Dodaj do ulubionych

BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 13:58
Kiedyś zapytałam doświadczonej,mądrej kobiety psychologa co sądzi o naszym
mieście(jest białostoczanką).Odpowiedziała mi-"Białystok to obumierające
miasteczko.Ludzie nie są weseli i cieszą się życiem.Miasto śpi,wszystko stoi
w miejscu.Wystarczy spojrzeć na inne miasta Polski-Kraków,Gdańs-te miasta
tętnią życiem!"
Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • nekroskop88 Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA 31.03.05, 13:59
      nasze tez by tetnilo, gdybysmy mieli inne wladze...
      • koczisss Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA 31.03.05, 14:19
        Nie można wszystkiego zwalać na władze, ludzie też są winni i to mocno. Choćby zrobienie deptaka, to już było maglowane, ale jednak takie coś przyczyniłoby się do poprawy wizerunku, ale nie, nie trzeba zewsząd protesty, drzewa na skwerku, nie, bo maja być i tyle, lotnisko, nie bo las trzeba wyciąć, galerie handlowe, nie bo musi być rynek w centrum miasta i znajdzie się kilka innych rzeczy, ale każdy to wie, to nie będę przytaczał.
        Władze, zgoda, są do niczego, ale trzeba się zastanowić, czy jakby były inne, to miasto diametralnie zmieniłoby się?
        Wątpię, bo jak już wspomniałem zależy to też od społeczeństwa, a ono jest zaściankowe, wiejskie, ma być tak jak jest, bo tak najlepiej.
        Fakt, dzięki naszym władzom nie mamy inwestycji, ale czy stawianie sklepów to są takie inwestycje, bez których miasto jest zaściankowe?
        Może trochę tak, ale to nie załatwia sprawy. Potrzebne są inwestycje, które poprawiłyby rynek pracy, ale takich nie ma i długo nie będzie, bo jakby nie patrzyć potencjalnych inwestorów nie ma, jedynie są Ci od sklepów, innych nie widać.
        Brakuje temu miastu, porządnego centrum, kilku kin (Multikino), lotniska, tramwajów, porządnych ulic, teatrów, przykłady można mnożyć. Nie ma tych obiektów i chyba długo nie będzie. Winę ponoszą władze lokalne, ale trzeba spojrzeć na to jeszcze z drugiej strony, że Białystok jest zapomniany już od wielu lat, przecież asfaltowa droga do Warszawy została wybudowana do Białegostoku dopiero 30 kilka lat temu, wcześniej była po płytach lotniskowych.
        Widać jak był uważany i jak jest teraz uważany.Nie ma co się czarować Białystok jest dużą wiochą, bez miejskiej zabudowy, co osiedle to inna architektura, jeszcze można gołym okiem zobaczyć różnicę, gdzie kończyła się jedna wioska, gdzie zaczynała następna.
        To, że nie mamy lotniska, to nie jest tak naprawdę wina obecnych władz, przecież inne porty lotnicze w Polsce nie zostały zbudowane teraz, tylko za głębokiej komuny, miało być lotnisko, to było, a tu miało nie być, bo po co na zadupiu.
        Kończę tą pisaninę, bo zaczynam wątek tracić, wszystkiego nie napisałem, co chciałem bo zapomniałem:)
        • koczisss Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA 01.04.05, 01:23
          Mimo niedoskonałości i mankamentów tego miejsca w Polsce, dodam coś jeszcze:)
          Białystok to moje miasto, tu się urodziłem i nie zamierzam stąd wyjeżdżać.
          No, chyba, że będę do tego zmuszony, nie będzie to zależne ode mnie:)))
    • Gość: ALIS Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 14:00
      Ludzie nie są weseli i nie cieszą się życiem-wybaczcie błąd.
      • Gość: Zenon Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 14:12
        Sama musisz byc mocno podupadla skoro wypisujesz takie glupoty.
      • max39 Re: BIAŁYSTOK 31.03.05, 15:36
        Odpowiadasz na :

Gość portalu: ALIS napisał(a):

> Ludzie nie są weseli i nie cieszą się życiem-wybaczcie błąd.

O wszystkich Polakach panuje za granica opinia ze sa przygnebieni.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA 31.03.05, 23:48
        a z czego sie cieszyć? z powszechnej biedy?
        • kamilar Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA 31.03.05, 23:58
          Z prostych przyjemności, z codziennych radości. Z wiosny, z wygranej z Irlandią,
          z całusów ukochanej, z obniżki akcyzy na piwo- no tu się niestety zapędziłem,
          ale kto wie ;)
          • koczisss Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA 01.04.05, 01:37
            kamilar napisał:

> Z prostych przyjemności, z codziennych radości. Z wiosny, z wygranej z Irlandią
            > ,
            > z całusów ukochanej, z obniżki akcyzy na piwo- no tu się niestety zapędziłem,
            > ale kto wie ;)

Jestem smutny, wiosna zimna, słabo grali z Irlandią, ukochanej brak, piwa nie piję:(
            To z czego mam się cieszyć???
    • max39 Re: BIAŁYSTOK-OK 31.03.05, 15:43
      Ja natomiast mam gdzies opinie innych o moim miescie .....

Zasadnicza sprawa Bialystok to nie miasteczko a miasto

PS: Nawet nie chce komentowac tych bredni, bo szlak mnie trafia.Ja mieszkam tu
      od urodzenia i nie czluje tego ze mieszkam w gorszym miejscu .
    • kamilar Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA 31.03.05, 19:23
      ale dałeś przykłady ja dam inne Wałbrzych, Rzeszów- życie na maksa
      • alex.4 Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA 31.03.05, 20:30
        Białystok to rzecztywiście przypomina podupadajace miasteczko. Niestety
        • kamilar Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA 31.03.05, 23:13
          Owszem przypomina, uważam nawet że latem można by postawić naokoło szlaban i tak
          nikt by nie zauważył, ale porównując się do Krakowa (notabene bezrobocie jak w
          Białymstoku, a poza rynkiem, po naszemu centrum, taki sam syf jak u nas) możemy
          się jedynie nabawić kompleksów. Myślmy o Rzeszowie czy Radomiu od razu humor się
          poprawia ;)
          • Gość: głos z Lublina Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA IP: *.resetnet.pl 01.04.05, 01:06
            Ludzie którzy nie szanują swojego miasta to jacyś zakompleksieni nieudacznicy.
            Najrozsądniej byłoby olewać takie prowokacyjne wątki, no ale domyślam się że to
            niemożliwe bo zawsze ktoś coś dopisze...
            Opinie o mieście jedynie na podstawie ilości galerii handlowych wyrażają tylko
            prymitywy. Żyjecie w fajnym mieście z wieloma urokliwymi miejscami, dużą
            ilością zieleni, ciekawą zabudową, czystym powietrzem, no i chyba nie musicie
            sie nigdzie ruszać żeby zaspokoić wszelkie podstawowe potrzeby? Kina, teatry,
            wyżze uczelnie, piłka- wszystko jest! Aha i co bardzo ważne wedle mojego
            subiektywnego rankingu Białostoczanki urodą przewyższają mieszkanki wszystkich
            miast prócz mojego;) A na inne bajery typu multikino czy aquaparki przyjdzie
            jeszcze czas:)

P.S.
            Dlaczego jak myślisz o Rzeszowie humor Ci się poprawia? "Malutki" Rzeszów
            dzielnie sobie radzi na tej
            naszej ścianie wschodniej, a z Radomiem rozumiem;)
            • kamilar Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA 01.04.05, 09:10
              Białemustokowi bliżej porównując do Rzeszowa niż Krakowa czy Poznania, a na tle
              tego miasta Biały nie wypada tak tragicznie. A co do zieleni to sie wytnie i
              zrobi rynek ;)
              • Gość: efelinka22 Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA IP: *.osiedle.net.pl 02.04.05, 10:30
                porównując bezrobocie w innych, większych mistach, to białystok raczej jest na
                koncu, nie dziwie sie czemu bialystok stoji w miejscu , zresztą prawie cała
                młodzież uzyskując tytuł absolwenta spieprza z tąd, a ludzie w takim wieku
                tworzą jakis tam kilamt miasta, z moich obserwacji wynika ze w Białymstoku
                zostają nie udacznicy życiowi ktorzy nie znają angielskiego lub im tu wygodnie
                wegetowac, bądz ludzie kotrzy dostali niezłą fuche, zarabiają + 2000 i mają
                reszte w dupie, gonią za karierą a wieczorem juz są tak zje* ze im sie d* nie
                chce ruszyc,reszta kombinuje jak tu wyjchać, i jak tu nie być przygnębionym,,:)
                • zewsi Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA 02.04.05, 15:54
                  Gość portalu: efelinka22 napisał(a):

>> białystok, stoji, z tąd, nie udacznicy.

Efelinko. Ucz sie angielskiego, bo na polski jest już, jak widać , za późno.
    • Gość: rodowity Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA IP: *.elpos.net 02.04.05, 10:35
      Wiesz co poziom twojej edukacji pozostawia wiele do zyczenia (Bledy
      ortograficzne ).I moze tak troche wiecej kultury a mniej wulgaryzmow.
    • max39 Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA 02.04.05, 10:52
      Charakterystyczna cecha nieudacznikow jest plucie na wlasne miasto i wszystko
      do okola .Stare przyslowie mowi : wszedzie dobrze gdzie nas nie bylo. Ja mam juz
      dosc postow takich osob .Nie uda sie komus dostac pracy Bialystok to Polska B
      .Nie uda sie komus kupic obligacji bankowych Bialystok to Polska C .Ktos zgubi
      klucze od mieszkania Bialystok to Polska Z .Ja wam cos powiem jak nie
      szanujecie miejsca w ktorym sie urodziliscie i wychowaliscie sie to i mieszkancy
      kazdego miasta w Polsce was tez nie uszanuja i na taka osobe beda patrzec
      podejrzliwie .To czy ktos jest lubiany czy nie bardziej zalezy od jego cech
      charakteru a nie miasta , wioski czy kolonii skad przyjechal .
      • Gość: sdh Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 02.04.05, 14:47
        co wy się przejmujecie na forum lubelskim biadolenie że w Lublinie nie ma sklepu Reserved :-) i w związku z tym Lublin to Polska B.
        A wy przynajmniej Reserved macie!

• Gość: dedoss Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA IP: 212.33.89.* 02.04.05, 15:16
          mamy?????
          • zewsi Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA 02.04.05, 15:55
            Mamy.
      • Gość: Ian Re: BIAŁYSTOK-PODUPADŁa PROWINCJA IP: 80.55.171.* 02.04.05, 20:04
        Pozdr. dla Maxa 39! Zgadzam się, że biadolenie do niczego nie prowadzi. Uważam,
        że nasze miasto mimo wszystko ma charakter. Taki "biały niedźwidź". Ja jak
        jeżdżę do przyjaciół do Krakowa czy Gdańska z dumą obwieszczm wszem i wobec
        skąd przybywam, i ludzie reagują na tę dumę pozytywnie. No staram się wykazać
        pozytywną stroną swojej osoby, co by ludzie musleli, że "biały niedźwiedź" ale
        kulturka. To tyle na razie.

Nie dla skansenu! Tak dla Placu mijskiego! - na Rynku Kosciuszki
        p.s. Widzieliście Rynek w Płocku? Jak zmienił się na korzyść! 15 lat temu też
        był zarośnięty lasem, a dziś piękny uporządkowany plac miejski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka