aanneett 29.06.07, 20:17 to, że nowy budynek jest "ładniejszy" od poprzedniego, to nie argument. Ktoś wydał zgodę na budowę, ktoś to zaprojektował, a wstydzić się będzie całe miasto... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: franc Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 21:18 "a wstydzić się będzie całe miasto..." a kim ty jesteś żeby sie wypowiadać za całe miasto? Budynek jest inny niż był, ale to tylko może być lepiej - gorzej już było. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aanneett Re: Brzydki jak "Koszałek" 29.06.07, 22:07 Gość portalu: franc napisał(a): > "a wstydzić się będzie całe miasto..." > a kim ty jesteś żeby sie wypowiadać za całe miasto? > Budynek jest inny niż był, ale to tylko może być lepiej - gorzej już było. > > Pozdrawiam no nie wiem, czy jest lepiej, jest inaczej. była szansa by zbudować wartościowy budnek, a mamy koszmarka. jest to nietylko osobista porażka architekta, ale nas wszystkich, bo na to coś niestety trzeba będzie patrzeć. jedyna zaleta tego budynku to to, że jest nowy.(trochę mało jak na budynek stojący w tak ważnym punkcie miasta). może bryła budynku by się "broniła", gdyby był to budynek wolno stojący, ale w otoczeniu zabytkowych obiektów, jest koszmarkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 16:40 Tak,KOSZMAREK jest właściwszą nazwą dla tego budynku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 30.06.07, 21:24 właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Brzydki jak "Koszałek" 29.06.07, 21:26 "Tak się teraz buduje w całej Polsce." Ot powiedziała... W całej Polsce nie buduje się gniotów pośród zabytkowej architektury. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Brzydki jak "Koszałek" 01.07.07, 17:00 Jak się buduje to pokazał Hotel Branicki. Ciekawe co na to pani prezes. Coś eklektycznego pasowałoby by tam zdecydowanie bardziej. A obecna forma ma się do definicji harmonii jak gó.. na torcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Brzydki jak "Koszałek" IP: *.pools.arcor-ip.net 29.06.07, 21:36 Ja już się przyzwyczaiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cardia Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.osiedle.net.pl 29.06.07, 22:01 beznadziejny wogole nie wtapia sie w architekture ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlodyyy Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.client.duna.pl 29.06.07, 22:55 ot bo sa architekci rzemieslnicy i sa architekci artysci niestety wydaje mi sie ze w tym wypadku mamy do czynienia z tym pierwszym:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spałem Brzydki jak "Koszałek" IP: 82.139.157.* 29.06.07, 23:53 Beznadziejne "bezguście" pani "prezes".Koszmarek architekta.Kto jest odpowiedzialny za zgodę na zbudowanie takiego straszydła? Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Brzydki jak "Koszałek" 30.06.07, 00:09 Pan Chwalibóg jako "genialny projektant" zmarnował kilka fajnych miejsc w Białymstoku swoimi chorymi wizjami. I taki "artysta" krytykuje?! Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Brzydki jak "Koszałek" 30.06.07, 00:33 Faktycznie, a drugi koszmarny gniot to redakcja miejscowej GW. Ale radzę przejść się dwiema ełckimi ulicami - AK i Wojska Polskiego. Rency opadajo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy Inny, wspólczesny jest Koszałek IP: *.cnb.com.pl 30.06.07, 08:42 Budowanie w miejscu Koszałka pseudozabytku obrażałoby historię i współczesność. Teraz tak się buduje i ten budynek też kiedyś będzie świadectwem naszych czasów. Socrealistyczne budynki na Rynku już Wam spowszedniały (nawet stają się zabytkami!). Tak będzie z nowym. Mnie się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek 30.06.07, 08:51 Ależ oczywiście, że można byłoby tam zbudować nowoczesny budynek. Jest wiele przykładów w Polsce, gdzie nowoczesne plomby doskonale wpisują się w zabytkowe kamienice. Tyle, że tak nie jest w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 09:09 To prawda. Nie jestem architektem, ale pewne rzeczy rzucaja sie oczy nawet laikowi. Na przyklad nie wiem, dlaczego koszmarek jest taki wysoki? Dlaczego przytlacza zabytkowe sasiedztwo? Odpowiedz Link Zgłoś
marcelam Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek 30.06.07, 09:37 ,,...nie wiem, dlaczego koszmarek jest taki wysoki'' Bo wzniosłe są wizje miejskich planistów. A że budynek do otoczenia pasuje jak wół do karety? A kogo to Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek 01.07.07, 07:43 Socrealizm w porównaniu z tym budynkiem to sztuka przez duże SZ. W socrealiźmie wiedzieli, że należy siż na czymś dobrym opierac, więc wybrali klasycyzm i wcale źle to nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek 01.07.07, 17:03 Gość portalu: jerzy napisał(a): > Budowanie w miejscu Koszałka pseudozabytku obrażałoby historię i współczesność. Co za pierniczenie. A czy budowa neogotyckiego kościoła, czy neobarokowej Astroii obrażało historię?? Czy budowa kościoła na Wysokim Stoczku obraziło jakąś historię?? Architekt od koszałka powinien się uczyć od tego co projektował budynek naprzeciwko Kina Pokój, którego remont już się kończy. Budynek wygląda nowocześnie i ładnie komponuje z oklicą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.07.07, 17:34 Zgodziłabym się z Tobą, ale jest ciut za wysoki w stosunku do reszty i przyjrzyj się linii okien. Też nie pasuje do pozostałych budynków, bo są za wysoko. To się rzuca w oczy. spiacy_z_otwartymi_oczami napisał: Architekt od koszałka powinien się uczyć od tego co projektował budynek > naprzeciwko Kina Pokój, którego remont już się kończy. Budynek wygląda > nowocześnie i ładnie komponuje z oklicą Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek 01.07.07, 19:54 Owszem jest ciutkę wyższy i to jest mankament ale mimo to zdecydowanie lepiej pasuje do otoczenia. Co do wysokości to chciałbym nadmienić, że białostockie centrum ma niską zabudowę. Więc nie ma co się dziwić, że nowe budynki są trochę wyższe. Tylko broń Boże nie w okolicy najciekawszej w całym mieście, jak to było w przypadku nowego Koszmarka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ian Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek IP: *.koba.pl 01.07.07, 20:55 I tam na Lipowej ten "skopiowany" - "ładny" budynek za wysoki ale pasuje a tu "be"?! Uważam, że z Astorią ten budynek tworzy dobry zespół. A jeżeli chodzi o te cenne zabytki w kontekście, to Arsenał jest odbudowaną makietą jak większość zabudowy przy Rynku Kościuszki. Jednym z kilku oryginałów zachowanych po wojnie był ... niestety Koszałek-koszmarek. A ten nowy podoba mi się. Gdybyście widzieli wcześniesze koncepcje kilku znanych architektów ... to byście sobie poużywali po nazwiskach! Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek 01.07.07, 21:48 Widzę, że zero zrozumienia występuje u przedmówcy. Otóż wspominany budynek znajduje się w zupełnie innym otoczeniu architektonicznym. Wokół jest sam socrealizm a do bardziej wartościowych kamienic secesyjnych czy eklektycznych trochę brakuje. Tak więc ten budynek mimo, że wyższy to i tak 100 razy lepiej komponuje się z otoczeniem, można nawet rzecz, że jest od niego ładniejszy. Natomiast Koszmarek stoi obok najciekawszych i najstarszych zabytków Białegostoku i to on musi się dopasować do nich, a nie one do niego. A to, że są odbudową, nie zmienia tutaj nic. Może postawmy obok kolumny Zygmunta w Warszawie hipermarket Real z blachy, wszak tam cały rynek Warszawy to replika. Co do starego budynku to jestem przekonany, że przy odnowionej elewacji byłby i tak ładniejszy od tego, co teraz stawiają, a już na pewno lepiej komponowałby się z otoczeniem, bo by go nie przytłaczał. A to, że inne projekty były równie kiepskie nic nie zmienia. Gdy będziesz miał do wyboru zjeść gó.. końskie lub krowie, to zjesz czy poczekasz na zmianę menu?? Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Brzydki jak "Koszałek" 05.07.07, 08:43 czy moge zapytac ,jakie miejsca masz na mysli...? ;) i dlaczego "chore wizje"....? ;) "szklane domy " zeromskiego, to tez "chore wizje"... ? mysle o idei, nie o architekturze... ;) tak pytam, bo znalem chwaliboga, jako wielbiciela francuzkiej piosenki, a nie, jako projektanta.... ;) habitus napisał: > Pan Chwalibóg jako "genialny projektant" zmarnował kilka fajnych miejsc w > Białymstoku swoimi chorymi wizjami. (...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.koba.pl 01.07.07, 17:39 Za zgodę na ten budynek odpowiada Chwalobóg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: białostoczanin Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.dsl.bell.ca 30.06.07, 09:43 Oto moja opinia nt. nowego "koszmarka": brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkoronkiewicz Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 30.06.07, 10:15 artykuł kończy się słowami: "Można mieć tylko nadzieję, że podobnie jak stary "Koszałek" i nowy za kilka lat spowszechnieje, a białostoczanie przyzwyczają się do jego zmienionej formy." i to jest wspaniała recepta na wszelkie buble, niedociągnięcia i gnioty: niech się przyzwyczają! po co naprawiać dziurawe drogi? po co wprowadzać nowe autobusy? po co zmieniać niekompetentnych urzędników? niech się ludzie przyzwyczają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek2112 Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.csk.pl 30.06.07, 16:07 nie tego rodzaju budynek; nie w tym miejscu; nie wzbudza chyba w nikim pozytywnych reakcji; nieodpowiedzialna decyzja osoby, która wydała pozwolenie na taki koszmarny obiekt, a żyła za nasze, podatników pieniądze, jak i również nieodpowiednio zainwestowane środki w naukę pana "architekta", oby to było jego ostatnie "dzieło"; niestety ale jedno z niewielu białostockich miejsc, które miały zabytkowy klimat zostało zeszpecone na długie lata; poza tym wypowiedź i argumenty pani prezes to żenada; z czym wiąże się otrzymanie pozwolenia na rozbiórkę??? może to jedyne wyjście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.koba.pl 01.07.07, 11:52 Co więcej ten projektant jest prezesem Stowarzyszenia Architektów Polskich w Białymstoku, no żenada ... www.sarp-bialystok.org/index.php?secId=5&uSecId=8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ian Re: do misia IP: *.koba.pl 01.07.07, 21:04 Drogi "misiu" masz mentalnośc donosiciela...a fe! A ja wiem, że Autor budynku to bardzo dobry projektant, o szerokich horyzontach i żadna banda zakompleksionych szczekających kundli tego nie zmieni. Trzeba cos czasem czytac o architekturze lub jeździć i się uczyć a nie sr.. ustami! Jak to pisał Witkacy o przedwojennych Kielcach, tak teraz mógłby o współczesnym Białymstoku: "tam człowiek gębą sra, a dupą podpatruje gwiazd obroty...". A budynek jest bardzo dobry!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: do misia 01.07.07, 21:52 Co za argumenty a Ty masz mentalność idioty. Było na poziomie?? Nie trzeba być znawcą by wiedzieć, że w architekturze ważne jest coś takiego jak harmonia. A ten budynek wprowadza chaos i zamieszanie w kompozycji otoczenia. Jak to jest dobry budynek, to modlę się, by w Białymstoku nie powstał taki, który nazwałbyś złym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: do misia IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 02.07.07, 06:25 To by dopiero było coś! spiacy_z_otwartymi_oczami napisał: Jak to jest dobry budynek, to modlę się, by w Białymstoku nie powstał taki, > który nazwałbyś złym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu -pysiu Re: do IAN-a IP: *.koba.pl 02.07.07, 01:58 Drogi IAN-ie rozumiem, że bronisz autora bo jesteś wielbicielem jego działalności ??? lub razem wódkę pijesz ??? Ale prawda jest taka, że ta elewacja Koszałka nie siedzi, to widać, tu nie trzeba czytać o architekturze lub gdzieś jeździć. Być może budynek jest bardzo dobry ale w środku, na zewnątrz jest kaszalot, każdy ci to mówi na forum, ale ty masz klapki na oczach ... ktoś ci za to płaci ? "autor to dobry projektant, o szerokich horyzontach" - tak widzimy to już na Rynku Kościuszki, dziękujemy mistrzu ! prosimy o więcej... prezentujecie architekci na swojej stronie SARP: www.sarp-bialystok.org/index.php?secId=3 najlepsze projekty, ale projektu Koszałka to tam nie ma, a taki niby bardzo dobry projekt . powodzenia, czytaj dalej Witkacego, to ci pomoże ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek2112 Re: do IAN-a IP: *.csk.pl 02.07.07, 22:55 poziom wypowiedzi lan-a równy jest poziomowi projektu p.Prezesa; bezguście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ian Re: do IAN-a IP: *.koba.pl 02.07.07, 23:02 Drogi Marku2112! W mojej wypowiedzi nie doszukuj się gustu czy bezguścia, ja cytuję poetę, a jego cytat akurat pasuje do sytuacji! A budynek przy Astorii jest O'K! Jak zawsze dzieła duże i wybegające w przyszłość budziły niepokój u maluczkich i zawiść u kolegów po fachu! Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: do IAN-a 03.07.07, 00:42 HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHA. Ale mnie rozbawiłeś. Oczywiście nowy Koszałek jest niczym Nocna Straż Rembrandta, nigdy niedoceniona za życia twórcy:) Takie głodne kawałki możesz sobie dzieciom pieprzyć. A ten budynek, bez znaczenia na stosowane przez Ciebie wybiegi słowne, jest marny i taki pozostanie, a za 50 lat z wielkim uczuciem ulgi zostanie zrównany z ziemią. Wybiegające w przyszłość. Dobre sobie:), takie argumenty stosują tylko malutcy, którzy są żałośni i swoją impotencję artystyczną tłumaczą sobie swoją rzekomą genialnością, która nie jest doceniana przez współczesnych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ian Re: do IAN-a IP: *.koba.pl 03.07.07, 23:06 Drogi spiacy_z_otwartymi_oczami! Jakoś nerwowo i upierdliwie odpowiadasz. Widać masz do mnie jakiś żal czy co? Wcale się nie znamy, a ty tak chamsko gawędzisz. Widzisz, ten budynek przetrzyma Ciebie, a pewnie i mnie, więc nie masz co jojczyć! A, że jest dobry to pewnik i możesz sobie kwakać! Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: do IAN-a 04.07.07, 09:41 Co do chamskiego gawędzenie, to biorę przykład z Ciebie. Mam się od kogo uczyć. Co do moich alergicznych reakcji na Ciebie, to widać tak reaguję na cwaniaczków i chamów, którzy uważają się za alfy i omegi. A innym odmawiają prawa wyrażania opinii. Twierdząc, ze tylko oni poznali tajniki piękna i harmonii i poczucia estetyki. P.S. To chyba Ty krytykowałeś fakt, że budynek na przeciwko kina Pokój ma okna na innym poziomie niż budynki sąsiednie. Wytłumacz mi proszę znawco, do którego budynki powinien on mieć wyrównane okna?? Do tego z lewej, czy z prawej?? A może powinny być po ukosem??:) I ostatnie słowa nt. Koszmarka. Jak byś damie z gronostajem wyskrobał zwierzątko i namalował odkurzacz, to bez znaczenia, jaki byłby to odkurzacz. Mógłby to być najnowszy model, namalowany w iście genialnym stylu. To wciąż byłby odkurzacz nie pasujący do reszty obrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Jedno cofam. W sprawie 04.07.07, 09:52 okien. Sprawdziłem, to byl jdbad. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: do IAN-a 04.07.07, 11:15 spiacy_z_otwartymi_oczami napisał: > Co do chamskiego gawędzenie, to biorę przykład z Ciebie. Mam się od kogo uczyć. > Co do moich alergicznych reakcji na Ciebie, to widać tak reaguję na cwaniaczków > i chamów, którzy uważają się za alfy i omegi. A skąd wiesz Śpiący, że nie wymieniasz poglądów ze znanym białostockim architektem? Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: do IAN-a 04.07.07, 12:06 Akurat jakoś mnie to wisi. Może to być wcielenie samego Guariniego, Borominiego czy Antoniego Gaudi. Nie zmienia to faktu, że nie wypada, by pouczał innych o dobrych obyczajach. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=65093800&a=65179666 A jego teorie o konieczności oczytania i gnostycznej wiedzy, by móc się wypowiadać na temat tego co jest ładne, a co nie są żałosne. Każdy widzi, że ten projekt psuje otoczenie. Abstrahując od wartości architektonicznych samego obiektu, który moim zdaniem nie jest niczym wyjątkowym. Ot zwykły klocek z tarasem i szkłem. Można takich znaleźć miliony. Nic wybitnego, student 1 roku architektury mógłby zaprojektować coś ładniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami P.S. 04.07.07, 14:08 Nie zdziwiłbym się, gdyby był autorem projektu, albo jego bliskim znajomym. Stąd jego "obiektywizm" i twierdzenie, że to wielki projekt:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ian Re: P.S. IP: *.koba.pl 04.07.07, 16:21 Drogi Śpiący, strasznie się denerwujesz i stąd pultasz i mieszasz wypowiedzi róznych forumowiczów. Ale młodym rozumkom wiele trzeba wybaczyć. Wybaczm Ci. A budynek niezależnie ot Twoich "światłych" opinii jest bardzo dobry! Trudno osobie niedokształconej tłumaczyc to czego trzeba się uczyć i poznawać przez wiele lat. Wyluzuj! Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: P.S. 04.07.07, 21:24 Nie wiem, kto tu musi wyluzować. Wielki znawco, mistrzu, powierniku jedynej słusznej wiedzy. Racz mi o wielki powiedzieć, co jeszcze ma mi i innym malutkim tego świata się podobać. Cóż mamy nazywać pięknym i cudownym, błagamy oświeć nas. Byśmy nie błądzili w mrokach naszej ignorancji i zabobonów. Jakie to wygodne zasłaniać się rzekomym znawstwem i twierdzić, ze inni nie są w stanie pojąć czyjegoś geniuszu. O takich ludziach i tego typu twierdzeniach pisał już K. R. Popper, jako o żałosnych zabiegach na rozumie. Dodaje dwa cytaty pewnego Włocha. "Nie wszystkie pieśni nadają się dla wszystkich. Jednego urzeka taka pieśń, drugiego inna". Widać ta pieść [budynek] podoba sie niewielu, jakieś tego powody są. "Prawdziwa doskonałość możliwa jest tylko w niezliczonym mnóstwie i w harmonijnie ze sobą zestrojonej różnorodności". - Tu nie ma harmonii. I na tym kończę z Tobą rozmowę. Bo nie masz żadnych argumentów poza tupaniem swoim nużką i mówieniem, że Słowacki wielkim poetą był. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: P.S. 06.07.07, 10:35 Przytłaczająca jest siła Twych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erba Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: 87.119.4.* 30.06.07, 16:10 OBRZYDLISTWO! Pani Sosińskiej odpowiem, że w PRLu też stawiano betonowe szare koszmarki bo tak się wtedy budowało. Między zabytkową (lub wyglądającą na taką) zabudowę nie wpieprza się modernistycznej, bo najbardziej reprezentacyjne miejsca miasta powinny być spójne stylowo. Ale wiadomo jak to było, po układach jak zwykle, bo nikt normalny by czegoś takiego nie zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Brzydki jak "Koszałek" 30.06.07, 16:29 > nie wpieprza się > modernistycznej raczej postmodernistycznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erba Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: 87.119.4.* 30.06.07, 16:34 wszystko jedno, to nie ma znaczenia dla meritum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ras Potrzebne konsultacje społeczne IP: *.elpos.net 30.06.07, 20:43 Jest na to rada, rada przy prezydencie miasta, w której gestii byłoby opiniowanie najważniejszych projektów w mieście. Taka rada, może więcej uczynić dla rozwoju miasta niż niejedna tłusta dotacja z Unii. Wydaje się, że obecne władze miasta są skłonne do przyjmowania takich "obywatelskich" rozwiązań, pozostaje pytanie, czy znajdą się obywatele skłonni do uczestniczenia w życiu miasta czyli org. pozarządowe delegujące przedstawicieli. Oczywiście, z wiadomych przyczyn, posiedzenia musiałyby być bezpłatne... Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl Re: Potrzebne konsultacje społeczne 01.07.07, 20:57 alez juz jest spoleczna Miejska Komisja Urnabistyczna - przewodniczacy janusz Kaczyński:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ras Re: Potrzebne konsultacje społeczne IP: *.elpos.net 02.07.07, 15:24 No właśnie, taka ona i społeczna, społeczeństwo to pan Janusz i reszta rady - z nazwy społeczna. Taka instytucja powinna być łącznikiem, między waładzami a społeczeństwem, więc musi być jakiś PR, publiczne informowanie o pracach i ustaleniach. Teraz to taka rada mądrych głów, o wątpliwych uprawnieniach i wątpliwej skuteczności (vide sprawa Koszałka). Poza tym piszę, że nie powinna się składać z samych architektów i urzędników... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ian Re: Potrzebne konsultacje społeczne IP: *.koba.pl 02.07.07, 23:13 Ras, Kochany! Tobie pomyliła się Komisja Urbanistyczno-Architektoniczna z Radą Robotniczo-Chłopską! To już było! I do niczego nie prowadzi! Ty juz teraz nazywasz tę szanowną i złożona z kompetentnych ludzi Komisję "radą mądrych głów, o wątpliwych uprawnieniach..." Wyobrażasz sobie, że w Komisji która opiniuje merytorycznie projekty zagospodarowania przestrzennego miasta zasiada chłop, robotnik, kolejarz, lekarz, pielęgniarka...? To byśmy miasto nasze urządzili! Tak to nawet za bolszewika nie było! Czynnik społeczny z wyboru zasiada w Komisji Planowania Rady Miasta. Startuj w wyborach! To ci wolno, no i pojojczyć na forum! Ale rozsądnie. A o Astorii niestety Komisja tzw. MKUA nie miała niestety przyjemności sie wypowiadać, tu Planista ówczesny zarządzał sam decyzjami. Niech teraz pije piwsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody tiaa IP: *.osiedle.net.pl 30.06.07, 22:22 Zarówno jedno jak i drugie to wielkie g.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszalek Re: a moje miasto to Bialystok IP: *.207.102-84.rev.gaoland.net 30.06.07, 22:54 www.youtube.com/watch?v=YRlk5yxCCjw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrus Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.popl.cable.ntl.com 01.07.07, 14:04 podziekowanie Wojtku za celny komentarz. jak zawsze w 10! a recepta na Nowego Koszmarka? moze wynajac owego talibom na ambasade? amerykanie puszcza jakiegos promienia czy innego scuda i zostanie znowu wolne pole (za stodola). tylko zeby sie amerykany nie pomylily, bo rozwala astorie. to moze tak, zrobic donos do ameryki ze widziano w austerii (sic) wysokiego chudego faceta z broda. na pewno cos zrzuca i sie pomyla o te pare metrow. pan chwalibog to on jakis talib tez chyba. nie podobaly mu sie bojary, bo z drewna i wsiurne jakies, zabytki szpecic pozwala, jesli calkiem spalic nie moze. dobrze ze nie ma tu glowy buddy sprzed 1000 lat, bo nasz talib chwalibog tez by wysadzil. ze tez taki artysta ma poparcie wladzy. no w polsce nowe wladze lubia nowe budynki. nowe brzydkie wladze i nowe koszmarne budynki. tresc i forma i czas. jednosc. tragedia wcale nie antyczna. a magistrat? tam siedza, na osi przechodzacej przez palac branickich. dalej osiedle Piaski z betonem na 11 pieter. to to sie Talibom podoba. w londynie jest naprawde ladniej. i nie chodzi tu o kase. tylko o myslenie. nietalibanowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FF Brzydki jak "Koszałek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 14:11 Dziennikarze powinni rozumieć znaczenie słów po polsku, ale to coraz rzadsze: nie "spowrzechnieje", tylko "spowszednieje". Przykładem prawidłowo zrealizowanej przebudowy budynków z otoczeniu obiektów zabytkowych są w Białymstoku dwa banki: PKO na Rynku Kościuszki i PeKaO SA na Warszawskiej. Ale tego na pewno nie projektowali architekci z Białegostoku. Tu po prostu dobrych architektów do tego typu projektów nie ma. Największa architektoniczna granda w Białymstoku to zabudowa Rynku Siennego. Tam to chyba studenci projektowali niektóre budynki, a na pomieszanie styli wydawali zgodę ignoranci z magistratu, którzy teraz kazali zakopać fundamenty wagi miejskiej. Inna granda: sądy wybudowane w szczerym polu, plan zrobienia centrum kulturalnego na Węglówce, podczas kiedy takich rzeczy nie wyprowadza się nigdy z centrum miast. A Koszałek to gniot najczystszej wody. Bryła dziwna przez ten taras, za wysoki, bez smaku, nie pasujący do otoczenia. Czy lepszy od poprzedniego? Nie jestem pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Brzydki jak "Koszałek" 01.07.07, 14:26 > Przykładem prawidłowo zrealizowanej przebudowy budynków z otoczeniu obiektów > zabytkowych są w Białymstoku dwa banki: PKO na Rynku Kościuszki i PeKaO SA na > Warszawskiej. Ten na rogu Sienkiewicza i Warszawskiej zaprojektował akurat białostoczanin - Janusz Kaczyński ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ian Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.koba.pl 01.07.07, 21:23 FF napisał: "a na pomieszanie styli (czy stylów?) wydawali zgodę ignoranci z magistratu, którzy teraz kazali zakopać fundamenty wagi miejskiej." To że "ignoranci z magistratu" zakopali te gruzy to całe szczęście bo to dopiero byłaby poruta: za duże pieniadze publiczne spieprzyć plac i eksponować celany gruz! "prawidłowo zrealizowanej przebudowy budynków z otoczeniu obiektów zabytkowych są w Białymstoku dwa banki: PKO na Rynku Kościuszki i PeKaO SA na Warszawskiej. Ale tego na pewno nie projektowali architekci z Białegostoku." I tu niespodzianka! Obydwa zaprojektowane przez białostockich architektów: pierwswzy przy Rynku - odbudowa po wojnie zaprojektowana przez Jana Krutula i modernizacja zaprojektowana przez Krzysztofa Brańskiego, drugi na rogu Warszawskiej i Sienkiewicza autorstwa Janusza Kaczyńskiego u którego wówczas asystował Mirosław Siemionow (sic!). Są w Białymstoku dobrzy architekci! Natomiast służbom architektonicznym i planistycznym zwłasza można wiele zarzucić! Architekt zrobi tylko to na co mu się pozwoli! Tak więc były planista winien siedzieć cichutko i projektować wkąciki nie rzucając sie w oczy wyrwane i załatwione za swojej kadencji intratne tematy! Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Brzydki jak "Koszałek" 01.07.07, 16:58 Pani Sosińska mało wie o życiu. Gwarantuje jej, że gdy za 5 lat budynek się zestarzeje to białostocczanie będą go uważać za równie wielkie szkaradztwo jak stary Koszałek. A jego rozbiórkę za 50 lat wszyscy przyjmą z westchnieniem ulgi. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Bojkotujemy PSS Spolem Chałystok 01.07.07, 17:07 Może zbankrutują i ktoś to wykupi i przebuduje:) Odpowiedz Link Zgłoś
aanneett Re: Bojkotujemy PSS Spolem Chałystok 01.07.07, 18:00 spiacy_z_otwartymi_oczami napisał: > Może zbankrutują i ktoś to wykupi i przebuduje:) o nie, ja bez geja żyć nie mogę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 01.07.07, 21:14 a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) oczywiscie Splem chcialo by bylo nowocesnie, bo budynek handlowy ma sie wybijac rzucac w oczy z daleka i przyciagac klientów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ian Re: drogi kolego zielony! IP: *.koba.pl 01.07.07, 21:31 Drogi kolego zielony! Daj sobie spokój z recenzjami architektury. Wystarczy, żeście robili bydło przy wycinaniu drzew na rynku, budowie marketu na Zielonych Wzgórzach, budowie obwodnicy Augustowa czy Wasilkowa. Jesteście jak wrzód na sromie! Nie wiem z czego żyjesz i tobie podobni, ale tam gdzie to możliwe będe takich pędził do diabła! Bo ich ochrona przyrody i środowiska to sposób na życie i wylewają nad nią "krokodyke łzy". Jażeś taki ekolog, to bierz swoich koleżków i foliowy worek i zbieraj śmieci na Krywlanach lub dokarmiaj ptaki zima i pilnuj wycinki drzew w Zwierzyńcu! A od tego o czym niemasz pojecia fora! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek2112 Re: drogi kolego zielony! IP: *.csk.pl 02.07.07, 23:03 dużo krzyku, a mało treści w twojej wypowiedzi; rozejrzyj się i... posprzątaj wokół siebie, sam; powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ian Re: drogi kolego zielony! IP: *.koba.pl 02.07.07, 23:18 Drogi marku2112! Mam tę cechę, że po sobie sprzątam zawsze sam! I myślę, że w mojej wypowiedzi jest jednak trochę treści za to w Twojej za grosz. A za życzenie powodzenia dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl zaczne od usunieciIa Iana:) 05.07.07, 15:43 ZWALCZAJAC PRZYCZYNY A NIE SYZYFOWO SKUTKI ROZPOCZNE OD USUNIECIA TAKICH SMIECI JAK IAN, KTORZY DLA PIENIEDZY ŁAMIA PRAWO PRZY SPRAWACH KTORE WYMIENILES Gość portalu: Ian napisał(a): > Drogi kolego zielony! > Daj sobie spokój z recenzjami architektury. Wystarczy, żeście robili bydło przy > > wycinaniu drzew na rynku, budowie marketu na Zielonych Wzgórzach, budowie > obwodnicy Augustowa czy Wasilkowa. Jesteście jak wrzód na sromie! Nie wiem z > czego żyjesz i tobie podobni, ale tam gdzie to możliwe będe takich pędził do > diabła! Bo ich ochrona przyrody i środowiska to sposób na życie i wylewają nad > nią "krokodyke łzy". Jażeś taki ekolog, to bierz swoich koleżków i foliowy > worek i zbieraj śmieci na Krywlanach lub dokarmiaj ptaki zima i pilnuj wycinki > drzew w Zwierzyńcu! A od tego o czym niemasz pojecia fora! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTINES Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 14:35 Choć większośc Twoich wywodów to bełkot to jednak tu masz rację. Choć ciężko mi to przyznać to zgadzam sie z Tobą. W zasadzie większość nowo budowanych czy restaurowanych kamienic w centrum naszego miasta winna być stylizowana na takie zabytkowe. Tak jest np. w Elblągu czy też Szczecinie. Tam nowo budowane kamienice, biura czy domy handlowe nie większe niż 4-5 kondygnacji tak właśnie są budowane. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 03.07.07, 15:53 No ludzie. Te kamienice "stylizowane" w Elblągu, Szczecinie czy Olsztynie wyglądają obrzydliwie. Jakiś tam detal z jakiejś tam epoki plus szkło :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTINES Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 16:49 Jeśli chodzi o te w Elblągu to są super zrobione. Odnaleziono jakies stare ryciny i na ich podstawie odbudowano część starych kamienic. Podobnie w Szczecinie. Nie mówię że wszystkie ale przynajmniej te w starym centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 03.07.07, 17:13 To mówimy o odbudowie czy stylizacji? ;-) www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=272006&highlight=Elbl%26%23261%3Bg Może dwie, trzy kamienice są fajne, całość nie powala :/ Jednak nie ma co porównywać Elbląga do Białegostoku, bo tam buduje się całe kwartały takich kamienic, u nas nie ma na to miejsca, ale też taka architektura do naszego miasta nie pasuje. A jakoś nie uśmiecha mi się widzieć kiczowatych kamienic w stylu "neobarokowym", tak jak ten kościół na wysokim stoczku. Jeśli już budować to albo tak jak bank na rogu Warszawskiej i Sienkiewicza albo tak jak nowa kamienica na Lipowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ian Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) IP: *.koba.pl 03.07.07, 23:14 Dziwne, ale zgadzam się z nekroskop88'em. Nic dodać, nic ująć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTINES Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 09:17 Dzięki za link z fotkami Elbląga. Tak jak wcześniej napisałem poczęści podzielam Twoje zdanie żeby restaurować tak jak np. bank pko bp. Ale jesli mówimy o tym budynku obok Astori to wolałbym jednak żeby swoja formą był stylizowany do tych budynków które tam stoją. A co do tych kwart to u nas też sa takie miejsca np. niedługo będzie sporo miejsca w okolicach Młynowej, Kijowskiej. Tam maja być wyburzone stare chaty i postawione coś nowego. Boję się żeby to nie były bloki mieszkalne takie typowe budowane przez Rogowski Dewelopment a na to się zapowiada...Już wolałbym takie kamienice jak te w Elblągu. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 04.07.07, 09:50 Nikt tutaj nie mówi o nowej kamienicy neobarokowej. Ale o czymś co aż tak bardzo nie odróżniałoby się od otoczenia. To nawet mogłoby być coś nowoczesnego. Tylko, żeby się umiejętnie komponowało z otoczenie. A co odbudowywanych w Elblągu kamienic to są one stylizowane na renesansowe. Nie masz się co obawiać, że takie powstaną w Białymstoku. P.S. wytłumacz mi jeszcze na koniec, dlaczego styl neobarokowy uważasz za kiczowaty?? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 04.07.07, 10:59 I tu się zgadzamy. Pisałem wyżej, że pasuje tam coś nowoczesnego. > A co odbudowywanych w Elblągu kamienic to są one stylizowane na renesansowe. Tego renesansu to tam aż tak dużo nie ma :-) > P.S. wytłumacz mi jeszcze na koniec, dlaczego styl neobarokowy uważasz za > kiczowaty?? Pisałem o stylu "neobarokowym". Neobarok, tak jak i cały historyzm, jest w porządku. Jednak w Białymstoku powstaje ciągle kiczowaty "neobarok" vide Kościół Zmartwychwstania Pańskiego na Wysokim Stoczku. Brak proporcji i detale wyglądające jak z plastiku ;-) Co prawda pierwsze wrażenie ten kościół robi duże i jak pierwszy raz zobaczyłem zdjęcia to się nabrałem. Ale wystarczy popatrzeć dłużej i widać kicz. Ten kościół jest nawet gorszy niż Licheń ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 04.07.07, 12:14 Mi się akurat te z Elbląga średnio podobają, ale nawiązują do tego stylu: www.flickr.com/photos/8622488@N03/525072269/ Bryłę mają bardzo zbliżoną. Co do kościoła na Wysokim Stoczku, to trudno winić samą ideę, za to że architekt schrzanił i nie potrafił oddać strzelistości pierwowzoru, przez co budynek jest bardziej przysadzisty niż oryginał. Co do detali to sie nie wypowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ian Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) IP: *.koba.pl 04.07.07, 16:25 Rety nekroskop88, znowu się muszę z Tobą zgodzić w całej rozciągłości! :) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 04.07.07, 17:08 Ale mam szczęście! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mizget Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: 83.151.32.* 01.07.07, 21:35 Ten nowy budynek - jego forma- to nieporozumienie. Społem zadziałało przeciw sobie- formą budynku i momentem jego remontu. Społem musi się teraz zastanowić, 4-5 hipermarketów powstanie w ciągu kilku-, kilkunastu miesięcy- czy nowa inwestycja/e (pewnie paromilionowa) zwróci się szybko? Czy w ogóle się zwróci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzes Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: 82.139.179.* 01.07.07, 22:32 No tak mogło tam powstać WTC(1), z czemmu nie, mógł tam powstać meczet A co, szczęście że pan Ch. nie miał tam nic do gadania, dość już jego partaniny, którą pokazał "urzędując", czas zakończyć rozmowy z tym człowiekiem, który już dawno się wypalił artystycznie - żegnamy panie CH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.man.poznan.pl 04.07.07, 11:27 Ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick.t Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 10:19 Pasowałby może obok Hortexu na Skłodowskiej, ale nie obok Astorii. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Brzydki jak "Koszałek" 03.07.07, 00:44 Dokładnie, tylko że niektórzy, może to znajomi architekta zdają się tego nie dostrzegać. Żałosne, klapki na oczach=kolesiostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: 82.139.157.* 09.07.07, 08:10 Spioszku! "Dokładnie" to ląduje spadochroniarz. Wyrażaj się po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Brzydki jak "Koszałek" 09.07.07, 09:33 Weź sobie słownik języka polskiego i zobacz definicję wyrazu "dokładnie". Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 03.07.07, 09:20 Koszałek nie jest brzydki. Według mnie to ładny budynek. Żeby ocenić jego urodę trzeba po prostu abstrahować od układu odniesienia (jak powiedział Albert Starski). To nie jego wina, że stoi w takim miejscu, w jakim stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 03.07.07, 19:54 Bez wątpienia nie jest to jego wina, bo sam się tam nie zbudował. zewsi napisał: > Koszałek nie jest brzydki. > Według mnie to ładny budynek. Żeby ocenić jego urodę trzeba po prostu > abstrahować od układu odniesienia (jak powiedział Albert Starski). > To nie jego wina, że stoi w takim miejscu, w jakim stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 04.07.07, 01:54 Nie wiem kto to taki ow Albert Starski ale nic bardziej mylnego od przytoczonej opinii ponoc jego autorstwa, iz: "...przy ocenie urody budynku nalezy abstrahowac od ukladu odniesienia..." (domyslam sie, ze tu chodzi o lokalizacje?). Budynek zawsze jakos tam wspolgra z otoczeniem gdzie sie go postawi, zas zadaniem architekta jest wymyslenie takiej architektury ktora by do tego otoczenia pasowala. Owo "dopasowanie" do otoczenia architekt moze wyrazic albo nawiazujac do historii miejsca albo harmonizujac swoje dzielo z forma otoczenia. Na jednym biegunie znajdzie sie doslowna odbudowa polskich starowek w zburzonych wojna miastach a na drugim - monstrum nijak nie pasujace do otoczenia, niczym kwiat przy kozuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:07 Albert Starski to kumpel Maksymiliana Paradyza. Obaj to miłośnicy hibernacji. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:24 A no przecież! :-) Wiedziałem, że to nazwisko jakieś takie znane ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aanneett Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:40 Starski i Chacz, serial kiedyś taki był (nekro nie pamięta, bo nie może) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:46 Nekro zawsze może i coś tam pamięta:-) Odpowiedz Link Zgłoś
aanneett Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:47 nekroskop88 napisał: > Nekro zawsze może i coś tam pamięta:-) > > może i może, ale głowa go boli cały czas ;> Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:52 Tobie nigdy nie odmawiam. Poza tym koniec OT :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aanneett Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:56 zapomniałeś, że ostatnie słowo zawsze należy do mnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aanneett a ten? 04.07.07, 20:05 fotoforum.gazeta.pl/3,0,729683,2,1.html Zestawienie na zasadzie kontrastu - "nowoczesny" budynek wpisany w starówkę,a wygląda wporządku ;) jak się chce, to mozna znaleźć odpowiednią bryłę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: a ten? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 05.07.07, 09:13 Wcale nie takie piękne. aanneett napisała: > fotoforum.gazeta.pl/3,0,729683,2,1.html > Zestawienie na zasadzie kontrastu - "nowoczesny" budynek wpisany w starówkę,a > wygląda wporządku ;) jak się chce, to mozna znaleźć odpowiednią bryłę. > Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: a ten? 05.07.07, 09:42 a u nas - tada!: images25.fotosik.pl/17/4f442ebc892d831d.jpg (zdjęcie d_Aniela ze Skycrapercity) Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: a ten? 05.07.07, 10:02 Jest za wysoki jak na mój gust i zbyt przytłacza okoliczne budynki. Przeglądałem zdjęcia starówki Wilna. Pamiętam, ze w pobliżu ratusza był taki budynek z fasadą frontową ze szkła, w środku był sklep Rifi, czy jakoś tak a na górze chyba kasyno. Tylko, ze budynek ten, nie przytłaczał budynków sąsiednich i dlatego zdecydowanie bardziej tam pasował. Poza tym gdy tak oglądam nowego Koszałka to ciągle mnie zastanawia, gdzie niektórzy widzą niesamowitość tego obiektu. Czyżby to ta nowatorska prostokątna bryła ze schodkowo ściętym frontem?? Może to niesamowicie oryginalny pomysł oszklenia fasady frontowej?? A może nieznany od czasów rzymskich taras?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: a ten? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 05.07.07, 10:18 To na pewno ten taras;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTINES Re: a ten? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 11:18 Budynek sam w sobie nie jest brzydki ale w tym miejscu pasuje tam jak krowie siodło...Szkoda bo można było tam postawić coś co by komponowało się w Astorią i Zbrojownią (budynek archiwum miejskiego) i byłby taki ładny ciąg aż do Kościoła Farnego...W innym miejscu ten Koszałek wyglądał by całkim całkim bo ma nowoczesny kaształ i rozwiązania ale tam...No cóż szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
buntownik.z.wyboru Re: a ten? 05.07.07, 11:40 może wnętrze wszystko wynagrodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: a ten? 05.07.07, 12:16 Akurat wnętrze jest tu najmniej istotne. W środku ściany mogą być pokryte teflonem, kruszonym diamentem, albo stiukami w stylu Kościoła PiP w Wilnie. Nie ma to żadnego znaczenia i zmieni faktu, że budynek do otoczenia nie pasuje. Co do twierdzenie, że budynek jest stosunkowo ciekawy, to owszem może i w innym otoczeniu prezentowałby się dobrze. Jednak twierdzenie niektórych forowiczów, że jest to dzieło sztuki niedocenione, przez malutkich współczesnych, jest mocno naciąąąąąąąąąąąąąąąąagane. Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: a ten? 06.07.07, 16:27 Ten, kto zatwierdził taki projekt architektoniczny...Kiedyś była taki ładny miejski zakuwania w dyby na rynku miejskim i obrzucania jajkami.Może by tak odrestaurować taką instytucję? Odpowiedz Link Zgłoś
spiacy_z_otwartymi_oczami Re: a ten? 06.07.07, 18:27 Jeśli idzie o dyby to jest fajny pomysł. Taki dla turystów i dla białostoczan. Mogliby sobie robić zdjęcie w dybach na tle ratusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja z Bojar Brzydki jak "Koszałek" IP: *.csk.pl 05.07.07, 18:30 Ten koszmar budowlany w tym zabytkowym miejscu winien być rozebrany . Z okien dawnego kina :Studio", obecnie siedziba m.in. jakiegoś Biura Podróży nad byłym empikiem na rogu ul. Sienkiewicza i Rynku Kościuszki widać jak szpeci toto, zniekształca piękną strzelistą bryłę kościoła farnego, a także niczym wrzód wrasta, przytłacza socrealistyczną architekturą jakby żywcem zerżniętą z pobliskich zorowskich bloków sympatyczny, barokowy,piętrowy budynek z mansardowym, łamanym dachem i portalem z balkonikiem cieszący oko nieśpiesznego przechodnia. Ten architekt, wybraniec prezeski PSS Społem powinien projektować obory, nigdy "plomby" nawet w takiej, jak Białystok, dziurze. Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Brzydki jak "Koszałek" 06.07.07, 18:44 Ale ja rozumiem, że żeby warunkiem otrzymania pozwolenia była akceptacja projektu przez Urząd Miasta. Tych dyb powinno być chyba więcej niż 1-dna sztuka... Odpowiedz Link Zgłoś
inks Re: Brzydki jak "Koszałek" 06.07.07, 18:51 Pamietam, ze kiedy przystępowano do tej "modernizacji" Koszałka- zanim jeszcze ruszono choćby jedną cegłę przez media przetoczyła się króciutka debata na ten temat. Już wtedy było wiadomo, że projekt kompletnie nie jest zharmonizowany z zabytkowym otoczeniem ( a propos postu wcześniej- MPIK to nic innego niż dawna kamienica " Pod Łosiem").Był to doskonały moment żeby ten projekt przerobić, zmodyfikować... Przecież musiał go zatwierdzać i plastyk miejski i konserwator zabytków i wiedzieli, że to będzie " Koszmarek". A konserwator zabytków?-chyba ten sam, który chce zakopać fundamenty wagi miejskiej bo nie ma wiary w nowoczesne technologie produkcji szkła, którymi można by je przykryć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRL Brzydki jak "Koszałek" IP: *.koba.pl 16.07.07, 11:07 Największy potworek w centrum miasta z kupą betonu i szkła. Agdzie byli projektanci. WSTYD!!! Odpowiedz Link Zgłoś