Dodaj do ulubionych

Ospreye w modzie

12.08.11, 00:50

Sława!

No i kto tu mowił ze ospreye to niewypał?
www.altair.com.pl/start-6657
Forum Słowiańskie
gg 1728585
Obserwuj wątek
    • marek_ogarek Re: Ospreye w modzie 12.08.11, 05:17
      > No i kto tu mowił ze ospreye to niewypał?

Nie tylko ospreje. Wg niektorych niewypalem byl kazdy sprzet wprowadzany na uzbrojenie USA.F-18E, LCS, F-35, F-22 itd. Niektorzy uwazaja ze wysoko specjalistyczne i skomplikowane urzadzenia jakimi jest uzbrojenie ma dzialac jak szwojcarskie zegarki. I ze takie programy jak np. PAK FA ida wogole bezzadnych problemow bo nikt niczego o tymnie mowi.
    • say69mat Re: Ospreye w modzie 12.08.11, 13:28
      ... może Pan Minister ON by kupił, rozpisując obowiązkowy przetarg??? Tak, na wyposażenie 36 SPLT. Serio, gadżet jest świetny, ale widziałem też jego 'zwłoki', niczym się nie różni od innych gadżetów w wersji RiP.
    • marek_boa Re: Ospreye w modzie 12.08.11, 15:40
      Ignorant Ty sam Jesteś Niewypał i w dodatku Sklerotyk! Mowa była ,że Ospreye NIGDY tak do końca śmigłowców nie zastąpią a Ty Żeś się Kłócił ,że nadchodzi zmierzch wiropłatów!
      • ignorant11 Re: Ospreye w modzie 13.08.11, 00:22
        marek_boa napisał:

> Ignorant Ty sam Jesteś Niewypał i w dodatku Sklerotyk! Mowa była ,że Ospreye N
        > IGDY tak do końca śmigłowców nie zastąpią a Ty Żeś się Kłócił ,że nadchodzi zmi
        > erzch wiropłatów!

Mozna sprawdzic komu sie chce i odszukac tamten watek co kto pisał...

Po pierwsze, to Ospreye to tez nieco wiropłaty.

PO drugie ja znam troche historie techniki, wiec nigdy nie twierdziłem ze one zastapia smigłowce calkowicie, tak jak silnik spalinowy nie wyeliminował calkowicie silnika parowego a spalinowego naped nuklearny a samolotów tłokowych samoloty odrzutowe a samolotów rakiety ...

itp.

Ja twierdziłem ze w wielu zastosowaniach beda lepsze od smigłowców.

I ze zastapia w znacznej czesci...

A Tu okazuje się ze chyba w znacznie znaczniejszej części...

Bo sa tańsze.

A skoro sa tańsze to proponuje podyskutowac w jakich zastosowaniach zastapia a w jakich jednak smigłowce...
        • marek_boa Re: Ospreye w modzie 13.08.11, 01:29
          Ospreye to nie wiropłaty tylko przemiennopłaty jeśli już co! Po za tym nie są i nigdy raczej nie będą wstanie zastąpić śmigłowców - jedyna rzecz w jakiej są lepsze to prędkość w locie poziomym i koniec na tym!
          - ciężkim śmigłowcom transportowym nie zagrożą bo te mają większy udźwig!
          - szturmowym śmigłowcom nie zagrożą bo te są mniejsze i bardziej zwrotne
          - lekkim śmigłowcom nie zagrożą bo te są mniejsze i lżejsze
          Reasumując przydatne są i będą ale tylko w swojej niszy!
          • ignorant11 Re: Ospreye w modzie 13.08.11, 10:14
            marek_boa napisał:

> Ospreye to nie wiropłaty tylko przemiennopłaty jeśli już co! Po za tym nie są i
            > nigdy raczej nie będą wstanie zastąpić śmigłowców - jedyna rzecz w jakiej są l
            > epsze to prędkość w locie poziomym i koniec na tym!
            > - ciężkim śmigłowcom transportowym nie zagrożą bo te mają większy udźwig!
            > - szturmowym śmigłowcom nie zagrożą bo te są mniejsze i bardziej zwrotne
            > - lekkim śmigłowcom nie zagrożą bo te są mniejsze i lżejsze
            > Reasumując przydatne są i będą ale tylko w swojej niszy!

Skad mozesz byc tego az taki pewny...
            Przeciez to dopiero pierwszy model.

Nastepne moga byc duuuzo doskonalsze.

Juz sa np duzo szybsze od smiglowców bojowych a to jeden z podstawowych atutów.

Kazdy nowy produkt nowy pojazd zaczyna od pewnej niszy potem zdobywa nowe nisze i obszary.
            Tak było z okretem podwodnym samolotem czy rakieta...

Ja nie przesadzam ale cieszy mnie kazdy nowy wynalazek i mu sekunduje
            • marek_boa Re: Ospreye w modzie 13.08.11, 10:51
              Ignorant ten "pierwszy model" ma już jak obszył prawie 30 lat a sama konstrukcja przemiennopłata i pierwsze próby to 1955 rok! No i jak dotąd ni widu ,ni słychu aby miał mieć jakiegoś następcę!
              - Fakt jest szybszy od śmigłowca bojowego ale według mnie to JEDYNY atut tej konstrukcji!
              • ignorant11 Re: Ospreye w modzie 14.08.11, 01:22
                marek_boa napisał:

> Ignorant ten "pierwszy model" ma już jak obszył prawie 30 lat a sama konstrukcj
                > a przemiennopłata i pierwsze próby to 1955 rok! No i jak dotąd ni widu ,ni słyc
                > hu aby miał mieć jakiegoś następcę!
                > - Fakt jest szybszy od śmigłowca bojowego ale według mnie to JEDYNY atut tej k
                > onstrukcji!

Tych atutów było jednak w linkowanym artykule było wymienionych wiecej...

Jak chocby cena.

30 lat dla cakowicie nowego pojazdy powietrznego to dla Ciebie duzo?

Jak wygladał samochód po pierwszych 30 latach, jak samolot...

NIe mowiac juz lodziach podwodnych czy rakietach pojazdach kosmicznych.

Np wahadlowce pierwsza generacja własnie sie wypaliła po 30 latach a teraz wraca sie i rozwija koncepcje nowych podobnych pojazdów...

A jesli cos jest juz tańsze od konstrukcji powszechnie uzywanych to ma szanse na szybki rozwój...
                • marek_boa Re: Ospreye w modzie 14.08.11, 14:06
                  Jakie znowu tańsze???! Jak na razie to 71 mln $ za sztukę - jak się uda powiększyć zamówienie to może zejdą do 62-63 mln $! Program rozwojowo-badawczy pochłonął 50 ,5 mld $!!!
                  Za te pieniądze można śmiało dowolny śmigłowiec transportowy kupić w tej klasie - no nie licząc USA!
        • browiec1 Re: Ospreye w modzie 13.08.11, 15:38
          Akurat Igi w tamtym watku pisalem i pamietam ze jest jak Marek zapodal-bo m.in. ja bylem i jestem zwolennikiem opcji ze choc osprey jest fajny to zastapic wszystkiego nie jest w stanie.
          • ignorant11 Re: Ospreye w modzie 14.08.11, 01:26
            browiec1 napisał:

> Akurat Igi w tamtym watku pisalem i pamietam ze jest jak Marek zapodal-bo m.in.
            > ja bylem i jestem zwolennikiem opcji ze choc osprey jest fajny to zastapic wsz
            > ystkiego nie jest w stanie.

Ale jasne jest ze wszystkiego nie zastapi i nie w kazdych zastosowaniach.

Nawet moze byc tak, ze czesciowo moze byc nawet ale z roznych wzgledów bedzie wykonywał podobne zadania.

vide bo głebiej szukac mi sie nie chce: smiglowy samolot Hercules i Casa vs galaxy
            • marek_boa Re: Ospreye w modzie 14.08.11, 14:16
              Chybione porównanie Ignorant! Wszystkie samoloty ,które Wymieniłeś mają tylko jedna wspólną cechę - są to samoloty transportowe! Po za tym każdy z nich różni się segmentem jaki zajmuje w ilości przewożonego towaru!
              - C-5 Galaxy to transport strategiczny - 118 387 kg
              - C-130 Hercules to transport operacyjny - 18 955 kg
              - C-239 to transport taktyczny - 9700 kb

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka