bogo2 26.07.09, 15:24 miasto , czy cos sie zmieni..? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stachkonwa Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 26.07.09, 16:54 czy cos sie zmieni..? Skład dyskutujących na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 26.07.09, 17:29 na pewno. wszystko sie zmieni i nic sie nie zmieni.. stachkonwa napisał: > czy cos sie zmieni..? > > Skład dyskutujących na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
ultramontanist1 Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 26.07.09, 17:47 Widze, ze zbliza sie przesilenie lata bo nie tylko duze baki uganiaja sie za konmi na swiezo zzetych polach ale i ludziom pelno roznych takich refleksji po glowach lata... "Bialystok za 20-lat", o ile miasto omina rozne takie katastrofy, co nie daj Boze, to pozostanie nadal miastem przygranicznym z wieloma funkcjami wzbogaconymi o wymiane przygraniczna. Bedzie miastem z wlasna opera, a wiec wpisze sie jeszcze wyrazisciej w krajobraz kulturalny Polski. Centrum otrzyma odrestaurowana i zmodyfikowana "Starowke" z placem o szlachetnym wykonczeniu (detale z granitu, marmuru i roznych tam takich), jak na europejskie sredniej kategorii, miasto - przystalo. Ta "pogranicznosc" miasta bedzie bardzo zalezec od zachodzacych zmian politycznych Unii w stosunku do sasiedniej Bialorusi. Panujacy tam watazka - Lukaszenka, to jedynie pryszcz na nosie - karbunkul, ktory historia oczysci gdyz nikt i nic nie da rady sie przeciwstawic podstawowym dazeniom spoleczenstw - tesknocie do swobodnej i nieskrepowanej wymiany. Wymiany wszystkiego bo nie tylko rzeczy ale tez idei oraz kultury. Cos na ksztalt ujscia wielkiej rzeki La Plata gdzie ludzie najnormalniej podrozuja miedzy miastami czy stolicami jak np., Montevideo i Buenos Aires. Wystarczy tylko przebudowac i unowoczesnic na podlaskiej nizinie, terenach naszej "La Platy" - bialostockie drogi i koleje do Wilna i Kowna a takze do Grodna i Minska. Bialostocka zapobiegliwosc i wysoki stopien socjalnego parcia Bialostoczan na utrzymanie albo dorownanie najwyzszym standardom ekonomicznym w kraju powoduje, ze Bialystok zmienia sie materialnie w dosc szybkim tempie. Jest to pewnie wynikiem podgladania mas bialostockich jezdzacych za granice do krajow bogatych jak tam sobie ludzie radza. Wielu zarazilo sie spolecznym parciem na zmiany by dorownac tym, ktorzy juz dzis maja lepiej; trend zwany w Ameryce "Keeping up with Joneses" (dorownac Jonesom - w domysle tym - ktorzy maja lepiej), czy w Anglii - "Keeping up appearances". To pewnie jedyne dobre skutki podgladania innych. Rozpisalem sie bo to temat rzeka... A z drugiej strony zalowalbym gdyby zniknelo to "cos", unikalnego dla Bialegostoku, co wyroznia Bialystok z reszty zglajchszaltowanych Polakow. I tu wierze w stare francuskie powiedzenie, ze tak naprawde to nie da sie zmienic srodka (duszy) rzeczy, gdyz im bardziej bedziemy chcieli to zmienic tym bardziej zostanie ona taka sama (...plus ca change, plus c'est la meme chose). Odpowiedz Link Zgłoś
spragniony_bidet Bialystok i muszle ceramiczne za 20-lat 26.07.09, 18:53 za 20 lat pewnie nowe modele bidetów będą do nabycia Odpowiedz Link Zgłoś
black_mandragora Re: Bialystok i muszle ceramiczne za 20-lat 26.07.09, 20:11 noo ale klasyka i sprawdzone dobre wzory długo jeszcze będą w cenie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
nando74 Bstok za 20 lat .... 27.07.09, 14:14 Sądze że Bstok za 20 lat będzie wygladał tak samo. Nic tu się niezmieni, dlatego emigruje do Trójmiasta. Mam już dość tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Bstok za 20 lat .... 27.07.09, 20:52 Krzyżyk na drogę i powodzenia :) Jeżeli nie widzisz zmian to masz jakieś kłopoty z percepcją, może od jodu ci się poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
nando74 Re: Bstok za 20 lat .... 27.07.09, 22:55 Wizualnie miasto się zmieniło, zgadzam się ale u mnie patryjotyzm lokalny przegrywa z ekonomią. Tu niestety w Białymstoku jest średnio. Nowych miejsc pracy ani nowych perspektyw zawodowych nieda się zasłonić nowym deptakiem z fontanną i etc. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Bstok za 20 lat .... 27.07.09, 23:13 Zależy jaki masz fach, z ręką na sercu, śpośród moich wszystkich znajomych po studiach niewielu wyjechało. Ci co wyjechali tam mają większe zarobki ale i tak ten sam poziom życia bo utrzymanie jest droższe (mieszkania/kredyt na mieszkanie). Do tego mają przesrane życie przez korki. Tylko, że ja mówię o Wawie. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 31.07.09, 13:55 a ja wierze , ze da sie zmienic, i takze w to, ze cenzura 20- dziestolecia w histori miasta cos znaczy... gdyby sie pokusic o ocene, jakie dwudziestolecie po wojnie, przynioslo najwieksza zmiane w tym co sie w bialymstoku zmienilo.. ? dla mnie nie ulega watpliwosci, ze byl to okres 1968-1988. wtedy sie zmienila jakosc miasta. 1988-2008... wszystko sie zmienilo , ustroj sie zmienil, ale do warszawy chyba dalej jest, niz w 1988...tak to, z daleka widze... ultramontanist1 napisał: (...) > (....) wierze w stare francuskie powiedzenie, ze tak naprawde to nie > da sie zmienic srodka (duszy) rzeczy, gdyz im bardziej bedziemy > chcieli to zmienic tym bardziej zostanie ona taka sama (..) Odpowiedz Link Zgłoś
abranova Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 26.07.09, 22:28 Myślę, że nie czeka nas raczej ogólny trend rozwoju, jeżeli już to rozwiną się nieliczne gałęzie gospodarki, edukacji czy kultury. To będzie takie niszowe miasto :) ale nie ośmielę się zgadywać, w jakim to pójdzie kierunku. Bardziej zastanawiają mnie kwestie demograficzne i społeczne. Już dziś co któraś rodzina, jak tylko się dorobi, stawia sobie dom w Supraślu, Zawadach czy innej "prowincji". Dotyczy to nie tylko małżeństw przed emeryturą ale i młodych par, które jak najszybciej próbują przenieść się za miasto. Jeżeli ten trend się utrzyma, sam Białystok stanie się mieszkalnią ludzi średnio zamożnych, biednych i...no właśnie, kogo? Studentów, przybyszy ze wsi, cudzoziemców? O ile aglomeracja miejska nie obejmie okolicznych gmin, to do Białegostoku ludzie będą przyjeżdżać tylko do pracy i na zakupy. Oferta kulturalno-rozrywkowa miasta będzie musiała się naprawdę porządnie rozwinąć, aby utrzymać jakieś życie lokalne... Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 26.07.09, 22:33 "Aglomeracja (z łac. agglomeratio – nagromadzenie) – w urbanistyce jest to obszar o intensywnej zabudowie, charakteryzujący się również dużym zagęszczeniem ludności przebywającej na danym terenie periodycznie (np. w ciągu dnia) lub stale. Aglomeracje charakteryzują się dużym przepływem osób i towarów oraz znaczną wymianą usług. W brzmieniu bardziej potocznym aglomeracja jest skupiskiem sąsiadujących ze sobą miast i wsi, które stanowią wspólny organizm, poprzez zintegrowanie lub uzupełnianie się rozmaitych form infrastruktury tych miejscowości oraz wzajemne wykorzystywanie potencjałów, którymi te miejscowości dysponują." Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 27.07.09, 12:27 Jasne, że się zmieni. W ciagu 5 lat zmieniło się nie do poznania. W dobie szybkiego przepływu informacji, globalizacji, dopływu kasy z UE i przemieszczaia się ludzi po całym świecie wszystko sie zmienia bezustannie. Białystok jest tutaj jedynym dużym ośrodkiem miejskim, zupełnie nie zagrożonym jakimś uwstecznieniem. Przy odrobinie mózgu u wyborców znajdzie sie jakaś władza która zapewni nam nieskrępowany rozwój - potrzebujemy dróg i lotniska a chętnych aby zobaczyć Podlasie zjadą sie tłumy. Wtedy dopiero wszystko się zmieni... Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 27.07.09, 18:58 To powiedz mi jeszcze, na kogo chcesz głosować, żeby w Białymstoku powstało lotnisko? Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 27.07.09, 20:53 Tego Ci nie powiem. Nie znam jeszcze kandydatów. Wiem tylko na kogo napewno głosować nie będę a to już coś :) Odpowiedz Link Zgłoś
spragniony_bidet Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 28.07.09, 01:44 fanka narodu izraelskiego będzie głosować za swoimi Odpowiedz Link Zgłoś
mk02 Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 28.07.09, 08:51 za 20 lat ? patrzac na "tendencje rozwojowa" jaka w tej chwili mamy, to bedzie jeszcze wiecej knajp. knajpy, knajpy, wszedzie knajpy. nawet w UM na Slonimskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Widzę bidet 28.07.09, 20:56 że pojąłeś czym jest wyszukiwarka :) Już jestem u ciebie fanką narodu izraelskiego i nie wysyłasz mnie do synagogi :)))) Brawo, brawo! A teraz powiedz mi kim są ci "moi"? Chętnie się dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
spragniony_bidet Re: Widzę bidet 28.07.09, 21:11 shiva772 napisała: > że pojąłeś czym jest wyszukiwarka :) Już jestem u ciebie fanką > narodu izraelskiego i nie wysyłasz mnie do synagogi :)))) Brawo, > brawo! A teraz powiedz mi kim są ci "moi"? Chętnie się dowiem. Cze Siwa ! Do synagogi Cię nie wysyłam , bo i tak tam dużo czasu spędzasz :) Już chyba rabin Ci powiedział na kogo masz głosować , także mnie się nie pytaj , ja polak jestem........... Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Widzę bidet 28.07.09, 21:43 Czyli jak głupkiem byłeś tak pozostajesz, bo Polak rozumiesz, jak jest POlakiem jak ja, to pisze swą narodowość z dużej litery. Naucz się tego. Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
spragniony_bidet Re: Widzę bidet 28.07.09, 22:14 duzo takich niby polaków w Polsce jest , także nie brnij dalej , jutro poradź się rabina co tu napisać na forum , żeby się nie kompromitować Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Widzę bidet 28.07.09, 22:49 Łomatko głupku:) A gdzie jest najbliższy rabin w naszym województwie? Muszę szybko skoczyć ale dokąd żeby się rabina poradzić? Tyle chociaż wiesz Polaku który ciągle pisze Polak z małej litery?:)))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
spragniony_bidet Re: Widzę bidet 28.07.09, 23:10 Mnie się nie pytaj o rzeczy w których doskonale się orientujesz. Fałszywy ten naród izraelski jest.......... Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Widzę bidet 28.07.09, 23:13 Ktoś tu kiedyś już zapytał: skąd się takie zjeby biorą? Ma ktoś jakieś hipotezy? :))))))))) Nawet mnie to nie smuci, jeno bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
spragniony_bidet Re: Widzę bidet 28.07.09, 23:42 pewnie to był twój obrzezany kolega z synagogi Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Widzę bidet 28.07.09, 23:52 Tak, tak chłopaku z tej synagogi której tu wogóle nie ma :) I tak widzę wielki postęp w twoim ucywilizowaniu. Udział w tym forum cokolwiek ci uświadamia. Dobrze, dobrze...coraz lepiej ;) Ciężko idzie ale idzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
spragniony_bidet Re: Widzę bidet 28.07.09, 23:55 tłumacz się tłumacz , winny zawsze się tłumaczy , ale tłumaczeniem swego pochodzenia nie zmienisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Widzę bidet 29.07.09, 12:10 Dlaczego miałabym sie tłumaczyć ze swojego pochodzenia :))) Moje pochodzenie nie jest tajemnicą tego forum. I nijak do Ciebie nie dociera, że jesteś patafonem bo nie umiesz nawet tego sprawdzić :))) Odpowiedz Link Zgłoś
martines999 Re: Widzę bidet 29.07.09, 16:52 To jak tak powiedziałem; skąd takie zjeby tu się biorą:))) Odpowiedz Link Zgłoś
spragniony_bidet Re: Widzę bidet 29.07.09, 20:17 Uuuuu kolega z synagogi tak szybko wrócił ???????? Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 28.07.09, 15:48 Byle nie na Ligę Polskich Rodzin czy tam Libertas i na PiS. Mieli jakieś 16 lat na załatwienie lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
ultramontanist1 Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 28.07.09, 18:38 Ciekawe wpisy... A tak naprawde to wszystko co robia urzednicy miejscy to jest refleksja w przyszlosc. I nie tylko w Bialymstoku. Juz dzisiaj bowiem trzeba planowac wiele inwestycji, ktore winne byc zaczete w roku przyszlym a nawet poza tym, bo taki jest uklad i wymagania spolecznych powiazan kredytowo-finanasowych. Dlatego tak wazna rzecza jest by na czele Urzedu Miejskiego stal czlowiek z bogata wyobraznia i perspektywa. Nie zaden tam liczykrupa. Dlatego niektore miasta w Polsce maja rezonans miedzynarodowy a niektore poprostu marnieja, trwoniac swoj kapital historii, niegdysiejszych inwestycji kapitalowych i tu przerwe by nie wyladowac na "Kapitale" (Das Kapital), Marxa... Wlasnie takim miastem wyjatkowym, ktore przejelo we wlasne rece sprawy tworzenia swojej perspektywy jest Wroclaw. Slychac o nim na wielu platformach i roznorakich forum. Prezydent tego miasta i jego ludzie tworza swoj ciekawy, miedzynarodowy "image" centrum nowoczesnej, polskiej kultury i miejsca przyjaznego robieniu biznesu a wiec i lokowania inwestycji. Tamtejszy prezydent miasta ma ponoc zamiar ubiegac sie o fotel przyszlego Prezydenta kraju i ja bym wlasnie na takiego stawial. Polacy ciagle jeszcze maja szanse stac sie "walesowska Japonia", gdy beda stawiac na ludzi czynu, ktorzy sie moga wykazac czyms konkretnym na swoim polu czyli na - udacznikow. Skonczyc ze skamlaniem! Wybierac ludzi, ktorym sie udaje. Z takimi bowiem mam sam wieksze szanse by i mnie sie udalo. Politycznym nieudacznikom zostawiac natomiast nalezy uczestnictwo w roznego rodzaju "Chorach Wujow". Co sobie tam pospiewaja i ponarzekaja to bedzie ich... Byle tylko nie zabierali sie za politykierstwo typu wszech-ogarniajacej smuty, gdzie im wszystko przeszkadza. Takich, co to za odpowiedz maja: "w tym kraju, z tymi ludzmi nic sie nie da zrobic...". Wyslac ich na lat pare do Burundi by zamieszkali "na trzeciego" wsrod plemion Tutsi i Hutu. A gdy im za daleko Afryka to do Europy poludniowej ot chocby do pieknych miasteczek wloskiej Basilicaty, Apulii cz Campanii by tam probowali cos zrobic posrod panow z Cosa Nostra czy powszechnej Camorry. Tam sie naucza szacunku do ciezko pracujacych Polakow. Nie beda potem zlorzeczyc lecz sami zakasza rekawy. Perspektywistyczny Bialystok wykuwa sie dzis i jedynie w Bialymstoku. Dosc tej porazajacej, bialostockiej opieszalosci! Jak tylko wszystkie zamowione badania na temat optymalnej lokalizacji lotniska beda zrobione to ani dnia dluzej z biurokratycznego, posowieckiego zwyczaju "odlezenia". Od razu wydac lokalizacje, podpisac, przeglosowac i wdrazac. Na co jeszcze czekac po 35-ciu latach dyskusji? Na zbawienie? Na cud? Limit cudow na Polske zostal dawno wyczerpany! A tak na dzisiaj; Kongres Miedzynarodowy Esperanto i Bialostoczanie pytaja o jakies informacje gdzie to jest? Kompletny brak gadzetow kongresowych? A czy w Polsce ktos o tym wie? A czy jakis znaczacy polityk np., w randze przynajmniej V-Premiera otworzyl Kongres? Nie? To znaczy, ze i miejski i marszalkowski - urzedy do spraw propagandy przespali kolejna sznse by wygrzebac piekny klejnot i wrzucic do kasy magistrackiej badz marszalkowskiej. Nawet jezeli jest to jezyk typu "atataj, patataj", ktorego nie bardzo rozumiem. Oto tak, oto tak - inni sieja mak... Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 28.07.09, 21:49 Coś kręcisz z tą Ligą Polskich Rodzin. !6 lat...i przy władzy? Znasz takie powiedzenie: strach ma wielkie oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 29.07.09, 13:35 Zmieniali po drodze barwy, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyzenek Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 28.07.09, 21:57 stachkonwa napisał: > Byle nie na Ligę Polskich Rodzin czy tam Libertas i na PiS. Mieli > jakieś 16 lat na załatwienie lotniska. Słaby z matematyki jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 29.07.09, 13:37 Filar PiS Putra. Osoba, na którą w pamiętnych wyuborach w 1989 głosowałem, gdy ż należał do tych, co się z "bolkiem" fotografowali. O aktywistach z LPR z litosci nie napisze, w ilu partiach byli. Beznadziejnie słaby z polityki jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyzenek Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 29.07.09, 15:46 Nie odwracaj kota ogonem. W ten sposób to można dojść do króla ćwieczka. A o polityce to nawet nie wspominaj - czyżbyś zapomniał jak zapultałeś się z ordynacją wyborczą? Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 29.07.09, 16:11 Pisanie prawdy nie jest odwracaniem kota ogonem Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyzenek Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 29.07.09, 16:47 Rzeczywiście prawda:) LPR, Libertas i PiS od 16 lat rządzą w Białymstoku i nie mogą wybudować lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 30.07.09, 14:14 To ty naprawdę taki głupi jesteś, że nie wiesz, kto w Białymstoku przed Truskolaskim rządził? Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 30.07.09, 14:18 Pominę fakt oczywisty dla każdego inteligentnego i orientrującego się w czymkolwiek człowieka, że deyzja o lotnisku i jego lokalizacji niekoniecznie od władz Białegostoku zależy. Z litości pominę. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyzenek Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 30.07.09, 14:36 Przecież to ty nas wszystkich oświeciłeś, że 16 lat rządził LPR, Libertas i PiS:)))))))) Rzeczywiście, jesteś bardzo "mądry". Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 30.07.09, 14:26 Ty rzeczywiscie jesteś politycznym debilem. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyzenek Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 30.07.09, 14:40 A kim jest ktoś, kto pisze takie idiotyzmy: " Byle nie na Ligę Polskich Rodzin czy tam Libertas i na PiS. Mieli jakieś 16 lat na załatwienie lotniska."?????????? Debilem do kwadratu. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 30.07.09, 18:30 Nie masz, niestety, pamięci do nazwisk, zenek. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyzenek Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 30.07.09, 21:22 stachkonwa napisał: > Nie masz, niestety, pamięci do nazwisk, zenek. Ewentualnie Libertas można uznac za nazwisko:) Ale Liga Polskich Rodzin? Albo PiS? Od tego upału coś u ciebie ciężko z myśleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 31.07.09, 08:26 Po prostu przeceniłem twoje możliwości intelektualne. Wyjaśnię jak cepowi: sprawdź nazwiska naszych lokalnych polityków tych partii, a potem sprawdź, w jakich partiach byli poprzednmio i jakie stanowiska w naszym mieście piastowali. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyzenek Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 31.07.09, 08:46 Sprawdź sobie sam i policz dokładnie. A potem coś napisz z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 31.07.09, 17:35 Najpierw odkryj sens słowa "jakieś", a potem o sensie rozprawiaj Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 29.07.09, 19:48 To raczej wygląda na utratę kontaktu z rzeczywistością. Odwracanie kota ogonem to określenie bardzo oględne. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 30.07.09, 14:13 Brawo, co za autodiagnoza. jestem pod wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwyzenek Re: Bialystok za 20-lat , to bedzie to samo... 30.07.09, 14:44 stachkonwa napisał: > Brawo, co za autodiagnoza. jestem pod wrażeniem. Ty się lepiej sam zautodiagnozuj. Albo jeszcze lepiej - poszukaj jakiegoś odpowiedniego specjalisty (od przywracania kontaktu z rzeczywistością). Odpowiedz Link Zgłoś