Dodaj do ulubionych

Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i ek...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 23:31
Pomijając już kwestię unikalności terenów Rospudy nie można zaprzeczyć, że
urzędnicy będąc od wielu lat świadomymi możliwości konfliktu z Unią Europejską
nie robili nic w kierunku jego zapobiegnięcia, zwłaszcza, że istniały takie
możliwości.

Szkoda tylko, że ucierpieli na tym i augustowianie, którzy na obwodnicę
czekają kilkanaście lat i dostanie się także unikalnej przyrodzie, która
kiedyś przez mieszkańców była uznawana za atut Podlasia i Suwalszczyzny.
Obserwuj wątek
    • Gość: biały To Gazeta szczuła na Podlasian IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 09.03.07, 06:12
      Czytając Gazetę Wyborczą dochodzilo się do wniosku,że szczuje ona wszystkich na
      mieszkańców Podlasia.
    • Gość: mar Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 07:52
      kogo oni zatrudniają w tej gazecie???
      Ten Medek to niedorozwój jakiś? Bo juz tak pisze, że nie wspomną jego samotne
      picie piwa w białostockich knajpach. Do domu, na Śląsk!
    • Gość: bagarmosen Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i IP: 83.16.31.* 09.03.07, 07:55
      LPR i samoobrona bardzo chetnie biora kase z Brukseli ale ale!!!!
      dostosowac sie ---o!!!!! to juz nie!!! DLACZEGO NIKT ,DOSLOWNIE NIKT
      nie mowi o srodkach finansowych w ramach programu NATURA 2000??!!
      Może do cholery zaprzestac szczucia , walki a przyjrzec sie
      dokladnie kasie jaka poplynie w zwiazku z takim programem???
      Taaak ale jak mozna mowic o rozwoju nie tylko B-stoku ale calego
      wojewodztwa ,, jesli juz mozna spotkac takie kwiatki???
      www.allegro.pl/item172068904_dzialka_1_2ha_polozona_wzdluz_szosy.html ,
      nastepny
      www.allegro.pl/item172069133_budynek_335_m2_dzialka_6500m2.html -------
      ----ile jeszcze wyplynie takich "kwiatkow"?????? Niby "wlodarze czy
      gospodarze" udzielni niby Podlasia maja takich dzialek na
      zbyciu?? DALEJ AUGUSTOWIANIE I BIALOSTOCZANIE WYCHODZCIE Z
      KRZYZAMI I MODLAMI ---
      • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i 09.03.07, 09:49
        Ja pierniczę, ale koszmar, ktoś chce grunty sprzedać. No ja nie mogę, powinni
        tego zabronić.
        • Gość: bagarmosen Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i IP: 83.16.31.* 09.03.07, 09:59
          masz racje - koszmar!!!!!!!! ale patrz uwaznie abys sie nie obudzil
          z ręka w nocniku!
          • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i 09.03.07, 10:01
            Na wszelki wypadek nosze rękawiczki. Ale to na prawdę dla mnie szok, sprzedają
            grunta. Ja nie wiem co powinno się z tym zrobić, chyba karę śmierci, infamii i
            klątwy wprowadzić.
        • Gość: bagarmosen Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i IP: 83.16.31.* 09.03.07, 10:09
          każda partia i partyjka w podlaskiem chce cos ugrac dla
          siebie! czyim kosztem ? augustowian i bialostoczan!!! OTWORZCIE
          OCZY! ILE LUDZI ZGINELO W AUGUSTOWIE I NA TRASIE Z B-STOKU DO W-
          WY? KRZYŻE WYZNACZAJA DROGĘ!!! DLACZEGO SIĘ GODZICIE ABY GINELI
          WASI BLISCY?? jest prosta recepta - pognac ,pognac w cholere
          tych politykierow , samorzadowcow posiadaczy 1 ha. przyjrzyjcie się
          uwaznie podlaskim politykom --------
          • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i 09.03.07, 10:11
            Idź blokować drogi. Z taką gatką to może nawet wicepremierem i ministrem
            rolnictwa zostaniesz:)
          • Gość: Mam w dupie Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i IP: *.bsk.vectranet.pl 09.03.07, 10:14
            mam w dupie ten kraj wsowych buraków,a zwłaszcza z tego regionu, mam nadzieje,
            że Tiry rozjadą do końca wszystkich, a do ich zderzaków powinno się doczepiać
            specjalne pługi. Jedyne co mozę nas ocalic to wojna nuklearna i zaczęcie
            wszystkiego od zera bo póki co z jesteśmy na dużym minusie. ARMAGEDDON DLA
            WSZYSTKICH!
    • Gość: Żubr Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i IP: *.kp.pl 09.03.07, 08:22
      Ostatnio w gazecie była dyskusja na temat czego brakuje miastu Białystok i
      regionowi i dyskutanci doszli do wniosku, że mamy do niczego wizerunek i
      potrzebujemy PR w tej sprawie zaś naszym atutem to przyroda (parki, Rospuda itp
      itd) i ludzie (tolerancyjni, wielowyznaniowe społeczeństwo, gościnni itp itd).
      Jak ma się do tego marsz mieszkańców Augustowa z krzyżami na młodych ludzi
      broniących przyrody - to jest prawdziwy obraz, który pozostanie w mediach i w
      głowach. Do tego dokładają się politycy (głosowałem na PO i byłem w szoku
      widząc całą wierchuszkę tej partii na wiecu w Augustowie).
    • Gość: lisek Wajrak to oszust IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 08:23
      Piszcie tak dalej, to nie sprzedacie tego brukowca na całym Podlasiu. Wajrak to oszust!
      • Gość: Żubr Re: Wajrak to oszust IP: *.kp.pl 09.03.07, 08:24
        Właśnie wysłałem pieniądze na dożywotnią prenemeratę "tego brukowca".
    • mihaj Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i ek.. 09.03.07, 08:48
      Zgadzam się w całości z autorem tego artykułu. Niestety w naszym regionie nikt z
      polityków nie chce chronić przyrody. Wszyscy zaczęli się prześcigać w walce z
      nią. W ramach kampanii wyborczej będą niszczyć wszystko, co piękne i
      niepowtarzalne. Partia rządząca podrzuciła nam to referendum, bo wynik
      przewiduje, gdyż politycy dobrze znają swój elektorat i nie mają złudzeń, że
      tutejsi ludzie podobnie, jak przywódcy partyjni nie potrafią chronić przyrody.
      Do grona awanturników dołączyła Platforma Obywatelska, która kreowała się na
      nowoczesną partię, zainteresowaną uczestnictwem Polski w UE. A dzisiejsze
      wypowiedzi podlaskiej wierchuszki tej partii, świadczą, że bliżej jej do
      Leppera, niż do Brukseli. Boję się, że nie odniesie już PO tak dobrego wyniku w
      wyborach, jak kilka miesięcy wcześniej.
      A wracając do tematu, bo trochę zbłądziłem, chciałem podrzucić czytelnikom
      artykuł, który opublikowany został na stronach internetowych Urzędu Miasta
      Hajnówka, będący potwierdzeniem tego stanu:

www.hajnowka.pl/aktualnosci/2007/marzec/01/00.php
      Autor napada na A. Wajraka i na wielu innych ludzi. Poczytajcie i oceńcie sami.
      Ja tylko zadaję pytanie:, Jakie propozycje dla Podlasia mają nasze partie i co z
      takich propozycji wyniknie?
      • anka1 Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i 09.03.07, 08:59
        niech szczuja. jak Unia zakreci kurek z pieniedzmi to sie podrapia w swoje
        puste glowki. ciekawe tylko co beda wyborcom mowic. ze znow ekolodzy winni ?
    • Gość: xx Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i ek.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:11
      nie będę na nich głosować! Najgorzej, że nie ma już gdzie wyjechać z tego kraju!
    • Gość: fatMouse Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i IP: 194.158.42.* 09.03.07, 09:37
      nasi niekompetentni urzednicy i politycy bezmatur, ciagle tkwia w PRL-u i tak
      jak pisze autorka to co jest wszystkich nie nalezy, a zapominamy ze od momentu
      wstopienia do unii obszar owych wszystkih powiekszyl sie o mieszkancow
      pozostalych krajow czlonkowskich UE
    • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i 09.03.07, 09:47
      A tego fragmentu nie zrozumiałem:
      "Te hasła padają na bardzo podatny grunt - w umysłach większej części
      społeczeństwa wciąż funkcjonują schematy zaszczepione podczas realnego
      socjalizmu. Generalissimus Stalin, co zawracał biegi rzek i przenosił góry, oraz
      towarzysz Gierek nadal są pewnego rodzaju wzorcem, tak jak przekonanie, że coś,
      co należy do wszystkich, w istocie jest niczyje. Na przykład Rospuda czy Puszcza
      Białowieska."

Skoro już autor sięga to takich bezsensownych schematów, to mu odpiszę w
      podobnym tonie, ten artykuł to: Pieprzenie, jak w "Sztandarze Młodych", albo w
      "Moskiewskiej Prawdzie"
    • hapesek Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i 09.03.07, 09:59
      Moim zdaniem budowa w tej chwili to strata pieniędzy - Unia nie da złotówki i
      każe kary płacić. Po zmianie oglibyśmy kasę dostać. I zgadzam się w pełni z
      autorem - szczucie przeciwko negocjacjom. Co za kraj!
      Do tego jacy jesteśmy zakłamani - co drugie dziecko w szkole uczy się kochać
      roślinki na zajęciach ekologicznych, ale jak dorosną to pójdą z krzyżami
      przeciwko przyrodzie. Po co w takim razie edukacja ekologiczna?
      • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i 09.03.07, 10:04
        Nie zauważyłem, żeby ktoś manifestował przeciw przyrodzie, tylko za obwodnicą.

Korzystając z takich zafałszowanych schematów, mogę napisać, że autor tekstu i
        Ty jesteście przeciwko bezpieczeństwu ludzi. Co za zakłamanie, przecież uczy nas
        się, że życie ludzkie jest bezcenne, a potem twierdzi, że trochę drzewek jest
        więcej wartych.
    • www.zieloni-bialystok.w.pl wariant 09.03.07, 11:09
    • www.zieloni-bialystok.w.pl referebndum 09.03.07, 11:10

REFERENDUM:ZAMIAST PODJĄĆ DECYZJĘ ZGODNĄ Z PRAWEM UNII EUROPEJSKIEJ, Prywata i
      Szwindel z Partią Oszustów DALEJ OSZUKUJĄ LUDZI. REFERENDUM W SPRAWIE ZESŁANIA
      PODLASKICH POLITYKÓW=ANTYEKOLOGICZNYCH OSZUSTÓW DO CZARNOBYLA

CZY PIS IDZIE NA WOJNĘ Z PRAWEM UNII EUROPEJSKIEJ ?

DLACZEGO PIS PRZY TYM UNIKA REFERENDUM W SPRAWIE NP. TARCZY ANTYRAKIETOWEJ CZY
      UDZIAŁU POLSKICH WOJSK W IRAKU LUB AFGANISTANIE ?

PYTANIE:
      1.Czy jesteś za antyekologicznym przebiegiem obwodnicy Augustowa przed Dolinę
      Rospudy, który spowoduje wstrzymanie wszystkich dotacji UE dla całej POLSKI,
      wielomilionowe kary, ośmieszy Polskę i Augustów, który nie został wybudowany od
      15 lat i nigdy nie zostanie wybudowany, w którym chodziło tylko o kradzież 800
      mln- 1 mld zł z Krajowego Funduszu Drogowego, który jako najdroższa droga w
      Polsce (1 km obwodnicy kosztuje więcej niż 1 km Autostrady) przeszedł by do
      historii jako „Droga śmierci” (ze względu na ciągłe zamglenie ze względu na
      sąsiedztwo terenów podmokłych) i miejsce katastrof i karamboli blokujących
      nieustannie 500 metrowy most ? Czy popierasz ten postkomunistyczny wariant i
      kłamstwa i manipulacje SLD, PO, PIS, Samoobrony, PSL i innych podlaskich
      polityków – oszustów i złodzei , ich kłamstwa i afery są opisane na stronach
      www.zasciankowosc.w.pl ?

2. Czy jesteś za wspólną ekologiczna obwodnicą Augustowa i Suwałk, biegnąca
      wzdłuż istniejących dróg - przez Chodorki i linii wysokiego napięcia, (a wiec
      nie wymagającą żadnych wywłaszczeń) finansowana w 85% ze środków Unii
      Europejskiej, szybszej i tańszej w realizacji, zgodna z prawem Polski i Unii
      Europejskiej ?

3. (pytanie dodatkowe): Czy jesteś za zakazem działalności w polityce
      podlaskich polityków z SLD, PO, PIS, Samoobrony, PSL i innych podlaskich
      polityków – oszustów i złodzei , ich kłamstwa i afery opisane na stronach
      www.zasciankowosc.w.pl ? Czy uważasz że powinni zostać zesłani do Czarnobyla,
      gdzie doświadczą skutków działalności wbrew prawu, demokracji, za pomocą
      kłamstw, oszustw i manipulacji, co sprowadza się w szczególności do np. braku
      Sejmiku Województwa ?

www.zasciankowosc.w.pl bez sejmiku,obwodnic,kasyUE

Wyślij list do Burmistrza Augustowa!

LIST MOZNA WYSŁAC PRZY POMOCY FORMULARZA NA STRONIE
      www.greenpeace.org/poland/kampanie/via-baltica-nie-t-dy-droga/augustow
      OTO JEGO PRZYKŁADOWA TREŚĆ:

Szanowny Panie Burmistrzu,

Jako osoba, której nie jest obojętne, co dzieje się z przyrodą naszego kraju,
      śledzę wydarzenia związane z planami budowy obwodnicy Augustowa. Argumenty
      organizacji ekologicznych oraz niezależnych inżynierów drogownictwa wskazują na
      to, że istnieje taki wariant obwodnicy, który:

- nie niszczy wyjątkowego ekosystemu doliny Rospudy - jest tańszy od wariantu
      Generalnej Dyrekcji Budowy Dróg i Autostrad - ze względu na brak konfliktu z
      prawem europejskim ma szanse na szybsze ukończenie budowy i wyprowadzenie ruchu
      z Augustowa.

Są to argumenty rozsądne i przekonujące.

Chcę wyrazić mój sprzeciw przeciwko wszelkim działaniom, które mogą prowadzić
      do zniszczenia torfowisk Rospudy. Uważam, że w sytuacji istnienia wariantu
      alternatywnego dalsze uparte trwanie przy opcji pod każdym względem gorszej
      jest przejawem braku rozsądku.

Przyszłość uzdrowiska jakim jest Augustów zależy od otaczającej go przyrody.
      Chcę abym ja, moje dzieci i wnuki miały możliwość doświadczenia piękna, którego
      nie stworzyła ręka ludzka i które nie powinno i nie może zostać zniszczone.

Wzywam Pana do zmiany stanowiska i jak najszybszego rozpoczęcia prac
      na "wariantem zgody". Augustów, Suwałki oraz dolina Rospudy zasługują na to,
      aby nie być rozjeżdżane przez TiRy. Ufam, że - jak prawdziwy gospodarz -
      potrafi Pan dostrzec długofalowy interes Augustowa i że dzięki pańskiej decyzji
      ta nazwa przez kolejne setki lat kojarzyć się mieszkańcom Polski i Europy z
      czymś cennym i wartym odwiedzin.

Ekolodzy i augustowscy liderzy w poszukiwaniu porozumienia.
      Tak dla Chodorek, Tak dla porozumienia.

Czy możliwe jest porozumienie między ekologami a samorządcami w sprawie budowy
      obwodnicy wokół Augustowa? Tak. Taką, wydawało by się niemożliwą wręcz
      konkluzją, zakończyło się spotkanie w sprawie „wariantu chodorskiego”, które
      odbyło się 2 kwietnia w Augustowie.

Kwestia budowy obwodnicy wokół Augustowa obrosła przez te wszystkie lata, od
      kiedy jest omawiana i ustalana co do przebiegu, wariantów, wagi takich lub
      innych argumentów już wieloma emocjami, co częstokroć nie pozwala na
      pragmatyczne spojrzenie na wszystkie skomlikowane aspekty prawne, planistyczne
      i techniczne związane z jej wybudowaniem. A tylko zdrowy rozsądek
      zaangażowanych w dyskusję stron może przynieść upragniony finisz czyli hasło,
      na które czekają wszyscy mieszkańcy Augustowa: „Budowa obwodnicy ruszyła”.

Z propozycją urealnienia szans na budowę obwodnicy Augustowa do naszego miasta
      przybyli inżynierowie drogownictwa z warszawskiego Stowarzyszenia SISKOM. Na
      spotkanie z drogowcami przybyło kilkunastu lokalnych liderów, samorządowców i
      działaczy. Oni pierwsi wysłuchali propozycji wyjścia z impasu, jakim jest
      forsowanie od kilkunastu lat wariantu, który budzi tyle kontrowersji i w
      związku z obowiązującymi przepisami prawa wspólnotowego, ma małe szansę na
      wsparcie z środków unijnych. Warszawscy inżynierowie przedstawili obecnym
      przebieg obwodnicy Augustowa omijający obszary Natura 2000, tak zwany wariant
      Chodorkowski. Z porównania czasu budowy tras wynika że wariant Chodorkowski
      może być zrealizowany po okresie 4- 6 lat. Dla wielu uczestników spotkania tak
      szybka realizacja „wariantu chodorskiego” wydała się nieco nie do wiary.
      Wszyscy pamiętają jak długo trwało robienie wszystkich uzgodnień co do wariantu
      GDDKiA Białystok (przez środek doliny Rospudy). Z doświadczeń warszawskich
      inżynierów wynika, że tak szybki czas realizacji jest możliwy. W okolicy
      Warszawy udało się dokonać szybkich uzgodnień i wykupów gruntu pod drogi w
      ciągu kilku miesięcy.
      Spotkanie zakończyło się jego stwierdzeniem, że jest możliwa koalicja
      organizacji ekologicznych i samorządów lokalnych na rzecz szybkiego powstania
      obwodnicy w wariancie Chodorkowskim. Przy i dobrej woli stron, rozmowy o tym
      wariancie mogą być kontynuowane. Natomiast pozostanie w miejscu w jakim jest
      obecnie plan budowania przy powszechnej dosyć nieznajomości i nie przyswojeniu
      sobie prawa unijnego naraża decydentów na kolejne porażki gdzie znowu okazuje
      się że składali czcze obietnice.
      Wszystko co dotyczy tego alternatywnego przebiegu obwodnicy dostępne jest pod
      adresem www.siskom.waw.pl/aktualnosci.htm
    • www.zieloni-bialystok.w.pl Więcej informacji na stronach internetowych: 09.03.07, 11:10
      Więcej informacji na stronach internetowych:
      www.zieloni.osiedle.net.pl/via-baltica-rospuda.htm
      www.zieloni-bialystok.w.pl -Białystok, Podlasie-lokalne informacje; eko -
      działalność, problemy, rozwiązania
      www.tiry-na-tory.w.pl
      www.via-baltica.w.pl - www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm
      MAPA - DLACZEGO VIA BALTICA PRZEZ BIAŁYSTOK TO NONSENS, PROJEKT OBWODNICY
      AUGUSTOWA I SUWAŁK OMIJAJĄCY DOLINE ROSPUDY I TERENY PRZYRODNICZE, INFORMACJE:
      www.darzbor.v24.pl/vb/index.php
      wszystko nt. wariantu omijającego obszar chroniony – szybciej i taniej:
      www.siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/
      www.viabalticainfo.org
      Raporty „Zielonego Mazowsza” na temat Rospudy www.zm.org.pl/?t=rospuda
      GAZETA WYBORCZA RAPORTY O ROSPUDZIE:
      www.gazetawyborcza.pl/8,75402,3900615.html
      Andrzej Strumiłło artysta malarz, mieszka w Maćkowej Rudzie nad Czarną Hańczą
      Podpisałem apel „Gazety”. Nie godzę się z zarozumialstwem technologicznymi
      administracyjną butą, przez które uczepiono się projektu budowy, nie licząc się
      z konfliktem, jaki z tego wyniknie. Wiem, jak bardzo potrzebna jest trasa Via
      Baltica. Jednak można było poprowadzić ją inaczej. Stracono czas, a teraz
      manipuluje się ludzkim zniecierpliwieniem i dramatem, by poprzeć szybką
      realizację projektu. Ja nie wierzę jednak, że decyzja o przeprowadzeniu
      alternatywnej drogi opóźni jej budowę. Przekonuje mnie pomysł obejścia doliny,
      tym bardziej że jest to tańsza wersja i ma szansę uzyskać finansowe wsparcie z
      Europy. Rozumiem gorycz mieszkańców Augustowa, ale zostali zmanipulowani –
      przez błąd techniczny albo czyjeś interesy. Tu jednak nie chodzi o jakąś
      roślinkę czy ptaszka z oryginalnym ogonkiem. Chodzi o ekosystem i przestrzeń,
      która raz zniszczona już nigdy się nie odbuduje.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

wiadomoscicsk.blog.onet.pl/2,ID180491658,index.html
      GDDKiA manipulowała z wyborem wariantów do analizy inwestycji transportowej, po
      to by przepchnąć swój wariant. Zapewne decyzja była już podjęta gdy pisano
      papiery, i opracowanie miało tylko wykazac słusznośc z góry założonego
      przebiegu. Pod to dobrano warianty- jeden prosty na skróty, inne półkoliście
      wokół niego. Pobiezność jakich mało, a wynagrodzenie ktoś za taką analizę
      pobrał.
      rządowe warianty
      Niestety, analiza była nie niezależna, ale rządowa (niezależna analiza jest
      jeszcze na etapie oprawowywania przez Scott Wilson). Pominięto dwa najtańsze
      warianty. Najkrótszy, który w całości omija dolinę rozpudy, oraz najtańszy
      wariant wschodni, pokrywający się z istniejącą drogą i tylko w Augustowie
      przechodzący estakadą przy torach nad istniejącą drogą.
      pozarządowe warianty- najkrótszy różowy i najtańszy jasnogranatowy
      Nawet gdyby pod uwagę nie brano kryteriów ekologicznych, to obecnie
      realizoweany wariant za astronomiczne 25 mln PLN za 1 km (najdroższa droga w
      Polsce!) nie miałby najmniejszych szans. Ale przecież Unia Europejska narzuca
      prawem analizy wielokryteriowe.
      To, co zrobiła GDDKiA to jedno wielkie oszustwo. Ci ludzie kłamią opinię
      publiczną twqierdząc iż postepowano zgodnie z prawem, i robią to w żywe oczy,
      ze swiadomością tego że nie mają racji i że złamali prawo.
      najtańszy wariant wschodniej obwodnicy Augustowa
      Opr. Adam Fularz/ TransportInfo 2007-02-16

Lista zwolenników obwodnicy do zapłaty kar UE

zbieramy informacje o wsyztskich enuzjastach obwodnicy wbrew prawu UE

niech tylko oni płaca kary UE

pokazywali się w TV, Radiu POronnym nosili pomarańczowe wstążeczki

pomarańczowy to kolor ostrzegawczy w sygnalizacji świetlnej oznacza że zaraz
      włączy się czerwone światło wstrzymujące ruch

TREŚĆ ZASTRZEŻEN UNII EUROPEJSKIEJ Z 12.12.2006r.-OBWODNICE WASILKOWA,AUGUSTOWA
      SA SPRZECZNE Z PRAWEM,DLATEGO NIE FINANSUJE ICH UNIA EUROPEJSKA I NAKAŻE ICH
      ROZBIÓRKĘ,A PRZEZ TĘ ZAŚCIANKOWĄ GŁUPOTĘ CAŁA POLSKA STRACI WSZYSTKIE DOTACJE UE

www.zm.org.pl/?a=bruksela-06c

JAK POPIERAJA NIECH PŁACA KARY UNII EUROPEJSKIEJ

ANTYEKOLODZY DO CZARNOBYLA,NA BIALORUS,SKORO ŁAMIENIECIE UNIJNE PRAWO

dopóki Polska nie wybuduje obwodnic we wszystkich
      miastach (nierealne) to albo wdrażamy Tiry na Tory , albo niech Tiry omijaja
      Polske :) Przeciez nawet Warszawa jako jedyna Europejska stolica nie ma
      obwodnicy, a Minsiter Srodowisk aprzesuwa już zaprojektowana bo przeszkadza mu
      pod domem – identycznie jak burmistzr Augustowa

to propozycja
      ogolnopolskiego referndum w sprawie Tiry na Tory www.tiry-na-tory.w.pl
      • Gość: r.... tej informacji brakuje... IP: 80.50.234.* 09.03.07, 17:16
        portalwiedzy.onet.pl/4868,17230,1382280,czasopisma.html
        KAŻDA KASA JEST DOBRA O ILE JA UMIEJĘTNIE WYKOZYSTASZ I W ZAMIAN ZA NIA NIE
        ROBISZ TEGO CZEGO SOBIE ZYCZY PLACACY LECZ ROBISZ TO CO TY CHCESZ-TAK JAK JA TO
        ROBIE A CZEGO TY NIGDY NIE BEDZIESZ UMIAŁ

slawni.wegetarianie@op.pl, 03.01.2007 22:35...wśród tekstów, którymi ciągle
        reklamujesz się...czemu ją pomijasz?
    • Gość: Ana Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 11:11
      Obwodnicę wasilkow, Sztabina też nie dobra, co to znaczy? Czy tu nie dadza nic
      wybudowac, komu na tym zależy. Wybiórcza pomaga w blokowaniu wszelikech
      inwestycji. Takie jest moje spojrzenie a politycy mnie g obchodzą.
      • www.zieloni-bialystok.w.pl Re: Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i 09.03.07, 11:15
        po prostu tzreba projektowac poza obsaarem natura 2000 i zgodnie z prawem a nie
        by firmy drogowe nakradly jak najwiecej z panstwowej kasy
    • www.zieloni-bialystok.w.pl www.zaciankowosc.w.pl 09.03.07, 11:11
      WWW.ZASCIANKOWOSC.W.PL WWW.HIPERMARKETY.W.PL PODLASIE BEZ SEJMIKU,OBWODNIC I
      KASY UNII EUROPEJSKIEJ.PODLASKIE AFERY,WYBORY,ŁAPOWKI,HIPERMARKETY-WSZYSCY
      PODLASCY POLITYCY TO ZAŚCIANKOWI OSZUŚCI, ZŁODZIEJE(LOTNISKA,OPERY,SPRZECZNE Z
      PRAWEM UNII EUROPEJSKIEJ OBWODNICE,UPADEK KOLEI,GOSPODARKI)

www.zaciankowosc.w.pl www.hipermarkety.w.pl
      wybory,łapowki,hipermarkety-prawda o wszystkich partiach,politykach

www.referendum-bialystok.w.pl - propozycja referendum w Białymstoku -
      mieszkańcy Białegostoku mają szansę powiedzieć, w jakim mieście i regionie
      chcieliby żyć i mieszkać - ZMIENIĆ BIAŁYSTOK I PODLASIE ! DOŚĆ ZAŚCIANKOWOŚCI !
      Spis podlaskich i białostockich afer = dlaczego rządzący kryminaliści pozostają
      bezkarni ?

Via Baltica, obwodnica Augustowa przez dolinę Rospudy niszczącą tereny
      chronione wbrew prawu UE to pomysł SLD wojewody Strzalińskiego na kampanie
      wyborczą do Sejmu i PO - od 15 lat nie może dlatego powstac, nie chce jej
      dofinansowac Unia Europejska, a każda ofiara Tirów w Augustowie wykorzystywana
      jest do kampanii wyborczej Burmistrza z PO

przestana oszukiwac i zabijac mieszkancow Augustowa jak burmistrz Cieslik z PO,
      i wybudujemy proekologiczny wariant obwodnicy Augustowa i Suwałk nie niszczący
      przyrody i mogacy wtedy uzyskać dofinansowanie UE (obecnie UE naliczylaby kary
      Polsce za złamanie unijnego prawa). Via Baltica, obwodnica Augustowa przez
      dolinę Rospudy niszczącą tereny chronione wbrew prawu UE to pomysł SLD wojewody
      Strzalińskiego na kampanie wyborczą do Sejmu i PO - od 15 lat nie może dlatego
      powstac, nie chce jej dofinansowac Unia Europejska, a każda ofiara Tirów w
      Augustowie wykorzystywana jest do kampanii wyborczej Burmistrza z PO
      • tomaszr33 do www.zieloni-białystok.w.pl 09.03.07, 12:25
        "Dolina Rospudy Rospuda River ValleyPrzedstawianie przez władze tej drogi jako
        szansy dla Białegostoku jest czystą obłudą, ponieważ nie ma żadnego powodu, żeby
        Białystok traktować inaczej niż Łomżę. Poza tym trasą będzie przebiegał szybki
        ruch tranzytowy, więc korzyści z jej istnienia stoją pod znakiem zapytania."
        Jest to cytat z jednej ze stron które polecasz.
        Powód do innego traktowania Białegostoku niż Łomży - a tak ok 200 000 mieszkańców.
        Zastanowiłeś się co oznacza dla Białegostoku brak dróg ekspresowych łaczących go
        z resztą kraju?. Już Ci mówię - powolną i nieuchronną zagładę.
        A tak ponadtto może wkońcu zaproponujesz przebieg obwodnicy Wasilkowa omijający
        tereny obszaru NATURA 2000?
    • www.zieloni-bialystok.w.pl politycy antyekolodzy do czarnobyla 09.03.07, 11:12
      Ekolodzy krzyze przeniosą pod Urząd Miasta w Augustowie – burmistrz Augustowa
      winny wypadkom

Organizator najazdu 600 zwolenników Radia Maryja na obóz ekologów w dolinie
      Rospudy 25.02.2007 r niedoszły wicemarszałek województwa rozwiązanego sejmiku
      województwa Podlaskego Andrzej Chmielewski z Samoobrony „W listopadzie 1995
      roku został zatrzymany przez augustowską policję. Prowadził samochód po
      pijanemu. W 1995 roku został skazany na rok pozbawienia wolności w zawieszeniu
      na dwa lata za sprzedanie mercedesa zajętego przez komornika. Karę grzywny
      otrzymał natomiast w tym samym okresie za sfałszowanie dokumentów. W związku z
      tą sprawą był nawet tymczasowo aresztowany. Siedział w areszcie śledczym w
      Barczewie.
      naszbialystok.blox.pl/2006/12/Straszy-sadem.html

Ponadto jako członek rady Programowej TVB Białystok wykorzystał swoją pozycję
      służbową wobec dziennikarzy TVB manipulując ich pracą - w ciągu całej relacji z
      wydarzenia ani razu nie udzielono głosu ekologom, chociaż padały w ich kierunku
      same kłamliwe argumenty, co stanowi rażące naruszenie dziennikarskiej
      rzetelności.

Dzisiaj mamy pewność, że osoby Z PIS, Samoobrony , LPR wykorzystują Augustów do
      promocji swojej antyeuropejskiej postawy, jak np. wicemarszałek senatu PIS
      Putra, przeciwny wspólnej ekologicznej obwodnicy Augustowa i Suwałk, (jeden z
      pomysłodawców „referendum”) tańszej i finansowanej ze środków UE, ponieważ jego
      rodzina posiada ziemię we wsi Mazurki w sąsiedztwie jej przebiegu.

Krzyże osób zabitych przez Tiry w Augustowie powinny stanąć pod Urzędem Miasta,
      bowiem to burmistrz Augustowa z PO

Mieszkańcy Augustowa już dawno bezskutecznie apelowali do Burmistrza
      Augustowa, który celowo uchyla się od zamontowania sygnalizacji świetlnej,
      fotoradarów, ekranów akustycznych by poprawić bezpieczeństwo i zmniejszyć
      uciążliwości powodowane przez Tiry. Jednak każda ofiara tirów to element jego
      kampanii politycznych kłamstw i oszustw, w wyniku której Augustów od 15 lat
      nie ma obwodnicy, a Polska straci wszystkie dotacje Unii Europejskiej ze
      względu na złamanie unijnego prawa.
      • Gość: r.... a politycy postępujący... IP: 80.50.234.* 09.03.07, 17:14
        portalwiedzy.onet.pl/4868,17230,1382280,czasopisma.html
        KAŻDA KASA JEST DOBRA O ILE JA UMIEJĘTNIE WYKOZYSTASZ I W ZAMIAN ZA NIA NIE
        ROBISZ TEGO CZEGO SOBIE ZYCZY PLACACY LECZ ROBISZ TO CO TY CHCESZ-TAK JAK JA TO
        ROBIE A CZEGO TY NIGDY NIE BEDZIESZ UMIAŁ

slawni.wegetarianie@op.pl, 03.01.2007 22:35...według twojej filozofii, którą tu
        cytuję? co z nimi?
    • www.zieloni-bialystok.w.pl lista winnych 09.03.07, 11:13
      Ponieważ istnieje wariant alternatywny Obwodnicy Augustowa (przez Chodorki,
      wzdłuż istniejących dróg i linii wysokiego napięcia, nie wymagający np.
      wyburzeń, wysiedleń) - ekologiczny, SZYBSZY I TAŃSZY, który można wybudować
      poza obszarem Natura 2000 łącznie z obwodnica Suwałk.

Obwodnica Augustowa przez bagna to nie tylko zniszczenie przyrody - to przede
      wszystkim wyrzucanie pieniędzy w błoto - bagno - czy w celu zawyżania kosztów
      i zysków firm budowlanych ?

Jak wiadomo roboty ziemne są kosztowne i trudne do weryfikacji – trudno
      sprawdzić ile faktycznie ziemi wywieziono czy np. kruszywa użyto do utwardzania
      bagnistych, torfowych gruntów, a jak się szacuje często minimum 10 % kosztów
      inwestycji to łapówki dla urzędników, dlatego im droższe inwestycje tym więcej
      zarabiają urzędnicy i firmy budowlane - kosztem podatników - to idealne pole do
      nadużyć, szczególnie jeśli celowo dąży się do braku kontroli Unii Europejskiej
      nad tą inwestycją.

„JAK NIE WIADOMO O CO CHODZI - CHODZI O PIENIĄDZE” - dlatego „eksperci”
      opłacani przez drogowców, Ministra Środowiska (który „zasłynął” absurdalnym
      pomysłem „obwodnicy w tunelu” pod bagnem) szukają zawsze tego co ma poprzeć ich
      błędne decyzje - gdyby nawet Głuszca zobaczyli, to przepłoszyli by go jak
      najdalej. To tzw. naukowa prostytucja – pseudonaukowe badania wykonywane na
      zlecenie osób zainteresowanych niszczeniem środowiska.

Planowany początkowo przez GGDKIA koszt Obwodnicy Augustowa przez bagna to już
      nie 300 mln - GGDKIA koszty budowy
      szacuje teraz na minimum 540 mln zł – 800 mln zł i koszty ciągle rosną - od
      początku już o prawie
      200%. Czy gdyby doszło do wybudowania okazało by się np. że most wybudowany na
      bagnie i torfach zacząłby osiadać grożąc zawaleniem jak np. most w Łomży co
      spowodowałoby zamknięcie trasy, powrót tirów do Augustowa, a mgły z terenów
      podmokłych byłyby przyczyną ciągłych wypadków ?

W TEN SPOSÓB, WBREW PRAWU I ZDROWEMU ROZSĄDKOWI TYLKO NA OBWODNICE AUGUSTOWA
      PLANUJE SIĘ WYDATEK 550 MLN ZŁ Z BUDŻETU POLSKI (CZYLI TYLE ILE WIELKA
      ORKIESTRA ŚWIĄTECZNEJ POMOCY ZBIERAŁABY W CAŁEJ POLSCE PRZEZ...25 LAT !!!!),
      CHOCIAŻ UNIA EUROPEJSKA MOŻE DOFINANSOWAĆ PRAWIE W 100% SZYBSZY I TAŃSZY
      PROEKOLOGICZNY WARIANT WSPÓLNEJ OBWODNICY AUGUSTOWA I SUWAŁK OMIJAJĄCY DOLINĘ
      ROSPUDY I NIE NISZCZĄCY PRZYRODY.

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zbiera w całej Polsce co roku około 25 mln

ZAMIAST ZORGANIZOWAĆ DOFINANSOWANIE Z Unii Europejskiej TAK JAK PRZY KAŻDEJ
      DRODZE W POLSCE, A SZCZEGÓLNIE MIEDZYNARODOWEJ VIA BALTICA KTOŚ CHCE OKRAŚĆ NAS
      PODATNIKOW NA PONAD 800 MLN - TWIERDZĄC ŻE INWESTYCJA POWINNA BYĆ FINANSOWANA Z
      BUDŻETU
      POLSKI, SKORO Unia Europejska JEJ NIE DOFINANSUJE ZE WZGLĘDU NA NARUSZENIE
      UNIJNEGO PRAWA W OBECNYM ZŁYM WARIANCIE

TIRY W TRANZYCIE POWODUJĄ HAŁAS,ZANIECZYSZCZENIA I WYPADKI, A NIE ROZWÓJ
      GOSPODARCZY NISZCZĄ DROGI

Przez niekompetencje podlaskich polityków i urzędników plany rozbudowy i
      modernizacji podlaskich dróg ze względu na naruszenie unijnych przepisów
      dotyczących ochrony przyrody NIE MOGĄ UZYSKAĆ DOFINANSOWANIA UNII EUROPEJSKIEJ.

Dość złodziejstwa i niekompetencji, działania na szkodę ludzi, przyrody i
      regionu !
      - Ci ludzie nawoływali do niszczenia przyrody, pomawiali organizacje
      ekologiczne, oszukiwali mieszkańców regionu - to przez tych ludzi tiry
      rozjeżdżają Podlasie, a ludzie cierpią z powodu hałasu, wibracji,
      zanieczyszczeń i wypadków !

SLD (były wojewoda, obecnie poseł Marek Strzaliński) w ramach swojej kampanii
      wyborczej do Sejmu wydał decyzje dotyczące obwodnicy Augustowa w przebiegu
      niszczącym dolinę Rospudy

Podlaski Urząd Marszałkowski (SLD – Janusz Krzyżewski, Zbigniew Krzywicki -
      www.umwp-podlasie.pl/bip/index.asp?pid=stan_natura, oraz
      wrotapodlasia.pl/Templates/Wiadomosci/informacja.aspx?NRMODE=Published&NRORIGINALURL=/pl/wiadomosci/samorzad/Stanowisko%20Sejmiku%
      20droga%20nr%208.htm&NRNODEGUID={93B592ED-ADE9-4B6B-842A-2D4034F6DB4E}
      &NRCACHEHINT=NoModifyGuest&#node_title) - nawoływali do niszczenia przyrody,
      pomawiali organizacje ekologiczne, oszukiwali mieszkańców regionu

PIS - obecny wojewoda Dobrzyński, senator Krzysztof Putra , Roman Czepe (były
      poseł), LPR - poseł Fedorowicz wbrew np. WYPOWIEDZI Prezydenta Lecha
      Kaczyńskiego ZA ZMIANĄ TRASY obwodnicy Augustowa NIE PRZEZ DOLINĘ ROSPUDY
      wiadomosci.wp.pl/kat,9811,wid,8640322,prasaWiadomosc.html?P%5Bpage%5D
      =1 oraz www.przekroj.pl/index.php?
      option=com_content&task=view&id=2528&Itemid
      =48 „38 dni po po tym, jak Adam Wajrak, dziennikarz "Gazety Wyborczej" i lider
      akcji ochrony bagien nad Rospudą, złożył w Kancelarii Prezydenta 150 tysięcy
      podpisów za pozostawieniem w spokoju Doliny Rospudy, na internetowej stronie
      kancelarii prezydenta Lecha Kaczyńskiego pojawił się komunikat: "Podjęcie
      decyzji o budowie obwodnicy Augustowa i trasie jej przebiegu leży w gestii
      organów rządowych i samorządowych i jako Prezydent to szanuję. Jednakże,
      jeśli popełniono kiedyś jakiś błąd w tej budzącej tyle emocji sprawie, jeśli
      pominięto któryś z istotnych elementów, to lepiej zastanowić się jeszcze
      raz". Adam Wajrak nie kryje zadowolenia. - Prezydent zachował się jak głowa
      państwa. Tak jak i my prezydent dostrzega, jak bardzo potrzebne są drogi,
      ale przede wszystkim nienaruszone środowisko. Mam nadzieję, że apel o
      ponowne przeanalizowanie decyzji zostanie wysłuchany - dodaje Wajrak.” Inna
      wypowiedź Lecha Kaczyńskiego Prezydenta RP "W przypadku obwodnicy Augustowa
      należałoby dokonać małego uskoku, który omijałby teren Rospudy, bo jest on
      wyjątkowy. Zmiana trasy pociągnie dodatkowe koszty i to niemałe, ale byłbym za
      obroną przyrody. W tym przypadku ekolodzy działają rozsądnie"

PO - burmistrz Augustowa Leszek Cieślik oszukujący od 12 lat mieszkańców
      Augustowa, narażając ludzi (15 zginęło) na śmierć od Tirów w Augustowie
      „Eurodeputowana” PO Barbara Kudrycka, która okłamywała ludzi, twierdząc, że
      wezwanie Komisji Europejskiej do rezygnacji z wariantu który zniszczyłby dolinę
      Rospudy i tereny chronione przyrody Natura 2000 nie wymaga żadnej reakcji i
      jest nieistotne:„Barbara Kudrycka, eurodeputowana z Podlasia: Organizacje
      ekologiczne przechodzą same siebie. Obecne działanie jest dla mnie
      jednoznaczne. Ekolodzy próbują ugrać własne interesy. Komisja Europejska
      musiałaby naprawdę źle życzyć Polsce, by takich uwag wysłuchać. Ale jeżeli
      ekolodzy chcą iść tą drogą, to proszę bardzo. W najbliższym czasie również
      złożę pismo do Komisji Europejskiej. Pismo, do którego dołączę dziesiątki
      tysięcy podpisów mieszkańców, którzy od kilkunastu lat zabiegają o poprawę
      warunków na podlaskich drogach” www.kudrycka.pl/media/index.htm

Przypomnijmy: Komisja Europejska już „nie żąda TYLKO wyjaśnień” - dokumenty w
      tej sprawie zbadała już dwukrotnie, a jej przedstawiciele ocenili sytuacje na
      miejscu. Komisja Europejska uznała że Polska NARUSZA PRAWO I W RAZIE NIE
      WSRZYMANIA PRAC POLSKA ZOSTANIE UKARANA.
      ww6.tvp.pl/1875,20061212433003.strona „KE wysłała we wtorek do Polski
      OFICJALNE UPOMNIENIE w tej sprawie, gdzie napisano, że prace budowlane powinny
      zostać wstrzymane„Komisja Europejska UZNAŁA, ŻE WYDAJĄC ZGODĘ NA TE INWESTYCJE,
      POLSKA ZŁAMAŁA PRZEPISY UE O TERENACH CHRONI
      • tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 12:31
        Nie istnieje żaden alternatywny wariant obwodnicy Augustowa który nie mógłby być
        skutecznie zablokowany w związku z ochroną obszarów NATURA 2000.
        Przebieg przez Chodorki również będzie miał negatywny wpływ na obszary
        chronione, i jako taki jest sprzeczny z prawem unijnym.
        Ps. Komisarz Uni ds. ochrony środowiska przeanalizował ok. 800 stron
        dokumentacji w ciągu 30 minut - geniusz.
        • natt Re: lista winnych 09.03.07, 13:20
          tomaszr33 napisał:

> Ps. Komisarz Uni ds. ochrony środowiska przeanalizował ok. 800 stron
          > dokumentacji w ciągu 30 minut - geniusz.

A skąd czerpiesz taką wiedzę?
          • tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 13:30
            Wczoraj miałem okazję rozmawiać chwilę z osobą która w ubiegłym tygodniu była w
            Brukseli na spotkaniu z komisarzem ds. ochrony środowiska. Przekazali mu
            dokumętację ok. 800 lącznie. Po 30 minutach Pan Dimas stwerdził, że te dokumenty
            go nie przekonały i zdania nie zmieni.
            • natt Re: lista winnych 09.03.07, 13:41
              tomaszr33 napisał:

> Wczoraj miałem okazję rozmawiać chwilę z osobą która w ubiegłym tygodniu była
              w
              > Brukseli na spotkaniu z komisarzem ds. ochrony środowiska. Przekazali mu
              > dokumętację ok. 800 lącznie. Po 30 minutach Pan Dimas stwerdził, że te
              dokument
              > y
              > go nie przekonały i zdania nie zmieni.

A ta osoba z którą rozmawiałeś zapewne zapomniała ci powiedzieć, że te osiemset
              stron dokumentów rząd wysłał do Brukseli już 15 lutego. Zapomniała też pewnie
              wspomnieć, że generalnie cała dokumentacja dotyczaca budowy obwodnicy była
              wysyłana do Brukseli w ubiegłym roku trzykrotnie - w marcu, lipcu i
              październiku.
              Zapomniała ci też pewnie powiedzieć, że kiedy podczas tego spotkania
              przedstawiano komisarzowi rzekomo nowe fakty na temat ptaków znajdujacych się
              na alternatywnym przebiegu, to komisarz doskonale o nich wiedział. I że tak
              naprawdę to żadnych nowych, nieznanych wcześniej Brukseli faktów tam nie
              przedstawiono.
              Poza tym jesteś nieco niekonsekwentny. Osoby które brały udział w tym spotkaniu
              podkreslają, że trwało ponad godzinę i że bardzo rzadko się zdarza, by komisarz
              poświęcił aż tyle czasu delegacji z niewielkiego miasteczka.
              • zewsi Re: lista winnych 09.03.07, 13:50
                A gdzie dostrzegasz niekonsekwencje?
              • tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 13:53
                Nie nie zapomniała, bo to było uzupelnienie do dokumentacji o której piszesz.
                Ja wcale nie napisałem ze spotkanie trwało tylko 30 minut, nie zażucaj mi nie
                konsekwecji, ponadto w czasie rozomwy Pan Dimas nawet nie sprwawiał wrażenia
                osoby która wie chociaż gdzie jest ta dolina Rospudy.
                • natt Re: lista winnych 09.03.07, 14:05
                  tomaszr33 napisał:

> Nie nie zapomniała, bo to było uzupelnienie do dokumentacji o której piszesz.
                  > Ja wcale nie napisałem ze spotkanie trwało tylko 30 minut, nie zażucaj mi nie
                  > konsekwecji, ponadto w czasie rozomwy Pan Dimas nawet nie sprwawiał wrażenia
                  > osoby która wie chociaż gdzie jest ta dolina Rospudy.

No to punkt dla naszego rządu, skoro nie wysłali wszystkirego co wiedzą 15
                  lutego. Innymi słowy robią wszystko żeby przegrać.
                  Nie wiem czy Dimas wie gdzie jest dolina Rospudy. Wiem natomiast że pracownicy
                  merytoryczni Komisji, odpowiedzialni za analizę dokumentów doskonale wiedzą.
                  Świadczy o tym chociażby treść letter of formal notice wysłanego do polski 12
                  grudnia. Nie chce mi się linka szukać, było tu na rforum parę razy. Tam jest
                  punkt po punkcie napisane co ich zdaniem Polska w tej kwestii schrzaniła. A
                  mało tego nie jest - do samej obwodnicy Augustowa są cztery konkretne zarzuty.
                  • tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 14:43
                    Niestety, ale z tego dokumentu to raczej nie wydaje się aby pracownicy
                    merytoryczni (jak ich nazwałeś) też sie orietowali w sytuacji. Dokument o którym
                    piszesz odnosi się również do obwodnicy Wasilkowa, a tej niestety nie da się
                    poprowadzić po za ternem NATURA 2000 - czyba że wybuduje się obwodnicę dla
                    puszczy Knyszyńskiej ale wtedy to będzie co najmniej kilkanaście kilometrów a nie 5
                    • natt Re: lista winnych 09.03.07, 14:54
                      tomaszr33 napisał:

> Niestety, ale z tego dokumentu to raczej nie wydaje się aby pracownicy
                      > merytoryczni (jak ich nazwałeś) też sie orietowali w sytuacji. Dokument o
                      który
                      > m
                      > piszesz odnosi się również do obwodnicy Wasilkowa, a tej niestety nie da się
                      > poprowadzić po za ternem NATURA 2000 - czyba że wybuduje się obwodnicę dla
                      > puszczy Knyszyńskiej ale wtedy to będzie co najmniej kilkanaście kilometrów a
                      n
                      > ie 5

Przeczytaj co dokładnie jest napisane w tym dokumencie odnośnie obwodnicy
                      Wasilkowa. Stoi tam jak wół - nie przeprowadzono oceny oddziaływania na
                      środowisko zgodnie z dyrektywami, a nie że przebieg jest do bani. Albo robimy
                      zgodnie z przepisami i mamy czyste sumienie, albo łamiemy prawo i kopią nam
                      tyłki przed trybunałem. Krótka piłka
                      • tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 16:10
                        "2. Obwodnica Wasilkowa

17. Inwestycja obwodnicy Wasilkowa zlokalizowana jest prawie całkowicie w OSO
                        Puszcza Knyszyńska. Przeprowadzono ocenę oddziaływania przedsięwzięcia na ten
                        obszar, wynikającą z art. 6 ust. 3 dyrektywy 92/43. Jednakże ocena przestawiona
                        Komisji nie jest przekonywująca co do wpływu przedsięwzięcia na gatunki ptaków,
                        dla których obszar ten został wyznaczony. Ocena ta odwołuje się tylko do wpływu
                        przedsięwzięcia na populacje tych ptaków w całej Polsce. Komisja chciałaby
                        podkreślić, że nie jest to w zgodzie z wymaganiami art. 6 ust. 3, który wymaga,
                        aby ocena szczególnie brała pod uwagę integralność danego terenu. Zaprezentowana
                        dokumentacja wskazuje, że projekt najprawdopodobniej doprowadzi do opuszczenia
                        terenów lęgowych przez kilka gatunków ptaków wymienionych w załączniku I
                        dyrektywy siedliskowej oraz proponuje kompensację dla tych gatunków (Circus
                        aeruginosus, Circus pygargus, Crex crex, Dryocopus martius, Lullula arborea,
                        Anthus campestris, Sylvia nisoria, Lanius collurio, Emberiza hurtulana).

18. Komisja jest zatem zdania, iż ostateczne wnioski powyższej oceny nie są
                        poparte jej wynikami i dlatego taka ocena nie spełnia w pełni wymagań art. 6
                        ust. 3 dyrektywy 92/43 poprzez nieodpowiednie ocenienie wpływu wspomnianej
                        inwestycji na OSO. Ponieważ nie przeprowadzono właściwej oceny wpływu
                        przedsięwzięcia, Komisja uważa, iż Polska nie może zezwolić na taką inwestycję
                        na podstawie obecnie dostępnej oceny.
                        3. Modernizacja odcinka drogi Białystok-Katrynka

19. Przedsięwzięcie modernizacji odcinka drogi Białystok - Katrynka
                        zlokalizowane jest prawie w całości w OSO Puszcza Knyszyńska. Ocena
                        oddziaływania przedsięwzięcia na dany obszar, wynikająca z art. 6 ust. 3
                        dyrektywy 92/43, została przeprowadzona. Ocena drogowego odcinka
                        Białystok-Katrynka przedstawiona Komisji wyraźnie stwierdza negatywny wpływ na
                        gatunki ptaków, z powodu których wspomniany obszar został wyznaczony i zaleca
                        zmianę lokalizacji w celu uniknięcia takich skutków. Zaprezentowana dokumentacja
                        wskazuje, że inwestycja spowoduje opuszczenie miejsc lęgowych przez kilka
                        gatunków ptaków wymienionych w włączniku I dyrektywy 79/40 i proponuje
                        kompensację dla tych gatunków (Dryocopus martius, Bonasa bonasia, Sylvia
                        nisoria, Lanius collurio, Lullula arborea). Ocena wskazuje również na negatywny
                        wpływ projektu na gatunek Aquila pomarina.

20. Oczywistym jest, co wynika z art. 6 ust. 3 dyrektywy 92/43, że władze
                        polskie nie mogą zezwolić na przedsięwzięcie, gdy ocena podkreśla jego
                        niekorzystny wpływ na dany teren. Taki projekt mógłby być jedynie zatwierdzony,
                        gdy w pełni ą spełnione przepisy art. 6 ust. 4 które obejmują ocenę dostępnych
                        alternatyw z punktu widzenia ich wpływu na dany teren. Komisja uważa zatem, iż
                        Polska nie zastosowała się do procedury z art. 6 ust. 3 i 4 dyrektywy 92/43 w
                        stosunku do omawianego przedsięwzięcia."

to odnośnie czytania:
                        "Przeprowadzono ocenę oddziaływania przedsięwzięcia na ten obszar, wynikającą z
                        art. 6 ust. 3 dyrektywy 92/43. Jednakże ocena przestawiona Komisji nie jest
                        przekonywująca co do wpływu przedsięwzięcia na gatunki ptaków, dla których
                        obszar ten został wyznaczony" - twierdzisz że nie przeprowadzono oceny
                        oddziaływania - mylisz się
                        Ponadto jak sobie wyobrażasz sobie ty i KE zmianę przebiegu drogi Białystok
                        Katrynka - nie zmieniając przebiagu obwodnicy Wasilkowa, może uważasz że
                        wybudowanie obwodnicy Wasilkowa bez modernizacji odcinka Białystok - Katrynka
                        jest możliwe i uzasadnione - skumulowanie ruchu z 8 i 19 na jednej 6m jezdni?
                        • natt Re: lista winnych 09.03.07, 16:28
                          A czy ja gdzieś napisałem, że nie przeprowadzono oceny? Napisałem, że zdaniem
                          komisji nie przeprowadzono jej zgodnie z wymogami dyrektyw. Czyli dokładnie
                          tak, jak raczyłeś mi to waść zacytować. A skoro zrobiono to źle, to w myśl
                          przepisów nie można wysnuć wniosku czy jest dobrze, bo nie ma ku temu
                          wystarczających przesłanek. Obowiązuje nas prawo a nie widzi mi się, czy nawet
                          zdrowy rozsądek. Według dyrektyw trzeba UDOWODNIĆ że nie da się inaczej. Ty i
                          ja wiemy, że to nie stanowi specjalnego problemu, bo rzeczywiście nie da się
                          inaczej. Ale Gdaka w swym olewactwie nie zadała sobie trudu by to zrobić. W
                          efekcie teraz komisja ma szansę żeby skopać tyłek Polsce, zapłacą za to
                          mieszkańcy Wasilkowa którym zapewne wstrzymają budowę a ich gniew obróci się
                          przeci ekologom, którzy są tu bogu ducha winni. A urzędasy w gdace dalej będą
                          psuć dokumenty. I gdzie tu sprawiedliwość?
                          • tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 16:57
                            Kwestja żle czy dobrze wcale nie jest jednoznaczna. A co do udowadniania że nie
                            ma innego przebiegu to gdyby Państo Szanowni Urzędnicy w Brukseli chcieli by
                            tylko spojrzeć na mape to by wystarczyło. Ich stanowisko szczególnie jezeli
                            chodzi o ocenę obwodnicy Wasilkowa i drogi Białystok - Katrynka swiadzy wlasnie
                            o tym że prawdopodobnie nik tam nie zadal sobie trudu na analizę dokumentacji
                            czy chociażby spojrzenie na mapę.
                            Wracając do tego czy przeprowadzono dobrze ta ocenę to mogę ci podać przykład z
                            własnego życia, jak się poxniej okazało miałem wadę wrodzoną nerki, lecz jak
                            odkryto u mnie wodonercze, co praktycznie oznacza zazwyczaj utratę nerki,
                            zaczołem biegać po róznych specjalistach, djagnoż postawiono mi kilak, w pewnym
                            momęcie pan docent z profesorem o mało sie nie pobili robiąc mi badanie USG czy
                            to jest kamień, czy przewężenie - obaj to wg. opini krążących w środowisku dwaj
                            najlepsi specjaliści z tej dziedziny w Białymstoku. Tak że bylbym wstrzemięźliwy
                            co do oceny, czy dobrze przygotowano dokumentację czy źle...
                            • natt Re: lista winnych 09.03.07, 17:03
                              tomaszr33 napisał:

> Kwestja żle czy dobrze wcale nie jest jednoznaczna. A co do udowadniania że
                              nie
                              > ma innego przebiegu to gdyby Państo Szanowni Urzędnicy w Brukseli chcieli by
                              > tylko spojrzeć na mape to by wystarczyło.

Nie wystarczyło. Prawo obowiązuje nas wszystkich tak samo. Gdakę również. Jak
                              jest napisane że trzeba to zrobić, to trzeba. W innym wypadku są problemy, tak
                              jak teraz. Oczywiście, że sprawę tę ostatecznie rozstrzygnie ETS, ale
                              statystyka nie jest tu dla Polski najkorzystniejsza. Komisja bowiem goni sprawy
                              przed ETS w momencie w którym jest pewna swoich racji. Efekt - przegrywa raptem
                              10 procent spraw.

problem w przypadku Wasilkowa i B-stok-Katrynaka jest jeszcze jeden - wszelkie
                              decyzje w sprawie tych inwestycji podejmowano już po wstapieniu Polski do Unii,
                              więc nie da się tak jak w przypadku Augustowa argumentować, że prawo nie może
                              działać wstecz.

• tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 17:24
                                Tylko jest jeszcze jeden probloem - prawo wcale nie jest jednoznaczne.
                                Ponadto ani ty ani ja nie mieliśmy okazji zapoznac się z materiałami wysłanymi
                                do Brukseli i nie wiemy co tak naprawde w nich jest. Trudno też mi jest
                                uwierzyć, że nie zawierały one podstawowych elementów wymaganych prawnia.
                                Ps. o budowie obwodnicy Wasilkowa jest w regionie głośno od kilku lat (długo
                                przed wstapieniem Polski do UE). Wykup działek miał miejsce na przełomie wieków.
                                • natt Re: lista winnych 09.03.07, 18:14
                                  tomaszr33 napisał:

> Wykup działek miał miejsce na przełomie wieków

Jesli rzeczywiscie tak było, to odpowiedzialni za ten wykup powinni spotkać się
                                  z prokuratorem. Decyzję lokalizacyjną bowiem wydano dopiero w drugiej połowie
                                  2004 roku, już po wstapieniu Polski do Unii.
                                  • zewsi Re: lista winnych 09.03.07, 18:27
                                    A co to za maniera pisowska? :-)
                                    Nie masz racji Naccie.
                                    W świetle obowiązującego wtedy prawa żeby można był prowadzić wykup gruntów pod
                                    inwestycję drogową wystarczył plan zagospodarowania przestrzennego.
                              • tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 18:25
                                Po za tym jak można udowadniać że nie można przeprowadzić obwodnicy po za
                                terenem NATURA 2000 w przypadku miasta które z 3 stron jest otoczone tym terenem
                                a z 4-tej strony łączy się praktycznie z drugim kilkunasokrotnie wiekszym miastem?
                                Jeżeli dobrze się wczytasz w treść tych zastrzeżeń to zwróć uwagę, że Pan Dimas
                                praktycznie nie dopuszcza praktycznie możliwości przeprowadzenia tych inwestycji
                                w żadnym przypadku, "Oczywistym jest, co wynika z art. 6 ust. 3 dyrektywy 92/43,
                                że władze polskie nie mogą zezwolić na przedsięwzięcie, gdy ocena podkreśla jego
                                niekorzystny wpływ na dany teren. Taki projekt mógłby być jedynie zatwierdzony,
                                gdy w pełni ą spełnione przepisy art. 6 ust. 4 które obejmują ocenę dostępnych
                                alternatyw z punktu widzenia ich wpływu na dany teren." tylko że dla obwodnicy
                                Wasilkowa i drogi Bialystok - Katrynka - nie ma innej alternatywy. Świadczy to
                                raczej o braku profesjonalizmu ze strony osoby przygotowującej ten dokument.
                                • natt Re: lista winnych 09.03.07, 18:36
                                  tomaszr33 napisał:

> Taki projekt mógłby być jedynie zatwierdzony,
                                  > gdy w pełni ą spełnione przepisy art. 6 ust. 4 które obejmują ocenę dostępnych
                                  > alternatyw z punktu widzenia ich wpływu na dany teren."

Tylko że zdaniem Komisji takiej oceny nie przeprowadzono w wystarczającym
                                  stopniu. Powtórzę - ty wiesz i ja wiem że nie można, ale prawo nakazuje, żeby
                                  to wykazać. Nie wykazujesz - łamiesz prawo - lądujesz przed trybunałem.
                                  • tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 18:45
                                    Tylko że zdaniem Komisji takiej oceny nie przeprowadzono w wystarczającym
                                    > stopniu. Powtórzę - ty wiesz i ja wiem że nie można, ale prawo nakazuje, żeby
                                    > to wykazać. Nie wykazujesz - łamiesz prawo - lądujesz przed trybunałem.

Właśnie zdaniem komisji. Byc może najlepszym wyjściem z tej sytuacji wlaśnie
                                    jest postepownie przed trybunałem. Komisja nie jest sądem który stwierdza
                                    złamanie prawa. Rozbieżności są w kwestji "w wystarczającym stopniu", a tu
                                    ostateczna decyzja może być różna. Wydaj mi się, że jeżeli przed trybunalem
                                    Polska obieże odpowiednią strategię opartą na faktach i merytorycznej dyskusji,
                                    ma duże szanse na wygranie tej sprawy.
                                  • tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 18:48
                                    A co w sytuacji gdy nie ma alternatyw?
                                    • natt Re: lista winnych 09.03.07, 19:03
                                      tomaszr33 napisał:

> A co w sytuacji gdy nie ma alternatyw?
                                      Musisz wykazać że ich nie ma.
                                      Co do Trybunału - to dość ryzykowna metoda weryfikacji prawdziwości własnych
                                      twierdzeń. Zwłaszcza biorąc pod uwagę statystyki (90 procent zwycięstyw
                                      komisji) i to, że w przypadku wasilkowa wszystkie wiążące decyzje zapadły po
                                      wstąpieniu do Unii.
                                      • tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 19:16
                                        Wiesz nie wydaje mi się aby sprawa nałożenia kar i wstrzymania budowy obwodnicy
                                        Wasilkowa oparla sie w trybunale tylko i wyłacznie na temacie opracowania
                                        przebiegu alternatywnego, a udowodnienie jego braku jest akurat bardzo proste -
                                        wystarczy chwilę przyjrzeć sie mapie.
                                        • natt Re: lista winnych 09.03.07, 19:32
                                          tomaszr33 napisał:

> Wiesz nie wydaje mi się aby sprawa nałożenia kar i wstrzymania budowy
                                          obwodnicy
                                          > Wasilkowa oparla sie w trybunale tylko i wyłacznie na temacie opracowania
                                          > przebiegu alternatywnego, a udowodnienie jego braku jest akurat bardzo
                                          proste -
                                          > wystarczy chwilę przyjrzeć sie mapie.

Tam zarzutów jest więcej, w dalszej części tego listu. Przedewszystkim brak
                                          oceny kumulatywnego wpływu na srodowisko inwestycji stanowiącej część większej
                                          trasy. Tj. analizując wpływ na środowisko naturalne obwodnicy Wasilkowa musisz
                                          uwzględnić to, że jest ona częścią ósemki i dziewiętnastki a nie badac ja w
                                          oderwaniu od rzeczywistości. A tego gdaka nie robiła, twierdząc że to nie jest
                                          potrzebne.
                                          • tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 19:52
                                            Ja czytając ten list po raz kolejny dochodze do wniosku, że tu już ze strony
                                            komisji jest lapanie się słówek i szukanie przewinienia na siłę. Przykład:
                                            "właściwe władze krajowe (...) mogą udzielić pozwolenia na taką działalność
                                            jedynie wówczas, gdy uzyskają pewność, że nie będzie ona miała negatywnych
                                            skutków na ten teren. Ma to miejsce wówczas, gdy z naukowego punktu widzenia
                                            brak jest racjonalnych wątpliwości co do braku wystąpienia takich skutków."
                                            przecież przyjęcie takiego stanowiska oznacz niemożliwość przeprowadzenia
                                            jakiejkolwiek inwestycji drogowej na terenie chronionym. Kazda inwestycja
                                            drogowa będzie miała negatywny wplyw na obszar chroniony, a przecież:"Taki
                                            projekt mógłby być jedynie zatwierdzony, gdy w pełni ą spełnione przepisy art. 6
                                            ust. 4 które obejmują ocenę dostępnych alternatyw z punktu widzenia ich wpływu
                                            na dany teren. Komisja uważa zatem, iż Polska nie zastosowała się do procedury z
                                            art. 6 ust. 3 i 4 dyrektywy 92/43 w stosunku do omawianego przedsięwzięcia." -
                                            te dwa stwierdzenia wykluczają się wzajemnie.
                                  • tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 19:36
                                    Zwróć uwagę na punkt:
                                    "Komisja wyraża opinię, iż łącznie te przedsięwzięcia będą mieć negatywny wpływ
                                    na wymieniane cztery obszary z powodu faktu, że obszary chronione pod
                                    bezpośrednim wpływem dróg nr 8 i 19 w północno-wschodniej Polsce pełnią funkcje
                                    korytarza migracyjnego dużych ssaków takich jak wilk, ryś i potencjalnie również
                                    żubra. Wilk, gatunek o znaczeniu priorytetowym, obecny jest w proponowanym
                                    terenie mającym znaczenie dla Wspólnoty - pTZW Dolina Biebrzy (PLC200001), pTZW
                                    Puszcza Białowieska PLH200004), Ostoi Augustowskiej (przeznaczony do
                                    zaproponowania teren o znaczeniu wspólnotowym), pTZW Ostoja Borecka i Ostoi
                                    Napiwodzko-Ramuckiej (przeznaczony do zaproponowania teren o znaczeniu
                                    wspólnotowym). Żubr, gatunek priorytetowy, obecny jest w proponowanym terenie o
                                    znaczeniu wspólnotowym pTZW Puszcza Białowieska - (PLC200004), Ostoi
                                    Knyszyńskiej (przeznaczony do zaproponowania teren o znaczeniu wspólnotowym) i
                                    pTZW Ostoja Borecka. Ryś obecny jest w pTZW Puszcza Białowieska - (PLC200004),
                                    Ostoi Augustowskiej (przeznaczony do zaproponowania teren o znaczeniu
                                    wspólnotowym) i w pTZW Dolina Biebrzy (PLC200001). Owa trasa rozprzestrzeniania
                                    się (zwana „Korytarzem Północy") uznawana jest za główny korytarz o znaczeniu
                                    międzynarodowym łączącym Puszczę Augustowską (część litewską i polską), Puszczę
                                    Knyszyńską i Puszczę Białowieską z Puszczą Piska poprzez dolinę Biebrzy i z
                                    lasami dalej na zachód w rejonach Pomorza, Kujaw i doliny Wisły. W szerszym
                                    kontekście przestrzennym, migracyjny Korytarz Północny jest głównym szlakiem
                                    wspomagającym nieprzerwaną łączność szlaków leśnych zatoki południowego Bałtyku
                                    (Litwa, Łotwa, Białoruś, Rosja) z lasami centralnej Europy, które uległy
                                    fragmentacji."
                                    Ktoś kto to pisał, chyba naprawdę nie spojrzał na mapę. Budowa obwodnicy
                                    Wasilkowa, Augustowa, Sztabina i modernizacja drogi Białystok - Katrynka -
                                    Przewalanka oraz modernizacja drogi z Bialegostoku w kierunku Białorusi, może
                                    doprowadzić nawet do poprawienia drożności tych korytarzy migracyjnych. Przecież
                                    po za obwodnicami Wasilkowa i Augustowa te drogi istnieją. Uznanie że te
                                    obwodnice wplyną negatywnie na korytaże migracyjne oznacza przyjęcie tezy, że w
                                    chwili obecnej ryś, wilk i żubr migrują ulicami Białegostku, Wasilkowa i
                                    Augustowa. Można się spodziewać, że przy okazji prowadzenia tych inwestycji
                                    zostaną wybudowane przejścia dla zwierzyny co paradoksalnie zwiększy drożność
                                    tych korytarzy.
              • tomaszr33 Re: lista winnych 09.03.07, 13:56
                A o "dogłębnej" znajomości tematu przez Pana Dimasa świadczy chociażby jego
                odpwiedź w sprawie modernizacji drogi Białystok - Katrynka zalecająca rozważenie
                innej lokalizacji tej drogi.
    • Gość: Lippoman Aktorzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:42
      Aktorzy

Na scenie politycznej zaszły dziś wielkie zmiany.
      Brunet wziął fotel blondyna z kilkoma na nosie piegami.
      W miejsce łysego z wąsem od dziś partię reprezentuje
      Brunet w okularach, gdyż mniej się denerwuje.

Wielkie tytuły prasowe, ściągają ludu uwagę.
      Eksperci szczegółowo analizują sprawę.
      Za dni kilka nikt pamiętał nie będzie,
      Kto kogo i kiedy zastąpił na urzędzie.

Spierają się politycy w okienku telewizora,
      Jest krótko po wiadomościach, właściwa temu pora.
      A w gabinetach wzniesionych wysoko nad ulicami,
      Eksperci już trenują z nowymi aktorami.

Lippoman

• Gość: jarek Lokalni politycy szczują Podlasian na Unię i ek.. IP: 81.15.236.* 09.03.07, 14:40
      Przestańcie ludziom wciskać kit o ekologii.
    • Gość: antyGWniarz Na razie to GWno na czele ze szkodnikami Wjarakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 20:33
      robi ludziom wodę z mózgu! Dlaczego eko-terroryści nie protestowali już 15 lat
      temu, kiedy woda w Rozpudzie była III i IV klasy????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka