie cytuja chyba najwiekszej > polskiej strony bialoruskiej bialorus.pl tylko jakies zalosne podstrony nie > wiadomo skad i przez kogo robione Przeczytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Purim w Tykocinie 30.03.05, 21:14 Podlasie słyneło z wielu kultur. To zawsze wzbogaca:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Purim w Tykocinie IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 21:35 > Podlasie słyneło z wielu kultur. To zawsze wzbogaca:) Niektórzy chcieliby za wszelką cenę, wbrew oczywistym faktom, zubożyć dzieje Podlasia z Rusinów i prawosławia. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Purim w Tykocinie 30.03.05, 21:38 Podlasie było kraina zamieszkałą przez Polaków, Żydów, Rusinów, czy Niemców, Ukrainców:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Purim w Tykocinie IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 21:47 alex.4 napisał: > Podlasie było kraina zamieszkałą przez Polaków, Żydów, Rusinów, czy Niemców, > Ukrainców:) Oraz Mazurów. Jeszcze Litwinów oraz Tatarów, mówiących "pa prostu", tj. po białorusku. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Purim w Tykocinie 30.03.05, 21:50 oczywiście Litwinów i Tatarów również:) Choć Litwinów nie wymieniłem gdyż byli akurat nieliczni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Purim w Tykocinie IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:07 > Choć Litwinów nie wymieniłem gdyż byli akurat nieliczni:) Litwinów (było ich nie tak znowu mało, skoro zakładano ze względu na nich katolickie parafie) i Jaćwingów oraz Prusów, jak twierdzi J. Wiśniewski. Ale oni później spolszczyli albo zruszczyli się. www.harazd.net/~nadbuhom/ArxivNBiN/pod/pod_osadnictwo_jw.htm www.harazd.net/~nadbuhom/ArxivNBiN/pod/pod_osadwschbialost_jw.htm Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Purim w Tykocinie 30.03.05, 22:13 Jaćwingowie czy Prusowie to bardzo dawne czasy:) pisałem o czasach duzo nam bliższych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Purim w Tykocinie IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:18 > Jaćwingowie czy Prusowie to bardzo dawne czasy:) W końcu i tak dojdziemy do Adama i Ewy (albo twoich bezpośrednich, teoretycznych przodków - małp). Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Purim w Tykocinie 30.03.05, 22:27 malpy człekokształtne są naszymi kuzynami a nie przodkami. Ludzie i Szympansy oraz Bonobo mają wspólnych przodków przed ok. 4 mln lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Purim w Tykocinie IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 22:40 Kuzyni to krewni. Ludzie, wg. teorii ewolucji i tak musieli mieć jakichś człekokształtnych przodków, a z kolei oni(one) - małpich. A co to za twoi "kuzyni", ci Bonobo, to jakby po murzyńsku? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Purim w Tykocinie 30.03.05, 22:55 Bonobo to małpa człekokształtna zwana też szympansem karłowatym. Szympansy i Bonobo miały wspólnych przodków jakieś 1 mln lat temu. Ludzie i szympansy miały wspólnego przodka ok. 4 mln lat temu. Wspólny przodek szympansa i człowieka mial wspołnego przodka z gorylem ok 6 mln lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Purim w Tykocinie IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 23:14 Twój (teoretyczny) i szympansa oraz goryla przodek to wasz jakby "gatunkowy" dziadek, a goryl to twój stryjek. No cóż, rodziny podobno się nie wybiera, ale ja wolę Adama i Ewę. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: Purim w Tykocinie 31.03.05, 02:13 A czy te goryle i szympansy tez mowily po bialorusku? Jak moi polscy przodkowie dogadywali sie z nimi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard1 Re: Zenek, przypraw sobie smiglo... IP: 212.37.29.* 31.03.05, 07:41 i lec po rozum Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Purim w Tykocinie 31.03.05, 02:57 Gość portalu: Tkac napisał(a): > Twój (teoretyczny) i szympansa oraz goryla przodek to wasz jakby "gatunkowy" > dziadek, a goryl to twój stryjek. No cóż, rodziny podobno się nie wybiera, ale > ja wolę Adama i Ewę. brakuje linku z nad buhom albo z tej cudownej strony kgb produkowanej przez szczura na poparcie twojej teorii o adamie i ewie. skad adam i ewa przybili na te ziemi? czy nad buhom jest mapka ich wedrowki? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Purim w Tykocinie 31.03.05, 12:46 tkacu nie wiem co ty wolisz, ale prawda jest taka. jesteśmy bardzo blsiko spokrewnieni z szympansami zy Bonobo. Tak blisko, że wedle genetyków oba te gatunki powinny być zaliczone do rodzaju człowiek (Homo). Szympans jest bliższym krewnych ludzi niż goryli:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tkac Re: Purim w Tykocinie IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 16:20 Ja w to nie wierzę! Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Purim w Tykocinie 31.03.05, 16:43 Gość portalu: Tkac napisał(a): > Ja w to nie wierzę! i masz do tego prawo. ubolewam jedynie ze wierzysz w inne rzeczy ktore dali ci __ci sami__ ludzie jak np. komputer czy internet (mam nadzieje ze nie napiszesz ze Bog dal je mojzeszowi na gorze synai) Odpowiedz Link Zgłoś
fiat_lux Re: Purim w Tykocinie 31.03.05, 02:54 Gość portalu: Tkac napisał(a): > > Podlasie słyneło z wielu kultur. To zawsze wzbogaca:) > > Niektórzy chcieliby za wszelką cenę, wbrew oczywistym faktom, zubożyć dzieje > Podlasia z Rusinów i prawosławia. podejrzewam ze albo w ogole nie mieszkasz na podlasiu albo jestes tu zupelnie nowy albo byles chowany w skrzyni cale zycie i dopiero teraz cie wypuszczono - powiedz jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś