komod 19.08.09, 20:53 Dobrze by było wyjaśnić w artykule, na czym polegało to "tło rasowe", w przytoczonym "jaskrawym przykładzie". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janklemens Polska nie radzi sobie z rasizmem 19.08.09, 21:46 Uznanie dla władz. Wreszcie włodarze miasta potraktowali sprawę poważnie. Profilaktyka, zamiast doraźnego usuwania szkód po rasistowskich wybrykach czy publikowania zdjęć niedouczonych ksenofobów. Mam nadzieję, że inicjatywa wejdzie w życie jak najszybciej i będzie to projekt długofalowy, wszak "nie od razu Rzym zbudowano". Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: Polska nie radzi sobie z rasizmem 19.08.09, 23:52 a ja nie wierzę w zapewnienia władz miasta. nie tak dawno zapewniali, że wystarczy zgłosić fakt, iż na murach są rasistowskie napisy, a zostaną one usunięte. guzik prawda! zgłaszałem. a swastyki nadal są. złotouści do roboty się w końcu weźcie! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold19 Antypolska nagonka sponsorowana przez Niemcow 20.08.09, 12:47 a popierana przez srodowiska zydowskie w Polsce. W Niemczech ilosc "przypadkow" wynosi okolo 25'000. Nie mowiac juz o NO GO Areas w niemieckich miastach. Tlumaczac: Obszary gdzie sie nie idzie. A odnosi sie do kolorowych. Pojscie tam wieczorem czy w nocy jest oznacze z masakra zakonczona zabiciem. W Polsce ksenofobia czy tez rasizm nalezy do najmniej zauwazalny w europie. Polska jest zbyt tolerancyjna, poniewaz w sposob oczywisty sa tolerowane antypolskie ekscesy. P.S. Antysemityzm w Niemczech jest dynamicznie rosnacym zjawiskiem. Zydzi w Niemczech doslownie bija na alarm. Mlodziez zydowska boi sie chodzic do publicznych szkol z powodu otwartego antysemityzmu. Odwiedzaja specjalne szkoly obwarowane jak wiezienia ze wzgledu na bezpieczenstwo. Sytuacja w Niemczech jest teraz duzo gorsza niz w Polsce w latach 1938-1939, a wiec w czasie, olbrzymi wplyw tak kochanej przez zydow kultury niemieckiej, byl rowniez zauwazalny w Polsce. Zadziwiajace, ze GW nie poswiecila temu tematowi dotychczas ani slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrvs Re: Antypolska nagonka sponsorowana przez Niemcow 20.08.09, 13:50 Polska nie radzi sobie tak dobrze jak Francja gdzie tygodniami w miastach płonęły samochody Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Antypolska nagonka sponsorowana przez Niemcow 20.08.09, 14:05 Czyli w Polsce jest bardzo dobrze, bo są na świecie miejsca, gdzie jest jeszcze gorzej? Ciekawy tok rozumowania. Nie narzekajcie na niskie płace, bo w Somalii zarabia się jeszcze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_do_pyskowania są na świecie miejsca, gdzie jest jeszcze gorzej 20.08.09, 16:46 strikemaster napisał: "Czyli w Polsce jest bardzo dobrze, bo są na świecie miejsca, gdzie jest jeszcze gorzej? Ciekawy tok rozumowania." Ale bardzo naturalny i prawidlowy. Juz tak ludzie sa zaprogramowani, ze lubia sie porownywac z innymi i stan swojej szczesliwosci bazuja na takich porownaniach. "Nie narzekajcie na niskie płace, bo w Somalii zarabia się jeszcze mniej." Alez oczywiscie! Na marginesie, do powyzszych przykladow z Niemiec i Francji mozna dorzucic takze i USA, Izrael i cala mase inncyh krajow o ktorych wybiorcza nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny_glos_prawdy Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 01:44 niech czeczeni wracaja do siebie... problem zniknie. a za kase, ktora idzie na nich, nakarmmy glodujace POLSKIE dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
kb751 Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 03:05 W jaki więc sposób osiągnąć całkowity pokój w sobie samym i we wszystkich relacjach z ludźmi? Pomimo wszystko życie polega na poruszaniu się na arenie międzyludzkich stosunków - jeżeli tak nie jest, to nie ma życia w ogóle. Gdy życie opiera się na abstrakcjach, wyobrażeniach czy spekulatywnych przypuszczeniach, to takie abstrakcyjne życie musi w sposób nieunikniony prowadzić do stosunków będących polem walki. Czy jest więc możliwe, by człowiek żył w zupełnym spokoju wewnętrznym, wolny od wszelkiej formy przymusu, naśladownictwa, tłumienia czy sublimacji? Czy może on - nie w jakimś fantastycznym, mitycznym, abstrakcyjnym świecie, lecz w codziennym życiu, w domu i w pracy - zaprowadzić taki lad w sobie, który stanowiłby jakość żywą i nie zamkniętą w ramkach pojęć, ową niezmąconą ani na moment ciszę wewnętrzną? Odpowiedz Link Zgłoś
1kot Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 07:20 nie po to posyłam dzieci do przedszkola , żeby tam je urabiać do jedynie słusznej ideologii , komuna podobno się skończyła , przyzwyczajenia - nie . Może przy okazji zacznijcie od żłobka oswajać dzieci z homoseksualistami. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 08:52 dlaczego ostatnio ciagle slysze jaka ta Polska okropna, nietolerancyjna, ksenofobiczna, a Bialystok to juz w ogole pieklo. to celowe dzialanie czy ktos tu "tylko" przesadza ? niech Niemcy , Francuzi, Amerykanie czy Zydzi itp. zajma sie przejawami nietolerancji u siebie, bo w ich krajach wcale nie jest tak pieknie. ale oczernic Polske i Polakow zawsze mozna jako kozla ofiarnego. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Jestes dokladnym przykladem dlaczego!!! 20.08.09, 12:53 anka1 napisała: > dlaczego ostatnio ciagle slysze jaka ta Polska okropna, > nietolerancyjna, ksenofobiczna, a Bialystok to juz w ogole pieklo. > to celowe dzialanie czy ktos tu "tylko" przesadza ? niech Niemcy , > Francuzi, Amerykanie czy Zydzi itp. zajma sie przejawami > nietolerancji u siebie, bo w ich krajach wcale nie jest tak pieknie. > ale oczernic Polske i Polakow zawsze mozna jako kozla ofiarnego. Tak, to jest tylko oczernianie!!! W Polsce wszystko jest cacy, a gdzie indziej jest be! Wlasnie dlatego jest tu tak duzo ksenofobii i rasizmu bo sie o tym nie mowi! A jak sie juz cos powie to zaraz sie ludzie oburzaja ze to oczernianie! Skad sie rasiz bierze? Stad ze nawet w domu czy na podworku najwieksza obelga jezt zawsze "ty Zydzie" albo "ty czarnuchu"! A to juz u malych dzieci powoduje ze wyrabiaja sobie oojecie ze jak ktos jest "inny" to jest zawsze bezwartosciowy! Spojrzyj w lustro i powiedz ze ty nie wzdrygasz sie z obraza jak murzyn przejdzie obok ciebie na ulicy! Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Re: Jestes dokladnym przykladem dlaczego!!! 20.08.09, 13:46 ale sa teraz wycieczki tanie....wiec na pewno co poniektorzy sie wyrobia...wreszcie.... Na Białostoczan mowia moherowe berety,albo małe Putiny!! Serio!! Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Re: Jestes dokladnym przykladem dlaczego!!! 20.08.09, 14:18 patriota21wieku napisał: > Skad sie rasiz bierze? Stad ze nawet w domu czy na podworku najwieksza obelga j > ezt zawsze "ty Zydzie" albo "ty czarnuchu"! A to juz u malych dzieci powoduje z > e wyrabiaja sobie oojecie ze jak ktos jest "inny" to jest zawsze bezwartosciowy! Może żyjemy w zupełnie innych krajach? Jak żyję nie słyszałem obelgi "ty Żydzie" ani "ty czarnuchu"! "Ty pedale" owszem, zdarzało mi się słyszeć. Nie twierdzę, że wszystko u nas jest piękne, ale bez przesady! > Spojrzyj w lustro i powiedz ze ty nie wzdrygasz sie z obraza jak murzyn przejdzie obok ciebie na ulicy! Wyobraź sobie, że patrzę na Murzynów z sympatią. Gdyby nie obawa, że może to zostać przyjęte jako wtrącanie się w nieswoje sprawy, chętnie bym z nimi porozmawiał o tym, skąd są, a także dowiedział się czegoś o ich ojczyźnie. Podejrzewam, że taka jest postawa większości Polaków wychowanych przecież na "Murzynku Bambo". Wiem, że niektórych drażni infantylizm wiersza, ale w końcu jest to wiersz dla dzieci i w końcu jaki ma być, jak nie infantylny? Wiersz o "naszym koleżce", który kończy się "Szkoda że Bambo, czarny, wesoły nie chodzi razem z nami do szkoły". Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Re: Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 13:35 eeee-Białystok nie jest taki rasistowski!!!Przecież kilku czubków nie moze rzadzic calym madrym narodem białostockim.... Tutaj raczej chodzi o konflikt religijny-kiedys katolicko-prawoslawny (byla wojna i jest wojna),a teraz katolicko-muzulmanki.... A co do teog koloru skory czy wlosow...białostoczani nie lubia byc zasciankiem ,a kolor na ulicach daje POCZUCIE ŚWIATOWOSCI... To roznorodne miasto i w tym jego sila..im wiecej czarnych tym wiecej świata...A i ostatnio ruskich tam nie lubia ,bo nie sa w UE! Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: Polska niebardzo chce radzić sobie z rasizmem 20.08.09, 07:40 Byłoby tytułem bardziej adekwatnym.:( Odpowiedz Link Zgłoś
tojamyszka Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 09:09 Program jest super i bardzo potrzebny . Jednakże jest to problem i zanim z małego Jasia wyrosnie Jan to na drodze od prania mózgu stoja jeszce jego rodzice , szkola , kolezanki , koledzy . Żeby efekt nie zostal zniszczony trzeba prowadzić to wielotorowo , a zatem także poprzez edukacje do innych grup wiekowych jednoczesnie . A szczególnie wobec rodziców . Może należałoby poszukać sojuszników , zamiast z nimi walczyć w edukacji dorosłych , poprzez spotkania otwarte choćby na nowo wybudowanym rynku miejskim . Zapraszajcie proszę grupy , zespoły z innych regionów , pokazujcie dzięki nim jak żyją dzieci afrykańskie , pokażcie ich dorobek , ich codzienność , nie tylko ich biedę, ale to także . Im więcej na co dzień będziemy widzieli ludzi z innych krajów tym bardziej przyzwyczaimy się do ich obecności w naszym życiu . Jesteśmy przeciw, jesteśmy nie ufni wobec nieznanego . Poznajmy , a polubimy . A jeśli nie polubimy to nauczmy się żyć razem i obok , bez agresji , bez złośliwości , bez udawania , że jesteśmy lepsi , bo silniejsi . Ale aby tak sie stało to my , rodzice nauczmy nasze dzieci , że ludzie dzielą sie na dobrych lub złych . I kolor skóry , wyznanie, pochodzenie nie ma tu nic do rzeczy . Samo wychowanie przedszkolne nie wystarczy . dziecko zapomni to czego nauczyło się jak wróci do domu , a ojciec czy matka siedząc przy piwie będzie komentować np. pobicie kolejnego obcokrajowca w naszym, mieście . Komu dziecko uwierzy , rodzicom czy Pani w przedszkolu ? Widzę tu także olbrzymie pole do działania ludzi z kościoła . Tysiące naszych misjonarzy pracuje w całym świecie . Może wyjdźcie z kościołów i na placach ogólnodostępnych opowiedzcie jakich wspaniałych ludzi spotkaliście w dalekim świecie . Opowiedzcie o ich dniu codziennym . Przywieźcie ze sobą filmy , płyty z nagraniami ich muzyki nie tej z sal koncertowych , ale nagrania z różnych lokalnych imprez . To inny rodzaj ludowości do jakiej my jesteśmy przyzwyczajeni . Może zamiast "szła dzieweczka do laseczka" posłuchamy jak zabrzmi ich pieśń o deszcz , czy zdrowie, szczęście , płodność w wykonaniu jakieś nieznanego plemienia z Afryki , Ameryki Południowej . Dla nas to egzotyka , Nauczcie nas innych ludzi byśmy chcieli i umieli otworzyć do nich nasze serca . Nie oczekujmy , że będą nas kochać jeśli my ich nie kochamy . A my nie umiemy ich pokochać , bo ich nie znamy . Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 11:34 jestem rasistą, nie polubię widoku czarnego gościa z białą panną i nikt nie ma prawa mnie do tego zmuszać, a ja mam do tego prawo to mój kraj, i proszę bardzo, niech przyjeżdżają, żydzi czarni, ale niech nie będą zagrożeniem dla mnie mojej rodziny i przyjaciół. nigdy nie wiadomo jakie ktoś ma intencje dlatego wolę żeby tamci mieszkali w miejscach które do nich należą, ja nie zakładam rodziny w na ich ziemiach, niech oni nie zakładają na mojej a jak im się to nie podoba - trudno, nic mnie to nie obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 11:41 4g63 napisał: nigdy nie wiadomo jakie ktoś ma intencje Aleś ty podejrzliwy.:( Przypomnę ci tylko, że Hitler był biały. A ja serdecznie zapraszam czarnych, żółtych, w kropki i w paski. Odpowiedz Link Zgłoś
fryzjer09 zapros ich do izraela 20.08.09, 13:00 skoro jestes taki tolerancyjny followthesun napisała: > 4g63 napisał: > > nigdy nie wiadomo jakie ktoś ma intencje > > Aleś ty podejrzliwy.:( > > Przypomnę ci tylko, że Hitler był biały. > > A ja serdecznie zapraszam czarnych, żółtych, w kropki i w paski. Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: zapros ich do izraela 20.08.09, 16:06 Jestem PolkĄ, mieszkam w Polsce, więc twój komentarz jest idiotyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 11:52 Biala panna czy jakakolwiek inna nie jest twoja wlasnoscia i nie masz nic do powiedzenia w sprawie wyboru jej partnera. Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend rasista i do tego mocno rozchwiany emocjonalnie 20.08.09, 12:03 z twojego posta nie wynika nic poza to, ze jestes rasista. a mnie nikt nie ma prawa zmuszac bym tolerowal rasizm, ktory z natury rzeczy zaklada nierownosc, nienawisc, niesprawiedliwosc. to jak to jest, bialasie, niech przyjezdzaja czy jednak sa zagrozeniem i nie przyjezdzaja? Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: rasista i do tego mocno rozchwiany emocjonaln 20.08.09, 12:12 > to jak to jest, bialasie, niech przyjezdzaja czy jednak sa > zagrozeniem i nie przyjezdzaja? weź, jaką nierówność, czy ja kogoś gnębie w afryce???? czy ja do nich jadę i wpycham się do ich społeczeństwa?? rasizm jest rzeczą naturalną i będzie wpleciony w życie po dzień istnienia ludzkości, ty jesteś czarny, nic do ciebie nie mam, niczego ci nie chce odbierać, ale zostaw moją społeczność w spokoju, nie chcę cię tutaj, masz swoją, źle ci z nią?? czemu chcesz zmuszać ludzi do siebie?? Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: rasista i do tego mocno rozchwiany emocjonaln 20.08.09, 12:14 i dlaczego nazywasz mnie białasem, czy ja cię obrażam?? bo traktuję to sformułowanie w twoich słowach jako obraźliwe, takie miałeś założenie? no to masz jedną odpowiedź na swoje pytanie - nie chce chamstwa innej rasy u siebie, wystarczy że muszę sobie radzić z chamstwem własnej Odpowiedz Link Zgłoś
fryzjer09 w naturze nie ma rownosci kretynie 20.08.09, 13:05 jak nie wierzysz to sie wybierz do lasu.. nic nie mam do innych ludzi, ale zalewanie polski obcymi to nie swiadczy o tolerancji, tylko o glupocie.. raczej traktowac to jak konia trojanskiego.. ideologia multi kulti to bankrut nie ma roznorodnosci jesli wszystkich sie wymiesza.. zostanie tylko kogiel mogiel ktorym bedzie rzadzil zyd wuetend napisał: > z twojego posta nie wynika nic poza to, ze jestes rasista. a mnie > nikt nie ma prawa zmuszac bym tolerowal rasizm, ktory z natury > rzeczy zaklada nierownosc, nienawisc, niesprawiedliwosc. > > to jak to jest, bialasie, niech przyjezdzaja czy jednak sa > zagrozeniem i nie przyjezdzaja? Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: w naturze nie ma rownosci kretynie 20.08.09, 15:05 A kto zalewa Polske obcymi? Odpowiedz Link Zgłoś
fryzjer09 kolejna porzyteczna idiotka sieje zydowski belkot 20.08.09, 12:54 nadmierna empatia dla wszystkiego co obce to zguba dla Polski.. chwalicie co obce a nie wiecie co sami macie.. jest stare dobre polskie przyslowie.. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_do_pyskowania A my nie umiemy ich pokochać , bo ich nie znamy, 20.08.09, 16:55 Tojamyszko, bardzo prosze rozejrzyj sie po szerokim swiecie i w celach edukacyjnych pokaz mi prosze przyklady rozwiazan, do jakich doszli mieszkancy krajow z wieksza iloscia mieszakncow odmiennych rasowo od lokalnej populacji. Nie chcac byc arogantem, nie wyobrazam sobie, ze Polacy sa jacys inni czy lepsi od innych nacji i chcialbym nauczyc sie od tych, ktorzy z tym problemem zetkneli sie setki lat temu. Mieli wiec zapewne czas na znalezienie dobrych rozwiazan, ktore wystarczy przeniesc do tej "ksenofobicznej i rasistowskiej" Polski, prawda? Czekam wiec na konretne przyklady rezultatow asymilacji rasowej i kulturowej, a jezeli nie asymilacji to przynajmniej w miare bezproblemowego wspolzycia ludzi roznych ras w roznych czesciach swiata. Zebym mogl sie nauczyc od prymusow. Odpowiedz Link Zgłoś
re_x Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 12:00 nic na siłę , wpajanie na siłę "słusznej ideologii" już przerabialiśmy, co z tego wyszło każdy widział- nie pomogły Towarzystwa Przyjaźni Polsko -Radzieckiej , wymiany młodzieży , czy inne sztuczne twory, przymusowe rozwiązania rodzą bunt i opór.Dziwny jest tu przykład "jaskrawego przestępstwa na tle rasowym", gdzie podaje się pobicie Czeczena, który wcześniej zachowywał się agresywnie , i z tego powodu został wyproszony z lokalu a nie z powodu rasy, potem zachował się jak bandyta , bo zaatakował nożem raniąc człowieka!Podciągać to pod rasizm jest niesmaczne!Podwójna moralność?"Jak Kali ukraść krowę to dobrze , jak Kalemu to źle"?Patrząc z drugiej strony można by było równie dobrze powiedzieć Czeczen rasista zaatakował nożem Polaka!Wskazywać na bierność Policji przy pobiciu bądź co bądź bandyty jako rasizm , to już lekka przesada!Zapewne policjanci po prostu się bali o swoje życie i zdrowie wiedząc ,że Czeczen nie wahał się użyć noża i może mieć inną broń.Owszem policjanci popełnili błąd , ochroniarze też bo pobili w emocjach za kolegę, ale nazywać to rasizmem to już jest nawet nie przesada , ale jawne kłamstwo!Żeby podano przykład Francuza , czy studentki w hipermarkecie - zgodziłbym się w 100% , ale wybielanie (pewnie rasistowskie słowo!) bandyty w ten sposób?!dojdzie do tego ,że każdy człowiek innej rasy będzie mógł robić co mu się podoba i wszyscy będziemy bezsilni , policja będzie się bała interweniować ,żeby nie być posądzona o rasizm , ba nawet zwrócenie mu uwagi może zaprowadzić przed oblicze Temidy , komu uwierzy sąd ?skoro wpaja się stereotypy, a prawo faworyzuje osoby o innym kolorze skóry.Czy do tego dążymy?Rasizm istnieje , ale istnieje wszędzie bez względu na kolor skory , równie dobrze rasistą może być Murzyn jak i Polak.Choroba nie wybiera.I powinniśmy o tym pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
matti_cipanen nazisci ucza polakow jak radzic sobie z rasizmem 20.08.09, 12:07 dobre !!! Odpowiedz Link Zgłoś
fryzjer09 multi kulti to MacDonalds 20.08.09, 13:09 i mnustwo ludzi nie mowiacych twojm jezykiem w towim kraju number 1 i coca-cola please Odpowiedz Link Zgłoś
zb1k Re: multi kulti to MacDonalds 21.08.09, 11:11 fryzjer09 napisał: > i mnustwo ludzi nie mowiacych twojm jezykiem w towim kraju > normalnie nie poprawiam bo kazdy moze sie pomylic ale przy czyms takim az sam sie prosisz Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Czego Wy oczekujecie? 20.08.09, 12:56 My, Polacy nienawidzimy samych siebie, a tu się wymaga akceptacji, tolerancji, zrozumienia dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
fryzjer09 Polska bedzie uwazana za tolerancyjna 20.08.09, 13:15 w tedy jak cala druzyna pilkarska bedzie sie skladac z afrykanczykow i jednego Algierczyka jak to bylo na mundialu// czy ktos jeszcze pamienta mundial francja vs italia? cala druzyna francuska skladala sie z murzynow.. (i tak przegrali z biala Italia) - a francuzi.. oni sa tolerancyjni.. niedlugo ich wogole nie bedzie.. zostana wypachani z wlasnego kraju.. Odpowiedz Link Zgłoś
fryzjer09 Polska nie radzi sobie z zydowska propaganda 20.08.09, 13:17 i tu jest pogrzebany pies Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Re: Polska nie radzi sobie z zydowska propaganda 20.08.09, 13:31 Tu nie o rasizm się rozchodzi tylko o eugenikę. Niech się ciemnowłosi łącza z ciemnowłosymi,białowłosi z bialowłosymi i problem się skończy..... Odpowiedz Link Zgłoś
iamhier Re: Polska nie radzi sobie z zydowska propaganda 20.08.09, 13:37 przeciez w Białymstoku jest kilka klinik rozplodowych wiec ten aspekt nie moze ujsc uwadze....ktos musi posycac konflikt....heheh Odpowiedz Link Zgłoś
canisparvus Re: Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 14:03 komod napisał: Dobrze by było wyjaśnić w artykule, na czym polegało to "tło rasowe", w przytoczonym "jaskrawym przykładzie". Przecież to zupełnie jasne: Czeczeni mają prawo być agresywni, bo mieli trudne dzieciństwo. A jak już słusznie oburzeni na jawną dyskryminację dziabnęli ochroniarza nożem, powinien był nadstawić drugą nogę. Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawski.kotek A dlaczego miałaby sobie radzić? Nie rozumiem 20.08.09, 14:32 rozpaczy gazetki. Po cholerę forsować otwartość? Każdy ma swoje miejsce i jego powinien się trzymać. Wyjątkiem powinny być czasowe zezwolenia na pobyt, gdy dany kraj jest nękany wojną. Ale po zakończeniu działań zbrojnych obcy powinni wracać do siebie a nie pałętać się po ulicach i nie rzadko żyć na koszt podatnika ze świadczeń socjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kb751 Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 15:17 Nie ma w Europie wiekszych rasistow niz w polsce,niestety bialystok przoduje w tej statystyce poprzez swoje zamkniecie, ksnenofobie,oddalenie od wiekszych osrodkow nie tylko kultury. Ktos tu wspomnial ze nienawidzimy przede wszystkim siebie i jest to swieta racja,za bardzo interesujemy sie cudzym zyciem,wchodzimy z buciorami w zahowania odbiegajace w najmniejszym stopniu od normy,przykro stwierdzic ale potrzeba jeszcze 20-30 lat by w minimalnym stopniu zblizyc sie pod tym wzgledem do europy,jestesmy krajem rozwijajacym sie czyli troche przed powiedzmy nigeria,jezeli nie zdamy sobie z tego sprawy to dupa. Co do Bialegostoku to prosta sprawa,wszyscy pochodzimy albo ze wschodu albo z okolicznych miejscowosci wiec ciemnogrod zupelny,wynosimy proste wzorce od dziecinstwa kto obcy ten wrog i proste hasla np.zyd-i wszystko jasne,po co zawracac sobie glowe sprawdzeniem sprawy na wlasna reke,naokolo slyszalem/am takie opinie o zydach i niech tak hula,na wszystko gotowa odpowiedz i szablony szablony szablony.Poprostu polak jest straszliwie zakapleksiony wiec reaguje jak reaguje,no i najwazniejsze brak dystansu do siebie,jak to?,ja zacofany,o nie ku... ale palant,wszystko odbieramy personalnie,o polityce nie wspomne bo po co,tak jak o kosciele katolickim hej Odpowiedz Link Zgłoś
nick_do_pyskowania Re: Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 17:02 Czy moglbys, prosze, podac przyklady innych krajow, ktore radza sobie lepiej? Dziekuje i to bylo na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wt82 pranie mózgów Polakom 20.08.09, 21:28 proszę mi wymienic chociaż jeden plus tzw "kolorowej " imigracji bo jak na razie w krajach "tolerancyjnych" mamy terroryzm, kolorowe gangi, wszechobecną polityczna poprawność pełną niesłychanych idiotyzmów i akcje afirmatywne typu "pozytywny rasizm"(np dodatkowe punkty na studia dla kogos kto nie jest biały) naprawdę to tak źle, że w Polsce mieszkają Polacy , że nie jesteśmy pod względem etnicznym drugą Jugosławią, Irlandią Pólnocną , Nowym Orleanem,przedmiesciami Paryża?czy wy ludzie jesteście idiotami-czy chcecie bysmy mieli za 20 lat zamieszki rasowe,konflikty etniczne i religijne?bo bajki, że "wszyscy się pokochają" jak nie będzie narodów,granic itp już przerabialiśmy za komuny-to nie działa w realnym świecie Odpowiedz Link Zgłoś
marek.lipski Polska i Niemcy 2009 nie sa rasistami.W obronie 20.08.09, 16:10 wlasnej jak w opisanym przypadku,przepisy prawa karnego gwarantuja obrone wlasnego zycia.Tak jest w Polsce i w Niemczech. Podaje link do stowarzyszenia: www.nigdywiecej.org Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 16:24 Nie chcecie mieć rasistowskich wybryków? Sposób jest prosty - trzeba NA SIŁĘ asymilować imigrantów którzy chcą zostać w Polsce. Wiem że brzmi to brutalnie ale taka jest prawda. Im mniej różnic i podziałów tym mniejsze zagrożenie wybuchami agresji z obu stron. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_do_pyskowania trzeba NA SIŁĘ asymilować imigrantów 20.08.09, 17:06 Ze tez takie tekstu ukazuja sie na lamach GW! Spadkobierczyni 5 tysiecy lat kultury starszych braci, kultury, ktora oparla sie zbrodniczym zakusom asymilacji NA SIŁĘ w tylu krajach tej strasznej, chrzescijanskiej Europy a teraz tak dobrze opiera sie obcemu naciskowi kulturowemu w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
rat_123 Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 17:07 Straszny rasizm i ksenofobia zieja z wielu wypowiedzi na tym forum; odzwierciedlajac jednoczesnie wage tego problemu we wspolczesnej Polsce jak i podkreslaja znaczenie badan podjetych przez polsko- nimiecka grupe. Przyczyn jest wiele, np.: 1. Historyczna homogenicznosc Polski pod wzgledem etnicznym, narodowosciowym i religijnym. Przykre doswiadczenia z Zydami moglo jeszcze wzmoc polska ksenofobie. 2. Brak blizszego zrozumienia innych kultur, religii i obyczajow. Np powszechny brak zrozumienia, ze katolicyzm jest mniejszoscia w swiecie. 3. Nieustanne wykorzystywanie roznic rasowych, religijnych, socjalnych przez dzialaczy politycznych, religijnych, medialnych. Jest to najlatwiejszy sposob zdobywania glosow, popularnosci, kontroli, wladzy i pieniedzy. 4. Polskie poczucie nizszosci. Polska jest stosunkowo malym panstwem, o malym potencjale, ktoremu trudno zaistniec w swiecie jako “wazne”. A z natury chcemy byc “wazni”. Ponizenie innego moze wzmocnic poczucie wlasnej wartosci. 5. Imigrant (inny) jest zagrozeniem dla leniwego Polaka bo pracuje wiecej i moze byc inteligentniejszy. 6. Brak zrozumienia czym jest rasizm/brak poszanowania innej grupy i dlaczego jest to destrukcyjne. Np Rydzyk najprawdopodoniej nie zdawal sobie sprawy, ze jego wypowiedz na Jasnej Gorze (o niemytym murzynie) byla rasistowska. Albo komediant ponizajacy publicznie w TV ludzi polskiej wsi, raczej nie rozumial, ze krotkotrwaly smiech jego grupki widzow nie byl wart urazy 50% Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
tytanya Re: Polska nie radzi sobie z rasizmem 20.08.09, 17:13 Na pewno historyczna homogeniczność? Teraz rzeczywiście Polska jest krajem homogenicznym. Po odzyskaniu niepodległości mniejszości kształtowały się mniej więcej tak: Ukaraińcy 16 %, Żydzi ok. 10%, Białorusini 6%, Niemcy ok.4% i jeszcze inne nacje. We wcześniejszych epokach Polska również nie była homogeniczna. W związku z powyższym twoje pozostałe punkty mają się tak ciut nijak do przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Co za brednie 20.08.09, 17:22 rat_123 napisał: Nagłaśnianie incydentów z udziałem przedstawicieli innych ras, które nie zawsze mają tło rasistowskie (wspominany Czeczeniec oberwał za agresję wobec ochroniarzy a nie dlatego że był Czeczeńcem - robienie ofiary z typa który wszczyna burdę jest nieporozumieniem) ma na celu "produkowanie" w Polsce rasizmu po to by garstka lewaków mogła dzielnie z nim walczyć. Polacy są dużo bardziej otwarci na innych ludzi niż nam się to wciska w ramach propagandy "politycznej poprawności". A już NIemcy uczący nas tolerancji rasowej to groteska. NIech sami się wpierw wezmą za neonazistów z terenów b. NRD a dopiero potem zabierają za nauczanie po drugiej stronie Odry. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Polska radzi sobie z rasizmem... 21.08.09, 19:29 Polska to nie Izreal...!!! niech sie polsko-niemiecka grupa badaczy wypcha czymkolwiek...!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
azp11 Re: Polska radzi sobie z rasizmem... 21.08.09, 21:22 Jeżeli wśród ekspertów/autorytetów "Nigdy Więcej" są tacy ludzie, jak Konstanty Gebert, to nie można się dziwić, że organizacja zajmuje się szkalowaniem Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
atj-architekt Polska nie radzi sobie z rasizmem 23.08.09, 00:22 A może redakcja Gazety Wyborczej zajęłaby się jakimś prawdziwym problemem a nie wyssanym z palca polskim faszyzmem ? Myślę, że bardzo ambitnym tematem byłoby zagadnienie czystek rasowych prowadzonych od lat przez Izrael -eksterminacja cywilnej ludności palestyńskiej, tworzenie gett czy celowe bombardowania szkół, żłobków, przedszkoli i szpitali. Polskich czytelników z pewnością zainteresuje również kim był Salomon Morel, Stefan Michnik czy Aaron Szechter. Tymczasem czytelnicy muszą szukać tych informacji w Wikipedii, podczas gdy dziennikarze zajmują się pierdołami i próbują Polakom imputować rasizm. Odpowiedz Link Zgłoś