Gość: Bartek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 09:48 Słusznie, brońcie tej drogi jak możecie.Droga jest wąska. W razie czego nie ma gdzie uciekać, a Tiry niosą śmierć. wszyscy wiedzą jak jeżdżą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxxxx55 Re: Otwarcie drogi nr 61 03.07.06, 10:04 Nic nie rozumiem. Wlasnie niby lomza chce Via Baltike a nie chce tirow. Zdecydujcie sie lomzyniacy... Odpowiedz Link Zgłoś
skoropis Re: Otwarcie drogi nr 61 03.07.06, 10:53 Wydaje mi się wobec tego, że oni chcą mieć drogę, która będzie się nazywała Via Baltica, ale bez tirów, które po niej jeżdżą. Jeśli się mylę to bergamosen mnie zaraz poprawi. Acha! A siskom poprawi tego prezydenta Łomży, który mówi o 30t nośności mostu, bo według nich nic przecież nie stało na przeszkodzie, by ruch puścić drogą nr 61. Odpowiedz Link Zgłoś
bagarmosen Re: Otwarcie drogi nr 61 04.07.06, 07:13 skorpis tu jest moje zdanie . 4lomza.pl/forum/read.php? f=1&i=22217&t=22217 Odpowiedz Link Zgłoś
skoropis Re: Otwarcie drogi nr 61 04.07.06, 11:06 Dzięki! Bez logowania nie poczytam, a logować mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagarmosen Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: 83.16.31.* 04.07.06, 19:51 to wklejam swoj post ---Prezydent Łomży wypowiada wojnę. Autor: halina (---.introlan.pl) Data: 02-07-06 08:43 nic z tego nie rozumiem a zwlaszcza w świetle tej strony portalu 4lomza.pl/index.php?k=256--------------- co się dzieje , o co chodzi? Wiadomo nie od dzis!!!!!!!!!!!!! ze most jest stary. wiadomo ,ze Łomża to zastój , marazm - kramy z mydlem i powidłem nie rozwiązą problemow - Odpowiedz Link Zgłoś
skoropis Re: Otwarcie drogi nr 61 05.07.06, 09:13 Ech, Bagarmosen, Bagarmosen. Z Twojego linku te myślniki na końcu trzeba wyciąć to dopiero wtedy się strona otworzy. Powiedz mi, bo już zgłupiałem. Czy dobrze sądziem, że najpierw Łomża chciała, by tiry jeździły po drodze 61, a teraz nie chce? A jeśli chodzi o obwodnicę, to czemu, na wielkiego banana, nie przyłączyliście się do blokowania dróg???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Otwarcie drogi nr 61 05.07.06, 11:06 Nie sądzę, żeby protestowali. Jakiś czas temu ogłosili na łomżyńskim forum, że blokady w Augustowie i innych miejscach są robione tylko dlatego, że decydenci chcą zbić kapitał polityczny. A o potestujących mówiono, że mają odwieczny, typowo białostocki brak szacunku do prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: 193.58.232.* 05.07.06, 12:59 A pewnie, że nie ma co protestować. Ruch odbywa się prawie normalnie (czyt. tłok był zawsze) Na trasie za bardzo to nie przeszkadza, jak ktoś jedzie przepisową 90-tką to nie musi żadnego TIRa wyprzedzać. Drogę blokują tylko ciągniki, Jelcze, Stary i Kamazy i dla nich powinno być szersze pobocze jak na ósemce. Zieloni pod Świdrami czeszą przejeżdzających Litwinów badając im nacisk na oś. Stałem wczoraj w Grajewie na chodniku, 2 metry obok mnie przejeżdzały TIRy, żadnego drżenia, wibracji i temu podobnych. Gorzej pewnie jest nocami gdy nie ma ITD i jeżdzą jak chcą. Z moich obserwacji Litwini jeżdzą na Łomżę, Ostrołekę, Ciechanów, Bydgosz, Kołbaskowo-692km Doga Augustów-Białystok-Wyszków-Świecko- 751 km czyli mają ok. 60 km bliżej. Spróbowałem połączyć Augustów-Kołbaskowo (mapa komputerowa) wyszło mi 675 i co ciekawe przez Olsztyn. Reasumując, kłócmy się dalej, blokujmy drogi, a VB pójdzie sobie inną trasą. I będzie znów mądry Polak po szkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
skoropis Re: Otwarcie drogi nr 61 05.07.06, 13:15 Dlatego zawsze szokował mnie warszawski siskom, który uparcie cały ruch tranzytowy widzi u siebie na obwodnicy. Wiem, to warszawkocentryzm. Z Litwy powinna być zaraz po naszej stronie droga na Elbląg i druga na południe przez Białystok i Lublin. Stolica to świętość, tam i tak ruch potężny więc po co jeszcze tranzyt. Ale do niektórych to nie dociera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregorus Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: 80.240.172.* 03.07.06, 11:25 Bardzo słuszna decyzja, po co jechać na około skoro możńa praz Łomżę, a drogo jest obecnie bardzo dobra, więc trzeba ja wykorzystywać!! Mam nadzieję zę już dziś w Białym będzie widać pozytywne skutki tej decyzji, po pierwsze Do Augustowa na plaże bez obaw, a i "obwodówka" która tak naprawdę już nią nie jest skorzysta na tym!!! BRAWO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZYTELNIK Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: *.bialystok.uw.gov.pl 03.07.06, 12:52 Gratuluję rozsądnej decyzji. Droga 61 była dotąd świeciła pustkami i była niewykorzystywana - mimo takiej inwestycji i poniesionych kosztów, a ludzie zabijali się na trasie Białystok - Augustów, bo tak sobie życzyło lobby łomżyńskie. W końcu mądra decyzja. Panie Topczewski - gratuluję decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: *.bialystok.uw.gov.pl 03.07.06, 12:55 Teraz czas na to by w końcu wykorzystać trasę na łomżę, dotąd świecącą pustkami i do tego krótszą. Do czego służy ta droga?powinna być wykorzystana do odciążenia trasy b-k - a-tów, która jest zniszczona do reszty. B. dobra decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
natt Re: Otwarcie drogi nr 61 03.07.06, 13:06 Gość portalu: monia napisał(a): > Teraz czas na to by w końcu wykorzystać trasę na łomżę, dotąd świecącą pustkami > > i do tego krótszą. Do czego służy ta droga?powinna być wykorzystana do > odciążenia trasy b-k - a-tów, która jest zniszczona do reszty. > B. dobra decyzja. Coś wam się wszystkimw głowach pokręciło. Łomża od dawna domagała się otwarcia tej drogi. Domagała się również budowy obwodnicy. W odpowiedzi słyszała od Topczewskiego, że 61 to droga turystyczna, że tirów na niej nie będzie a obwodnica w związku z tym miastu niepotrzebna. I jakoś nagle Topczewski zmienił zdanie. Ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
skoropis Re: Otwarcie drogi nr 61 03.07.06, 14:03 A ja słyszałem cały czas, że to marnotrawstwo, że droga 61 jest zamknięta dla tirów, że po remoncie jest ona całkowicie przygotowana na przyjęcie ruchu itd. A teraz taki kwiatek (most i obwodnica Łomży) i ciekawe po drodze co jeszcze. Patrząc na mapę to ta obwodnica tuż przy granicach miasta musiałaby mieć co najmniej 10 km długości + nowa przeprawa tzn. most + warunki terenowe tzn. dolina rzeki, która jest międzynarodowym korytarzem ekologicznym. Ciekawe jaki będzie koszt takiej inwestycji. A nie zapominajmy, że minister środowiska może zarządzić tunel pod doliną rzeki. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jocelyne1888 Re: Otwarcie drogi nr 61 03.07.06, 13:22 Tiry - śmierć!! NIech budują tą drogę :P Jest za wąska :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marba Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: 195.116.28.* 03.07.06, 16:13 Wszyscy sciemniają. I Zarząd dróg i władze Łomży. 1.Tak naprawdę to tiry powinny jechać najkrótszą drogą. 2.Ten wzmożony ruch jest jednak potrzebny Łomży. Może co nieco rozruszać niektóre brańże. 3.Odblokowanie tej drogi odbije się równiez na kosztach transportu wielu, równiez polskich firm. 4.ViaBaltica powinna przebiegać własnie tędy. Wszak wszyscy otwarcie przyznają że to najkrótsza droga. Ale od samej ViaBaltici wążniejsza jest obwodnica Łomży która powinna powstać możliwie najszybciej. Ale oczywiście każdy gada co innego i kręći. No bo każdy by chciał mieć drogę, ale bez TIRów :) Po za tym niewadomo co teraz na całe zamieszanie odpowie zarząd dróg z Białymstoku. Cała sprawa jest rozgrywką, w której obie strony uzywają chwytów ponizej pasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marba jest po równo: dla B-stoku trasa, Łomży tiry IP: 195.116.28.* 03.07.06, 16:28 Sprawiedliwość po Białostocku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~¨~ Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: *.koba.pl / *.koba.pl 03.07.06, 16:48 Nareszcie puszczą Tiry przez Łomżę, jeszcze niedawno prezydent Łomży donosił do prokuratury że do Łomży żaden Tir nie może dojechać teraz mu się odkręciło. Mam nadzieję, że prokuratura zajmie się umoczonymi milionami na most bo remontowany jest co roku i dalej nie może tirów przyjmować. Tego prezydencika to powinni do drzewa przy 8 przywiązać gdzieś koło Suchowoli Sztabina czy Augustowa bo dzieki nim żadne prace nie są prowadzone na drodze innej niż 61 gdyby nie łomżyński wojewoda i działalność propagandowa prezydencika obwodnice byłyby już dawno wybudowane i Augustowa i Sztabina i droga Białystok - Warszawa mam nadzieję że za to też ich rozliczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: *.stnet.pl 03.07.06, 20:53 Tiry trzeba puścić przez Łomżę na czas budowy Via Baltica przez Białystok. Miasto Łomża będzie miało szanse na ożywienie gospodarcze, rozwój przemysłu i turystyki o zasiegu miedzynarodowym. Ruch w kantotach, parki technologiczne, handel hurtowy i detaliczny, rozwój usług hotelowych i innych, lotnisko, port pełnomorski. Oczywiście pewne niedogodności będą, bo postęp kosztuje. To w imię ochrony bagien biebrzańskich oraz szlaków wedrówek łosi przez Puszczę Knyszyńską, które są ważniejsze od życia ludzkiego. Sami tego chcieliście to i macie. W imię ochrony przyrody. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: 193.58.232.* 03.07.06, 21:57 No i fajnie, jeżdzą już od piątku, a nie jak trąbi prasa, że od 3 lipca. Nic się nikomu nie stało, bo kierowcy w Łomży zdają normalne egzaminy , a nie jak w Białym za łapówki. A i ludzie w mieście wychowani po pasach umieją chodzić. Żal wam tej Via Baltici, oj żal. Na pocieszenie mogę tylko dodać, że jak Topczewski dziury połata to spowrotem wam te TIRy wciśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Otwarcie drogi nr 61 04.07.06, 08:17 chi chi kierowcy z Lomzy zdaja normalne egzaminy ? ciekawe tylko dlaczego jak taki jeden z drugim jedzie np. po Bialymstoku to co i raz stluczka. i winien kierowca z Lomzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: 193.58.232.* 04.07.06, 08:27 anka1 napisała: > chi chi kierowcy z Lomzy zdaja normalne egzaminy ? ciekawe tylko dlaczego jak > taki jeden z drugim jedzie np. po Bialymstoku to co i raz stluczka. i winien > kierowca z Lomzy. Bywam od 10 lat w Białymstoku parę razy w tygodniu (służbowo) i żadnej stłuczki z udziałem Łomżyniaka nie zauważyłem, sam takowej też nie doświadczyłem. Tak więc bzdury pleciesz. Inną kwestią są niedzielni kierowcy, tacy co to raz na tydzień auto z garażu wyciągną i na zakupy jadą. Ale takich i wśród Białostoczan nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Otwarcie drogi nr 61 04.07.06, 08:33 nie zauwazyles ? widocznie jezdzisz jakimis oplotkami. i nie pisz ze bzdury plote, bo paru moich znajomych mialo watpliwa przyjemnosc zetknac sie ze "wspanialymi" kierowcami z Lomzy. nie tak dawno taki jeden wspanialy skrecal w lewo na jednym z glownych bialostockich skrzyzowan, ale jakos nie dotarlo do niego ze jadacy prosto maja pierwszenstwo. zaplacil mandacik a i z oc pewnie mu poleci co nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: 193.58.232.* 04.07.06, 08:46 anka1 napisała: skrecal w lewo na jednym z glownych bialostockich skrzyzowan, To nie był z Łomży tylko z jakiejś podmiejskiej wioski. Ktoś kto dojeżdza codziennie do pracy, wie jak ma się zachować na skrzyżowaniu, pierwsza sygnalizacja świetlna pojawiła się w Łomży 25 lat temu. Pewnie pomyślał, że zdąży i nie wziąl pod uwagę, że w Białym na światłach to się formuła 1 rozgrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberal Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: *.iig.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 09:30 Oto skrócony łańcuch banalnego narzekania na umiejętności kierowców :] Warszawiacy na Białostoczan - Białostoczanie na Łomżynian - Łomżynianie na Zambrowian - Zambrowianie na Poryto-Jabłonian - Poryto-Jabłonianie na Polko- Teklinian, a ci z kolei na tych z Polki-Teklin Kolonia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krab Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: 193.58.232.* 04.07.06, 09:42 Jeszcze bym dodał, że wszyscy narzekają na Warszawiaków i chyba trochę niesłusznie , bo auta z rejestracjami WL, WI, WB itp. pochodzą z leasingu i czasami nawet nigdy nie były w Warszawie. Wiem , bo 3 lata psułem im opinię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uomrzan Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: 212.33.75.* 04.07.06, 11:13 Skręt w lewo: 1. U nas jak ktoś "zostanie" złapany na lewoskręcie to ma BEZWZGLĘDNE pierwszeństwo przed ruszającymi na wprost dlatego, że nie można przecież wjechać na skrzyżowanie jeśli skrzyżowanie jest zajęte a blokujący skrzyżowanie musi jak najszybciej je opóścić. Przy okazji: to bardzo ułatwia "ucieczkę" skręcających w lewo (łatwiej przejechać na wprost niż skręcić). Nie twierdzę, że gościowi o to chodziło - może po prostu wpakował się pod kogoś bo burak lub dziadek. U nas takich też nie brakuje. 2. Miałem stłuczki tylko w Białystoku i w Łomży. Żadna z mojej winy. Żadna z udziałem kierowcy z Łomży. Jak jadę do Białego to zawsze jestem bardzo ostrożny - nie mogę liczyć na wyrozumiałość białostockich kierowców n.p. przy zmianie pasa ruchu (choć czasem bywam pozytywnie zaskoczony)lub na to, że policja będzie interpretować zdarzenia na moją korzyść. A z policją się nie dyskutuje... Kiedyś dostałem mandat za przejechanie skrzyżowania na zielonym (nie w Białym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uomrzan Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: 212.33.75.* 04.07.06, 11:00 Wyjątkowo pochwalam decyzję Topczewskiego (ruch ciężarowy jest potrzebny naszemu miastu). Ale... 1. Ta decyzja a szczególnie termin wznowienia ruchu moim zdaniem ma charakter polityczny - na ruch towarowy nałoży się ruch wakacyjny. W przededniu wyboru wariantu trasy Topczewski liczył na protesty władz Łomży - i nie pomylił się (nasze władze też nie grzeszą czymśtam). 2. Droga 61 modernizowana była CELOWO do parametrów niskich nośności (inaczej niż droga nr 8). Biorąc pod uwagę brak możliwości kontroli nacisku TIRów na jezdnie (czyli nie wpuszczania zbyt ciężkich TIRów) droga ta skazana jest na szybką degradację. 3. Miasto jest już obecnie bardzo zakorkowane a most w Piątnicy się rozsypuje - Topczewski powinien wcześniej przedyskutować możliwości podjęcia działań przygotowujących miasto do przywrócenia ruchu ciężkiego (to jest przecież fachowiec - może by coś podpowiedział). P.S. Na razie ruch ten nie jest zbyt dokuczliwy czyli nic wielkiego się nie stało (nie jedzie ich tyle co parę lat temu). Czyli działania naszych polityków traktować należy raczej jak kampanię wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkoronkiewicz Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: 195.245.213.* 04.07.06, 12:52 protesty mieszkańców Łomży i ostrzeżenia władz tego miasta wskazują, że cały system drogowy naszego regionu leży w rozsypce. oto bowiem jest droga nr 61, która była remontowana kilka lat temu i jak się okazuje nie spełnia parametrów ruchu ciężarowego! oto jest most w piątnicy, który był remontowany, ale oczywiście jego nośność nijak nie jest przystosowana do większych obciążeń. panie topczewski - dlaczego? dlaczego budowane przez pana drogi i mosty nie spełniają żadnych wymogów? czy zrobił to pan specjalnie, aby w przypadku usterki mostu - ponownie skierować cały ruch przez Białystok i dalej trasą na Augustów, twierdząc że innej możliwości przecież nie ma? czy mieszkańcy Korycina, Sztabina, Suchowoli i wielu innych miejscowości na trasie swoją gehennę zawdzięczają właśnie panu? odpowiedz panie topczewski: dla kogo pan budował trasę przez łomżę? Odpowiedz Link Zgłoś
skoropis Re: Otwarcie drogi nr 61 05.07.06, 09:21 Zaraz, zaraz! Obwiniasz Topczewskiego za niską nośność mostu, a z tekstu wynika, że zarządza nim i inwestuje miasto Łomża. To jeśli inwestuje miasto, to nie Topczewski jest odpowiedzialny za jego niską nośność. Żeby nie było niedomówień: nic mnie nie obchodzi ani p. Topczewski, ani droga nr 61 (raz w życiu nią jechałem do M. Płocka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fik Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 08:15 Topczewski za to odpowiada on jest zarządcą dróg. Miasto też ma tu swoją rolę ale nie jest aż tak ważne - decyzje winni oni podejmować wspólnie. Można się domyślac celowego działania Pana Topczewskiego. Sabotarze na tym wariancie Via baltiki to jego specjalność. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Otwarcie drogi nr 61 08.07.06, 08:44 Niestety, ale jeśli most jest pod zarządem miasta Łomża, to T. Topczewski ma gó.. do gadania w tej kwestii. To tak jakby Topczewskiego obwinić za krzywą nawierzchnię np. na ulicy Piłsudskiego w Białymstoku! Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Otwarcie drogi nr 61 08.07.06, 18:02 Gość portalu: fik napisał(a): > Topczewski za to odpowiada on jest zarządcą dróg. A czy przypadkiem gmina Łomża nie jest zarządcą mostu? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Otwarcie drogi nr 61 08.07.06, 08:41 Duże literki wcięło Panie Koronkiewicz? Nie wie Pan, iż pisze się nazwy własne, czyli również miast z dużej litery, a o nazwiskach nie wspominając, czy innych tytułowych określeniach typu "Pan"? Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Otwarcie drogi nr 61 08.07.06, 18:03 Fakt. Jakoś tak mało elegancko Koronkiewicz napisał. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagarmosen Re: Otwarcie drogi nr 61 IP: 83.16.31.* 09.07.06, 08:43 nie obarczajcie Topczewskiego , że most w Piątnicy ma nosność 30 ton! budowany byl w latach chyba 53-56 r. a co remonty moga pomoc ,jesli jest wykonywana tylko kosmetyka? natomiast drugi postawiony na starych filarach! ponoc przed wojną był stalowy i nowy - dzialania wojenne naruszyly podstawy filarow - więc jak można bylo stawiac most?Są to skutki KRÓTKOWZROCZNEJ POLITYKI GOSPODARCZEJ , nie stac nas czy lomzyniakow czy bialostoczan na wyrzucanie pieniędzy w błoto! Tanią jatkę psy jedzą! i tak jest w tym wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś