Dodaj do ulubionych

Brzydki jak "Koszałek"

29.06.07, 20:17
to, że nowy budynek jest "ładniejszy" od poprzedniego, to nie argument. Ktoś
wydał zgodę na budowę, ktoś to zaprojektował, a wstydzić się będzie całe
miasto...
Obserwuj wątek
    • Gość: franc Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 21:18
      "a wstydzić się będzie całe miasto..."
      a kim ty jesteś żeby sie wypowiadać za całe miasto?
      Budynek jest inny niż był, ale to tylko może być lepiej - gorzej już było.

Pozdrawiam
      • aanneett Re: Brzydki jak "Koszałek" 29.06.07, 22:07
        Gość portalu: franc napisał(a):

> "a wstydzić się będzie całe miasto..."
        > a kim ty jesteś żeby sie wypowiadać za całe miasto?
        > Budynek jest inny niż był, ale to tylko może być lepiej - gorzej już było.
        >
        > Pozdrawiam

no nie wiem, czy jest lepiej, jest inaczej. była szansa by zbudować wartościowy
        budnek, a mamy koszmarka. jest to nietylko osobista porażka architekta, ale nas
        wszystkich, bo na to coś niestety trzeba będzie patrzeć. jedyna zaleta tego
        budynku to to, że jest nowy.(trochę mało jak na budynek stojący w tak ważnym
        punkcie miasta). może bryła budynku by się "broniła", gdyby był to budynek
        wolno stojący, ale w otoczeniu zabytkowych obiektów, jest koszmarkiem.
        • Gość: mm Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 16:40
          Tak,KOSZMAREK jest właściwszą nazwą dla tego budynku!
      • Gość: architekt Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 30.06.07, 21:24
        właśnie
    • nekroskop88 Re: Brzydki jak "Koszałek" 29.06.07, 21:26
      "Tak się teraz buduje w całej Polsce."

Ot powiedziała...
      W całej Polsce nie buduje się gniotów pośród zabytkowej architektury.
      • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Brzydki jak "Koszałek" 01.07.07, 17:00
        Jak się buduje to pokazał Hotel Branicki. Ciekawe co na to pani prezes.
        Coś eklektycznego pasowałoby by tam zdecydowanie bardziej.

A obecna forma ma się do definicji harmonii jak gó.. na torcie.
    • Gość: Stanisław Brzydki jak "Koszałek" IP: *.pools.arcor-ip.net 29.06.07, 21:36
      Ja już się przyzwyczaiłem.
      • Gość: cardia Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.osiedle.net.pl 29.06.07, 22:01
        beznadziejny wogole nie wtapia sie w architekture ;/
        • Gość: mlodyyy Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.client.duna.pl 29.06.07, 22:55
          ot bo sa architekci rzemieslnicy i sa architekci artysci niestety wydaje mi sie
          ze w tym wypadku mamy do czynienia z tym pierwszym:(
    • Gość: spałem Brzydki jak "Koszałek" IP: 82.139.157.* 29.06.07, 23:53
      Beznadziejne "bezguście" pani "prezes".Koszmarek architekta.Kto jest
      odpowiedzialny za zgodę na zbudowanie takiego straszydła?
      • habitus Re: Brzydki jak "Koszałek" 30.06.07, 00:09
        Pan Chwalibóg jako "genialny projektant" zmarnował kilka fajnych miejsc w
        Białymstoku swoimi chorymi wizjami. I taki "artysta" krytykuje?!
        • ogabignac Re: Brzydki jak "Koszałek" 30.06.07, 00:33
          Faktycznie, a drugi koszmarny gniot to redakcja miejscowej GW.
          Ale radzę przejść się dwiema ełckimi ulicami - AK i Wojska Polskiego.
          Rency opadajo.
          • Gość: jerzy Inny, wspólczesny jest Koszałek IP: *.cnb.com.pl 30.06.07, 08:42
            Budowanie w miejscu Koszałka pseudozabytku obrażałoby historię i współczesność.
            Teraz tak się buduje i ten budynek też kiedyś będzie świadectwem naszych
            czasów. Socrealistyczne budynki na Rynku już Wam spowszedniały (nawet stają się
            zabytkami!). Tak będzie z nowym. Mnie się podoba.
            • nekroskop88 Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek 30.06.07, 08:51
              Ależ oczywiście, że można byłoby tam zbudować nowoczesny budynek. Jest wiele
              przykładów w Polsce, gdzie nowoczesne plomby doskonale wpisują się w zabytkowe
              kamienice. Tyle, że tak nie jest w tym przypadku.
              • Gość: wanda Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 09:09
                To prawda.
                Nie jestem architektem, ale pewne rzeczy rzucaja sie oczy nawet laikowi. Na
                przyklad nie wiem, dlaczego koszmarek jest taki wysoki? Dlaczego przytlacza
                zabytkowe sasiedztwo?
                • marcelam Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek 30.06.07, 09:37
                  ,,...nie wiem, dlaczego koszmarek jest taki wysoki''

Bo wzniosłe są wizje miejskich planistów. A że budynek do otoczenia pasuje jak
                  wół do karety? A kogo to
            • jdbad Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek 01.07.07, 07:43
              Socrealizm w porównaniu z tym budynkiem to sztuka przez duże SZ. W socrealiźmie
              wiedzieli, że należy siż na czymś dobrym opierac, więc wybrali klasycyzm i
              wcale źle to nie wyszło.
            • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek 01.07.07, 17:03
              Gość portalu: jerzy napisał(a):

> Budowanie w miejscu Koszałka pseudozabytku obrażałoby historię i współczesność.

Co za pierniczenie. A czy budowa neogotyckiego kościoła, czy neobarokowej
              Astroii obrażało historię??
              Czy budowa kościoła na Wysokim Stoczku obraziło jakąś historię??

Architekt od koszałka powinien się uczyć od tego co projektował budynek
              naprzeciwko Kina Pokój, którego remont już się kończy. Budynek wygląda
              nowocześnie i ładnie komponuje z oklicą
              • Gość: jdbad Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.07.07, 17:34
                Zgodziłabym się z Tobą, ale jest ciut za wysoki w stosunku do reszty i
                przyjrzyj się linii okien. Też nie pasuje do pozostałych budynków, bo są za
                wysoko. To się rzuca w oczy.
                spiacy_z_otwartymi_oczami napisał:

Architekt od koszałka powinien się uczyć od tego co projektował budynek
                > naprzeciwko Kina Pokój, którego remont już się kończy. Budynek wygląda
                > nowocześnie i ładnie komponuje z oklicą

• spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek 01.07.07, 19:54
                  Owszem jest ciutkę wyższy i to jest mankament ale mimo to zdecydowanie lepiej
                  pasuje do otoczenia.

Co do wysokości to chciałbym nadmienić, że białostockie centrum ma niską
                  zabudowę. Więc nie ma co się dziwić, że nowe budynki są trochę wyższe. Tylko
                  broń Boże nie w okolicy najciekawszej w całym mieście, jak to było w przypadku
                  nowego Koszmarka.
                  • Gość: Ian Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek IP: *.koba.pl 01.07.07, 20:55
                    I tam na Lipowej ten "skopiowany" - "ładny" budynek za wysoki ale pasuje a
                    tu "be"?! Uważam, że z Astorią ten budynek tworzy dobry zespół. A jeżeli chodzi
                    o te cenne zabytki w kontekście, to Arsenał jest odbudowaną makietą jak
                    większość zabudowy przy Rynku Kościuszki. Jednym z kilku oryginałów zachowanych
                    po wojnie był ... niestety Koszałek-koszmarek. A ten nowy podoba mi się.
                    Gdybyście widzieli wcześniesze koncepcje kilku znanych architektów ... to
                    byście sobie poużywali po nazwiskach!
                    • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Inny, wspólczesny jest Koszałek 01.07.07, 21:48
                      Widzę, że zero zrozumienia występuje u przedmówcy.
                      Otóż wspominany budynek znajduje się w zupełnie innym otoczeniu
                      architektonicznym. Wokół jest sam socrealizm a do bardziej wartościowych
                      kamienic secesyjnych czy eklektycznych trochę brakuje. Tak więc ten budynek
                      mimo, że wyższy to i tak 100 razy lepiej komponuje się z otoczeniem, można nawet
                      rzecz, że jest od niego ładniejszy.
                      Natomiast Koszmarek stoi obok najciekawszych i najstarszych zabytków
                      Białegostoku i to on musi się dopasować do nich, a nie one do niego. A to, że są
                      odbudową, nie zmienia tutaj nic. Może postawmy obok kolumny Zygmunta w Warszawie
                      hipermarket Real z blachy, wszak tam cały rynek Warszawy to replika.

Co do starego budynku to jestem przekonany, że przy odnowionej elewacji byłby i
                      tak ładniejszy od tego, co teraz stawiają, a już na pewno lepiej komponowałby
                      się z otoczeniem, bo by go nie przytłaczał.
                      A to, że inne projekty były równie kiepskie nic nie zmienia. Gdy będziesz miał
                      do wyboru zjeść gó.. końskie lub krowie, to zjesz czy poczekasz na zmianę menu??
        • bogo2 Re: Brzydki jak "Koszałek" 05.07.07, 08:43
          czy moge zapytac ,jakie miejsca masz na mysli...? ;)
          i dlaczego "chore wizje"....? ;)
          "szklane domy " zeromskiego, to tez "chore wizje"... ?
          mysle o idei, nie o architekturze... ;)
          tak pytam, bo znalem chwaliboga, jako wielbiciela francuzkiej piosenki,
          a nie, jako projektanta.... ;)

habitus napisał:

> Pan Chwalibóg jako "genialny projektant" zmarnował kilka fajnych miejsc w
          > Białymstoku swoimi chorymi wizjami. (...)
      • Gość: as Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.koba.pl 01.07.07, 17:39
        Za zgodę na ten budynek odpowiada Chwalobóg
    • Gość: białostoczanin Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.dsl.bell.ca 30.06.07, 09:43
      Oto moja opinia nt. nowego "koszmarka": brrr...
      • Gość: wkoronkiewicz Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 30.06.07, 10:15
        artykuł kończy się słowami:
        "Można mieć tylko nadzieję, że podobnie jak stary "Koszałek" i nowy za kilka
        lat spowszechnieje, a białostoczanie przyzwyczają się do jego zmienionej formy."

i to jest wspaniała recepta na wszelkie buble, niedociągnięcia i gnioty: niech
        się przyzwyczają!
        po co naprawiać dziurawe drogi? po co wprowadzać nowe autobusy? po co zmieniać
        niekompetentnych urzędników? niech się ludzie przyzwyczają!
        • Gość: marek2112 Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.csk.pl 30.06.07, 16:07
          nie tego rodzaju budynek; nie w tym miejscu; nie wzbudza chyba w nikim
          pozytywnych reakcji; nieodpowiedzialna decyzja osoby, która wydała pozwolenie na
          taki koszmarny obiekt, a żyła za nasze, podatników pieniądze, jak i również
          nieodpowiednio zainwestowane środki w naukę pana "architekta", oby to było jego
          ostatnie "dzieło"; niestety ale jedno z niewielu białostockich miejsc, które
          miały zabytkowy klimat zostało zeszpecone na długie lata; poza tym wypowiedź i
          argumenty pani prezes to żenada; z czym wiąże się otrzymanie pozwolenia na
          rozbiórkę??? może to jedyne wyjście
          • Gość: misiu Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.koba.pl 01.07.07, 11:52
            Co więcej ten projektant jest prezesem Stowarzyszenia Architektów Polskich w
            Białymstoku, no żenada ...
            www.sarp-bialystok.org/index.php?secId=5&uSecId=8
            • Gość: Ian Re: do misia IP: *.koba.pl 01.07.07, 21:04
              Drogi "misiu" masz mentalnośc donosiciela...a fe!
              A ja wiem, że Autor budynku to bardzo dobry projektant, o szerokich horyzontach
              i żadna banda zakompleksionych szczekających kundli tego nie zmieni. Trzeba cos
              czasem czytac o architekturze lub jeździć i się uczyć a nie sr.. ustami! Jak to
              pisał Witkacy o przedwojennych Kielcach, tak teraz mógłby o współczesnym
              Białymstoku: "tam człowiek gębą sra, a dupą podpatruje gwiazd obroty...".
              A budynek jest bardzo dobry!!!!!!!!!!
              • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: do misia 01.07.07, 21:52
                Co za argumenty a Ty masz mentalność idioty. Było na poziomie??

Nie trzeba być znawcą by wiedzieć, że w architekturze ważne jest coś takiego jak
                harmonia. A ten budynek wprowadza chaos i zamieszanie w kompozycji otoczenia.
                Jak to jest dobry budynek, to modlę się, by w Białymstoku nie powstał taki,
                który nazwałbyś złym.
                • Gość: jdbad Re: do misia IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 02.07.07, 06:25
                  To by dopiero było coś!
                  Jak to jest dobry budynek, to modlę się, by w Białymstoku nie powstał taki,
                  > który nazwałbyś złym.

• Gość: misiu -pysiu Re: do IAN-a IP: *.koba.pl 02.07.07, 01:58
                Drogi IAN-ie
                rozumiem, że bronisz autora bo jesteś wielbicielem jego działalności ??? lub
                razem wódkę pijesz ??? Ale prawda jest taka, że ta elewacja Koszałka nie siedzi,
                to widać, tu nie trzeba czytać o architekturze lub gdzieś jeździć. Być może
                budynek jest bardzo dobry ale w środku, na zewnątrz jest kaszalot, każdy ci to
                mówi na forum, ale ty masz klapki na oczach ... ktoś ci za to płaci ?
                "autor to dobry projektant, o szerokich horyzontach" - tak widzimy to już na
                Rynku Kościuszki, dziękujemy mistrzu ! prosimy o więcej...
                prezentujecie architekci na swojej stronie SARP:
                www.sarp-bialystok.org/index.php?secId=3 najlepsze projekty, ale projektu
                Koszałka to tam nie ma, a taki niby bardzo dobry projekt .
                powodzenia, czytaj dalej Witkacego, to ci pomoże ...
                • Gość: marek2112 Re: do IAN-a IP: *.csk.pl 02.07.07, 22:55
                  poziom wypowiedzi lan-a równy jest poziomowi projektu p.Prezesa; bezguście
                  • Gość: Ian Re: do IAN-a IP: *.koba.pl 02.07.07, 23:02
                    Drogi Marku2112! W mojej wypowiedzi nie doszukuj się gustu czy bezguścia, ja
                    cytuję poetę, a jego cytat akurat pasuje do sytuacji! A budynek przy Astorii
                    jest O'K! Jak zawsze dzieła duże i wybegające w przyszłość budziły niepokój u
                    maluczkich i zawiść u kolegów po fachu!
                    • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: do IAN-a 03.07.07, 00:42
                      HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHA. Ale mnie rozbawiłeś.
                      Oczywiście nowy Koszałek jest niczym Nocna Straż Rembrandta, nigdy niedoceniona
                      za życia twórcy:)

Takie głodne kawałki możesz sobie dzieciom pieprzyć. A ten budynek, bez
                      znaczenia na stosowane przez Ciebie wybiegi słowne, jest marny i taki
                      pozostanie, a za 50 lat z wielkim uczuciem ulgi zostanie zrównany z ziemią.

Wybiegające w przyszłość. Dobre sobie:), takie argumenty stosują tylko malutcy,
                      którzy są żałośni i swoją impotencję artystyczną tłumaczą sobie swoją rzekomą
                      genialnością, która nie jest doceniana przez współczesnych:)
                      • Gość: Ian Re: do IAN-a IP: *.koba.pl 03.07.07, 23:06
                        Drogi spiacy_z_otwartymi_oczami! Jakoś nerwowo i upierdliwie odpowiadasz. Widać
                        masz do mnie jakiś żal czy co? Wcale się nie znamy, a ty tak chamsko gawędzisz.
                        Widzisz, ten budynek przetrzyma Ciebie, a pewnie i mnie, więc nie masz co
                        jojczyć! A, że jest dobry to pewnik i możesz sobie kwakać!
                        • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: do IAN-a 04.07.07, 09:41
                          Co do chamskiego gawędzenie, to biorę przykład z Ciebie. Mam się od kogo uczyć.
                          Co do moich alergicznych reakcji na Ciebie, to widać tak reaguję na cwaniaczków
                          i chamów, którzy uważają się za alfy i omegi. A innym odmawiają prawa wyrażania
                          opinii. Twierdząc, ze tylko oni poznali tajniki piękna i harmonii i poczucia
                          estetyki.

P.S. To chyba Ty krytykowałeś fakt, że budynek na przeciwko kina Pokój ma okna
                          na innym poziomie niż budynki sąsiednie. Wytłumacz mi proszę znawco, do którego
                          budynki powinien on mieć wyrównane okna?? Do tego z lewej, czy z prawej?? A może
                          powinny być po ukosem??:)

I ostatnie słowa nt. Koszmarka. Jak byś damie z gronostajem wyskrobał zwierzątko
                          i namalował odkurzacz, to bez znaczenia, jaki byłby to odkurzacz. Mógłby to być
                          najnowszy model, namalowany w iście genialnym stylu. To wciąż byłby odkurzacz
                          nie pasujący do reszty obrazu.
                          • spiacy_z_otwartymi_oczami Jedno cofam. W sprawie 04.07.07, 09:52
                            okien. Sprawdziłem, to byl jdbad.
                          • zewsi Re: do IAN-a 04.07.07, 11:15

> Co do chamskiego gawędzenie, to biorę przykład z Ciebie. Mam się od kogo
                            uczyć.
                            > Co do moich alergicznych reakcji na Ciebie, to widać tak reaguję na
                            cwaniaczków
                            > i chamów, którzy uważają się za alfy i omegi.

A skąd wiesz Śpiący, że nie wymieniasz poglądów ze znanym białostockim
                            architektem?
                            • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: do IAN-a 04.07.07, 12:06
                              Akurat jakoś mnie to wisi. Może to być wcielenie samego Guariniego, Borominiego
                              czy Antoniego Gaudi. Nie zmienia to faktu, że nie wypada, by pouczał innych o
                              dobrych obyczajach.
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=65093800&a=65179666
                              A jego teorie o konieczności oczytania i gnostycznej wiedzy, by móc się
                              wypowiadać na temat tego co jest ładne, a co nie są żałosne. Każdy widzi, że ten
                              projekt psuje otoczenie. Abstrahując od wartości architektonicznych samego
                              obiektu, który moim zdaniem nie jest niczym wyjątkowym. Ot zwykły klocek z
                              tarasem i szkłem. Można takich znaleźć miliony. Nic wybitnego, student 1 roku
                              architektury mógłby zaprojektować coś ładniejszego.
                            • spiacy_z_otwartymi_oczami P.S. 04.07.07, 14:08
                              Nie zdziwiłbym się, gdyby był autorem projektu, albo jego bliskim znajomym. Stąd
                              jego "obiektywizm" i twierdzenie, że to wielki projekt:)
                              • Gość: Ian Re: P.S. IP: *.koba.pl 04.07.07, 16:21
                                Drogi Śpiący, strasznie się denerwujesz i stąd pultasz i mieszasz wypowiedzi
                                róznych forumowiczów. Ale młodym rozumkom wiele trzeba wybaczyć. Wybaczm Ci. A
                                budynek niezależnie ot Twoich "światłych" opinii jest bardzo dobry! Trudno
                                osobie niedokształconej tłumaczyc to czego trzeba się uczyć i poznawać przez
                                wiele lat. Wyluzuj!
                                • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: P.S. 04.07.07, 21:24
                                  Nie wiem, kto tu musi wyluzować. Wielki znawco, mistrzu, powierniku jedynej
                                  słusznej wiedzy. Racz mi o wielki powiedzieć, co jeszcze ma mi i innym malutkim
                                  tego świata się podobać. Cóż mamy nazywać pięknym i cudownym, błagamy oświeć
                                  nas. Byśmy nie błądzili w mrokach naszej ignorancji i zabobonów.

Jakie to wygodne zasłaniać się rzekomym znawstwem i twierdzić, ze inni nie są w
                                  stanie pojąć czyjegoś geniuszu. O takich ludziach i tego typu twierdzeniach
                                  pisał już K. R. Popper, jako o żałosnych zabiegach na rozumie.

Dodaje dwa cytaty pewnego Włocha.
                                  "Nie wszystkie pieśni nadają się dla wszystkich. Jednego urzeka taka pieśń,
                                  drugiego inna". Widać ta pieść [budynek] podoba sie niewielu, jakieś tego
                                  powody są.

"Prawdziwa doskonałość możliwa jest tylko w niezliczonym mnóstwie i w
                                  harmonijnie ze sobą zestrojonej różnorodności". - Tu nie ma harmonii.

I na tym kończę z Tobą rozmowę. Bo nie masz żadnych argumentów poza tupaniem
                                  swoim nużką i mówieniem, że Słowacki wielkim poetą był.
                                  • Gość: Ian Re: P.S. IP: *.koba.pl 05.07.07, 20:07
                                    Bredzisz coraz mocniej. Pa!
                                    • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: P.S. 06.07.07, 10:35
                                      Przytłaczająca jest siła Twych argumentów.
    • Gość: erba Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: 87.119.4.* 30.06.07, 16:10
      OBRZYDLISTWO!

Pani Sosińskiej odpowiem, że w PRLu też stawiano betonowe szare koszmarki bo
      tak się wtedy budowało.

Między zabytkową (lub wyglądającą na taką) zabudowę nie wpieprza się
      modernistycznej, bo najbardziej reprezentacyjne miejsca miasta powinny być
      spójne stylowo. Ale wiadomo jak to było, po układach jak zwykle, bo nikt
      normalny by czegoś takiego nie zrobił.
      • nekroskop88 Re: Brzydki jak "Koszałek" 30.06.07, 16:29
        > nie wpieprza się
        > modernistycznej

raczej postmodernistycznej
        • Gość: erba Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: 87.119.4.* 30.06.07, 16:34
          wszystko jedno, to nie ma znaczenia dla meritum
    • Gość: ras Potrzebne konsultacje społeczne IP: *.elpos.net 30.06.07, 20:43
      Jest na to rada, rada przy prezydencie miasta, w której gestii byłoby
      opiniowanie najważniejszych projektów w mieście. Taka rada, może więcej uczynić
      dla rozwoju miasta niż niejedna tłusta dotacja z Unii. Wydaje się, że obecne
      władze miasta są skłonne do przyjmowania takich "obywatelskich" rozwiązań,
      pozostaje pytanie, czy znajdą się obywatele skłonni do uczestniczenia w życiu
      miasta czyli org. pozarządowe delegujące przedstawicieli. Oczywiście, z
      wiadomych przyczyn, posiedzenia musiałyby być bezpłatne...
      • www.zieloni-bialystok.w.pl Re: Potrzebne konsultacje społeczne 01.07.07, 20:57
        alez juz jest spoleczna Miejska Komisja Urnabistyczna - przewodniczacy janusz
        Kaczyński:)
        • Gość: ras Re: Potrzebne konsultacje społeczne IP: *.elpos.net 02.07.07, 15:24
          No właśnie, taka ona i społeczna, społeczeństwo to pan Janusz i reszta rady - z
          nazwy społeczna. Taka instytucja powinna być łącznikiem, między waładzami a
          społeczeństwem, więc musi być jakiś PR, publiczne informowanie o pracach i
          ustaleniach. Teraz to taka rada mądrych głów, o wątpliwych uprawnieniach i
          wątpliwej skuteczności (vide sprawa Koszałka). Poza tym piszę, że nie powinna
          się składać z samych architektów i urzędników...
          • Gość: Ian Re: Potrzebne konsultacje społeczne IP: *.koba.pl 02.07.07, 23:13
            Ras, Kochany! Tobie pomyliła się Komisja Urbanistyczno-Architektoniczna z Radą
            Robotniczo-Chłopską! To już było! I do niczego nie prowadzi!
            Ty juz teraz nazywasz tę szanowną i złożona z kompetentnych ludzi Komisję "radą
            mądrych głów, o wątpliwych uprawnieniach..." Wyobrażasz sobie, że w Komisji
            która opiniuje merytorycznie projekty zagospodarowania przestrzennego miasta
            zasiada chłop, robotnik, kolejarz, lekarz, pielęgniarka...? To byśmy miasto
            nasze urządzili! Tak to nawet za bolszewika nie było!
            Czynnik społeczny z wyboru zasiada w Komisji Planowania Rady Miasta. Startuj w
            wyborach! To ci wolno, no i pojojczyć na forum! Ale rozsądnie.
            A o Astorii niestety Komisja tzw. MKUA nie miała niestety przyjemności sie
            wypowiadać, tu Planista ówczesny zarządzał sam decyzjami. Niech teraz pije
            piwsko.
    • Gość: młody tiaa IP: *.osiedle.net.pl 30.06.07, 22:22
      Zarówno jedno jak i drugie to wielkie g....
      • Gość: koszalek Re: a moje miasto to Bialystok IP: *.207.102-84.rev.gaoland.net 30.06.07, 22:54

www.youtube.com/watch?v=YRlk5yxCCjw
      • Gość: dziurkacz Re: tiaa IP: *.koba.pl 01.07.07, 07:37
        Koszmarek Opałek ?
    • Gość: emigrus Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.popl.cable.ntl.com 01.07.07, 14:04
      podziekowanie Wojtku za celny komentarz. jak zawsze w 10! a recepta na Nowego
      Koszmarka? moze wynajac owego talibom na ambasade? amerykanie puszcza jakiegos
      promienia czy innego scuda i zostanie znowu wolne pole (za stodola). tylko zeby
      sie amerykany nie pomylily, bo rozwala astorie. to moze tak, zrobic donos do
      ameryki ze widziano w austerii (sic) wysokiego chudego faceta z broda. na pewno
      cos zrzuca i sie pomyla o te pare metrow. pan chwalibog to on jakis talib tez
      chyba. nie podobaly mu sie bojary, bo z drewna i wsiurne jakies, zabytki szpecic
      pozwala, jesli calkiem spalic nie moze. dobrze ze nie ma tu glowy buddy sprzed
      1000 lat, bo nasz talib chwalibog tez by wysadzil. ze tez taki artysta ma
      poparcie wladzy. no w polsce nowe wladze lubia nowe budynki. nowe brzydkie
      wladze i nowe koszmarne budynki. tresc i forma i czas. jednosc. tragedia wcale
      nie antyczna. a magistrat? tam siedza, na osi przechodzacej przez palac
      branickich. dalej osiedle Piaski z betonem na 11 pieter. to to sie Talibom
      podoba. w londynie jest naprawde ladniej. i nie chodzi tu o kase. tylko o
      myslenie. nietalibanowe.
    • Gość: FF Brzydki jak "Koszałek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 14:11
      Dziennikarze powinni rozumieć znaczenie słów po polsku, ale to coraz rzadsze:
      nie "spowrzechnieje", tylko "spowszednieje".

Przykładem prawidłowo zrealizowanej przebudowy budynków z otoczeniu obiektów
      zabytkowych są w Białymstoku dwa banki: PKO na Rynku Kościuszki i PeKaO SA na
      Warszawskiej. Ale tego na pewno nie projektowali architekci z Białegostoku. Tu
      po prostu dobrych architektów do tego typu projektów nie ma.

Największa architektoniczna granda w Białymstoku to zabudowa Rynku Siennego.
      Tam to chyba studenci projektowali niektóre budynki, a na pomieszanie styli
      wydawali zgodę ignoranci z magistratu, którzy teraz kazali zakopać fundamenty
      wagi miejskiej.

Inna granda: sądy wybudowane w szczerym polu, plan zrobienia centrum
      kulturalnego na Węglówce, podczas kiedy takich rzeczy nie wyprowadza się nigdy
      z centrum miast.

A Koszałek to gniot najczystszej wody. Bryła dziwna przez ten taras, za wysoki,
      bez smaku, nie pasujący do otoczenia. Czy lepszy od poprzedniego? Nie jestem
      pewien.
      • nekroskop88 Re: Brzydki jak "Koszałek" 01.07.07, 14:26
        > Przykładem prawidłowo zrealizowanej przebudowy budynków z otoczeniu obiektów
        > zabytkowych są w Białymstoku dwa banki: PKO na Rynku Kościuszki i PeKaO SA na
        > Warszawskiej.

Ten na rogu Sienkiewicza i Warszawskiej zaprojektował akurat białostoczanin -
        Janusz Kaczyński ;-)
      • Gość: Ian Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.koba.pl 01.07.07, 21:23
        FF napisał: "a na pomieszanie styli (czy stylów?) wydawali zgodę ignoranci z
        magistratu, którzy teraz kazali zakopać fundamenty wagi miejskiej."
        To że "ignoranci z magistratu" zakopali te gruzy to całe szczęście bo to
        dopiero byłaby poruta: za duże pieniadze publiczne spieprzyć plac i eksponować
        celany gruz!
        "prawidłowo zrealizowanej przebudowy budynków z otoczeniu obiektów zabytkowych
        są w Białymstoku dwa banki: PKO na Rynku Kościuszki i PeKaO SA na Warszawskiej.
        Ale tego na pewno nie projektowali architekci z Białegostoku."
        I tu niespodzianka! Obydwa zaprojektowane przez białostockich architektów:
        pierwswzy przy Rynku - odbudowa po wojnie zaprojektowana przez Jana Krutula i
        modernizacja zaprojektowana przez Krzysztofa Brańskiego, drugi na rogu
        Warszawskiej i Sienkiewicza autorstwa Janusza Kaczyńskiego u którego wówczas
        asystował Mirosław Siemionow (sic!).
        Są w Białymstoku dobrzy architekci! Natomiast służbom architektonicznym i
        planistycznym zwłasza można wiele zarzucić! Architekt zrobi tylko to na co mu
        się pozwoli! Tak więc były planista winien siedzieć cichutko i projektować
        wkąciki nie rzucając sie w oczy wyrwane i załatwione za swojej kadencji
        intratne tematy!

• spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Brzydki jak "Koszałek" 01.07.07, 16:58
      Pani Sosińska mało wie o życiu. Gwarantuje jej, że gdy za 5 lat budynek się
      zestarzeje to białostocczanie będą go uważać za równie wielkie szkaradztwo jak
      stary Koszałek. A jego rozbiórkę za 50 lat wszyscy przyjmą z westchnieniem ulgi.
    • spiacy_z_otwartymi_oczami Bojkotujemy PSS Spolem Chałystok 01.07.07, 17:07
      Może zbankrutują i ktoś to wykupi i przebuduje:)
      • aanneett Re: Bojkotujemy PSS Spolem Chałystok 01.07.07, 18:00

> Może zbankrutują i ktoś to wykupi i przebuduje:)

o nie, ja bez geja żyć nie mogę ;)
    • www.zieloni-bialystok.w.pl a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 01.07.07, 21:14
      a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:)
      oczywiscie Splem chcialo by bylo nowocesnie, bo budynek handlowy ma sie wybijac
      rzucac w oczy z daleka i przyciagac klientów:)
      • Gość: Ian Re: drogi kolego zielony! IP: *.koba.pl 01.07.07, 21:31
        Drogi kolego zielony!
        Daj sobie spokój z recenzjami architektury. Wystarczy, żeście robili bydło przy
        wycinaniu drzew na rynku, budowie marketu na Zielonych Wzgórzach, budowie
        obwodnicy Augustowa czy Wasilkowa. Jesteście jak wrzód na sromie! Nie wiem z
        czego żyjesz i tobie podobni, ale tam gdzie to możliwe będe takich pędził do
        diabła! Bo ich ochrona przyrody i środowiska to sposób na życie i wylewają nad
        nią "krokodyke łzy". Jażeś taki ekolog, to bierz swoich koleżków i foliowy
        worek i zbieraj śmieci na Krywlanach lub dokarmiaj ptaki zima i pilnuj wycinki
        drzew w Zwierzyńcu! A od tego o czym niemasz pojecia fora!
        • Gość: marek2112 Re: drogi kolego zielony! IP: *.csk.pl 02.07.07, 23:03
          dużo krzyku, a mało treści w twojej wypowiedzi; rozejrzyj się i... posprzątaj
          wokół siebie, sam; powodzenia
          • Gość: Ian Re: drogi kolego zielony! IP: *.koba.pl 02.07.07, 23:18
            Drogi marku2112!
            Mam tę cechę, że po sobie sprzątam zawsze sam! I myślę, że w mojej wypowiedzi
            jest jednak trochę treści za to w Twojej za grosz. A za życzenie powodzenia
            dzięki.
        • www.zieloni-bialystok.w.pl zaczne od usunieciIa Iana:) 05.07.07, 15:43
          ZWALCZAJAC PRZYCZYNY A NIE SYZYFOWO SKUTKI ROZPOCZNE OD USUNIECIA TAKICH SMIECI
          JAK IAN, KTORZY DLA PIENIEDZY ŁAMIA PRAWO PRZY SPRAWACH KTORE WYMIENILES

Gość portalu: Ian napisał(a):

> Drogi kolego zielony!
          > Daj sobie spokój z recenzjami architektury. Wystarczy, żeście robili bydło
          przy
          >
          > wycinaniu drzew na rynku, budowie marketu na Zielonych Wzgórzach, budowie
          > obwodnicy Augustowa czy Wasilkowa. Jesteście jak wrzód na sromie! Nie wiem z
          > czego żyjesz i tobie podobni, ale tam gdzie to możliwe będe takich pędził do
          > diabła! Bo ich ochrona przyrody i środowiska to sposób na życie i wylewają
          nad
          > nią "krokodyke łzy". Jażeś taki ekolog, to bierz swoich koleżków i foliowy
          > worek i zbieraj śmieci na Krywlanach lub dokarmiaj ptaki zima i pilnuj
          wycinki
          > drzew w Zwierzyńcu! A od tego o czym niemasz pojecia fora!
      • Gość: MARTINES Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 14:35
        Choć większośc Twoich wywodów to bełkot to jednak tu masz rację. Choć ciężko mi
        to przyznać to zgadzam sie z Tobą. W zasadzie większość nowo budowanych czy
        restaurowanych kamienic w centrum naszego miasta winna być stylizowana na takie
        zabytkowe. Tak jest np. w Elblągu czy też Szczecinie. Tam nowo budowane
        kamienice, biura czy domy handlowe nie większe niż 4-5 kondygnacji tak właśnie
        są budowane.
        • nekroskop88 Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 03.07.07, 15:53
          No ludzie. Te kamienice "stylizowane" w Elblągu, Szczecinie czy Olsztynie
          wyglądają obrzydliwie. Jakiś tam detal z jakiejś tam epoki plus szkło :/
          • Gość: MARTINES Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 16:49
            Jeśli chodzi o te w Elblągu to są super zrobione. Odnaleziono jakies stare
            ryciny i na ich podstawie odbudowano część starych kamienic. Podobnie w
            Szczecinie. Nie mówię że wszystkie ale przynajmniej te w starym centrum.
            • nekroskop88 Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 03.07.07, 17:13
              To mówimy o odbudowie czy stylizacji? ;-)

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=272006&highlight=Elbl%26%23261%3Bg

Może dwie, trzy kamienice są fajne, całość nie powala :/
              Jednak nie ma co porównywać Elbląga do Białegostoku, bo tam buduje się całe
              kwartały takich kamienic, u nas nie ma na to miejsca, ale też taka architektura
              do naszego miasta nie pasuje. A jakoś nie uśmiecha mi się widzieć kiczowatych
              kamienic w stylu "neobarokowym", tak jak ten kościół na wysokim stoczku. Jeśli
              już budować to albo tak jak bank na rogu Warszawskiej i Sienkiewicza albo tak
              jak nowa kamienica na Lipowej.
              • Gość: Ian Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) IP: *.koba.pl 03.07.07, 23:14
                Dziwne, ale zgadzam się z nekroskop88'em. Nic dodać, nic ująć!
              • Gość: MARTINES Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 09:17
                Dzięki za link z fotkami Elbląga. Tak jak wcześniej napisałem poczęści
                podzielam Twoje zdanie żeby restaurować tak jak np. bank pko bp. Ale jesli
                mówimy o tym budynku obok Astori to wolałbym jednak żeby swoja formą był
                stylizowany do tych budynków które tam stoją. A co do tych kwart to u nas też
                sa takie miejsca np. niedługo będzie sporo miejsca w okolicach Młynowej,
                Kijowskiej. Tam maja być wyburzone stare chaty i postawione coś nowego. Boję
                się żeby to nie były bloki mieszkalne takie typowe budowane przez Rogowski
                Dewelopment a na to się zapowiada...Już wolałbym takie kamienice jak te w
                Elblągu.
              • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 04.07.07, 09:50
                Nikt tutaj nie mówi o nowej kamienicy neobarokowej. Ale o czymś co aż tak bardzo
                nie odróżniałoby się od otoczenia. To nawet mogłoby być coś nowoczesnego. Tylko,
                żeby się umiejętnie komponowało z otoczenie.

A co odbudowywanych w Elblągu kamienic to są one stylizowane na renesansowe. Nie
                masz się co obawiać, że takie powstaną w Białymstoku.

P.S. wytłumacz mi jeszcze na koniec, dlaczego styl neobarokowy uważasz za
                kiczowaty??
                • nekroskop88 Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 04.07.07, 10:59
                  I tu się zgadzamy. Pisałem wyżej, że pasuje tam coś nowoczesnego.

> A co odbudowywanych w Elblągu kamienic to są one stylizowane na renesansowe.

Tego renesansu to tam aż tak dużo nie ma :-)

> P.S. wytłumacz mi jeszcze na koniec, dlaczego styl neobarokowy uważasz za
                  > kiczowaty??

Pisałem o stylu "neobarokowym". Neobarok, tak jak i cały historyzm, jest w
                  porządku. Jednak w Białymstoku powstaje ciągle kiczowaty "neobarok" vide
                  Kościół Zmartwychwstania Pańskiego na Wysokim Stoczku. Brak proporcji i detale
                  wyglądające jak z plastiku ;-) Co prawda pierwsze wrażenie ten kościół robi
                  duże i jak pierwszy raz zobaczyłem zdjęcia to się nabrałem. Ale wystarczy
                  popatrzeć dłużej i widać kicz. Ten kościół jest nawet gorszy niż Licheń ;-)
                  • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 04.07.07, 12:14
                    Mi się akurat te z Elbląga średnio podobają, ale nawiązują do tego stylu:
                    www.flickr.com/photos/8622488@N03/525072269/
                    Bryłę mają bardzo zbliżoną.

Co do kościoła na Wysokim Stoczku, to trudno winić samą ideę, za to że architekt
                    schrzanił i nie potrafił oddać strzelistości pierwowzoru, przez co budynek jest
                    bardziej przysadzisty niż oryginał.
                    Co do detali to sie nie wypowiadam.
                  • Gość: Ian Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) IP: *.koba.pl 04.07.07, 16:25
                    Rety nekroskop88, znowu się muszę z Tobą zgodzić w całej rozciągłości! :)
                    • nekroskop88 Re: a wystarczyło zrobić fasade w stylu Astorii:) 04.07.07, 17:08
                      Ale mam szczęście! :-)
    • Gość: Mizget Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: 83.151.32.* 01.07.07, 21:35
      Ten nowy budynek - jego forma- to nieporozumienie.
      Społem zadziałało przeciw sobie- formą budynku i momentem jego remontu.
      Społem musi się teraz zastanowić,
      4-5 hipermarketów powstanie w ciągu kilku-, kilkunastu miesięcy- czy nowa
      inwestycja/e (pewnie paromilionowa) zwróci się szybko? Czy w ogóle się zwróci?
    • Gość: grzes Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: 82.139.179.* 01.07.07, 22:32
      No tak mogło tam powstać WTC(1), z czemmu nie, mógł tam powstać meczet A co,
      szczęście że pan Ch. nie miał tam nic do gadania, dość już jego partaniny,
      którą pokazał "urzędując", czas zakończyć rozmowy z tym człowiekiem, który już
      dawno się wypalił artystycznie - żegnamy panie CH.
      • Gość: gosc Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.man.poznan.pl 04.07.07, 11:27
        Ciekawe
    • Gość: nick.t Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 10:19
      Pasowałby może obok Hortexu na Skłodowskiej, ale nie obok Astorii.
      • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Brzydki jak "Koszałek" 03.07.07, 00:44
        Dokładnie, tylko że niektórzy, może to znajomi architekta zdają się tego nie
        dostrzegać. Żałosne, klapki na oczach=kolesiostwo.
        • Gość: Zenon Re: Brzydki jak "Koszałek" IP: 82.139.157.* 09.07.07, 08:10
          Spioszku! "Dokładnie" to ląduje spadochroniarz. Wyrażaj się po polsku.
          • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: Brzydki jak "Koszałek" 09.07.07, 09:33
            Weź sobie słownik języka polskiego i zobacz definicję wyrazu "dokładnie".
    • zewsi Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 03.07.07, 09:20
      Koszałek nie jest brzydki.
      Według mnie to ładny budynek. Żeby ocenić jego urodę trzeba po prostu
      abstrahować od układu odniesienia (jak powiedział Albert Starski).
      To nie jego wina, że stoi w takim miejscu, w jakim stoi.
      • jdbad Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 03.07.07, 19:54
        Bez wątpienia nie jest to jego wina, bo sam się tam nie zbudował.
        zewsi napisał:

> Koszałek nie jest brzydki.
        > Według mnie to ładny budynek. Żeby ocenić jego urodę trzeba po prostu
        > abstrahować od układu odniesienia (jak powiedział Albert Starski).
        > To nie jego wina, że stoi w takim miejscu, w jakim stoi.
      • Gość: idzikczortu Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 04.07.07, 01:54
        Nie wiem kto to taki ow Albert Starski ale nic bardziej mylnego od przytoczonej
        opinii ponoc jego autorstwa, iz: "...przy ocenie urody budynku nalezy
        abstrahowac od ukladu odniesienia..." (domyslam sie, ze tu chodzi o
        lokalizacje?).
        Budynek zawsze jakos tam wspolgra z otoczeniem gdzie sie go postawi, zas
        zadaniem architekta jest wymyslenie takiej architektury ktora by do tego
        otoczenia pasowala. Owo "dopasowanie" do otoczenia architekt moze wyrazic albo
        nawiazujac do historii miejsca albo harmonizujac swoje dzielo z forma
        otoczenia. Na jednym biegunie znajdzie sie doslowna odbudowa polskich starowek
        w zburzonych wojna miastach a na drugim - monstrum nijak nie pasujace do
        otoczenia, niczym kwiat przy kozuchu.
        • zewsi Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:07
          Albert Starski to kumpel Maksymiliana Paradyza.
          Obaj to miłośnicy hibernacji. :-)
          • nekroskop88 Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:24
            A no przecież! :-)
            Wiedziałem, że to nazwisko jakieś takie znane ;-)
            • aanneett Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:40
              Starski i Chacz, serial kiedyś taki był (nekro nie pamięta, bo nie może) ;)
              • nekroskop88 Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:46
                Nekro zawsze może i coś tam pamięta:-)
                • aanneett Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:47
                  nekroskop88 napisał:

> Nekro zawsze może i coś tam pamięta:-)
                  >
                  >

może i może, ale głowa go boli cały czas ;>
                  • nekroskop88 Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:52
                    Tobie nigdy nie odmawiam. Poza tym koniec OT :-)
                    • aanneett Re: Tytuł artykułu nie jest sprawiedliwy 04.07.07, 08:56
                      zapomniałeś, że ostatnie słowo zawsze należy do mnie ;)
    • aanneett a ten? 04.07.07, 20:05
      fotoforum.gazeta.pl/3,0,729683,2,1.html
      Zestawienie na zasadzie kontrastu - "nowoczesny" budynek wpisany w starówkę,a
      wygląda wporządku ;) jak się chce, to mozna znaleźć odpowiednią bryłę.
      • Gość: jdbad Re: a ten? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 05.07.07, 09:13
        Wcale nie takie piękne.

aanneett napisała:

> fotoforum.gazeta.pl/3,0,729683,2,1.html
        > Zestawienie na zasadzie kontrastu - "nowoczesny" budynek wpisany w starówkę,a
        > wygląda wporządku ;) jak się chce, to mozna znaleźć odpowiednią bryłę.
        >
      • nekroskop88 Re: a ten? 05.07.07, 09:42
        a u nas - tada!:
        images25.fotosik.pl/17/4f442ebc892d831d.jpg
        (zdjęcie d_Aniela ze Skycrapercity)
        • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: a ten? 05.07.07, 10:02
          Jest za wysoki jak na mój gust i zbyt przytłacza okoliczne budynki.
          Przeglądałem zdjęcia starówki Wilna. Pamiętam, ze w pobliżu ratusza był taki
          budynek z fasadą frontową ze szkła, w środku był sklep Rifi, czy jakoś tak a na
          górze chyba kasyno. Tylko, ze budynek ten, nie przytłaczał budynków sąsiednich i
          dlatego zdecydowanie bardziej tam pasował.

Poza tym gdy tak oglądam nowego Koszałka to ciągle mnie zastanawia, gdzie
          niektórzy widzą niesamowitość tego obiektu. Czyżby to ta nowatorska prostokątna
          bryła ze schodkowo ściętym frontem?? Może to niesamowicie oryginalny pomysł
          oszklenia fasady frontowej?? A może nieznany od czasów rzymskich taras??
          • Gość: jdbad Re: a ten? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 05.07.07, 10:18
            To na pewno ten taras;)
            • Gość: MARTINES Re: a ten? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 11:18
              Budynek sam w sobie nie jest brzydki ale w tym miejscu pasuje tam jak krowie
              siodło...Szkoda bo można było tam postawić coś co by komponowało się w Astorią
              i Zbrojownią (budynek archiwum miejskiego) i byłby taki ładny ciąg aż do
              Kościoła Farnego...W innym miejscu ten Koszałek wyglądał by całkim całkim bo ma
              nowoczesny kaształ i rozwiązania ale tam...No cóż szkoda słów.
              • buntownik.z.wyboru Re: a ten? 05.07.07, 11:40
                może wnętrze wszystko wynagrodzi ;)
                • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: a ten? 05.07.07, 12:16
                  Akurat wnętrze jest tu najmniej istotne.
                  W środku ściany mogą być pokryte teflonem, kruszonym diamentem, albo stiukami w
                  stylu Kościoła PiP w Wilnie. Nie ma to żadnego znaczenia i zmieni faktu, że
                  budynek do otoczenia nie pasuje.

Co do twierdzenie, że budynek jest stosunkowo ciekawy, to owszem może i w innym
                  otoczeniu prezentowałby się dobrze. Jednak twierdzenie niektórych forowiczów, że
                  jest to dzieło sztuki niedocenione, przez malutkich współczesnych, jest mocno
                  naciąąąąąąąąąąąąąąąąagane.
              • inks Re: a ten? 06.07.07, 16:27
                Ten, kto zatwierdził taki projekt architektoniczny...Kiedyś była taki ładny
                miejski zakuwania w dyby na rynku miejskim i obrzucania jajkami.Może by tak
                odrestaurować taką instytucję?
                • spiacy_z_otwartymi_oczami Re: a ten? 06.07.07, 18:27
                  Jeśli idzie o dyby to jest fajny pomysł. Taki dla turystów i dla białostoczan.
                  Mogliby sobie robić zdjęcie w dybach na tle ratusza.
    • Gość: Ja z Bojar Brzydki jak "Koszałek" IP: *.csk.pl 05.07.07, 18:30
      Ten koszmar budowlany w tym zabytkowym miejscu winien być rozebrany . Z okien
      dawnego kina :Studio", obecnie siedziba m.in. jakiegoś Biura Podróży nad byłym
      empikiem na rogu ul. Sienkiewicza i Rynku Kościuszki widać jak szpeci toto,
      zniekształca piękną strzelistą bryłę kościoła farnego, a także niczym wrzód
      wrasta, przytłacza socrealistyczną architekturą jakby żywcem zerżniętą z
      pobliskich zorowskich bloków sympatyczny, barokowy,piętrowy budynek z
      mansardowym, łamanym dachem i portalem z balkonikiem cieszący oko nieśpiesznego
      przechodnia. Ten architekt, wybraniec prezeski PSS Społem powinien projektować
      obory, nigdy "plomby" nawet w takiej, jak Białystok, dziurze.
      • inks Re: Brzydki jak "Koszałek" 06.07.07, 18:44
        Ale ja rozumiem, że żeby warunkiem otrzymania pozwolenia była akceptacja
        projektu przez Urząd Miasta. Tych dyb powinno być chyba więcej niż 1-dna sztuka...
    • inks Re: Brzydki jak "Koszałek" 06.07.07, 18:51
      Pamietam, ze kiedy przystępowano do tej "modernizacji" Koszałka- zanim jeszcze
      ruszono choćby jedną cegłę przez media przetoczyła się króciutka debata na ten
      temat. Już wtedy było wiadomo, że projekt kompletnie nie jest zharmonizowany z
      zabytkowym otoczeniem ( a propos postu wcześniej- MPIK to nic innego niż dawna
      kamienica " Pod Łosiem").Był to doskonały moment żeby ten projekt przerobić,
      zmodyfikować... Przecież musiał go zatwierdzać i plastyk miejski i konserwator
      zabytków i wiedzieli, że to będzie " Koszmarek". A konserwator zabytków?-chyba
      ten sam, który chce zakopać fundamenty wagi miejskiej bo nie ma wiary w
      nowoczesne technologie produkcji szkła, którymi można by je przykryć...
    • Gość: PRL Brzydki jak "Koszałek" IP: *.koba.pl 16.07.07, 11:07
      Największy potworek w centrum miasta z kupą betonu i szkła. Agdzie byli
      projektanci. WSTYD!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka