rpg_7 12.03.10, 20:19 Witam, w nawiązaniu do notatki: wyborcza.pl/1,75477,7656678,Bitwa_o_szyny_na_Kaukazie.html mam pytanie: czy Rosja faktycznie posiada obecnie pociągi pancerne, jeśli tak to jak one wyglądają, ich uzbtojenie itp. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patmate Re: pociągi pancerne 12.03.10, 21:01 Sowieci używali po wojnie dość dużo pociągów pancernych - przede wszystkim do ochrony kolei transsyberyjskiej. Nie chce mi się teraz szperać, niedawno był art w Militariach. Garść linków: Czeczenia www.gazeta.ru/politics/2008/06/02_a_2741805.shtml Etatowym zespołem był BP-1 Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: pociągi pancerne 12.03.10, 22:54 jakos chyba w tamtym roku byl dosc duzy watek na tym forum,O333 i marek Boa tam sprawe omowili dosc szczegolowo. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re: pociągi pancerne 14.03.10, 23:02 Wg to jest informacja roku-Rosja wysyła pociągi pancerne na szlaki kolejowe na Kaukazie.Jeszcze Kozacy z taczankami i mamy lata 1920-te ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: pociągi pancerne 15.03.10, 04:37 Chcesz to masz:) pl.wikipedia.org/w/index.php? title=Plik:Battle_of_moscow12.jpg&filetimestamp=20060322032338 I o pociagu pancernym wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7660029,Bolszewicy_nadchodza_.html Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr szkoga że ten dziadek bierze się za taki temat 15.03.10, 19:00 spieprzy tak jak spieprzyl Ogniem i mieczem. Naprawdę szkoda. PS 20mil$ to śmiech a nie budżet. Odpowiedz Link Zgłoś
f_crane Skąd ta złośliwość? 15.03.10, 08:09 Ja spokojnie mogę sobie wyobrazić sytuacje, zwłaszcza biorąc pod uwagę uwarunkowania rosyjskie, kiedy taki pojazd byłby użyteczny, choćby - łatwość dotarcia do obszarów pozbawionych innych dróg dotarcia niż kolejowa, jednocześnie sytuacje nie na tyle pilna, że wymagająca transportu lotniczego - możliwość stałej obecności wojskowej bez koniecznej infrastrutkury na zupełnym odludziu - trudno mi sobie wyobrazić jak wyglądają współczesne pociągi pancerne, ale zapewne mają np. jakąś możliwosć aaku rakietowego - przy konflikcie asymetrycznym, jakimś użeraniu się z partyzantami, biorąc pod uwagę odległości jak i ograniczone możłiwości przekazywania informacji w armii rosyjskiej, taka lokalna platforma ogniowa mogłaby być użyta efektywniej i taniej niż wsparcie lotnicze. Takie punkty można mnożyć. Oczywiście w przypadku nowoczesnego i pełnosklowego konfliktu pomiędzy wojskami regularnymi taki pociąg to przeżytek, ale jak pisałem na początku - w realiach rosyjskich takie coś mogłoby być użyteczne w celach patrolowo-pacyfikacyjnych, czy nawet garnizonowych. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Skąd ta złośliwość? 15.03.10, 17:29 panowie,po kiego od nowa rozpisywac sie znowu w tym samym temacie,skoro juz to wszystko ladnie omowilismy? forum.gazeta.pl/forum/w,539,89283693,,POlski_wynalazek_pociag_pancerny.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: pociągi pancerne 15.03.10, 14:30 Marcowsky gdyby Kozacy mieli takie pociągi pancerne to dziś mówił Byś i Myślał - tak jak i cała Europa po Rosyjsku! - Co By Cię jeszcze "zdołować" w Armii Rosyjskiej nie tak dawno zaczęto konstruować "taczanki"!:) Są to grubo opancerzone wojskowe samochody ciężarowe (KaMAZ-y/Urały/ZIŁ-y) uzbrojone zazwyczaj w dwulufowe działka 23mm i ciężkie karabiny maszynowe przeznaczone są do eskortowania konwojów "zwykłych" ciężarówek!"Taczanki" te wyglądają jak zwykłe ciężarówki (maskowanie) i są w stanie zrobić przykrą niespodziankę tym ,którzy konwój zechcą zaatakować ! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: pociągi pancerne 15.03.10, 17:26 Ale takie pojazdy,guntrucki,w Rosji robi sie juz od dosc dlugiego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
bibolek1234 Re: pociągi pancerne 15.03.10, 19:20 zaczeli chyba amerykanie w wietnamie bylo w ktorejs ntw tyle ze wtedy to zolnierska inicjatywa byla Odpowiedz Link Zgłoś
widun89 Re: pociągi pancerne 15.03.10, 19:31 żołnierska inicjatywa... zupełnie jak nasi na pierwszych zmianach w Iraku ;P Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: pociągi pancerne 16.03.10, 00:56 Jak pamietam w NTW nazwali do polskie mad maxy w Iraku:) Odpowiedz Link Zgłoś