Dodaj do ulubionych

Brawo Podlasie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 20:45
biznes.onet.pl/0,1379476,wiadomosci.html
Obserwuj wątek
    • kamilar Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 20:58
      tam jest błąd w artykule, napisane jest że przeciwnikami są ekolodzy. To nie
      prawda, ja nie jestem ekologiem a jestem przeciwnikiem.
      • zewsi Re: Brawo Podlasie 02.09.06, 13:35
        To prawda, że to nieprawda. :-)
        Przeciwnikami nie są ekolodzy, tylko "ekolodzy". Jeśli chodzi o ekologię
        (zresztą o inne dziedziny też) to dla mnie autorytetem będzie człowiek z tytułem
        naukowym, a nie internetowy krzykacz.
    • Gość: Mikkelson Re: Brawo Podlasie IP: 81.7.64.* 01.09.06, 21:25
      Nareszcie wam w glowach przeswietlalo. Zmarudziliscie 10 lat, no cuž -
      polnische wirtschaft. Može EU was zmusi zbudowac takže most elektryczny i Rail
      Baltica.
      • kamilar Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 21:26
        nam ta droga jakoś niepotrzebna. To Wy coś tak trajkoczecie, ze musicie tamtędy
        jeździć, ja bym proponował promem przez Szwecję:)
        • Gość: Mikkelson Re: Brawo Podlasie IP: 81.7.64.* 01.09.06, 21:30
          No to my Wam zaproponujemy jechac do Lotwy, Estonii i Finlandii przez
          Bulbaszenkiję i Kacaplandię. )))))))))))))))
          • kamilar Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 21:36
            My nie mamy po co tam jeździć. Widzę, że kolega wszystkich na około szanuje:
            Pszeki, Bulbaszenkija, Kacaplandia. Wszyscy Litwini tacy zakompleksieni, czy
            tylko Ty??
            • Gość: Mikkelson Re: Brawo Podlasie IP: 81.7.64.* 01.09.06, 21:39
              Przy czym tu kompleksy? No u nas Was nazywają Pszekami, no i co? Przeciež Wy
              tak mowicie: psze psze psze i t. d.
              • Gość: Z.P. Re: Brawo Podlasie IP: *.elpos.net 01.09.06, 21:42
                Rodacy cię odrzucili, że się tak do nas przyssałeś?
                • Gość: Mikkelson Re: Brawo Podlasie IP: 81.7.64.* 01.09.06, 21:50
                  Wy tacy same moje rodacy, bo wszyscy jestescie bialorusizowane i polonizowane
                  Litwini. Takže nie ma rzadnej rorznicy. :))))
                  • kamilar Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 21:52
                    Problemem sa sportugalizowani litwini, poszuakałbym ich tez wśród Nawaho.
                  • azp11 Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 21:58
                    To jakaś nowa teoria.
                  • nekroskop88 Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 22:13
                    Mikkelson piszesz z Wilna?
                    • Gość: Mikkelson Re: Brawo Podlasie IP: 81.7.64.* 01.09.06, 22:15
                      Z rejonu Vilniuskiego. Czemu pytasz?
                      • koczisss Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 22:16
                        Teraz wiadomo, dlaczego tak dobrze rozumie po Polsku.
                        Wychował się biedak wśród Polaków:)
                      • nekroskop88 Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 22:18
                        > Z rejonu Vilniuskiego. Czemu pytasz?

Pytam, bo skoro twierdzisz, że my jesteśmy Białorusinami albo spolonizowanymi
                        Litwinami, to może ty jesteś zlitwizowanym Polakiem?
                        • Gość: Mikkelson Re: Brawo Podlasie IP: 81.7.64.* 01.09.06, 22:24
                          Ja twierdzę, že Wy jestescie nie Bialorusinami a zbialorusizowanymi (potem
                          spolonizowanymi) Litwinami. Može wsrod was i jest 10% "czystych" Polakow -
                          kolonistow. A oto "prawdziwych" Polakow w Litwie nie ma. To fakt. Takže
                          fizycznie nie mogę byc zlitwinizowanym Polakiem.
          • kamilar Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 21:37
            Zresztą dla mnie taka droga, jaka jest wystarczy. Wolę też popływać kajakiem po
            Rospudzie, niż jechać do Wilna.
            • Gość: Mikkelson Re: Brawo Podlasie IP: 81.7.64.* 01.09.06, 21:46
              Wam nie trzeba, ale nam niestety trzeba jezdzic do Europy przez Waszą,
              przepraszam, dziurę. Czemu Wy nie možecie u siebie zrobic porządek? Powiem Ci
              prawdę - jak jiedziesz przez Polskę w kierunku zachodnim, zawsze masz wraženie
              že jiedziesz na wschod. Temu wszyscy chcą Wasz Kaczoland prędzej przejechac.
              • kamilar Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 21:51
                A mnie jakoś bardziej martwi Rospuda, niż to, że wam się ciężko jeździ. Ja dalej
                proponuję prom na Szwecję, wtedy nie bedziemy musieli sie martwić, że nam
                litewskie TIR-y koleiny robią ij eżdzą przez Augustów.
                Kiedyś lubiłem Litwinów, darzyłem ich sympatią, ale jakoś Twoja osoba sprawiła,
                że zaczynam ogół dazyć antypatią.
                • Gość: Mikkelson Re: Brawo Podlasie IP: 81.7.64.* 01.09.06, 21:58
                  Ale czemu mowienie prawdy wywoluje taką Waszą reakcję? Czemu Wy nie pomyslecie,
                  že ježeli pierwsze Polskie miasto byloby Grajewo (jak do okupacji Palenkė w
                  1569 roku), to nie byloby rzadnych problemow z drogami w tym regionie. Jak ich
                  niema w Marijampolė, Alytus czy Lazdijai.
          • koczisss Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 22:01
            A kto tam jeździ, na tą Łotwę i Estonię?
            To wy śmigacie na zachód Europy, bo innej drogi nie macie!
            Dorzuccie może trochę do tego interesu, to wam tą drogę wybudujemy!
            Acha i pora przeszkolić kierowców ciężarówek, bo oni są potencjalnymi zabójcami
            na polskich drogach. Jeżdżą jak chcą, na znaki nie patrzą, przepisów się nie
            trzymają!
            • Gość: Mikkelson Re: Brawo Podlasie IP: 81.7.64.* 01.09.06, 22:03
              Szczegolnie ten z "malakowozem" ))))))))))
              • koczisss Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 22:15
                Czasem Polakowi też się zdarzy, ale wasi, to już mistrzostwo swiata w pitactwie
                na drogach!
                • Gość: Mikkelson Re: Brawo Podlasie IP: 81.7.64.* 01.09.06, 22:19
                  Wcale nie bronię naszych "orlow". Ale pisalem czemu tak jest - wszyscy chcą jak
                  najprędzej przejechac Polskę. I oto pytanie - czemu te nasze "orly" juž nie
                  są "orlami" w Niemczech i dalej na Zachod?
                  • nekroskop88 Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 22:22
                    Chcą tak szybko przejechać Polskę, że nie wszyscy to przeżywają.
                  • koczisss Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 22:29
                    Może dlatego, że tam są większe mandaty?
                    • Gość: Mikkelson Re: Brawo Podlasie IP: 81.7.64.* 01.09.06, 22:35
                      A co robią Wasze "chlopcy-radarowcy"? Pamiętam tą swietną piosękę ze slawnego
                      roku 1980. Ležę z dziewczyną na plažy w Palanga i z radia plynie: "Jadą jadą
                      chlopcy, chlopcy radarowcy". Czas wielkich nadzieji. Uwielbialismy wtedy
                      Polskę, Polskę Solidarnosci, co z tego zostalo - ubogi Kaczoland.
                      • nekroskop88 Re: Brawo Podlasie 01.09.06, 22:36
                        Co racja, to racja. To już nie jest ta sama Polska:(
                        • Gość: Augustowianin Podlasie Żałosność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 22:58
                          > Co racja, to racja. To już nie jest ta sama Polska:(

Dla mnie zwłaszcza po tym co się ujawnia w sprawie obwodnicy Rospudy.
                          10 lat mówi się o tym że taniej i lepiej i bez konfliktów, będzie puścić
                          obwodnicę w okolicach Chodorek.
                          I kto tego słuch.
                          Od początku tylko gadanie, że już za chwile budujemy, że to podburzają ludzie z
                          innych miast, by załatwić kasę na swoją obwodnicę. Że to łomża miesza.
                          Cały stek głupot.
                          I co, wbrew wszelkiej logice, z oczywistym interesem kilku cwaniaków u władzy,
                          obwodnica powstaje w całkowicie bez sensownym miejscu.
                          To urąga logice.
                          To jest Polska, kraj w którym cwany rekin będzie uchodził za zbawcę całego
                          regionu.
                          A normalni odważnie myślący ludzie są opluwani i lekceważeni.
                      • Gość: Augustowianin Re: Brawo Podlasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 23:12
                        > Czas wielkich nadzieji. Uwielbialismy wtedy
                        > Polskę, Polskę Solidarnosci, co z tego zostalo -

Fakt był to czas nadziei, teraz tylko w ekologach został ten duch. No może nie
                        tylko. Reszta niestety ....

Gdyby to od nas zależało, to dobra droga przez Podlasie byłaby już dawno.
                        Obwodnica przez Chodorki, dalej na Łomżę itd. Jednak za Chodorkami odbicie na
                        Ełki i dalej. A Białystok dobrze połączony ze stolicą.
                        Co za problem mieć dobre ustawy i szybko robić obwodnice i drogi.
                        Niestety Mikelson ... my pierwsi zaczęliśmy i daliśmy się nabrać cwaniakom.
                        Po komusze pomioty pozostały na różnych poziomach władz i potrafią sterować
                        społeczeństwem i zapewnić sobie podstawy finansowe.
                        Nie jest to wina nas - prostych ludzi.
                        • Gość: Mikkelson Re: Brawo Podlasie IP: 81.7.64.* 01.09.06, 23:19
                          Dobrze wiem, co to jest komuniagi. U nas latami siedzial taka tlusta czerwona
                          swinia Brazauskas. Teraz jakos go wyrzucilismy na smietnik historji. Ale dalej
                          siedzi ta sama komunistyczna wladza. Dobrze Was rozumiem.
                          • wonalim Re: Brawo Podlasie 02.09.06, 13:23
                            Mikkelson, byłam na Litwie w maju. Rzeczywiście macie świetne drogi w
                            porownaniu do Polski. Taka jest prawda. W Polsce chyba jest jakis spisek, bo
                            pieniąze z Unii już dawno były na drogi, ale nic nie mozna wybudowac. Zadziwiło
                            mnie tylko jedno, ludzie z Wilenszczyzny prawie wszyscy świetnie mówią po
                            Polsku. Skoro nie przyznajecie się do Polskich korzeni to skąd taka umiejętnośc
                            naszego języka. Kelner , który nas obsługiwał mówił tak czysto jak Warszawiak.
                            • Gość: Mikkelson Re: Brawo Podlasie IP: 81.7.64.* 02.09.06, 15:09
                              We wschodniej Litwie jest okolo 270 Polskich szkol. W czasach Polskiej okupacji
                              (1920 - 1939) tu szla szalona polonizacja "tutejszych". Ale największa
                              polonizacja tych ludzi tu byla w czasach sowieckich. Stalin w 1951 roku zamknąl
                              wszystkie szkoly Litewskie (tu byle w latach 1939 - 1951) i na jich miejscu
                              otkryl szkoly Polskie. To byl odwet Stalina Litwie za wojnę partyzantską (1944 -
                              1953). Nic podobnego nie bylo w Bialorusi czy w Ukrainie. Temu taka rožnica -
                              tyle "Polakow" w Litwie i garstka w tych krajach. W czasach sowieckiej okupacji
                              na wschodzie Litwy prawie nie možna bylo uslyszac Litewskiego języka -
                              języka "nacjonalistow". Ale teraz idą odwrotne procesy - więcej niž polowa
                              dzieci tutejszych idą do Litewskich szkol, tylko kwestja czasu kiedy oni
                              ostatecznie wrocą do swego narodu.
                              • wonalim Re: Brawo Podlasie 03.09.06, 15:25
                                Wiem, ze przed wojna Wilenszczyzna była polska. Napewno większość jest tam
                                Litwinami, ale nie wierzę że nie ma ludzi pochodzenia polskiego. Dlaczego
                                Sowieci mieliby uczyc po polsku a nie po rosyjsku, dziwne. W Polsce nikt nie
                                dał się tak wynaradawiać. Przez 123 lat zaborów Polacy zawsze mówili o polsku.
                                Mimo, ze w zaborze rosyjskim urzedowym językiem był rosyjskii, w zaborze
                                Pruskim,- Niemecki. Nie dali się wynarodowić, ciągnie walczyli o kulturę
                                polską. Mowisz, że jest aż tyle polskich szkół, czy nie uczą się tam Polacy? W
                                Polsce tez żyja i mieszkają Litwini i oni uczą się z wyboru w szkole
                                litewskiej, bo czuja się Litwinami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka