Gość: b-stoczanin IP: *.koba.pl / *.koba.pl 29.05.06, 00:21 LOTNISKO, LOTNISKO I JESZCZE RAZ LOTNISKO! No i prawdziwa i dogłębna przebudowa Rynku Kościuszki z odnową kamienic na Lipowej. Białystok bez deptaka czy placu miejskiego to wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: selig Olsztyn IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 29.05.06, 08:10 Dziwią mnie te tęsknoty olsztyniaków do aquaparku. Czy naprawdę w krainie tysiąca jezior aż tak strasznie potrzeba parku wodnego? Dziwię się, ja bym wydał tę kasę na 213423 innych inwestycji a park wodny nawet mi przez myśl nie przeszedł. Chyba owczy pęd się włączył, ktoś rzucił hasło i reszta podchwyciła 'z braku laku'. Pewno, fajnie mieć aquapark w mieście, ale czy to naprawdę taka priorytetowa sprawa? Moim zdaniem zmarnowane pieniądze. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kzegota Re: Olsztyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 08:19 nie wziales tylko pod uwage ze jeziora sa niezagospodarowane a poza tym jednak czym innym jest kompanie sie w jeziorze a czy innym korzystanie z aquaparku. ja jak najbardziej podpisuje sie pod aquaparkiem dla olsztyna. poza tym dorzucilbym jescze remont dworca, rewitalizacje uroczych kamienic w kwartale ulic partyzantow - 1 maja - kopernika, budowe obwodnicy, remont glownych ulic oraz zmiany komunikacji miejskiej. odnosnie ostatniego to nierealne sa trmwaje. ja optowalbym zdecydowanie za trolejbusami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selig Re: Olsztyn IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 29.05.06, 08:32 To jasne, że że czym innym jest kąpanie się w jeziorze a czym innym w aquaparku. Ja tylko stawiam pytanie, czy to aby rzeczywiście jest najbardziej potrzebna inwestycja w naszym mieście? Ja się zgadzam, że kąpieliska na jeziorach mogłbyby być lepiej zagospodarowane. Ale jednak jak masz ochotę popływać, to bez problemu zrobisz to w jednym czy drugim jeziorze - akwenów mamy tu od cholery, jedne ciekawsze, inne nieco mniej, ale popływać na pewno jest gdzie. A co do samych inwestycji - ja od siebie dorzuciłbym remont ul. Dąbrowszczaków, z której możnaby zrobić reprezentacyjną aleję Olsztyna. Fajnie byłoby nadać jej taki sznyt, jaki miała przed laty. A poza tym - uważam za skandal, że jacyś ignoranci i krewni-i-znajomi-królika uznali Dukat za 'zabytek architektury prl-u', przez co będziemy musieli oglądać to paskudztwo przez następne dekady. Nie znam ANI JEDNEJ osoby, której podobałby się ten potworek. Ale mafia olsztyn uznała inaczej, zatem fantastyczna wizytówka miasta (w samym jego centrum) będzie dalej straszyć turystów i co bardziej wyrobionych estetycznie mieszkańców. Wyburzyć, zaorać i postawić coś innego (ale nie biurowiec!). Ceterum censeo Dukatam delendam esse. Ale mnie nikt o zdanie nie pytał.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -0- Re: Poprawiamy nasze miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 10:04 KOSMODROM, KOSMODROM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Poprawiamy nasze miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 11:42 Napewno lotnisko bo to okno na świat, ten region będzie upadał bez niego. Obwodnica kolejny z piortetów, remont dworca głównego przez który rocznie przechodzi około 2 mln osób, jak można o tak ważną rzecz nie zadbać. Poprawa estetyki starszych kamienic i znalezienie architekta miasta, który zadba o dobre zurbanizowanie miasta Olsztyna. Przydałyby się ścieżki rowerowe sensownie ze sobą połączone. Odpowiedz Link Zgłoś
raeb Re: Poprawiamy nasze miasta 29.05.06, 12:27 W Białymstoku lotnisko na pewno, na pewno widziałbym też stadion, na którym mogłyby odbywać się nie tylko mecze i zjazdy świadków Jechowy, lecz także koncerty z prawdziwego zdarzenia. O sprawach przyziemnych nawet nie będę mówił, bo coś takiego jak obwodnice, czy też drogi o gładkiej nawierzchni, czystość, szalety publiczne, ławki na dworcach, to powinno być coś oczywistego jak to, że musimy płacić podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialystoker Re: Poprawiamy nasze miasta IP: *.csk.pl 29.05.06, 18:24 Bawi mnie potrzeba posiadania hali na duze koncerty. Malo kto w naszym pieknym miescie, a raczej duzej wiosce jest tym zainteresowany. Istniejace obiekty trudno zapelnic. W piatek wieczorem ulice swieca pustkami. Malo kto wychodzi, wiekszosc - tradycyjnie - zalewa sie po domach. Chyba ze cos za darmo.... Jest wielu chetnych zeby cos publice zorganizowac, znacznie gorzej z popytem. Dni Sztuki Współczesnej (powiedzmy, ze wspolczesnej..) to jedyny wyjatek. Przejdzie sie pare osob na szczudlach, ognie popalą i gawiedz sie cieszy - ukulturalniona. Podobno mamy 50 tysiecy studentow - gdzie oni są? W miescie wieczorami ich nie widac, fantazja konczy sie na popijaniu rozrobionego spirytusu w akademikach. Nic dziwnego - wiekszosc przyjezdza z malych miasteczek - to kultura wiejska a nie miejska. Dopiero ich dzieci byc moze beda inne. Na razie zespol Boys, a najwyzej Lady Pank to szczyt marzen. Pozostaja jeszcze snoby, ktorym potrzebna do drzemania w piatkowe wieczory opera - ale to inny temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Poprawiamy nasze miasta IP: *.koba.pl / *.koba.pl 29.05.06, 18:32 Dobrze powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Poprawiamy nasze miasta IP: *.cable.mindspring.com 29.05.06, 18:37 Nie zgadzam sie z filozofia zaprezentowana przez "Bialystokera" - a mianowicie, "im gorzej tym lepiej". Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Poprawiamy nasze miasta 29.05.06, 18:42 > Malo kto wychodzi, > wiekszosc - tradycyjnie - zalewa sie po domach. A ja mam inne obserwacje na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocny marek Re: Poprawiamy nasze miasta IP: *.iig.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 20:22 Bialystoker ma dużo racji. Na weekend po 23.00 życie w mieście praktycznie zamiera. W pubach jest trochę ludzi i to wszystko. Publiczność nie wymaga nic oprócz hitów radia zet i "lat siedemdziesiątych". Jazzowy Odeon żeby przeżyć organizuje karaoke, a na weekend dyskoteki, sprofilowany niby artystycznie Cabaret - podobnie. Jedyny białostocki klub prezentujący współczesną muzykę na poziomie - Metro - przez większość białostoczan postrzegany jest jako delikatnie mówiąc "dziwny". Na koncerty inne niz medialnych gwiazd nie chodzi nikt, zresztą - nawet tych koncertów jak na lekarstwo... Nie ma się zresztą czemu dziwić, najbardziej kreatywni wyjeżdzają stąd albo na studia, albo najdalej po studiach. Teraz na dodatek uciekają również masowo za granicę... Nie chcę być źle zrozumiany, nie twierdzę że to źle, ale faktem jest ze ponad 60% mieszkańców Białegostoku jest w pierwszym pokoleniu ze wsi - żyją według tradycyjnych zwyczajów - bawią się wyłącznie na ostatki, andrzejki etc. Nie są zainteresowani ofertą kulturalną. Bialystoker dobrze mówi - dopiero dzieci ich dzieci będą tworzyły kulturę miejską... A ze niezbedne jest lotnisko, inwestycje zagraniczne, aquapark, multikino i tym podobne - to fakt. Jak szybko nie zrobi się bardziej atrakcyjnie, to niedługo wszyscy młodzi stąd uciekną :( Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Poprawiamy nasze miasta 30.05.06, 09:15 > A ze niezbedne jest lotnisko, inwestycje zagraniczne, aquapark, multikino i tym > > podobne - to fakt. Jak szybko nie zrobi się bardziej atrakcyjnie, to niedługo > wszyscy młodzi stąd uciekną :( Jeśli białostoczanie zmienią prezydenta na podchodzącego bardziej liberalnie do gospodarki, to może być na to szansa. Na razie to jest taka biurokracja, że nikt nie chce inwestować. Jedynie ci, co będą budować galerię przy Augustowską mają szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
kalasanty76 Re: Poprawiamy nasze miasta 31.05.06, 12:17 mało ludzi wychodzi???? Znajdź miejsce w kanjpie na weekend. często w kamelocie lądowaliśmy z braku miejsca. Na szczęście niektóre knajpki przyjmują rezerwację Odpowiedz Link Zgłoś