anapinka 03.03.07, 21:56 Skoro już się pojawił temata syropow to moze go rozwinmy. Dodajecie do kawy syropy? Jakie polecacie? I linki, linki wklejajcie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jadwiszka Re: Syropy 03.03.07, 22:02 jak juz pisalam, syrop mietowy, zakupiony w anglii, linku nie mam:/ Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Syropy 03.03.07, 22:23 irlandzka whiskey, lub likier (nie syrop) amaretto, lub malibu, lub bacardi - najlepiej w szklance obok ;)Do tego fajka z dobrym tytoniem. Odpowiedz Link
tijgertje Re: Syropy 03.03.07, 23:35 O SYROPACH mialo byc! Sio sio z likierami do innego watku. Kupowalam dzisiaj migdaly i orzechy w takim fajnym sklepie, maja tez troche kawy i roznych dodatkow, zdziwilam sie, bo odstatnio zwiekszyli asortyment. Za malo czasu mialam, kidys kupilam orzechowy i byl do niczego, ale korci mnie, zeby sprobowac cos innego. Jak sie zdecyduje, to dam znac. Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Syropy 04.03.07, 01:16 Syrop Szanowna Pani to jest na kaszel. Do kawy nalezy lac dobre rzeczy. A tak! zapomnialem ze Pani pija erzac dobrej kawy to i moze lac syropy ;). Np tussipet Odpowiedz Link
tijgertje Re: Syropy 04.03.07, 08:29 A tobie co znowu??? Zaloz watek o tym jak sie kawe i z czym powinno pic. Arogancja to nie najlepszy sposob przekonywania ludzi, ze czegos nie wiedza. U mnie to do kawy nazywaja (siroop), a na kaszel to my hoestdrankje mamy:-))) Co to jest erzac? Widac moja polszczyzna rdzewieje:-( Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Syropy 04.03.07, 09:54 to kup sobie odrdzewiacz ;). Wystaczy poszukac w internecie : sjp.pwn.pl/haslo.php?id=13931 Od poczatku na tej liscie wmaszwiasz wszystkim ze kawa którą pijesz jest rewelacyjna. Oczywiscie dodajesz ze to nespresso w kapsulkach prawdpodobnie robione w senseo. Taka kawa ma sie do zwyklej normalnej kawy jak szynka z biedronki do prosciutto. Po porostu irytuje mnie jak ktos bezkrytycznie chwali jakis badziew i nie dociera do niego ze niekoniecnie ma rację. Odpowiedz Link
tijgertje Re: Syropy 04.03.07, 13:37 Oczywiscie dodajesz ze to nespresso w kapsulkach prawdpodobnie > robione w senseo. Dobre:-) Senseo do nespresso ma sie jak puszka po szynce z biedronki do prosciutto:-))) Senseo to nawet nie kawa:-))) Piles w ogole nespresso kiedykolwiek? Moze i twoja kawa jest smaczniejsza, ale zlosliwosc w stosunku do kazdego na forum, ktory jej nie pije uwazam za gruba przesade. Sa ludzie, ktorym rozpuszczalna smakuje, ich sprawa. Ja lubie nespresso, pije od lat i zwykle wracam do domu z odwiedzin u znajomych z niecierpliwoascia, zeby napic sie tego, co mi smakuje. Nie twierdze, ze nie ma kaw lepszych od Nespresso, ale jest to najlepsza kawa, jaka jest mi dostepna. Wystarczy porownac z wiekszoscia powszechnie dostepnych i pijanych przez WIEKSZOSC ludzi kaw. Ktos, kto pil rozpuszczalna zapewne zachwyci sie byle czym z ekspresu przelewowego. Ktos latami przyzwyczajony do takiej bedzie pial z radosci, jak wypije Douwe Egberts z Senseo, a ten, co na co dzien uzywa Senseo uzna Nespresso za rewelacje. Beda i tacy, ktorzy po sprobowaniu twoich rewelacyjnych "normalnych"kaw uznaja, ze bardziej im smakuje rozpuszczalna Jacobs i maja do tego pelne prawo! Wszystko jest wzgledne. Jak komus smakuje rozpuszczalna, prosze bardzo, niech sobie pije do woli, moze sie nia zachwycac, co wcale nie znaczy, ze musze go sprowadzac na ziemie zlosliwymi uwagami, nawet, jezeli nie podzielam jego zdania. Tak samo jest z perfumami na przyklad. Smak, zapach sa tak indywidualne, ze nie ma jednego slusznego, ktorzy kazdy odebralby jednakowo. To, ze No.5 Chanel uznawany jest za jeden z najlepszych perfum nie znaczy, ze mi sie podoba. 1000 razy wole "Dune" Diora, "Opium" i "Paris" Ives Saint Laurenta. A latem tylko "Aqua di Gio"Armaniego. Tak samo z kawa, co jednego dnia smakuje, innego juz ni. Ale coz, pogratulowac ci musze, bo prawdopodobnie odstraszyles stad wszystkich, ktorzy pija byle jakie badziewie, niezaslugujace na miano kawy, ktore IM smakuje. A tak na przyszlosc: naucz sie czytac ze zrozumieniem tekstu. Ten watek mial byc o syropach, o likierach bylo tu: forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=46003&w=58403451&a=58415830&rep=1 Wielka szkoda, mysalam, ze froum o kawie bedzie fajnym miejscem, gdzie sobie cos poczytam popijajac MOJA dobra kawe. Widze jednak, ze dla nas dwojga jednoczesnie nie ma tu miejsca. A szkoda, bo chetnie bym sie co nieco nauczyla, ale od kogos kto potrafi uszanowac zdanie innych i obejsc sie bez zloscliwosci na kazdym kroku. Doprawdy nie wiem, czym sobie zasluzylam na taki "zaszczyt", zebys komentowal kazda moja wypowiedz. Nigdy mi nikt az tyle uwagi nie poswiecal:-) Chyba pekne z dumy:-)))) Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Syropy 04.03.07, 13:55 nie pekaj ;) tylko gumki pękają! Oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje i kazdemu ma prawo smakowac cos innego. Problem jest w tym ze to ze ci cos smakuje nie znaczy ze jest dobre. To ze komus smakuje jabol i jego wypija kazdego dnia na dzien dobry nie znaczy ze to jest najlepsze wino. I jak ktos taki mowi ze jabol jest super to mi kogos takiego szkoda, a jak probuje to wmówic innym to mnie irytuje i stad takie moje reakcje. Podobnie z nespresso. Tak samo z winami dla wielu osób Sangria jest najlepszym winem na swieci. p.s. Co do kosmetykow to Opium nalezy do moich ulubionych i tu sie zgodzę chociaż damski jest nieco za intensywny. Odpowiedz Link
jadwiszka Re: Syropy 05.03.07, 01:10 hmmmmmmm a to akurat bzdura wielka ze syropy tylko na kaszel sa, bo.... chociazby syrop klonowy od wiekow stosowany do nalesnikow nijak do kaszlu sie miewa... i mimo ze lubie i cenie ponad syropowa kawe , kawe z likierem, tudziez innym alkoholem, to wtedy gdy mam ochote na mietowa kawe- wole mietowy syrop niz mietowego bailejsa. mysle ze jest to syrop taki, jakie sie wykorzystuje rowniez do deserow i robienia wszelakich drinkow. i mysle ze taki syrop jest doskonalym urozmaiceniem do kawy dla osoby (mnie to nie dotyczy) ktora prowdzi samochod, ma ochote na odmiane, albo na kawe inna niz na codzien , a jak sobie wleje procentow to bedzie widziec podwojnie. Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Syropy 05.03.07, 03:33 ech przenosni w tej wypowiedzi nie zauwazylas ;( Odpowiedz Link
morena.p Re: Syropy 04.03.07, 13:15 Jedyna kawa której nie próbowałam to własnie nespresso, ciekawe jak to smakuje? Odpowiedz Link
tijgertje Re: Syropy 04.03.07, 13:52 :-))) Zalezy ktora. Kazda jest inna, ostatnio pije Ristretto, Rome, Arpeggio i Vivalto, raczej mocniejsze, dwie pierwsze pobudkowe, ostatnia na oslode zycia o kazdej porze:-) Odpowiedz Link
jadwiszka Re: Syropy 05.03.07, 01:12 Tiger - chlopu sie dasz pokonac? no chlopu? to co, sama mnie z Wackiem zostawicie jak pouciekacie?! ;) Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Syropy 05.03.07, 03:37 Tiger to inteligentna istota. Nie odejdzie, przeciez to jest forum gdzie mozna o wszystkim pogadac, powiedziec wszystko co sie chce powiedziec, tylko trzeba sie liczyc z tym ze inni tez moga wszystko co zechca powiedziec i dlatego tu jest fajnie. Ewentualnie zrobcie glosowanie, jak zaglosujecie ze mnie tutaj nie chcecie bo odejdzie Tiger to ja sie usune w cien - przeciez nie bede Was na sile uszczesliwial swoja osobą. Odpowiedz Link
jadwiszka Re: Syropy 05.03.07, 10:29 ohohohoho bedziecie sobie ustepowac nawzajem miejsca. siedzcie obydwoje i sie nie unoscie honorem i nie skaczcie do gardel to bedzie wszystko tak jak byc powinno :) Odpowiedz Link
tijgertje Re: Syropy 05.03.07, 14:46 Jadwiszka no cos ty:-) Gdzie ja bym si chlopu dala:-) Ja tez potrafie byc zlosliwa, nawet bardzo, watpie, czy w tej konkurencji Wacus by mi kroku dotrzymal, ale przeciez nie o to chodzi na forum. Ja sobie chce to spokojnie kawe wypic a nie czytac durne uwagi i sobie nerwy psuc. Od tego to ja mam juz w domu dwoch facetow;-) Jeden przynajmniej mi kawe robi:-) Jak Wacek dalej sobie bedzie tak uzywac, to ja sobie poszukam innego miejsca, jak nie bedzie podskakiwac za bardzo, to chetnie tu pozagladam. Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Syropy 05.03.07, 17:17 tijgertje Dawac chlopu jest zdrowo! Dla samopoczucia, psychiki tak faceta jak i kobiety! Tylko dlaczego taka sympatyczną częśc ciała nazywasz si (czyzby od sikania?). Znam bardziej romantyczne nazwy ;). Moje uwagi są wyważone a nie durne, to ze niekiedy denerwuje trudno - juz kiedys napisalem ze zlosliwie reaguje na bezkrytycznie głoszone wypowiedzi mijające sie z rzeczywistością, a ze niektórych bolą - obsequium amicos, veritas odium parit. Co do licytowanie sie to mam w domu 5 bab i sobie daję radę. Jedna tez mi kawę niekiedy robi. Nigdzie nie znajdziesz tak fajnego miejsca na forum jak tutaj. Odpowiedz Link
morena.p Re: Syropy 05.03.07, 19:55 > Co do licytowanie sie to mam w domu 5 bab i sobie daję radę. Jedna tez mi kawę > niekiedy robi. Kashias, kiedy występuje niekiedy? ;) Dajcie spokój forum fajnie się rozwija, każdy ma jakieś doświadczenia i preferencje, może akurat zmieni upodobania pod wpływem zamieszczonych tutaj postów albo przekona niektórych do swoich racji. Mamy eksperta od tradycyjnego włoskiego espresso i użytkownika nespresso, wszystko trzeba poznać, żeby mieć pojęcie o kawie. Pozdrawiam wszystkich z jednakową temperaturą uczuć. Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Syropy 05.03.07, 21:58 > Kashias, kiedy występuje niekiedy? ;) Jak ja nie zdąrzęjej pierwszy zrobic kawy Odpowiedz Link
tijgertje Re: Syropy 05.03.07, 20:13 Wacek, odpusc. Mam swoje zdanie, kropka. Ani mysle sie licytowac, ani tym bardziej udowadniac ci swoich racji. Na twoje zaczepki nie mam zamiaru wiecej reagowac. Koniec. Kropka. Nawet sie nie wysilaj. Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Syropy 05.03.07, 21:57 Ja sie nie wysilam, po prostu przychodzi mi to naturalnie. p.s. Jest takie powiedzenie (pewnie w Holandii niezbyt znane): tylko krowa nie zmienia zdania Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: Syropy 04.03.07, 13:56 Najprościej poznać odpowiedź próbując osobiście ... Odpowiedz Link
tijgertje Re: Syropy 05.03.07, 20:14 Jak bedziesz w Holandii to zapraszam:-)Do Belgii tez niedaleko... Odpowiedz Link
aurorka84 Re: Syropy 31.01.16, 16:33 Słony carmel www.cukieteria.pl/syropy-do-kawy/3943-07l-salted-caramel-monin-syrop-barmanski-francuski-karmel.html Odpowiedz Link
aurorka84 Re: Syropy 31.01.16, 16:35 a co sądzicie o takim? Amaretto www.cukieteria.pl/syropy-monin/1664-07l-amaretto-monin-syrop-barmanski-o-smaku-amaretto.html Odpowiedz Link