Dodaj do ulubionych

Kowboje i obcy

11.12.11, 15:30
Właśnie skończyłem oglądać ów film. Walka z kosmitami w realiach Dzikiego Zachodu. Niezapomniane sceny, choćby indianie Apache atakujący kosmitów tomahawkami - dziwne - jak wiadomo podstawowym orężem Apachów są przecież Hellfire'y.
Obserwuj wątek
    • dirloff Re: Kowboje i obcy 11.12.11, 16:24
      Ano bardzo fajny filmik. Klimatyczny. Z H. Fordem i D. Craigiem. Ekranizacja pewnego komiksu. Taki miszmasz kilku konwencji, z westernem i inwazyjnym sf na czele. Plus Olivia Wilde, znana z House'a;-)

www.filmweb.pl/film/Kowboje+i+obcy-2011-193505

Jednak prawdziwe tygryski czekają na wielki powrót Ridley'a Scotta do ambitnego sf w postaci "Promoteusza", czyli wyczekiwanego od lat prequela serii o Obcym... ;-) A póżniej jeszcze lepiej - Scott być może wreszcie weżmie się za ekranizację "Wiecznej wojny" Haldemana. Obserwują przygotowania do obu tytułów i produkcję tego pierwszego nabieram przeświadczenia, że to będą kultowe dzieła i renesans filmowego hard sf. Po latach totalnego chłamu...

www.filmweb.pl/film/Prometeusz-2012-523230
      www.filmweb.pl/film/Wieczna+wojna-2013-498332
      • skandy5 Re: Kowboje i obcy 11.12.11, 22:07
        Co do "prequela serii o Obcym" formuła chyba się już wyczerpała, dobrze, że nie jest to "Obcy, Predator i Trzej Muszkieterowie"

• dirloff Re: Kowboje i obcy 11.12.11, 22:58
          > Co do "prequela serii o Obcym" formuła chyba się już wyczerpała,

Będzie to opowieść czerpiąca z universum Alienów, jednak nie tyle dotycząca Obcych, co ich stwórców/odkrywców, czyli SpaceJockey'ów. Zapewne pamiętasz motyw ze skamieniałym pilotem w tym nieziemskich statku z jajami obcych. Historia nawiązuje do mitów prometejskich oraz tych komiksów na bazie spekulacji Daenikena, a rysowanych przez Polcha;-)

dobrze, że
          > nie jest to "Obcy, Predator i Trzej Muszkieterowie"
          >

Między innymi to miałem na myśli, pisząc o chłamie;-) Tak zepsuć takie universum, z takimi postaciami...
          • skandy5 Re: Kowboje i obcy 12.12.11, 00:50
            "Zapewne pamiętasz motyw ..."

Czy pamiętam??? Oglądałem film w kinie - mogłem mieć jakieś 12-13lat, przed seansem nie wiedziałem absolutnie nic co będzie w filmie - podczas seansu byłem autentycznie przerażony. Teraz gdy jakis młody ogląda Obcego pierwszy raz, wie co się stanie, no i ekran TV... żaden efekt.

Jak ja oglądałem... gdy do Johna Hurta przylepił się ten facecośtam, cała sala (na początku lat 80tych sale były pełne, czasem z obsadzonymi przejściami) jednogłośnie zaskowyczała ze strachu... Tego nie doznałem nigdy potem.

Nawracając do Kowbojów i Obcych spodziewałem się kolejnego powtórzenia z Wietnamu, tzn motywu wietkongowych pułapek - prymitywna ale "sprytna" technika pokonuje najnowocześniejszą technologię.

Coś takiego było w Powrót Jedi a szczególnie w Predatorze. W "Kowbojach" kosmita dostaje po prostu przez łeb tomahawkiem albo z kulkę Winchestera. Sprawę ułatwia przejęta broń obcych... Eeetam! Kosmici dużo ryczą, mają wielkie zębiska i pazury - nie wyglądają (a przede wszystkim nie dzialają) jak istoty inteligentne od dziesiątków wieków posługujących się technologią. Ale to obowiązujący standart.

Mimo wszystko film się "ogląda".

• browiec1 Re: Kowboje i obcy 14.12.11, 21:33
              Film byl calkiem niezly,tylko te walki rzeczywiscie byly cos za proste,no chyba ze to tlumaczenie ze w dzien widza slabo... Ale juz to strzelanie pod koniec jak do kaczej w tunelu... Dziwi mnie tez ze zawsze zaawansowane kosmiczne maszyny/statki/okrety,musza miec koniecznie jakis rdzen ktory mozna rozwalic z procy no i dostac sie do niego bez problemu:))
              Te moga byc niezle:
              www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iXLuExO6j8Q
              film.wp.pl/id,123932,title,Kaznodzieja-z-karabinem-Gerard-Butler-i-zbrodnia-wobec-ludzkosci-wideo,wiadomosc.html?ticaid=1d8ee
              • dirloff Re: Kowboje i obcy 17.12.11, 01:58
                Dzięki za ten pierwszy link z trailerem nowego filmu Saschy Barona Cohena;-) Mogliśmy się spodziewać, że Boracie i Bruno wykreuje nową "postać". A ta jest równie komiczna. Ta scena z biegiem, ze strzelaniem do sędziego i innego zawodnika, a zwłaszcza z "przybiegającą" szarfą na mecie, znacznie poprawiła mi humor;-)

Natomiast o tym drugim filmie już czytałem. Widziałem trailery i jakoś mnie nie zachęciło. Spodziewam się "przegadanej" fabuły. Poza tym, nie trawię Butlera;-)
    • browiec1 Dirloff 16.12.11, 23:58
      Ogladalem ten film Apollo 18,zdaje sie Ty kiedys o nim pisales,nawet niezly,choc go krytykuja:)
      lunatruth.com/
      A z rzeczy nazwijmy to naukowych,o tym jakby wygladala nasza walka w razie inwazji szarakow:)
      www.discoveryuk.com/the-loop/when-aliens-attack/ To chyba to,mozna sciagnac.
      Zdradze tylko,ze wygramy:P
      • dirloff Re: Dirloff 17.12.11, 02:06
        A mnie film trochę rozczarował. Kampania promocyjna, viralowa i te internetowe, kontrolowane przecieki zapowiadały tak jakby coś innego.

To z Discovery chyba widziałem. Fragmenty. Na polskim D. Science czy World.

PS. Tak, to ja pisałem kiedyś o Apollo 18 i innych, podobnych "misjach". Ciekawsza jest ta niby tajna, wspólna misja Amerykanów i Rosjan na Marsa, w celu przebadania marsjańskich artefaktów;-) Sporo o tym piszą w sieci;-) Misja miała się rzekomo opierać na pojazdach i rozwiązanaich opracowanych przez Sowietów, którzy jakoś na przełomie lat 70- i 80-tych czy w połowie 80-tych planowali właśnie taką własną misję. Podobno mięli już opracowane projekty i testowali wybrane prototypy. I nagle przerwano program. Oficjalnie;-) Nie pam. już szczegółów ani mie mam teraz pod ręką linków, ale poza spekulacjami i plotkami czytałem parę artykułów o tym programie, projektach i prototypach. Pewnie Boa coś tam wie i zaraz się rozpisze;-)
        • brigada_di_bandito Re: Dirloff 17.12.11, 17:12
          Cudze chwalicie swego nie znacie
          www.youtube.com/watch?v=_HUkKDK0eoE
        • browiec1 Re: Dirloff 17.12.11, 19:06
          Wiesz,posucha byla z horrorami kosmicznymi to wciagnalem bez niecheci:)
          A tu ten dobrze sie zapowiada,przesluchanie niezle;)
          www.youtube.com/watch?v=IVbmDsJk9ug
          No i to,hehehe:P
          www.youtube.com/watch?v=pHkTPP5iGD8
        • browiec1 Re: Dirloff 17.12.11, 19:09
          Watpie aby w latach 80-tych sie dogadali,choc wspolna misja jest najsensowaniejsza.jak cos znajdziesz to zapodaj:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka