ignorant11 08.05.12, 08:21 Sława! www.rp.pl/artykul/843344,871469-Stanislaw-Sosabowski---120--rocznica-urodzin.html Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azyata Ciekawa myśl 08.05.12, 08:52 Szybkiemu dotarciu do ojczyzny miała służyć aliancka operacja Market Garden. Dość odważna interpretacja celu tej operacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutekliv21 Re: Ciekawa myśl 08.05.12, 23:52 Jak mysle o Market Garden to przychodzi mi na mysl powstanie warszawskie. W obydwu przypadkach przywodcy mysleli, ze Niemcy sa ciagle w odwrocie. Chociaz w wypadku Garden Market pojawienie sie dywizji pancernej w okolicach Arhem nastapila w ostatniej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Ciekawa myśl 14.05.12, 23:37 Niemcy byli w odwrocie. I to takim, że cudem jest utrzymanie przez Aliantów linii zaopatrzenia aż tak długo - bodajże Rundstedt w filmie rozmawiając ze swoim sztabem mówi, że Alianci nie naciskają, bo NIemcy wiali tak szybko, że alianckie linie zaopatrzeniowe trzeszczały w szwach. Na fiasko operacji MG złożyło się wiele czynników; obecność pod Arnhem 9 i 10 dywizji pancernej SS była tylko jednym z nich - i to wcale nie najważniejszym. Gdyby ich nie było, operacja także zakończyłaby się fiaskiem, bo po prostu NIemcy by sobie jakąs jednostkę pancerną zdążyli ściągnąć. W końcu walki o Nijmegen które zatrzymały pochód XXX korpusu trwały cztery dni i dopiero 21 września most w Nijmegen był wolny. Sosabowski został kozłem ofiarnym Browninga i o tym przede wszystkim należy pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Re: Gen Stanisław Sosabowski 120 lat 08.05.12, 10:43 Mój krewny służył pod jego rozkazami. Był to wymagający i dobry dowódca. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Gen Stanisław Sosabowski 120 lat 08.05.12, 18:11 herr7 napisał: > Mój krewny służył pod jego rozkazami. Był to wymagający i dobry dowódca. I jeden z bardzo niewielu czystych wojskowych, którzy nie garneli sie do polityki... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Senat uczcił Bohatera 09.05.12, 20:15 niezalezna.pl/28056-senat-uczcil-gen-sosabowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Honor Generała 15.05.12, 11:33 m-kow napisał: > www.youtube.com/watch?v=WAJKU-j8ZhY > > Holendrzy to przemili ludzie... Moze we wrzesniu znowu wejde do Amsterdamu... Odpowiedz Link Zgłoś