Dodaj do ulubionych

sfałszowane nagranie lotu Gagarina...

13.04.12, 01:23
Kiedyś tu wspominałem o podejrzeniach odnośnie sfałszowania pierwszego lądowania na Księżycu. Jest nawet cały ruch, który w materiałach audiowizualnych doszukuje się wskazówek/dowodów na to fałszerstwo. Analizują każdy szczegół, hehe. Za całą tą mistyfikacją miał stać Stanley Kubrick, "poproszony" niby przez NASA po sukcesie filmu Odyseja kosmiczna 2010... Te podejrzenia doprowadziły do tego, że postanowiono odszukać oryginalny film i zbadać go przy pomocy dzisiejszych narzędzi i rozwiązań technicznych. NASA czy muzeum, któremu przekazano to nagranie (już dokładnie nie pamiętam), zajrzało do archiwum i... cóż za siurpryza, film zaginął, hehe... Taki film... I jak tu nie bawić się teoriami spiskowymi, skoro ci je wyśmiewający/zwalczający sami się podkładają i dostarczają paliwa... ;-)

Minęło kilka lat kiedy czytałem o zaginięciu tegoż filmu i - kolejna siurpryza - trafiam na coś takiego:
odkrywcy.pl/kat,111402,title,Film-z-pierwszego-lotu-czlowieka-w-kosmos-zostal-sfalszowany,wid,14406368,wiadomosc.html
Jak widać, życie potwierdza najbardziej sensacyjne/spiskowe teorie... ;-) Podejrzewam, że NASA i jej sowiecki odpowiednik oraz służby/wywiady/kontrwywiady obu państw/bloków politycznych nieżle się bawiły podczas Zimnej Wojny i dalej bawią... Jak wiele "oczywistych oczywistości" to planowana czy robiona naprędce kreacja?
Obserwuj wątek
    • sowietolog Re: sfałszowane nagranie lotu Gagarina... 13.04.12, 01:26
      PS. Jest takie zacne "ruskie" określenie - maskirowka... ;-)
    • browiec1 Re: sfałszowane nagranie lotu Gagarina... 13.04.12, 01:31
      niewiarygodne.pl/kat,1017181,opage,15,title,Swiadectwo-niezwyklej-odwagi-czy-genialny-fotomontaz-Jak-bylo-naprawde,wid,14346614,wiadomosc.html?smgajticaid=6e431
      opole.gazeta.pl/opole/1,35114,11512347,Opolanin_wykryl_historyczny_fotomontaz_.html
    • stasi1 to według tamtejszego prawa 13.04.12, 16:50
      czym był lot Gagarina?Podróżą dookoła świata? Jak dla mnie nawet jakby ten jego statek roszczelnił się na wysokości 200km to i tak byłby pierwszym człowiekiem co osiągnął kosmos
      • sowietolog Re: to według tamtejszego prawa 13.04.12, 19:56
        Tu nie chodzi tyle o samo uznanie lotu Gagarina jako udany (kosmiczny), lecz o państwowe/rządowe oszustwo, fałszowanie materiałów dowodowych (audiowizualnych), które utrzymywano w tajemnicy przez kilkadziesiąt lat. W potrzebie uzyskania uznania tego lotu za faktyczny/udany. Niektórzy utrzymują, iż bez tego fałszerstwa jednak by nie uznano wyczynu Gagarina...
        • stasi1 Nie uznano by troche innych parametrów 14.04.12, 07:50
          ,,osiągnął powierzchnię Ziemi na spadochronie. Fakt ten był początkowo zatajany przez ZSRR[4] co najmniej do czasu uzyskania potwierdzenia przez FAI rekordu wysokości lotu, rekordu czasu lotu i rekordowej masy wyniesionej na orbitę"
          Że był w kosmosie to nikt nie wątpil
          • patmate Re: Nie uznano by troche innych parametrów 14.04.12, 11:52
            stasi1 napisał:

> ,,osiągnął powierzchnię Ziemi na spadochronie. Fakt ten był początkowo zatajany
            > przez ZSRR[4] co najmniej do czasu uzyskania potwierdzenia przez FAI rekordu w
            > ysokości lotu, rekordu czasu lotu i rekordowej masy wyniesionej na orbitę"
            > Że był w kosmosie to nikt nie wątpil

Otóż wielu WĄTPIŁO.
            Wesołość już budziły pierwsze wywiady Gagarina - twierdził że widział Amerykę Południową za dnia - sorry ale tam była noc, itede........

Pzdr
      • kstmrv Re: to według tamtejszego prawa 13.04.12, 21:06
        stasi1 napisał:

> czym był lot Gagarina?Podróżą dookoła świata? Jak dla mnie nawet jakby ten jego
        > statek roszczelnił się na wysokości 200km to i tak byłby pierwszym człowiekiem
        > co osiągnął kosmos

Dokładnie, w czasie powrotu mógł nawet wyskoczyć na łyżworolce. Liczy się tylko że był w kosmosie, czym wrócił nie ma znaczenia.
    • maccard.3 Zatonięcie Titanica 13.04.12, 17:17
      ...też było sfałszowane.

Dlaczego nie chcą do tej pory oddać tej góry lodowej, która rzekomo zatopiła statek?
      • sowietolog Re: Zatonięcie Titanica 13.04.12, 19:57
        Maccardziku, żeś wzorcowy leming. Jakieś 2-3 dni temu zaczęło rozpowszechniać na forach tę wrzutkę/spin z Titanic'iem, i już nas nią raczysz.
        • marek_boa Re: No dobra! 13.04.12, 22:03
          To ja już się przyznam~! To ja Elvis!
          -Pozdrawiam!
          • o333 Re: No dobra! 13.04.12, 23:01
            marek_boa napisał:

> To ja już się przyznam~! To ja Elvis!
            > -Pozdrawiam!
            Uff a już myślałem że nigdy nie zrobisz coming outu
          • sowietolog Re: No dobra! 14.04.12, 02:11
            > To ja już się przyznam~! To ja Elvis!
            > -Pozdrawiam!

Król jest tylko jeden!
            To...
            ... Barry White! ;-P
        • maccard.3 Re: Zatonięcie Titanica 13.04.12, 23:57
          To ty zacząłeś pelikanie
          • sowietolog Re: Zatonięcie Titanica 14.04.12, 02:23
            > To ty zacząłeś pelikanie

Gdzie i kiedy? W tym wątku?
    • jorl Re: sfałszowane nagranie lotu Gagarina... 13.04.12, 21:38
      Najpierw film z ladowania na Ksiezycu przez Amis. Jest naprawde dziwny i faktycznie jakby nie prawdziwy. Ale dlaczego zaraz wytlumaczenie spiskowcow ze jak film falszywy to nie bylo ich na Ksiezycu? A wiec przed kilku laty w niemieckie TV, ja nie ogladalem ale moj brat tak, on jest Nocny Marek, a bylo pozno, wypowiedzial sie o tym jeden niemiecki prof od kosmosu. I jego wytlumaczenie bylo proste, Amis na leb na szyje robili ta wyprawe ale kamer do prozni nie zdazyliby. A ze dla propagandy Wschod-Zachod potrzebne bylo to live wiec urzadzili filmowy cyrk. Dla pierwszej wyprawy, potem juz filmowac mieli czym.
      Tylko potrzeba propagany zachodniej wymusiala to klamstwo, ale byc naturalnie byli.
      Logiczne proste i tlumaczace wszystkie niescislosi. Bo sa.

Z Gagarinem to mi sie wydaje dziwne jednak. Ze sie katapultowal. Z tej swojej kuli? To jak odstrzelono jej pol? I fotel strzeli? Najdziwniejsze dla mnie ze to tak cudownie zadzialalo bo przezyl. W tamtych czasch ze zwyklego samolotu sie kaatpiltowac bylo niebezpiecznie. Na dwoje babka wrozyla czy pilot przyzyl. A w ta kule cos takiego zamontowano? Przeciez ten system katapultowania musialby byc spory i wymagac duzo pracy. A poza tym ta kula byla cholernie goraca wtedy chyba, i taka dzialajaca katapulte mial Gagarin? Nie widze powodu po cholere mial ja miec tez. Mial spadochrony na ktorej kula byla hamowana, jakby nawalily no to zginal smiercia bohatera.
      Nie, do tego katapultowania sie Gagarina to jestem sceptyczny.

Pozdrowienia
      • ignorant11 Re: sfałszowane nagranie lotu Gagarina... 13.04.12, 23:17
        jorl napisał:

> Najpierw film z ladowania na Ksiezycu przez Amis. Jest naprawde dziwny i faktyc
        > znie jakby nie prawdziwy.

A ja mysle ze jorl jest troche dziwny jakby nieprawdziwy...

Troche z jawy i ze snu a moze troche z przebudzenia jak gdyby...

Ale dlaczego zaraz wytlumaczenie spiskowcow ze jak fi
        > lm falszywy to nie bylo ich na Ksiezycu? A wiec przed kilku laty w niemieckie T
        > V, ja nie ogladalem ale moj brat tak, on jest Nocny Marek, a bylo pozno, wypowi
        > edzial sie o tym jeden niemiecki prof od kosmosu. I jego wytlumaczenie bylo pro
        > ste, Amis na leb na szyje robili ta wyprawe ale kamer do prozni nie zdazyliby.
        > A ze dla propagandy Wschod-Zachod potrzebne bylo to live wiec urzadzili filmowy
        > cyrk. Dla pierwszej wyprawy, potem juz filmowac mieli czym.
        > Tylko potrzeba propagany zachodniej wymusiala to klamstwo, ale byc naturalnie b
        > yli.
        > Logiczne proste i tlumaczace wszystkie niescislosi. Bo sa.
        >
        > Z Gagarinem to mi sie wydaje dziwne jednak. Ze sie katapultowal. Z tej swojej k
        > uli? To jak odstrzelono jej pol? I fotel strzeli? Najdziwniejsze dla mnie ze t
        > o tak cudownie zadzialalo bo przezyl. W tamtych czasch ze zwyklego samolotu sie
        > kaatpiltowac bylo niebezpiecznie. Na dwoje babka wrozyla czy pilot przyzyl. A
        > w ta kule cos takiego zamontowano? Przeciez ten system katapultowania musialby
        > byc spory i wymagac duzo pracy. A poza tym ta kula byla cholernie goraca wtedy
        > chyba, i taka dzialajaca katapulte mial Gagarin? Nie widze powodu po cholere mi
        > al ja miec tez. Mial spadochrony na ktorej kula byla hamowana, jakby nawalily n
        > o to zginal smiercia bohatera.
        > Nie, do tego katapultowania sie Gagarina to jestem sceptyczny.
        >
        > Pozdrowienia
      • sowietolog Re: sfałszowane nagranie lotu Gagarina... 14.04.12, 02:21
        Oczywiście, to co napisałeś, jest jedną z rozpatrywanych spiskowych "wersji". Potrzeba propagandowego wykorzystania sukcesu przy nieudanym nagraniu. Taki "soft" w porównaniu do wersji "hard" w postaci inscenizacji/kreacji CAŁEJ misji lądowania na Księżycu i powrotu stamtąd na Ziemię.
        Ci bardziej zagłębiający się w to nagrania analizują i krytykują masę szczegółów. I zjawiska fizyczne, i wyglądy krajobrazu (gruntu czy kosmosu, nieba nad Księżycem), i gry światło-cieniem, i same możliwości aparatów/kamer, których wówczas użyto. Stąd ów pomysł i naciski na zbadanie oryginalnego nagrania. Jednak, jak już napisałem, ono "dyplomatycznie" zniknęło... ;-)
        Zresztą, ostatnio głośno "analizowano" pewien filmik czy serię zdjęć z rzekomego pobierania próbek gleby przez wysięgnik-łapkę sondy na Marsie. W pewnym momencie, ta łapka dokopuje się do czegoś, co wygląda na... podłogę... ;-) Podłogę hangaru czy studia telewizyjnego, hehe...
    • ignorant11 Gagarin to... 13.04.12, 23:14

Sława!

... wytwór propagandy komunistcycznej i sowieckiej...

Rosjanie nigdy nie opanowali technologii rakietowej w stopniu wystraczjacym aby wysłac człowieka w kosmnos...

Podobnie jak zreszta Amerykanie nigdy nie wylądowali na Ksiezycu:)))

Pierszwymi pionierami kosmosu byli Polacy!

Teoretyk lotów kosmicznich zesłany na Syberie Polak Ciołkowski a pierwszym lunonauta był Pan Twardowski, o którym zaswiadcza tak powazny autor jak Adam Mickiewicz:))

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • marek_boa Re: Gagarin to... 13.04.12, 23:23
        Ignorant od kiedy Konstanty Edwardowicz Ciołkowski był Polakiem???!:)
        - Powołujesz się na słowa Litwina Adamusa Bernardasa Mickeviciusa???! Przecie wyraźnie pisał "LITWO OJCZYZNO MOJA"!
        • ignorant11 Re: Gagarin to... 13.04.12, 23:59
          marek_boa napisał:

> Ignorant od kiedy Konstanty Edwardowicz Ciołkowski był Polakiem???!:)

Zawsze był:))

> - Powołujesz się na słowa Litwina Adamusa Bernardasa Mickeviciusa???! Przecie
          > wyraźnie pisał "LITWO OJCZYZNO MOJA"!

Pisywał po polsku, podobnie jak Białorusin Kosciuszko:))
          • marek_boa Re: Gagarin to... 14.04.12, 09:51
            Zmartwię Cię! NIGDY nie był!
    • rozkoszny_bobasek Capricorn one 13.04.12, 23:39
      en.wikipedia.org/wiki/Capricorn_One
      • sowietolog Re: Capricorn one 14.04.12, 02:25
        Dzięki za link. Kiedyś i oglądałem, i czytałem o kontrowersjach/podejrzeniach, jakie budził ten film. Niektórzy sugerują, że Hyams pił z Kubrickiem i ten mu się wygadał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka