Dodaj do ulubionych

krwiodawstwo

20.07.03, 21:47
mam takie pytanie: jest mi słabo po zwykłym pobraniu krwi, mam zawroty głowy
i stany bliskie omdleniu. chciałabym pójść oddać krew, ale szczerze mówiąc
trochę sie tego obawiam - przecież przy oddawaniu krwi zabierają jej trochę
więcej niż przy zwykłym pobraniu krwi. co zrobic, żeby mi nie było słabo?
wiem, że to pewnie idiotyczny problem, ale to w tej chwili największy jaki
mam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: krwiodawstwo IP: *.2-200-80.adsl.skynet.be 20.07.03, 23:17
      Jesli jest ci slabow czasie pobierania probek krwi do badan, to nie ze wzgledu na utrate krwi, ale ze wzgledu na strach przed pobieraniem. Po pobraniu krwi w stacji krwiodawstwa bedzie mniej wiecej tak samo, zobaczysz, a w dodatku dojdzie poczucie spelnienia naprawde szlachetnego czynu.
      • Gość: moboj Re: krwiodawstwo IP: 62.233.250.* 21.07.03, 00:12
        dzieki za odpowiedź. mój tata jest honorowym krwiodawcą, ma nawet jakąś złotą
        odznakę. we wrocławskich szpitalach akurat krwi brakuje, więc pomyslałam, że
        pójdę i oddam, a co mi tam. zwłaszcza, że jestem zdrowa, więc mogę:)
        pozdrawiam:)
        • Gość: Paweł Re: krwiodawstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.03, 00:43
          A tak przy okazji, to jeśli chcę oddać krew, gdzie mam się udać (w Wawie)?
          Pozdr
          • Gość: moboj Re: krwiodawstwo IP: 62.233.250.* 21.07.03, 08:48
            weź książkę telefoniczną i poszukaj tzw. stacji krwiodawstwa lub banków krwi.
          • Gość: Maja Re: krwiodawstwo IP: *.chello.pl 21.07.03, 09:58
            Centralna stacja krwiodawstwa jest na Saskiej.
          • rezurekcja Re: krwiodawstwo 21.07.03, 12:20
            Gość portalu: Paweł napisał(a):

> A tak przy okazji, to jeśli chcę oddać krew, gdzie mam się udać (w Wawie)?

Zobacz tu.
            POdano wszystkie przydatne informacje
            www.krwiodawstwo.prv.pl/
    • Gość: andy Re: krwiodawstwo IP: 213.17.141.* 28.07.03, 15:11
      to że jest ci słabo przy pobieraniu krwi to problem raczej strachu, przy
      oddawaniu krwi pobierają 450 ml. niczym się nie przejmuj, jeśli będzie ci słabo
      albo niedobrze to panie w stacji krwiodastwa na pewno się tobą odpowiednio
      zajmą. ja oddaję krew od dwuch lat, jeszcze nic mi się nie stało chociaż
      wcześniej na sam widok igły bladłem. a jak oddasz to poczujesz się ekstra, w
      ten sposób ratujesz komuś życie.
      • maybeline Re: krwiodawstwo 06.08.03, 14:45
        A ja mam inne pytanie: 2 lata temu miałam usuwany guz jajnika. Pytałam lekarza,
        czy mogę być dawcą szpiku, bo wcześniej zgłosiłam się do takiego banku -
        powiedział, że nie mogę i nie będę mogła. W sumie logiczne.
        Czy w związku z tym nie moge również oddawać krwi?
        • Gość: zaza Re: krwiodawstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.03, 15:48
    • Gość: Aska Re: krwiodawstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.03, 16:04
      Jest pewna podstawowa roznica miedzy zwyklym pobraniem krwi na badania, a
      oddaniem w stacji krwiodawstwa. Na ogol idac na pobranie trzeba byc na czczo i
      chociazby z tego powodu jest czlowiekowi slabo.
      Idac oddac krew mozna byc po sniadanku, a na dodatek tuz przed oddaniem krwi
      pije sie w stacji kawke i je slodkiego batonika - dzieki temu naprawde czlowiek
      czuje sie bardziej rzesko i nie ma problemu!
      Powodzenia!!! :-)))
      Aska
      ps. a w Warszawie polecam stacje na Nowogrodzkiej 59 - przemili ludzie tam
      pracuja!
      • Gość: agatka_s Re: krwiodawstwo IP: *.acn.pl 07.08.03, 17:01
        A w którym miejscu na Nowogrodzkiej to jest ? blisko jakiego skrzyzowania czy
        charakterystycznego niejsca. Wybierałam się a Nowogrodzka bardzo mi pasuje.

Dzięki
        • Gość: Aska Re: krwiodawstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.03, 17:18

> A w którym miejscu na Nowogrodzkiej to jest ? blisko jakiego skrzyzowania
          czy
          > charakterystycznego niejsca. Wybierałam się a Nowogrodzka bardzo mi pasuje.

to jest bardzo blisko skrzyzowania al. jerozolimskich z chalubinskiego (czy
          moze to juz jana pawla II?). Idac chalubinskiego w strone mokotowa, mijamy FIM
          Tower i zaraz pierwsza poprzeczna uliczka jest Nowogrodzka i tam jest jakis
          szpital ogrodzony murem i wystarczy spytac wartownika a wskaze jak dojsc do
          stacji, ktora zreszta jest blisko wejscia na teren szpitala!
          Powodzenia :-)))))

Aska
      • Gość: Ania B-J Re: krwiodawstwo IP: *.obr.pl / 192.168.1.* 08.08.03, 11:05
        Gość portalu: Aska napisał(a):

> tuz przed oddaniem krwi
        > pije sie w stacji kawke i je slodkiego batonika - dzieki temu naprawde
        czlowiek
        > czuje sie bardziej rzesko i nie ma problemu!

U nas tylko kawa, batonik i czekolady dopiero po oddaniu, ale naprawdę nie ma
        się czego bać. Kobiety oddają - max. 4 x w roku, mężczyźni 6 x - po 450 ml.

pzdr.
        Ania - HDK od dwóch lat
    • ewencja Re: krwiodawstwo 07.08.03, 18:04
      Hej!
      Krew oddaje się (kobiety) 3 razy w roku po 450 mlm. Dostajesz dzień wolny od
      pracy. 6-10 czekolad. Zrobią Ci wszytskie badania. I w razie gdyby było Ci
      słabo to i tak leżysz na specjalnym fotelu i przechylają Cię tak, żeby krew
      szybko spłynęła do mózgu.
      Nie musisz się obawiać, że sprzęt będzie nie sterylny, bo wszytsko jest
      jednorazowe i wszystko jest od razu wyrzucane.
      Teraz są wakacje, i studenci, uczniowe wyjechai, a głownie oni oddają honorowe
      krew, i dlategho jest jej nie dobór. I jest więcej wypadkó, bo jest to okres
      urlopowy, dlatego tak bardzo jest potrzebne krew!!!
      Pozdrawiam
      Ewa
    • Gość: moboj Re: krwiodawstwo IP: *.magma-net.pl 07.08.03, 20:36
      czesc. ja własnie kilka dni temu poszłam oddać krew i lekarz mnie odesłał, bo
      miałam miesiączkę. kazał przyjść parę dni po zakończeniu miesiączki. teraz znów
      booję się, że mnie odeślą, bo pytają, czy w ostatnich dniach brało sie jakies
      leki, a właśnie parę dni temu miałam atak kamicy nerkowej i zjadłam kilka
      tabletek przeciwbólowych.
      • Gość: Aska Re: krwiodawstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.03, 01:01
        Gość portalu: moboj napisał(a):

> czesc. ja własnie kilka dni temu poszłam oddać krew i lekarz mnie odesłał, bo
        > miałam miesiączkę. kazał przyjść parę dni po zakończeniu miesiączki. teraz
        znów
        >
        > booję się, że mnie odeślą, bo pytają, czy w ostatnich dniach brało sie jakies
        > leki, a właśnie parę dni temu miałam atak kamicy nerkowej i zjadłam kilka
        > tabletek przeciwbólowych.

obawiam sie, ze majac klopoty z nerkami w ogole nie mozesz oddawac krwi. Radze
        Ci przeczytac informacje na stronie, ktora ktos juz tutaj polecal:
        www.krwiodawstwo.prv.pl/
        Jest tam o chorobach, ktore sa przeciwwskazaniem, a takze o lekach, ktorych nie
        powinno sie przyjmowac. W razie watpliwosci mozna zadzwonic do centrum
        krwiodawstwa na Saska, gdzie przez telefon mozna porozmawiac z lekarzem, ktory
        odpowie na wszystkie pytania!
        617 49 55

Aska
        ps. a kobiety w gruncie rzeczy moga oddac w ciagu roku 4 razy krew - bo co 3
        miesiace! (mezczyzni co 2)
      • Gość: mia Re: krwiodawstwo IP: *.local.pl / 192.168.1.* 08.08.03, 08:12
        jesli bralas tabletki przeciwbolowe do 3 dni przed oddawaniem- nie mozesz
        oddawac, trzeba poczekac
        poza tym jesli nie czujesz sie wystarczajaco silna- poczekaj na lepszy dzien
        jesli jesz malo miesa, lub nie jesz go wcale- prawdopodobnie zostaniesz
        odeslana z powodu za niskich wartosci hemoglobiny (z powodu niedoboru zelaza-
        wtedy trzeba brac zelazo w tabletkach i mozna przyjsc za miesiac)
        450 ml to jednak jest jakies obciazenie dla organizmu, zwlaszcza kobiety,
        dlatego trzeba byc zdrowym i silnym! ;-)))))

• rezurekcja Re: krwiodawstwo 08.08.03, 09:34

> czesc. ja własnie kilka dni temu poszłam oddać krew i lekarz mnie odesłał, bo
        > miałam miesiączkę. kazał przyjść parę dni po zakończeniu miesiączki. teraz znów

Moboj, osczedzilabys sobie fatygi i rozczarowania, gdybys zajrzalu tu

www.krwiodawstwo.prv.pl/

to jest strona informujaca o tym, czego poczatkujacy albo jednorazowy krwiodawca nie wie.

krew musi byc wolna od lekow - wszystko jest tam wypisane.
    • Gość: moboj Re: krwiodawstwo IP: *.magma-net.pl 08.08.03, 09:52
      za linka dziękuję. juz tu go ktoś podawał na samym początku dyskusji, ale
      zapomniałam tam zajrzec:)
      oprócz kamicy nerkowej nic mi nie dolega, a wyniki badań krwi mam wzorowe
      (badania robiłam w połowie lipca). mam nadzieję, że uda mi się krew oddać:)
      • rezurekcja Re: krwiodawstwo 08.08.03, 11:31

> za linka dziękuję. juz tu go ktoś podawał na samym początku dyskusji, ale
        > zapomniałam tam zajrzec:)

ja podawalam, bo tam sa absolutnie wszystkie informacje dla poczatkujacych

> oprócz kamicy nerkowej nic mi nie dolega, a wyniki badań krwi mam wzorowe
        > (badania robiłam w połowie lipca). mam nadzieję, że uda mi się krew oddać:)

Gratuluje dobrych wynikow. Ale dopytaj, czy kamica nie bedzie przeszkoda.
        We krwi nie moze byc zadnych lekarstw.

• Gość: agatka_s Re: krwiodawstwo IP: *.acn.pl 08.08.03, 11:44
          a czy osoba ktora ma wkladke hormonalną taką 5-letnią moze ?
          • rezurekcja Re: krwiodawstwo 08.08.03, 14:19
            Gość portalu: agatka_s napisał(a):

> a czy osoba ktora ma wkladke hormonalną taką 5-letnią moze ?

Agatko, nie jestem specjalistka, to co wiem, wyczytalam ze strony o kriwodawstwie. tam nie wymieniaja takiej
            sytuacji, ale spytaj w stacji krwiodawstwa. Na podanej stronie sa tez adresy stacji w calej Polsce.

Hormony... unikam podobnie jak antybiotykow...
    • moboj Re: krwiodawstwo 08.08.03, 19:33
      znalazłam jeszcze jedną świetną stronę, która informuje o chorobach, przy
      których wykluczone jest oddanie krwi. oto link:
      www.republika.pl/kropelka_serca/index2.html
      i dowiedziałam się, że moja kamica nerkowa mnie nie dyskwalifikuje:)
      jutro jest ten wielki dzień - idę oddać krew:)
    • moboj Re: krwiodawstwo 09.08.03, 14:34
      dziś po raz pierwszy poszłam oddać krew. trafiłam do stacji krwiodawstwa przy
      ulicy czerwonego krzyża we wrocławiu - bardzo mili ludzie, przyjazna atmosfera,
      po prostu super:) za tydzien idę po odbiór legitymacji i wyników badan.
      w gabinecie lekarskim pani doktor powiedziała, że kamica nerkowa nie jest
      przeciwwskazaniem do oddania krwi. przeciwwskazaniem nie jest też antykoncepcja
      hormonalna (od 8 lat biorę pigułki).
      nie zasłabłam. nic a nic się nie bałam. teraz trochę pobolewa mnie głowa, ale
      poza tym nic mi nie jest:)
      no i żeby takie wygodne fotele jak te do pobierania krwi sprzedawali w
      sklepach... byłabym pierwszą klientką:)
    • Gość: re Re: krwiodawstwo IP: *.chello.pl 09.08.03, 22:00
      polecam stacje na nowogrodzkiej59,ja tam oddaje, jest spoko. a juz napewno nie
      ma sie czego bac
      • Gość: agatka_s Re: krwiodawstwo IP: *.acn.pl 10.08.03, 08:43
        No dobra, podjęłam decyzję i idę w Pn (na Nowogrodzką), mam tylko jedno
        ostatnie (słowo!) pytanie: W srode czeka mnie podróz samochodem nad morze (tj
        ja bede prowadzić). Nie będzie jakiś sensacji w trakcie podrózy jak oddam
        krew w Pn, zregeneruje sie do tego czasu ? (oddam krew po praz pierwszy i nie
        wiem czy jest jakies ryzyko, ze organizm zachowa się dziwnie ?). Zazwyczaj
        pokonuje 1000 km samochodem bez zdnego problemu (klimatyzacja to największe
        dobrodziejstwo XX i XXI wieku...)ale po oddaniu krwi ???

Dzięki
        • Gość: mia Re: krwiodawstwo IP: *.local.pl / 192.168.1.* 10.08.03, 10:28

> No dobra, podjęłam decyzję i idę w Pn (na Nowogrodzką), mam tylko jedno
          > ostatnie (słowo!) pytanie: W srode czeka mnie podróz samochodem nad morze (tj
          > ja bede prowadzić). Nie będzie jakiś sensacji w trakcie podrózy jak oddam
          > krew w Pn, zregeneruje sie do tego czasu ? (oddam krew po praz pierwszy i nie
          > wiem czy jest jakies ryzyko, ze organizm zachowa się dziwnie ?). Zazwyczaj
          > pokonuje 1000 km samochodem bez zdnego problemu (klimatyzacja to największe
          > dobrodziejstwo XX i XXI wieku...)ale po oddaniu krwi ???
          >
          > Dzięki

kazdy organizm reaguje troche inaczej, ale nie przejmuj sie, jesli w
          poniedzialek bedziesz lekko zakrecona, senna i trupio blada ;-)))
          dluzsza drzemka popoludniowa pomoze, bo jak wiadomo, sen to swietne lekarstwo
          w srode wszystko powinno byc juz normalnie
          wlasciwie we wtorek juz bedzie dobrze (tak statystycznie na to patrzac)
          powodzenia!

• Gość: Aska Re: krwiodawstwo IP: 80.50.97.* 10.08.03, 10:55

> kazdy organizm reaguje troche inaczej, ale nie przejmuj sie, jesli w
            > poniedzialek bedziesz lekko zakrecona, senna i trupio blada ;-)))
            > dluzsza drzemka popoludniowa pomoze, bo jak wiadomo, sen to swietne lekarstwo
            > w srode wszystko powinno byc juz normalnie
            > wlasciwie we wtorek juz bedzie dobrze (tak statystycznie na to patrzac)
            > powodzenia!
            >

dokladnie - kazdy zapewne reaguje inaczej, ale ja po wyjsciu ze stacji na ogol
            od razu wsiadam za kierownice i moze nie pokonuje setek kilometrow, ale nie
            czuje sie gorzej :-))
            Powodzenia!
            Aska
            • moboj Re: krwiodawstwo 10.08.03, 11:14
              byłam oddać krew wczoraj i dzisiaj czuję sie dobrze, nic mi nie dolega. wczoraj
              byłam trochę senna, bo jestem niskociśnieniowcem, ale nic poza tym. dzisiaj na
              pamiatkę została mi jedynie wielka "śliwa" na ręce:) ale to chyba moja wina, bo
              za słabo przycisnęłam wacik już po wszystkim.
        • Gość: re Re: krwiodawstwo IP: *.chello.pl 10.08.03, 12:47
          mhhh... tak sobie pomyslalem , ze moze by jakos zachecic ludzi do oddawania
          krwi.zawsze maja takie braki, a teraz w wwakacje to juz w ogole brakuje krwi.
          jakas mini akcja tu na forum moze by cos pomogla, mhhh..macie jakies pomysly!?
          • moboj Re: krwiodawstwo 10.08.03, 15:04
            Gość portalu: re napisał(a):

> mhhh... tak sobie pomyslalem , ze moze by jakos zachecic ludzi do oddawania
            > krwi.zawsze maja takie braki, a teraz w wwakacje to juz w ogole brakuje krwi.
            > jakas mini akcja tu na forum moze by cos pomogla, mhhh..macie jakies pomysly!?

no ja myslę, że już taki wątek jest bardzo zachęcający - zdaje się, że parę
            osób zadeklarowało, że pójdzie oddać krew w najbliższym czasie.
            podczas wakacji rzeczywiście brakuje krwi, ale wczoraj stacja krwiodawstwa, w
            której ja byłam pękała w szwach. zresztą same pielęgniarki mówiły, że to
            wyjątkowy dzień, bo przyszło wiele osób.
            fajnie byłoby, gdyby odezwało sie tu jeszcze więcej krwiodawców - niech zachęcą
            innych. no i może jeszcze forumowi lekarze dopiszą coś zachęcającego?
            ja ze swojej strony podrzucę tu jeszcze kilka linków (jeden z nich tu sie juz
            wcześniej pojawił):
            www.pck.org.pl/index.phtml?o=1.6&link=oddaj_krew&PHPSESSID=aba0a1ca2c1aefb25c36bfcaa89a2f67
            www.republika.pl/kropelka_serca/index2.html
            www.krwiodawstwo.prv.pl/
            republika.pl/wwwhsk/

• Gość: mia Re: krwiodawstwo IP: *.local.pl / 192.168.1.* 10.08.03, 17:49
              tak, tak, ja pojde za pare tygodni
              musze najpierw wyprodukowac troche wiecej hemoglobiny
              • Gość: agatka_s Re: krwiodawstwo- w moim przypadku niestety nie... IP: *.acn.pl 11.08.03, 15:04
                No więc niestety się nie udało. Byłam dziś jak obiecałam na Nowogrodzkiej ale
                mimo bardzo dobrych chęci wszystkich Pań zostałam odrzucona. Zaczęło się od
                momentu gdy weszłam do pokoju pobrań i wszystkie Panie stwierdziły ze jestem
                trochę za chuda (przy czym ja jestem normalna 170 a 57-58 kg), potem się
                okazało ze poziom Hb jest na granicy normy, a wszystkiego dopełniło ciśnienie,
                które jak Pani Doktor stwierdziła bardziej wskazuje, ze ja nie zyje niż żyję.
                No cóż taka moja uroda i ja z tym zyję od kilkudziesięciu lat no ale okazało
                się, ze jest to przeszkoda w tym wypadku. Mam juz nigdy więcej nie próbować
                bo przy takim ciśnieniu nikt mi nie pozwoli na krwiodawstwo (90/50)

Szkoda straszna, a tak przy okazji to oprócz mnie samej i Panie bardzo były
                zmartwione ze nic nie wyszło bo podobno teraz naprawdę każdy dawca jest na
                wagę złota. Może Ktoś pójdzie zamiast mnie, tak abym mimo wszystko miała
                czyste sumienie ? Może kogoś namówię, byłoby mi bardzo przyjemnie myśleć, ze
                jednak jakoś się przyłożyłam do tej bardzo szlachetnej rzeczy.

Pozdrawiam i bardzo zazdroszczę tym którzy krew oddać mogą.
                • Gość: moboj Re: krwiodawstwo- w moim przypadku niestety nie.. IP: *.magma-net.pl 11.08.03, 15:53
                  cześć. ja normalnie też mam niskie ciśnienie (nawet 70/50 się zdarza), ale
                  zawsze się denerwuję podczas wizyt u lekarza i także w stacji krwiodawstwa
                  byłam lekko zdenerwowana, bo pierewszy raz szłam oddać krew i ciśnienie wyszło
                  w normie.
                • rezurekcja Re: krwiodawstwo- w moim przypadku niestety nie.. 12.08.03, 09:17

> momentu gdy weszłam do pokoju pobrań i wszystkie Panie stwierdziły ze jestem
                  > trochę za chuda (przy czym ja jestem normalna 170 a 57-58 kg), potem się

o cholera, to mnie tez moga odrzucic, bo ja waze 49 kg przy 164 cm...
                  Za to cisnienie mam w normie.

> wagę złota. Może Ktoś pójdzie zamiast mnie, tak abym mimo wszystko miała
                  > czyste sumienie ? Może kogoś namówię, byłoby mi bardzo przyjemnie myśleć, ze
                  > jednak jakoś się przyłożyłam do tej bardzo szlachetnej rzeczy.

Sprobuj namowic.
                  A moze rzucmy haslo forumowego czynu krwiodawczego?

• Gość: agatka_s Re: krwiodawstwo- w moim przypadku niestety nie.. IP: *.acn.pl 12.08.03, 09:36
                    U mnie zadziałały głównie złe wyniki Hb i to ciśnienie, waga chyba była
                    najmniejszą przeszkodą, tym bardziej że Paniom się wydawało poprostu, że ja
                    ważę mniej tak z wyglądu tylko. Bo obiektywnie waga jest OK. No nie wiem tak
                    naprawdę o co chodzilo z tą wagą, bo one wciąż powtarzały "Wysoka i szczupła,
                    no nie wiem, nie wiem" więc może powiązanie wzrostu z wagą ma cos wspólnego.
                    Trzeba pójść i się samemu przekonać, NAMAWIAM !!!!
                  • moboj Re: krwiodawstwo- w moim przypadku niestety nie.. 12.08.03, 10:49
                    rezurekcja napisała:

> A moze rzucmy haslo forumowego czynu krwiodawczego?

i to jest świetny pomysł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka