zieloni.republika.pl_08082008r 12.08.08, 17:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonecznik8.0 Carrefour prawie proekologiczny 12.08.08, 22:32 Coś mi się wydaje, że autorka tekstu jest sponsorowana przez Auchan?! Póki co to tylko Carrefour poszedł w kierunku ekologii, a Auchan wydaje namięęęęęęęęęęetnie przy kasach full reklamówek. na warzywach również, na mięsie tudzież więc o co tej pani chodzi???? czyżby jej podpadła obsługa w konkurencji Auchan? żenujące, doprawdy żenujące! zamiast propagować ekologię znowu jakaś pseudo dziennikarzyna przedstawia swoje kompleksy zakupowe, wstyd moja pani. A może więcej świadomych artykułów na ramach prasy? Odpowiedz Link Zgłoś
inks Carrefour prawie proekologiczny 12.08.08, 22:49 Czytałem wywiad z naukowcem zajmującym się technologią produkcji opakowań. Te stosowane przez Carrrefora są produkowane z polimeru i skrobi. Po rozkładzie polimer przybiera postać nie ulegającego dalszym przemianom proszku, który osiadając na powierzchni wody skutecznie blokuje dopływ powietrza i może prowadzić do uduszenia organizmów żywych. Natomiast tradycyjne torebki foliowe są łatwe w recyklingu - rozkładają się na proste związki. Cały proces nie emituje zanieczyszczeń. Co więcej przy dużym dopływie tlenu można je spalać bez emisji szkodliwych zanieczyszczeń. W zachodniej Europie przed supermarketami stoją kontenery na torebki foliowe - to byłoby o wiele sensowniejsze rozwiązanie niż te pseudoekologiczne torby, które są ukrytą formą osiągania dodatkowych zysków przez sklep. Odpowiedz Link Zgłoś
inks Ekologiczne torebki to lipa 12.08.08, 23:12 Tu jest link do artykułu: ecoportal.com.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=2059 Odpowiedz Link Zgłoś
madii1 Carrefour prawie proekologiczny 13.08.08, 08:18 Jakaś moda ostatnio wśród dziennikarzy GW na tropienie intencji Carrefoura. To się pewnie nazywa dziennikarstwo śledcze :-). Brak bezpłatnych reklamówek przy kasie wymusza na klientach albo oszczędne dysponowanie opakowaniem (bo trzeba je kupić), albo rezygnację z opakowania jednorazowego w ogóle. Co raz więcej klientów przychodzi ze swoją szmacianą torbą, które zresztą w tym sklepie są sprzedawane, niedawno widziałam cały stojak po 2,50 sztuka. Nie ważne, jakie reklamówki nie są rozdawane za darmo w sklepie - eko czy nie eko. Ważne, by nie były za darmo. Wtedy zdumiewająca ilość ludzi podziękuje za nie zupełnie, albo weźmie ich wielokrotnie mniej niz gdyby były za darmo. I o to chodzi. A czepianie się, że mięso i cebula pakowane są w worki, odbieram jako niesmaczne. Eko dziennikarce proponuję zejście na parter budynku "Gazety" do Rossmana i zapytanie kierownika sklepu, czy panie kasjerki rzeczywięcie MUSZĄ pakować klientowi bez pytania tubkę pasty do zębów w przepastny foliowy worek. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Carrefour prawie proekologiczny 13.08.08, 08:39 Akurat kłamstwem jest, ze przez torby papierowe trzeba więcej drzew wycinać! Papier równie dobrze można robić z konopi, czy nawet z traw "energetycznych" takich jak Arundo donax, czy Miskanthus giganteus. Produkcja z takich roślin, nie dość, że faktycznie jest "ekologiczna", to dawała by zajęcie plantatorom, a i ziemia nie musiała by leżeć odłogiem, czyli wszyscy by na tym skorzystali, a nie tylko Orlen, który musi się przecież pozbyć pewnych frakcji ropy po rafinacji podczas produkcji paliw! Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: Carrefour prawie proekologiczny 13.08.08, 11:54 to prawda, papier można też produkować z makulatury. zamiast do śmietnika trafiałby do specjalnych pojemników. i śmieci mielibyśmy mniej i mniej wycinanych drzew. pani ze sklepu nie popisała się znajomością tematu. prawdą jest również, że "ekologiczne torby z polimerów" rozkładają się szybciej, na mniejsze cząsteczki, granulki, czy jak to tam zwać.. ale co dalej z owymi granulkami? polecam jednak torby lniane lub konopne. mogą też być koszyki z wikliny. lub duże i solidne torby papierowe. ekologia jest kwestią świadomości. ja nieużywam reklamówek od wielu miesięcy. niezależnie od tego czy jest to auchan, real, czy inny sklep. choć zdarza mi się otrzymać w sklepie ziemniaki juz zapakowane w foliową torbę. lub mięso zapakowane w foliową torebkę. nie grymaszę wówczas, choć wiem, że za czasów mej młodości można się było bez foli obejść. ziemniaki sypano do specjalnej siatki. mięso zawijano w wywoskowany papier. wystarczy zajść do amrketu abc, aby przekonać się, że do papierowych toreb można pakować pieczywo. mozna też podobnie pakować warzywa i inne produkty. ale raz jeszcze powtarzam - nic na siłę. nie usuwajmy folii zakazami. to powinna być nasza wewnętrzna potrzeba. całkiem niezły artykuł o życiu w zgodzie z ekologią zamieścił najnowszy (wrześniowy) "Twój styl". jest to opis 4 osobowej rodziny, która postanowiła żyć zgodnie z zasadami ekologii. czy to możliwe? jakie problemy mieli na swej drodze? czy koszty nie przewyższają zysków? zachęcam do lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_gosc Genialne posunięcie marketów 15.08.08, 13:26 Zaczęli kasować pieniądze za coś, co wcześniej było za darmo i jeszcze wielu klientów jest tym zachwyconych. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: wybiórcza to usunela - boi sie prawdy? 15.08.08, 14:12 "nie kupuja miesa ryb itp. brudnych tlustych rzeczy" To zwierze jest rzeczą? Gratuluję poziomu empatii. Myślałem, że wegetarianinem jest się z szacunku dla zwierząt, a nie z pogardy. Wyglada na to, że w twoim przypadku się pomyliłem Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_gosc Re: Genialne posunięcie marketów 15.08.08, 16:51 Sklep, to nie spółdzielnia kupujących żeby klienci dzielili się kosztami. Markety będą miały większe zyski i tyle. A geniusz rozwiązania polega też na tym, że bronią ich teraz ludzie, którzy na codzień nie kochają wielkich sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Genialne posunięcie marketów 15.08.08, 18:00 W przypadku prezesa miłość do hipermarketów jest tylko kwestią ceny. Carrefour kiedyś też mu zapłacił, ale widocznie za mało Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_gosc Re: wybiórcza to usunela - boi sie prawdy? 15.08.08, 16:52 zieloni.republika.pl_14082008r napisał: > mięso = to martwe zwłoki zwierzęcia > > moja wrazliwosc nie pozwala mi ich jesc a twoja? Ja np. jadam tylko żywe zwłoki zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: wybiórcza to usunela - boi sie prawdy? 15.08.08, 17:59 Moja wrażliwość nakazuje nie traktować mi zwierząt jak rzeczy. Ty zaś je tak potraktowałeś Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Genialne posunięcie marketów 15.08.08, 22:58 > Kerfur nigdy mi za nic nie placil Czyżby? Pochwal się sprawą sprzed kilku lat w związku z ulicą Hetmańską i pewnym projektem pewnego hipermarketu. Odpowiedz Link Zgłoś