Dodaj do ulubionych

Ukraina przędzie...

16.09.11, 16:17
...coraz cieniej! Kilka dni temu zaproponowali Rosji całoroczną dzierżawę kompleksu "Nitka" na Krymie za...700 000 zielonych rocznie! Było by to o 200 000 zielonych drożej niż kontrakty podpisywane co roku na kilka miesięcy! Ukraińcy chcą również wycofać z obiektu swój cały personel! Sęk w tym ,że Rosja za dzierżawę "Nitki" płaci nie gotówką tylko częściami zamiennymi dla lotnictwa wojskowego Ukrainy - konkluzja jest taka ,że widocznie coraz trudniej utrzymać nawet tak niskie stany samolotów zdatnych do lotu jakie posiada na dzień dzisiejszy:
- Su-27 - 27 sztuk
- MiG-29 - 80 sztuk
- Su-24M - 36 sztuk
- Su-24MR - 23 sztuki
- Su-25 - 36 sztuk
-Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Ukraina przędzie... 16.09.11, 16:33
      marek_boa napisał:

> Ukrainy - konkluzja jest taka ,że widocznie coraz trudniej utrzymać nawet tak
      > niskie stany samolotów zdatnych do lotu jakie posiada na dzień dzisiejszy:
      > - Su-27 - 27 sztuk
      > - MiG-29 - 80 sztuk
      > - Su-24M - 36 sztuk
      > - Su-24MR - 23 sztuki
      > - Su-25 - 36 sztuk
      > -Pozdrawiam!

nawet uwzględniająć fakt że Ukraina ma 2 razy więcej od Polski ludnosci, to i tak sa wyzsze stany niż nasze.
      • herr7 ale to chyba 20%... 16.09.11, 16:52
        z tego co mieli 20 lat temu...
        • marek_boa Re: ale to chyba 20%... 16.09.11, 16:59
          Przestrzeliłeś i to mocno! 20 lat temu lotnictwo Ukrainy liczyło 1100 samolotów bojowych!
          -Pozdrawiam!
      • marek_boa Re: Ukraina przędzie... 16.09.11, 16:55
        Niezupełnie Matrek! To są stany podawane oficjalnie - nieoficjalne dane są wprost tragiczne:
        - na 2008 rok zdatnych do lotu było:
        - 31 myśliwców
        - 10 bombowców
        - 6 samolotów rozpoznawczych
        - 8 samolotów szturmowych
        W 2010 roku udało się wyremontować i przywrócić do służby 36 samolotów - niestety nie mam danych co do poszczególnych typów! Licząc dane nieoficjalne to obecnie Ukraina ma na stanie zdatnych do lotów 91 samolotów!!!
        P.S. - Plany na 2011 rok to wyremontowanie 9 samolotów bojowych,1 Ił-76MT, 6 śmigłowców i 16 samolotów szkolnych L-39C! Czyli jeśli wszystko pójdzie dobrze to w grudniu WS Ukrainy powinny mieć na stanie zdatnych do lotów 100 samolotów bojowych!
        P.S.2 - Lotnictwo Polskie na dzień dzisiejszy dysponuje:
        - 48 F-16C/D
        - 31 MiG-29/29UB
        - 48 Su-22M4K/UM3K
        Daje to 127 samolotów bojowych!
        • bmc3i Re: Ukraina przędzie... 16.09.11, 17:02
          marek_boa napisał:

> P.S.2 - Lotnictwo Polskie na dzień dzisiejszy dysponuje:
          > - 48 F-16C/D
          > - 31 MiG-29/29UB
          > - 48 Su-22M4K/UM3K
          > Daje to 127 samolotów bojowych!

A ile z tych naszych maszyn nadaje sie do uzytku? Nie wiem jak to wyglada dzisiaj, ale iles lat temu czytałem ze pewna liczba z naszych Mig-29 jest kanibalizowana na czesci.
          • marek_boa Re: Ukraina przędzie... 16.09.11, 18:16
            Zgadza się! Dotyczyło to w pierwszej kolejności 8 po-Niemieckich MiGów ,które w ogóle na stan lotnictwa przyjęte nie zostały! Z 22 samolotów po-Niemieckich do lotnictwa wcielono 14 sztuk! Po za tymi samolotami z oryginalnej Rosyjskiej transzy mamy 12 sztuk (9 MiG-29/3 MiG-29UB) i eks Czeskie 10 sztuk (9 MiG-29/1 MiG-29UB)!
            - Ilościowo wygląda to tak
            > Ogółem wszystkiego mieliśmy 44 samoloty MiG-29(36)/MiG-29UB(8)
            > z 8 po-Niemieckich MiG-29 nie przyjętych na stan 2 są eksponatami muzealnymi i 2 pomocą szkoleniową / 4 sztuki pozostawiono w WZL-2 jako "magazyny części zamiennych (później 1 przekazano jako pomoc szkoleniowa)!
            > z 14 po-Niemieckich samolotów przejętych przez lotnictwo 10 sztuk lata bojowo (8 MiG-29/2 MiG-29UB), 3 zostały spisane ze stanu (2 MiG-29 - jeden przekazany muzeum i jeden jako pomoc szkolna/1 MiG-29UB - przekazany muzeum) i 1 MiG-29UB przebywa w remoncie
            > Z 10 eks-Czeskich samolotów 7 samolotów lata bojowo (6 MiG-29 i 1 MiG-29UB)/ 2 MiG-29 przebywają w remoncie, 1 używany jest do prób nowego wyposażenia!
            > Z 12 samolotów Rosyjskiej transzy 11 lata bojowo (9 MiG-29/2 MiG-29UB)i 1 MiG-29UB został spisany i przekazany jako pomoc szkoleniowa!
            Reasumując - obecnie w Polskim lotnictwie lata bojowo 28 samolotów MiG-29/MiG-29UB i 3 przebywają w remoncie - summa summarum daje to 31 maszyn!
            • browiec1 Re: Ukraina przędzie... 18.09.11, 13:58
              Marek,a o co to chodzilo przy przejmowaniu "czechow" ze prasa cos donosila ze one maja krotsze skrzydla?
              Czy te samoloty ktore przekazano do szkolenia/pomocy tez wyczyszczono ze wszystkiego wartosciowego?
              • marek_boa Re: Ukraina przędzie... 18.09.11, 16:10
                Pic na wod - fotomontaż! Czeskie MiG-29 NICZYM się od tych kupionych przez Polskę z ZSRR nie różniły!
                - Tego niestety nie wiem - myślę ,że część podzespołów nie potrzebnych do szkolenia została zastąpiona przez te zepsute z innych samolotów,które nie nadawały się do naprawy! Część egzemplarzy jako pokazowe - na pewno zostało ogołocone ze wszystkiego co sprawne!
                -Pozdrawiam!
      • tornson Re: Ukraina przędzie... 17.09.11, 21:53
        bmc3i napisał:

> nawet uwzględniająć fakt że Ukraina ma 2 razy więcej od Polski ludnosci,
        Nawet przed armagedonem, jakim był rozpad ZSRR i transformacja na kapitalizm, Ukraina miała "ledwie" o jakąś 1/3 więcej ludności, dziś mają raptem o kilka milionów więcej (45:38).
    • bartek.kowal Re: Ukraina przędzie... 16.09.11, 16:52
      z tego co wiem to Ukraina juz ma coraz mniej rzeczy ,obiektów,miejsc ,itp.odziedziczonych po ZSRR ,a których Rosji bardzo zależy.np.z tego co pamietam to Rosja już buduje swója Nitkę 2.gdzies w okolicach Krasnodaru.
      • marek_boa Re: Ukraina przędzie... 16.09.11, 17:03
        A jak Myślisz skąd tak hojna oferta dla Rosjan na dzierżawę CAŁOROCZNĄ?! I to z zapewnieniem ,że nikt im na ręce patrzył nie będzie?! Czują pismo nosem - jak Rosjanie zakończa budowę "NItki-2" to wąski strumyk części zamiennych za bzdurno również wyschnie i trzeba będzie już wywalać gotowiznę! Wedle obecnych planów do 2015 roku chcą jeszcze około 40 samolotów wyremontować!
        -Pozdrawiam!
        • bartek.kowal Re: Ukraina przędzie... 16.09.11, 17:08
          Marku a kiedy mają skończyć budowę tego swojego kompleksu Nitka 2?
          • bartek.kowal Re: Ukraina przędzie... 16.09.11, 17:13
            Marku ,a abstachując od tematu jak tam sprawa ma się z krążownikiem ''Ex -Ukraina " stojacym w stoczni ?chyba nic już z niego nie będzie.chyba go będą musieli pociąć na żyletki.
            • marek_boa Re: Ukraina przędzie... 16.09.11, 18:43
              O ile się orientuję to rozmowy o bezpłatnym przekazaniu tego okrętu nadal są prowadzone pomiędzy Ukrainą i Rosją! Z tego co nie dawno czytałem to rozpatrywane są obecnie kwestie "rekompensat" dla strony Ukraińskiej - najprawdopodobnie chodzi o przekazanie pewnych ilości uzbrojenia przebywającego obecnie w Rosyjskiej rezerwie! Konkretnie czego i ile mają przekazać niestety bladego pojęcia nie mam!
              -Pozdrawiam!
              P.S. Plany Rosyjskiej MW przewidują remont i modernizację a później wcielenie do Floty Północnej!
              • browiec1 Re: Ukraina przędzie... 18.09.11, 13:59
                Moze wlasnie jakies samoloty na czesci?
                • marek_boa Re: Ukraina przędzie... 18.09.11, 16:14
                  Samolotów na części to Ukraina ma od metra! MiG-ów-29 po rozpadzie ZSRR na terenie Ukrainy zostało ponad 180 sztuk a Su-27 około 90 sztuk!
                  -Pozdrawiam!
          • marek_boa Re: Ukraina przędzie... 16.09.11, 18:19
            Za 2 lata czyli w 2013 roku!
            -Pozdrawiam!
    • tornson Niskie stany?? 17.09.11, 21:50
      marek_boa napisał:

> Ukrainy - konkluzja jest taka ,że widocznie coraz trudniej utrzymać nawet tak
      > niskie stany samolotów zdatnych do lotu jakie posiada na dzień dzisiejszy:
      > - Su-27 - 27 sztuk
      > - MiG-29 - 80 sztuk
      > - Su-24M - 36 sztuk
      > - Su-24MR - 23 sztuki
      > - Su-25 - 36 sztuk
      > -Pozdrawiam!
      Niskie stany? Chcesz o palpitacje serca przyprawić polskich "patryotów"? ;)
      • marek_boa Re: Niskie stany?? 17.09.11, 22:05
        Już to opisywałem Tornson w tym wątku - to są ilości samolotów zdolnych do lotów podawane OFICJALNIE - nieoficjalnie do lotów bojowych dopuszczone jest mniej niż 100 samolotów obecnie!
        -Pozdrawiam!
      • gregorxix Re: Niskie stany?? 17.09.11, 22:45
        Mogą mieć ich nawet dwakroć więcej, przy tym poziomie wyszkolenia nie zrobi to wielkiej różnicy.
        • bmc3i Re: Niskie stany?? 17.09.11, 22:48
          gregorxix napisał:

> Mogą mieć ich nawet dwakroć więcej, przy tym poziomie wyszkolenia nie zrobi to
          > wielkiej różnicy.

A o co Wam w ogóle chodzi? Z polskiego punktu widzenia, im wiecej bedzie ich Ukraina miała, tym lepiej.
          • marek_ogarek Re: Niskie stany?? 18.09.11, 07:38
            > A o co Wam w ogóle chodzi? Z polskiego punktu widzenia, im wiecej bedzie ich Uk
            > raina miała, tym lepiej.

A to niby czemu ? Nie przypominam sobie zeby Ukraina byla szczegolnie pomocna w konfliktach w ktorych uczestniczyla ostatnio Polska. Jesli pijesz do potencjalnego konfliktu z Rosja to mam duze obiekcje po ktorej stronie, jesli wogole, stanelaby Ukraina.
            • bmc3i Re: Niskie stany?? 18.09.11, 13:54
              marek_ogarek napisał:

> > A o co Wam w ogóle chodzi? Z polskiego punktu widzenia, im wiecej bedzie
              > ich Uk
              > > raina miała, tym lepiej.
              >
              > A to niby czemu ? Nie przypominam sobie zeby Ukraina byla szczegolnie pomocna w
              > konfliktach w ktorych uczestniczyla ostatnio Polska. Jesli pijesz do potencjal
              > nego konfliktu z Rosja to mam duze obiekcje po ktorej stronie, jesli wogole, st
              > anelaby Ukraina.

Konflikt Polski z Ukrainą, jest raczej nie do pomyślenia. Natomiast silne lotnictwo wzmacnia pozycje Ukrainy w regionie, co powoduje że Rosja cokolwiek by zamierzała, zawsze musi brac pod uwagę Ukrainę. Czytałem tez gdzies, że Rosja nigdy nie będzie imperium, bez Ukrainy.

• o333 Re: Niskie stany?? 18.09.11, 16:46
                bmc3i napisał:

> Konflikt Polski z Ukrainą, jest raczej nie do pomyślenia. Natomiast silne lotni
                > ctwo wzmacnia pozycje Ukrainy w regionie, co powoduje że Rosja cokolwiek by zam
                > ierzała, zawsze musi brac pod uwagę Ukrainę. Czytałem tez gdzies, że Rosja nigd
                > y nie będzie imperium, bez Ukrainy.
                >
                matrek jak zwykle prezentuje typowego słowiańskiego padalca, wszystko by napuścić na siebie Słowiańskie narodu ku uciesze USA
                • bmc3i Re: Niskie stany?? 18.09.11, 16:56
                  o333 napisał:

> bmc3i napisał:
                  >
                  >
                  > > Konflikt Polski z Ukrainą, jest raczej nie do pomyślenia. Natomiast silne
                  > lotni
                  > > ctwo wzmacnia pozycje Ukrainy w regionie, co powoduje że Rosja cokolwiek
                  > by zam
                  > > ierzała, zawsze musi brac pod uwagę Ukrainę. Czytałem tez gdzies, że Rosj
                  > a nigd
                  > > y nie będzie imperium, bez Ukrainy.
                  > >
                  > matrek jak zwykle prezentuje typowego słowiańskiego padalca, wszystko by napuśc
                  > ić na siebie Słowiańskie narodu ku uciesze USA

Nie no, oczywiście. A Wy rzecz jasna żywicie jedynie zwykłą internacjonalistyczną przyjaźń do Ukrainy, i połowa Waszego społeczeństwa nie chciałby wcale włączyć jej "do macierzy"...
                  • marek_boa Re: Niskie stany?? 18.09.11, 17:10
                    Proponuję Matrek Abyś Sprawdził ilu Niemców z RFN chciało zjednoczenia Niemiec przed 1990 rokiem a ilu jest "zadowolonych" obecnie! Tylko ,Żebyś się nie Zdziwił jak poznasz te liczby!
                    • bmc3i Re: Niskie stany?? 18.09.11, 17:20
                      marek_boa napisał:

> Proponuję Matrek Abyś Sprawdził ilu Niemców z RFN chciało zjednoczenia Niemiec
                      > przed 1990 rokiem a ilu jest "zadowolonych" obecnie! Tylko ,Żebyś się nie Zdziw
                      > ił jak poznasz te liczby!

Nie chce mi się sprawdzać, zwłaszcza że nie wiem o co Ci chodzi - to raz, dwa że w odróznieniu od Niemców, Ukraińcy nie są tym samym narodem z Rosjanami.
                      • o333 Re: Niskie stany?? 18.09.11, 17:29
                        bmc3i napisał:

> Nie chce mi się sprawdzać, zwłaszcza że nie wiem o co Ci chodzi - to raz, dwa ż
                        > e w odróznieniu od Niemców, Ukraińcy nie są tym samym narodem z Rosjanami.
                        Ukraińcy , Białorusini i Rosjanie są tym samym narodem . Różnią się od siebie mnie niż Kaszub od Polaka albo Ślązak od Polaka . Nie wspominając już że mają ze sobą więcej wspólnego niż np. Mieszkańcy NY z mieszkańcami LA.Mówiłem poucz się będziesz mądrzejszy.
                        • bmc3i Re: Niskie stany?? 18.09.11, 21:32
                          ko333 napisał:

> bmc3i napisał:

>
                          > > Nie chce mi się sprawdzać, zwłaszcza że nie wiem o co Ci chodzi - to raz,
                          > dwa ż
                          > > e w odróznieniu od Niemców, Ukraińcy nie są tym samym narodem z Rosjanami
                          > .
                          > Ukraińcy , Białorusini i Rosjanie są tym samym narodem . Różnią się od siebie m
                          > nie niż Kaszub od Polaka albo Ślązak od Polaka . Nie wspominając już że mają ze
                          > sobą więcej wspólnego niż np. Mieszkańcy NY z mieszkańcami LA.Mówiłem poucz si
                          > ę będziesz mądrzejszy.

Nie kolego, to Wy Rosjanie w swoej wielkoruskosci chcecie widziec ich tym samym narodem. Tymczasem, jesli nie liczyc wiary, to łaczy Was ze sobą mniej niz Austriaków z Niemcami.
                          • marek_boa Re: Niskie stany?? 18.09.11, 22:01
                            Matrek sorry ale takie pierdoły Opowiadasz ,że aż strach! Bliżej Ukraińcom do Rosjan niż Ci się wydaje - przykład Otrik Dał akurat dobry - to nie tylko kwestia tej samej wiary ale również bardzo podobnego języka! W tym temacie - Kaszub mówiący po Kaszubsku nie zostanie nawet o jotę zrozumiany przez Ślązaka i dokładnie na odwrót! Ukrainiec bez problemu zrozumie Rosjanina mówiącego po Rosyjsku i również na odwrót!
                            • bmc3i Re: Niskie stany?? 18.09.11, 22:57
                              marek_boa napisał:

> Matrek sorry ale takie pierdoły Opowiadasz ,że aż strach! Bliżej Ukraińcom do R
                              > osjan niż Ci się wydaje - przykład Otrik Dał akurat dobry - to nie tylko kwesti
                              > a tej samej wiary ale również bardzo podobnego języka! W tym temacie - Kaszub m
                              > ówiący po Kaszubsku nie zostanie nawet o jotę zrozumiany przez Ślązaka i dokład
                              > nie na odwrót! Ukrainiec bez problemu zrozumie Rosjanina mówiącego po Rosyjsku
                              > i również na odwrót!

Polak z łatwością zrozumie Słowaka, Czecha z Moraw, a Słoweńca najłatwiej. I nikt nawet nie probuje mowic że jestesmy z nimi jednym narodem.
                              • berkut1 Re: Niskie stany?? 18.09.11, 23:00
                                Polak z łatwością zrozumie Słowaka, Czecha z Moraw, a Słoweńca najłatwiej. I ni
                                > kt nawet nie probuje mowic że jestesmy z nimi jednym narodem.

Z tą łatwością to bym tak nie przeszadzał :)
                                • bmc3i Re: Niskie stany?? 18.09.11, 23:32
                                  berkut1 napisał:

> Polak z łatwością zrozumie Słowaka, Czecha z Moraw, a Słoweńca najłatwiej. I n
                                  > i
                                  > > kt nawet nie probuje mowic że jestesmy z nimi jednym narodem.
                                  >
                                  > Z tą łatwością to bym tak nie przeszadzał :)

Czecha z Pragi bardzo Trudno jest Polakowi zrozumiec, ale z Moraw bardzo latwo, i spokojnie mozesz sobie z nim urzadzic pogawędkę. Ze Słoweńcem możesz rozmiawiac jak z bratem
                                  • bmc3i Re: Niskie stany?? 18.09.11, 23:35
                                    bmc3i napisał:

> berkut1 napisał:
                                    >
                                    > > Polak z łatwością zrozumie Słowaka, Czecha z Moraw, a Słoweńca najłatwie
                                    > j. I n
                                    > > i
                                    > > > kt nawet nie probuje mowic że jestesmy z nimi jednym narodem.
                                    > >
                                    > > Z tą łatwością to bym tak nie przeszadzał :)
                                    >
                                    > Czecha z Pragi bardzo Trudno jest Polakowi zrozumiec, ale z Moraw bardzo latwo,
                                    > i spokojnie mozesz sobie z nim urzadzic pogawędkę. Ze Słoweńcem możesz rozmiaw
                                    > iac jak z bratem

Z Czechów, chyba najlatwiej porozumiec sie z człowiekiem z Ostrawy
                              • marek_boa Re: Niskie stany?? 19.09.11, 00:00
                                Słowaka jak najbardziej - Czecha?! Wydaje Ci się - znam Czeski więc proszę nie chrzań!:) Polak nie znający tego języka zrozumie go w bardzo małym stopniu na zasadzie skojarzeniowej - nic bardziej błędnego - w pewnych kręgach swego czasu kursował dobry dowcip na ten temat
                                -"Kto wymyślił język Czeski" - Pijani Rosjanie na złość Polakom"!:)
                                • bmc3i Re: Niskie stany?? 19.09.11, 00:05
                                  marek_boa napisał:

> Słowaka jak najbardziej - Czecha?! Wydaje Ci się - znam Czeski więc proszę nie
                                  > chrzań!:) Polak nie znający tego języka zrozumie go w bardzo małym stopniu na
                                  > zasadzie skojarzeniowej - nic bardziej błędnego - w pewnych kręgach swego czasu
                                  > kursował dobry dowcip na ten temat

Który czeski znasz? Ten z Pragi, czy ten z Ostrawy. To bo niemal rozne jezyki. Nie wydaje mi sie, boprzez 2 lata niemal codziennie rozmawiałem z chłopakiem z Ostrawy i w przez kilka dni Pradze z Prażanami.

> -"Kto wymyślił język Czeski" - Pijani Rosjanie na złość Polakom"!:)
                                • bmc3i Re: Niskie stany?? 19.09.11, 00:11
                                  marek_boa napisał:

Chyba gdzies śłyszałem ten żart, ale j. czeski czeskiemu nierówny.. Z człowiekiem z Ostrawy rozmawiałem zupelnie swobodnie - ja po polsku, on po swojemu i bez problemów sie rozumielismy. Za to gdy byłem w Pradze, nie dałem rady inaczej niz po angielsku
                                • o333 Re: Niskie stany?? 19.09.11, 13:09
                                  marek_boa napisał:

> Słowaka jak najbardziej - Czecha?! Wydaje Ci się - znam Czeski więc proszę nie
                                  > chrzań!:) Polak nie znający tego języka zrozumie go w bardzo małym stopniu na
                                  > zasadzie skojarzeniowej - nic bardziej błędnego - w pewnych kręgach swego czasu
                                  > kursował dobry dowcip na ten temat
                                  Co prawda to prawda ;) , Czeski jest językiem wymyślonym a raczej odtworzonym bo całkowicie zaginął prócz prowincji. Co do argumentów matrka , jak zwykle nie trafnych. Ja rozumiem , Słowacki, Czeski, Serbsko-Chorwacki i Słoweński i w cale nie twierdzę że jesteśmy jednym narodem a szkoda że nie jesteśmy. Matrak jak zwykle chce dyskutować na temat o którym nie ma pojęcia. Tylko jemu się wydaje że tak jest albo by bardzo chciał. Zawsze gdy rozmawiam z Ukraińcami lub Białorusinami w Polsce o Polakach to wszyscy jednogłośnie mówią że jesteście dziwni. Tydzień temu rozmawiałem z Serbką , powiedziała to samo.
                                  • adam_al Re: Niskie stany?? 19.09.11, 13:42
                                    > Zawsze gdy rozmawiam z Ukraińcami lub Białor
                                    > usinami w Polsce o Polakach to wszyscy jednogłośnie mówią że jesteście dziwni.
                                    > Tydzień temu rozmawiałem z Serbką , powiedziała to samo.

Rosjanie, Ukraińcy, Białorusini i Serbowie twierdzą, że jesteśmy dziwni? To dobrze. To bardzo dobrze - trzymajmy się z dala od ich normalności ;)

Tak dla przeciwwagi tydzień temu poimprezowałem (w Polsce) w towarzystwie kilku Irlandczyków i Japończyka - byłbyś rozczarowany ich oczarowaniem Polakami i naszym krajem.

Poziom otwartości Polaków zwiększa się proporcjonalnie do zmniejszania się poziomu ich "bucowatości". Proces postępuje. Jest coraz lepiej.
                                  • bmc3i Re: Niskie stany?? 19.09.11, 13:44
                                    o333 napisał:

> Co prawda to prawda ;) , Czeski jest językiem wymyślonym a raczej odtworzonym b
                                    > o całkowicie zaginął prócz prowincji.

Jak zawsze u Ciebie g.....no prawda.

Czesi stracili w pewnym momencie szlachtę, która im wybito, stad jezyk czeski nie mógł sie prawodłowo rozwijac, bo chłopstwo ma mala zdolnosc rozwijania jezyka - stąd tez w końcu, jak twierdziła moja pani profesor na studiach, dzisiejszy jezyk czeski jest na poziomie rozwoju jezyka polskiego z XIV wieku. Ale w żadnym razie nie mozan powiedziec, ze "zaginął".

Co do argumentów matrka , jak zwykle nie
                                    > trafnych. Ja rozumiem , Słowacki, Czeski, Serbsko-Chorwacki i Słoweński i w cal
                                    > e nie twierdzę że jesteśmy jednym narodem

Nie, wcale nie twierdzisz, ktoś skorzystał tu z twojego nicka i napisał to podszywając sie pod Ciebie:

o333 napisał:

> Ukraińcy , Białorusini i Rosjanie są tym samym narodem .

a szkoda że nie jesteśmy. Matrak jak
                                    > zwykle chce dyskutować na temat o którym nie ma pojęcia. Tylko jemu się wydaje
                                    > że tak jest albo by bardzo chciał.

Nie, To Wasza - rosyjska cecha narodowa.

Zawsze gdy rozmawiam z Ukraińcami lub Białor
                                    > usinami w Polsce o Polakach to wszyscy jednogłośnie mówią że jesteście dziwni.
                                    > Tydzień temu rozmawiałem z Serbką , powiedziała to samo.

Tak, ja tez rozmawiałem jakis czas temu z 30-toletnią Serbką. Nie chciałem zabierac głosu w sprawie, ale twierdziła ze NATO to mordercy którzy najechali na jej kraj, a o serbskich zbrodniach wojennych, ludobójstwie i czystkach etnicznych nigdy nie słyszała.

• o333 Re: Niskie stany?? 19.09.11, 13:57
                                      bmc3i napisał:

Napij się kawy . weź leki .
                                      • bmc3i Re: Niskie stany?? 19.09.11, 14:39
                                        o333 napisał:

> bmc3i napisał:
                                        >
                                        > Napij się kawy . weź leki .

No, odpowiedź właśnie w Twoim niepowtarzalnym stylu - godna prawdziwego yntelygenta..... Czytam Chopina, Mickiewicza gram, o nie, nie jestem cham.
                                        • o333 Re: Niskie stany?? 19.09.11, 15:02
                                          bmc3i napisał:

> o333 napisał:
                                          >
                                          > > bmc3i napisał:
                                          > >
                                          > > Napij się kawy . weź leki .
                                          >
                                          >
                                          > No, odpowiedź właśnie w Twoim niepowtarzalnym stylu - godna prawdziwego yntelyg
                                          > enta..... Czytam Chopina, Mickiewicza gram, o nie, nie jestem cham.
                                          Tak tak , matruń . ja nie jestem chamem , choć bywam. Nazywam rzeczy po imieniu po prostu.
                                  • odyn06 Re: Niskie stany?? 19.09.11, 14:59
                                    Dziwni?
                                    To dobrze i niech tak zostanie.
                                    • o333 Re: Niskie stany?? 19.09.11, 15:03
                                      odyn06 napisał:

> Dziwni?
                                      > To dobrze i niech tak zostanie.
                                      Nie chce mi się wnikać bo się obrazicie .
                                      • bmc3i Re: Niskie stany?? 19.09.11, 15:31
                                        o333 napisał:

> odyn06 napisał:
                                        >
                                        > > Dziwni?
                                        > > To dobrze i niech tak zostanie.
                                        > Nie chce mi się wnikać bo się obrazicie .

Alez wcale sie nie obrazimy. Polacy maja mnóstwo wad, w ich wytykaniu sobie i swojemu krajowi, nie maja sobie równych na świecie, co by jednak nie powiedziec, po upadku komunizmu wybraliśmy zdecydowaną droge do wolnego rynku, wolnego społeczeństwa, itd. Ma to swoje negatywne konsekwencje, w których wyliczaniu a nawet wyolbrzymianiu celuje na tym forum, np. tornson, ale suma sumarum rezultat jest pozytywny. Tymczasem społeczeństwa których przedstawiciele nazwali nas w Twoich ustach dziwnymi, postanowili w tamtym czasie stanąć okrakiem, w zawieszeniu miedzy Europą i wolnym rynkiem, a sowiecka przeszłościa. I w końcu nie są ani tu, ani tu. Podczas gdy takie kraje nadbaltyckie - równiez byłe przeciez republiki radzieckie - zdecydowały sie na ostry zwrot ku zachodowi, i podobnie jak Polska, sa dzisiaj tam gdzie sa, w porównaniu z Białorusią, Ukraina, czy nawet Serbią, które nie mają dzis cienia szansy na wejscie do UE, i ten poziom rozwoju społeczno-ekonomicznego, który stał się udzialem krajów, które nie wybrały "trzeciej drogi", czy jak to u Was kiedys nazywali "spokojnej drogi do wolnego rynku", a nasi polscy populisci jeszcze gorzej..

Patrząc na dzisiejszą Białoruś, Ukrainę, czy Serbię, trudno nie skwitowac twierdzen obywateli tych krajów o polskiej "dziwności" inaczej niż tylko krzywym usmiechem.

• odyn06 Re: Niskie stany?? 20.09.11, 10:35
                                        Obrazicie?
                                        A za co?
                                        Mamy wiele wad, ale dla niektórych cech pozytywnych warto być Polakiem.
                                • rzewuski1 Re: Niskie stany?? 19.09.11, 19:28
                                  ursował dobry dowcip na ten temat

akurat polski zawdzięcza bardzo dużo czeskiemu językowi
                                  no i oczywiscie łacinie, niemieckiemu
                                  tak generalnie w Polsce zwyciężył oficjalnie sztuczny język literacki którym jeszcze w XIX w nie mówiła wiekszosc
                                  te wszytskie dialekty zanikają
                                  po kaszubsku , śląskimi gwarami(jest ich podobno bardzo wiele) mówiły coraz mniej osób
                                  na godzien
                                  a co do Ukraińców to na pewno są Rosjanie

• panzerviii tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 18:08
                              około 30 % słow w polskim i ukrainskim jest wspólne! około 40 % słów w rosyjksim i ukrainskim jest wspolne. To nie az taka duza roznica.

w koncu 400 lat wspolnej historii nie poszło w diabły.

aha takiej nienawisci w zachodniej Ukrainie ale i w Kijowie do Rosji to nie ma nawet w Polsce
                              • o333 Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 18:40
                                panzerviii napisał:

> około 30 % słow w polskim i ukrainskim jest wspólne! około 40 % słów w rosyjksi
                                > m i ukrainskim jest wspolne. To nie az taka duza roznica.
                                >
                                > w koncu 400 lat wspolnej historii nie poszło w diabły.
                                >
                                > aha takiej nienawisci w zachodniej Ukrainie ale i w Kijowie do Rosji to nie ma
                                > nawet w Polsce
                                Zachodnia Ukraina , sprecyzuj . Tylko Ivanofankowsk i Lwowszczyzna. Reszta na południu od Karpat do Odessy jest pro-rosyjska. Z trikolorem i nazywają siebie Rusinami . Ci z Ivanofrankowska i Lwowa to faszystowska dzicz. Z nudów i biedy w głowach im się poprzewracało a i okupańci polscy i austriaccy swoje dołożyli. Co do Kijowa to mnie rozbawiałeś. W Kijowie zawsze mówię po rosyjsku i wszyscy mówią tylko i wyłącznie po rosyjsku.
                                • chateaux Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 18:58
                                  o333 napisał:

> Zachodnia Ukraina , sprecyzuj . Tylko Ivanofankowsk i Lwowszczyzna. Reszta na p
                                  > ołudniu od Karpat do Odessy jest pro-rosyjska. Z trikolorem i nazywają siebie R
                                  > usinami . Ci z Ivanofrankowska i Lwowa to faszystowska dzicz. Z nudów i biedy
                                  > w głowach im się poprzewracało a i okupańci polscy i austriaccy swoje dołożyli.
                                  > Co do Kijowa to mnie rozbawiałeś. W Kijowie zawsze mówię po rosyjsku i wszyscy
                                  > mówią tylko i wyłącznie po rosyjsku.

To powiedz ukraińskiej mniejszości w Polsce - jest jej całkiem sporo, rozrzuconej po całym kraju - że są Rosjanami :))
                                  • o333 Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 19:03
                                    chateaux napisał:

> o333 napisał:
                                    >
                                    > > Zachodnia Ukraina , sprecyzuj . Tylko Ivanofankowsk i Lwowszczyzna. Reszt
                                    > a na p
                                    > > ołudniu od Karpat do Odessy jest pro-rosyjska. Z trikolorem i nazywają si
                                    > ebie R
                                    > > usinami . Ci z Ivanofrankowska i Lwowa to faszystowska dzicz. Z nudów i
                                    > biedy
                                    > > w głowach im się poprzewracało a i okupańci polscy i austriaccy swoje doł
                                    > ożyli.
                                    > > Co do Kijowa to mnie rozbawiałeś. W Kijowie zawsze mówię po rosyjsku i w
                                    > szyscy
                                    > > mówią tylko i wyłącznie po rosyjsku.
                                    >
                                    >
                                    > To powiedz ukraińskiej mniejszości w Polsce - jest jej całkiem sporo, rozrzucon
                                    > ej po całym kraju - że są Rosjanami :))
                                    Ruskimi , nie Rosjanami, Rosjanin to obywatelstwo nie narodowość .
                                    • chateaux Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 19:18
                                      o333 napisał:

> Ruskimi , nie Rosjanami, Rosjanin to obywatelstwo nie narodowość .

Tak czy inaczej - spróbuj im to powiedzieć i poczekaj na reakcję.
                                      • o333 Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 19:22
                                        chateaux napisał:

> o333 napisał:
                                        >
                                        > > Ruskimi , nie Rosjanami, Rosjanin to obywatelstwo nie narodowość .
                                        >
                                        > Tak czy inaczej - spróbuj im to powiedzieć i poczekaj na reakcję.
                                        Mam wielu znajomych i im to mówię. Masz z tym jakiś problem?
                                        • chateaux Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 19:28
                                          o333 napisał:

> chateaux napisał:
                                          >
                                          > > o333 napisał:
                                          > >
                                          > > > Ruskimi , nie Rosjanami, Rosjanin to obywatelstwo nie narodowość .
                                          > >
                                          > > Tak czy inaczej - spróbuj im to powiedzieć i poczekaj na reakcję.
                                          > Mam wielu znajomych i im to mówię.

Komu mówisz to mówisz - mieszkającym w Polsce Ukraińcom, np. przesiedleńcom z akcji Wisła?

> Masz z tym jakiś problem?

Nie, ty masz z kłamliwością
                                          • o333 Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 19:39
                                            chateaux napisał:

> Nie, ty masz z kłamliwością
                                            No tak, bo ty wiesz lepiej ode mnie co ja robię i z kim rozmawiam? I kto jest kłamcą?
                                            • chateaux Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 20:35
                                              o333 napisał:

> chateaux napisał:
                                              >
                                              >
                                              > > Nie, ty masz z kłamliwością
                                              > No tak, bo ty wiesz lepiej ode mnie co ja robię i z kim rozmawiam? I kto jest k
                                              > łamcą?

Nie muszę wiedzieć z kim rozmawiasz. Sam mam ukraińskie pochodzenie.
                                • panzerviii Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 19:05
                                  postkolonialna przeszłość i wasza i nasza.

Ja na wycieczce w Kamiencu i Chocimiu używałem Polskiego, ale co z tego.

Ty uzywasz rosyjskiego w Kijowie i co z tego. Dzisiaj taksówkarz, który mnie wiózł pochwalił się, że ma zonę Rosjankę z Moskwy, która ma rodzinę w Gruzji. I w tej Gruzji też mozna swobodnie używać rosyjskiego, ale co z tego, skoro oni was nienawidzą, a że wyrażają to po rosyjsku. No pokolenie -25 już zrobi to niezłą angielszczyną :) co taksówkarz skomentował - po woli wychodzą na ludzi. :)

Reasumując. Czy ci się podoba czy nie, Ukraina nie po to istnieje na swiecie aby być częścią Rosji albo Polski, tylko po to aby być sobą i sobie podlegać. A bycie rosyjszkojęzycznym co rzeczywise dotyczy jakiś 30 % Ukrainy nie oznacza bycia Rosjaninem. Zresztą sądzę, że ten rosyjski to jakaś ukrainska wersja trasianki (dla niekumatych, to dialekt, którym najczęściej posługują się na Białorusi - mieszanka rosyjkiego i białoruskiego z niewielkiemi polskimi naleciałościami)

ani imperium, ani sojuza nigdy nie wskrzesisz. Nie stac was. nic nie macie do zaofiarowania. absolutnie nic. Nawet zbankrutowanej Białorusi nie wchłoniecie. A z tym dogadywaniem się po rosyjsku. Twój syn jeszcze się dogada choć z coraz większym trudem. wnuk już nie da rady. zresztą być może bedzie musiał się nauczyć mandaryńskiego, czego akurat sobie ja nie życzę, bo to niedobre dla Polski.

• o333 Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 19:15
                                    panzerviii napisał:

Nie wiem jak ty dajesz radę napisać post pół na pół . Tyleż prawdy co bzdur. Pozdrawiam ;) .Jedyne co chciałem powiedzieć że nie wiem ska wy to wieliście że chcę by Ukraina czy Białoruś była rosyjska? Co więcej bardzo tego nie chce. Niech sobie będą , mnie śmieszy Polska i US próbujące skłócić te narody . Reszty nawet nie komentuje.
                                    • chateaux Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 19:21
                                      o333 napisał:

> panzerviii napisał:
                                      >
                                      >
                                      > Nie wiem jak ty dajesz radę napisać post pół na pół . Tyleż prawdy co bzdur. Po
                                      > zdrawiam ;) .Jedyne co chciałem powiedzieć że nie wiem ska wy to wieliście że c
                                      > hcę by Ukraina czy Białoruś była rosyjska? Co więcej bardzo tego nie chce. Niec
                                      > h sobie będą , mnie śmieszy Polska i US próbujące skłócić te narody . Reszty na
                                      > wet nie komentuje.

Wy sami je skłócacie, choćby publicznymi stwierdzeniami z ust Waszych oficjeli, że wielki głód na Ukrainie to był tylko dopust Boży.
                                      • o333 Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 19:23
                                        chateaux napisał:

> Wy sami je skłócacie, choćby publicznymi stwierdzeniami z ust Waszych oficjeli,
                                        > że wielki głód na Ukrainie to był tylko dopust Boży.
                                        Pokaż mi takie stwierdzenie oficjeli . No już
                                        • chateaux Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 19:32
                                          o333 napisał:

> chateaux napisał:
                                          >
                                          >
                                          > > Wy sami je skłócacie, choćby publicznymi stwierdzeniami z ust Waszych ofi
                                          > cjeli,
                                          > > że wielki głód na Ukrainie to był tylko dopust Boży.
                                          > Pokaż mi takie stwierdzenie oficjeli . No już

No już, to możesz mówić co najwyżej do swojego taty, jeśli Ci na to pozwoli., bo już zona. - wątpię.

Wasz rzad oficjalnie zaprzecza ludobójstwu, przez przypadek umarło z głodu milion czy 6 milionów ludzi.
                                          • o333 Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 19:40
                                            chateaux napisał:

>
                                            >
                                            > No już, to możesz mówić co najwyżej do swojego taty, jeśli Ci na to pozwoli., b
                                            > o już zona. - wątpię.
                                            >
                                            > Wasz rzad oficjalnie zaprzecza ludobójstwu, przez przypadek umarło z głodu mili
                                            > on czy 6 milionów ludzi.
                                            Link powiedziałem. Potwierdź swoje zarzuty albo zamknij pysk.
                              • bmc3i Re: tak jak Polak zrozumie Ukrainca 19.09.11, 18:47
                                panzerviii napisał:

> około 30 % słow w polskim i ukrainskim jest wspólne! około 40 % słów w rosyjksi
                                > m i ukrainskim jest wspolne. To nie az taka duza roznica.
                                >
                                > w koncu 400 lat wspolnej historii nie poszło w diabły.
                                >
                                > aha takiej nienawisci w zachodniej Ukrainie ale i w Kijowie do Rosji to nie ma
                                > nawet w Polsce

No, do tego prowadzi myślenie przez społeczeństwo kateforiami "tu i teraz jestem Ja" - wide w Perejsałwiu z carem Rosji, której Ukraińcy zaczeli żałować szybciej niz weszła w życie. Faktycznie zreszta nigdy nie weszła, bo Car Rosji nie bedzzie niczego nikomu obiecywał - podstawa istnienia władzy i państwa jest bowiem samodzierżawie, a nie jakies umowy społeczne....

• marek_boa Re: Niskie stany?? 18.09.11, 17:30
                        No jak to?! Sam Zapodałeś temat ,że Ukraińcy czy też Rosjanie nie za bardzo chcą "zjednoczenia" a teraz Piszesz ,że nie Wiesz o co mi chodzi???!Matrek na tej samej zasadzie Kaszubi nie są tym samym narodem co Górale!:)
                  • o333 Re: Niskie stany?? 18.09.11, 17:11
                    bmc3i napisał:

> Nie no, oczywiście. A Wy rzecz jasna żywicie jedynie zwykłą internacjonalistycz
                    > ną przyjaźń do Ukrainy, i połowa Waszego społeczeństwa nie chciałby wcale włącz
                    > yć jej "do macierzy"...
                    Doucz się a potem wypowiadaj.
                • marek_ogarek Re: Niskie stany?? 18.09.11, 22:14
                  > matrek jak zwykle prezentuje typowego słowiańskiego padalca, wszystko by napuśc
                  > ić na siebie Słowiańskie narodu ku uciesze USA

A co takiego uciesznego w tym dla USA ???
                  • o333 Re: Niskie stany?? 18.09.11, 22:27
                    marek_ogarek napisał:

>
                    > A co takiego uciesznego w tym dla USA ???
                    Już śpieszę z odpowiedzią. Nie od dziś wiadomo że USA ( ostatnio szczególnie) podejmuje wielorakie próby osłabienia Rosji . Czasem skuteczne czasem mniej. Takim przykładem są wszystkie kolorowe rewolucje oraz ich nieudolne próby w Rosji i Białorusi. Co lepsze nawet otwarcie o tym się mówi ,szczególnie co to bardziej nawiedzenie senatorowie i kongresmeni . Nie trzeba było nawet czytać depesz dyplomatycznych z wikileaks by bez większych problemów naszkicować plan działania. Skłócić i podzielić. Nic nowego pod słońcem. Ta strategia wobec Rosji nie zmieniła się od lat . Próbowali jej Polacy , Austriacy ,Niemcy, Turcy ... matrek np. ze swoim wypranym przez US doktrynę mózgiem jest przekonany że Ukraińcy , Białorusini i Rosjanie to odrębne narody. Jest to jeden ze skutków robienia ludziom wody z mózgu , siania nienawiści . Jeszcze bym zrozumiał gdyby było to w interesie Ukraińców lub Białorusów ależ skąd , to tylko narzędzie i nikt nie myśli o ich niedoli.
                    • marek_ogarek Re: Niskie stany?? 19.09.11, 01:42
                      Wsrod senatorow i kongresmenow sa ludzie o roznych pogladach. Kazdy moze myslec to co chce i mowic to co chce. Rozliczaja potem to wyborcy. A wyborcow od przynajmniej 15 lat Rosja wogole nie obchodzi.
                      W amerykanskich serwisach informacyjnych Rosja pojawia sie dosc rzadko. Nawet wtedy gdy probuje zwrocic na siebie uwage wysylajac okrety do Wenezueli, bombowce nad Guam czy blokujac sankcje przeciw Syrii przechodzi to bez echa (lub z malym echem). W tej chwili Amerykanie glownie patrza na Azje. Chiny, Indie, Japonia, Korea - to so glowne kierunki zainteresowan. Rosja nie stanowi w tej chwili zagrozenia dla USA ani ich sojusznikow. To stabilny i przewidywalny kraj z rozwijajaca sie gospodarka. Fakt ze z dziwnym ustrojem politycznm ale pal to szesc.
                      Co wiecej, Amerykanie na wszelkie sposoby pchaja sie do Rosji z inwestycjami. To jednak duzy rynek i do tego stabilny rynek. Jaki wiec u diabla maja interes w oslabieniu Rosji ??? Po to zeby mniej zarobic ???
                      Co do kolorowych rewolucji, to tak bardzo ci sie podoba syf ktory jest na Bialorusi ??? Na Ukrainie to nie USA probowalo otruc swojego czasu pewnego czolowego polityka tego kraju.
                      Owszem USA wspieraja ruchy demokratyczne w wielu panstwach. Tak jak wspieraly je np. w Polsce w latach 80tych. Ale trudno nazwac te dzialania jako antyrosyjskie. To jest raczej problem Rosji ze ciezko sie jej wspolpracuje z krajami ktorych nie trzyma pod butem.
                      Co do Ukraincow i Bialorusinow to zwykle kiedy z nimi rozmawiam o Rosji w dyskusji z nimi wychodze na rusofila. Tak bardzo kochaja was ci wasi "rodacy", a przynajmniej wielu z nich. Oni czuja sie Bialorusinami i Ukraincami a nie Rosjanami.
    • marek_ogarek Re: Ukraina przędzie... 18.09.11, 07:45
      Odkrycie Ameryki ! Przy tym co dzis dzieje sie w swiatowej ekonomii, tak slabe gospodarczo kraje jak Ukraina czy Bialorus nie moga uniknac problemow. Jakby byli madrzy to juz dawno powinni wywalic wiekszosc tego zlomu i zostawic 2-3 eskadry zmodernizowanych samolotow wielozadaniowych. Na wiecej ich nie stac. A teraz wartosc bojowa calego tego lotnictwa jest prawdopodobnie mniejsza niz wartosc bojowa pojedynczej eskadry mysliwcow dowolnego bogatszego kraju NATO.
      • krasnal_bojowy Re: Ukraina przędzie... 18.09.11, 08:16
        Mam takie małe pytanko,gdzie Ukraińcy je remontują ?
        W zeszłym roku miałem okazje zwiedzać zakłady remontowe w Białej Cerkwi i min. widziałem tam MIGi oraz kupe innych latadeł.
        • marek_boa Re: Ukraina przędzie... 18.09.11, 13:03
          Całkowicie u siebie! Lotniczych zakładów remontowych mają całkiem sporo:
          - OAO Motor Sicz w Zaporożu
          - Zakład remontowy w Konotopie
          - Zakład remontowy w Sewastopolu
          - WIAZ w Winnicy
          - Zakład remontowy we Lwowie
          - Zakłady Antonowa
          - Zakłady remontowe w Kijowie (Awiant)
          - ChAZ w Charkowie
          - CzARZ w Czugujewie
          - Zakład remontowy nr.410 w Kijowie
          - ANTK Antonow w Kijowie
          Problemem jest tylko to ,że na terenie Ukrainy nigdy nie produkowało się i dotąd się nie produkuje ŻADNYCH części zamiennych do samolotów Su i MiG! Wszystkie części zamienne muszą kupować w Rosji!
          -Pozdrawiam!
    • browiec1 Re: Ukraina przędzie... 18.09.11, 13:37
      Ale zdaje sie ze - co Janukowyczowi przyznac trzeba - wzrasta sprzedaz ukrainskiej broni do innych panstw.
      • marek_boa Re: Ukraina przędzie... 18.09.11, 16:25
        Zgadza się Browiec! Tylko ,że w tym przypadku chodzi o nowo wyprodukowaną broń,której sprzedaż nie osłabia Ukraińskiej Armii a ją wzmacnia - wystarczająco "rozgrabionej" przez ekipę Juszczenki ,który był osobiście odpowiedzialny za sprzedaż za psie pieniądze co wartościowszego uzbrojenia komu popadnie (w końcu był prezesem spółki zajmującej się handlem bronią co nie?!) - jak dla mnie to Janukowycz w pierwszej kolejności powinien wziąć za du...ę nie Tymoszenko tylko właśnie Juszczenkę!
        -Pozdrawiam!
        • anton_pl Re: Ukraina przędzie... 18.09.11, 18:16
          Przez 20 lat Ukraina nie zakupiła żadnego nowego samolotu bojowego, Polska 48 F 16, teraz wypadałyby zakupić drugą partię 48 F 16...
          • zlorf_flanelostopy Re: Ukraina przędzie... 20.09.11, 04:17
            > Przez 20 lat Ukraina nie zakupiła żadnego nowego samolotu bojowego, Polska 48 F
            > 16, teraz wypadałyby zakupić drugą partię 48 F 16..

Chyba masz na mysli 2 partie "drzwi od stodoly" mowiac slowami naszego Prezydenta B. Komorowskiego.
    • browiec1 Re: Ukraina przędzie... 19.09.11, 03:49
      Ja przyznaje,jestem nadziabany.Ale czy my tu ku... nie mozemy jak ludzie porozmawiac? Wszyscy wiedza ze moim pogladom blizej do Matrka niz do Otrika,ale olalem jakas nienawisc i te rzeczy.Ludzie,gadajmy o sprzecie a nie o polityce.Z Markiem Boa jakbym mial czas a On ochote chetnie gadalbym godzinami,podobnie jak z Markiem Ogarkiem,Matrkiem,Misza,czy nawet Otrikiem mimo jego specyficznego poczucia kultury dyskusji. Ja teraz mam tyle zajec ze nie mam czasu sledzic wszystkich dyskusji,a to bylo miejsce z ktorego sie naprawde wiele dowiedzialem. Kiedys,teraz zaczyna sie z fajnego miejsca robic szambo. Nawet Speedy chyba jakos mniej pisze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka