Gość: analex.4 IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.06.05, 22:05 swietny pomys oby wiecej takih Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: filak Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.06.05, 07:46 z 30 osob??!! jako jeden z organizatorow musze napisac ze 30 osob oddało krew tylko na jednej uczelni na UwB. wezcie dane z calej Wampiriady ze wszystkich uczelni. bede wdzieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 08:54 Cześć, w artykule jest już dokładniej "w tegorocznej 266". Mówiąc o 30 osobach, chciał powiedzieć, że krwi było tyle, jakby wyssano wszystko co możliwe z tej 30-tki, czyli tak po 4-6 litrów zna osobe Odpowiedz Link Zgłoś
plm73 Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 09:06 Tak przy okazji to wnerwiają mnie apele o krew i artykuły bijące na alarm z uwagi na jej braki. Uważam, że jest to wynik pasywności w poszukiwaniu potrzebnej krwi regionalnych centr krwiodawstwa, zasłaniajacych się oszczędnościami. Osobiście oddaję krew, a zaznaczę że mam rzadką poszukiwaną grupę krwi. Po kolejnej wizycie i telefonie do DSK z informacją że jest odpowiednia grupa krwi i komentarzu, że czekano na nią już z 1,5 tygodnia zadałem pytanie dlaczego nikt nie zadzwonił pod telefon, który krwiodawcy udostępniają w celu kontaktów. Sa sytuacje, że nie zawsze oddaje się ją w sposób systematyczny ze zwykłego nawet lenistwa. Odpowiedzią były oszczędności z tytułu wykonania telefonu i konieczności w tym wypadku wydania wzmacniających witamin za ok 20 zł. Tyle jest własnie warte życie ludzkie. Na pytanie dlaczego rodzice takiego dziecka nie mogą zadzwonić, bo uważam że chętnie wykonaliby telefon i zrefundowaliby stacji krwiodawstwa koszty usłyszałem, że tak sie nie robi i jest ustwa o ochronie danych osobowych. Przypuszcam, że telefon wykonuje się w przypadkach gdy jest potzrebujący ktoś nieźle ustawiony. Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 10:52 mam takie pytanie;jaka grupa krwi jest najwieksza a jaka najmniejsza,bo ja daje krew od wielu lat i zawsze slysze ze moja krew bardzo rzadka we Francji i co rok przed latem(jest wiecej wypadkow drogowych)zapraszaja specialnym listem na dawanie krwi.Dzieki za odpowiedz,janou. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady IP: *.isb.com.pl 10.06.05, 10:56 być moze masz 0??? Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 11:00 Gość portalu: zzz napisał(a): > być moze masz 0??? nie nie "0", mam "B-" Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:43 To przez ten minus jest taka cenna, ale gbybyś miała 0rh- minus to byłoby nawet lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:44 a dlaczego tak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:46 Z tego co pamiętam ze szkoły grupa krwi zero jest uniwersalna. Jeżeli się myle proszę o to by mnie poprawiono:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Sprawdziłem w wikipedii:) 10.06.05, 14:51 Krew grupy 0- można przetoczyć każdej osobie. Chory mający grupę AB+ może otrzymać dowolną krew. Osoba posiadająca grupę krwi 0- ma najmniejszą szansę, że przypadkowy człowiek może być dla niej dawcą. Czyli gbyby janou miała 0 rh - to jej krew pasowała by do każdej grupy, jeżeli ma a lub to tylko do jej grupy i ewentualnie AB, natomiast nie nadawałaby się do grupy 0, osoby z tą grupą mają najtrudniej jeśli chodzi o pozyskanie dawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:52 to zależy w jakim sensie!Osoba z grupą "0" jest uniwersalnym dawcą,ale nie może mieć przetaczanej krwi od dawców z grupą A,B czyAB. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:42 najżdsza jest chyba O rh-. Znam wielu ludzi z 0 rh + Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady IP: *.isb.com.pl 10.06.05, 11:03 chodzi Ci o to,która z grup krwi jest najczęściej poszukiwana w Polsce?Czy która dominuje w układzie ABO? Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 11:32 Gość portalu: zzz napisał(a): > chodzi Ci o to,która z grup krwi jest najczęściej poszukiwana w Polsce?Czy któr > a dominuje w układzie ABO? ta ktora dominuje w Polsce,we Francji dominuje grupa "O" a najbardziej poszukiwana (bo rzadka) to B-A-AB-. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 11:56 myślę,że w Polsce dominuje grupa A1...Chyba większość osób ją posiada Odpowiedz Link Zgłoś
plm73 Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:03 Ja mam A Rh- i jej zawsze nie ma, przynajmniej w Białymstoku. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:06 ja mam A1 Rh+ ale nie wiem,czy taką grupę mają,czy nie...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:57 bad_habit napisała: > ja mam A1 Rh+ ale nie wiem,czy taką grupę mają,czy nie...:/ pamietam ,kilka lat temu ,kilka dni przed niegrozna operacja lekarz anestezjolog powiedzialam zartujac ze gdyby jakas komplikacja to pojdzie do kolonii azjatyckiej (jest ich w miescie kilkaset)i poprosi o krew.a ja myslalam ze B Rh- to bardziej u slowianow? jak to jest naprawde? moze jakis specjalista odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:01 podobna najczęściej występującą grupą krwi u Indian jest "0",u Europejczyków w większości spotyka się grupę A(1,2,3,4) natomiast ludność azjatycka,np.na Półwyspie Arabskim posiada głównie gr.B Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:15 bad_habit napisała: > podobna najczęściej występującą grupą krwi u Indian jest "0",u Europejczyków w > większości spotyka się grupę A(1,2,3,4) natomiast ludność azjatycka,np.na Półw > yspie Arabskim posiada głównie gr.B jak to zrozumiec? jestem blondynka mam niebieskie oczy(ojciec i mama tez;oczy) ale slyszalam ze kiedys w Polsce byla inwazja Mongolow to moze jakas pra,pra pra pra babcia zgrzeszyla? Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:25 ja Cie wcale nie straszę.W szkołach średnich podają takie dane.To że masz grupę krwi B,wcale nie oznacza,że jesteś Azjatką.:) Mój ojciec ma "0" a wcale nie wyglada na Indianina:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:28 I tak wszyscy pochodzimy od tej samej matki, a to że jesteś janou blondynką, to może dlatego że twoich przodków Szwedzi najechali:) Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawsky Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:31 janou napisała: > bad_habit napisała: > > > podobna najczęściej występującą grupą krwi u Indian jest "0",u > > Europejczyków > > w większości spotyka się grupę A(1,2,3,4) natomiast ludność azjatycka,np.n > > a Półwyspie Arabskim posiada głównie gr.B > jak to zrozumiec? jestem blondynka mam niebieskie oczy(ojciec i mama > tez;oczy) ale slyszalam ze kiedys w Polsce byla inwazja Mongolow to moze jakas pra,pra pra pra babcia zgrzeszyla? a ja slyszalem, ze we Francji od dluzszego czasu wzrasta liczba osob z grupa B i wcale nie z Polwyspu Arabskiego choc po kadzieli ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:35 ale zabawne!!!:D można zacząć sie śmiać? Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:46 dolaczam sie, myslalam ze na tym forum to ludzie inteligentni ,a teraz co dzien sprawdzam ze nie wszyscy.nie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:47 co chcesz przez to powiedzieć???Że jestem ograniczona intelektualnie? Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:51 bad_habit napisała: > co chcesz przez to powiedzieć???Że jestem ograniczona intelektualnie? to nie bylo do Ciebie, tylko i wylacznie do ciekawskiego Janou. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:54 uff...a już myślałam ze ktoś chce mnie obrazić... Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:02 bad_habit napisała: > uff...a już myślałam ze ktoś chce mnie obrazić... nigdy w zyciu !!!tak przyjemnie ze mna "gadasz" . Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:32 dzieki:)jest sporo oszołomów na tym forum,wątki też nie są zbyt ciekawe(nie mówie o wszystkich) Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawsky Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:32 janou napisała: > bad_habit napisała: > > > uff...a już myślałam ze ktoś chce mnie obrazić... > nigdy w zyciu !!!tak przyjemnie ze mna "gadasz" . Rzeczywistosc nie jest juz tak przyjemna i zdecydowanie malo zabawna. Teraz rozumiem dlaczeego we Francji unika sie pewnych tematow. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:33 co masz na myśli??? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:36 Rzeczywiście pewne grupy krwii pojawiaja się częściej w pewnych społecznościach niż innych. To parwda znana doskonale. Co oczywiście nie znaczy że wszystkie osoby z inna grupą krwii musiały mieć przodkó gdzie indziej:) Na marginesie podział na rejony gdzie dominują określone grupy krwii nie pokrywa się z podziałem ludzkości ze względu na wygląd. To pokazuje jak mało wazną cechą jest odcień skóy człowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:40 Zgadzam się z Tobą.Tak na prawdę nikt z nas w 100% nie wie,skąd pochodzi.Życie lubi nam płatać figle i czasami nie warto się w to zagłębiać...Nie religia ani kolor skóry a zachowanie i stosunek do innych ludzi(ich poglądów etc.) świadczy o nas samych:) Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:55 bad_habit napisała: > Zgadzam się z Tobą.Tak na prawdę nikt z nas w 100% nie wie,skąd pochodzi.Życie > lubi nam płatać figle i czasami nie warto się w to zagłębiać...Nie religia ani > kolor skóry a zachowanie i stosunek do innych ludzi(ich poglądów etc.) świadczy > o nas samych:) teraz nie moge , wieczorem odpowiem na to co napisalas .pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 17:03 ja również pozdrawiam!Nie wiem,czy dziś będę na forum.:( Jeśli nie,przeczytam w poniedziałek wieczorem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 13.06.05, 11:07 witam ,a tak szczeze mowiac,nawet gdybym miala azjatyckie geny to nie ma dla mnie wielkiego znaczenia,tylko ze czlowiek jest ciekawy.przypomina mi sie anegdotka,sredni wnuk (ma 8 lat) mial takie zajecie w szkole ;napisac gdzie urodzili sie ojciec,mama, dziadki,pradziadki i jesli mozliwe pra pradziadki, dalam mu info od strony ojca i dowie dzialam sie ze od strony mamy nie ma wcale francuskich przodkow tylko,wloskie hiszpanskie.ma polskie nazwisko, kazdy kto go zna,mysli ze to Polak na100% i moze jeszcze dlatego ze ma niebieskie (ukosne oczy)i jasne wlosy, takie mieszania zdarzaja sie coraz bardziej.i jezeli chodzi o grupe krwi to zdziedziczyli(nie wiem czy to tak sie mowi)"B" Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 13.06.05, 11:24 odziedziczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 13.06.05, 12:14 kamilar napisał: > odziedziczyli. dzieki .janou ps.dla Francuza to trudniejsze niz po japonsku albo chinsku. Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:47 ciekawsky napisał: > janou napisała: > > > bad_habit napisała: > > > > > uff...a już myślałam ze ktoś chce mnie obrazić... > > nigdy w zyciu !!!tak przyjemnie ze mna "gadasz" . > > > Rzeczywistosc nie jest juz tak przyjemna i zdecydowanie malo zabawna. Teraz > rozumiem dlaczeego we Francji unika sie pewnych tematow. To prawda ze mieszkam we Francji ze mam paszport francuski ,bo tu sie urodzilam ,ale te problemy to nie ja je stworzylam i nie ja je rozwiaze a co robia i mysla prawdziwi Francuzi ja nie mam zadnego wplywu bo zawsze dla nich jestem obcokrajowca? nie wiem czy to tak sie mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:52 Nie przejmuj się nim...Co do tego słowa,wiem że męski odpowiednik to obcokrajowiec,jak jest z żeńską formą,nie wiem:( Odpowiedz Link Zgłoś