Dodaj do ulubionych

Amnestia maturalna

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 10:57
Witam

Pare miesięcy temu Minister Edukacji p.Roman Giertych obiecał nam że osoby
ktore nie zdały maturę tylko z jednego przedmiotu i będą miały średnią 30 %
to zostaną objęci amnestią maturalną.

Jestem właśnie w takiej sytuacji. Nie zdałem matury z jednego przedmiotu i
bardzo chciałbym już odebrać świadectwo maturalne i rozpocząć studia od
października.

Niestety w OKE i w mojej byłej szkole mówią że trzeba poczekać na oficjalne
rozporządzenie ministra edukacji. Dopiero potem będzie można działać.

Doszły mnie niepokojące słuchy że takie rozporządzenie ma się ukazać pod
koniec września. Rekrutacje na płatne dzienne studia w niektórych szkołach
kończą się już 20 września więc zapewne nie tylko ja mam ogromny problem co
robić.

Zapisałem sie do szkoły policealne do której nie chcę chodzić ale widze że
chyba będę musiał się pomęczyć w niej do czerwca...

Proszę o o bliższe informacje i terminy..

Proszę także powiedzcie co byście zrobili na moim miejscu.
Obserwuj wątek
    • Gość: sbs Re: Amnestia maturalna IP: 80.50.104.* 05.09.06, 11:51
      > Proszę także powiedzcie co byście zrobili na moim miejscu.
      Uczylbym sie do poprawki.
    • koczisss Re: Amnestia maturalna 05.09.06, 12:00
      Było się uczyć i zdać normalnie maturę!
      Tyle w tym temacie!
      • Gość: Zrozpaczony Re: Amnestia maturalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 13:30
        No tak, to Was nie dotyczy więc lepiej w piekny sposób "pocieszyć" czlowieka...
        to takie polskie...
        Zginela Tobie zona? a co mnie to obchodzi, szukaj drugiej !

Nie schodze z tematu...
        Pare tygodniu nie bylo mnie w Polsce wiec oczekuje ze zacytuje to co mówil
        ostatnio Giertych o amnestii w tym roku...

pozdrawiam
        • koczisss Re: Amnestia maturalna 05.09.06, 13:35
          Ja zdałem maturę w normalny sposób, do tego tą normalną, a nie tą dziwaczną i tyle.
          Ucz się do poprawki, a nie liczysz na drapane!
          • Gość: maja Re: Amnestia maturalna IP: 212.75.114.* 05.09.06, 13:50
            Ależ chamstwo na tym forum. Zamiast chłopaka dobijać, lepiej się nie odzywać w
            ogóle. Toże nie zdał za pierwszym podejściem matury nie skreśla go jako
            człowieka. Chce się dalej uczyć i już samo to się liczy. Aj...
            • koczisss Re: Amnestia maturalna 05.09.06, 13:56
              Właśnie, to niech zda poprawkę i uczy się, nikt nie broni.
              Jakieś amnestie, wymyślone przez Giertycha są kretyństwem, który z kolei
              umniejsza wartość matury, tych, którzy zdali ją całkowicie!
          • Gość: maja Re: Amnestia maturalna IP: 212.75.114.* 05.09.06, 13:50
            Aha, jeszcze jedno. Czy amnestia maturalna obejmuje też osoby zdające "starą
            Maturę"?
            • koczisss Re: Amnestia maturalna 05.09.06, 13:56
              Tak, dajmy maturę też tym, którzy do niej nie podeszli, tak będzie najlepiej!
              • nekroskop88 Re: Amnestia maturalna 05.09.06, 14:02
                To ja zamawiam maturę z czterech przedmiotów.
                • zewsi Re: Amnestia maturalna 05.09.06, 14:08
                  Okej. Na ile punktów?
                  • nekroskop88 Re: Amnestia maturalna 05.09.06, 14:10
                    Procent Zewsi, procent. To tako, czekaj mam na kartce gdzieś. O mam - wszystkie
                    na 99%, bo 100% może być podejrzane.
              • Gość: Zroz. Re: Amnestia maturalna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 17:38
                Mnie interesuje tylko kiedy dostanę te świadectwo. Giertych się ociąga
                strasznie z wydaniem odpowiednego rozporządzenia...

Rekrutacje na pewne płatne studia trwają do 20 września...
                • Gość: sbs Re: Amnestia maturalna IP: 80.50.104.* 08.09.06, 08:07
                  Niby za co masz je dostac? Za to ze głąb z ciebie? Albo za to ze leniles sie i
                  uczyc ci sie nie chcialo?
    • Gość: snow Re: Amnestia maturalna IP: *.chello.pl 05.09.06, 15:08
      Teraz to tylko możesz podziękować Giertychowi. Po pierwsze skoro zdałeś to
      poprawka Cię nie dotyczy, po drugie zdałeś kiepsko więc żadna porządna uczelnia
      Cię nie przyjmie, po trzecie trzeba było siedzieć na miejscu i trzymać rękę na
      pulsie, a nie rozpaczać po powrocie.
      • alex.4 Re: Amnestia maturalna 06.09.06, 10:29
        Giertych zrobił podarunek słabym prywatnym uczelniom. Amnestia maturalna ma posmak korupcyjny. Minister wydał rozporządzenie, które przysłuzy się dosyć jasno sprecyzowanej grupie szkół...
    • bijou87 Re: Amnestia maturalna 06.09.06, 10:54
      > Niestety w OKE i w mojej byłej szkole mówią że trzeba poczekać na oficjalne
      > rozporządzenie ministra edukacji. Dopiero potem będzie można działać.

Myślisz, że forumowicze mają lepsze info od OKE?

Druga sprawa... jeśli pan Romek zdąży z wydaniem rozporządzenia to idź na płatne studia, a jak nie, to do policealnej.

> Proszę także powiedzcie co byście zrobili na moim miejscu.

Wzięła się za siebie i zdała w następnym roku.

ps jak dobrze, że mam to już za sobą, yeah ! :D
      • Gość: snow Re: Amnestia maturalna IP: *.chello.pl 07.09.06, 14:29
        > Myślisz, że forumowicze mają lepsze info od OKE?

taaaa.... forumowicze to ciemna masa w porównaniu z OKE, gdzie nigdy nic nie
        wiadomo, ktoś gdzieś, coś usłuszał, chodzą plotki, nieoficjalne doniesienia z
        trzeciej ręki... Tak sie składa, że niektórzy forumowicze jednak mają lepsze
        info, zwłaszcza te z wyższych uczelni, które dawno wypięły się na decyzję
        ministra, nie chcąc zaniżać poziomu.
        Podobno maturzyści byli zachwyceni, więc tym bardziej nie rozumiem skąd ta
        rozpacz?
        • bijou87 Re: Amnestia maturalna 07.09.06, 17:20
          >
          > taaaa.... forumowicze to ciemna masa w porównaniu z OKE, gdzie nigdy nic nie
          > wiadomo, ktoś gdzieś, coś usłuszał, chodzą plotki, nieoficjalne doniesienia z
          > trzeciej ręki... Tak sie składa, że niektórzy forumowicze jednak mają lepsze
          > info,

W takim razie gdzie się podziali Ci forumowicze? Zrozpaczony czeka na konkretne info.

> Podobno maturzyści byli zachwyceni, więc tym bardziej nie rozumiem skąd ta
          > rozpacz?

Przepraszam, a z czego tu być zachwyconym?
          • Gość: aa Re: Amnestia maturalna IP: *.euro-net.pl 07.09.06, 19:02
            Romek po cichu wycofuje się z tego. Obietnica w świetle fleszy i mikrofonów i
            wycofanie się rakiem. Reklamę zrobił sobie głośną, a kto będzie wiedział, że
            nie dotrzymał. Zresztą zaczyna się mówić o przysłudze jaką zrobił prywatnym
            uczelniom i co z tego ma. Lepiej zamiast czekać na "Romkowe obiecanki" już
            teraz zacząć się uczyć do powtórki. Życzę na niej powodzenia.
          • Gość: snow Re: Amnestia maturalna IP: *.chello.pl 08.09.06, 12:00
            > Przepraszam, a z czego tu być zachwyconym?

Wiesz co, nie osłabiaj mnie. Matura to najnormalniejszy egzamin na świecie.
            Każdy kto przysiadł do nauki i chodził na lekcje może ją zdać z palcem w nosie.
            Pierwszy lepszy egzamin na studiach jest kilka razy gorszy od matury.

Z tego co wszyscy mogliśmy obejrzeć w jakichkolwiek wiadomościach widać było,
            że maturzyści poniżej poziomu ucieszyli się z amnestii, zależało im na zdaniu
            matury, więc minister ogłosił, że zdali. I tyle.
            Dziwi mnie ta dyskusja o studiach. Ktoś, komu zależy na studiach uczy się do
            matury i stara się ją zdać jak najlepiej, przecież wiadomo, że osoby z byle
            jakim świadectwem nie mają co marzyć o przyjęciu na porządne uczelnie.
            Ponadto chłopaczek używa lata ile wlezie, nic go nie obchodzi, potem wraca, o
            niczym nie ma zielonego pojęcia i dopiero we wrześniu przypomina sobie, że może
            wypadałoby otrzymać jakieś świadectwo, a może też gdzieś tam zdawać..., bo inni
            koledzy robią coś ze swoim życiem.
            Czy tak się zachowuje osoba, której na czymś zależy?
            Maturzyści ze średnią co najmniej 4,5 już rok temu wiedzieli jakie mają cele.
            Oczywiście leser Ci powie, że minister namieszał, nauczyciel się uwziął,
            rodzice nie dopilnowali, szkoła jest do niczego, i w ogóle wszystko jest be.
            Nadal nie rozumiem tej rozpaczy.
            • bijou87 Re: Amnestia maturalna 08.09.06, 17:23
              > > Przepraszam, a z czego tu być zachwyconym?
              >
              > Wiesz co, nie osłabiaj mnie. Matura to najnormalniejszy egzamin na świecie.
              > Każdy kto przysiadł do nauki i chodził na lekcje może ją zdać z palcem w nosie.
              >
              > Pierwszy lepszy egzamin na studiach jest kilka razy gorszy od matury.

hmm...a w którym momencie napisałam, że matura to egzamin nie do przebrnięcia? I nie wiem dlaczego amnestyjni maturzyści mieliby cieszyc się z niezdania jej lub też dostania świadectwa, które tak naprawdę nie ma żadnej wartości. No chyba, że na jakieś prywatne uczelnie, każdy ma własne ambicje i sam sobie ustawia poprzeczkę. Inna sprawa,że to tylko i wyłącznie wina uczniów, tak jak wspomniałeś(aś)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka