Dodaj do ulubionych

Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.06.05, 22:05
swietny pomys oby wiecej takih
Obserwuj wątek
    • Gość: filak Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.06.05, 07:46
      z 30 osob??!! jako jeden z organizatorow musze napisac ze 30 osob oddało krew
      tylko na jednej uczelni na UwB. wezcie dane z calej Wampiriady ze wszystkich
      uczelni. bede wdzieczny.
      • kamilar Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 08:54
        Cześć, w artykule jest już dokładniej "w tegorocznej 266". Mówiąc o 30 osobach,
        chciał powiedzieć, że krwi było tyle, jakby wyssano wszystko co możliwe z tej
        30-tki, czyli tak po 4-6 litrów zna osobe
    • plm73 Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 09:06
      Tak przy okazji to wnerwiają mnie apele o krew i artykuły bijące na alarm z
      uwagi na jej braki. Uważam, że jest to wynik pasywności w poszukiwaniu
      potrzebnej krwi regionalnych centr krwiodawstwa, zasłaniajacych się
      oszczędnościami. Osobiście oddaję krew, a zaznaczę że mam rzadką poszukiwaną
      grupę krwi. Po kolejnej wizycie i telefonie do DSK z informacją że jest
      odpowiednia grupa krwi i komentarzu, że czekano na nią już z 1,5 tygodnia
      zadałem pytanie dlaczego nikt nie zadzwonił pod telefon, który krwiodawcy
      udostępniają w celu kontaktów. Sa sytuacje, że nie zawsze oddaje się ją w
      sposób systematyczny ze zwykłego nawet lenistwa. Odpowiedzią były oszczędności
      z tytułu wykonania telefonu i konieczności w tym wypadku wydania wzmacniających
      witamin za ok 20 zł. Tyle jest własnie warte życie ludzkie. Na pytanie dlaczego
      rodzice takiego dziecka nie mogą zadzwonić, bo uważam że chętnie wykonaliby
      telefon i zrefundowaliby stacji krwiodawstwa koszty usłyszałem, że tak sie nie
      robi i jest ustwa o ochronie danych osobowych. Przypuszcam, że telefon wykonuje
      się w przypadkach gdy jest potzrebujący ktoś nieźle ustawiony.
      • janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 10:52
        mam takie pytanie;jaka grupa krwi jest najwieksza a jaka najmniejsza,bo ja daje
        krew od wielu lat i zawsze slysze ze moja krew bardzo rzadka we Francji i co
        rok przed latem(jest wiecej wypadkow drogowych)zapraszaja specialnym listem na
        dawanie krwi.Dzieki za odpowiedz,janou.
        • Gość: zzz Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady IP: *.isb.com.pl 10.06.05, 10:56
          być moze masz 0???
          • janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 11:00
            Gość portalu: zzz napisał(a):

> być moze masz 0???
            nie nie "0", mam "B-"
            • kamilar Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:43
              To przez ten minus jest taka cenna, ale gbybyś miała 0rh- minus to byłoby nawet
              lepiej
              • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:44
                a dlaczego tak myślisz?
              • kamilar Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:46
                Z tego co pamiętam ze szkoły grupa krwi zero jest uniwersalna. Jeżeli się myle
                proszę o to by mnie poprawiono:)
                • kamilar Sprawdziłem w wikipedii:) 10.06.05, 14:51
                  Krew grupy 0- można przetoczyć każdej osobie. Chory mający grupę AB+ może
                  otrzymać dowolną krew. Osoba posiadająca grupę krwi 0- ma najmniejszą szansę, że
                  przypadkowy człowiek może być dla niej dawcą.
                  Czyli gbyby janou miała 0 rh - to jej krew pasowała by do każdej grupy, jeżeli
                  ma a lub to tylko do jej grupy i ewentualnie AB, natomiast nie nadawałaby się do
                  grupy 0, osoby z tą grupą mają najtrudniej jeśli chodzi o pozyskanie dawcy.
                • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:52
                  to zależy w jakim sensie!Osoba z grupą "0" jest uniwersalnym dawcą,ale nie może mieć przetaczanej krwi od dawców z grupą A,B czyAB.
          • kamilar Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:42
            najżdsza jest chyba O rh-. Znam wielu ludzi z 0 rh +
        • Gość: zzz Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady IP: *.isb.com.pl 10.06.05, 11:03
          chodzi Ci o to,która z grup krwi jest najczęściej poszukiwana w Polsce?Czy która dominuje w układzie ABO?
          • janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 11:32
            Gość portalu: zzz napisał(a):

> chodzi Ci o to,która z grup krwi jest najczęściej poszukiwana w Polsce?Czy
            któr
            > a dominuje w układzie ABO?
            ta ktora dominuje w Polsce,we Francji dominuje grupa "O" a najbardziej
            poszukiwana (bo rzadka) to B-A-AB-.
            • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 11:56
              myślę,że w Polsce dominuje grupa A1...Chyba większość osób ją posiada
        • plm73 Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:03
          Ja mam A Rh- i jej zawsze nie ma, przynajmniej w Białymstoku.
          • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:06
            ja mam A1 Rh+ ale nie wiem,czy taką grupę mają,czy nie...:/
            • janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 14:57
              bad_habit napisała:

> ja mam A1 Rh+ ale nie wiem,czy taką grupę mają,czy nie...:/
              pamietam ,kilka lat temu ,kilka dni przed niegrozna operacja lekarz
              anestezjolog powiedzialam zartujac ze gdyby jakas komplikacja to pojdzie do
              kolonii azjatyckiej (jest ich w miescie kilkaset)i poprosi o krew.a ja
              myslalam ze B Rh- to bardziej u slowianow? jak to jest naprawde? moze jakis
              specjalista odpowie.
              • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:01
                podobna najczęściej występującą grupą krwi u Indian jest "0",u Europejczyków w większości spotyka się grupę A(1,2,3,4) natomiast ludność azjatycka,np.na Półwyspie Arabskim posiada głównie gr.B
                • janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:15
                  bad_habit napisała:

> podobna najczęściej występującą grupą krwi u Indian jest "0",u Europejczyków
                  w
                  > większości spotyka się grupę A(1,2,3,4) natomiast ludność azjatycka,np.na
                  Półw
                  > yspie Arabskim posiada głównie gr.B
                  jak to zrozumiec? jestem blondynka mam niebieskie oczy(ojciec i mama
                  tez;oczy) ale slyszalam ze kiedys w Polsce byla inwazja Mongolow to moze jakas
                  pra,pra pra pra babcia zgrzeszyla?
                  • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:25
                    ja Cie wcale nie straszę.W szkołach średnich podają takie dane.To że masz grupę krwi B,wcale nie oznacza,że jesteś Azjatką.:)
                    Mój ojciec ma "0" a wcale nie wyglada na Indianina:)
                    • kamilar Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:28
                      I tak wszyscy pochodzimy od tej samej matki, a to że jesteś janou blondynką, to
                      może dlatego że twoich przodków Szwedzi najechali:)
                  • ciekawsky Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:31
                    janou napisała:

> bad_habit napisała:
                    >
                    > > podobna najczęściej występującą grupą krwi u Indian jest "0",u
                    > > Europejczyków
                    > > w większości spotyka się grupę A(1,2,3,4) natomiast ludność azjatycka,np.n
                    > > a Półwyspie Arabskim posiada głównie gr.B

> jak to zrozumiec? jestem blondynka mam niebieskie oczy(ojciec i mama
                    > tez;oczy) ale slyszalam ze kiedys w Polsce byla inwazja Mongolow to moze
                    jakas pra,pra pra pra babcia zgrzeszyla?

a ja slyszalem, ze we Francji od dluzszego czasu wzrasta liczba osob z grupa B
                    i wcale nie z Polwyspu Arabskiego choc po kadzieli ;-)
                    • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:35
                      ale zabawne!!!:D można zacząć sie śmiać?
                      • janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:46
                        dolaczam sie, myslalam ze na tym forum to ludzie inteligentni ,a teraz co
                        dzien sprawdzam ze nie wszyscy.nie pozdrawiam.
                        • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:47
                          co chcesz przez to powiedzieć???Że jestem ograniczona intelektualnie?
                          • janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:51
                            bad_habit napisała:

> co chcesz przez to powiedzieć???Że jestem ograniczona intelektualnie?
                            to nie bylo do Ciebie, tylko i wylacznie do ciekawskiego Janou.
                            • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 15:54
                              uff...a już myślałam ze ktoś chce mnie obrazić...
                              • janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:02
                                bad_habit napisała:

> uff...a już myślałam ze ktoś chce mnie obrazić...
                                nigdy w zyciu !!!tak przyjemnie ze mna "gadasz" .
                                • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:32
                                  dzieki:)jest sporo oszołomów na tym forum,wątki też nie są zbyt ciekawe(nie mówie o wszystkich)
                                • ciekawsky Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:32
                                  janou napisała:

> bad_habit napisała:
                                  >
                                  > > uff...a już myślałam ze ktoś chce mnie obrazić...
                                  > nigdy w zyciu !!!tak przyjemnie ze mna "gadasz" .

Rzeczywistosc nie jest juz tak przyjemna i zdecydowanie malo zabawna. Teraz
                                  rozumiem dlaczeego we Francji unika sie pewnych tematow.
                                  • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:33
                                    co masz na myśli???
                                  • alex.4 Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:36
                                    Rzeczywiście pewne grupy krwii pojawiaja się częściej w pewnych społecznościach
                                    niż innych. To parwda znana doskonale. Co oczywiście nie znaczy że wszystkie
                                    osoby z inna grupą krwii musiały mieć przodkó gdzie indziej:)
                                    Na marginesie podział na rejony gdzie dominują określone grupy krwii nie pokrywa
                                    się z podziałem ludzkości ze względu na wygląd. To pokazuje jak mało wazną cechą
                                    jest odcień skóy człowieka...
                                    • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:40
                                      Zgadzam się z Tobą.Tak na prawdę nikt z nas w 100% nie wie,skąd pochodzi.Życie lubi nam płatać figle i czasami nie warto się w to zagłębiać...Nie religia ani kolor skóry a zachowanie i stosunek do innych ludzi(ich poglądów etc.) świadczy o nas samych:)
                                      • janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:55
                                        bad_habit napisała:

> Zgadzam się z Tobą.Tak na prawdę nikt z nas w 100% nie wie,skąd
                                        pochodzi.Życie
                                        > lubi nam płatać figle i czasami nie warto się w to zagłębiać...Nie religia
                                        ani
                                        > kolor skóry a zachowanie i stosunek do innych ludzi(ich poglądów etc.)
                                        świadczy
                                        > o nas samych:)
                                        teraz nie moge , wieczorem odpowiem na to co napisalas .pozdrawiam.
                                        • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 17:03
                                          ja również pozdrawiam!Nie wiem,czy dziś będę na forum.:( Jeśli nie,przeczytam w poniedziałek wieczorem:)))
                                          • janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 13.06.05, 11:07
                                            witam ,a tak szczeze mowiac,nawet gdybym miala azjatyckie geny to nie ma dla
                                            mnie wielkiego znaczenia,tylko ze czlowiek jest ciekawy.przypomina mi sie
                                            anegdotka,sredni wnuk (ma 8 lat) mial takie zajecie w szkole ;napisac gdzie
                                            urodzili sie ojciec,mama, dziadki,pradziadki i jesli mozliwe pra pradziadki,
                                            dalam mu info od strony ojca i dowie
                                            dzialam sie ze od strony mamy nie ma wcale francuskich przodkow tylko,wloskie
                                            hiszpanskie.ma polskie nazwisko, kazdy kto go zna,mysli ze to Polak
                                            na100% i moze jeszcze dlatego ze ma niebieskie (ukosne oczy)i jasne wlosy,
                                            takie mieszania zdarzaja sie coraz bardziej.i jezeli chodzi o grupe krwi to
                                            zdziedziczyli(nie wiem czy to tak sie mowi)"B"
                                            • kamilar Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 13.06.05, 11:24
                                              odziedziczyli.
                                              • janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 13.06.05, 12:14
                                                kamilar napisał:

> odziedziczyli.
                                                dzieki .janou
                                                ps.dla Francuza to trudniejsze niz po japonsku albo chinsku.
                                  • janou Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:47
                                    ciekawsky napisał:

> janou napisała:
                                    >
                                    > > bad_habit napisała:
                                    > >
                                    > > > uff...a już myślałam ze ktoś chce mnie obrazić...
                                    > > nigdy w zyciu !!!tak przyjemnie ze mna "gadasz" .
                                    >
                                    >
                                    > Rzeczywistosc nie jest juz tak przyjemna i zdecydowanie malo zabawna. Teraz
                                    > rozumiem dlaczeego we Francji unika sie pewnych tematow.
                                    To prawda ze mieszkam we Francji ze mam paszport francuski ,bo tu sie
                                    urodzilam ,ale te problemy to nie ja je stworzylam i nie ja je rozwiaze a co
                                    robia i mysla prawdziwi Francuzi ja nie mam zadnego wplywu bo zawsze dla nich
                                    jestem obcokrajowca? nie wiem czy to tak sie mowi.
                                    • bad_habit Re: Zakończyła się czwarta edycja Wampiriady 10.06.05, 16:52
                                      Nie przejmuj się nim...Co do tego słowa,wiem że męski odpowiednik to obcokrajowiec,jak jest z żeńską formą,nie wiem:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka