0kessi0 13.03.06, 22:37 Czy mogłabym prosić wyjaśnienie z jakich części składa się sonata klasyczna (głównie chodzi mi o Beethovena). I co jest dla niej najbardziej charakterystyczne. Będę bardzo wdzięczna!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quasthoff Re: sonata klasyczna 13.03.06, 22:45 pl.wikipedia.org/wiki/Sonata 6plus.interklasa.pl/szesc/strony/str5816.htm Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: sonata klasyczna 14.03.06, 02:17 Należałoby jeszcze przeczytać wykład Wendella Kretzschmara "Dlaczego Beethoven nie napisał trzeciej części swojej ostatniej sonaty" w Doktorze Faustusie Manna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
apfelbaum Re: sonata klasyczna 14.03.06, 07:58 Beethoven był pierwszym, który zaczął rozwalać schemat, dodawać w pierwszej części trzeci temat czy dawać w przetworzeniu mistrzowski popis pracy motywicznej itp. Mozartowi w życiu by nie przyszło na myśl, żeby pierwsza częśc mogła być czymś innym niż tzw. allegro sonatowe (inna nazwa to forma sonatowa) - np. As-dur, gdzie jest cykl wariacji, czy "Księżycowa", gdzie właściwie trudno wyróżnić temat itd. Oczywiście, można przyjąć, że statystycznie występuje allegro sonatowe, część powolna, scherzo, być może rondo (częste w finałach). Ale im bardziej zaczniemy się wgłębiać w ten labirynt, tym mniej elementów stałych i pewnych :-) Jeśli masz ochotę na trochę masochizmu i jednocześnie dość determinacji, polecam wielkie formy instrumentalne Chomińskiego. Nieco to już zwietrzałe, ale nie przypominam sobie alternatywy po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia_ory Re: sonata klasyczna 14.03.06, 14:17 Beethoven jest istotnie pierwszym oficjalnym rewolucjonistą zarówno w zakresie samego allegra sonatowego jak i całego cyklu, ale z tym Mozartem to przesada: 1.część sonaty A-dur Kv331 jest przecież cyklem sześciu wariacji, zaś sonata c- moll Kv457 posiada wstęp w postaci rozbudowanej fantazji, sonata Es-dur Kv 282 na miejcu pierwszym posiada część wolną, a nie allegro sonatowe... itd Odpowiedz Link Zgłoś
materes Re: sonata klasyczna 14.03.06, 20:27 Za często wsadza się Mozarta czy Haydna do worka pt. "konwencjonalne nudy", u tego ostatniego można odnaleźć kapitalne pomysły, tylko bardziej zewnętrzne, zaŚ Beethoven uczynił z tego swoje credo Odpowiedz Link Zgłoś
dwakretki ?? 14.03.06, 22:26 materes napisała: > Za często wsadza się Mozarta czy Haydna do worka pt. "konwencjonalne nudy", u > tego ostatniego można odnaleźć kapitalne pomysły, tylko bardziej zewnętrzne, > zaŚ Beethoven uczynił z tego swoje credo jezdem małorozgarnienty, proszem o wyjaśnienie: kto wsadza ich do worka? co to są, te "zewnętrzne"? z czego uczynił credo? Odpowiedz Link Zgłoś
0kessi0 sonata klasyczna 14.03.06, 22:40 Bardzo Wam wszystkim dziękuję. Obecnie jestem na etapie pisania pracy o utworze literackim, którego budowa opiera się na elementach sonaty... A z muzyką klasyczną jestem na bakier;))) A Chomińskiego próbuję zrozumieć, ale ciężko to idzie;)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
apfelbaum Re: sonata klasyczna 15.03.06, 06:18 Biję się w piersi i przyznaję do skłonności do koloryzowania! Tak, przesadziłem z Mozartem i jego konwencjonalnością - dzięki, Hrabio! Odpowiedz Link Zgłoś