29.03.04, 09:41
Kto z Was ćwiczy metodą B.K.S. Iyengara, a kto inną?
Obserwuj wątek
    • megusek8 Re: Iyengar? 29.03.04, 14:52
      Ja cwicze metoda Sivanady (nie wiem czy dobrze napisalam), ale chce sobie kupic
      "swiatlo jogi" Iyengara i zaczac cwiczyc w domu.
      • boniedydy Re: Iyengar? 30.03.04, 08:45
        megusek8 napisała:

> Ja cwicze metoda Sivanady (nie wiem czy dobrze napisalam), ale chce sobie
        kupic
        > "swiatlo jogi" Iyengara i zaczac cwiczyc w domu.

Hmmm.. z ksiażki nie wyczytasz rzeczy, które sa najistotniejsze w tej
        metodzie :)
    • cichutko Re: Iyengar? 29.03.04, 23:12
      ja ciwcze ta metoda, ale chcialabym kiedys poznac inne...moze sa lepsze:-)
      Niunia
      • boniedydy Re: Iyengar? 30.03.04, 08:45
        cichutko napisała:

> ja ciwcze ta metoda, ale chcialabym kiedys poznac inne...moze sa lepsze:-)
        > Niunia

A u kogo ćwiczysz i w jakim mieście?
        • dobrutka Re: Iyengar? 31.03.04, 00:22
          ja cwicze Hatha Yoga (czy to jest Iyngera?)
          Ale tez zamowilam sobie ksiazke Swiato Jogi, wedlug rady woman_in_love
          (dziekuje:-)
          • boniedydy Re: Iyengar? 31.03.04, 09:01
            dobrutka napisała:

> ja cwicze Hatha Yoga (czy to jest Iyngera?)
            > Ale tez zamowilam sobie ksiazke Swiato Jogi, wedlug rady woman_in_love
            > (dziekuje:-)

Swiatło Jogi to książka autorstwa B.K.S.Iyengara, przetłumaczona i wydana w
            obecnym wydaniu przez Sławomira Bubicza, pioniera metody Iyengara w Polsce
            (pierwsze wydanie tej ksiażki było w Polskim Wydawnictwie Naukowym - to była
            tzw. czarna ksiażka, od koloru okładki).
            Hatha Yoga to asana i pranajama, które są dwoma elementami ośmiorakiej jogi.
            Reszta elementów dotyczy zasad moralnych, zasad praktyki i skupienia umysłu.
            Asana i pranajama może byc praktykowana według różnych metod, m.in. metody
            Bellura Krishnamaczara Sundararadży Iyengara (więcej o nim na stronach
            www.bksiyengar.com/ ).
    • cichutko Re: Iyengar? 04.04.04, 16:46
      Bonie,

ćwiczę w łodzi, a Ty?:-)
      • boniedydy Re: Iyengar? 05.04.04, 23:10
        cichutko napisała:

> Bonie,
        >
        > ćwiczę w łodzi, a Ty?:-)

Ja w Warszawie :)

bonie
    • dobrutka Re: Iyengar? 05.04.04, 23:53
      ja chodze na lekcje godzina/tydzien. Ale oprocz tego mysle ze ksiazka jest
      pomocna, by uzyskac jakies dodatkowe informacje na temat asan.
      • boniedydy Re: Iyengar? 06.04.04, 08:23
        dobrutka napisała:

> ja chodze na lekcje godzina/tydzien. Ale oprocz tego mysle ze ksiazka jest
        > pomocna, by uzyskac jakies dodatkowe informacje na temat asan.

Tak tak, oczywiście, książka jest dobrym uzupełnieniem lekcji. Ale wiekszosć
        asan ma tyle istotnych szczegółów, ze możnaby napisac o nich elaborat, a i tak
        by się nie wyczerpało wszystkich istotnych kwestii - które można zpowodzeniem i
        o wiele szybciej przekazac an sali cwiczeń. Nie mowiąc o tym, że własne błędy
        jest bardzo trudno zauważyć bez pomocy lustra, a w niektórych pozycjach i
        lustro nie pomoże.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka