Dodaj do ulubionych

Panie Truskolaski

31.10.06, 22:50
Szanowny Panie kandydacie. Widziałem dziś koło Cabaretu rzecz niezwykłą. Otóż
na słupie był plakat przedstawiający Pana przy stoliku w intrygującym
towarzystwie. Siedział Pan sobie i gawędził z panem Kurlutą (do tego nie mam
zastrzeżeń), i (w co na początku nie wierzyłem) z panem Hanuszem... I tak się
zastanawiam, jak to jest, że reklamuje się Pan z socjalistą, działaczem Unii
Pracy i cwaniaczkiem Mirosławem H.? Dużo ma Pan jeszcze takich znajomych? I o
czym rozmawiacie przy tym stoliczku? Macie jakieś wspólne interesy? Nie liczę
na odpowiedź, choć jestem jej bardzo ciekaw. A jeśli Pan nie wie, kim jest
pan Hanusz, to warto by się wcześniej zorientować.
Obserwuj wątek
    • Gość: rerereie Re: Panie Truskolaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 23:30
      o ile wiem Pan Hanusz nie jest już w UP:) to po pierwsze... po drugie jest
      radnym, ktory zrobił najwiecej w obecnej kadencji dla tego miasta.... po
      trzecie czy ważne jest kto kim jest?? czy co zrobił dobrego??

• duch_zenona Re: Panie Truskolaski 31.10.06, 23:54
        To wy lewacy zdecydujcie się. Całe cztery lata pisaliście, że w Białymstoku nic
        nie zrobiono, że to ciemnogród, że dziury na jezdniach, że się niczego nie
        buduje, tylko same kościoły a teraz przed wyborami jakiegoś mi tu lewicowego
        supermena wyciągacie.

Już dawno pisałem, że głosując na Truskolaskiego, głosujecie na komunistów i
        całą "bratnią" lewicę, bo to oczywiste, że chociaż oficjalnie PO i
        postkomuniści od siebie odżegnują się, by nie zrazić części elektoratu
        PO-wskiego, to w sejmie krzyczą oni zgodnym chórem i tak samo głosują.

Wcale mnie więc nie dziwi takie towarzystwo przy stoliku "bezpartyjnego"
        (buchacha) Truskolaskiego.
        • nekroskop88 Re: Panie Truskolaski 01.11.06, 13:27
          Radny Hanusz jest akurat jednym z najlepszych radnych, w przeciwieństwie do
          twoich pisiorów, którzy z zasady na wszystkie sprawy mówią: NIE. Skup się na
          mieście, w którym mieszkasz i nie wtrącaj się proszę w sprawy Białegostoku.
          Prawdopodobieństwo, że tu wrócisz, jest takie samo, jak to, że Polska będzie
          potęgą.
          • duch_zenona Re: Panie Truskolaski 01.11.06, 15:27
            nekroskop88 napisał:

> Radny Hanusz jest akurat jednym z najlepszych radnych, w przeciwieństwie do
            > twoich pisiorów, którzy z zasady na wszystkie sprawy mówią: NIE.
            ----------------------------
            Kto w takim razie "rozdawał" ziemię pod budowę świątyń? Przed wyborami nie
            omieszkam przypomnieć i często będę to przypominał aż do bólu, że na 31 radnych
            tylko CZTERECH było z PiS.

I jeszcze jedno. Nigdy nie należałem do żadnej partii i pod względem
            światopoglądowym raczej bliżej mi do republikanów niż do PiS, to jednak nie
            pojmuję dlaczego tak się oburzacie jak używam określenia "komuchy" a sami
            używacie określeń typu "pisiory" "PiSuary" i jescze gorszych?

> Skup się na
            > mieście, w którym mieszkasz i nie wtrącaj się proszę w sprawy Białegostoku.
            > Prawdopodobieństwo, że tu wrócisz, jest takie samo, jak to, że Polska będzie
            > potęgą.
            -----------
            Mam tu wciąż mieszkanie własnościowe, w Białymstoku mieszkają moi rodzice, brat
            i dalsza rodzina.

Wielokrotnie już też powtarzałem, że chciałbym wrócić do Białegostoku, bo trochę
            tęsknię za tym miastem a jeszcze bardziej za pewnym jeziorem koło Augustowa do
            którego miałbym tak blisko. To dzieci jednak wybiorą kraj, w którym będą
            mieszkać, nie ja. Ja będę tam, gdzie one.

Namawiam je na Polskę, bo ceny domów w USA w normalnej dzielnicy są "trochę"
            inne niż w Polsce i po spieniężeniu naszego domu, miałyby w Polsce niezły start.
            To je trochę kusi a więc bądźmy dobrej myśli.

Ty zaś nekro dziś jesteś w Białymstoku, ale może jutro poznasz dziewczynę z
            mieszkaniem z Gdańska czy Suwałk, tam znajdziesz pracę i wyjedziesz z Białegostoku.
    • hanusz Re: Panie Truskolaski 01.11.06, 13:17
      Sznowny bialabialystok, wiem ,ze w necie latwo, ze wzgledu na anonimowosc
      rzucac oskarzenia itp.Moze jednak zechcial by sie pan wypowiedziec, dlaczego
      jestem "cwaniaczkiem"? Nie cierpie matrtylologii wszelakiej, ale jak juz to o
      mojej postawie w latach osiemdziesiatych mozemy porozmawiac.Zdaje się ,że to
      pan by sie zawstydzil,nie ja.
      Moja droga poliyczna, ktorej sie nie wstdze, to tacy ludzie jak Jan Jozef
      Lipski, Jacek Kuroń i Aleksander Małachowski.Socjaliści? ha ha.
      Opwowiadm sie od zawsze za liberalna gospodarką, bo tylko taka, z jak
      najmniejszym interwencjonizmem państwowym i maksymalnie ograniczoną
      biurokracją może dać nam szansę na rozowuj. To socjalizm? To ,co pan powie o
      obecnie rządzocych, którym wydaje sie ,że kazda dziedzina naszego życia powinna
      byc poddana regulacji?
      Unia Pracy powstała w 1991 roku.Od poczatku scierały sie w niej rózne nurty,
      łącznikiem była wiara w swieckość państwa, demokrację niesterowalną, i wolność
      obywateli. Nic w moich pogladach w tej mierze się nie zmieniło.Kilka lat
      temu, 'misja" UP się wyczerpała.Tak to bywa w demokracjach,zwłaszcza
      młodych ,że nasza scena polityczna dopiero sie kształtuje.
      Jak wynika z badań, ponad 25% dzisiejszych wyborców PIS-u w 2001 roku głosowało
      na koalicje SLD-UP, wsród wyborców PO to ponad 30% i co ,same cwaniaczki?????
      Nie ze wszystkim zgadzam sie z PO.Dlatego nie jestem jej czlonkiem. Propozycje
      kandydowania do Rady Miasta z listy PO przyjełem z satysfakcją. Ja, podobnie
      jak oni werzę ,że Białystok nie musi byc "skansenem" Polski i Europy.
      Prywatnie od 1990 roku prowadze własna firmę. Róznie to bywa ,raz lepiej raz
      gorzej.Nigdy jednak nie wyciagałem rąk po "państwowe" pieniadze.
      To co zrobiłem prze ostatnie lata jako radny, ocenia wyborcy.Ja sie moich
      działań nie wstydzę.
      A z p.Tadeuszem Truskolaskim i moim przyjacielem Adamem Kurluta rozmawialismy o
      tym co trzeba by zrobić, by bycie białostoczninem było powodem do dumy.!
      • bialabialystok Re: Panie Truskolaski 01.11.06, 14:02
        Szanowny Panie, nie było moją intencją dyskutowanie z Panem na temat Pana
        przeszłości i dotychczasowej działalności. Po prostu i tak bym na Pana nie
        głosował i tak. Raczej wyraziłem zdziwienie, że pan Truskolaski pokazuje się w
        takim towarzystwie, ponieważ myślałem, że prezentuje inny światopogląd. Ale
        skoro już zarzucił mi Pan gołosłowność, to muszę odpowiedzieć i Panu.
        Kuroń i Małachowski - przy całym szacunku - byli socjalistami i chyba nie ma
        sensu, żeby ich Pan z tego rozgrzeszał.
        Opowiada się Pan "od zawsze za gospodarką liberalną"? To może przytoczmy
        uchwałę walnego zebrania Unii Pracy, której był Pan przewodniczącym z lutego
        2003 roku:
        "Walne Zebranie Delegatów Podlaskiej Unii Pracy wyraża zaniepokojenie nikłym
        stopniem realizacji programowych wartości lewicy przez koalicję SLD - UP.
        Oceniamy, że polityka prowadzona przez rząd, zdominowany przez SLD - zarówno w
        sferze gospodarczej, jak światopoglądowo-kulturowej oraz w dziedzinie polityki
        międzynarodowej - jest zbyt uległa wobec tendencji liberalno-konserwatywnych i
        nie służy urzeczywistnianiu takich politycznych wartości lewicy, jak:
        sprawiedliwość społeczna, równouprawnienie i pokój. Idea aktywnego państwa,
        odpowiedzialnego za los obywateli i troszczącego się o zapewnienie im równych
        szans, została w praktyce porzucona."
        A może w tym samym czasie, sprzeciwiając się interwencji polskich wojsk w Iraku
        nie powoływal się Pan na antywojenne stanowisko Międzynarodówki
        Socjalistycznej, której członkiem jest UP.?
        To tylko przykłady.
        Jeśli chodzi o świeckość państwa, to zgoda, jest Pan konsekwentny. Pamiętamy
        Pana sarkazm w sprawach wiary i religijności. Wiele osób pamięta też, że
        podpisał Pan list otwarty przeciw "Invocatio Dei" w konstytucji europejskiej
        razem z takimi tuzami jak Piotr Gadzinowski, Polskie Stowarzyszenie
        Wolnomyślicieli, Międzynarodowe Stowarzyszenie Gejów i Lesbijek Na Rzecz
        Kultury W Polsce, czy Stowarzyszyszenie Pomocy Transseksualistom. Ale -
        wracając do osoby Pana Truskolaskiego - ne wiem, czy to jest dla niego powód do
        dumy.
        • hanusz Re: Panie Truskolaski 01.11.06, 14:53
          Napisał Pan post nie po to zeby ze mna dyskutowac, jednoczesnie nazywajac
          mnie "cwaniaczkiem'. Pozwoli wiec Pan ,ze kazdego kto ukrywajac sie pod
          pseudonimem wyraza perioratywne opinie o innych uzywajac ich nazwisk, uznam za
          tchórza?
          Oki, nie dyskutujmy więc o polityce. Mógły natomiast wskazac Pan choc jedno z
          moich działań jako radnego, które nie byłoby zgodne z dzisiejszym programem
          samorządowym Platformy Obywatelskiej?
          To,że w tej radzie zaskarbiłem sobie nienawisc obrońców jedynego słusznego
          hipermrketu, to ,że nie byłem entuzjastą rozdawnictwa dzialek miejskich, to że
          uważam iz urzednik jest wynajetym przez mieszkańców Białegostoku pracownikiem i
          ma im służyć, czy to ,że wole lotnisko z samolotami, a nie ze świątynią?
          Rozumiem zapiekłośc ideologiczną. Rozumiem,że blizej Panu do ideii rządzenia
          miastem w wykonaniu PIS-u (telefon od posła i dyscyplina klubowa, donos do
          prokuratury na niepokornych radnych itp),ok nikt nie broni Panu sławic pod
          niebiosa kandydatów PIS-u, ale z całym szacunkiem, nie życzę by ktokolwiek
          bezpodstawnie pomiatał moim nazwiskiem wykorzystujac je do swoich celów.
          bez szacunku
          Mirosław Hanusz
          • bialabialystok Re: Panie Truskolaski 01.11.06, 15:17
            Szanowy Panie. Nie widzę nic niestosownego w tym, że używam nicka, bo jest to
            normalnie przyjęta reguła w Internecie. Nie czuję się więc w obowiązku uzywać
            swojego nazwiska, które zresztą i tak pewnie Panu nic nie powie. Poza tym
            różnca między nami jest taka, że Pan jest osobą publiczną, więc nie powinien
            Pan tak nerwowo reagować na przytaczane fakty, które nie muszą być dla Pana
            akurat w tym momencie historii wygodne.
            Nie jestem zapiekły ideologicznie. Nie zamierzam wynosić pod niebiosa
            kandydatów PiS, ani chwalić radnych tej kadencji, którzy nota bene, byli raczej
            w opozycji, niż rządzili. W tych wyborach chciałem głosować na PO, ale gdy
            zobaczyłem tam - z całym szacunkiem - Pana nazwisko, to chyba oddam głos
            nieważny.
            I jeszcze jedno - widziałem Pana billboard na budynku NOT. Wygląda zupełnie jak
            inne plakaty PO, ale nie ma tam logo partii. Wstydzi się Pan trochę, że idzie w
            tych wyborach z "liberałami", których Pan piętnował? (patrz mój poprzedni wpis)
            Pozdrawiam.
          • duch_zenona Re: Panie Truskolaski 01.11.06, 19:27
            Ależ panie Hanusz. Zamiast coś tam "zaskarbiać", "nie być entuzjastą" "uważać"
            czy "woleć", trzeba było działać - naciskać by uchwalono plan zagospodarowania
            przestrzennego, zbudować lotnisko, wydawać pozwolenia, wpuścić inwestorów, itd.

Poza tym powinien pan się wreszcie zdecydować czy ma pan poglądy lewicowe czy
            liberalne a jak pan nie widzi różnicy i sprzeczności, to niech pan zajrzy do
            encyklopedii.

Koledzy partyjni waszego klubu radnych SLD-UP-SDPL sprawowali władzę w Polsce
            przez 8 lat. W tym czasie zwiększali podatki, biurokrację, deficyt budżetowy,
            wzrastała korupcja, przestępczość, afera goniła aferę i przegoniła nas Litwa a
            Łotwa dogoniła.

I w panu podobno liberale krew się nie gotowała? Nie wystąpił pan z klubu
            SLD-UP-SDPL? Zmienił pan przecież barwy partyjne dopiero przed partią szachów
            wyborczych.
            • natt Re: Panie Truskolaski 01.11.06, 20:19
              duch_zenona napisał:

> Ależ panie Hanusz. Zamiast coś tam "zaskarbiać", "nie być entuzjastą" "uważać"
              > czy "woleć", trzeba było działać - naciskać by uchwalono plan zagospodarowania
              > przestrzennego, zbudować lotnisko, wydawać pozwolenia, wpuścić inwestorów,
              itd.

Oj łatwo się zza wielkiej wody ocenia i osądza. Ty wiesz jakie są techniczne
              możliwości jednego radnego? I skąd wiesz że radny Hanusz nie zabiegał, nie
              naciskał i nie starał się? Ja siedzę tu na miejscu i moim zdaniem do Hanusza
              najlepiej pasuje staropolskie powiedzenie: kiedy wrogów kupa i herkules dupa

>
              > Poza tym powinien pan się wreszcie zdecydować czy ma pan poglądy lewicowe czy
              > liberalne a jak pan nie widzi różnicy i sprzeczności, to niech pan zajrzy do
              > encyklopedii.

To akurat w samorządzie nie powinno mieć żadnego znaczenia. Nic mnie nie
              obchodzi jakie są poglądy polityczne poszczególnych radnych. Oni nie są tam od
              robienia polityki a od rozwijania miasta. Jeżeli dobrze będzie sobie z tym
              radził bolszewik albo faszysta - to dlaczego nie. Własnie upolitycznienie
              białostockiego samorządu i decyzje radnych podejmowane przez partyjne komórki
              sprawiły że miasto wygląda tak jak wygląda. A celował i celuje w tym PiS. Nawet
              bardzo dobrzy radni - jak Darek Piontkowski - po telefonie z centrali stają się
              bezwolnymi kukłami - wiede ostatnie gosowanie nad galerią Jagiellonia.
              >
              > Koledzy partyjni waszego klubu radnych SLD-UP-SDPL sprawowali władzę w Polsce
              > przez 8 lat. W tym czasie zwiększali podatki, biurokrację, deficyt budżetowy,
              > wzrastała korupcja, przestępczość, afera goniła aferę i przegoniła nas Litwa a
              > Łotwa dogoniła.
              >
              Osiem lat? To wy tam za wielka wodą macie jakiś inny kalendarz? A o AWS kiedys
              słyszałeś? I jego wybitnych dla państwa osiągnięciach?

> I w panu podobno liberale krew się nie gotowała? Nie wystąpił pan z klubu
              > SLD-UP-SDPL? Zmienił pan przecież barwy partyjne dopiero przed partią szachów
              > wyborczych.

Patrz wyżej.

Aha - nie jestem z rodziny radnego Hanusza. Nie należę też do żadnej partii -
              ani czerownej ani czarnej, brązowej, sraczkowatej czy jakiejś innej
              • emma.femme Re: Panie Truskolaski 02.11.06, 10:54
                Ja siedzę tu na miejscu i moim zdaniem do Hanusza najlepiej pasuje
                staropolskie powiedzenie: kiedy wrogów kupa i herkules dupa

i to niestety prawda - prawa demokracji
                tez popieram wiekszosc dzialan radnego Hanusza
                bo cwaiaczkami nie sa ci radni, o ktorych slychac tylko i wylacznie przed
                wyborami?
                bo ani socjalista, ani liberalem nie mozna byc nie zabierajac ani razu glos na
                posiedzeniach rady miasta!

kolejny (moim zdaniem) plus na rzecz Hanusza, to fakt, ze natychmiast
                odpowiedzial na zarzuty stawiane mu na forum, i to nie pierwszy raz
                a ilu pozostalych radnych sie tu udziela, z iloma mozna podyskutowac ZAZNACZE-
                NIE PRZED WYBORAMI, ALE CALE 4 LATA! ???
            • Gość: pragmatyczny Re: Panie Truskolaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 20:53
              Z uporem maniaka powtarzam - prawdziwy, dobry radny nie musi, wręcz nie
              powinien, swoich politycznych poglądów wykorzystywać w praktyce samorządowej!!
              Samorząd jest po to, aby jedynie stanowić dobre lokalne prawo!!
              Dobry radny zamiast fundamentalistycznego ideologicznego zacietrzewienia,
              prowadzącego co najwyżej do produkowania (medialnie nośnych, ale bez mocy
              sprawczej) stanowisk, powinien przede wszystki znać i rozumieć kilkanaście
              ustaw,np o: samorządzie, finansach publicznych, zagospodarowaniu przestrzennym,
              prawo budowlane i sporo innych. Niestety z tą wiedza radnych i kandydatów na
              radnych jest coraz gorzej i będzie jeszcze gorzej.
              Selekcja negatywna hula.
              W białostockiej RM - obym się pomylił - będzie jeszcze bardziej straszno i
              głupio.
              Ob
          • Gość: kibic Re: Panie Truskolaski IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.11.06, 21:49
            przecież to dyskutuje nie pan tylko pani z fanklubu Dębskiego!
            • Gość: pragmatyczny Re: Panie Truskolaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 21:51
              Pudło. Strzelaj dalej.
        • Gość: pragmatyczny Re: Panie Truskolaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 15:29
          Nieszczęściem polskiego samorządu jest wtłaczane w wyborców przekonanie aby
          byli oni polityczni. Tymczasem problematyka samorządu nie jest ani lewicowa ani
          prawicowa; jest rozstrzyganiem rozbieżnych interesów poszczególnych grup
          mieszkańcóew. Na palcach mozna policzyć problemy gdzie ideologiczne i
          polityczne podziały mają znaczenie.
          Dobry radny to taki, który jest kompetentny, a w konkretnych sprawach
          wyraziście i skutecznie wyraża przekonania tylko pewnej grupy wyborców
          (składającej się zarowno ze zwolenników tak lewicy, jak i prawicy). Ci którzy
          chcą reprezentować wszystkich to pomylenie roli radnego.
          Akurat radny Hanusz był jednym z nielicznej grupy tych radnych. Do grona
          kompetentnych radnych na lewicy zaliczyłbym jeszcze Bila
          Jaruzelskiego,natomiast z prawicy: D. Piontkowskiego, M. Kozłowskiego i B.
          Dębskiego. Byli najbardziej kompletni i merytoryczni. I ta klasyfikacja nic nie
          ma wspólnego z ich poglądami politycznymi czy cechami osobistymi.
    • a.waczynski Re: Panie Truskolaski 01.11.06, 16:44
      truskolaski jes laleczką poruszna przez Kudrycką , kolegów ma do niczego,
      my z żoną nie głosuemy na prezydenta do rady miasta wybierzemy jakiś młodych
      ziomali.
      • Gość: wjt Re: Panie Truskolaski IP: *.chilan.net 01.11.06, 18:28
        polecam przejrzec:
        idznawybory.bialystok.pl
      • Gość: kibic Re: Panie Truskolaski IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.11.06, 21:53
        Głosujcie na Sawickiego,który nie jest marionetką Jurgiela tak jak Kozłowski!
      • Gość: marry Re: Panie Truskolaski IP: *.koba.pl 01.11.06, 23:27
        ta, na pewno, z Brukseli pociąga za sznurki ;) nie macie czego już wymyślić..?
    • Gość: slicna_25 Re: Panie Truskolaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 21:08
      jak pisałam w innym temacie Mój kandydat Truskolaski promuje nowy modny krok :)
      Czyli jest nieszablonowy - będzie prebojem dyskotek !
      Tadzio górą !
    • Gość: ela Re: Panie Truskolaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 13:24
      Co to za dyrdymały z tymi skojarzeniami? Jeżeli porozmawiam z Kurskim czy innym
      Maciarewiczem to już od razu staję się butelierem PiS-u? Nie liczy się, co ja
      mam do powiedzenia? Kiedy skończymy z tym etykietowaniem ludzi i wrzucaniem ich
      do jednego worka tylko podstawie tego, kto z kim rozmawiał? I co z tego, że
      Truskolaski rozmawia z Hanuszem? A gdyby rozmawial z Antypiuk, to juz byłoby
      wspaniale? A jak wygląda ranking radnych? Gdzie w nim jest hanusz, a gdzie
      Antypiuk?
      • Gość: będę.głosować Re: Panie Truskolaski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 15:04
        moim zdaniem radnych powinno się oceniać, po tym co zrobili, ale też po tym ile
        zrobili
        Hanusz może nie zawsze po mojej myśli (np. był za wprowadzeniem opłat
        parkingowych, ale już nie za parkomatami, które tak ułatwiają życie kierowcom),
        ale działał i często można go było usłyszeć.
        Podobało mi się też, że jako pierwszy wprowadził jawność głosowań (czytałam o
        tym chyba w Kurierze jakiś czas temu)

Co do Truskolaskiego, tak będę na niego głosować, chociaż dużo o nim nie wiem,
        wiem jednak, że ma chyba największe szanse na wygranie z Kozłowskim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka