Dodaj do ulubionych

Opera to na razie nośne hasło

IP: *.biz 20.04.06, 20:30
I co? Juz? Juz nareklamowaliscie Bila-Jaruzelskiego? Moze jeszcze troszke,
moze jeszcze nie kazdy czytelnik gazety przyswoil sobie wiedze, iz Bil jest
"jedynym prawym radnym".
Uf, jak to dobrze ze mamy takich dziennikarzy... Teraz na pewno bede wiedzial,
na kogo mam glosowac - gazeta mi powiedziala :)
Obserwuj wątek
    • thinker_ Proponuję kosmodrom na Krywlanach 20.04.06, 21:47
      Czy przypadkiem ktoś nie oszalał? Teraz Opera? Czy nie ma ważniejszych wydatków
      w wysokości 100 mln jak na Operę?
      Brawo socjaliści z PIS-u i komuniści z SLD!
      W podręcznikach o rozwoju aglomeracji czy metropolii, jako jedną z głównych
      zasad podawane są określone inwestycje w określonym czasie rozwoju miasta. I tak
      w dziedzinie kultury, filharmonię tworzy się po osiągnięciu 200 tys. mieszkańców
      a operę po osiągnięciu przynajmniej 600 tys. mieszkańców. Czy doświadczenia
      innych miast (np. Wrocławia) niczego nie nauczyły naszych socjalistów?
      • Gość: kibic Re: Proponuję kosmodrom na Krywlanach IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 20.04.06, 22:09
        Po pierwsze to tylko na operę można z Unii dostać pieniądze, a po drugie
        zamiast biadolić bierz się za wzrost przyrostu naturalnego zamiast wypisywać
        głupoty!
        • Gość: fan Re: Proponuję kosmodrom na Krywlanach IP: *.koba.pl / *.koba.pl 22.04.06, 22:41
          Gość portalu: kibic napisał(a):

> Po pierwsze to tylko na operę można z Unii dostać pieniądze, a po drugie
          > zamiast biadolić bierz się za wzrost przyrostu naturalnego zamiast wypisywać
          > głupoty!
          Ales bracie zapodał!!! Tylko na operę? Takie informacje macie tam w UM-ie?
          • Gość: dora Re: Proponuję kosmodrom na Krywlanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 23:15
            Tak, kolego, unijnej forsy z kultury nie przerzucisz na rozdawnictwo zasiłków,
            pojenie dzieci mlekiem w szkole, fluoryzację zębów, wtapianie kasy w szpitale
            ani łatanie rozsypujących się ulic. Sorry, takie zasady.

Jest za to inna szansa: jak my nie weźmiemy tych pieniędzy, to weźmie je np.
            warszawa. Albo Cypr. A ty zamiast do multikina będziesz chodził na lodowisko
            oglądać ruski balet.
      • Gość: Stanisław Re: Proponuję kosmodrom na Krywlanach IP: *.pools.arcor-ip.net 20.04.06, 22:12
        No tak ale grałeś np. w taką grę "Tropico"?
        Najpewniejszy zysk to hodowla kóz - na byle jakim gruncie się wyżywi, nawet na
        wysypisku śmieci.
        A taka opera to tylko kłopot przez 3 do 5 lat; tylko do niej trzeba dokładać.
        Menagerów czy animatorów Sztuki trzeba ściągnąć dając skromne 15 tys. na
        początek, na reklamę niewąsko bulić i czekać.
        Ale jak to się rozkręci to tylko kupony odcinać.
        Przyjadą na koncert z Warszawy, z Lublina czy Wrocławia nie mówiąc o Bielsku
        Podlaskim, Sokółce czy Łomży.
        Byłem przez trzy dni z rzędu pijalni czekolady; ruch tam ci ogromny chociaż
        drogo; na pięknych skórzanych fotelach z europejską obsługą.
        Najciekawsze za oknem; przystają ludziska i nadziwić się nie mogą, że ktoś tą
        niezdrową massę czekoladową żłopie - najtaniej po 9 złociszy za filiżankę.
      • kamilar Re: Proponuję kosmodrom na Krywlanach 23.04.06, 12:02
        thinker_ napisał:

> w dziedzinie kultury, filharmonię tworzy się po osiągnięciu 200 tys. mieszkańców
        > a operę po osiągnięciu przynajmniej 600 tys. mieszkańców. Czy doświadczenia
        > innych miast (np. Wrocławia) niczego nie nauczyły naszych socjalistów?

A coś takiego buduje się po osiągnięciu jakiej liczby mieszkańców?:)
        serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34791,3295764.html
        Jak Graz mógł zaszaleć to i my możemy:)
        • nekroskop88 Re: Proponuję kosmodrom na Krywlanach 23.04.06, 12:05
          Dokładnie! U nas panuje niestety centralizm i Polacy uważają, że wszystko co
          duże, ładne, z rozmachem może powstawać jedynie w miastach powyżej 0,5 mln
          mieszkańców. Tymczasem na Zachodzie mniejsze miasta nie boją się budować
          ciekawych rzeczy u siebie, nie oglądając się na inne, większe miasta.
    • Gość: bastion Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 22:33
      Może, gazeta powinna zmienić nazwę na Jaruzelską,to takie dobre nazwisko,
      ciekaw jestem, za ile redaktor Rożek wchodzi do kina "Pokój", czy to jest jeden
      bilet, czy szklanka wiskacza w pubie Hanusza, bowiem i tego radnego dużo na
      łamach "wybiórczej" gazety. Czy w tym mieście nie ma już innych radnych? I czy
      nie powinni poczuć się zazdrośni o "publicity", szczególnie przed wyborami. Coż
      na to naczelni gazety, którym powinno zależeć na obiektywiźmie. Będąc
      wieloletnim czytelnikiem Waszej gazety, ostatnio zacząłem kupować Dziennik". A
      może Wam nie zależy na czytelnikach. Szczególnie na tych, którzy byli z Wami od
      początku?
      • Gość: mimochodem Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 22.04.06, 23:46
        To nie jest takie proste. Dzisiejsi dziennikarze to nie dziennikarze sprzed
        lat. Jak by to nie zabrzmiało dziwnie, ale czas PRL był Himalajami
        dziennikarskiej rzetelności wobec obecnej depresji stanu obiektywizmu tego
        zawodu.
        Mimo ograniczeń ówcześni dziennikarze (może dlatego, że nie było konkurencji)
        byli dociekliwi. Teraz wystarczy konferencja prasowa i podsunięta gotowa
        informacja. Liczy się nędzna wierszówka. Konkurencja sprowadza się nie do
        dociekliwości ale w dużym stopniu do dyspozycyjności.
        W takiej rzeczywistości fakt ,że Bil Jaruzelski i Hanusz potrafią dotrzeć jako
        pierwsi z informacją i inspiracją tylko dobrze o nich świadczy.Opanowali dobrze
        te realia.
        I na tym właśnie zasadza się różnica między tzw. "prominentnymi radnymi" a
        zwykłymi radnymi.
        Bilety i wiskacze to przesada. Nie wierzę, aby był bojkot kogokolwiek z
        radnych . natomiast w cenie są Ci którzy jednym zdaniem atrakcyjnie sprzedają
        banał. Niestety jest kłopot z tymi radnymi, którzy starają się wyjaśniać
        skomplikowane uwarunkowania. W gazecie trzeba by na to kolumny, a to:
        Po pierwsze jest zbyt to skomplikowane dla dziennikarzy;
        po drugie jest to zbyt skomplikowane dla czytelników.
        Zatem w obecnej rzeczywistości nie ma miejsca dla radnych, którzy nie
        potrafią być medialni.
        Taki - niestety - stał się Ten świat.
        Na mój gust głupi , ale mamy to co chcieliśmy.
        I ze dwa dobre pokolenia ta negatywna selekcja jeszcze to potrwa.

• Gość: zwierzak Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.biz 23.04.06, 11:51
          Nie byłbym taki naiwny, jest dokładnie tak, jak napisał poprzednik Mimochodem:
          Hanusz i Bil-Jaruzelski po prostu "odwdzięczają się" i dziennikarzom i wielu
          innym osobom w tym mieście... Wszędzie rządzi kasa, Białystok nie jest wyjątkiem.
          • duch_zenona Re: Opera to na razie nośne hasło 23.04.06, 12:39
            A tak "mimochodem" to ten "obiektywizm" dziennikarzy w czasach PRL miał nawet
            swoją nazwę - propaganda sukcesu.
            • Gość: fan Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.koba.pl / *.koba.pl 23.04.06, 12:49
              Gość portalu: dora napisał(a):

> Tak, kolego, unijnej forsy z kultury nie przerzucisz na rozdawnictwo zasiłków,
              > pojenie dzieci mlekiem w szkole, fluoryzację zębów, wtapianie kasy w szpitale
              > ani łatanie rozsypujących się ulic. Sorry, takie zasady.
              >
              > Jest za to inna szansa: jak my nie weźmiemy tych pieniędzy, to weźmie je np.
              > warszawa. Albo Cypr. A ty zamiast do multikina będziesz chodził na lodowisko
              > oglądać ruski balet.

No to dobrze, że "unijna forsa z kultury" kojarzy Ci się tylko z operą i multikinem. Zresztą samo multikino to pikuś w wydatkach przy operze. I nikt tutaj nie mówił o przerzucaniu tej kasy na drogi czy mleko, bo to jest oczywiste. Sama to sobie dodałaś. Odpowiedz lepiej na pytanie zadawane tu już wcześniej, z czego ta opera będzie utrzymywana w przyszłości. Bo ja jestem więcej niż pewien, że z moich podatków, a nie dotacji unijnych. A drogi bedą dalej takie same jak dzisiaj. Co do multikina się nie martwię, utrzyma się z pewnością z biletów, bill się o to postara.
              • nekroskop88 Re: Opera to na razie nośne hasło 23.04.06, 12:53
                Po pierwsze - opera będzie utrzymywana z naszych podatków poprzez Ministerstwo
                Kultury i Urząd Marszałkowski, tak samo jak teraz utrzymywana jest deficytowa
                Opera Narodowa w Warszawie. Sala Opery Podlaskiej będzie salą wielofunkcyjną -
                będzie z niej można zrobić w zależności od potrzeb np. centrum konferencyjne.
                Myślę, że zarobi na swoje utrzymanie. Po drugie - kino nie będzie należało do
                Jaruzelskiego.
                • Gość: fan Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.koba.pl / *.koba.pl 23.04.06, 13:02
                  No to już się cieszę, że nie tylko białostoczanie bedą sie na to zrzucać. Fajnie tak mieć świadomość, że świecznik za moje ecipeci będzie się uczył kultury w nowej białostockiej operze. Wręcz uspokoiło mnie to :)
                  • duch_zenona Re: Opera to na razie nośne hasło 23.04.06, 13:23
                    Nie widziałem projektu budynku opery. Czy to będzie takie coś?

www.greatbuildings.com/cgi-bin/gbi.cgi/Sydney_Opera.html/TR004388.gbi
                    • Gość: kir Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 14:36
                      nie, ładniejsze:

www.bialystok.pl/site.php?s=YmE5NjI0MWYwMDAxODc=&a=NGM5MWU3ZTEwMTcwOTQ=
                      • duch_zenona Re: Opera to na razie nośne hasło 23.04.06, 14:50
                        Moim zdaniem nie jest to ładniejszy projekt, ale przyznam, że dużo lepiej będzie
                        pasował do otoczenia - filharmonia, zieleń, drzewa, itd.

Ciekawe jak będzie wyglądać zimą.
                        • nekroskop88 Re: Opera to na razie nośne hasło 23.04.06, 18:25
                          Też będzie zielone, bo to jakiś specjalny bluszcz.
                          • Gość: Z.P. Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.elpos.net / *.elpos.net 25.04.06, 22:48
                            Bluszcz specjalny czy nie, ale przez jakiś czs wzrastać musi, aby pokryć te
                            ściany. Jeżeli ktoś nad tym czuwa, to już w tej chwili owe roślinki powinny być
                            hodowane. W przeciwnym razie przez parę ładnych lat będziemy zachwycać się
                            gołym betonem.
          • hanusz Re: Opera to na razie nośne hasło 23.04.06, 18:14
            Kolego zwierzak zapraszam na "ubita ziemie".Podejrzewam ,ze jestes jednym z
            radnych o którym "bezczelni " dzinnikarze nie chcą pisac za czesto.Ale to twój
            problem.W polityce już tak jest,ż ektos ma cos ciekawego do powiedzenia, a ktos
            nie.Popatrz o ilu posłach pisza gazety?I co wszyscy oni "kupują sobie
            wdziecznosc mediów"??
            Najgorzej jak ktos wlasne niepowodzenia usprawiedliwia nieuczciwoscia, spiskiem
            konkurencji.Sasiad ma lepszy samochod?wiadomo-zlodziej.Cudza zona ladniejsza?
            pewnie po operacjach plastycznych itp..
            Pozdrawiam wszystkich internautów.Zapraszam na sesjie Rady Miasta.Najblizsza w
            czwartek, o godz 10 w sali NOT-u.
            • Gość: zwierzak Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.biz 24.04.06, 15:14
              Nie, Panie Mirosławie, najgorzej jest wtedy, kiedy ktoś kłamie bezszczelnie w
              oczy zwykłym ludziom i prowadzi swoje interesy kosztem innych, wykorzystując
              swoje osobiste znajomości. Dziwię się, że ma Pan jeszcz sumienie pisać pod tym
              wątkiem. Doprawdy słodko to brzmi, tak samo jak liczne wypowiedzi cytowane w
              gazecie, ale nie każdy białostoczanin jest na tyle naiwny by wierzyć we wszystko
              co czyta...

Radnym nie jestem, bo w to bagno układów mniejszych i większych nie chcę się
              pakować. W naszej mieście to bagno dotyczy również prasy, co jest raczej
              oczywiste dla każdego czytelnika, który potrafi nieco bardziej obiektywnie
              ocenić sytuację od pewnych redaktorów. Przykre, bardzo przykre.
              • hanusz Re: Opera to na razie nośne hasło 25.04.06, 00:17
                Hm... Panie Zwierzak, wypadło by napisac kiedy i co tak bezczelnie "kłamałem".
                Odpowiadam za to co robie i mówie .Nie wiem jakim to moim interesom szkodzi
                opera (spiewac lubie ,ąle nawet przyjaciele proszą bym tego nie czynił w ich
                obecnosci).Jeżeli już to powinienem popierac ten projekt, wszak wspieiraja go
                rózne wazne osoby, w tym i takie które byc może beda miały wplyw na moja
                przyszłość polityczna.Ale, mój mentor śp.A.Małchowski przekonał mnie kiedyś ,że
                jezeli sie chce uprawiać politykę( a ja chce i lubie) warto byc niezależnym
                materialnie.Dzieki temu nie musze -w imie kariery- zmieniac przekonan i
                wyslugiwac sie wszystkim.
                Wciąż uważam,że pod płaszczykiem opery ktoś załatwia sobie interes (działka pod
                multikino bez przetargu).Wątpie jakos by inwestor pozyskał obiecane srodki z
                Unii,żal mi amfiteatru, no i martwi mnie koniecznośc olbrzymich inwestyci z
                budżetu Białegostoku na ulice wokół opery i multikina.Wiem,że te ulice i tak
                trzeba "zrobić",ale byc może nie w tej kolejnosci.
                I to tyle.Zapraszam mimo wszystko na seję Rady Miejskiej(najblizsza w czwrtek o
                10 w sali NOT-u.)Warto zobaczyć-posłuchac radnych.Wszak niedługo wybory, warto
                wiec nie zdawać się li tylko na opinię żurnalistów
                M.H.
                • Gość: zwierzak Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.04.06, 21:17
                  Proszę mnie nie oskarżać, nie powiedziałem, że to Pan jest osobą kłamiącą :)
                  Podałem przykład, resztę każdy sam powinien sobie dopowiedzieć.

Jakie osoby popierające budowę będą miały wpływ na Pana przyszłość? Prezydent
                  Tur? To raczej radni trzymają prezydenta w ręku - i bynajmniej nie sami radni
                  prawicowi. Tymczasem ma Pan powody na negowanie pomysłu, chociażby dobre
                  stosunki z Bilem-Jaruzelskim, któremu budowa kolejnego kina w tym mieście (nie
                  licząc budynków sieci Kinoplex) jest wybitnie nie na rękę.

> Ale, mój mentor śp.A.Małchowski przekonał mnie kiedyś,
                  > że jezeli sie chce uprawiać politykę( a ja chce i lubie) warto byc
                  > niezależnym materialnie.
                  >
                  Może źle zinterpretowałem tą radę, ale czy nie koliduje ona z Pańskimi
                  działaniami chociażby na rzecz utrzymania deptaka miejskiego? Na jednej z
                  zeszłorocznych wakacyjnych sesji Rady Miejskiej był Pan, o ile dobrze wiem - a
                  wiem z kilku źródeł - jedynym radnym opowiadającym się za utrzymaniem deptaka w
                  Białymstoku. Skojarzenie tego odosobnionego poparcia z Pańskim zaangażowaniem w
                  działalność Strychu na Rynku Kościuszki jest raczej nieuniknione - czy to nie
                  koliduje z powyższą radą?
                  • Gość: jj Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 25.04.06, 22:48
                    Nie mam zamiaru wchodzić w ten Wasz spór - osoby publiczne są w oczywisty
                    sposób poddawane ocenom. Niekoniecznie obiektywnym, ale to akurat jedynie
                    marginalna dla sensu mojego postu refleksja.
                    Ale zainteresował mnie zwierzak twój wpis:
                    Prezydent
                    > Tur? To raczej radni trzymają prezydenta w ręku - i bynajmniej nie sami radni
                    > prawicowi
                    Jest to niestety uporczywie powtarzany przez media intelektualny błąd będący
                    wynikiem powierzchownej analizy sytuacji białostockiego samorządu.

Incydentalnie może radnym taka sytaucja się i zdarza,że mogą próbować sterować
                    Prezydentem Turem. Nie wykluczam.
                    Ale moim zdaniem akurat istotą i nieszczęściem relacji (nie wartościuję po
                    czyjej stronie wina i kto zaczął) pomiędzy Prezydentem i Radą Miejską jest
                    dokładnie coś odwrotnego.
                    RM mogła stać się siłą konstruktywnej opozycji, proponując własne rozwiązania
                    (projekty alternatywnych uchwał). Takie propozycje (można je znaleźć w "sieci",
                    chocby mojej stronce) ze strony klubu lewicy wobec prawicowych klubów radnych
                    padały - odpowiedzią była (upraszczam, ale sens przesłania jest wierny)
                    odpowiedź, że od projektów uchwał to jest Tur; my (tj prawicowe kluby) jesteśmy
                    tu, w RM od krytyki i wytykania jego błędów.
                    W rezulatcie RM zamiast próbować być alternatywą wobec Prezydenta zajęła się
                    zajadłą (i w skutkach jałową) krytyką, a w konsekwencji wewnętrznymi sporami i
                    podziałami.
                    W rezultacie tej sytuacji prezydent Tur nie musi nikogo z radnych (ani
                    prawicowych ani lewicowych słuchać). Jeśli kogokolwiek słucha to jedynie
                    własnych urzędników (którzy z kolei niekoniecznie jego słuchają i z jego
                    zdaniem się liczą, a niektórzy robią wręcz co chcą) oraz oczywiście słucha
                    hierarchi kościelnej (czego wyjątkowo zadroszczą mu wszystkie kluby prawicowe,
                    które by chciały mieć to samo). Niestety te kontakty w B. są ciągle gwarancją
                    sukcesu wyborczego.
                    W rezultacie tej "unikalnej" sytuacji to nie radni trzymają Prezydenta w ręku ,
                    ale to właśnie On w wyniku oszołomstwa radnych prawicy może robić co chce i
                    lekceważyc tę RM, którą stać jedynie na puste gesty.
                    Zatem Hanusz czy K. Bil J jako rozgrywajacy miejskiego układu (i partnerzy
                    Tura) to - zapewniam - jedynie wirtualne i medialne byty.
                    Nie jest moim zamysłem bronić Hanusza czy K.B.J lecz jedynie wyrazić swoją
                    ocenę.
                    Ja nie wykluczam ich dobrych kontaktów z urzędnikami magistrackimi, ale
                    zapewniam, że o radnych lewicy Tur zawsze wyrażał się z conajmniej
                    obrzydzeniem. I tak pewnie pozostanie. Niestety aby nie utopić tego miasta w
                    zupełnym paraliżu radnym lewicy przychodziło (jak widać niestety) bywać
                    sojusznikami Tura.

• Gość: zwierzak Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.elpos.net / *.elpos.net 25.04.06, 23:44
                      To jest Pański pogląd, ja jednak nadal uważam, że sam prezydent Tur nie jest
                      niezależny od wpływów RM, również od jej lewicowej części. Nie powiedziałbym, że
                      jest "partnerem" któregokolwiek z radnych lewicy, bo w jego niechęć do tej
                      frakcji nie wątpię. Ale to nie znaczy że działa wbrew ich interesom.

Uprzedzając wszelkie domysły mówię jeszcze raz: nie jestem w żaden sposób
                      zaangażowany w politykę, są to moje prywatne obserwacje, nie jakiekolwiek
                      oskarżenia. Boli mnie jedynie hipokryzja w wypowiedziach pewnych osób rządzących
                      tym miastem i dziwna stronniczość w tekstach redaktora Rożka. A to ostatnie
                      najbardziej, bo jest naprawdę żałosne. Nie jestem jedynym czytelnikiem, który to
                      widzi.
                • Gość: Z.P. Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.elpos.net / *.elpos.net 25.04.06, 22:30
                  Hanusz napisał:
                  ...śpiewać lubię...
                • Gość: Pony Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 20:54
                  Panie Hanusz, czas najwyższy wycofać się z polityki, Twoje pięć minut już
                  minęło. Zostałeś radnym nie wybranym przez społeczeństwo Białegostoku, ale za
                  dobre miejsce na liście wyborczej, dzięki koalicji z SPRP potem SLD. Ilość
                  głosów oddana na Ciebie :))) nie zostałbyś dzięki nim radnym. Czyżbyś
                  zapomniał, że mówiono o Tobie "wieczny kandydat". Mniej arogancji!
                • Gość: Ratlerek Re: Opera to na razie nośne hasło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 21:37
                  Podczas sobotniej uroczystości wmurowywania kamienia węgielnego pod gmach
                  przyszłej opery jeden z prominentnych działaczy miejskiego SLD na pytanie,
                  gdzie jest Jaruzelski, odpowiedział:

"Za szaletami w amfiteatrze biega z transparentem protestującym przeciwko
                  budowie. I co najmniej dwie panie z pieskami go widziały." Niestety, nie zdązył
                  tam red. Rożek. W poniedziałkowej "Wyborczej" na ten temat ani słowa!
    • prawdziwy.www.zieloni.w.pl opera=zasciankowa sciema wyborcza 25.04.06, 04:44
      DLACZEGO OPERA MA W SUMIE ZLIKWIDOWAĆ AMFITEATR (ZOSTANIE NA 300-600 OSÓB -
      WIELKOŚCI OSIEDLOWEGO AMFITETARU ZAMIAST DZISIEJSZEGO NA KILKA TYSIECY
      OSÓB),ZAMIAST ORGANIZOWAC W NIM KILKA RAZY W TYGODNIU KONCERTY DLA WSZYSTKICH-
      RÓŻNYCH GATUNKÓW MUZYKI?
      W BIAŁYMSTOKU NIE MA INNEGO MIEJSCA NA KONCERT DLA 3000 -5000 OSÓB Z WYJĄTKIEM
      DZISIEJSZEGO AMFITEATRU-NIE NADAJE SIĘ NA TO LOTNISKO CZY STADION...

TO PO PROSTU NISZCZENIE WSPÓŁCZESNEJ KULTURY-BY NIE BYŁO PRETEKSTU DO
      ZARZUTÓW,M ŻE WŁADZE CAŁKOWICIE IGNORUJA WSPÓŁCZESNA KULTURE, MUZYKĘ,MŁODZIEŻ

WSPÓŁCZESNĄ KULTURĘ, MUZYKĘ ZASTĄPI SZTYWNE I SZTUCZNY,ZAMKNIETY DLA NP. HIP-
      HOPU,METALU,DISCO POLO ITP.

"OPERA PODLASKA"-ZAŚCIANKOWA ŚCIEMA Rozstrzygnięto konkurs na projekt "Opery
      Podlaskiej" w Białymstoku przy ul. Kalinowskiego obok Amfiteatru. Wybrano
      projekt "nowoczesny i ekologiczny" - budynek ma być obrośnięty pnączami .
      Dlaczego w rzeczywistości to nonsens i gigantyczna bzdura na miarę pociągów
      Pendolino na dworcu "Białystok Towarowy"? Zadłużenie podlaskich szpitali wynosi
      około 150 milionów złotych, i ludzie umierają w kilkumiesięcznych kolejkach do
      lekarza, Urząd Marszałkowski z potrzebnych na funkcjonowanie regionalnych
      połączeń kolejowych 21 milionów złotych chce przekazać jedynie 9 milionów
      złotych, co zamiast uruchomienia szybkich, wygodnych, tanich połączeń autobusów
      szynowych grozi upadkiem kolei w kraju tranzytowym pomiędzy wschodem i
      zachodem, który zamiast zarabiać na tranzycie - traci. Politycy jednak wolą
      zapewnić sobie za około ... 150 milionów złotych małe lotnisko i ekskluzywny
      samolot, zaś obiecując realizację mitycznej i nonsensownej "Opery Podlaskiej"
      (już dzisiaj o zbyt małej sali na 1000 osób) za około ... 150 milionów złotych
      faktycznie obcinają dotacje na kulturę (w 2005 r z 4 milionów złotych do 800
      tysięcy złotych). Decyzja lokalizacji przy ulicy Kalinowskiego "Opery
      Podlaskiej" na 1000 widzów z Multikinem również na 1000 widzów wraz z
      istniejącym Amfiteatrem (3000 widzów), i Teatrem Lalek (ok. 500 widzów) -
      kompleksu na około 5000 widzów wymagającym zapewnienia około 3000 miejsc
      parkingowych przy zapewnieniu ich zaledwie... 300 gwarantuje katastrofę
      komunikacyjna i gigantyczny korek w centrum miasta. Projekt z wyjątkiem zbyt
      małej ilości miejsc parkingowych (300) jest piękny : ) i nierealny w tym
      miejscu... przy pełnym zapełnieniu maksymalnie 5000 widzów, potrzeba by ze 2000-
      3000 miejsc parkingowych, nawet impreza na 500 osób zakorkuje okoliczne ulice
      (obok w przyszłości deptak), na miejscu np. multikina i pawilonów od Legionowej
      trzeba by budować wielopiętrowe parkingi....Niekompetencja, hipokryzja,
      kłamstwo i manipulacja ? czytaj więcej >>
      www.zieloni.osiedle.net.pl/opera-podlaska.htm

PREZES STOWARZYSZENIA FEDERACJA ZIELONYCH W BIAŁYMSTOKU RAFAŁ KOSNO
      SIEDZIBA: UL. RUMIANKOWA 14/4, 15 - 665 BIAŁYSTOK TEL. (085) 66 11 434, TEL.
      KOMÓRKOWY 0507 31 99 92
      BIURO: UL. RUMIANKOWA 14/41, 15 - 665 BIAŁYSTOK TEL. (085) 66 11 812 ("ZIELONY
      TELEFON FEDERACJI ZIELONYCH") E- MAIL: fzbialystok@wp.pl

ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA NASZYCH STRON INTERNETOWYCH I ZAPOZNANIA SIĘ Z
      DZIAŁANOŚCIĄ I PLANAMI NASZEJ ORGANIZACJI !
      strony internetowe:
      www.zieloni.w.pl -ogólnopolskie strony internetowe na temat ekologii,
      społeczeństwa, cywilizacji
      www.zieloni-bialystok.w.pl -Białystok, Podlasie-lokalne informacje; eko -
      działalność, problemy, rozwiązania
      www.abc-ekologii.w.pl -krótki, zwięzły przewodnik po ekologii, ochronie
      środowiska, przyrody
      www.natura-i-sztuka.w.pl -zdjęcia przyrody, regionu, kultury z warsztatów,
      plenerów artystycznych młodzieży
      www.slawni-wegetarianie.w.pl -wegetarianizm-wszystko o diecie bezmięsnej -
      zdrowszej, ekologicznej, polecanej przez lekarzy, dietetyków - wegetarianie od
      Jezusa do Einsteina, naukowcy, artyści, twórcy, gwiazdy muzyki, filmu
      www.antykoncepcja-zwierzat.w.pl -antykoncepcja zwierząt, przeciwdziałanie
      bezdomności
      www.bialostocki-deptak.w.pl -o białostockim deptaku, historia, plany,
      koncepcje, projekty, wydarzenia, promocje
      www.latwiejszy-start.w.pl zbiórka charytatywna Izabeli i Grzegorza Skieterskich
      na remont i wyposażenie "domu chronionego" dla wychowanków domów dziecka w
      Białymstoku, którzy ukończyli 18 lat i nie mają żadnego miejsca zamieszkania
      www.kazimierz-jankowski.w.pl - galeria fotografii Kazimierza Jankowskiego -
      Podlasie, region Białegostoku, Suwalszczyzny, to jeden z najbogatszych
      przyrodniczo i najpiękniejszych krajobrazowo terenów Polski i Europy
      www.referendum-bialystok.w.pl - propozycja referendum w Białymstoku -
      mieszkańcy Białegostoku mają szansę powiedzieć, w jakim mieście i regionie
      chcieliby żyć i mieszkać - ZMIENIĆ BIAŁYSTOK I PODLASIE ! DOŚĆ ZAŚCIANKOWOŚCI !
      www.zieloni.osiedle.net.pl/ekoharacze.htm - prawda o ekoharaczach, czyli
      komu "przeszkadzają" "zieloni"
      • prawdziwy.www.zieloni.w.pl Re: opera=zasciankowa sciema wyborcza 25.04.06, 04:47
        opera=zasciankowa sciema wyborcza
        chodzi o to, ze takie obiecanki dobrze wygladaja jako program wyborczy.Jak
        narzekac ze od wielu lat zmniejszaja wydatki na kulture?przeciez OBIECALI taki
        megalomanski gigant.A faktycznie jak lotnisko skonczy się tylko na nieudanych
        planach
        • duch_zenona Re: opera=zasciankowa sciema wyborcza 25.04.06, 06:14
          I tak to zamiast opery robi się cyrk.
      • Gość: kibic Re: opera=zasciankowa sciema wyborcza IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 26.04.06, 23:19
        Dla tzw. zielonych należy stworzyć ścisły rezerwat,w którym mogliby żyć w
        zgodzie z naturą na własnych zasadach, a poważnie są to organizacje,które robią
        kasę.
        • Gość: KIbel zasciankowa sciema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 00:00
          > a poważnie są to organizacje,które robią
          > kasę.
          z makulatury.
          A TY WODE Z MÓZGU.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka