Gość: bernard IP: 62.88.128.* 23.06.03, 12:30 Serdeczne gratulacje!!! "Wskazuje Bialorusinom droge do zachowania wlasnej tozsamosci i do bliskosci z Polakami - z laudacji na czesc Laureata npisanej przez Jacka Kuronia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Auchan z RM Re: Sokrat Janowicz - nagroda im. Andrzeja Drawic IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 12:44 A kto to ten Sokrat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja z Bojar Re: Sokrat Janowicz - nagroda im. Andrzeja Drawic IP: *.cs.bialystok.pl 24.06.03, 11:44 Wskazuje Bialorusinom droge do zachowania wlasnej tozsamosci i do bliskosci z Polakami Dobre sobie. To zapewne Michnik u kumpla Kwaśniewskiego wystarał się o tę nagrodę, żeby zatrzeć gaffę,jaką popełnił przed trzema laty,gdy usytuował "białoruskiego pisarza Sokrata Janowicza" w ...Mińsku. Potem nie chciał prostować. A sam S. Janowicz nazywający siebie pisarzem białoruskim - chociaż swoją białoruskość odkrył w polskiej szkole średniej, a ugruntował na filologii polskiej (bo mówił "po swojemu"),określający Białorusinów - tłuszczą Łukaszenki,a mnie białostoczanina przezywający- "białostockim Polakiem" dobrze wie, od lat, gdzie leżą konfitury.Kiedyś sięgł po nie grubym,chłopskim nawykłym do dłubania w nosie paluchem ukradkiem, po cichu (cisze budiesz, dalsze jediesz), potem ,gdy można było coraz więcej, zaczął robić za Pytie i udowadniać, że my wszyscy (ha,ha,ha!) Białorusy. Janowicz ma się tak do Drawicza jak Syczewski (prezes BTSK )do Busha:tamci pisarze,ci politycy... Biedny Drawicz, na co Mu przyszło.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Sokrat Janowicz - nagroda im. Andrzeja Drawic IP: *.retel.pl 29.06.03, 20:02 Gość portalu: Ja z Bojar napisał(a): > A sam S. Janowicz nazywający siebie pisarzem białoruskim - chociaż swoją białoruskość odkrył w polskiej szkole średniej, ... ---> A co w tym dziwnego? Przecież gdzies i kiedyś przychodzi ten moment! > ... a ugruntował na filologii polskiej (bo mówił "po swojemu") ... ---> "po swojemu", w Jego wypadku po białorusku. To jeszcze nie podstawa, żeby uważać się za innego, przecież wszyscy Polacy tak mówią. > (...) a mnie białostoczanina przezywający- "białostockim Polakiem"... ---> taka ideologia, jak wiele uproszczeń, ale wciąż ile w nich prawdy :))) > ... dobrze wie, od lat, gdzie leżą konfitury.Kiedyś sięgł po nie grubym,chłopskim nawykłym do dłubania w nosie paluchem ... ---> Ty, białostoczaninie, przezywasz sie gorzej niż tego palucha właściciel. dziecinada. > ... ukradkiem, po cichu (cisze budiesz, dalsze jediesz), ... ---> Opowiedz mi o tym , bo bardzo ciekawi mnie ten wątek życiorysu Janowicza. > ... potem ,gdy można było coraz więcej, zaczął robić za Pytie i udowadniać, że my wszyscy (ha,ha,ha!) Białorusy. ... ---> Po pierwsze, na Pytię się nadaje, ale nie o to tu chyba chodzi. Jak nazwie białostockim Polakiem, źle, Białorusem, jeszcze gorzej. Was tam w welikum horodi to nie zadowolić! Zresztą, coś mi się wydaje, ze Sokrat mało sobie robi z dyskusji "maluczkich" o nim. Ale dyskutować można. Jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawka Karczagin Re: Sokrat Janowicz - nagroda im. Andrzeja Drawic IP: 1.2.4.* 25.06.03, 09:57 Trzeciorzędna nagroda dla czwartorzędengo pisarza. ale poprawna politycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard Re: Sokrat Janowicz - nagroda im. Andrzeja Drawic IP: 195.17.87.* 27.06.03, 12:11 Radzilbym przeczytac Sokrata Janowicza, pozniej mozemy sobie podyskutowac Bernard PS Dorzucam tez do lektury dzielo Jurija Druznikowa o Pawca Korczaginie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sokrat Janowicz - nagroda im. Andrzeja Drawic IP: 213.216.66.* 27.06.03, 12:19 Gość portalu: bernard napisał(a): > Radzilbym przeczytac Sokrata Janowicza, pozniej mozemy sobie podyskutowac > > Bernard > > PS Dorzucam tez do lektury dzielo Jurija Druznikowa o Pawca Korczaginie Dla mnie Sokrat Janowicz to postać kontrowersyjna. Czasami jak czytam jego wypowiedzi to nic tylko przyklasnąć a w chwilę później wpada mi w ręce taki tekst, że po prostu ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oscarCHEN Re: Sokrat Janowicz - nagroda im. Andrzeja Drawic IP: *.ap.edu.pl 27.06.03, 12:49 I znowu SWOI, nominowani przez SWOICH dają nagrody SWOIM w SWOIM gronie!!!! Identikes, jak z Oskarami. Marlon Brando wiedział kiedyś, co mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawka Karczagin Re: Sokrat Janowicz - nagroda im. Andrzeja Drawic IP: 1.2.4.* 27.06.03, 13:33 Gość portalu: bernard napisał(a): > Radzilbym przeczytac Sokrata Janowicza, pozniej mozemy sobie podyskutowac > Bernard > PS Dorzucam tez do lektury dzielo Jurija Druznikowa o Pawca Korczaginie Myslisz, ze masz monopol na czytanie Janowicza ...zreszta jezeli czytales tak samo uwaznie ksiazki Janowicza jak Druznikowa to wcale sie nie dziwie, ze piszesz pierduly... Ja o Pawce wiem wszytsko a Tobie pomyli sie on z Pawlikiem Morozowem tez zacnym produktem komunistycznej porpagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OscarCHEN Re: Sokrat Janowicz - nagroda im. Andrzeja Drawic IP: *.ap.edu.pl 27.06.03, 12:50 ...wręczajac naturalnie...SWOJskĄ Nagrodę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Auchan z RM Re: Sokrat Janowicz - nagroda im. Andrzeja Drawic IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 13:41 Gość portalu: OscarCHEN napisał(a): > ...wręczajac naturalnie...SWOJskĄ Nagrodę :))) Po prostu wszystko zostaje w rodzinie, białorusofile się cieszą, Łukaszenka umacnia demokrację, Syczewski stawia ją za wzrór, TVB pokazuje relacje itd. Koło się kręci, wszyscy są zadowleni! Tak trzymać!!! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś