IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 15.02.01, 22:51
Pojawiły się wiadomości, że na suwalszczyźnie powstanie sieć wiatraków, czyli nowoczesne elektrownie wsparte starą techniką. Niby fajne, ekologiczne, ale... Czy konstrukcja ze stali i blach nie zaniczyści naszych widoków? Minie kilka lat i ludzie będą opowiadali, że suwalszczyzna kojarzy się im z nowoczesnością, a nie ekologią. Czy tak musi być?
Obserwuj wątek
    • Gość: suwalek Re: Wiatraki IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.08.01, 19:36
      Mnie się wydawało, że wiatrak to jedna z najczystszych form pozyskiwania
      energii, więc jakie obawy o nasz klimat? O krajobraz? Myślę że wiatraki mają
      swój urok, a wątpię zeby pojawiło sie ich tyle, żeby wszędzie zawadzały swoim
      widokiem. To tak jak słupy energetyczne, czy anteny GSM. Pojawiły się, postały,
      a teraz stanowią element krajobrazu. A wiatraki wyglądają imponująco,
      przynajmniej te, które ja widziałem.
      • Gość: wolfgang Re: Wiatraki IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.01, 21:32
        wiatraki na rowelskiej ostatnio staly dwa
        piknie to to wyglada,naprawde piknie
        ale pytalem sie miejscowego: ponoc ma tam stac wiatrakow 20(dwadziescia!)
        czy to zanieczysci krajobraz czy nie...smiem twierdzic,ze tak
        • Gość: Mia.. wiatraczki IP: 192.168.1.* / *.suwalki.sdi.tpnet.pl 08.09.01, 15:53
          zanieczysci?och,skad. nie dosc ze spadnie koszt pozyskiwania energii, to jeszcze w niektorych
          miejscach ujrzymy sliczne wiatraczki - sa np. w Prudziszkach. Wielokrotnie odwiedzalam Holandie -
          taki widok jest naprawde fantastyczny, a i tego jest dosyc niewiele. w dodatku umiejscowienie - wsrod
          zieleni etc. - daje calkiem niezly efekt. Po coz narzekac,kiedy dzieje sie dobrze?
          • Gość: wolfgang Re: wiatraczki IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.01, 00:13
            to juz pisalem
            czy 20 wiatrakow na rowelskiej to nie za duzo
            zwlaszcza ze stawiamy na dziewicz przyrode u nas !
            a nie srednioprzeksztalcone tereny
            maja byc maloprzeksztalcone !
            • Gość: Mia.. Re: wiatraczki IP: 192.168.1.* / *.suwalki.sdi.tpnet.pl 07.10.01, 14:57
              a widziales zeby ktos u nas na cokolwiek stawial?
              tu sie nic nie dzieje, to miasto ten region pustoszeje..co nam z kilku rodzin
              warszawiakow, ktorzy na nasza suwalszczyzne zabladzili? zreszta.. i tak znajada
              tu tylko zimne domki-kurniki na gawrychach albo inne tego typu atrakcje.
              niech chociaz mieszkancom sie zyje taniej.
    • Gość: Kazik Re: Wiatraki IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 27.09.01, 16:24
      Niby minęło trochę lat, niby współcześni Don Kichoci przesiedli się na Hondy
      (jak u Hanuszkiewicza), ale duszę maja tak samo czystą jak tęsknota do pieknej
      Dulcynei z Toboso. A że przy okazji będzie prąd toż to dodatkowy plus! A z tą
      ekologia to ogromne nieporozumienie. Jeśli każda budowla albo nic postępu
      bedzie wywoływać tyle animozji to może wrócimy do czasów jeszcze wcześniejszych
      i zaczniemy chodzić w skórach i nago. Czasu i zmian nie mozna zatrzymać, czy
      sie komuś chce czy nie musi to zrozumieć. Nawet ja przesiadłem się na
      samochód.Nie można pluć pod wiatr! Efekt tego znajdziemy na sobie samym, inni
      tylko wzruszą zamyślonymi ramionami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka