Dodaj do ulubionych

obiecanki cacanki

19.12.06, 09:43
Kiedy przeczytałem dzisiejszy Kurier Łapski i wizje burmistrza to mnie
zatrzesło ani słowa o posprzataniu ŁAP wycieciu krzakow wszelkiego syfu
otaczajacego ŁAPY to zrobcie a nie pieprzenie o wirtualnych rzeczach Jak moze
burmisrz myslec o porzadkach jak pod własnym blokiem widzi od lat syf i mu to
nie przeszkadza to swiadczy juz o gospodarzu jak ma na podworku.Gdzie jest
plan remontow blokow komunalnych tych ktore strasza przyjezdnych ile lat
bedziemy to ogladali
Obserwuj wątek
    • miejscowy7 Re: obiecanki cacanki 21.12.06, 14:00
      W tej samej gazecie napisali o jakiejś promocji dla początkujących
      przedsiębiorców w opłatach podatku od powierzchni lokalu.
      Z tego, co przeczytałem aby z tej ulgi skorzystać, trzeba być początkującym
      biznesmenem-posiadaczem nieruchomości komercyjnej. Dodatkowo trzeba się
      spieszyć, bo "promocja" trwa tylko do końca roku. Z moich obserwacji wynika, że
      w Łapach posiadaczy lokali użytkowych, którzy zechcą pierwszy raz w życiu zająć
      się biznesem jest istne zatrzęsienie. :)

Czy ta "promocja" nie jest przypadkiem robiona pod konkretnego przedsiębiorcę?
      Np. młoda Ekiertówna zechce przejąć od ojca zntk i podatki ma z głowy na 2
      lata. :)
      • pablo1980 Re: obiecanki cacanki 21.12.06, 22:35
        Chodzi o nowe inwestycje, a nie nowych przedsiębiorców.
        Przedsiębiorcy zalegajacy z płatnościami dla gminy nie moga skorzystać z pomocy.
        Uchwała nr III/23/06 pod adresem:
        www.umwp-podlasie.pl/bip/lapy/index.asp?pid=7a8b07f5fa3
        • miejscowy7 Re: obiecanki cacanki 22.12.06, 07:30
          Par. 31 pkt. 2 ogranicza korzystanie z tego udogodnienia tylko do końca tego
          roku.
          Dlaczego?
          • pablo1980 Re: obiecanki cacanki 22.12.06, 12:47
            Podstawą udzielenia tej pomocy jest rozporządzenie Rady Ministrów z 4 sierpnia
            2006 roku. Zgodnie z par.11 ust.1 obowiązuje ono do 31 grudnia 2006 r. Pełny
            tekst rozporządzenia: www.abc.com.pl/serwis/du/2006/1017.htm
            Z tego co wiem, rząd ma w planach ponowienie pomocy w przyszłym roku korzystając
            z doświadczenia roku obecnego. Ten rok jest zatem pilotażowy. Nie wiadomo, ile
            samorzadów takim rozwiązaniem się zainteresuje.
            Nie chcę tu wchodzić w kwestię, dlaczego władze poprzedniej kadencji nie
            przyjęły szybko tej uchwały. Mieliśmy wybór: spróbować mimo tego, że czasu jest
            niewiele, albo zrezygnować.
            • pablo1980 Re: obiecanki cacanki 22.12.06, 12:50
              Dodam jeszcze, dla uściślenia: do końca roku należy zgłosić ZAMIAR rozpoczęcia
              inwestycji. Można ją realizować przez najbliższe 3 lata.
              • miejscowy7 Re: obiecanki cacanki 22.12.06, 15:46
                pablo1980 napisał:

> Dodam jeszcze, dla uściślenia: do końca roku należy zgłosić ZAMIAR rozpoczęcia
                > inwestycji. Można ją realizować przez najbliższe 3 lata.

W Łapach trzeba być jasnowidzem i znać już teraz swoje ZAMIARY inwestycyjne na
                lata naprzód.
                W Sokołach nie trzeba zgłaszać zamiaru do końca tego roku (czy w innych
                dziwnych terminach), a kiedy będzie inwestycja, ulgę i tak się dostanie.

Dajecie przedsiębiorcom lizaka do polizania, ale przez szybę i na tak krótko,
                że nikt nie zdąży polizać.

Ps. Będę wdzięczny za info: ile osób zgłosiło "ZAMIAR" do 01.01.2007. Upomnę
                się o to po Nowym Roku.

Ps. Ps. Wesołych Świąt!!
                • pablo1980 Re: obiecanki cacanki 23.12.06, 12:48
                  miejscowy7 napisał:

> W Sokołach nie trzeba zgłaszać zamiaru do końca tego roku (czy w innych
                  > dziwnych terminach), a kiedy będzie inwestycja, ulgę i tak się dostanie.

Widocznie oni mają stały i kompleksowy system wsparcia dla nowych inwestycji.
                  Łapy na obecnym etapie nie mają, zatem skorzystaliśmy z narzędzia, które było
                  przygotowane, a do którego uchwalenia potrzeba było trochę dobrej woli.

> Dajecie przedsiębiorcom lizaka do polizania, ale przez szybę i na tak krótko,
                  > że nikt nie zdąży polizać.

Z tego co wiem, chętni już są. Ilu ich będzie dokładnie i ostatecznie -
                  zobaczymy. W przyszłości będziemy już mądrzejsi o tę jedną próbę.

> Ps. Ps. Wesołych Świąt!!

Wesołych Świąt!
                  • miejscowy7 Re: obiecanki cacanki 24.12.06, 09:02
                    pablo1980 napisał:

> Widocznie oni mają stały i kompleksowy system wsparcia dla nowych inwestycji.
                    > Łapy na obecnym etapie nie mają, zatem skorzystaliśmy z narzędzia, które było
                    > przygotowane, a do którego uchwalenia potrzeba było trochę dobrej woli.

Czy (i kiedy) Łapy będą miały kompleksowy program?
                    • pablo1980 Re: obiecanki cacanki 27.12.06, 11:10
                      miejscowy7 napisał:

> Czy (i kiedy) Łapy będą miały kompleksowy program?

Mam nadzieję, że będą miały i to jak najszybciej.
            • pablo1980 Re: obiecanki cacanki 22.12.06, 12:54
              pablo1980 napisał:
              > Zgodnie z par.11 ust.1 obowiązuje ono do 31 grudnia 2006 r.
              I jeszcze jedna mała poprawka: chodzi o par.11 ust.2. Mały szczegół :)
    • miejscowy7 Re: obiecanki cacanki 24.12.06, 09:14
      pablo1980 napisał:

> Dodam jeszcze, dla uściślenia: do końca roku należy zgłosić ZAMIAR rozpoczęcia
      > inwestycji. Można ją realizować przez najbliższe 3 lata.

Przedsiębiorca "X" zgłosił ZAMIAR inwestycji na własnej nieruchomości, ale po
      (np) pół roku sprzeda nieruchomość przedsiębiorcy "Y", który na tej
      nieruchomości bedzie realizował dokładnie taką inwestycję jaką zgłosił "X".
      Czy inwestycja przejęta w taki sposób obejmie również prawo do ulgi w podatku
      gminnym?
      Zakładam, że inwestycja będzie spełniała warunki do uzyskania "ulgi" w momencie
      zgłoszenia ZAMIARU.
      • pablo1980 Re: obiecanki cacanki 27.12.06, 11:08
        miejscowy7 napisał:

> Przedsiębiorca "X" zgłosił ZAMIAR inwestycji na własnej nieruchomości, ale po
        > (np) pół roku sprzeda nieruchomość przedsiębiorcy "Y", który na tej
        > nieruchomości bedzie realizował dokładnie taką inwestycję jaką zgłosił "X".
        > Czy inwestycja przejęta w taki sposób obejmie również prawo do ulgi w podatku
        > gminnym?
        > Zakładam, że inwestycja będzie spełniała warunki do uzyskania "ulgi" w momencie
        >
        > zgłoszenia ZAMIARU.
        >

Świetnie, że wchodzisz w konrety i szczegóły, ale na ten temat powinna
        wypowiadać się osoba kompetentna w tej dziedzinie i wolę to jej zostawić.
        Zachęcam do kontaktu z referatem finansowym w Urzędzie Miejskiem. 085 715 22 51
        to tel. do urzędu.
        • kazimierzw2 Re: obiecanki cacanki 28.12.06, 23:33
          Właśnie szkoda, że wchodziszw szczegoły. Dla "niebyznesmena" to czarna magia!
          Czarna magia jest to dla fachowców o czym świadczy dzisiejsza dyskusja
          w "jedynce" z udziałem p.Kluski, byłej v-ce min.fin. p.Ożóg i jakimś prawnikiem.
          Kluska stwirdził, że najlepszym ministrem był niejaki Wilczek chyba z ostatniego
          rrządu Mesnera, który wydał rozporządzenie, że unieważnia się ustawy:i tu
          nastapiły trzy strony wiliczeń w DU. Dobre co? I wtedy przedsiębiorczośc się
          rozwijała!To było na pocz. lat 90-tych. Nasi posłowie mogą t y l k o
          popsuć prawo jeśli są pokroju Łyżw... i innych podobnych - ale wybierały gały
          co chciały...Słuchaj innych a nie siebie. A propos, pozdrowienia dla h14!
        • miejscowy7 Re: obiecanki cacanki 30.12.06, 10:31
          pablo1980 napisał:

> Świetnie, że wchodzisz w konrety i szczegóły, ale na ten temat powinna
          > wypowiadać się osoba kompetentna w tej dziedzinie i wolę to jej zostawić.
          > Zachęcam do kontaktu z referatem finansowym w Urzędzie Miejskiem.
          > 085 715 22 51 to tel. do urzędu.

Byłem w Urzędzie, rozmawiałem z bardzo miłą panią z pokoju 201 i dowiedziałem
          się wszystkiego, a nawet zgłosiłem swoje ZAMIARY - oczywiście inwestycyjne. :)

Ps. Ulga przysługuje inwestorowi, a nie inwestycji (jeśli sprzedam inwestycję,
          to nabywca nie skorzysta z ulgi), chociaż domyślam się, że w konkretnej sprawie
          może zapaść inna decyzja - wszystko zależy od skali przedsięwzięcia.

Ps.ps. Dlaczego poprzednia Rada Miasta nie zrobiła nic w sprawie ulg skoro
          odpowiednia ustawa weszła w życie z dniem 4 sierpnia 2006 ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka