Dodaj do ulubionych

Walki śmigłowce vs. śmigłowce

IP: 212.14.63.* 08.06.04, 14:37
Witam!
Na bazie danych z wojny Iraq-Iran doczytałem sie ciekawych statystyk:
1. Mi-24 zestrzelił 1x Phantom F-4
2. W innych walkach Mi-24/25 zestrzeliły łącznie 11 AH-1J.
3. AH-1J w rewanżu ubiły 6xMi-25, 2xMi-24 2x MiG-21 oraz po 1 Su-22, Mig-23 i
co najciekawsze chyba MiG-25 RB.

Czy wiecie coś więcej? A w innych konfliktach?
pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: kto Re: Walki śmigłowce vs. śmigłowce IP: green.d* / *.mofnet.gov.pl 08.06.04, 14:55
      Ciekawe...Chciałbym zobaczyć walkę Mi-24 z Phantomem. Czym go zestrzelił? Npr-
      ami czy z wkm? A może irackie Mi-24 przenosiły pociski kierowane w stylu
      Strzała-2?
      • Gość: Speedy Re: Walki śmigłowce vs. śmigłowce IP: *.3w.pl 08.06.04, 16:06
        Podobno PPK, strzelając z przodu. Podobno też nie ma na to potwierdzenia. A o
        tych innych nawet nie słyszałem A co do MiGa25 to poważnie wątpię, ich i tak
        niewiele było i jeszcze żeby się któryś zapędził w takie miejsce żeby spotkać
        helikopter?

Do siebie śmigłowce strzelaly z broni maszynowej. Ponoć ruchoma wieżyczka z
        działkiem jest tu nieocenioną pomocą. Pociski p-p na śmiglowcach to była wtedy
        rzadkość, dopiero się te pomysły powoli pokazywały w l.80-tych.
        • Gość: kpt. Żbvik Re: Walki śmigłowce vs. śmigłowce IP: 83.168.96.* 09.06.04, 17:53
          • Gość: kpt. Żbik Mi-24 IP: 83.168.96.* 09.06.04, 17:55
            www.acig.org/artman/publish/article_211.shtml
            podaję za tym żródłem:

27Oct82 Mi-24 rakietą AT-6 ubił F-4E.

pozdr
            • Gość: m4a1 Re: Mi-24 IP: *.proton.net.pl / *.proton.net.pl 09.06.04, 18:52
              > podaję za tym żródłem:
              >
              > 27Oct82 Mi-24 rakietą AT-6 ubił F-4E.
              >
              > pozdr
              To zestrzelenie jest na biało - czyli niepotwierdzone. Mam dużo wątpliwości,
              dlatego że AT-6 to 9M114 Kokon, faktycznie daje szanse zestrzelenia samolotu
              ale na tej stronie jest chyba tak że
              a) Mi-24A/b/c to Mi-24
              b) Mi-24D to Mi-25
              c) Mi-24W(V) to Mi-35.
              Mi-24A/B/C przenosi tylko Skorpiony, ew. Malutkie, co do km to ma pojedynczy
              12,7 mm. AT-6 przenoszą tylko Mi-24W Druga wersja - nie są pewni wersji tego Mi-
              24 ale wątpie żeby Irak miał Mi-24W w 1982 (Polska je miała od '85), poza tym
              wszystkie inne zwycięstwa są dokonane przez bardzo zresztą popularną wersję Mi-
              24D, która przenosi tylko Skorpiony (AT-2) które nie mogą zestrzeliwać
              samolotów. A tak na marginesie to Mi-24 ma na swoim koncie więcej zwycięstw
              chyba niż Mig-29 ;).
              DZIĘKI ZA LINK DO TEJ ŚWIETNEJ STRONY
              Pozdr.
              m4a1
            • wielki_czarownik Fajna strona 09.06.04, 19:01
              21 Apr 81 MiG-23BN używając działka 23mm uszkodził F-14A. To musiał być widok - typowy dogfight jak za czasów Czerwonego Barona ;)
              Albo tu 15 Oct 80 MiG-21MF ustrzelił z działka 30mm F-4E.
              Żeby dzisiaj te wszystkie rakiety powywalać i powrócić do starych, dobrych czasów... ;)
              • Gość: Fulcrum Znalezione na stronie IP: *.local.pl / 217.11.143.* 09.06.04, 20:20
                Witam.Dawno mnie tu nie było.Ostatnio z braku czasu tylko obserwuje.Zaciekawiły
                mnie w tej tabelce zetrzeleń pozycje: "17Jan91-1FS-MiG-25PDS-R-40T-F/A-18C-
                USN", "16Jan93-1FS-MiG-25PD-Intercepted-F-15E-USAF".O ile potrafię prawidłowo
                odczytać tę tabelę to w pozycji Victim tkwią tu f-18 i f-15.F-15
                został "intercepted" (przechwycony?) ale już F-18 według tej tabeli został
                oficjalnie zestrzelony R-40tką przez Miga 25.Pomijając zestrzelenie Predatora
                to chyba jest informacja, że samolot amerykański z amerykańskim pilotem został
                zestrzelony w walce powietrznej przez sowiecką maszynę.Tak czy nie?Pozdrawiam
                • Gość: Fulcrum Nikt tego nie skomentuje? n/t IP: *.local.pl / 217.11.143.* 13.06.04, 16:01
                • Gość: mattin Re: Znalezione na stronie IP: *.hcg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 19:04
                  To stara i znana sprawa ten f-18 został zestrzelony na początku desert storm a
                  iracki mig spokojnie odleciał do bazy f-15 i f-14 zwyczajnie nie zdąrzyły na
                  czas amerykanie bodaj do dzisiaj nie przyznają że ten samolot został
                  zestrzelony przez samolot iracki w końcu ładniej wygląda w statystykach wynik
                  do 0. Zresztą w 1999 roku doszło do serii starć z migami 25 amerykanie
                  wielokrotnie strzelali aim-120 i ani razu nie trafili mimo upływu lat mig-25 to
                  wciąż samolot o unikalnych możliwościach.
                  • Gość: Fulcrum Re: Znalezione na stronie IP: *.local.pl / 217.11.143.* 13.06.04, 20:03
                    Wiesz może skąd wziąć bardziej szczegółowe informacje o tym zestrzeleniu i
                    ogólnie o Migach 25 w czasie Pustynnej Burzy?Z góry dzięki.Uprzedzam od razu
                    wszelkich fanatyków i amerykanofilów, że interesuje mnie to ponieważ takie
                    zestrzelenie jest wyjątkowe w powodzi porażek sowieckich maszyn, a poza tym
                    interesuje się sowieckim sprzętem a nie dlatego, że nie lubię amerykańskich
                    samolotów czy ogólnie Wuja Sama :) Pzdr
                  • Gość: Speedy Re: Znalezione na stronie IP: *.3w.pl 14.06.04, 18:37
                    Zgadza się. Oficjalna wersja jest taka że ów F-18C (z VFA-81, lotniskowiec
                    Saratoga) został zestrzelony rakietą plot. Leciał w formacji, z misją
                    uderzeniową, wokół było "gęsto" od innych alianckich samolotów (była to
                    pierwsza noc wojny, ten pierwszy zmasowany atak 17-go). Słabym punktem teorii o
                    MiG-u 25 jest to że nikt go nie widział odlatującego od celu. Spotkałem się z
                    taką analizą, że prawdopodobnie doszło do kolizji F-18 z MiGiem lub innym (może
                    nawet własnym) samolotem.
                    Tego samego dnia kilka godzin później doszło do bardzo ciekawego starcia: para
                    F-18C też z VFA-81 lecąc z misją uderzeniową, zbombardowania jakiegoś lotniska,
                    napotkała 2 MiGi-21. Hornety podjęły walkę, nie odrzucając bomb (!!) i
                    zestrzeliły oba MiGi pociskami Sidewinder i Sparrow. Następnie powróciły do
                    pierwotnego zadania i zbombardowały wyznaczony cel.
                    • Gość: mattin Re: Znalezione na stronie IP: *.hcg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 21:46
                      Raczej napewno ten f-18 został zestrzelony przez miga.
                      pages.ripco.net/~bones/spike2002.html
            • Gość: mattin Re: Mi-24 IP: *.hcg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.04, 19:06
              Gość portalu: kpt. Żbik napisał(a):

> www.acig.org/artman/publish/article_211.shtml
              > podaję za tym żródłem:
              >
              > 27Oct82 Mi-24 rakietą AT-6 ubił F-4E.
              >
              > pozdr
              Ale ten wpis jest na biało niepotwierdzony jedyną informacją o tym wydarzeniu
              była notatka w jednej z Bagdadzkich gazet żadnego innego potwierdzenia w innych
              źródłach zwykła konfabulacja pomiając fakt że trafienie z ppk w samolot
              myśliwski jest niezbyt realne.
      • Gość: SAGGER Re: Walki śmigłowce vs. śmigłowce IP: 80.51.247.* 08.06.04, 17:05
        niektóre hinde mogły przenosić pociski Aphid.ale nie wiem czy ta wersja była na
        wyposażeniu irackiej armii.
        • maniek182 Re: Walki śmigłowce vs. śmigłowce 09.06.04, 11:34
          Każdy śmigłowiec wyposażony nawet w zwykły karabin maszynowy może walczyć
          (próbować)z innym śmigłowcem.Nie oglądaliście "Airwolfa" :P??Tak na serio to
          obecne śmigłowce mają w założniech m.in kowojowanie nieuzbrojonych śmigłowców
          (czyli ochrona przed wrogimi śmigłowcami jak i naziemnymi środkami p.lot).W
          sumie jak pilot samolotu to dupa a śmigłowca jest dobry to jest możliwe
          zestrzelenie.np przy podchodzeniu maszyny do lądowania albo przy starcie
          samolotu.Może te dane ukazują zniszczenie samolotów przez śmigłowce ale na
          ziemi?
          • Gość: Speedy Re: Walki śmigłowce vs. śmigłowce IP: *.3w.pl 09.06.04, 13:43
            Czytalem kiedyś artykuł o tym, gościa z USMC co brał udzial w takim programie
            badawczym w l.80-tych na temat wlasnie walki powietrznej śmigłowców. W testach
            brały udział AH-1 i AH-64 oraz myśliwce F-4E. Jeśli chodziło o walke manewrową
            na krotki dystans to Phantoma koleś się nie obawiał wcale, zawsze był w stanie
            zejsc mu z osi ataku i zając pozycje w tylnej pólsferze, gdyby miał przy sobie
            pocisk p-p to mówil ze zalatwilby przeciwnika na 100%. Nie wspominał oczywiscie
            o sytuacji w której mysliwiec poczęstowalby go rakietą z dystansu 40 km na
            przykład. Pojedynki Apache z Cobrami co ciekawe wyszły dosyc wyrównane, jedynie
            w sytuacji jak nie uzywali ruchomych działek to nieco zwrotniejsze AH-1 mialy
            przewage ale własnie tylko nieco.
    • Gość: A.L. a coś takiego IP: *.c148.petrotel.pl 10.06.04, 00:32
      Zatoka Perska, 14 lutego 1991 roku samolot F-15E z 335 TFW/4. Samolot
      rozpoznawczy wskazał F-15 wyrzutnię rakiet SCUD - a tu zdziwko był to będący w
      zwisie tuż nad ziemią śmigłowiec Huges 500. Cel został zniszczony za pomocą
      bomby sterowanwj laserowo.

Wiarygodność informacji? - czytałem o tym w 2 miejscach.
      • Gość: Speedy Re: a coś takiego IP: *.3w.pl 10.06.04, 16:25
        Ja też i o tym sŁyszalem. Tyle że to trudno nazwać walką powietrzną, nie? Celem
        był śmigłowiec w zawisie, rownie dobrze mógłby stać na ziemi.
        • Gość: A.L. Re: a coś takiego IP: *.c148.petrotel.pl 10.06.04, 16:31
          Gość portalu: Speedy napisał(a):

> Ja też i o tym sŁyszalem. Tyle że to trudno nazwać walką powietrzną, nie?
          Celem
          > był śmigłowiec w zawisie, rownie dobrze mógłby stać na ziemi.

a szybującą bombę kierowaną laserem trudno nazwać bronią powietrze-powietrze :-
          ), ot taka ciekawostka.
          /ciekawe co zostało z tego niewielkiego śmigłowca/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka