Dodaj do ulubionych

Symbol Białegostoku

IP: 195.94.199.* 10.07.03, 15:07
Co jest dla Was symbolem Białegostoku? Nie chodzi mi o herb, godło, ani
raczej o Pałac Branickich (choć tu dopuszczam polemikę). Dla mnie jest To
chyba Fara (z budowli), Metro (z klubów) i zieleń (z zieleni). I podoba mi
się to, że wokół miasta są blisko lasy, można tam szybko i łatwo dojechać.
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • alex.4 Re: Symbol Białegostoku 10.07.03, 15:10
      zieleni jest dużo, ale to chyba jeszcze za mało aby uznać to za symbol
      Fara, jeśli chodzi o budynki to raczej jednak Pałac Branickich :) i kościół
      Rocha.
      A może powinno się wypromować jakiś uniwersalny symbol. Bruksela ma swojego
      mannekin piis, Warszawa syrenkę, to może Biały ma swoje praczki
      Pozdr
      • Gość: kara Re: Symbol Białegostoku IP: 195.94.199.* 10.07.03, 15:20
        Praczki praczkami, ale mało kto je zna. To już lepiej kościół Rocha, jest
        widoczny z większości miejsc w mieście (przynajmniej w centrum; tylko proszę
        się nie czepiać szczegółów).
        Za to miasto ma nieszczęście do fontann. Bo oprócz tej koło Pałacu reszta to
        paskudy. Kawał zabetonowanego placu i raptem kran z wodą. Phi.
        • Gość: mgd3 Re: Symbol Białegostoku IP: 195.205.152.* 10.07.03, 15:40
          Gość portalu: kara napisał(a):

> Za to miasto ma nieszczęście do fontann. Bo oprócz tej koło Pałacu reszta to
          > paskudy. Kawał zabetonowanego placu i raptem kran z wodą. Phi.

Mi osobiście się podoba ten kawał wybetowanego placu z kranami z wodą na placu
          przed teatrem. Nawet sporo bardziej mi się podoba, niż ta obok pałacu :-)
          • Gość: kara Re: Symbol Białegostoku IP: 195.94.199.* 10.07.03, 15:46
            Faktycznie o tej fontannie przy teatrze zapomniałam. Mówiąc o paskudnych miałam
            na myśli tę koło ratusza i tę na Białówny. A ta w Branickich wieczorami jest
            ślicznie podświetlona. Kiedyś miałam z nią przygodę: w czerwcu po egzaminach
            poszlismy ze znajomymi oblać sesję do parku. Po kilku piwach kolega zaczyna
            nerwowo patrzeć w stronę fontanny. Nie wiedzieliśmy o co chodzi, ale patrzę,
            mam jakieś omamy wzrokowe. Około 10 młodych par (w sukniach ślubnych itd.)
            tańczy sobie koło fontanny. Stwierdziłam, że już więcej nie piję. Ale okazało
            się, że to różni ślubowicze przyjechali robić zdjęcia :)
            • alex.4 Re: Symbol Białegostoku 11.07.03, 10:50
              fontanna przed Antraktem ( :)) jest fajna, choc rzeczywiście przydałoby się
              wiecej fajnych fontan...
              Pozdr
    • ormond Re: Symbol Białegostoku 10.07.03, 15:16
      Ratusz jest tez dosyc dobry w tym wzgledzie... os sw. Roch - Fara.
    • Gość: kara Re: Symbol Białegostoku IP: 195.94.199.* 10.07.03, 15:29
      A może kiszka ziemniaczana w postaci symbolu niematerialnego?
      Można zrobić mistrzostwa świata w jedzeniu kiszki, hihi...
    • Gość: Pasibrzuch Re: Symbol Białegostoku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 15:36
      To ja coś z innej beczki.

Zgłaszam na symbol Białegostoku watachy zagranicznych sprzedwców którzy już na
      dworcu witają wszystkich przyjezdnych słowami: "Пан! Что хочете? Спирт,
      цигареты, водка! Берите Пан, очень хороший спирт!"

===
      pasi.brzuch.w.interia.pl/pasibrzuch.gif
      • alex.4 Re: Symbol Białegostoku 11.07.03, 10:58
        Ratusz jest zbyt mało reprezentacyjny i przypomina ratusze innych miast (a
        raczej miasteczek). Ale kościół Rocha ma wszystkie cechy symbolu.
        - widać go z każdego miejsca centrum
        - ma ciekawą formę architektoniczną
        - to nie jest banalna budowla
        - we wszystkich encyklopediach i tego typu wydawnictwach widnieje jego zdjęcie
        przy hasłach Białystok
        Pozdr
        • mgd3 Re: Symbol Białegostoku 11.07.03, 11:17
          A propos Rocha - czy tam jest jakiś taras widokowy? Bo wydaje mi się że nic
          takiego nie istnieje, a w przewodnikach (np. Pascal'a), jest opis, że z wieży
          rozciąga się piękny widok na cały Białystok. :-)
          • alex.4 Re: Symbol Białegostoku 11.07.03, 11:49
            To byłby dobry pomysł, trzeba szukać atrakcji turystycznych w Białym, aby
            wiecej osób przyjeżdzało tu..... i zostawiało swoje pieniądzę :)
            Pozdr
            • mgd3 Re: Symbol Białegostoku 11.07.03, 12:03
              No tak... ale w danej chwili, jakby taki człowiek przyjechał np. z podanym
              przeze mnie w przykładzie przewodnikiem Pascala... No i co? Wysiada na dworcu
              PKP (pierwszy minus :-) ), szuka jakiegoś wejścia na wieżę, w celu obejrzenia
              panoramy miasta (drugi minus), no i jeszcze ... hmmm... bo ja wiem... mógłby
              chcieć zobaczyć drewniany meczet w Kruszynianach (opisany jako okolice B-
              stoku) :-), a wiec spróbować znaleźć jakiś transport do wioseczki aż za
              Krynkami (tak myślę, że to trzeci -), gdzie zastałby zamknięty na głucho
              meczecik, i żywego ducha nigdzie w pobliżu (tak to wyglądało jak tam byłam). :-)
              Że już nie wspomnę o braku jakiejkolwiek informacji turystycznej, noclegach dla
              normalnych, nie za bogatych turystów (zakładam, że nie każdy się w Gołębiewskim
              np. zatrzyma), itp... Ech... Trochę pracy trzeba by władować w przekształcenie
              Białego w centrum turystyczne :-)
              • alex.4 Re: Symbol Białegostoku 11.07.03, 12:06
                Masz rację. Władze Bialegostoku powinny pomysleć o promocji turystyki. Pewne
                instytucje mogłyby to wspomóc. W sumie czy Białostoczanom nie było by fajnie
                poogldać panoramę Bialego z Rocha?
                Pozdr
    • gwiezdny.zalogowany Re: Symbol Białegostoku 11.07.03, 12:19
      Ostrożnie z tym kościołem jako symbolem. To jest symbol bądź co bądź religijny
      i nie zapominajcie, że co jak co ale właśnie w Białym nie wszyscy są jednego
      wyznania.

Jeśli chodzi o taras widokowy w kościele Rocha to najwygodniej chyba byłoby
      zapytać się proboszcza jak wygląda sytuacja. Gdzieś już o tym czytałem, że tam
      się da wejść tylko trzeba uzyskać właśnie zgodę proboszcza. Nie mogę sobie
      jednak przypomnieć kto to pisał.

Dla mnie symbolem jest jednak Pałac z otaczającym parkiem. No i Ratusz na
      Rynku. Pamiętajcie, że Białystok jest jednym z naprawdę niewielu miast, gdzie
      rynek miejski wokół ratusza miał kształt trójkąta a nie kwadratu (!!!)
      • alex.4 Re: Symbol Białegostoku 11.07.03, 13:12
        Ale czy uznanie że symbolem maista jest budynek sakralny ma jakieś skutki?
        Przecież liczy się, że budynek jest rozpoznawalny, a nie to czym jest. We
        Florencji symbolem jest katedra. W Rzymie koloseum i bazylika Piotra. Symbolem
        Paryza jest wieża Eiffla ale i Luwr. A przecież z tego powodu nikt nie uważa że
        we Francji powinna wrócić monarchia?
        Pozdr
    • Gość: Ja z Bojar Re: Symbol Białegostoku IP: *.cs.bialystok.pl 11.07.03, 17:33
      "Symbolem" Białegostoku (skoro tak się upierasz), współczesnym, dla
      współczesnych jego kilkunastoletnich mieszkańców, neofitów , neointeligentów
      jak ich w znacznej częsci mamusie i tatusie z rodowodem chłoporobotniczym mogą
      być te , wymienione przez Ciebie humbugi, ale synom i córom ojców i matek,
      dziadków i pradziadków,jest uczciwość,rzetelność, sumienność,życzliwość
      (*bezinteresowna) dla każdego człowieka. Oczywiście uprzesz się, powiesz - co
      ma piernik do wiatraka, a cechy białostoczan (b i a ł o s o c z a n człowieku)
      do symboli, jakie Ci się skojarzyły. Gdybyś był białostoczaninem, to byś
      wiedział, że białostoczanie zapełniali ( i zapełńiają nadal) chałupiny kryte
      dachówką, z kominami plującymi szaroburym dymem latem, wiosną zimą, a Ci
      szukający symbolów mieszkają już nawet nie u b l o k ó w.Oni mają swoje
      willje. Poniał..?
      • ormond Re: Symbol Białegostoku 11.07.03, 17:39
        Zdawaloby sie, ze to o czym piszesz jest uniwersalne, a nie tylko bialostockie.
        Wszedzie - w kazdym zakatku swiata -ludzie na pewnym poziome sa uczciwi,
        rzetelni, sumienni itd... Nie sadze aby akurat w tej dziedzinie Bialostocczanie
        wiedli prym pierszenstwa, przynajmniej na tyle, aby te cechy byly symbolem
        miasta nad Bialka.

> dziadków i pradziadków,jest uczciwość,rzetelność, sumienność,życzliwość
        > (*bezinteresowna) dla każdego człowieka. Oczywiście uprzesz się, powiesz - co
        > ma piernik do wiatraka, a cechy białostoczan (b i a ł o s o c z a n
        człowieku)
        • alex.4 Re: Symbol Białegostoku 12.07.03, 14:07
          twierdzenie, ze symbolem miasta może byc rzetelność to pyszałkowatość...
          wszędzie ludzie są rzetelni. Zresztą cechy charakteru danej populacji nie
          istnieją. Każda populacja skłąda się z rzetelnych pracusiów i leni, złodziei i
          ludzi inteligentnych.... Poniał...
          POzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka