Gość: dziecko komucha Re: 1-majowy smród IP: *.koba.pl 30.04.08, 13:11 Ciekawe co Jaruzelski powie przez megafon w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: 1-majowy smród IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 30.04.08, 13:17 A co ten jaruzelski może powiedzież,moim zdaniem obawiam sie że moze powtórzyc to samo co w roku 1981.13 grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziecko komucha Re: 1-majowy smród IP: *.koba.pl 30.04.08, 13:32 Na pewno przemówienie będzie wspaniałe i wszyscy będą wiwatować na część Jaruzelskiego. Będą oklaski i okrzyki zachwytu. Kobiety będą mdlały, a dzieci będą wniebowzięte. Nie ma to jak przemówienie towarzysza Wojciecha. Zawsze cały rok na nie czekam i jeszcze nigdy się nie zawiodłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jukas Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 14:37 rzeczywiście smród ..jak fałszywe baki poszczają takie dzieci.I w dodatku sie puszą mądrością wygrzebana na śmietniku. Myślisz żeś taki "mądrala" jesteś po prostu pospolity obornik.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziecko komucha Re: 1-majowy smród IP: *.net.pl 01.05.08, 16:36 "Pospolity obornik"? Co za obelga. Ale żeś mnie obraził. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: 1-majowy smród 01.05.08, 10:17 Pewnie chciałbyś też dowiedzieć się co zrobiłby w 1981r. Breżniew (raczej zrobiłby to nic nie mówiąc). Rozumiem tą niespełnioną nigdy potrzebę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomian Re: 1-majowy smród IP: 195.47.201.* 02.05.08, 15:10 Nic by nie zrobił. To już dawno zostało omówione i uzasadnione, a więc nie będę się nad tym rozwodził. Do apologetów generała to nie dociera, ale cóż na to począć. Ono po prostu nie pojmują, że można być aż taką kunkatorską świnią i postawić interes własny ponad dobrem narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: 1-majowy smród 01.05.08, 10:36 W 1981 roku rządzący Polską komuniści wprowadzili stan wojenny ponieważ obawiali się konkurencyjnej komunistycznej organizacji zwanej "Solidarnością" powstałej za amerykańskie pieniądze. DLA TYCH CO NIE WIEDZĄ: WOJCIECH JARUZELSKI TO PRAWDZIWY POLSKI SZLACHCIC Z ZIEMI ŁOMŻYŃSKIEJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziecko komucha Re: 1-majowy smród IP: *.koba.pl 01.05.08, 11:31 Zaraz szlachcic. Zwykły chłop pańszczyźniany. Granatem od pługa kiedyś oderwany. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: 1-majowy smród 01.05.08, 11:34 www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/zyciorys1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziecko komucha Re: 1-majowy smród IP: *.koba.pl 01.05.08, 11:41 Kto by tam wierzył sfabrykowanym życiorysom. Ważne, że wygłasza niezwykłe przemowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziecko Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 11:53 Czy Ty też masz sfabrykowany życiorys? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziecko komucha Re: 1-majowy smród IP: *.net.pl 01.05.08, 16:20 A znasz jakąkolwiek wersję mojego życiorysu, że tak ni z gruchy ni z pietruchy pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawca Historii Re: 1-majowy smród IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.05.08, 16:39 Niezwykły przemowy to on wygłaszał ale w amoku pijackim,spójrzcie na jego przepity pysk.Flagą 1 Majową po tym łysym łbie przy....olić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Login Re: 1-majowy smród IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.05.08, 16:24 Taki on i szlachcic ,co cegłą po tym ślepym łbie od robotnika oberwał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranny przez bydle Re: 1-majowy smród IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.05.08, 16:30 Nie zapomnijcie przed willą na ul.Ikara 15 (Mokotów)Warszawa,dla kata i oprawcy narodu polskiego zapalić znicze za tych których wykończył ten ślepy okularnik. Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: 1-majowy smród 02.05.08, 14:45 Gdyby nie ten okularnik możliwe że twoi rodzice karczowaliby gdzieś nad Bajkałem tajgę. Odpowiedz Link Zgłoś
gerwazjusz Re: 1-majowy smród 03.05.08, 23:37 10elektryk10 napisał: > Gdyby nie ten okularnik możliwe że twoi rodzice karczowaliby gdzieś > nad Bajkałem tajgę. Kłamliwa komunistyczna propaganda. Dziś już historycy nie mają wątpliwości, że sowiecka doktryna obronna przejęta jeszcze od carów, zabraniała działań na dwóch frontach a w tym czasie przecież przegrywali w Afganistanie. Tak więc zrobili to rękoma Jaruzela, Urbana i innych zdrajców. Nie na darmo Jaruzel dostał od sowietów najwyższe odznaczenie państwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: 1-majowy smród 04.05.08, 13:02 W 1956 rosjanie byli (co prawda nieformalnie) zaangażowani w konflikt koreański, a w 1968 w wietnamski. Jakoś im to nie przeszkodziło. Poza tym armii "zaprzyjaźnionych" było trochę więcej niż rosyjska, więc to nie takie proste, jak ci się wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: 1-majowy smród IP: *.elpos.net 04.05.08, 14:54 Dobrze również mieć na uwadze, że lata osiemdziesiąte, to kryzys gospodarczy ZSRR, a Polska niekoniecznie pod każdym względem musiała być porównywalna z Czechosłowacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekk Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 16:39 Moim zdaniem sowieci by z całą pewnością weszli, ale dopiero wtedy, gdyby powstał w Polsce niekomunistyczny rząd tak, jak było w CSRS i na Węgrzech. W 1956 sowiecka gospodarka wcale nie była kwitnąca. Czy w ogóle można mówić, ze kiedykolwiek w ZSRR nie było kryzysu gospodarczego? Tam był permanentny kryzys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J07 Re: 1-majowy smród IP: *.nycmny.east.verizon.net 05.05.08, 14:50 No i po 1- majowym smrodzie.Oredzie premierowskie z "wystajacym pa- lcem" wysluchalismy,uwaznie i mniej uwaznie,a inni mieli to w"glebokim powazaniu"- teraz czas na przejscie do "normalnosci". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekk Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 20:16 "No i po 1- majowym smrodzie." A gdybyś wcześniej wyprał skarpety nie miałbyś całego tego ambarasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J07 Re: 1-majowy smród IP: *.nycmny.east.verizon.net 06.05.08, 03:56 Codziennie kupuje nowe.- Szkoda mi czasu na pranie. Uzywane wyrzucam do kosza,ale jezeli podasz mi swoj adres,to ci wysle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: 1-majowy smród IP: *.elpos.net 05.05.08, 19:29 W 56 ZSRR nie skłaniał się ku rozpadowi, a w latach osiemdziesiątych owszem i to z zauważalnym (być może uszło to twojej uwadze) skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekk Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 20:11 Być może uszło z kolei twojej uwadze, że sytuacja z lat 1981-1982 była radykalnie odmienna od sytuacji z lat 1987-1988, ponieważ Reagan nasilił wyścig zbrojeń przede wszystkim w latach 1983-84, co było główna (choć nie jedyną) przyczyną kryzysu ZSRR. No chyba, że uważasz, że 1981 i 1989 rok to to samo. W gospodarce i polityce to całkiem sporo. Najprawdopodobniej jednak jak zwykle dokonujesz typowej dla ciebie lingwistycznej manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: 1-majowy smród IP: *.elpos.net 05.05.08, 21:18 Może tu więcej przeczytasz o kryzysie w ZSRR. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=79001266&a=79129460 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekk Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.08, 21:59 Natomiast po 1984 (bo wtedy, sprawdziłem, uruchomiono program gwiezdnych wojen) gospodarka radziecka zaczęła się naprawdę rozsypywać i wtedy właśnie zaczęły się wewnętrzne ruchy zmierzające w ostateczności do rozpadu ZSRR. Nie w 1981 ani nawet w 1982 roku. I łapanie mnie za słówka niczego tu nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: 1-majowy smród IP: *.elpos.net 05.05.08, 22:46 W każdym razie chciałem podkreślić, że wtedy Ruscy mieli dość innych problemów i nie sądzę, że zdecydowaliby się na interwencję zbrojną. Zapewnienia podłego generała, że było inaczej, są mało wiarygodne. Gwiezdne wojny, owszem, wyniszczały gospodarkę, ale chyba nie miały na nią takiego wpływu, jak eksport komunizmu na cały świat. Poza tym sam system o tym w dużej mierze przesądził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekk Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 08:19 Pozwolę sobie zakończyć wywód. Są dwie osobne kwestie: - stan wojenny został wprowadzony, ponieważ jaruzelski chciał utrzymac się u władzy, a jakieś wytłumaczenie musiał znaleźć, - jestem jednak przekonany, że gdyby czerwoni w Polsce stracili władzę i powstał niekomunistyczny rząd, sowieci armie zaprzyjaźnione zareagowałyby, np. możnaby "liczyć" na "zawsze do usług" armię Nrd oraz Czechów, którzy chętnie by się "odwdzięczyli" Polakom za udział w 1968 (to dwa pierwsze z brzegu przykłady) - wyjasnienia sowieckiego generała, że nie weszliby są równie wiarygodne jak wyraźenia naszego generała: doprawdy prawdziwi pacyfiści z tych sowietów... - gospodarka rosyjska ostatecznie posypała się właśnie wskutek realizacji programu gwiezdnych wojen. Pieriestrojka miała być z założenia taką zmyłą w celu wyjścia z kryzysu i popuszczeniem republikom cugli, aby odwrócć uwagę od problemów gospodarczych i społecznych. Tyle, że to popuszczenie cugli skończyło się na całkowitym rozsypaniu się ZSRR. czyli: Gorbaczow zrobił to zrobił niechcący... ----------------- Czy Rosjanie by weszli? Wiem, że gdy w 1984 roku byłem na wycieczce w Legnicy miałem wrażenie, że sowieckiego wojska było tam więcej niż mieszkańców miasta, a w czasie stanu wojennego po ulicach mojego miasta chodziły także patrole w niepolskich mundurach, a ich wlaściciele mieli cokolwiek mało europejskie rysy. Sowieci nie musieliby wchodzić, oni tu już byli. Prędzej czy później sytuacja zaczęłaby się zaogniać, a wtedy sowiecka armia (jestem znów o tym przekonany) przyszłaby swoim "na ratunek". To zupełnie inna sytuacja niż z Afganistanem i dziwię się, że osoby z wykształceniem historycznym lansujace tezę, że nic nam nie groziło (bo dwa fronty itp.) tego nie widzą. Nie chcą widzieć, ponieważ do teorii im to nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J07 Re: 1-majowy smród IP: *.nycmny.east.verizon.net 06.05.08, 03:48 Kryzys w sajuzie,byl nastepstwem nie tylko polityki Reagana. Europa rowniez miala w tym swoj udzial(RFN,Francja,Wielka Brytania)- ekonomiczno-gospodarcza izolacja ZSRR,znaczaco zubozala sektory gospodarcze,a to ujemnie odzialywalo na zbrjeniowke. Dopiero dzialania Jelcyna,w pewnym stopniu,zlagodzily te izolacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekk Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 08:20 Nie tylko, to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekk Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 09:12 Nie był to pierwszy przypadek takiej izolacji w historii zsrr, ale program gwiezdnych wojen stanowił jakość całkowicie nową i odmienną: gwałtowny wzrost wydatków na zbrojenia. Zaczęła się też jeszcze rewolucja elektroniczna w zbrojeniach, z czym zsrr też nie bardzo umiało sobie poradzić. Dlatego uważam, że to była kluczowa kwestia, na początku lat 80. był dopiero początek załamania, więc tym bardziej można było się obawiać prężenia muskułów. Odpowiedz Link Zgłoś
gerwazjusz Re: 1-majowy smród 11.05.08, 18:24 stachkonwa napisał: > W 1956 rosjanie byli (co prawda nieformalnie) zaangażowani w konflikt koreański > , > a w 1968 w wietnamski. Jakoś im to nie przeszkodziło. Poza tym armii > "zaprzyjaźnionych" było trochę więcej niż rosyjska, więc to nie takie proste, > jak ci się wydaje Korea i Wietnam, to był sowiecki poligon. Wysłali obserwatorów, szkolili tubylców, sowieccy piloci ćwiczyli różne warianty (często ze skutkiem śmiertelnym). Nie byli więc bezpośrednio zaangażowani. Poza tym były jeszcze Chiny, których zaangażowanie w obie wojny było równie wielkie. W Afganistanie zaś sowieci dostawali w doopę, w armii szerzyła się demoralizacja i narkomania, coraz więcej sołdatów wracała w żelaznych trumnach a ich matki (o zgrozo) nie dawały się zastraszyć i organizowały antywojenne pikiety pod kremlem. Tak więc jest to kolosalna różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: 1-majowy smród IP: *.elpos.net 02.05.08, 22:11 DLA TYCH CO NIE WIEDZĄ: WOJCIECH JARUZELSKI TO PRAWDZIWY POLSKI SZLACHCIC Z ZIEMI ŁOMŻYŃSKIEJ ____________________ O szlachcie to najlepiej nie świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekk Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 12:20 Ty naprawdę lubujesz się w zbiorowych oskarżeniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik tomek ty to chyba koszerny? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 03.05.08, 15:15 J/W Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 to opinia, a jaki byl temat ..? n/t 04.05.08, 14:59 invisible_1 napisał: > jak w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
stepyakermanu Re: Młoidzieży prowincjonalna 05.05.08, 16:05 przykro mówić, jak wiele razy jeszcze się musicie wywrócić:( Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl Re: 1-majowy smród 05.05.08, 19:18 zmieniaja sie sztandary a swinie przy korycie kradna tak samo i media klamia podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joasia z orli Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 08:05 1939 rok artykuł Jaruzelskiego www.geocities.com/wojciech_jaruzelski/Artykul39.html Odpowiedz Link Zgłoś
10elektryk10 Re: 1-majowy smród 10.05.08, 16:52 "zmieniaja sie sztandary a świnie przy korycie kradna tak samo i media kłamią podobnie" - zgadzam się z wypowiedzią Zielonego. Tylko ten sztandar to cały czas jest czerwony. To samo wziątkarstwo , tumaneria i podobna struktura klanowo-kumpelska mlaskająca coś o patriotyźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pażdzioch Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 19:37 zatkało kakao Polskie Inteligenty najlepiej zlikwidujcie 1 maja,niech maj się zaczyna od 2 maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acro Re: 1-majowy smród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.08, 11:40 Ja tam żadnego smrodu nie czułem, jedynie zapach masowo grillowanych kiełbasek... Niech się griluje 1 Maja! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morkowicz Re: 1-majowy smród kasjer lewicy był ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 09:57 wiadomosci.onet.pl/1746181,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acro Re: 1-majowy smród kasjer lewicy był ? IP: *.gprs.plus.pl 10.05.08, 15:26 Nie zauważyłem, jeśli był, to sie nieźle ukrywał, bo musielismy sami zrzutę na piwo zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek Re: 1-majowy smród kasjer lewicy był ? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 11.05.08, 18:49 przecież wiadomo ,że lewica to albo pedały i lesby albo złodzieje(dot.czerwonych psów związanych z byłym PZPR,SDRP,SLD itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acro Re: 1-majowy smród kasjer lewicy był ? IP: *.gprs.plus.pl 11.05.08, 21:54 Wprawdzie jako zadeklarowany liberał niewielu znam prawdziwych lewicowców, ale wydaje mi się, że zaproponowane przez ciebie uogólnienie jest równie prawdziwe jak teza, że wszyscy prawicowcy do faszyści. Spokojnie można przyjąć, że są w lewicy ludzie uczciwi, którzy faktycznie wierzą, że ich ideały są słuszne. Szanujmy sie nawzajem, to może się uda trochę to nasze bagienko wysuszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
gerwazjusz Re: 1-majowy smród 11.05.08, 18:32 Gość portalu: Acro napisał(a): > > Ja tam żadnego smrodu nie czułem, jedynie zapach masowo grillowanych > kiełbasek... Niech się griluje 1 Maja! :) Ja tam wyjeżdżam grilować za miasto, żeby nie patrzeć na te odrażające przepite pyski starych komuchów i jak to Pogromca twierdził, ich zęby poźółkłe od lizania dup swych moskiewskich tawariszczi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acro Re: 1-majowy smród IP: *.gprs.plus.pl 11.05.08, 22:09 No, chyba nie myślisz, że ja grillowałem na Rynku (czy gdzie tam przedstawiciele naszej klasy robotniczej manifestowali przeciwko wyzyskiwaczom i imperialistom)? Swoją drogą - w Białym był jakiś pochód? Kto tam był? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: durnowatypolaczek Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 17:50 a to pachnące dymy popierane przez Polskich Katolików pl.youtube.com/watch?v=VsSswNz7lBU Odpowiedz Link Zgłoś
gerwazjusz Re: 1-majowy smród 11.05.08, 18:39 Gość portalu: durnowatypolaczek napisał(a): > a to pachnące dymy popierane przez Polskich Katolików > pl.youtube.com/watch?v=VsSswNz7lBU Durnowaty to ty jesteś, ale kacap, do tego półanalfabeta. Gdybyś umiał czytać, to byś przeczytał, że to albańscy muzułmanie demolują serbski prawosławny kościół. Nas katolików w wasze chamskie serbsko-albańskie rozgrywki nie mieszajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_truth [...] 11.05.08, 18:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekk Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 22:02 Nie życzę sobie, by takie coś jak ty mówiło o sobie, że jest Polakiem. Won Odpowiedz Link Zgłoś
e_truth Re: 1-majowy smród 11.05.08, 23:00 Gość portalu: tomekk napisał(a): > Nie życzę sobie, by takie coś jak ty mówiło o sobie, że jest Polakiem. Won Życzyć to ty sobie możesz smrodzie z pochlastanym penisem.hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabin Re: 1-majowy smród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 08:03 alleluja i do Afganistanu pomścijmy Nangar Kel Polaczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiniopas Talmudyczne myslenie Hitlera IP: *.asfd.broadband.ntl.com 12.05.08, 10:49 Czy mozna zadekretowac w genach czlowieka sposob w jaki bedzie on myslal? czy mozna wziac Talmud i odwrocic go na opak, odwracajac madre nauki ostrzem w jego tworcow? Oto jest problem jaki mnie wlasnie zajmuje. Zapraszam do dyskusji grupowych Talmudystow. Swinskim Ryjom rowniez zezwalam sie dolaczyc, byle za duzo nie pierdzieli. * Zydzi zawarli byznesowy uklad z Wiekuistym, kontrakt potocznie zwany Arka Przymierza. Szczegoly handlowe wylicza szczegolowo Talmud, jak sie zachowac, dlaczego Onana spotkala zasluzona kara, co to jest mykwa itp itd drobne punkty regulaminu. W zamian Zyd mial otrzymac gwarancje, ze bedzie mial Israel do swej wylacznej dyspozycji i bedzie bogaty. Otrzymal tez wolna reke od szefa firmy, Wiekuistego na mordowanie wojownikow plemienia ow Raj dotychczas zamieszkujacego. Mogl tez bezkarnie wyrzynac do 7-mego pokolenia wlasnych wrogow tamze, w tym kobiety i dzieci. Wszystko to robil i jest to pieknie opisane w podreczniku gwalcenia, rabunku i mordowania, potocznie zwanym Starym Testamentem. ** Hitler Adolf a wlasciwie z nazwiska powinien byc Aaaron Schicklegruber-Rotszyldowitz, wszystko powyzsze wyssal z mlekiem matki. Niewatpliwie jego dzielo zycia, Mein Kampf, jest talmudyczne w swojej istocie. I ono obiecuje adherentom hitlerowskiej religii wylaczne prawo do swej Ziemi Obiecanej. I ono zezwala hitlerowcom gwalcic, rabowac i mordowac, ze szczegolnym naciskiem na obowiazku praktykowania mordu jako swietego obrzedu w nowej religii. Jako dediscalia do Mein Kampf trzeba potraktowac wezwanie do generalow III Reichu: mordujcie, kto dzis w swiecie pamieta ze 20 lat temu wyrznieto 1 mln Armenczykow w Turcji? Tak wiec mamy dwie tektoniczne plyty w XX-wiecznej mysli Homo sapiens: Talmud i Mein Kampf. Obie sie starly w w leninowskiej walce: kto- kogo? Z wiadomym przykrym skutkiem dla kilkudziesieciu milionow ludzkich istnien. Odpowiedz Link Zgłoś