Dodaj do ulubionych

Serial dla Matrka

27.09.12, 21:19
I nie tylko,bo zapowiada sie ciekawie:)
www.imdb.com/title/tt2172103/
www.youtube.com/watch?v=kCY9bJvjd20
Ciekawe czy kiedys komus do glowy przyszlo ze zaloga takiego okretu dowolnego z panstw moglaby zrobic jakas wolte i stworzyc sobie swoj kraik bedacy kolejnym mocarstwem atomowym:)
P.S.Czy wspolczesne okrety moga odpalac pociski plynac z maksymalna predkoscia? Bo glebokosc odpalenia jest chyba ustalona?
Obserwuj wątek
    • wicehrabia.julian Re: Serial dla Matrka 27.09.12, 21:26
      browiec1 napisał:

> Ciekawe czy kiedys komus do glowy przyszlo ze zaloga takiego okretu dowolnego z
      > panstw moglaby zrobic jakas wolte i stworzyc sobie swoj kraik bedacy kolejnym
      > mocarstwem atomowym:)

naciągane, ale problem teoretyczny ciekawy
      • bmc3i Re: Serial dla Matrka 28.09.12, 04:40
        wicehrabia.julian napisał:

> browiec1 napisał:
        >
        > > Ciekawe czy kiedys komus do glowy przyszlo ze zaloga takiego okretu dowol
        > nego z
        > > panstw moglaby zrobic jakas wolte i stworzyc sobie swoj kraik bedacy kol
        > ejnym
        > > mocarstwem atomowym:)
        >
        >
        > naciągane, ale problem teoretyczny ciekawy
        >

Problem bardzo naciagany, bo w praktyce nikt nawet w teorii nie zakłada, że dowodca Ohio odpali na jakiś kraj bez żądania potwierdzenia rozkazu, 18 razy wiekszy ładunek niz wszystkie amerykańskie bomby zrzucone podczas 2 wojny światowej razem wziete. Zaden człowiek na świecie prawdopodobnie nie byłby w stanie tego zrobic, no... moze oprócz miszy kazaka i o333.
        • browiec1 Re: Serial dla Matrka 28.09.12, 18:31
          Nie chodzi o brak wykonania rozkazu tylko o przejecie takiego okretu przez zaloge,z dowolnych przyczyn.Tak jak ma to miejsce w tym filmie.Co wtedy zrobic?
          • bmc3i Re: Serial dla Matrka 28.09.12, 19:38
            browiec1 napisał:

> Nie chodzi o brak wykonania rozkazu tylko o przejecie takiego okretu przez zalo
            > ge,z dowolnych przyczyn.Tak jak ma to miejsce w tym filmie.Co wtedy zrobic?

Wysłac Navy Seals :)
            Na pewno nikt by im w realu nie zezwolil na przetrzymywanie okretu o wartosci kilku mld USD i jeszcze wiecej wartej broni nuklearnej.
        • misza_kazak Re: Serial dla Matrka 01.10.12, 10:28
          > Problem bardzo naciagany, bo w praktyce nikt nawet w teorii nie zakłada, że dow
          > odca Ohio odpali na jakiś kraj bez żądania potwierdzenia rozkazu, 18 razy wieks
          > zy ładunek niz wszystkie amerykańskie bomby zrzucone podczas 2 wojny światowej
          > razem wziete.

Niedoceniasz pindosowskich dowodcow. Oni z radoscia zrownali by z ziemia dowolne panstwo na swiecie - a szczegolnie arabskie czy kommunistyczne.

Zaden człowiek na świecie prawdopodobnie nie byłby w stanie tego
          > zrobic, no... moze oprócz miszy kazaka i o333.

Ci kto zrownywal z ziemia Drezden czy japonskie miasta pewnie z toba by sie nie zgodzili.
          Jak rowniez ci kto spalal napalnem Wietnamskie wsi.

P.S. Za otrika nie powiem, ale ja bym w razie zagrozenia Rosji przez pindostan bez przejmowania wystrzelil by wszystkie rakiety salwa na Waszyngton.
          • bmc3i Re: Serial dla Matrka 01.10.12, 18:46
            misza_kazak napisał:

> > Problem bardzo naciagany, bo w praktyce nikt nawet w teorii nie zakłada,
            > że dow
            > > odca Ohio odpali na jakiś kraj bez żądania potwierdzenia rozkazu, 18 razy
            > wieks
            > > zy ładunek niz wszystkie amerykańskie bomby zrzucone podczas 2 wojny świa
            > towej
            > > razem wziete.
            >
            > Niedoceniasz pindosowskich dowodcow. Oni z radoscia zrownali by z ziemia dowoln
            > e panstwo na swiecie - a szczegolnie arabskie czy kommunistyczne.

Ja niczego nie musze doceniac, bądź niedoceniac. Ja po prostu wiem, że gdy Amerykanie projektowali swoj system lacznosci z okretami Trident, projektowali go w taki sposob, aby dowodca po otrzymaniu rozkazu odpalenia pocisków, był w stanie skontaktować sie z dowodztwem w celu potwierdzenia rozkazu, przewidując że odpalenie 28 głowic MIRV na Moskwę bez potwierdzenia rozkazu moze sie okazać zadaniem przerastającym mozliwości normalnego człowieka.

>
            > Zaden człowiek na świecie prawdopodobnie nie byłby w stanie tego
            > > zrobic, no... moze oprócz miszy kazaka i o333.
            >
            > Ci kto zrownywal z ziemia Drezden czy japonskie miasta pewnie z toba by sie nie
            > zgodzili.

Sam bym prawdopodobnie zrównał, gdybym był żołnierzem i otrzymał odpowiedni rozkaz bojowy oraz uzyskał jego potwierdzenie ze strony wlasciwych wladz.

> Jak rowniez ci kto spalal napalnem Wietnamskie wsi.
            >
            > P.S. Za otrika nie powiem, ale ja bym w razie zagrozenia Rosji przez pindostan
            > bez przejmowania wystrzelil by wszystkie rakiety salwa na Waszyngton.

Pamiętaj że po drugioej stronie siedza prawie tacy sami ludzie jak ty - prawie, bo normalni. Którzy gdy będa musieli, to tez wystrzelą.
            • misza_kazak Re: Serial dla Matrka 05.10.12, 14:57
              EU-1208-2479-6286
              QD1TK5G904

bmc3i napisał:

> > Ci kto zrownywal z ziemia Drezden czy japonskie miasta pewnie z toba by s
              > ie nie
              > > zgodzili.
              >
              > Sam bym prawdopodobnie zrównał, gdybym był żołnierzem i otrzymał odpowiedni roz
              > kaz bojowy oraz uzyskał jego potwierdzenie ze strony wlasciwych wladz.

Ale jakie "wlasciwe wladze" wydali rozkaz spalic kilka wsi w Songmi ? Mysle ze pindosowskie oficerzy i bez "wlasciwych wladz" doskonale sobie radza z masowymi morderstwami.

> Pamiętaj że po drugioej stronie siedza prawie tacy sami ludzie jak ty - prawie,
              > bo normalni. Którzy gdy będa musieli, to tez wystrzelą.

Mam nadzieje ze zgina zanim zdaza wystrzelic.
              A realnie najlepszym rozwiazaniem jest miec miny atomowe juz na terenie pinodsii i w razie potrzeby wysadzic ich naraz.
              Mysle ze praca GRU idzie w tym kierunku.
          • bmc3i Re: Serial dla Matrka 05.10.12, 04:05
            misza_kazak napisał:

> P.S. Za otrika nie powiem, ale ja bym w razie zagrozenia Rosji przez pindostan
            > bez przejmowania wystrzelil by wszystkie rakiety salwa na Waszyngton.

Nawet gdybyś - tak jak w tym filmie - otrzymał nielegalny rozkaz odpalenia rakiet, który nie wiesz kto tak naprawde wydał?
            • misza_kazak Re: Serial dla Matrka 05.10.12, 15:00
              bmc3i napisał:

> Nawet gdybyś - tak jak w tym filmie - otrzymał nielegalny rozkaz odpalenia raki
              > et, który nie wiesz kto tak naprawde wydał?

Co to znaczy "nielegalny rozkaz"? Jesli otrzymalem rozkaz, to mam go wykonac i tyle.
              Szczegolnie taki, od ktorego zalezy bezpieczenstwo mojej Ojczyzny. tam czasu na zastanowienia nie ma - liczy sie na sekundy
              • bmc3i Re: Serial dla Matrka 05.10.12, 19:06
                misza_kazak napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                > > Nawet gdybyś - tak jak w tym filmie - otrzymał nielegalny rozkaz odpaleni
                > a raki
                > > et, który nie wiesz kto tak naprawde wydał?
                >
                > Co to znaczy "nielegalny rozkaz"? Jesli otrzymalem rozkaz, to mam go wykonac i
                > tyle.
                > Szczegolnie taki, od ktorego zalezy bezpieczenstwo mojej Ojczyzny. tam czasu na
                > zastanowienia nie ma - liczy sie na sekundy
                >
                >

Nielegalny, czyli jak w przypadku opisanym filmem, przekazany jakimś dziwnym nie kodowanym kanałem nie przeznaczonym do tego celu, ktory mogł ta droga przekazac na okret kazdy, nie tylko uprawnione do tego organy, a Ty nie wiesz kto go wydał.
    • bmc3i Re: Serial dla Matrka 28.09.12, 04:36
      browiec1 napisał:

> I nie tylko,bo zapowiada sie ciekawie:)
      > www.imdb.com/title/tt2172103/
      > www.youtube.com/watch?v=kCY9bJvjd20
      > Ciekawe czy kiedys komus do glowy przyszlo ze zaloga takiego okretu dowolnego z
      > P.S.Czy wspolczesne okrety moga odpalac pociski plynac z maksymalna predkoscia?
      > Bo glebokosc odpalenia jest chyba ustalona?

Nie nie moze. Ohio strzelaja praktycznie stojąc w miejscu, rosyjskie mogą płynąc nieco szybciej. Rzecz nie w sprawnosci okretu, lecz we wpływie ciśnienia wody na przechodzacy przez wodę pocisk.
      • browiec1 Re: Serial dla Matrka 28.09.12, 18:32
        A glebokosc maksymalna? Bo minimalnej pewnie nie ma,Rosjanie strzelaja z wynurzonych okretow nawet.
        • bmc3i Re: Serial dla Matrka 28.09.12, 19:31
          browiec1 napisał:

> A glebokosc maksymalna? Bo minimalnej pewnie nie ma,Rosjanie strzelaja z wynurz
          > onych okretow nawet.

Rosjanie strzelaja z max 55 metrów (667BDRM), w przypadku Ohio max glebokosc jest tajna, ale predkosc przy strzale ≤ 6 dla Delty i tajna dla Ohio, ale wiadomo ze mniejsza. Szybkostrzelnośc 1 na 8 sekund. Delta IV, 1/15s Ohio. Amerykanie tez potrafią strzelac z wynurzonych okretów, ale to nie jest preferowane ani korzystne rozwiazanie.
    • eshelon Re: Serial dla Matrka 28.09.12, 09:49
      browiec1 napisał:

Mnie bardziej interesuje co załogi boomerów zrobiłyby po wystrzeleniu pocisków nuklearnych/rozpoczęciu wojny nuklearnej. Do domów by nie wrócili, bo by już ich nie było.
      Co mogliby zrobić załogi okrętów nawodnych jest napisane w książce "The Last ship".
      • bmc3i Re: Serial dla Matrka 28.09.12, 11:36
        eshelon napisał:

> browiec1 napisał:
        > nego z
        > > panstw moglaby zrobic jakas wolte i stworzyc sobie swoj kraik bedacy kole
        > jnym
        >
        > Mnie bardziej interesuje co załogi boomerów zrobiłyby po wystrzeleniu pocisków
        > nuklearnych/rozpoczęciu wojny nuklearnej. Do domów by nie wrócili, bo by już ic
        > h nie było.
        > Co mogliby zrobić załogi okrętów nawodnych jest napisane w książce "The Last sh
        > ip".

A co mogliby zrobic?
      • browiec1 Re: Serial dla Matrka 28.09.12, 18:30
        Pewnie taranowali by sie z okretami przeciwnika:) Choc sprawa jest ciekawa.A co w tej ksiazce bylo?
    • bmc3i Season One "Captain" w całości 30.09.12, 22:32
      abc.go.com/watch/last-resort/SH55199666/VD55232274/captain

i kolejne
      • kstmrv Re: Season One "Captain" w całości 30.09.12, 22:42
        bmc3i napisał:

> abc.go.com/watch/last-resort/SH55199666/VD55232274/captain
        >
        > i kolejne

You appear to be outside the United States or its territories. Due to international rights agreements, we only offer this video to viewers located within the United States and its territories.
        A pisałeś że jesteś teraz w Europie...
        • bmc3i Re: Season One "Captain" w całości 30.09.12, 23:09
          kstmrv napisał:

> bmc3i napisał:
          >
          > > abc.go.com/watch/last-resort/SH55199666/VD55232274/captain
          > >
          > > i kolejne
          >
          > You appear to be outside the United States or its territories. Due to intern
          > ational rights agreements, we only offer this video to viewers located within t
          > he United States and its territories.

> A pisałeś że jesteś teraz w Europie...

Okoliczności to nie data urodzenia - zmieniają sie
      • bmc3i Re: Season One "Captain" w całości 01.10.12, 18:53
        Toche za dużo Hollywoodu jak na mój gust. Hollywood to tylko piękne dziewczyny, żadnej grubej, i technika rodem z filmów science fiction, jak wykrywanie z pokładu zanurzonego Ohio lecacego w jego kierunku pocisku manewrującego, czy mozliwość zdalnej detonacji z pokladu Ohio wystrzelonego na Waszyngton pocisku Trident D-5, itp.

Ale oglada sie przyjemnie
    • wladca_pierscienii stary motyw: "Bunt na Bounty" 27.10.12, 09:00
      browiec1 napisał:

serialu nie oglądałem

ale wygląda mi na uwspółcześniony "Bunt na Bounty"
      nakręcony dla współczesnych "historiofobów"
      1984 r.
      www.filmweb.pl/film/Bunt+na+Bounty-1984-4381
      1962 r.
      www.filmweb.pl/film/Bunt+na+Bounty-1962-4380
      1935 r.
      www.filmweb.pl/film/Bunt+na+Bounty-1935-32800
      z tym, że bunt na Bounty - odbył się naprawdę
      pl.wikipedia.org/wiki/Bounty_(statek)
      pl.wikipedia.org/wiki/William_Bligh#Bunt_na_Bounty

PS.
      dzisiaj w TVP INFO o 23:25
      będzie film dokumentalny
      Jak założyć własne państwo? (How to Start your Own Country)
      tv.wp.pl/name,Jak-zalozyc-wlasne-panstwo,prid,10726572,opis.html
      reporterka odwiedza współczesne mini-państewka

--
      Spotyka się dwóch kumpli w barze i jeden mówi drugiego "Spójrz stary. W tym tygodniu zdradziłem swoją żonę sześć razy, a ty ani razu, a więc statystycznie wychodzi, że obaj zrobiliśmy to po trzy razy, tylko nie wiem jaką ty masz z tego przyjemność? ".
      • bmc3i Re: stary motyw: "Bunt na Bounty" 27.10.12, 17:40
        wladca_pierscienii napisał:

> browiec1 napisał:
        >
        > nego z
        > > panstw moglaby zrobic jakas wolte i stworzyc sobie swoj kraik bedacy kol
        > ejnym
        >
        > serialu nie oglądałem
        >
        > ale wygląda mi na uwspółcześniony "Bunt na Bounty"
        > nakręcony dla współczesnych "historiofobów"
        > 1984 r.

Nie, to raczej inna wersja "The Lost", jesli ktos ogladał. Po pierwszym odcinku, kolejne juz znacnzie gorsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka