boniedydy 29.03.04, 09:41 Kto z Was ćwiczy metodą B.K.S. Iyengara, a kto inną? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
megusek8 Re: Iyengar? 29.03.04, 14:52 Ja cwicze metoda Sivanady (nie wiem czy dobrze napisalam), ale chce sobie kupic "swiatlo jogi" Iyengara i zaczac cwiczyc w domu. Odpowiedz Link
boniedydy Re: Iyengar? 30.03.04, 08:45 megusek8 napisała: > Ja cwicze metoda Sivanady (nie wiem czy dobrze napisalam), ale chce sobie kupic > "swiatlo jogi" Iyengara i zaczac cwiczyc w domu. Hmmm.. z ksiażki nie wyczytasz rzeczy, które sa najistotniejsze w tej metodzie :) Odpowiedz Link
cichutko Re: Iyengar? 29.03.04, 23:12 ja ciwcze ta metoda, ale chcialabym kiedys poznac inne...moze sa lepsze:-) Niunia Odpowiedz Link
boniedydy Re: Iyengar? 30.03.04, 08:45 cichutko napisała: > ja ciwcze ta metoda, ale chcialabym kiedys poznac inne...moze sa lepsze:-) > Niunia A u kogo ćwiczysz i w jakim mieście? Odpowiedz Link
dobrutka Re: Iyengar? 31.03.04, 00:22 ja cwicze Hatha Yoga (czy to jest Iyngera?) Ale tez zamowilam sobie ksiazke Swiato Jogi, wedlug rady woman_in_love (dziekuje:-) Odpowiedz Link
boniedydy Re: Iyengar? 31.03.04, 09:01 dobrutka napisała: > ja cwicze Hatha Yoga (czy to jest Iyngera?) > Ale tez zamowilam sobie ksiazke Swiato Jogi, wedlug rady woman_in_love > (dziekuje:-) Swiatło Jogi to książka autorstwa B.K.S.Iyengara, przetłumaczona i wydana w obecnym wydaniu przez Sławomira Bubicza, pioniera metody Iyengara w Polsce (pierwsze wydanie tej ksiażki było w Polskim Wydawnictwie Naukowym - to była tzw. czarna ksiażka, od koloru okładki). Hatha Yoga to asana i pranajama, które są dwoma elementami ośmiorakiej jogi. Reszta elementów dotyczy zasad moralnych, zasad praktyki i skupienia umysłu. Asana i pranajama może byc praktykowana według różnych metod, m.in. metody Bellura Krishnamaczara Sundararadży Iyengara (więcej o nim na stronach www.bksiyengar.com/ ). Odpowiedz Link
boniedydy Re: Iyengar? 05.04.04, 23:10 cichutko napisała: > Bonie, > > ćwiczę w łodzi, a Ty?:-) Ja w Warszawie :) bonie Odpowiedz Link
dobrutka Re: Iyengar? 05.04.04, 23:53 ja chodze na lekcje godzina/tydzien. Ale oprocz tego mysle ze ksiazka jest pomocna, by uzyskac jakies dodatkowe informacje na temat asan. Odpowiedz Link
boniedydy Re: Iyengar? 06.04.04, 08:23 dobrutka napisała: > ja chodze na lekcje godzina/tydzien. Ale oprocz tego mysle ze ksiazka jest > pomocna, by uzyskac jakies dodatkowe informacje na temat asan. Tak tak, oczywiście, książka jest dobrym uzupełnieniem lekcji. Ale wiekszosć asan ma tyle istotnych szczegółów, ze możnaby napisac o nich elaborat, a i tak by się nie wyczerpało wszystkich istotnych kwestii - które można zpowodzeniem i o wiele szybciej przekazac an sali cwiczeń. Nie mowiąc o tym, że własne błędy jest bardzo trudno zauważyć bez pomocy lustra, a w niektórych pozycjach i lustro nie pomoże. Odpowiedz Link