Dodaj do ulubionych

Bojowy minister!:)

23.12.12, 11:47
S.Szojgu to chyba najbardziej "bojowy" szef MON na świecie!:) Nawet śmigłowiec-salonka ,którym będzie latał po kraju jest uzbrojony na full!:)
Nowy Mi-8AMTSz szefa MON RF!
www.militaryparitet.com/ttp/data/ic_ttp/4587/
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: Bojowy minister!:) 23.12.12, 16:03
      I malowanie już nowe - takie jak kiedyś przedstawiałem, wtedy pisałeś że to lipa...)
      Pozdrawiam!
      • marek_boa Re: Bojowy minister!:) 23.12.12, 16:34
        Nie Zmyślaj Anton!:) Pisałem ,że malowanie jest różne ale obecnie wszystkie nowe maszyny wychodzą w takim - czyli wychodzi na to ,że Masz rację!:)
        -Pozdrawiam!
        • misza_kazak Re: Bojowy minister!:) 24.12.12, 14:45
          marek_boa napisał:

> Nie Zmyślaj Anton!:) Pisałem ,że malowanie jest różne ale obecnie wszystkie now
          > e maszyny wychodzą w takim - czyli wychodzi na to ,że Masz rację!:)
          > -Pozdrawiam!

Marku, a nie wiesz przypadkiem, dlaczego wybrano taki "kamuflaz"? Biore w cudzyslowiu, bo effekt maskujacy jest prawie zetowy.

Dla pocicyjnych smiglowcow to moze bylo by ok, ale dla wojskowych ?
          Pozdro!
          Misza
          • marek_boa Re: Bojowy minister!:) 24.12.12, 14:51
            Przyznaję bez bicia ,że nie mam pojęcia!:)
            -Pozdrawiam!
            P.S. Może to być związane z nowymi farbami zmniejszającymi "widzialność" na radarze - ale to tylko mój domysł bazujący na niepotwierdzonych źródłach!
            • misza_kazak Re: Bojowy minister!:) 24.12.12, 15:07
              marek_boa napisał:

> Przyznaję bez bicia ,że nie mam pojęcia!:)
              > -Pozdrawiam!
              > P.S. Może to być związane z nowymi farbami zmniejszającymi "widzialność" na rad
              > arze - ale to tylko mój domysł bazujący na niepotwierdzonych źródłach!

Dzieki! Oby tak bylo!
              Pozdro!
              Misza
              • marek_boa Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 01:20
                Koniec z nowym kamuflażem! Od 2013 roku WWS wraca do sprawdzonych wzorów ,które były wcześniej!
                -Pozdrawiam!
                P.S. Nowy kamuflaż wprowadzony przez Sierdiukowa a nazywany przez lotników pogardliwie "Wybrosziennyj kit" (wieloryb wyrzucony na brzeg) został wprowadzony przez Sierdiukowa brz żadnych konsultacji z fachowcami - spodobało się meblarzowi ,że Amerykanie malują samoloty w jednym kolorze i se wybrał "szary"! Już pomalowane samoloty i śmigłowce w ten kolor przemalowywane teraz nie będą - dopiero za 3-4 lata kiedy pokrycie trzeba będzie odnowić!
                • misza_kazak Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 07:50
                  > Koniec z nowym kamuflażem! Od 2013 roku WWS wraca do sprawdzonych wzorów ,które
                  > były wcześniej!
                  > -Pozdrawiam!

Slawa Allahowi!! Szojgu jednak ma wieksze pojecie w militariach niz taburetkin.
                  Mimo ze jest ledwie lejtenantem zapasa :))

K slowu, Kozugetowicz jest jednoczesnie lejtenantem zapasa SZ Rosji i Generalem armii Wojsk MCzS :))

K slowu, moze wiesz (bo ja nie jestem pewien) czy on ma jednoczesnie 2 stopnie w dwuch resortach silowych, czy jego stopien w MCzS automatycznie przechodzi w Sily Zbrojne.

Bo MCzS nie wchodzi w sklad SZ, a ma status Federalnego Ministerstwa.

> P.S. Nowy kamuflaż wprowadzony przez Sierdiukowa a nazywany przez lotników poga
                  > rdliwie "Wybrosziennyj kit" (wieloryb wyrzucony na brzeg) został wprowadzony pr
                  > zez Sierdiukowa brz żadnych konsultacji z fachowcami - spodobało się meblarzowi
                  > ,że Amerykanie malują samoloty w jednym kolorze i se wybrał "szary"! Już pomal
                  > owane samoloty i śmigłowce w ten kolor przemalowywane teraz nie będą - dopiero
                  > za 3-4 lata kiedy pokrycie trzeba będzie odnowić!

Super! Wszystko staje na swoje miejsca :)
                  Pozdro!
                  Misza
                  • anton_pl Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 11:41
                    A jednak było coś na rzeczy, mój nos mnie nie myli :D, już za samoloty się brali bo mam na zdjęciu MiGa 29 w takim szarym kamuflaży jak te śmigłowce...)
                    • marek_boa Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 12:20
                      Anton Ty mnie do rozpaczy kiedyś Doprowadzisz!:(
                      WSZYSTKIE samoloty nowo wyprodukowane lub modernizowane dostały taki kamuflaż - w Rosji nawet głupie rozkazy szefa MON są wypełniane:
                      militaryrussia.ru/i/284/8/7G3UU.jpg
                      militaryrussia.ru/i/284/573/i0mJA.jpg
                      militaryrussia.ru/i/284/571/V8ZZQ.jpg
                      militaryrussia.ru/i/284/623/hmII4.jpg
                      militaryrussia.ru/i/284/533/rwwnJ.jpg
                      militaryrussia.ru/i/284/123/l4qMD.jpg
                      militaryrussia.ru/i/284/407/zh8uu.jpg
                      militaryrussia.ru/i/284/550/x7tll.jpg
                      A zdjęcie MiG-29 w takim malowaniu jakie Masz to MiG-29SMT z A.B. w Kursku!
                      -Pozdrawiam!
                      • anton_pl Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 15:44
                        marek_boa napisał:
                        > Anton Ty mnie do rozpaczy kiedyś Doprowadzisz!:(
                        > WSZYSTKIE samoloty nowo wyprodukowane lub modernizowane dostały taki kamuflaż -
                        > w Rosji nawet głupie rozkazy szefa MON są wypełniane:

Albo Ty mnie, kiedyś dałem zdjęcie tego dwumiejscowego MiGa 29, z podpisem że nowy kamuflaż wchodzi, wtedy chyba Ty pisałeś że to tylko na samolotach szkolnych, czy coś w tym rodzaju, a ja już od ponad roku widziałem że ten kamuflaż wchodzi, a Ty swoje...)
                  • marek_boa Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 11:46
                    Z tego co się orientuję Misza to jednak jeden stopień! Szojgu został mianowany generałem-majorem (bodaj w 1994) dekretem prezydenckim a dekret odnosi się do wszystkich służb!
                    -Pozdrawiam!
                    • misza_kazak Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 12:01
                      marek_boa napisał:

> Z tego co się orientuję Misza to jednak jeden stopień! Szojgu został mianowany
                      > generałem-majorem (bodaj w 1994) dekretem prezydenckim a dekret odnosi się do
                      > wszystkich służb!
                      > -Pozdrawiam!

Dzieki!
                      No to wychodzi ze Kozugetowicz zrobil najszybsza kariere w regularnych armiach swiata. Z lejtenanta do general-majora za jeden krok :))

Pozdro!
                      Misza
                • buona_parte Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 12:07
                  marek_boa napisał:
                  > P.S. Nowy kamuflaż wprowadzony przez Sierdiukowa a nazywany przez lotników poga
                  > rdliwie "Wybrosziennyj kit" (wieloryb wyrzucony na brzeg) został wprowadzony pr
                  > zez Sierdiukowa brz żadnych konsultacji z fachowcami - spodobało się meblarzowi
                  > ,że Amerykanie malują samoloty w jednym kolorze i se wybrał "szary"!

Masz na to jakieś kwity czy tak sobie dumasz, że mu się spodobało?
                  • misza_kazak Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 12:16
                    buona_parte napisał:

> Masz na to jakieś kwity czy tak sobie dumasz, że mu się spodobało?

top.rbc.ru/politics/26/12/2012/838470.shtml
                    • buona_parte Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 12:34
                      Miszka,

Mnie bardziej interesuje jakiś dokument z rosyjskiego MONu, gdzie jest napisane: "ze względu na krasotę samolotów USAF i my wprowadzamy takie malowanie", a nie wydumki "Извеcтии". Na razie takie stwierdzenie to szklana kula i nic więcej.
                      Zresztą patrząc na zdjęcia to te szaroście takie bez standardu i mało podobne do typowego kamuflażu przewagi powietrznej...

Zresztą co do Iwiestii:

o333 napisał:
                      > Izwestia piszą plotki i sensacje. Z resztą to ostatnio ulubiony rosyjski dziennik
                      > żydów z Debka . Większość rewelacji z Izwiestii które się ostatnio ukazały
                      > to bzdury.

albo

o333 napisał:
                      > Izvestia to szmatławiec

Skoro tak pisze Otrik to nie mam powodów mu nie wierzyć, tym bardziej, że sprawdziło się to w temacie Su-34.
                      • marek_boa Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 13:36
                        Trzeba by prześledzić wszystkie zalecenia Sierdiukowa a szybciej by było posprzątać stajnię Augiasza! To ,że meblarz miał fioła na punkcie kopiowania USA i NATO to rzecz ogólnie znana! Stąd powstałe w WWS Bazy Lotnicze (od przyszłego roku powrót z eskadr do pułków - jeden pułk - jedno lotnisko) ,stąd jedna z brygad zmechanizowanych sformowana jak etat Amerykańskiej (w 2013 do rozformowania) i stąd kamuflaż wzorowany na kolorach FS 36076 i FS 35250!
                        -Pozdrawiam!
                        • misza_kazak Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 13:47
                          Zgadza sie Marku.
                          U nas zawsze naczelnik kieruje wg. wlasnego widzenia sytuacji :))

Kozugetowicz tez zaczal swoje porzadki zaprowadzac:
                          1) Rozkazal przeprowadzic powtorne testy Iveco z naswzymi pojazdami.
                          2) Podczas wizyty w Wojskowej Akademii lotniczej im. Zukowskiego i Gagarina (w Woroniezu) rozkazal zeby kursanci chodzilo do lazni nie raz na tydzien, a kiedy zechca. Ale bedzie chaos w jednostkach jesli ten rozkaz bedzie obowiazywal w calych SZ, bo do takiej procedury nie ma ani regulaminow ani infrastruktury. Widac ze przed MONem dowodzil stosunkowo malym MCzS z zupelnie innym "kontyngentem" i infrastruktura.

Pozdro!
                          Misza
                          • herr7 Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 14:07
                            Misza, tu chyba przesadzasz. Jeżeli w waszych jednostkach jest tak mała ilość natrysków, że żołnierze mogą się kąpać raz na tydzień to co za problem żeby zwiększyć ich ilość? Co prawda żołnierze nawykli do codziennej kąpieli gorzej znoszą brud w warunkach poligonu, a tym bardziej prawdziwej wojny, ale to już nieco inne zagadnienie.
                            • misza_kazak Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 14:18
                              herr7 napisał:

> Misza, tu chyba przesadzasz.

Wcale nie przesadzam.

> Jeżeli w waszych jednostkach jest tak mała ilość natrysków, że żołnierze mogą się kąpać raz na tydzień to co za problem żeby zwiększyć ich ilość?

Problem nie w natryskach, a w tym ze w koszrach nie ma "ban'" (lazienek?). Na terenie jednostki znajduje sie jedna duza bania, do ktorej chodza po wszystkie zolnierzy, wg. planu.
                              Tak sie robi od ponad 100 lat i wszyscy sa do tego przyzwyczajeni.

I nie da sie pozwolic na swobodne chodzenie do bani, bo to bedzie nie jednostka a jeden wielki balagan.

> Co prawda żołnierze nawykli do codziennej kąpieli gorzej znosz
                              > ą brud w warunkach poligonu, a tym bardziej prawdziwej wojny, ale to już nieco
                              > inne zagadnienie.

I to jest tez prawda. To jedna z przyczyn dlaczego procedure nie zmieniaja. W warunkach wojny bedzie latwiej.
                              • misza_kazak Banie 26.12.12, 14:30
                                Oto dla przykladu banie wojskowe w Baltijsku i Borysowie

wikimapia.org/13873807/ru/%D0%92%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%8F

wikimapia.org/8832755/ru/%D0%92%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F-%D0%91%D0%B0%D0%BD%D1%8F

To sa duze budynki, w ktorych mozna za jeden dzien pomyc tysiace zolnierzy.
                                Co ciekawie, bania jednostki czesto znajduje sie nie na terenie jednostki!
                                Np. nasza kompania chodzila myc sie w piatki do garnizonowej bani 20 dywizji (Wolgograd), a nasz koszary znajdowali sie w 4 km. od bani :))

A tutaj mamy polowe banie

russianarms.mybb.ru/viewtopic.php?id=946
                              • herr7 Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 14:35
                                Jeden z rosyjskich pisarzy zauważył kiedyś, że taką samo brewerią jak codzienna kąpiel był kiedyś wynalazek papieru toaletowego. To nie jest aż tak wielka sprawa pobudować więcej pryszniców. Zauważ, że w przeciwieństwie do dawnych czasów obecnie służący w armii żołnierze nawykli do prysznica jeszcze w domu.
                                • marek_boa Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 14:45
                                  A gdzie Ty tam w Bani prysznic Widziałeś????!
                                  -Pozdrawiam!
                                  • misza_kazak Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 15:06
                                    marek_boa napisał:

> A gdzie Ty tam w Bani prysznic Widziałeś????!
                                    > -Pozdrawiam!

Marku, w zolnierskich baniach prysznicy jak najbardziej sa. Przynajmniej w tej do ktorej my chodzilismy w 1999 roku w Wolgogradzie ))

Tak naprawde to byli zwykle prysznicy - duuzzzo prysznicow :))
                                • misza_kazak Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 14:49
                                  > kąpiel był kiedyś wynalazek papieru toaletowego. To nie jest aż tak wielka spr
                                  > awa pobudować więcej pryszniców.

Mylisz sie! Trzeba bedzie przebudowac tysiacy koszar, ktore obecnie sa po prostu nie dostosowane do ban.
                                  I po co? Wydac kolejne miliardy rubli. Nic sie im nie stanie, a na przypadek wojny beda czuli sie mniej stressowo. Dziesiatki millionow Rosjan sluzyli w wojsku i nikomu to specjalnych problemow nie stwarzalo.

Umywac sie, golic sie i czysczyc zeby moga w toaletach.

> Zauważ, że w przeciwieństwie do dawnych czasów
                                  > obecnie służący w armii żołnierze nawykli do prysznica jeszcze w domu.

Zdziwisz sie bardzo, ale przysznicy w domach byli w Rosji juz od co najmniej 50 lat. Wiec nie ma zadnej roznicy pod tym wzgledem miedy obecnym poborowym, mna i moim ojcem.
                            • marek_boa Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 14:20
                              Tu nie chodzi o żadne natryski tylko "Banie" - czyli Rosyjską łaźnię!:) Czyli po naszemu "sauna"!
                              ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%BD%D1%8F
                              Pozdrawiam!
                              • wujcio44 Re: No to się wyjaśniło!:( 27.12.12, 10:14
                                marek_boa napisał:

> Tu nie chodzi o żadne natryski tylko "Banie" - czyli Rosyjską łaźnię!:) Czyli p
                                > o naszemu "sauna"!

Lepiej popatrz na zdjęcia tej polowej bani. To są zwykłe natryski (spójrz na sufit), tylko w nich ciasno jest. Nawet nie ma żadnych miejsc do siedzenia. Wyobrażasz sobie saunę na stojaka?
                        • buona_parte Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 14:44
                          marek_boa napisał:
                          > To ,że meblarz miał fioła na punkcie kopiowania USA i NATO
                          > to rzecz ogólnie znana!

Nie wiem czy miał fioła - trzeba by się wczytać w teksty jego zarządzeń i poprzedzających je analiz, żeby zrozumieć dlaczego tak, a nie inaczej. A takie przepisywanie z Izwiestii to wiesz co za argument :p

marek_boa napisał:
                          > stąd kamuflaż wzorowany na kolorach FS 36076 i FS 35250!

Te kolory to tak z dupy sobie wziąłeś czy z oficjalnych zarządzeń? Ani odcień, ani schemat NATO/USAF. Jak się przyjrzysz amerykańskim samolotom to zobaczysz, że są w całości pokryte kolorem jasno szarym z nieregularnymi plamami w ciemniejszym odcieniu na górnych powierzchniach.

A patrząc na zdjęcia, które podlinkowałeś to wyraźny podział na dolną część w zajebistym błękicie i jednolite szare malowanie góry. No i te kilka odcieni szarości na zdjęciach. Bardak w BBC czy odcienie z czapki?

FS36076
                          FS35250

Także bardziej wygląda to na samorodną twórczość autora niż zapatrzenie się w... jak chce Iwiestia.
                          Chociaż wykoncypowana przez Ciebie linia obrony z farbami zmniejszającymi echo zasługuje na pochwałę :p

marek_boa napisał:
                          > P.S. Może to być związane z nowymi farbami zmniejszającymi "widzialność" na rad

Te niepotwierdzone źródła to Twoje domysły? :p
                          • marek_boa Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 14:57
                            Nie trzeba się w nic wczytywać! Wystarczy poczytać ile różnych dziwnych rzeczy powstało za jego kadencji wzorowanych na USA/NATO (pisałem wcześniej!)
                            - Chyba ,że z Twojej Cysorzu!:) To jest akurat analiza z tego portalu
                            www.ausairpower.net/APA-Su-34-Fullback.html
                            Nie! Te nie potwierdzone źródła to zajawki na Rosyjskich forach lotniczych!
                            -Pozdrawiam!
                            • buona_parte Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 15:31
                              marek_boa napisał:
                              > - Chyba ,że z Twojej Cysorzu!:)

Aha, ale FSami to sam pierdnąłeś tylko zapomniałeś dopisać, że dotyczą Su-34 a nie całego WWS :)))

marek_boa napisał:
                              > To jest akurat analiza z tego portalu
                              > rel="nofollow">www.ausairpower.net/APA-Su-34-Fullback.html

Ano - "The new camouflage comprises an upper surface tone similar to the FS 36076 dark grey employed on some SAC FB-111A Aardvarks at the end of the Cold War, while the lower surfaces employ a characteristic Russian Air Force sky blue similar to FS 35250"

Tylko nie piszcie Towarzyszu, że to kamuflaż wzorowany na NATO/USAF oparty o kolory FS... bo tak się spodobało komuś tylko, że Kuźmin wypatrzył w Lipiecku SUki w kolorach podobnych do w/w odcieni (tak mu się wydaje) i że jeden to faktycznie coś podobnego do kolorów z SAC, ale drugi to... Russian Air Force sky blue :p Gdzie tu NATO/USAF???

No i analiza - ot pan Kużmin pojechał do Lipiecka, coś sfotografował, coś zobaczył, coś mu się wydaje... Taka to i analiza - reportaż z wycieczki :)

marek_boa napisał:
                              > Nie! Te nie potwierdzone źródła to zajawki na Rosyjskich forach lotniczych!

Tyle to warte co zajawki na temat trotylu (bądź nie) w Tupolewie na tutejszym forum.
                              • marek_boa Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 16:11
                                Czy aby na pewno tylko Su-34??!
                                militaryrussia.ru/i/284/533/rwwnJ.jpg
                                A gdzie ja pisałem ,że "oparty o kolory"?! Tam wyraźnie pisze ,że "podobny"!
                                - Jak Masz inną analizę to chętnie Poczytam!
                                - Może tak a może i nie! Co nie które portale piszą ciekawe rzeczy oparte na szczątkowych ale jednak dokumentach - pierwsze wzmianki o pracach nad samolotem WRE A-90 "Jastreb" też się pojawiły nie wiadomo skąd a mają potwierdzenie w dokumentach gosoboronzakazu już od 2011 roku - jak dotąd najbardziej tajemniczy samolot nad ,którym prowadzone są prace w Rosji!
                                -Pozdrawiam!
                                • buona_parte Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 16:31
                                  marek_boa napisał:
                                  > A gdzie ja pisałem ,że "oparty o kolory"?!

O tu:

Autor: marek_boa 26.12.12, 13:36
                                  Trzeba by prześledzić wszystkie zalecenia Sierdiukowa a szybciej by było posprzątać stajnię Augiasza! To ,że meblarz miał fioła na punkcie kopiowania USA i NATO to rzecz ogólnie znana! Stąd powstałe w WWS Bazy Lotnicze (od przyszłego roku powrót z eskadr do pułków - jeden pułk - jedno lotnisko) ,stąd jedna z brygad zmechanizowanych sformowana jak etat Amerykańskiej (w 2013 do rozformowania) i stąd kamuflaż wzorowany na kolorach FS 36076 i FS 35250!

Jeden odcień niby amerykański, drugi radziecki, a w całości zupełne novum nijak mające się do kamuflaży NATO/USAF :p

BTW - na tym zdjęciu Mi 26 piaskowy przypomina nieco RLM 79 :) a ogólna idea kamuflażu RAF - to gdzie szukać inspiracji? W jakie siły powietrzne zapatrzył się autor instrukcji?

marek_boa napisał:
                                  > - Jak Masz inną analizę to chętnie Poczytam!

Nie - nie mam. Tylko nie pisz proszę inną analizę, bo to zakłada, że ten reportażyk to cos więcej jak ta bzdura z Izwiestii :p
                                  • marek_boa Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 16:47
                                    No to się źle wyraziłem!
                                    - Akurat ten Mi-26 ("88" czerwony) został zbudowany w 1992 roku (nr.zakł.34001212497) i wyremontowany/pomalowany w 2009 roku! Czyli przed "reformą kamuflażu" Sierdiukowa! Z takim samym numerem 88 lata też Mi-26 w nowym kamuflażu ("88" Siwy) zbudowany w 2012 roku (nr.zakł.34001212629) - w maju na uzbrojeniu WWS!
                                    Ano przekonamy się w styczniu kiedy do eksploatacji wejdzie 5 kolejnych Su-34 i 2 Su-35S!
                                    -Pozdrawiam!
                                    • buona_parte Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 17:09
                                      marek_boa napisał:
                                      > - Akurat ten Mi-26 ("88" czerwony) został zbudowany w 1992 roku (nr.zakł.34001
                                      > 212497) i wyremontowany/pomalowany w 2009 roku! Czyli przed "reformą kamuflażu"
                                      > Sierdiukowa!

No! To ten co zatwierdził te kamuflaże na Mi 26 to dopiero odjechany był. Sierdiukow to na NATO/USA się zapatrzył, ale tamten to nie dość, że na brytyjskich imperialistach się wzorował to jeszcze faszystowski kolor na śmigłowce wprowadził!
                                      Izwiestia nic na ten temat nie była pisała? :p
                                      • marek_boa Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 17:19
                                        Marudzisz! Akurat ten kamuflaż obowiązuje (w Południowym Okręgu Wojskowym) od mniej więcej 20 lat??!
                                        militaryrussia.ru/i/284/524/3CuuQ.jpg
                                        militaryrussia.ru/i/284/572/tccyU.jpg
                                        militaryrussia.ru/i/284/654/Rri9w.jpg
                                        Pozdrawiam!
                                        • buona_parte Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 17:26
                                          marek_boa napisał:
                                          > Marudzisz!

Eeeee.... Po prostu walnąłeś głupotę i tyle :)
                                          • marek_boa Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 17:33
                                            Znowu Przypisujesz autorstwo artykułów w Rosyjskich mediach mnie?! No sorry ale nie pisuję - o ile się orientuję to robi to w Polsce tylko Piotr Butowski!
                                            -Pozdrawiam!
                                            • buona_parte Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 17:56
                                              marek_boa napisał:
                                              > Znowu Przypisujesz autorstwo artykułów w Rosyjskich mediach mnie?!

Aaa... To już sobie tak Rosjanie wymyślili, a nie Ty!
                                              Rozumiem :)

Tako rzecze Cysorz!

-------------------
                                              There are no real pilots anymore, just people in nifty uniforms who operate computers, who never touch an engine, who never heard sound of the Spitfire, who never pullup into the spinn on less than 1000 feets...
                                              • marek_boa Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 18:32
                                                lenta.ru/news/2012/12/26/nogrey/
                                                "RIA-Nowosto" również potwierdziło zmianę kamuflażu!
                                                ria.ru/defense_safety/20121226/916263342.html
                                                Pozdrawiam!
                                                • buona_parte Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 18:51
                                                  marek_boa napisał:
                                                  > "RIA-Nowosto" również potwierdziło zmianę kamuflażu!

Ależ oczywiście Mareczku.
                                                  Nikt tutaj nie kwestionował, że będą przemalowywać :)
                      • misza_kazak Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 13:39
                        buona_parte napisał:

> Mnie bardziej interesuje jakiś dokument z rosyjskiego MONu, gdzie jest napisane
                        > : "ze względu na krasotę samolotów USAF i my wprowadzamy takie malowanie"
                        > ], a nie wydumki "Извеcтии".

jaja sobie robisz?
                        Takie rzeczy w dokumentach nie pisza. PO prostu ktos z okrazenia serdiukowa powiedzial jak zapadla taka decyzja. Polowe rzeczy w swiecie robilo sie i nadal robi w podobny sposob. Komus "kula w glowe trafia" i rozkazuje.
                        • buona_parte Re: No to się wyjaśniło!:( 26.12.12, 15:59
                          misza_kazak napisał:
                          > jaja sobie robisz?

Nie - poważnie pytam. Bo mi to pachnie jakimś urban legend.
                          Prędzej ktoś kogoś bardzo nie lubi (z jakiegoś tam powodu) i dorabia mu gębę pisząc o zapatrzeniu w USA/NATO, a nikt jakoś nie chce napisać o rzeczywistych przyczynach zmian czy "zmian".
            • maxikasek Re: Bojowy minister!:) 24.12.12, 15:59
              Marku ale co zmniejszać jak to ma taki kształt? ;-) Zamiast sygnału niczym lotniskowiiec da sygnał ledwo cięzkiego krązownika ;-)
              • marek_boa Re: Bojowy minister!:) 24.12.12, 21:00
                Bladego pojęcia nie mam Maxi! Po prostu chodzą takie słuchy a pro po nowych pokryć!
                -Pozdrawiam!
                P.S. Jeśli nawet dawało by to tyle co Piszesz to i tak odległość wykrycia by się zmniejszyła!
    • herr7 Marku 26.12.12, 13:42
      jakie zalety ma poprzednie malowanie samolotów np. na jaskrawo zielony lub we wzory przypominające arlekina?
      Największą zdaje się winą Serdiukowa jest to, że dopuścił korupcji w swoim najbliższym otoczeniu. Nie twierdzę, że sam w niej uczestniczył, ale korupcja na samym szczycie władzy zagraża Rosji bardziej niż niesystemowa opozycja.
      • marek_boa Re: Marku 26.12.12, 14:14
        Jaskrawo zielony to nie kamuflaż tylko podkład na nowo wyprodukowanych maszynach PRZED malowaniem kamuflażu!
        Zalety malowania w barwy maskujące w zależności od dyslokacji samolotu są duże:
        www.google.pl/imgres?start=85&hl=pl&sa=X&tbo=d&biw=1680&bih=887&tbm=isch&tbnid=m2g_yuAWtxXyoM:&imgrefurl=http://blog.daum.net/_blog/BlogTypeView.do%3Fblogid%3D0At10%26articleno%3D16526335&docid=NuZbPgbNZvYM4M&imgurl=http://www.defencetalk.com/pictures/data/5057/Su-35-Russian-airforce-fighter20.jpg&w=2400&h=1600&ei=vvXaUPeiDMqqtAaIooGgCw&zoom=1&iact=rc&dur=388&sig=105625395447644602729&page=3&tbnh=147&tbnw=221&ndsp=47&ved=1t:429,r:18,s:100,i:58&tx=105&ty=70
        militaryrussia.ru/i/284/8/aXjF2.jpg
        militaryrussia.ru/i/284/573/kULLC.jpg
        militaryrussia.ru/i/284/533/lqM88.jpg
        militaryrussia.ru/i/284/550/txULL.jpg
        Pozdrawiam!
        • herr7 Re: Marku 26.12.12, 14:27
          Ok. Ale dlaczego tak kontrastowe barwy mają niby samolot maskować? Mistrzami w malowaniu swoich samolotów byli Niemcy w czasie II wojny światowej. Tam plamy i kropki płynnie zlewały się z tłem, które w przypadku samolotów było zwykle szare, czyli dające kamuflaż w każdych warunkach. Rosyjskie malowanie samolotów stoi z tą zasadą w sprzeczności, tak jakby komuś zależało żeby były one dobrze widoczne zarówno na ziemi jak i w powietrzu.
          • marek_boa Re: Marku 26.12.12, 14:50
            A nie Zauważyłeś ,że maskują???! Nie Patrz na samoloty malowane na wszelkiej maści wystawy bo tam akurat kamuflaż dobierany jest do kraju ,w którym te wystawy są!
            Obecny "kamuflaż" jest do du..y
            -Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka