03.03.07, 21:56
Skoro już się pojawił temata syropow to moze go rozwinmy. Dodajecie do kawy
syropy? Jakie polecacie?
I linki, linki wklejajcie.
Obserwuj wątek
    • jadwiszka Re: Syropy 03.03.07, 22:02
      jak juz pisalam, syrop mietowy, zakupiony w anglii, linku nie mam:/

• kashiashtheone Re: Syropy 03.03.07, 22:23
        irlandzka whiskey, lub likier (nie syrop) amaretto, lub malibu, lub bacardi -
        najlepiej w szklance obok ;)Do tego fajka z dobrym tytoniem.
        • tijgertje Re: Syropy 03.03.07, 23:35
          O SYROPACH mialo byc! Sio sio z likierami do innego watku.

Kupowalam dzisiaj migdaly i orzechy w takim fajnym sklepie, maja tez troche
          kawy i roznych dodatkow, zdziwilam sie, bo odstatnio zwiekszyli asortyment. Za
          malo czasu mialam, kidys kupilam orzechowy i byl do niczego, ale korci mnie,
          zeby sprobowac cos innego. Jak sie zdecyduje, to dam znac.
          • kashiashtheone Re: Syropy 04.03.07, 01:16
            Syrop Szanowna Pani to jest na kaszel. Do kawy nalezy lac dobre rzeczy.
            A tak! zapomnialem ze Pani pija erzac dobrej kawy to i moze lac syropy ;). Np
            tussipet
            • tijgertje Re: Syropy 04.03.07, 08:29
              A tobie co znowu??? Zaloz watek o tym jak sie kawe i z czym powinno pic.
              Arogancja to nie najlepszy sposob przekonywania ludzi, ze czegos nie wiedza.
              U mnie to do kawy nazywaja (siroop), a na kaszel to my hoestdrankje mamy:-)))

Co to jest erzac? Widac moja polszczyzna rdzewieje:-(
              • kashiashtheone Re: Syropy 04.03.07, 09:54
                to kup sobie odrdzewiacz ;). Wystaczy poszukac w internecie :
                sjp.pwn.pl/haslo.php?id=13931
                Od poczatku na tej liscie wmaszwiasz wszystkim ze kawa którą pijesz jest
                rewelacyjna. Oczywiscie dodajesz ze to nespresso w kapsulkach prawdpodobnie
                robione w senseo. Taka kawa ma sie do zwyklej normalnej kawy jak szynka z
                biedronki do prosciutto. Po porostu irytuje mnie jak ktos bezkrytycznie chwali
                jakis badziew i nie dociera do niego ze niekoniecnie ma rację.
                • tijgertje Re: Syropy 04.03.07, 13:37
                  Oczywiscie dodajesz ze to nespresso w kapsulkach prawdpodobnie
                  > robione w senseo.

Dobre:-) Senseo do nespresso ma sie jak puszka po szynce z biedronki do
                  prosciutto:-))) Senseo to nawet nie kawa:-))) Piles w ogole nespresso
                  kiedykolwiek? Moze i twoja kawa jest smaczniejsza, ale zlosliwosc w stosunku do
                  kazdego na forum, ktory jej nie pije uwazam za gruba przesade. Sa ludzie,
                  ktorym rozpuszczalna smakuje, ich sprawa. Ja lubie nespresso, pije od lat i
                  zwykle wracam do domu z odwiedzin u znajomych z niecierpliwoascia, zeby napic
                  sie tego, co mi smakuje. Nie twierdze, ze nie ma kaw lepszych od Nespresso, ale
                  jest to najlepsza kawa, jaka jest mi dostepna. Wystarczy porownac z wiekszoscia
                  powszechnie dostepnych i pijanych przez WIEKSZOSC ludzi kaw. Ktos, kto pil
                  rozpuszczalna zapewne zachwyci sie byle czym z ekspresu przelewowego. Ktos
                  latami przyzwyczajony do takiej bedzie pial z radosci, jak wypije Douwe Egberts
                  z Senseo, a ten, co na co dzien uzywa Senseo uzna Nespresso za rewelacje. Beda
                  i tacy, ktorzy po sprobowaniu twoich rewelacyjnych "normalnych"kaw uznaja, ze
                  bardziej im smakuje rozpuszczalna Jacobs i maja do tego pelne prawo! Wszystko
                  jest wzgledne. Jak komus smakuje rozpuszczalna, prosze bardzo, niech sobie pije
                  do woli, moze sie nia zachwycac, co wcale nie znaczy, ze musze go sprowadzac na
                  ziemie zlosliwymi uwagami, nawet, jezeli nie podzielam jego zdania. Tak samo
                  jest z perfumami na przyklad. Smak, zapach sa tak indywidualne, ze nie ma
                  jednego slusznego, ktorzy kazdy odebralby jednakowo. To, ze No.5 Chanel
                  uznawany jest za jeden z najlepszych perfum nie znaczy, ze mi sie podoba. 1000
                  razy wole "Dune" Diora, "Opium" i "Paris" Ives Saint Laurenta. A latem
                  tylko "Aqua di Gio"Armaniego. Tak samo z kawa, co jednego dnia smakuje, innego
                  juz ni. Ale coz, pogratulowac ci musze, bo prawdopodobnie odstraszyles stad
                  wszystkich, ktorzy pija byle jakie badziewie, niezaslugujace na miano kawy,
                  ktore IM smakuje. A tak na przyszlosc: naucz sie czytac ze zrozumieniem tekstu.
                  Ten watek mial byc o syropach, o likierach bylo tu:
                  forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=46003&w=58403451&a=58415830&rep=1

Wielka szkoda, mysalam, ze froum o kawie bedzie fajnym miejscem, gdzie sobie
                  cos poczytam popijajac MOJA dobra kawe. Widze jednak, ze dla nas dwojga
                  jednoczesnie nie ma tu miejsca. A szkoda, bo chetnie bym sie co nieco nauczyla,
                  ale od kogos kto potrafi uszanowac zdanie innych i obejsc sie bez zloscliwosci
                  na kazdym kroku. Doprawdy nie wiem, czym sobie zasluzylam na taki "zaszczyt",
                  zebys komentowal kazda moja wypowiedz. Nigdy mi nikt az tyle uwagi nie
                  poswiecal:-) Chyba pekne z dumy:-))))
                  • kashiashtheone Re: Syropy 04.03.07, 13:55
                    nie pekaj ;) tylko gumki pękają!
                    Oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje i kazdemu ma prawo smakowac cos innego.
                    Problem jest w tym ze to ze ci cos smakuje nie znaczy ze jest dobre. To ze
                    komus smakuje jabol i jego wypija kazdego dnia na dzien dobry nie znaczy ze to
                    jest najlepsze wino. I jak ktos taki mowi ze jabol jest super to mi kogos
                    takiego szkoda, a jak probuje to wmówic innym to mnie irytuje i stad takie moje
                    reakcje. Podobnie z nespresso. Tak samo z winami dla wielu osób Sangria jest
                    najlepszym winem na swieci.

p.s. Co do kosmetykow to Opium nalezy do moich ulubionych i tu sie zgodzę
                    chociaż damski jest nieco za intensywny.
            • jadwiszka Re: Syropy 05.03.07, 01:10
              hmmmmmmm a to akurat bzdura wielka ze syropy tylko na kaszel sa, bo....
              chociazby syrop klonowy od wiekow stosowany do nalesnikow nijak do kaszlu sie
              miewa...

i mimo ze lubie i cenie ponad syropowa kawe , kawe z likierem, tudziez innym
              alkoholem, to wtedy gdy mam ochote na mietowa kawe- wole mietowy syrop niz
              mietowego bailejsa.

mysle ze jest to syrop taki, jakie sie wykorzystuje rowniez do deserow i
              robienia wszelakich drinkow.

i mysle ze taki syrop jest doskonalym urozmaiceniem do kawy dla osoby (mnie to
              nie dotyczy) ktora prowdzi samochod, ma ochote na odmiane, albo na kawe inna
              niz na codzien , a jak sobie wleje procentow to bedzie widziec podwojnie.
              • kashiashtheone Re: Syropy 05.03.07, 03:33
                ech przenosni w tej wypowiedzi nie zauwazylas ;(
    • morena.p Re: Syropy 04.03.07, 13:15
      Jedyna kawa której nie próbowałam to własnie nespresso, ciekawe jak to smakuje?
      • tijgertje Re: Syropy 04.03.07, 13:52
        :-))) Zalezy ktora. Kazda jest inna, ostatnio pije Ristretto, Rome, Arpeggio i
        Vivalto, raczej mocniejsze, dwie pierwsze pobudkowe, ostatnia na oslode zycia o
        kazdej porze:-)
        • jadwiszka Re: Syropy 05.03.07, 01:12
          Tiger - chlopu sie dasz pokonac? no chlopu?
          to co, sama mnie z Wackiem zostawicie jak pouciekacie?!

;)
          • kashiashtheone Re: Syropy 05.03.07, 03:37
            Tiger to inteligentna istota. Nie odejdzie, przeciez to jest forum gdzie mozna
            o wszystkim pogadac, powiedziec wszystko co sie chce powiedziec, tylko trzeba
            sie liczyc z tym ze inni tez moga wszystko co zechca powiedziec i dlatego tu
            jest fajnie. Ewentualnie zrobcie glosowanie, jak zaglosujecie ze mnie tutaj nie
            chcecie bo odejdzie Tiger to ja sie usune w cien - przeciez nie bede Was na
            sile uszczesliwial swoja osobą.
            • jadwiszka Re: Syropy 05.03.07, 10:29
              ohohohoho bedziecie sobie ustepowac nawzajem miejsca.

siedzcie obydwoje i sie nie unoscie honorem i nie skaczcie do gardel to bedzie
              wszystko tak jak byc powinno

:)
          • tijgertje Re: Syropy 05.03.07, 14:46
            Jadwiszka no cos ty:-) Gdzie ja bym si chlopu dala:-) Ja tez potrafie byc
            zlosliwa, nawet bardzo, watpie, czy w tej konkurencji Wacus by mi kroku
            dotrzymal, ale przeciez nie o to chodzi na forum. Ja sobie chce to spokojnie
            kawe wypic a nie czytac durne uwagi i sobie nerwy psuc. Od tego to ja mam juz w
            domu dwoch facetow;-) Jeden przynajmniej mi kawe robi:-) Jak Wacek dalej sobie
            bedzie tak uzywac, to ja sobie poszukam innego miejsca, jak nie bedzie
            podskakiwac za bardzo, to chetnie tu pozagladam.
            • kashiashtheone Re: Syropy 05.03.07, 17:17
              tijgertje
              Dawac chlopu jest zdrowo! Dla samopoczucia, psychiki tak faceta jak i
              kobiety! Tylko dlaczego taka sympatyczną częśc ciała nazywasz si (czyzby od
              sikania?). Znam bardziej romantyczne nazwy ;).
              Moje uwagi są wyważone a nie durne, to ze niekiedy denerwuje trudno - juz
              kiedys napisalem ze zlosliwie reaguje na bezkrytycznie głoszone wypowiedzi
              mijające sie z rzeczywistością, a ze niektórych bolą - obsequium amicos,
              veritas odium parit.

Co do licytowanie sie to mam w domu 5 bab i sobie daję radę. Jedna tez mi kawę
              niekiedy robi.
              Nigdzie nie znajdziesz tak fajnego miejsca na forum jak tutaj.
              • morena.p Re: Syropy 05.03.07, 19:55
                > Co do licytowanie sie to mam w domu 5 bab i sobie daję radę. Jedna tez mi
                kawę
                > niekiedy robi.

Kashias, kiedy występuje niekiedy? ;)

Dajcie spokój forum fajnie się rozwija, każdy ma jakieś doświadczenia i
                preferencje, może akurat zmieni upodobania pod wpływem zamieszczonych tutaj
                postów albo przekona niektórych do swoich racji.
                Mamy eksperta od tradycyjnego włoskiego espresso i użytkownika nespresso,
                wszystko trzeba poznać, żeby mieć pojęcie o kawie.
                Pozdrawiam wszystkich z jednakową temperaturą uczuć.
                • kashiashtheone Re: Syropy 05.03.07, 21:58
                  > Kashias, kiedy występuje niekiedy? ;)

Jak ja nie zdąrzęjej pierwszy zrobic kawy
              • tijgertje Re: Syropy 05.03.07, 20:13
                Wacek, odpusc. Mam swoje zdanie, kropka. Ani mysle sie licytowac, ani tym
                bardziej udowadniac ci swoich racji. Na twoje zaczepki nie mam zamiaru wiecej
                reagowac. Koniec. Kropka. Nawet sie nie wysilaj.
                • kashiashtheone Re: Syropy 05.03.07, 21:57
                  Ja sie nie wysilam, po prostu przychodzi mi to naturalnie.
                  p.s. Jest takie powiedzenie (pewnie w Holandii niezbyt znane): tylko krowa nie
                  zmienia zdania
      • kashiashtheone Re: Syropy 04.03.07, 13:56
        Najprościej poznać odpowiedź próbując osobiście ...
        • morena.p Re: Syropy 05.03.07, 19:57
          w takim razie czekam aż ktoś mie zaprosi
          • tijgertje Re: Syropy 05.03.07, 20:14
            Jak bedziesz w Holandii to zapraszam:-)Do Belgii tez niedaleko...
    • aurorka84 Re: Syropy 31.01.16, 16:33
      Słony carmel
      www.cukieteria.pl/syropy-do-kawy/3943-07l-salted-caramel-monin-syrop-barmanski-francuski-karmel.html
      • aurorka84 Re: Syropy 31.01.16, 16:35
        a co sądzicie o takim? Amaretto
        www.cukieteria.pl/syropy-monin/1664-07l-amaretto-monin-syrop-barmanski-o-smaku-amaretto.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka