Dodaj do ulubionych

Wybierzmy Tyszkiwicza!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:33
Wybierzmy Tyszkiwicza! bedziemy miec tak w całym kraju:

cytat z porannegi:

Tracimy wszyscy. Nie można kupić mieszkania, nie ma gdzie budować

Nowych nie ma, stare drożeją

Białostoczanie płacą za błędy władzy. W porównaniu z ubiegłym rokiem nawet o
10 tys. zł zdrożało 40-metrowe mieszkanie. Powód? Buduje się coraz mniej, bo
brakuje planów zagospodarowania.

Nie budujemy, bo zdaniem deweloperów bez planów jest to niemożliwe.1 stycznia
2003 roku wygasły z mocy prawa wszystkie plany zagospodarowania. To oznacza,
że trzeba je stworzyć i uchwalić od nowa. Jednak Białystok do tej pory
doczekał się zaledwie szczątkowych opracowań. To odbija się i na zwykłych
mieszkańcach, i na potencjalnych inwestorach. My płacimy za mieszkania coraz
więcej, przedsiębiorcy rezygnują z naszego miasta i inwestują w gminach
ościennych.

Nowych jest niewiele
Takiego ruchu w agencjach nieruchomości dawno nie było. - Ludzie najchętniej
kupują mieszkania z płyty. Są one najtańsze, a tym samym najbardziej
dostępne. Bardzo duże zainteresowanie jest też starą cegłą - mówi Krzysztof
Hackiewicz, agent nieruchomości w Biurze Obrotu
Nieruchomościami "Polanowscy". - Ceny rosną od kilku miesięcy. Nie są to
jednorazowe wstrząsy, ale stopniowe podwyżki. Na co dzień praktycznie
niezauważalne, ale jak patrzy się rok wstecz, to widać, że podskoczyły one o
kilka procent, czyli średnio o kilka tysięcy na mieszkaniu - dodaje.
Także w Agencji Nieruchomości "Ardvil" w ostatnich miesiącach ruch jest coraz
większy. - W tej chwili sprzedajemy głównie mieszkania używane. Nowymi ludzie
też się interesują, ale w sumie nie mamy ich aż tak dużo w ofercie -
przyznaje Beata Mikołowska z "Ardvilu" . Nie ma wątpliwości, że w ostatnim
czasie ceny nieruchomości poszły w górę.
Jeszcze rok temu za dwupokojowe mieszkanie na Dziesięcinach na drugim piętrze
płaciliśmy około 76 tys. zł, teraz niecałe 81 tys. Za kilkuletnie dwupokojowe
mieszkanie plus garaż na Bojarach musieliśmy zapłacić około 168 tys. zł, w
tej chwili wydamy prawie sześć tys. więcej.

Władze przeciwko mieszkańcom
Powodów, które sprawiają, że mieszkania tak bardzo w ostatnich miesiącach
podrożały jest kilka. Dwa najważniejsze to brak opracowanego planu
zagospodarowania przestrzennego i 22-procentowy podatek VAT, który będziemy
płacili od 1 stycznia 2008 roku.
- Obecnie podatek od mieszkań to zaledwie siedem procent. Za dwa i pół roku
będzie aż o 15 procent wyższy. Nic więc dziwnego, że ludzie tak rzucili się
do kupowania - wyjaśnia Hackiewicz.
- Ale w Białymstoku mamy dodatkowy problem. U nas buduje się niewiele bloków.
Pojedyncze budynki, które powstają nie są w stanie zaspokoić popytu. To
dodatkowo podbija cenę - twierdzi właściciel jednej z firm deweloperskich. -
Władze Białegostoku nie uchwalając planów zagospodarowania, zadziałały na
niekorzyść własnych mieszkańców - dodaje.
Andrzej Chwalibóg, naczelnik wydziału planowania przestrzennego uważa jednak,
że deweloperzy i pracownicy agencji nieruchomości "opowiadają dyrdymały,
których nasłuchali się w telewizji".
- W Białymstoku jest bardzo dużo terenów pod inwestycje. Można na nich
wybudować pojedyncze bloki, ale to nie interesuje naszych deweloperów. Oni od
razu chcieliby dostać pozwolenie na budowanie całych osiedli - mówi
naczelnik. Przyznaje jednak, że nawet na małe działki nie ma planów. - Ale
wystarczy zgłosić się do urzędu po decyzję o warunkach zabudowy - dodaje
Chwalibóg.
- Tyle, że to zajmuje strasznie dużo czasu i nie ma żadnej pewności, że finał
będzie dla nas pozytywny - odpowiadają fachowcy z branży budowlanej.

Joanna Dargiewicz
24.08.2005 r.

Skomentuj artykuł na forum
wydrukuj artykuł bez zdjęć wydrukuj artykuł ze zdjęciami powiadom znajomego
Obserwuj wątek
    • Gość: sos Re: Wybierzmy Tyszkiewicza! IP: 213.25.91.* 25.08.05, 08:41
      Doceniam drogę życiową Pana R.T., ale tak nachalne podpieranie się swoją
      przeszłością (vide - wczorajsza promocja książki o ruchu młodzieżowym, gdzie
      każdy uczestnik dostawał nawet darmowy egzemplarz) w kampanii wyborczej budzi
      mój niesmak. Wolałbym usłyszeć o działaniach z ostatnich lat oraz o programie
      na przyszłość. Tamte zasługi bronią się same, nie trzeba ich zmieniać w
      kiełbasę wyborczą, tym bardziej, że Pan R.T. startując z 1 miejsca i tak już ma
      miejsce w Sejmie. Prosty marketing nie zawsze przystaje do polityki.
    • zewsi Re: Wybierzmy Tyszkiwicza! 25.08.05, 09:18
      Ty chyba nie wiesz co piszesz! Jeśli Tyszkiewicz zostanie posłem, to
      Białymstoku powstaną nowe plany zagospodarowania? Ale bzdura
      • Gość: Yoda Re: Wybierzmy Tyszkiwicza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 13:46
        :))) nie zrozumiałeś dzieki pomocy Tyszkiewicz Tur został Prezydentem,
        Białystok wydupiem i jak aparatczyk Tyszkiewicz pójdzie do sejmu to Polska ma
        szanse wygladac jak Białystok czyli interesy partyje ponad wszystko !
        • zewsi Re: Wybierzmy Tyszkiwicza! 25.08.05, 13:49
          Ach! No tak. Tej wersji nie wziąłem pod uwagę. Fakt, po co równać do lepszych,
          skoro można sprawić, by lepsi równali do nas :-).
          • alex.4 Re: Wybierzmy Tyszkiwicza! 25.08.05, 13:53
            Tyszkiewicz jest po prostu nic nie wartym demagogiem...
            • Gość: koro Re: Wybierzmy Tyszkiwicza! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 25.08.05, 14:24
              a ja lubię Roberta. fajny facet.
              • Gość: Yoda Re: Wybierzmy Tyszkiwicza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 17:14
                A czy myslisz że ja Go nie lubie , poko facet ale NIE NA POSŁA politycznie jest
                aparatczykiem. Ciebie koro nie lubie bo jesteś fałszywy i.... nie miejsce tu na
                to
              • Gość: gameover Re: Wybierzmy Tyszkiwicza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 21:41
                to daj mu buzi...
        • Gość: Pikuś Re: Wybierzmy Tyszkiwicza! IP: *.csk.pl 27.08.05, 19:18
          ktokolwiek popiera Tura jako Prezydenta Białegostoku jest po prostu kimś komu
          nie zależy na rozwoju takiego fajnego miasta jak Białystok. Tur sprowadza
          Białystok poprzez swoją politykę do roli największej wsi w kraju! Także niech
          Pan Tyszkiewicz się jasno wypowie na temat Pana Tura i jego "sukcesów" a także
          niech pokaże swoją rolę w "rozwoju: Białegostoku i regionu w ostatnich 4
          latach, co zrobił i co deklarował że zrobi.
          • Gość: Yoda Re: Wybierzmy Tyszkiwicza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 17:58
            A Pan Tyszkiewicz na to :
            " Aresztowano mnie dwa razy za bibułę - proszę o to książka o mojej walecznej
            histori- - to mi sie posłowanie NALEZY a pozatym Kudrycka mi obiecała w
            nagrodę - Ty głupi narodzie nie wiesz że nie wybierasz ? Sami ustalamy listy z
            pozycji pierwszej wejdę sobie - siup do sejmu bo teraz PISoPO w modzie - a ty
            głupi wyborco możesz śnic że damy Ci kogoś wybrac - taka mamy ordynację - co 4 -
            8 lat jest fala dla lewicy lub prawicy - wystarczy się na fale załapać" -
            .....to mówiłem ja Jarząbek .... kandydat do sejmu 1 go stopnia.....
            • Gość: 4WD :) IP: *.elpos.net / *.elpos.net 28.08.05, 20:26
              MASZ NAGRANIE? :)
              • Gość: Yoda Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 08:48
                Tak na szpulowym w szafie Pani Rektor
    • Gość: żołnierzyk Re: Wybierzmy Tyszkiwicza! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:20
      Nie!!
      • alex.4 Re: Niech lepiej odpowie kto finansuje PO... 26.08.05, 16:32
        PO znowu ma najdroższą kampanię. Tym bardziej, że oficjalnie bedzie ona
        kosztowała mniej niż w rzeczywistości. przecież bibordy finansowane przez
        Plikota (numer 1 w Lublinie) reklamujace książkę Tuska to też element kampanii
        wyborczej...
        W zeszłych wyborach finansował PO Kulczyk. Rezultat? Żona Kulczyka dostała
        ziemię w centrum Poznania za grosze? jakie teraz bedą koszty kampanii
        • Gość: y niewiekie koszta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 11:27
          Tur za "pomoc" tyszkiweicza w kampanii obiecał mu kamiennice za grosze (tam
          gdzie ma byc teraz centrm handlowe) - ot takie tam drobne przysługi kolegów ...
          • Gość: jarząbek Re: niewiekie koszta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 12:14
            Czy ma ktos linka, a może artukuł dotyczący słynnej kamienicy Tyszkiewicza ?
            chetnie się zapoznam ze sprawą :)
            • Gość: idzikczortu Re: niewiekie koszta... IP: *.cable.mindspring.com 27.08.05, 19:31
              Zaczalem czytac post i... zgubilem sie, bo oto widze kupe emocji wokol trzech
              nazwisk a mian.:Tyszkiewicza, Tyszkiwicza i Tyszkiwejcza.
              No coz, jestem zbyt malo lotny na taki nawal "licentia poetica".
            • Gość: YODA Re: niewiekie koszta... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 12:42
              trzeba poszukac głębiej :
              czas po wyborach prezydenta Miasta Białegostoku (ostatnich)
              • natt nie podoba się, głosuj na innych 28.08.05, 20:54
                to chwała bogu, również dzięki wykpiwanym przez Ciebie działaniom Tyszkiewicza,
                wolny kraj. I jak Ci nie pasuje, to możesz głosować na kogo innego. Albo na
                nikogo, tak jak ja to tradycyjnie uczynię.

Mógłbym Ci powiedzieć, co Tyszkiewicz prywatnie myśli o Turze i jak ocenia swój
                wtedy wybór. Ale po co... Ty i tak wiesz swoje.

Tylko ciekaw jestem, co usłyszał bym od Ciebie gdyby PO teraz wycofało swoje
                popracie dla Tura. Założę się, że "szczury spierd... z tonącego okrętu.

A to jest kolego włąśnie konsekwencja. choć przyznam, ze moim skromnym zdaniem
                całkiem głupia.

A co do radosnego sformułowania, jakoby to Tyszka był w POPis bo to jest teraz
                trendy, ergo, że czepia się zawsze tych co są na fali, to przypominam -
                Tyszkiewicz jest w Platformie Obywatelskiej od samego założenia tej partii.

I jedno mnie tylko interesuje, on ci osobiście jakąś krzywdę zrobił? Bo w tym
                mieście umoczonych w TUra jest dużo dużo więcej i dużo dużo bardziej. Chociażby
                cała kamanda z PiS właśnie, czy zupełnie pomijany w twych postach Klim.
                • natt Re: nie podoba się, głosuj na innych 28.08.05, 21:03
                  I jeszcze jedno: piszesz i piszesz o tej kamienicy co to niby Tur miał mu dać.
                  Więc proszę konkretniej. Która gdzie za ile i czy dał czy miał dać. I w ogóle w
                  miarę możliwości jakieś konkrety...
                  Bo wiesz, pluć, jak pokazuje codziennośc naszej sceny politycznej, to łatwo
                  strasznie...
                  • Gość: Yoda Re: nie podoba się, głosuj na innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 08:52
                    Nie mam zamiaru odrabiać lekcji za sztab Roberta :(
                    • Gość: natt i co z tą kamienicą? IP: *.duna.pl / 83.151.32.* 29.08.05, 22:20
                      Primo, duża część familijnych układów w stylu mianowani urzędnicy z rodziny to
                      spadek po Jurgilu, którym zachwycałeś sie w innym wątku. Również pani A.W.
                      niegdyś szefowa transportu, dziś ukarana za przekręty w tymże wyrokiem sądu.
                      Mocno protegowana przez Jurgiela. A secundo - prosiłem o konkrety w sprawie tej
                      kamienicy... czekam licząc na to, że jesteś słowny i że nie są to tylko wyssane
                      z palca obelgi
                • Gość: Yoda ojojojojjj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 08:51
                  uuuuuuuuuu
                  dobrze że mnie poinformowałeś że mogę głosować na kogo chcę ! Szkoda że czytasz
                  i nie rozumiesz nic poza nazwiskiem Tyszkiewicz. Moje niezadowolenie wynika z
                  faktu, że liczyłem i głosowałem na PO - a tu taki aparatczyk "z przeszłoscią" z
                  ekipy Tura na pierwszym miejscu. Jakby Tyszkiewicz był - daj Boże w Samoobronie
                  czy innym LPR to nawet nie nauczyłbym sie pisac jego nazwiska - szkoda by było
                  czasu.
                  • alex.4 Re: Kto płaci za kampanię PO? Kulczyk???? 31.08.05, 11:23
                    Kampania PO jest strasznie droga. wydali bardzo sporo pieniędzy (a co istrotme
                    ukrywaja część kosztów kampanii w np. promowaniu ksiązki Tuska, to takie pranie
                    pieniędzy....). PO jakoś nie pali się do otwartości i powiedzenia kto ich
                    finansuje... a może jak 4 latat temu Kulczyk??????
                  • Gość: No, Re: ojojojojjj IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 01.09.05, 00:26
                    no, bo to - jeżeli mogę się wtrącić - co się dzieje z PO na Podlasiu to wynika z
                    totalnego niezrozumienia idei Platformy Obywatelskiej. W wyborach maja startowac
                    normalni ludzie - obywatele - ktrzy chca zrobic cos wiecej niz do tej pory. PO
                    NIE JEST partia zawodowych politykow. Dlatego wkurza mnie krytyka ze strony
                    zwolennikow Klima, ktorzy zarzucaja ludziom takim jak Tefelski to, ze nie sa
                    politykami. Podobnie ma sie rzecz z Tyszkiewiczem - uwazam, ze jego dzialalnosc
                    jako przedsiebiorca, zdolnosci organizatorskie itd uprawniaja go do kandydowania
                    o ile oczywiscie ma dobre pomysli na region i kraj. A Tyszkiewicz ma. Podobnie
                    zreszta Tefelski. Natomiast Klim "wyskakuje" z idea, zeby samorzadowcy z
                    Podlasia razem szli do wyborow - wiec pytam: i co z tego, ze razem. Co ci ludzie
                    maja do zrobienia to jest pytanie. Obawiam sie, ze styl Klima to styl z rodzaju
                    "zawod dyrektor" przeniesiony na poziom "zawod polityk". Osobiscie glosuje na
                    Tefelskiego i popieram Tyszkiewicza. Ci panowie zasiadal w lawach poselskich.
                    Pozdrawiam wszystkich
                    • Gość: abba Re: ojojojojjj IP: *.elpos.net / *.elpos.net 18.09.05, 00:14
                      Kampania PO wcale nie jest taka droga, najwięcej wydaje PIS. I mam wrażenie, że
                      tu niejeden zwolennik Pis wiesza psy na PO i Tyszkiewiczu udając niby sympatię
                      do PO. Czyżby kolesie Jurgiela siedzieli i pisali paszkwile na PO? Pełno ich
                      ich tu od kilku dni. I są do siebie podobne. Co do kamienicy: żadnych konkretów
                      nikt nie poda, bo ich zwyczajnie nie ma, to tylko oszczerstwa.
    • Gość: karakulec Re: Wybierzmy Tyszkiwicza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 15:44
      zapraszamy do Karakul,tam jest sprawa na głowne wydanie Obiektyw
      BURMISTRZ I RODZINNY INTERES\
      LUDZIE OD 2002 ROKU PROTESTUJA PRZECIWKO BUDOWIE ,Zakładu Rozbioru i
      Preztwórstwa Drobiu,
      zakład ma powstac około 100m od zabudowań domów gdzie ludzie mieszkaja!!!
      Ochrona Środowiska przkupiona,maja byc odprowadzane scieki i odpady do rowów i
      rzeczki ,gdzie w odleglosci od zakładu wypływa tam żródełko(czysta woda)od
      zakładu w odległosci 40m
      Mieszkańcy nie chca tamtego zakładu,wychodzi na to ,ze maja sie wszyscy
      wyprowadzic ,bo ma powstać,zaklad,gdzie nikt nie bedzie zatrudniony,a ludzi
      biznesmen nazywa oficjalnie CIEMNIAKAMI
      prosimy o pomoc kazda instytucje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka