Dodaj do ulubionych

Sprawy się komplikują

29.05.14, 11:24
Poroszenko chce sojuszu z USA i UE.

pzdr
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: Sprawy się komplikują 29.05.14, 13:05
      No w końcu to jeszcze niepodległe państwo i może decydować o swoich losach, przypomina mi to sprawe Mazepy, podobna była sprawa z kim pójdzie, z Rosja przeciw Szweda czy odwrotnie, wybrał to drugie...
      • scibor3 Re: Sprawy się komplikują 29.05.14, 13:18
        Ponoć przyjacół należy szukać blisko a wrogów daleko ale co ja tam wiem.
        • anton_pl Re: Sprawy się komplikują 29.05.14, 14:10
          scibor3 napisał:

> Ponoć przyjacół należy szukać blisko a wrogów daleko ale co ja tam wiem.

Właśnie, bo np. tylko żeby mnie nie zaliczyli do "sowieciarzy" :D, a więc np. sojusz czy np. bardzo dobre stosunki z Rosją w ramach UE by nam tylko procentowały, tam ropa, gaz, wszelkie minerały, żadnych sporów terytorialnych, a tu musimy pamiętać że jeszcze 70 lat temu 1/3 obecnego terytorium Polski należała do Niemiec, a Niemcy mimo kryzysowej sytuacji mają bardzo dobre stosunki z Rosją, Orban to zrozumiał i zmienił diametralnie politykę w stosunku do Rosji a startował z takich samych pozycji jak Kaczyński...
          • ignorant11 Re: Sprawy się komplikują 29.05.14, 16:54
            anton_pl napisał:

> scibor3 napisał:
            >
            > > Ponoć przyjacół należy szukać blisko a wrogów daleko ale co ja tam wiem.

No znalezli wroga bardzo blisko
            >
            > Właśnie, bo np. tylko żeby mnie nie zaliczyli do "sowieciarzy" :D, a więc np. s
            > ojusz czy np. bardzo dobre stosunki z Rosją w ramach UE by nam tylko procentowa
            > ły, tam ropa, gaz, wszelkie minerały

A po co nam ruski gaz i mineraly skoro wkrotce bedziemy gaz wlasny a mineraly mozemy kupic od wielu znacznie sympatyczniejszych niz Rosjanie?

żadnych sporów terytorialnych, a tu musim
            > y pamiętać że jeszcze 70 lat temu 1/3 obecnego terytorium Polski należała do Ni
            > emiec, a Niemcy mimo kryzysowej sytuacji mają bardzo dobre stosunki z Rosją, Or
            > ban to zrozumiał i zmienił diametralnie politykę w stosunku do Rosji a startowa
            > ł z takich samych pozycji jak Kaczyński...

>
        • bmc3i Re: Sprawy się komplikują 30.05.14, 03:28
          scibor3 napisał:

Racja, ale nie każdy z sąsiadów nadaje sie na przyjaciela. Nie kazdy jest bowiem przyjazny, a jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma.
        • wkkr Re: Sprawy się komplikują 30.05.14, 11:25
          scibor3 napisał:

============
          Ukraina jest tuż obok Europy i
          milion lat świetlnych od Rosji.
          Tak to w tej chwili wygląda.
      • misza_kazak Re: Sprawy się komplikują 30.05.14, 00:40
        anton_pl napisał:

> No w końcu to jeszcze niepodległe państwo i może decydować o swoich losach,

Bez watpienia zart roku, Antoha!

Od kiedy to majdanowcy o czyms decyduja? Od kiedy to banderostan niepodlegle panstwo?

W SBU siedza oficerzy CIA, szef CIA osobiscie ich istruktuje.
        W fotelu prezydenta Ukrainy siedzie vice prezydent Pidnsotanu bajden
        W kieorwnictwie spolki gazowej Urkainy (Burisma) siedzi syn bajdena.

Chocly juz od ponad 3 miesiecy ANI O CZYM nie decyduja.
        • bmc3i Re: Sprawy się komplikują 30.05.14, 03:30
          misza_kazak napisał:

> anton_pl napisał:
          >
          > > No w końcu to jeszcze niepodległe państwo i może decydować o swoich losac
          > h,
          >
          > Bez watpienia zart roku, Antoha!
          >
          > Od kiedy to majdanowcy o czyms decyduja? Od kiedy to banderostan niepodlegle pa
          > nstwo?
          >
          > W SBU siedza oficerzy CIA, szef CIA osobiscie ich istruktuje.
          > W fotelu prezydenta Ukrainy siedzie vice prezydent Pidnsotanu bajden
          > W kieorwnictwie spolki gazowej Urkainy (Burisma) siedzi syn bajdena.
          >
          > Chocly juz od ponad 3 miesiecy ANI O CZYM nie decyduja.
          >

Ukraina jest niepodległum podmiotem prawa miedzynarodowego, i nic Wam do tego.
          Juz kiedys wprowadzaliscie pojecia panstw sezonowych, roznych bekartow, i to se ne wrati.
    • ignorant11 a moze wyjasniaja? 29.05.14, 16:59
      patmate napisał:

> Poroszenko chce sojuszu z USA i UE.
      >
      > pzdr

I bardzo slusznie bo USAUE sa gwarantami niepodleglosci Ukrainy i tylko tu tutaj Ukraina ma przyjaciol, Rosja jest otwartym jawnym wrogiem agsorem okupantem terytorium Ukrainy.

Mysle ze jakis form sojuszu dojdzie i wspolpracy rowniez wojskowych...
      • fidziaczek Re: a moze wyjasniaja? 29.05.14, 17:25
        > I bardzo slusznie bo USAUE sa gwarantami niepodleglosci Ukrainy

No tak jak memorandum budapeszteńskie było gwarancją integralności terytorialnej
        • ignorant11 Re: a moze wyjasniaja? 29.05.14, 22:30
          fidziaczek napisał:

> > I bardzo slusznie bo USAUE sa gwarantami niepodleglosci Ukrainy
          >
          > No tak jak memorandum budapeszteńskie było gwarancją integralności terytorialne
          > j

Z sygnatariuszy tylko Moskwa je lamie, w przeciwienstwie do USA
          • fidziaczek Re: a moze wyjasniaja? 29.05.14, 22:46
            > Z sygnatariuszy tylko Moskwa je lamie, w przeciwienstwie do USA

USA im gwarantowało nietykalność
            Teraz znów im będzie gwarantować? No nic, może za drugim podejściem się uda

• misza_kazak Re: a moze wyjasniaja? 30.05.14, 00:45
              fidziaczek napisał:

> > Z sygnatariuszy tylko Moskwa je lamie, w przeciwienstwie do USA
              >
              > USA im gwarantowało nietykalność
              > Teraz znów im będzie gwarantować? No nic, może za drugim podejściem się uda

Zgadza sie. WIelka Galicja bedzie niedytaklna i suwerenna - w swoich granicach od Ternopola do Iwano-Frankowska :))

PO 3 albo 4 majdanie, oczywiscie. :)
            • ignorant11 Szcze ne wmerla... 30.05.14, 08:07
              fidziaczek napisał:

> > Z sygnatariuszy tylko Moskwa je lamie, w przeciwienstwie do USA
              >
              > USA im gwarantowało nietykalność
              > Teraz znów im będzie gwarantować? No nic, może za drugim podejściem się uda
              >
              Nawet podboj Krymuniejest przesadzony, a kacapom wyraznie nie idzie we wschodniej Ukrainie, putlerek sie kompromituje i lawrow piszczy coraz cieniej...

Co wiecej wydaje sie przesadzona utrata kacapskich wplywow na Ukrainie
              Unia euroazjatycka tez jest pisana palcem na wodzie i zapewne wystapi efekt domina i rozpad

A wszystko wlasnie dzieki amerykanskim i zachodnim inicjatywom

Nie wiemy jak wyglada tajna pomoc dla Ukrainy

Widac z3 kacapstwo nie odwazylo sie otwarcie uderzyc wciaz jedynie exportuja terrorystow na Ukraine, ktorzy zaczeli sie lac miedzy soba i raczej nie maja szans, a Ukraincy postepuja delikatnie ioglednie aby eskalowac i abyuniknac strat cywili

Ale terrorysci stana przed sadem i bedzie to pokazowka i hanba i kleska wizerunkowa kacapow
    • misza_kazak Ж)) 30.05.14, 00:36
      patmate napisał:

> Poroszenko chce sojuszu z USA i UE.

A ja chce poleciec na Mars.
      Mysle ze mam wieksze szansy od Walcmana z jego "sojuszem z USA i UE".
    • rzewuski1 Re: Sprawy się komplikują 30.05.14, 01:03
      To że Ukraina będzie w UE i NATO jest już przesadzone, nie wiadomo tylko w jakim kształcie terytorialnym wstąpi do paktów zachodnich.
    • wkkr Ostatnie porpozycje Kremla 30.05.14, 11:31
      są szukaniem drogi wyjścia z twarzą z całej awantury.
      W tej chwili jest czas na to by Kremlowi jakiś ochłap zaproponować.
      Moim zdaniem Ukraińców nic by nie kosztowało wprowadzenia prawa w myśl którego na terenach gdzie mniejszość ma 20% i więcej procent język mniejszości może być drugim językiem urzędowym. Również szkolnictwo mniejszościowe powinno być zagwarantowane przez rząd.
      Nie powinno być zaś mowy o jakiejkolwiek autonomii politycznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka