Dodaj do ulubionych

Pamiętasz

22.01.14, 15:57
Matruniu jak pisałem parę lat temu, że Maciarewicz za rozwalenie służb wojskowych powinien dostać Order Łubianki? Pamiętasz? Zapomniałeś? To przeczytaj:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15316321,Komorowski_o_Macierewiczu__Nawet_bolszewicy_oszczedzili.html#BoxWiadTxt
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: Pamiętasz 22.01.14, 16:27
      Przecież to nie Macierewicz rozwiązał WSI - PiS i PO razem za tym głosowali pod naciskiem amerykanów...
      • odyn06 Re: Pamiętasz 22.01.14, 18:30
        To, że PO jest współodpowiedzialna za rozwał - nie ulega żadnych wątpliwości. To wynik krótkiej miłości "popisowskiej" z Janem Marią Lufthansą w roli głównej. owocem tej miłości był IPN, CBA, a ofiarą WSI. A Amerykanie. Byliby durniami, gdyby w trakcie dwóch wojen naciskali na rozwałke służby sojuszniczej
        . To jednak nasza sprawa wewnętrzna...
        A dzisiaj wszyscy oprócz Prezydenta są zakładnikami Maciarewicza i żadne pier...nie Sikorskiego temu nie zaprzeczy.
        Ot durnie zabawiali się interesem państwa. Posłali wojsko na wojnę i zatkali mu uszy i wyłupili oczy....
        • azyata Niekoniecznie 23.01.14, 13:50
          Watpię, żeby likwidacja odbyła sie, gdyby sojusznicy mocno się temu sprzeciwiali

Mogli naciskać na likwidację WSI, bo:
          - sojusznik z kiepskim (a może tylko niedoświadczonym?) wywiadem byłby bardziej uzależniony od wywiadów swoich sojuszników;
          - jeśli zależałoby im na utrzymaniu kontaktów ludzi z WSI, to mogli Amerykanie łatwiej przejąć "bezrobotnych" z osobistym kapitałem.

To tylko takie spekulacje. Jak było naprawdę, nigdy się chyba nie dowiemy...

Podstawowym zadaniem wywiadu jest pozyskiwanie informacji, a podstawową metodą działania jest dezinformacja.
      • stary_chinczyk Re: Pamiętasz 22.01.14, 19:49
        PiS z PO pod naciskiem Amerykanow ... A na Majdanie demonstruja banderowcy.
        Ciekawe jaka rewelacje przedstawisz nam nastepnego dnia. Czekam z niecierpliwoscia.
    • bmc3i Re: Pamiętasz 22.01.14, 17:05
      Chcialbym kiedys dowiedziec sie, co sie tm naprawde stalo. Bo na pewno nie sa dobrym zrodlem informacji na ten temat, politycznie zaangazowane media.
      • odyn06 Re: Pamiętasz 22.01.14, 18:24
        Jak zapewnie wiesz, ja z 'prezesami" spotykałem się na wszystkich misjach. Teraz pijam z nimi okazyjnie wódeczkę i słucham, słucham, słucham.....
    • szto_tawariszczi Re: Pamiętasz 22.01.14, 18:22
      Ale prezio znowu odjechał :-)

Nu oszczędzili paru carskich oficerów na parę lat...

Wojskowa Służba Wewnętrzna:
      tak ładnie by pasowały powiedzieć jakby bolszewicy oszczędzili paru niemieckich oficerów,
      nie rosyjskich...
    • sowietolog1 WSI - peryskop Moskwy... 22.01.14, 23:38
      bezdekretu.blogspot.com/2014/01/to-co-zobaczylismy-w-wsi-byo-obrazem-z.html-
      WSI po '89 r.: brak jakiejkolwiek weryfikacji po okresie "sowieckim", brak większych sukcesów wywiadowczych/kontrwywiadowczych, ani jednego wykrytego/zatrzymanego rosyjskiego szpiega/agenta, nielegalny handel bronią, osłanianie grup mafijnych i ich interesów, czy wręcz ich tworzenie, vide afera paliwowa i inne, patologiczne upychanie agentury w mediach i biznesie, etc., etc. ...
      • sowietolog1 Re: WSI - peryskop Moskwy... 22.01.14, 23:40
        bezdekretu.blogspot.com/2014/01/to-co-zobaczylismy-w-wsi-byo-obrazem-z.html
        • odyn06 Re: WSI - peryskop Moskwy... 23.01.14, 11:40
          wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Aleksander-Makowski-Macierewicz-mogl-wziac-udzial-w-obcym-wywiadzie,wid,16344653,wiadomosc.html?ticaid=11212c
      • odyn06 Re: WSI - peryskop Moskwy... 23.01.14, 07:34
        Daruj sobie takie kawałki.
        Władza demokratyczna powinna postępować mądrze. Między rozwiązaniem WSI a likwidacją osłony wywiadowczej w czasie, kiedy wysyłamy żołnierzy na wojnę jest różnica.
        Pamietaj, że wywalono ze służby nie tylko "dziadków", ale WSZYSTKICH jak leci. Trzydziestolatków też.
        • maxikasek Re: WSI - peryskop Moskwy... 23.01.14, 08:48
          > Pamietaj, że wywalono ze służby nie tylko "dziadków", ale WSZYSTKICH jak leci.
          > Trzydziestolatków też.
          Mylisz się- zostawiono agentów Moskwy (i innych) ;-) Głównym kryterium "przejścia" weryfikacji- było podkablowanie kolegów. Jak myślisz- podwójny agent jakie otrzymał wtedy polecenie? ;-)
          • anton_pl Re: WSI - peryskop Moskwy... 23.01.14, 09:00
            maxikasek napisał:
            > Mylisz się- zostawiono agentów Moskwy (i innych) ;-) Głównym kryterium "przejśc
            > ia" weryfikacji- było podkablowanie kolegów. Jak myślisz- podwójny agent jakie
            > otrzymał wtedy polecenie? ;-)

Eee, myśle że zadaniuja coby podkabowal xD
          • maccard.3 Re: WSI - peryskop Moskwy... 23.01.14, 17:54
            maxikasek napisał:

> Mylisz się- zostawiono agentów Moskwy (i innych) ;-) Głównym kryterium "przejśc
            > ia" weryfikacji- było podkablowanie kolegów. Jak myślisz- podwójny agent jakie
            > otrzymał wtedy polecenie? ;-)

Pamiętam jak była prowadzona weryfikacja SB. I nader często bywało, że wywalano młodych, będących jeszcze w trakcie szkoły oficerskiej, a pozostawiano starych, naprawdę "zasłużonych" w walce z opozycją, którzy w odpowiednim czasie zdążyli wypić odpowiednią ilość wódki, z odpowiednim biskupem.
      • maxikasek Re: WSI - peryskop Moskwy... 23.01.14, 08:46
        ani jednego wykrytego/zatrzyma
        > nego rosyjskiego szpiega/agenta,
        Co jest o tyle ciekawe, że sam znam jeden przypadek z lat 90-tych. Tak i agenta jak i zwerbowanego polskiego żołnierza. ;-)
        > pat
        > ologiczne upychanie agentury w mediach i biznesie, etc., etc. ...
        No tak- FBI i CIA ( i każda inna specsłużba, łącznie z watykańskimi) w tym względzie to po prostu krynica uczciwości ;-)
        • odyn06 Re: WSI - peryskop Moskwy... 23.01.14, 09:13
          A ilu ruskich agentów zamknął Maciarewicz?
          Bo jakoś albo nie czytałem, albo zapomniałem że czytałem.
          :-))
        • bmc3i Re: WSI - peryskop Moskwy... 23.01.14, 18:02
          maxikasek napisał:

> ani jednego wykrytego/zatrzyma
          > > nego rosyjskiego szpiega/agenta,
          > Co jest o tyle ciekawe, że sam znam jeden przypadek z lat 90-tych. Tak i agenta
          > jak i zwerbowanego polskiego żołnierza. ;-)
          > > pat
          > > ologiczne upychanie agentury w mediach i biznesie, etc., etc. ...
          > No tak- FBI i CIA ( i każda inna specsłużba, łącznie z watykańskimi) w tym wzgl
          > ędzie to po prostu krynica uczciwości ;-)

Tak, tak, wojskowe wywiady zagraniczne wszystkich krajów świata, a USA na pierwszym miejsu, upychają swoich agentów we wszystkich mediach we wlasnych krajach.....
          • odyn06 Re: WSI - peryskop Moskwy... 28.01.14, 07:47
            wyborcza.pl/1,75478,15346860,Macierewicz__rozbroil__wywiad_wojskowy__Ujawniamy.html#BoxSlotII3img
            Trudno ś.p. Wassermanna traktować jako sojusznika "układu" i dlatego wnioski wyciągnij sam...
            • maxikasek Re: WSI - peryskop Moskwy... 28.01.14, 08:41
              Beria byłby dumny ze swego ucznia ;-) Szkoda , że ten nie "naumiał" się z historii, że Wielka Czystka tylko sparaliżowała państwo.
              • odyn06 Re: WSI - peryskop Moskwy... 28.01.14, 08:49
                Order Łubianki z Pałami należał mu się jak mało komu. Putin miał radochę.
                :-((!
              • odyn06 Re: WSI - peryskop Moskwy... 28.01.14, 11:29
                A zauważyłeś Maxi jaka cisza zapadła wśród PRAWDZIWYCH POLAKÓW?
                Jakby ich q..wa z forum wymiotło.
                • maccard.3 Re: WSI - peryskop Moskwy... 28.01.14, 11:54
                  odyn06 napisał:

> A zauważyłeś Maxi jaka cisza zapadła wśród PRAWDZIWYCH POLAKÓW?
                  > Jakby ich q..wa z forum wymiotło.
                  > :-))

Czekają na instrukcje co mają o tym samodzielnie myśleć.
                • maxikasek Re: WSI - peryskop Moskwy... 29.01.14, 12:13
                  > A zauważyłeś Maxi jaka cisza zapadła wśród PRAWDZIWYCH POLAKÓW?
                  > Jakby ich q..wa z forum wymiotło.
                  Nie ma co kopać leżącego.
                  Raport był gniotem. Choć dobrnąłem tylko do połowy, więcej nie byłem w stanie przeczytać- same bzdury.Opisuje w sumie normalną robotę służb na pograniczu prawa. Jedyny poważny zarzut jaki znalazłem- to kopiowanie akt przez WSI dla Rosjan. Co ciekawe w raporcie tylko napomknięto o tym- zamiast się skupić- bo to zdrada. Widać nie było na to dowodów. Reszta w stylu że Sikorski potajemnie wyniósł kserokopiarkę z MON- to tylko kabaret. Kto widział kseropiarki z początku lat 90-tych , ten wie, że do wyniesienia potrzeba kilku ludzi i Żuka. Więc o żadnej tajemnicy nie może być mowy- co najwyżej o wyniesieniu bez upoważnienia.
                  Zresztą sam PiS zorientował się że to kpina i LEch Kaczyński nie zezwolił na publikację aneksu czy tez drugiej części raportu. A Macierewicz trafił wówczas w niełaskę.
                  Które kraje przeprowadziły opcję zerową z służbach? Bałtowie, Niemcy i Czesi. Bałtowie nie problem- 20 ludzi da się zastąpić, Amerykanie podesłali swoich ;-). Niemcy mieli swoje kadry. Choć znam osobiście jedengo pułkownika Stasi,który przeszedł pozytywnie weryfikację (jako jeden z dwóch oficerów STasi),pracował "na odcinku polskim". I chyba dalej pracuje choć obecnie jako pracownik Bundespolizei i UE ;-)
                  Czesi natomaist po kilku latach wycofali się z tego pomysłu.
            • zlorf_flanelostopy Re: WSI - peryskop Moskwy... 28.01.14, 15:27
              Następna bzdura made by "G. Warta"
              To jak było z tym tłumaczeniem na rosyjski Raportu M.?
              • odyn06 Re: WSI - peryskop Moskwy... 28.01.14, 15:29
                Instrukcje były mailem czy faxem?
                • zlorf_flanelostopy Re: WSI - peryskop Moskwy... 28.01.14, 15:34
                  A coś o tłumaczeniu raportu ws. likwidacji WSI?
                  • odyn06 Re: WSI - peryskop Moskwy... 28.01.14, 15:51
                    Mnie pytasz?
                    • kawitator Re: WSI - peryskop Moskwy... 28.01.14, 17:53
                      Dla mnie ciekawy wątek. Zanurzony w lekturach bardziej mnie interesujących pomijałem dotychczas tematy wywiadu WSI ABW i innych trzyliterówek
                      Po przeczytaniu wszystkich zalinkowanych artykułów przemawia do mnie tylko wywiad z wrednym oficerem. Albo on potrafi być najbardziej przekonujący albo najbardziej zbliżył się do tego co w swoim pojęciu "małego misia" choć nie jestem mały ani misio uważałem za osobowość oficera takiej służby. Ponieważ jak widzę temat jest wam bliski to czy mógłbym prosić o więcej linków w których coś na ten temat jest a nie tylko bicie piany
                      Pozdrawiam zimowo z gór
                      Ps mogą być także na priv
                      • odyn06 Re: WSI - peryskop Moskwy... 28.01.14, 18:29
                        Dla mnie też jest przekonywujący, choć jeszcze nie urodził się taki, który przekonałby nieprzekonywalnych.
                        Je nie jestem fachowcem od służb, ale znam przepisy (stare i nowe) które określają obowiązki zachowania tajemnicy.
                        Ten wypierdek maciarewicza/kaczyńskich powstał w mocy ustawy o ochronie informacji niejawnych z 1999 roku z późniejszymi poprawkami. Jej treść jest jednoznaczna. Wszystko to, co dotyczy polskich służb jest ściśle tajne. Nazwiska oficerów i kontaktów, formy i metody pracy i inne takie tam. Ustawa z 2010 roku nie jest w tym obszarze bardziej liberalna.
                        I co?
                        Ano - jajco.
                        Raport okazał się jawny, choć dotyczył spraw ściśle tajnych. Opublikowano go w Monitorze Polskim, choć to nie ten organ, przetłumaczono ( po co?) na kilka języków, a tłumacze nie mieli poświadczeń bezpieczeństwa nawet do zastrzeżonego, o poufnym i tajnym nie wspominając.
                        Gdyby taka sprawa w mikroskali zdarzyła się w moim sztabie, to bym z pierdla nie wyszedł, a tu patrz - te mordy do dzisiaj w mediach brylują.
                        Nie mam 18-tu lat i nie wierzę w pojęcie sprawiedliwości. To politycy PO z wyjątkiem Komorowskiego, PiS i PSL wycięli Polsce taki numer. Potem się z nas śmiał cały świat. Najbardziej rechotali w Moskwie, bo takiego prezentu na pewno się nie spodziewali.
                        A wiarygodność w NATO - szkoda gadać...

A w góry? W sobotę dołączę.

• odyn06 Pan chce-pan ma 29.01.14, 08:29
                        www.tvn24.pl/makowski-macierewicz-nie-powinien-byl-ujawniac-raportu-wprowadzal-w-blad-prezydenta,392234,s.html
                        • zlorf_flanelostopy Re: Pan chce-pan ma 29.01.14, 15:58
                          Niezły autorytet, Makowski aka Baron Münchhausen :-D

"Na konferencji prasowej cytował opinie Zbigniewa Siemiątkowskiego, Konstantego Miodowicza oraz byłych oficerów WSI.
                          Wszystkie one potwierdzają jedno: Aleksander Makowski to osoba niewiarygodna.
                          Makowski był uważany przez ówczesnego szefa UOP, Zbigniewa Siemiątkowskiego, za „osobę niewiarygodną, konfabulanta, osobnika ukrywającego rzeczywiste intencje i dążenia”.
                          I duzo innych opinii o tym jegomosciu:
                          niezalezna.pl/51229-autorytet-dla-niektorych-mediow-konfabulant-rzecz-o-aleksandrze-makowskim
                          • odyn06 Re: Pan chce-pan ma 30.01.14, 07:33
                            Kto cytował?
                            Jeżeli maciarewicz, to znaczy, że "niezależne" (od siebie) źródełko jedynie słusznych kawałków ogarnęła sraczka dialektyczna i cytują Siemiątkowskiego.
                            A kto to jest?
                            To komuch przebrzydły, to ten, co wpuścił Amerykanów do Kiejkut, za Ziobry dostał prawomocny wyrok za wynoszenie tajemniz z pracy a do tego resortowe dziecko.
                            Czy on może był wiarygodny dla Niezależnych i Jedynie Słusznych?
                      • maxikasek Re: WSI - peryskop Moskwy... 29.01.14, 12:02
                        > Po przeczytaniu wszystkich zalinkowanych artykułów przemawia do mnie tylko wyw
                        > iad z wrednym oficerem. Albo on potrafi być najbardziej przekonujący albo najba
                        > rdziej zbliżył się do tego co w swoim pojęciu "małego misia" choć nie jestem ma
                        > ły ani misio uważałem za osobowość oficera takiej służby.
                        Co mozna powiedzieć o tym wywiadzie to to że na pewno gośc jest cholernie inteligentny. Powiedział to co jest nie możliwe do weryfikacji, przy okazji celnego prztyczka dał Macierewiczowi (że lepiej rozbijał opozycję niż SB ;-) ).
                        Jednak moja opinia n/t wspomnień czy wywiadów udzielanych przez byłych/obecnych funkcjonariuszy służb czy specjalsów od lat pozostaje taka sama. Jeśli gośc zaczyna mówić publicznie, oznacza to że trafił do służb przez pomyłkę. To co w "rodzinie" zabiera się do grobu.
                        • odyn06 Re: WSI - peryskop Moskwy... 29.01.14, 14:07
                          A ja mam inne zdanie.
                          Skoro RP kopnęła go w d..., to dlaczego ma być "lojalny"?
                          Przecież go sprzedano i na szwank narażono jego rzecz najświętszą. Jego bezpieczeństwo.
                          A co będzie, jeżeli to on ma rację a nie RP?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka