Dodaj do ulubionych

Gen Stanisław Sosabowski 120 lat

08.05.12, 08:21

Sława!
www.rp.pl/artykul/843344,871469-Stanislaw-Sosabowski---120--rocznica-urodzin.html

Forum Słowiańskie
gg 1728585
Obserwuj wątek
    • azyata Ciekawa myśl 08.05.12, 08:52
      Szybkiemu dotarciu do ojczyzny miała służyć aliancka operacja Market Garden.

Dość odważna interpretacja celu tej operacji.
      • ziutekliv21 Re: Ciekawa myśl 08.05.12, 23:52
        Jak mysle o Market Garden to przychodzi mi na mysl powstanie warszawskie. W obydwu przypadkach przywodcy mysleli, ze Niemcy sa ciagle w odwrocie.
        Chociaz w wypadku Garden Market pojawienie sie dywizji pancernej w okolicach Arhem nastapila w ostatniej chwili.
        • profes79 Re: Ciekawa myśl 14.05.12, 23:37
          Niemcy byli w odwrocie. I to takim, że cudem jest utrzymanie przez Aliantów linii zaopatrzenia aż tak długo - bodajże Rundstedt w filmie rozmawiając ze swoim sztabem mówi, że Alianci nie naciskają, bo NIemcy wiali tak szybko, że alianckie linie zaopatrzeniowe trzeszczały w szwach.

Na fiasko operacji MG złożyło się wiele czynników; obecność pod Arnhem 9 i 10 dywizji pancernej SS była tylko jednym z nich - i to wcale nie najważniejszym. Gdyby ich nie było, operacja także zakończyłaby się fiaskiem, bo po prostu NIemcy by sobie jakąs jednostkę pancerną zdążyli ściągnąć. W końcu walki o Nijmegen które zatrzymały pochód XXX korpusu trwały cztery dni i dopiero 21 września most w Nijmegen był wolny.

Sosabowski został kozłem ofiarnym Browninga i o tym przede wszystkim należy pamiętać.
    • herr7 Re: Gen Stanisław Sosabowski 120 lat 08.05.12, 10:43
      Mój krewny służył pod jego rozkazami. Był to wymagający i dobry dowódca.
      • ignorant11 Re: Gen Stanisław Sosabowski 120 lat 08.05.12, 18:11
        herr7 napisał:

> Mój krewny służył pod jego rozkazami. Był to wymagający i dobry dowódca.

I jeden z bardzo niewielu czystych wojskowych, którzy nie garneli sie do polityki...
    • ignorant11 Senat uczcił Bohatera 09.05.12, 20:15
      niezalezna.pl/28056-senat-uczcil-gen-sosabowskiego
    • m-kow Honor Generała 15.05.12, 00:00
      www.youtube.com/watch?v=WAJKU-j8ZhY
      • ignorant11 Re: Honor Generała 15.05.12, 11:33
        m-kow napisał:

> www.youtube.com/watch?v=WAJKU-j8ZhY
        >
        >
        Holendrzy to przemili ludzie...

Moze we wrzesniu znowu wejde do Amsterdamu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka