Dodaj do ulubionych

Czy wszyscy księża katoliccy są tak podli?

IP: *.bsk.vectranet.pl 31.01.06, 07:41
Wczoraj zaplanowana była "wizyta duszpasterska" w nowym bloku, w którym
kupiłem mieszkanie. Ponieważ dopiero się urządzamy, to nie wszystko jest w
nim skończone. Ale gdy zapukał ksiądz bardzo się ucieszyłem, myślałem sobie:
zapozna się z nowymi parafianami (my z nowym duszpasterzem), poświęci,
pobłogosławi, porozmawia.
I co? Ksiądz wszedł, zaznaczył, że nie ma ze sobą wody święconej (?!)
rozejrzał się. stwierdził, że nie wszysko jest urządzone, że nie ma gdzie
usiąść i wyszedł.
Spytacie, czy to był ksiądz z Księżyca? Nie, ten zwykły cham był z Parafii
Św. Andrzeja Boboli. Z Białegostoku. Szczęść Boże.
Obserwuj wątek
    • Gość: niewiarek Re: Czy wszyscy księża katoliccy są tak podli? IP: 212.160.172.* 31.01.06, 08:21
      I p...ol ich. Większość z nich to łachmyty pazerne na kasę. Dla nich religia to
      narzędzie do zarabiania kasy. Ja mam już kartotekę w Św. Rodzinie , że jestem -
      cytuje "niewierzący ateista". Gromadzą kartoteki tak sprawnie jak KGB i to
      jeszcze za komuny. Jek myślisz skąd je mają z UM wydział spraw Cywilnych ?!.
      Chyba tak skoro po przenosinach wiedzą kto mieszka gdzie wcześniej był itd.
      Sąsiedzi jeszcze nie wiedzieli kto i co. Dawno już nie przyjmuje czarnych mam
      spokój wieczny Amen. Wystarczy się postawić a zmiękną.
      • majkelm Re: Czy wszyscy księża katoliccy są tak podli? 31.01.06, 17:01
        >Ja mam już kartotekę w Św. Rodzinie
        Pewnie od czasów jak rządził Bielski :-)
        Mój ojciec też miał cosik wpisane za "otwartą krytykę"

Olać sprawę, księża to nie Kościół - o tym trzeba pamiętać

Pozdrawiam majkelm
        • Gość: niewiarek Re: Czy wszyscy księża katoliccy są tak podli? IP: *.bialan.pl 31.01.06, 17:53
          Ale ja otwarcie nie krytykowałem. Po prostu nie chodziłem do kościoła i na
          religię też nie za bardzo (Po incydencie gdzie moja wiedza historyczno-naukowa
          nie pokrywała się dogmatem religijnym) - taka mała różnica poglądów :). O
          kartotece dowiedziałem się przypadkiem . Że ten ..... jak chodził po kolędzie u
          mnie w domu jeszcze płaszcz zostawiał. Powinienem mu policzyć za szatnie.
          Czarnemu jakoś nie przeszkadzał mój "ateizm" jak dostał kase na kościół. Teraz
          ich olewam i mam ich w d.....
    • kalasanty76 ;-) 31.01.06, 08:25
      Ja już od dawna mam alergię na czarny kolor
      Nie ma co się unosić z byle powodu
      pozdr
      m
      • makbrajd Re: ;-) 31.01.06, 08:36
        no to wasze zycie nabrało sensu
        grunt to mieć wroga i nienawidzieć go
        to trzyma przy przy życiu? prawda?
        • kalasanty76 Re: ;-) 31.01.06, 14:21
          nie traktuje posłańców bożych jako wrogów i nie nienawidzę ich.
          Co ma moja alergia na czarny kolor wspólnego z Twoją teorią?
          Można tolerować, omijać, unikać, porozmawiać, egzystować we wspólnym
          otoczeniu/środowisku. Nie boli
          pozdr
          m
    • Gość: kawelin przejrzał na oczy czy kadzidło wywietrzało ? IP: *.csk.pl 31.01.06, 08:35
      ??
      dopiero teraz załapałeś o co w tym wszystkim chodzi? naprawdę ??
      a może jeszcze powiesz że jesteś jednym z tych życiowych idiotów co nawet
      dyplom uczelni mają w kieszeni ??
    • Gość: ST Nie tędy droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 08:55
      A dlaczego na forum z tym sie zwracasz? Ja ci nie pomoge, bo na tego
      konkretnego ksiedza nie mam wpływu. Pójdź do proboszcza i wyjasnij sprawe,jeśli
      czujesz sie dotknieta. Gdyby rozmowa z proboszczem cie nie usatysfakcjonowała,
      to nastepną instancją jest biskup, a na pewno nie forum gazety. Chyba, że
      zalezy ci tylko na jątrzeniu.
    • Gość: Z.P. Re: Czy wszyscy księża katoliccy są tak podli? IP: *.elpos.net 31.01.06, 09:56
      Oczekiwałeś na wizytę księdza i nie porzygotowałeś niczego do siedzenia? Każdy
      normalny człowiek odczytałby to jako sygnał, że jest gościem nieproszonym.
      Jeżeli zdarzenie opisałeś zgodnie z prawdą, ksiądz postąpił słusznie.
      • Gość: nutopia Re: Czy wszyscy księża katoliccy są tak podli? IP: *.csk.pl 31.01.06, 10:19
        proponuję, żebyś się zmienił wiarę
        rabini nie chodzą po kolędzie!:)
        • Gość: Z.P. Re: Czy wszyscy księża katoliccy są tak podli? IP: *.elpos.net 31.01.06, 10:27
          To było do mnie?
          • zewsi Re: Czy wszyscy księża katoliccy są tak podli? 31.01.06, 11:01
            No to podpadłeś Nutopii. Nawet nie pytaj dlaczego, tylko wtepędy szukaj
            jakiegoś fajnego rabina. :-)
          • Gość: nutopia Re: Czy wszyscy księża katoliccy są tak podli? IP: *.csk.pl 31.01.06, 11:30
            no w jaki sposób do ciebie? do zalożyciela wątku to było!
    • Gość: s.te też bym wyszedł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 11:20
      Gdybym sie do ciebie zapowiedział, a ty nawet krzesła bys nie przygotował, też
      bym wyszedł.
      • waldek58 Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity 31.01.06, 13:57
        pysk. Człowiek dobrze wychowany nie nachodzi drugiej osoby bez uprzedniego
        powiadomienia. Od tego sa telefony, a w wypadku ksieży ministranci, którzy
        powinni wczesniej "zaklepać" tzw. wizyte duszpasterską
        • Gość: Z.P. Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity IP: *.elpos.net 31.01.06, 14:07
          Rozumiem Waldek58, że to twoja wykładnia kultury.
          • waldek58 Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity 31.01.06, 14:24
            Juz troche na tym swiecie przezyłem i nie zdarzyło mi sie kogoś odwiedzidzic
            bez telofonicznego uprzedzenia. Jednak w Polsce zwalanie sie do kogos
            niespodziewanie jest normą, co zauwazaja nawet obcokrajowcy zamieszkali w Polsce
            - W niektórych krajach Europejskich niezapowiedziana wizyta jest
            niedopuszczalna. W tym przypadku jestesmy daleko za cywilizowanym swiatem
            Polska z dwóch powodów mi zbrzydła: za duzo wody swieconej za mało zwykłego
            mydła. Boy-Żelenski
            • Gość: Z.P. Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity IP: *.elpos.net 31.01.06, 14:31
              tego jeszcze Waldek58 brakowało, żebyś robił za nauczyciela savoir-vivre.
              • waldek58 Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity 31.01.06, 14:38
                Kpisz czy o droge pytasz? Szanowny ZP widac po twoich postach ze poza swoja
                parafia nie widziałes swiata. Gdybys swoje d.....o ruszył poza swoje opłotki
                zobaczyłbys że ludzie potrafia życ normalnie.
                • kalasanty76 Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity 31.01.06, 14:42
                  czy to nie jest kwestia tego, czym dla kogo jest "żyć normalnie"?
                  • waldek58 Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity 31.01.06, 14:47
                    Życ normalnie to jest miedzy innmi to, żeby nie narzucac komus swojej osoby.
                    • kalasanty76 Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity 31.01.06, 15:00
                      OK. Ale wizyta batmana została zaplanowana. Drzwi zostały otwarte z nadzieją na
                      miłe spotkanie. Nikt się nie narzucał.
                      U mnie też wisiała kartka, że ksiądz chodzi po kolędzie danego dnia. Wszedłem
                      do domu z pracy, przebrałem się i już ksiądz pukał. I gdybym przyjmował
                      kolędników, to też byłbym nieprzygotowany.
                      Poza tym można grzecznie poprosić o przyjście później (ksiądz mógłby w tym
                      czasie sąsiadów obsłużyć) lub wytłumaczyć sytuację. Ksiądz ten (wierząc
                      autorowi wątku) zachował się nie najlepiej.
                      pozdr
                      m
                • Gość: Z.P. Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity IP: *.elpos.net 31.01.06, 14:47
                  W wyciąganie wniosków to sie nie baw, bo słabo ci to idzie.
                • Gość: Dawid syn Racheli Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity IP: *.piasta.pl 31.01.06, 14:56
                  Że tez Tobie Waldek chce sie wymieniac poglądy z ZP. To tak jakbys rozmawiał ze
                  ściana i to betonowa a nie ceglaną
                  • Gość: nutopia Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity IP: *.csk.pl 31.01.06, 15:01
                    że też tobie Z.P. chce się dyskutować z waldkiem
                  • waldek58 Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity 31.01.06, 15:02
                    Wiesz " buractwo" trzeba uswiadamac. Jak ktos do Białegostoku przyjechał
                    w "półkoszkach" i gdy po raz pierwszy przechodził przez Lipową i narobił sobie
                    w gacie ze strachu, to moze miec pewne braki w edukacji
                    • Gość: nutopia Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity IP: *.csk.pl 31.01.06, 15:06
                      oooooo
                      waldi aleś błysnął!
                    • Gość: Z.P. Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity IP: *.elpos.net 31.01.06, 15:06
                      Autobiografię teraz piszesz?
                    • kalasanty76 Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity 31.01.06, 15:09
                      hm, napisałeś coś na temat bycia w świecie, że inni to poza swoją parafię nie
                      ruszają swoich 4 liter. To w świecie w dobrym tonie jest nie narzucać się. Ale
                      obrażać innych to już normalka?
                      • akar1 Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity 31.01.06, 15:32
                        kalasanty76 napisał:

> hm, napisałeś coś na temat bycia w świecie, że inni to poza swoją parafię nie
                        > ruszają swoich 4 liter. To w świecie w dobrym tonie jest nie narzucać się.
                        Ale
                        > obrażać innych to już normalka?
                        >

Przeczytałem wszystkie posty w tym watku i przyznaje racje Waldkowi58, nie
                        składa sie niezapowiedzianych wizyt. ZP z tego zaczął kpic i zasłuzył na taka a
                        nie inna ripostę. W XXI wieku ludzie powinni sie nauczyc: NIE SKŁADAC WIZYT BEZ
                        UPRZEDZENIA
                        • Gość: Z.P. Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity IP: *.elpos.net / *.elpos.net 31.01.06, 15:37
                          Chyba pominąłeś pierwszy wątek. Z niego wyraźnie wynika, że wizyta nie była
                          niezapowiedziana.
                        • Gość: este wiedział! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 15:40
                          Czy wy czytać nie umiecie? Przecież on wyraźnie napisał, ze wizyta była
                          Zaplanowana, czyli WIEDZIAŁ, ze ksiądz przyjdzie!
                          • Gość: Z.P. Re: wiedział! IP: *.elpos.net / *.elpos.net 31.01.06, 15:43
                            Oni nie wierzą ...w to co widzą.
        • kalasanty76 Re: Niezapowiedzianego goscia goni sie na zbity 31.01.06, 14:26
          ale przecież wizyta była zaplanowana
        • Gość: este wiedział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 15:37
          No przecież pisze, ze wizyta była ZAPLANOWANA, czyli wiedział, ze ksiądz
          przyjdzie!
    • stefan.bialystok Re: Czy wszyscy księża katoliccy są tak podli? 31.01.06, 14:17
      To nie trzeba było wpuszczać czarnego. Nie wpuszczam i dobrze mi z tym.
      • Gość: Z.P. Re: Czy wszyscy księża katoliccy są tak podli? IP: *.elpos.net 31.01.06, 14:24
        To nie trzeba było wpuszczać czarnego. Nie wpuszczam i dobrze mi z tym.
        • stefan.bialystok Re: Czy wszyscy księża katoliccy są tak podli? 31.01.06, 14:59
          Gość portalu: Z.P. napisał(a):

> To nie trzeba było wpuszczać czarnego. Nie wpuszczam i dobrze mi z tym.
          > _________________
          > I to potwierdza treść twojej sygnaturki.

Co potwierdza? Że nie wpuszczam xiędza?
          • Gość: este wpuszczam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 15:42
            A ja wpuszczam i BARDZO dobrze mi z tym!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka