Dodaj do ulubionych

Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie

02.04.03, 14:45
Cudze chwalicie, swego nie znacie... Dopytują się ludzie z innych stron, co
ciekawego w Białymstoku i okolicach można zobaczyć. Tymczasem kilka wątków,
które się tu pojawiły na ten temat, umarło śmiercią naturalną. Proponuję
temat odświeżyć i pochwalić się tym, co mamy. A jest tego bogactwo niemałe...
Obserwuj wątek
    • ralston Dojlidy - zalew 02.04.03, 14:57
      No to zaczynamy. I to nietypowo. Od razu zaznaczam, że nie będzie tym razem o
      takich dojlidzkich atrakcjach jak Classic, Żubr i Magnat, którymi także można
      się zalewać :))) Będzie o zalewie i stawach w Dojlidach. Miejsce zdecydowanie
      godne polecenia wszystkim osobom o zacięciu ornitologicznym. Mimo, że
      stosunkowo niedaleko Białegostoku znajdują się wspaniałe miejsca dla ptactwa
      wodnego: bagna biebrzańskie i narwiańskie, czy mazurskie jeziora, to dziwnym
      trafem tu właśnie można spotkać ciekawe i rzadkie nieraz gatunki ptaków.
      Kilka lat temu (nie wiem, czy to ciągle aktualne) tu właśnie odnotowano jedyny
      w Polsce przypadek gniazdowania perkoza rogatego (gatunek skandynawski, w
      Polsce pojawia się rzadko). Miałem przyjemność oglądać parę ptaków i samo
      gniazdo. Oprócz tej absolutnej rzadkości można tam napotkać rybołowa (podobno
      też widziano bielika), kanie, błotniaki, bataliony mnóstwo różnego rodzaju
      kaczek, mew i rybitw.
      • Gość: saunne Re: Dojlidy - zalew IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 15:24
        zaraz, zaraz czy Ty piszesz o TYM zalewie w Dojlidach, ktory latem spelnia role
        (brudnego) kapieliska miejskiego?

A wracajac do meritum, polecam wycieczke do Suprasla. Bardzo ladne i spokojne
        miasteczko. W sam raz na dobry spacer.
        • Gość: anka1 Re: Dojlidy - zalew IP: 212.33.74.* 02.04.03, 15:44
          a kawalek za Supraslem arboretum w Kopnej Gorze. warto pochodzic i poogladac
          roslinki. a jak ktos chce to w szkolce podobno mozna niektore kupic.
          • ralston Kopna Góra 02.04.03, 23:06
            Z pewnością jedno z podlaskich miejsc magicznych. Trudno o tak malownicze i
            pachnące miejsce. Niemalże samo serce Puszczy Knyszyńskiej. Tylko roślinność
            zdarza się tu trochę obca, nietypowa bynajmniej dla naszych puszczańskich
            krajobrazów. Ale w końcu to arboretum i jak się chce mieć coś koło 500 odmian
            różnych drzew i krzewów, to trudno, żeby nie trafiły się tam jakieś nietypowe
            dla północno wschodniej Polski odmiany, np. tulipanowce i różaneczniki, czy
            magnolie. Ale można tam też zobaczyć bardziej kiedyś powszechny, ale dziś już
            będący rzadkością cis. Kiedyś doskonały materiał na łuki, potem już raczej
            tępiony przez chłopów, ze względu na trujące właściwości (zdarzało się, że się
            nim krowy truły)
            Zdaje się, że to pierwsze arboretum w tej części Polski. A teren na którym jest
            położone to teren walk powstania listopadowego i miejsce późniejszej kaźni
            powstańców...
      • Gość: Acro Re: Dojlidy - zalew IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.03, 00:08
        Ostatnio perkozy rogate wprawdzie się nie gnieżdżą, ale regularnie podchodza do
        lęgów - co oznacza, ze mozna je tam wypatrzyć. W ogóle - mamy tu wszystkie
        polskie gatunki perkozów.

Bielik bywa nawet częsciej od rybołowa.

I żeby nie było, ze tylko ptaki - sa 2 pary wydr, norki, bobry, myśliwi,
        ornitolodzy, wędkarze, zakochane pary... Każdy znajdzie tu cos dla siebie!
        • freewolf Re: Dojlidy - zalew 03.04.03, 00:42
          Gość portalu: Acro napisał(a):

> Ostatnio perkozy rogate wprawdzie się nie gnieżdżą, ale regularnie podchodza
          do
          >
          > lęgów - co oznacza, ze mozna je tam wypatrzyć. W ogóle - mamy tu wszystkie
          > polskie gatunki perkozów.
          >
          > Bielik bywa nawet częsciej od rybołowa.
          >
          > I żeby nie było, ze tylko ptaki - sa 2 pary wydr, norki, bobry, myśliwi,
          > ornitolodzy, wędkarze, zakochane pary... Każdy znajdzie tu cos dla siebie!

A dla wytrawnych kolekcjonerów znajdą się też puszki i butelki po wszelkiego
          rodzaju trunkach, papierki, stare bilety i tony innych eksponatów - świadectw
          dawnych dziejów. :)))
        • ralston Re: Dojlidy - zalew 03.04.03, 10:13
          Acro - dzięki za aktualizację. Nie było mnie tam coś z dziesięć lat... Wstyd
          się przyznać. Ale nadrobimy przy najbliższej okazji.
        • krzysio_m Re: Dojlidy - zalew 03.04.03, 10:25
          KIlka(naście?) lat temu obserwowałem tam sobola! Byłem w
          towarzystwie fachowca (z IBS w Białowieży), więc nie ma
          mowy o pomyłce!
          • Gość: Acro Re: Dojlidy - zalew IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 17:58
            Siedzial na szji jakiegoś rektora? :)
            • krzysio_m Re: Dojlidy - zalew 04.04.03, 22:03
              Ach nie ! Przebierał sobie żwawo łapkami ! Na glebie !
    • Gość: Oszołom z RM Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.03, 22:36
      Na Podlasiu dla każdego cośmiłego...puszcza białowieskabagna biebrzańskie
      piękne miasteczka a dla polonofobów mam coś ekstra..Jedwabne!!
      • Gość: Hmc Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie IP: *.xen.pl / 10.0.4.* 02.04.03, 23:00
        Masz rację Ralls, ja mimo że w Lublinie nauki pobierałem to ciągneło mnie w
        rodzinne strony. I tak licencjat pisałem o rozwoju Białegostoku ( od
        pierwszych wzmianek do czasów obecnych), a magisterkę o Narwiańskim Parku
        Narodowym i okolicach.
        • ralston Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie 02.04.03, 23:08
          Hmc - to dawaj mi tu zaraz minireferacik o Narwiańskim Parku. Albo możesz nawet
          w odcinkach coś opisać.
          • Gość: chatka_ Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie IP: *.piasta.pl 02.04.03, 23:19
            jej nie wiem od czego zaczac...pogranicze, najlepiej rowerkiem, poczawszy od
            Czeremchy przez Puszcze Bialowieska, zalew Siemianowka, wioseczki wdluz
            Świsloczy, do Sokólki. Trasa na 3 dni, idealna na dlugi weekend, gdy kwitna
            drzewa!
            • Gość: hmc Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie IP: *.xen.pl / 10.0.4.* 02.04.03, 23:38
              Planujemy ze znajomymi, kilku dniowy wypad na rowerkach na początku maja.
              Pewnie na wschód, Puszczą Knyszyńską, do Królowego Mostu, a dalej będziemy
              rzucać monetą.:)
          • Gość: Hmc Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie IP: *.xen.pl / 10.0.4.* 02.04.03, 23:32
            Może bardzo króciutko.
            Narew na terenie NPN, jest rzeką anastomozującą, czyli nie ma głównego koryta
            tylko plątaninę kilkunastu mniejszych. Jest takich rzek bardzo niewiele na
            naszej małej planecie. Bardzo duże bogactwo fauny i flory. Szata roślinna
            cechuje się dużym zróżnicowaniem zbiorowisk i bogactwem gatunkowym. Sporo jest
            roślinności wodnej i szuwarowej. Dzięki tym "roślinkom" miejsce to stało się
            jednym z najważniejszych miejsc lęgowych ptaków w Polsce, a może i w Europie.
            Występuje tu ich około 160 gatunków (dokładnie nie pamiętam), w tym 31
            umieszczonych w Polskiej Czerwonej Księdze Zwierząt oraz 67 zagrożonych. Nie
            będę ich wymieniał. Jest tez 40 gatunków ssaków. Wśród nich objęte ochroną to:
            bóbr, wydra ,kret, jeż wschodni, ryjówka aksamitna i malutka, nietoperze, kuna
            domowa, gronostaj, łasica łaska. Ponadto wśród saków nie objętych ochroną
            wymienić można: piżmaka, nornicę rudą, norkę amerykańską, nornika północnego,
            burego i zwyczajnego, badylarkę, karczownika, lisa, jenota, borsuka, kunę
            leśną, tchórza zwyczajnego oraz dzika, łosia, sarnę i jelenia. Poza tym 13
            gatunków płazów, 24 gatunki owadów, 39 gatunków skorupiaków, ponad 20 gatunków
            ryb.

• habitus Kemy w Haćkach 03.04.03, 00:06

Nie bardzo wiem co to jest, ale wiem, że to duża atrakcja :)))
              • Gość: hmc Re: Kemy w Haćkach IP: *.xen.pl / 10.0.4.* 03.04.03, 00:10
                habitus napisała:

>
                > Nie bardzo wiem co to jest, ale wiem, że to duża atrakcja :)))

Kemy to pagórki polodowcowe
              • Gość: chatka Re: Kemy w Haćkach IP: *.piasta.pl 03.04.03, 00:11
                Kemy w Hackach?:) Pierwszy raz slysze! :))))))
                • freewolf Re: Kemy w Haćkach 03.04.03, 00:43
                  Gość portalu: chatka napisał(a):

> Kemy w Hackach?:) Pierwszy raz slysze! :))))))

To taka lokalna odmiana UFO - niby istnieją, a nikt tak naprawdę ich nie
                  widział. :)))
                • ralston Re: Kemy w Haćkach 03.04.03, 10:19
                  Chatko - nie kompromituj się. ;) Toż cały wątek był kiedyś poświęcony owym
                  mitycznym kemom w Haćkach.
                  Kemy to jedna z form polodowcowych, podobnie jak ozy i drumliny - ale te w
                  Haćkach, ponoć najurokliwsze...

A oto link do inkryminowanego wątku (następny zarchiwizowany):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=2518498&a=2518498
                  • Gość: chatka_ Re: Kemy w Haćkach IP: *.piasta.pl 03.04.03, 11:15
                    ralston napisał:

> Chatko - nie kompromituj się. ;) Toż cały wątek był kiedyś poświęcony owym
                    > mitycznym kemom w Haćkach.

Niemozliwe, bylo juz o kemach Haćkach!?? Jakze moglam zapomniec...moze dlatego
                    ze nazwa taka malo oryginalna i niewpadajaca w ucho :))))))
                    • Gość: Slaw Re: Kemy w Haćkach IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 12:45
                      > > Chatko - nie kompromituj się. ;) Toż cały wątek był kiedyś poświęcony owym
                      > > mitycznym kemom w Haćkach.
                      > > Niemozliwe, bylo juz o kemach Haćkach!?? Jakze moglam zapomniec...moze
                      dlatego
                      > ze nazwa taka malo oryginalna i niewpadajaca w ucho :))))))

Cytat ze strony:

"...Duże skupienie roślinności o charakterze stepowym i wiele rzadkich gatunków
                      roślin występuje na terenie kompleksu archeologicznego w Haćkach. Znaleźć
                      tutaj można rośliny objęte całkowitą ochroną, takie jak: łuszczec wierzchowaty,
                      sasanka otwarta, podkolan biały, storczyk krwisty..."

Kiedyś może tak, ale w ostatnich latach tych roślin nie widziałem. Mimo to
                      polecam stronę na której są zdjęcia owych kemów.

www.bisi.and.pl/zbstrony/przyroda/flora.html

• krzysio_m Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie 03.04.03, 10:31
      Jeżeli ktoś lubi długie spacery, to polecam wędrówkę
      przez Puszczę z Królowego Mostu do Supraśla! Wycieczka - cud.
      A poza tym:
      Tykocin, Suraż, skansen w Ciechanowcu, skansen w
      Nowogrodzie, i większość okolicznych miasteczek.
      Ostatni oglądałem przepiękny album "Podlasie" autorstwa
      Piotra Sawickiego, Wiktora Wołkowa i jeszcze dwóch panów
      (nazwisk niestety nie pamiętam): ta kraina naprawdę jest
      piękna !!!
    • Gość: Slaw Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 12:59
      Polecam zabytki kultury materialnej i malownicze zakątki ziemi bielskiej.

www.bisi.and.pl
    • maurus Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie 03.04.03, 17:56
      Proponuję zwiedzenie Kruszynian i Bohoników. Meczety i mizary w tych tatarskich
      wsiach - niby nic wielkiego, ale gdzie indziej w Polsce można coś takiego
      zobaczyć?
      • Gość: janiol Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie IP: *.255.255.255. / 192.168.10.* 04.04.03, 21:56
        gdansk i wroclaw zdajsie sa rowniez skupiskami tatarow w pl, wiec podejrzewam,
        ze rowniez mogliby cos pokazac...
    • ralston Supraśl 04.04.03, 23:54
      saunne napisała:

A wracajac do meritum, polecam wycieczke do Suprasla. Bardzo ladne i spokojne
      miasteczko. W sam raz na dobry spacer.

Tak blisko Białegostoku położona oaza spokoju. Miejsce bardzo urokliwe i
      niezmiernie ciekawe. Otoczone pięknymi lasami (Puszcza Knyszyńska), położone
      nad rzeczką o tej samej nazwie.
      Pewnie niewiele znaleźlibyśmy w Polsce miejsc, gdzie przy jednej uliczce stoją
      sobie kościół katolicki, cerkiew i dawny zbór ewangelicki. To skupienie na
      małym obszarze tego - co na Podlasiu charakterystyczne - mieszanki wyznaniowej
      i narodowościowej. I co ważne przy tym wszystkim - nie dają się specjalnie
      zauważyć waśnie religijne. Duch tolerancji ma się tu chyba ciągle nienajgorzej.
      Najbardziej charakterystycznym obiektem jest klasztor prawosławnych bazylianów.
      Jeśli ktoś tam ostatnio bywał - poproszę o informację jak to wszystko teraz
      wygląda, bo sam byłem tam ostatni raz z jakieś dziesięć lat temu.
      Jest też do obejrzenia bardzo ładny XIX w. pałacyk Buchholzów, siedziba liceum
      plastycznego.
      No i w Supraślu mieszka Wiktor Wołkow. Najbardziej znany podlaski fotografik. Z
      tego, co kiedyś czytałem - konsekwentnie odmawia uczestnictwa w plenerach
      fotograficznych organizowanych poza północno-wschodnią Polską. Prawdziwy
      miłośnik i pasjonat Podlasia.
      Jeśli ktoś coś jeszcze na temat Supraśla może dodać - zapraszam. Może ktoś wie
      coś więcej o dorocznych imprezach kulturalnych? Zdaje się, że odbywają się tam
      tzw. Uroczyska...
      • awee Re: Supraśl 05.04.03, 00:01
        ralston napisał:

> Jeśli ktoś coś jeszcze na temat Supraśla może dodać - zapraszam. Może ktoś
        wie
        > coś więcej o dorocznych imprezach kulturalnych? Zdaje się, że odbywają się
        tam
        > tzw. Uroczyska...

W tym roku od 31 maja do 3 czerwca to juz VII spotkanie z natura i sztuką
        w programie m.in
        sosna w nturze i kulturze
        bardowie Europy w Supraślu - ballada i piosenka autorska
        warsztaty i spektakl teatru Wierszalin "Wybraniec"
        festiwal kuchni regionalnych i V mistrzostwa świata w pieczeniu babki
        ziemniaczanej
        przeglad filmów T. Konwickiego
    • awee Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie 11.04.03, 23:02
      ralston napisał:
      > Cudze chwalicie, swego nie znacie...

...Najpierw trzeba dać szansę obejrzenia swojego, bo inaczej trudno mówic o
      jakimkolwiek promowaniu turystyki i najwięszych atrakcji w regionie
      Bywają jednak takie sytuacje: czterech rolników ciągle upiera się przy tym, że
      udostępnią ścieżkę w Dolinie Czarnej Hańczy która leży na ich gruntach dopiero
      wtedy kiedy Suwalski Park Krajobrazowy zapłaci z góry od 3 do 5 tysięcy
      złotych. Trzeba dodać że jest to najatrakcyjniejsza ścieżka północno-wschodniej
      Polski wiodąca Doliną Czarnej Hańczy o długości 3 km. Większość to tereny
      prywatne (niestety)
      Przed tegorocznym sezonem dyrekcja parku zapowiada że będzie można przejść
      niespełna kilometr tej ścieżki. Kilometr - co to jest 1000 m? I znowu walka o
      pieniądze niszczy wszystko...
    • Gość: Stanislaw Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie IP: *.dip.t-dialin.net 11.04.03, 23:38
      Wedrowka wzdluz rzeki Narewki - raczej wedrowka bo splyw
      raczej malo mozliwy - za malo wody. Zaczynamy w Suchodolach
      i prawym brzegiem w dol rzeki. Tereny coraz bardziej dzikie
      z jednej strony rzeka leniwie plynie z drugiej nieprzeniknione
      knieje Puszczy Bialowieskiej. Po drodze wies Grodzisko, potem
      wieksza Narewka, potem Janowo. Starzy ludzie na laweczkach
      przed starenkimi chalupami siedza, mozna przysiasc pogadac...
    • kl_audio Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie 15.04.03, 04:19
      to chyba nie jest przypadkowa zbieznosc...
      Wlasnie czytam przewodnik pt "Polska Egzotyczna - czesc 1".
      REWELACJA!!!
      Chyba na dlugi weekend wybiore sie na poczatkowy fragment szlaku propowanego
      przez autora.
      • ogabiniak Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie 15.04.03, 04:24
        A co proponuje autor?
        • kl_audio Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie 15.04.03, 04:47
          start na terenie Suwalskiego Parku Krajobrazowego:
          Gulbieniszki-Gora Cisowa-Jeglowek-G.Zamkowa-Targowisko-Wodzilki-Turtul-
          Bachanowo-Blaskowizna-St.Hancza-Smolniki-Jodoziory-Pobondzie-Wizajny-Wysokie-
          Sudawskie-Skombobole-Ejszeryszki-Wingrany-Poszeszupie-Smolnica-Majdan-
          Budzisko-Jegliniec-Wojculiszki-Swieciszki-Krejwiany-Punsk-Oszkinie-Sejwy-
          Wojtokiemie-Ogorki-Kompocie-Przystawance-Polunce-Burbiszki-Radziucie-
          Gawieniance-Zagowiec-Sejny
          ta trase obejmuja pierwsze cztery rozdzialy w/w przewodniku.
          Wszystko swietnie opisane. z mapkami. Dalej szlak tez wiedzie caly czas przez
          przygraniczny pas na poludnie i tak az do Niemirowa w okolicach Siemiatycz (tam sie
          konczy pierwszy tomik przewodnika).
          • ogabiniak Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie 15.04.03, 04:58
            No to widze, ze swietny przewodnik.
            Ech... Zeby to w koncu bylo tyle czasu
            na taki rajd. Wzialbym wtedy swojego
            starego Gianta, obladowal torbami bagaznik
            i w trase. Maly namiot i tylko najpotrzebniejsze
            rzeczy bo sklepow ci panie wbrod. No i tak na
            oko jeszcze ze dwie osoby - bo trojka na takie
            wedrowki to chyba idealny sklad.
            • kl_audio Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie 15.04.03, 05:09
              Ja - mimo ze uwielbiam rowerek- wybieram sie na piesza wedrowke.
              • Gość: ogabiniak Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.03, 05:15
                kl_audio napisał:

> Ja - mimo ze uwielbiam rowerek- wybieram sie na piesza wedrowke.

Ja tez, ale w koncu trzeba cos miec z soba i straaasznie
                nie lubie nosic ciezkiego plecaka. Dlatego rower.
                Oczywiscie czesto-gesto trzeba ten rower pchac ale wydaje
                mi sie, ze i tak jest wiecej plusow jak minusow
                • kl_audio Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie 15.04.03, 05:30
                  co do przewodnika to ponizej podaje stronke ze spisem tresci, recenzjami itp. ocen sam.
                  czytelnia.onet.pl/2,1088371,rozne.html
      • ralston Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie 15.04.03, 17:38
        kl_audio napisał:

> to chyba nie jest przypadkowa zbieznosc...
        > Wlasnie czytam przewodnik pt "Polska Egzotyczna - czesc 1".
        > REWELACJA!!!
        > Chyba na dlugi weekend wybiore sie na poczatkowy fragment szlaku propowanego
        > przez autora.

Zbieżność przypadkową nie jest. Bardzo mi tytuł przewodników do gustu przypadł -
        stąd zapożyczenie w tytule wątku. Mam oba tomy. Drugi prowadzi przez
        pogranicze lubelskie, zamojskie i roztoczańskie. Najbardziej brakuje mi tomu
        trzeciego, który sie póki co nie ukazał, czyli: Pogórze Przemyskie i
        Bieszczady...
    • Gość: annabl Re: atrakcje podlaskie - Niewodnica IP: *.student.pw.edu.pl 15.04.03, 10:11
      • divis Re: atrakcje podlaskie - Niewodnica 15.04.03, 10:18
        przepraszam, a coz takiego jest w Niewodnicy atrakcyjnego? :)
        • Gość: annabl Re: atrakcje podlaskie - Niewodnica IP: *.student.pw.edu.pl 15.04.03, 10:51
          metoda zaprzeczenia: jak sie mieszka na blokowisku (patrz: Zielone Wzgorza) to
          wszystko co nie jest blokiem SIE podoba
          a specyficznymi argumentami na ten temat nie dysponuje, wiec nie bede sie
          klocic. dobrze jezdzi sie tam rowerem i jest ladny las, wiwat ze wogole jest.
          • Gość: anka1 Re: atrakcje podlaskie - Niewodnica IP: 212.33.74.* 15.04.03, 13:53
            przepiekne tereny sa nad Bugiem. niesamowita jest np. droga z Siemiatycz do
            Drohiczyna wijaca sie niemal nad samym brzegiem rzeki, gdzieniegdzie bunkry na
            skarpach, a potem sam Drohiczyn z zabytkami, miasto w ktorym Daniel Romanowicz
            byl koronowany na krola Rusi Halickiej...
          • awee Re: atrakcje podlaskie 15.04.03, 15:28
            Gość portalu: annabl napisał(a):

> metoda zaprzeczenia: jak sie mieszka na blokowisku (patrz: Zielone Wzgorza)
            to wszystko co nie jest blokiem SIE podoba a specyficznymi argumentami na ten
            temat nie dysponuje, wiec nie bede sie klocic. dobrze jezdzi sie tam rowerem i
            jest ladny las, wiwat ze wogole jest.

No proszę, a mnie zawsze wydawało się że Zielone Wzgórza to jedno z osiedli na
            którym jest jeszcze dużo zieleni i określenie blokowisko mu nie grozi. Może to
            tylko dlatego że mam widok na "pole"...:))
            • annabl Re: atrakcje podlaskie 15.04.03, 15:59
              awee napisała:

> Gość portalu: annabl napisał(a):
              >
              > > metoda zaprzeczenia: jak sie mieszka na blokowisku (patrz: Zielone Wzgorza
              > )
              > to wszystko co nie jest blokiem SIE podoba a specyficznymi argumentami na ten
              > temat nie dysponuje, wiec nie bede sie klocic. dobrze jezdzi sie tam rowerem
              i
              > jest ladny las, wiwat ze wogole jest.
              >
              > No proszę, a mnie zawsze wydawało się że Zielone Wzgórza to jedno z osiedli
              na
              > którym jest jeszcze dużo zieleni i określenie blokowisko mu nie grozi. Może
              to
              > tylko dlatego że mam widok na "pole"...:))

zielen na zielonych wzgorzach to trzymetrowe drzewka podparte na kijkach
              a atmosfere blokowiska skutecznie wspomagaja amatorzy picia wodki pod sklepem
              ... mimo widoku na pole, jedno duze drzewo (15m), tory i koncowy 21
              • awee Re: atrakcje podlaskie 16.04.03, 09:37
                annabl napisała:

> zielen na zielonych wzgorzach to trzymetrowe drzewka podparte na kijkach
                > a atmosfere blokowiska skutecznie wspomagaja amatorzy picia wodki pod sklepem
                > ... mimo widoku na pole, jedno duze drzewo (15m), tory i koncowy 21

Fakt - zielony gaj to to jeszcze nie jest...ale wiesz, wiosną kiedy zazielenią
                się nawet te trzymetrowe drzewka nie stojace niestety o własnych siłach to jest
                zupełnie inny widok niz kilkanaście lat temu kiedy to po raz pierwszy ujrzałam
                to osiedle. Piach i gruzowisko w centralnej części...
                A amatorów picia wodki można spotkać nie tylko pod sklepami, w parkach również.
    • akir Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie 16.04.03, 09:59
      Puszcza Knyszyńska w każdym miejscu (nawet za Biazetem), czy wiecie że w części
      obok obwodówki ( niedaleko skrzyżowania z 100 lecia PP) jest rezerwat przyrody?
      a to przecież jeszcze "żywe" miasto.
      • ralston Re: Polska Egzotyczna - atrakcje podlaskie 16.04.03, 10:05
        Wiemy. Bywaliśmy... :) Puszcza Knyszyńska to piękne tereny - praktycznie w
        całości.
    • ralston Tykocin 09.10.03, 10:30

Bardzo dawno już tam nie byłem. A szkoda bo to jedno z piękniejszych miasteczek
      w całym regionie. Nie wszyscy wiedzą, że najstarszy bodaj polski order - Order
      Orła Białego został ustanowiony właśnie w Tykocinie przez Augusta II
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka