Dodaj do ulubionych

Poprawiamy nasze miasta

IP: *.koba.pl / *.koba.pl 29.05.06, 00:21
LOTNISKO, LOTNISKO I JESZCZE RAZ LOTNISKO! No i prawdziwa i dogłębna
przebudowa Rynku Kościuszki z odnową kamienic na Lipowej. Białystok bez
deptaka czy placu miejskiego to wstyd...
Obserwuj wątek
    • Gość: selig Olsztyn IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 29.05.06, 08:10
      Dziwią mnie te tęsknoty olsztyniaków do aquaparku. Czy naprawdę w krainie
      tysiąca jezior aż tak strasznie potrzeba parku wodnego? Dziwię się, ja bym
      wydał tę kasę na 213423 innych inwestycji a park wodny nawet mi przez myśl nie
      przeszedł. Chyba owczy pęd się włączył, ktoś rzucił hasło i reszta
      podchwyciła 'z braku laku'. Pewno, fajnie mieć aquapark w mieście, ale czy to
      naprawdę taka priorytetowa sprawa? Moim zdaniem zmarnowane pieniądze. Szkoda.
      • Gość: kzegota Re: Olsztyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 08:19
        nie wziales tylko pod uwage ze jeziora sa niezagospodarowane a poza tym jednak
        czym innym jest kompanie sie w jeziorze a czy innym korzystanie z aquaparku. ja
        jak najbardziej podpisuje sie pod aquaparkiem dla olsztyna. poza tym dorzucilbym
        jescze remont dworca, rewitalizacje uroczych kamienic w kwartale ulic
        partyzantow - 1 maja - kopernika, budowe obwodnicy, remont glownych ulic oraz
        zmiany komunikacji miejskiej. odnosnie ostatniego to nierealne sa trmwaje. ja
        optowalbym zdecydowanie za trolejbusami. pozdrawiam
        • Gość: selig Re: Olsztyn IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 29.05.06, 08:32
          To jasne, że że czym innym jest kąpanie się w jeziorze a czym innym w
          aquaparku. Ja tylko stawiam pytanie, czy to aby rzeczywiście jest najbardziej
          potrzebna inwestycja w naszym mieście?
          Ja się zgadzam, że kąpieliska na jeziorach mogłbyby być lepiej zagospodarowane.
          Ale jednak jak masz ochotę popływać, to bez problemu zrobisz to w jednym czy
          drugim jeziorze - akwenów mamy tu od cholery, jedne ciekawsze, inne nieco
          mniej, ale popływać na pewno jest gdzie.
          A co do samych inwestycji - ja od siebie dorzuciłbym remont ul. Dąbrowszczaków,
          z której możnaby zrobić reprezentacyjną aleję Olsztyna. Fajnie byłoby nadać jej
          taki sznyt, jaki miała przed laty.
          A poza tym - uważam za skandal, że jacyś ignoranci i krewni-i-znajomi-królika
          uznali Dukat za 'zabytek architektury prl-u', przez co będziemy musieli oglądać
          to paskudztwo przez następne dekady. Nie znam ANI JEDNEJ osoby, której
          podobałby się ten potworek. Ale mafia olsztyn uznała inaczej, zatem
          fantastyczna wizytówka miasta (w samym jego centrum) będzie dalej straszyć
          turystów i co bardziej wyrobionych estetycznie mieszkańców. Wyburzyć, zaorać i
          postawić coś innego (ale nie biurowiec!).
          Ceterum censeo Dukatam delendam esse. Ale mnie nikt o zdanie nie pytał..
    • Gość: -0- Re: Poprawiamy nasze miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 10:04
      KOSMODROM, KOSMODROM!
    • Gość: Lukas Re: Poprawiamy nasze miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 11:42
      Napewno lotnisko bo to okno na świat, ten region będzie upadał bez niego.
      Obwodnica kolejny z piortetów, remont dworca głównego przez który rocznie
      przechodzi około 2 mln osób, jak można o tak ważną rzecz nie zadbać. Poprawa
      estetyki starszych kamienic i znalezienie architekta miasta, który zadba o dobre
      zurbanizowanie miasta Olsztyna. Przydałyby się ścieżki rowerowe sensownie ze
      sobą połączone.
      • raeb Re: Poprawiamy nasze miasta 29.05.06, 12:27
        W Białymstoku lotnisko na pewno, na pewno widziałbym też stadion, na którym
        mogłyby odbywać się nie tylko mecze i zjazdy świadków Jechowy, lecz także
        koncerty z prawdziwego zdarzenia.
        O sprawach przyziemnych nawet nie będę mówił, bo coś takiego jak obwodnice, czy
        też drogi o gładkiej nawierzchni, czystość, szalety publiczne, ławki na
        dworcach, to powinno być coś oczywistego jak to, że musimy płacić podatki.
        • Gość: bialystoker Re: Poprawiamy nasze miasta IP: *.csk.pl 29.05.06, 18:24
          Bawi mnie potrzeba posiadania hali na duze koncerty. Malo kto w naszym pieknym
          miescie, a raczej duzej wiosce jest tym zainteresowany. Istniejace obiekty
          trudno zapelnic. W piatek wieczorem ulice swieca pustkami. Malo kto wychodzi,
          wiekszosc - tradycyjnie - zalewa sie po domach. Chyba ze cos za darmo.... Jest
          wielu chetnych zeby cos publice zorganizowac, znacznie gorzej z popytem. Dni
          Sztuki Współczesnej (powiedzmy, ze wspolczesnej..) to jedyny wyjatek. Przejdzie
          sie pare osob na szczudlach, ognie popalą i gawiedz sie cieszy -
          ukulturalniona. Podobno mamy 50 tysiecy studentow - gdzie oni są? W miescie
          wieczorami ich nie widac, fantazja konczy sie na popijaniu rozrobionego
          spirytusu w akademikach. Nic dziwnego - wiekszosc przyjezdza z malych
          miasteczek - to kultura wiejska a nie miejska. Dopiero ich dzieci byc moze
          beda inne. Na razie zespol Boys, a najwyzej Lady Pank to szczyt marzen.

Pozostaja jeszcze snoby, ktorym potrzebna do drzemania w piatkowe wieczory
          opera - ale to inny temat...
          • Gość: fan Re: Poprawiamy nasze miasta IP: *.koba.pl / *.koba.pl 29.05.06, 18:32
            Dobrze powiedziane.
            • Gość: idzikczortu Re: Poprawiamy nasze miasta IP: *.cable.mindspring.com 29.05.06, 18:37
              Nie zgadzam sie z filozofia zaprezentowana przez "Bialystokera" - a
              mianowicie, "im gorzej tym lepiej".
          • nekroskop88 Re: Poprawiamy nasze miasta 29.05.06, 18:42
            > Malo kto wychodzi,
            > wiekszosc - tradycyjnie - zalewa sie po domach.

A ja mam inne obserwacje na ten temat.
            • Gość: nocny marek Re: Poprawiamy nasze miasta IP: *.iig.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 20:22
              Bialystoker ma dużo racji. Na weekend po 23.00 życie w mieście praktycznie
              zamiera. W pubach jest trochę ludzi i to wszystko. Publiczność nie wymaga nic
              oprócz hitów radia zet i "lat siedemdziesiątych". Jazzowy Odeon żeby przeżyć
              organizuje karaoke, a na weekend dyskoteki, sprofilowany niby artystycznie
              Cabaret - podobnie. Jedyny białostocki klub prezentujący współczesną muzykę na
              poziomie - Metro - przez większość białostoczan postrzegany jest jako
              delikatnie mówiąc "dziwny". Na koncerty inne niz medialnych gwiazd nie chodzi
              nikt, zresztą - nawet tych koncertów jak na lekarstwo...

Nie ma się zresztą czemu dziwić, najbardziej kreatywni wyjeżdzają stąd albo na
              studia, albo najdalej po studiach. Teraz na dodatek uciekają również masowo za
              granicę...
              Nie chcę być źle zrozumiany, nie twierdzę że to źle, ale faktem jest ze ponad
              60% mieszkańców Białegostoku jest w pierwszym pokoleniu ze wsi - żyją według
              tradycyjnych zwyczajów - bawią się wyłącznie na ostatki, andrzejki etc. Nie są
              zainteresowani ofertą kulturalną. Bialystoker dobrze mówi - dopiero dzieci ich
              dzieci będą tworzyły kulturę miejską...

A ze niezbedne jest lotnisko, inwestycje zagraniczne, aquapark, multikino i tym
              podobne - to fakt. Jak szybko nie zrobi się bardziej atrakcyjnie, to niedługo
              wszyscy młodzi stąd uciekną :(
              • stefan.bialystok Re: Poprawiamy nasze miasta 30.05.06, 09:15
                > A ze niezbedne jest lotnisko, inwestycje zagraniczne, aquapark, multikino i tym
                >
                > podobne - to fakt. Jak szybko nie zrobi się bardziej atrakcyjnie, to niedługo
                > wszyscy młodzi stąd uciekną :(
                Jeśli białostoczanie zmienią prezydenta na podchodzącego bardziej liberalnie do gospodarki, to może być na to szansa. Na razie to jest taka biurokracja, że nikt nie chce inwestować. Jedynie ci, co będą budować galerię przy Augustowską mają szczęście.
          • kalasanty76 Re: Poprawiamy nasze miasta 31.05.06, 12:17
            mało ludzi wychodzi???? Znajdź miejsce w kanjpie na weekend. często w kamelocie
            lądowaliśmy z braku miejsca. Na szczęście niektóre knajpki przyjmują rezerwację
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka