Dodaj do ulubionych

KAMERY CYFROWE

13.08.02, 12:57
Małymi krokami przymierzam się do kupna kamery cyfrowej.
Oferta jest tak bogata i zróżnicowana (choćby cenowo), że można się pogubić.
Rozumiem, że warto zwrócić uwagę na matrycę wpływającą na jakośc obrazu i
nośnik wpływający na łatwośc i wygode użytkowania tego cudu techniki.
Chciałbym by kamerka była mała.

Najlepiej gdyby była podręcznikowym przykładem doskonałego aliansu jakości i
(niskiej) ceny.

Macie jakieś sugestie co do obszarów poszukiwań?
Może sprawdzone, konkretne modele?
Czego unikac?

z góry wielkie dzięki
Obserwuj wątek
    • kalor_god Re: KAMERY CYFROWE 20.08.02, 13:47
      dziekuje wszystkim za opinie
      • luka Re: KAMERY CYFROWE 20.08.02, 15:18
        ja mam podobne pytanie. Przymierzam sie do kupienia kamery i zastanawiam się
        czy kupować kamery na DV czy na inne nośniki?
    • Gość: Zbigniew Ja też chcę kupić:))) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 20.08.02, 19:38
      I chyba zdecyduję się na Canon MV550i.
      Na razie prównuję z innymi firmami, ale chyba to będzie to.
      • kalor_god Re: Ja też chcę kupić:))) 21.08.02, 10:36
        w celach poznawczych: czym wyróżnia się ten sprzęt wśród konkurencji?
        • luka Canon 500 kupować? 21.08.02, 16:34
          Ja też zastanawiam się nad Canonem 500. Moze ktoś coś doradzić, czy jest to
          dobry pomysł?
          • Gość: Alex Re: Canon 500 kupować? IP: *.igo.wroc.pl 10.06.03, 12:49
            luka napisał:

> Ja też zastanawiam się nad Canonem 500. Moze ktoś coś doradzić, czy jest to
            > dobry pomysł?
            Bardzo dobry wybór.Mogę znależć dla ciebie najnizszą mozliwą cenę - do 50%
            niżej od cen polskich.Jestem ic-brokerem.Przykład :aparat cyfrowy Nikon Coolpix
            5700 ,średnia cena polska 6500 PLN moja cena 2900PLN !!!.
            Kontakt - bfp_abakus@op.pl.
      • Gość: Andrzej Re: Ja też chcę kupić:))) IP: 213.17.225.* 28.08.02, 15:07
        Drodzy dyskutanci zakupiłem w roku ubiegłym Canona 330i.
        Jest to poprzedniczka serii 500.
        Wszystko idealanie bez zarzutu. Dzwięk,obraz, cena super !!
        ALE. W ciągu półtora roku zepsuła się dwa razy. Problemy
        ze znalezieniem taśmy, wyciąganie taśmy z kasety.
        Chyba trzeba darować sobie tą firme. Nie sądzę aby
        poprawili mechanikę.

Inne porady do kamery cyfrowej.
        Jeżeli chcecie montować film na komputerze i potem z kamery
        wyświetlac przez TV to konieczna jest wersja z aktywnym
        gniazdem DV IN !!!!!!
        Duży ekran LCD np. 3,5" jest niekonieczny gdyż w jasny
        dzień i tak filmujemy z uzyciem wizjera optycznego.
        • Gość: noder Re: Ja też chcę kupić:))) IP: *.ny325.east.verizon.net 08.09.02, 04:55
          jestesm szczesliwym posiadaczem Panasonica PV-DV51, jest tak zwany model
          podstawowy tzn nie ma w nim zadnych bajerow ale nagrywa w formacie DV i
          umozliwia podlacznie do komputera. Dlaczego wybralem te firme ? ze wzgledu na
          optyke ktora zdecydowanie przewyzsza produkty Canona.
          Trzeba sobie zdac sprawe ze cena kazdego produktu wzrasta wraz z dodawaniem
          kolejnych elementow, podstawa jest aby kamera miala wyjscie I-Link (FireWire)
          ale nie kazda ma wejscia i wyjscia S-Video oraz composite, bardzo dobrze jest
          jezeli kamera ma wejscie na zewnetrzny mikrofon ale wtedy cena moze wzrosnac
          nawet o kilkaset dolarow, innym elementem ktory teraz propagowany jest
          mozliwosc robienia zdjec, opcja progressive scan powoduje wzrost ceny, do tego
          dochodza inne bajery jak mozliwosc nagrywania bezposrednio w mpeg4, tylko ze
          pozniej nie mozna dokonac obrobki materialu.
          Wszystkich zainteresowanych odsylam do strony www.bhphotovideo.com
          • Gość: Tomek Re: Ja też chcę kupić:))) IP: 195.136.58.* 12.09.02, 13:05
            Gość portalu: noder napisał(a):

> Wszystkich zainteresowanych odsylam do strony www.bhphotovideo.com

Coś jest nie tak z tym adresem. Nie wchodzi.
        • Gość: Marian Re: Ja też chcę kupić:))) IP: *.proxy.aol.com 08.09.02, 22:20
          Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Drodzy dyskutanci zakupiłem w roku ubiegłym Canona 330i.
          > Jest to poprzedniczka serii 500.
          > Wszystko idealanie bez zarzutu. Dzwięk,obraz, cena super !!
          > ALE. W ciągu półtora roku zepsuła się dwa razy. Problemy
          > ze znalezieniem taśmy, wyciąganie taśmy z kasety.
          > Chyba trzeba darować sobie tą firme. Nie sądzę aby
          > poprawili mechanikę.
          >
          > Inne porady do kamery cyfrowej.
          > Jeżeli chcecie montować film na komputerze i potem z kamery
          > wyświetlac przez TV to konieczna jest wersja z aktywnym
          > gniazdem DV IN !!!!!!
          > Duży ekran LCD np. 3,5" jest niekonieczny gdyż w jasny
          > dzień i tak filmujemy z uzyciem wizjera optycznego.

> Video kamery firmy CANON od dawna znane sa z tego,ze kondensatory
          > elektrolityczne uzywane w tych kamerach po pewnym czasie zaczynaja cieknac
          > powodujac roznego rodzaju zwarcia, uszkodzenia sciezek (open traces) i kamera
          > przestaje dzialac lub dziala sporadycznie.Podobne problemy z cieknacymi
          > kondensatorami elektrolitycznymi maja tez niektore modele firmy SONY.
          > Nie mozna liczyc na to,ze za niska cene mozna kupic dobra kamere.Tanie kamery
          > firmy Canon i Sony wytrzymuja przy szczesliwym uzytkowaniu okolo 3-ch lat.
          > Nalezy przy tym pamietac,ze jakosc tych wyrobow (Made in China) jest niska.
          > Jesli sama kamera nie jest produkowana w Chinach to niestety ale 75%
          > podzespolow w tych kamerach jest produkowanych w Chinach i wlasnie to ma duzy
          > zwiazek z awaryjnoscia tych urzadzen.
      • Gość: Alex Re: Ja też chcę kupić:))) IP: *.igo.wroc.pl 10.06.03, 12:47
        Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> I chyba zdecyduję się na Canon MV550i.
        > Na razie prównuję z innymi firmami, ale chyba to będzie to.
        Bardzo dobry wybór.Mogę znależć dla ciebie najnizszą mozliwą cenę - do 50%
        niżej od cen polskich.Jestem ic-brokerem.Przykład :aparat cyfrowy Nikon Coolpix
        5700 ,średnia cena polska 6500 PLN moja cena 2900PLN !!!.
        Kontakt - bfp_abakus@op.pl.
    • Gość: mack Re: KAMERY CYFROWE IP: *.rubikon.zgierz.pl / 192.168.0.* 27.09.02, 19:28
      Jestem od niedawna posiadaczem kamery sony trv740 - uważam że charakteryzuje
      się dobrą jakością w stosunku do ceny: w sklepie firmowym 4000 ale w mniejszych
      sklepach i w internecie (znalazłem nawet za 3300) taniej, ja kupiłem w
      gostyninie za 3600. Uważam że ta kamera (digital 8) ma przewagę nad znacznie
      droższymi miniDV sony zoomem optycznym 15x, większa waga poprawia stabilność
      obrazu przy filmowaniu z ręki, ma wszystkie dostępne obecnie bajery cyfrowe.
      Jakość obrazu do zastosowań amatorskich absolutnie wystarczająca.
      • pawszm Re: KAMERY CYFROWE 12.04.03, 14:29
        W zupełności się zgadzam. Sam mam trv'kę 740 od października i jak dla moich
        potrzeb jest w zupełności wystarczająca. Ma dodatkowo DV I/O i dzięki temu
        można zmontowany na komputerze materiał przesłać z powrotem na kasetę. Bardzo
        łatwa obsługa i kilka naprawdę użytecznych bajerów, czynią z niej kamerę prawie
        doskonałą. UWAGA!!! niedawno na rynku pojawiły się nowe typy kamer SONY z
        wbudowaną lampą. NIE KUPOWAĆ !!! Baterie siadają co chwilę (strasznie żre
        prąd), poza tym cena dużo większa, a można przecież za grosze kupić sobie
        poręczną małą latarkę nawet o większej mocy i nie obciążającej akumulatora.
        Pozdrawiam!
        • Gość: rysiek Re: KAMERY CYFROWE IP: *.mancafe2.mancomplex.pl 17.04.03, 12:28
          No cóż dzis ceny spadly znacznie a wybór jest ogromny.Jesli ktos ma kupic
          cyfrówke to niech zapomnie o digital8 czyli takze o 740 sony .Bo to tak
          naprawde tylko namiastka cyfrowego zapisu.Do zapisu w digital8 uzywamy kaset z
          Hi8 z niewielka modyfikacja.Dopiero standrad Dv daje nam zapis cyfrowy.Na
          domowych sredenij klasy TV pewnie tego nie zauwazymy ale z czasem roznice beda
          coraz bardziej zauwazalne.Generalnie odradzam produkty Sony bo to juz nie ta
          firma co kiedys Jeszce za czasow modeli z serii Hi8 wszytsko bylo ok potem cos
          sie stalo jakos nagle spadla i tak jest nie tylko z kamerami.produkty sony
          coraz czesciej trafiaja do serwisu.Polecam produkty panasonica a jesli chodzi o
          kamerki to nowa serie GS lub inna.W GSach wada moze byc maly ciemny obiektym co
          przy slabszym oswetleniu moze dac sie we znaki no ale rozmiary kamer sa
          naprawde niesamowite.
          • Gość: mack Re: KAMERY CYFROWE IP: *.rubikon.zgierz.pl / 192.168.0.* 22.06.03, 01:01
            Gość portalu: rysiek napisał(a):

> No cóż dzis ceny spadly znacznie a wybór jest ogromny.Jesli ktos ma kupic
            > cyfrówke to niech zapomnie o digital8 czyli takze o 740 sony .Bo to tak
            > naprawde tylko namiastka cyfrowego zapisu.Do zapisu w digital8 uzywamy kaset
            z
            > Hi8 z niewielka modyfikacja.Dopiero standrad Dv daje nam zapis cyfrowy.Na
            > domowych sredenij klasy TV pewnie tego nie zauwazymy ale z czasem roznice
            beda
            >
            > coraz bardziej zauwazalne.

Kompletnie się nie zgadzam. Digital 8 to zapis w pełni cyfrowy - rozpoznawany
            przez programy do obróbki cyfrowego obrazu (wejście przez firewire) np Adobe
            czy Ulead. Liczba linii w trv740 520 taka sama jak w innych kamerach miniDV np
            trv30e, jedynie takie kamery jak trv50 (1,5 mln pikseli) mają 530 linii.
            Digital 8 daje możliwość czytania kaset zapisanych w formacie Hi8 (które były
            bardzo rozpowszechnione na zachodzie)
            Jakość obrazu oceniam dobrze, jedyny mnankament to zbliża się rok użytkowania i
            nie działa mi funkcja end search (wyszukiwanie końca nagranego materiału)-
            musze zabrać do serwisu, poza tym wszystko OK
          • Gość: milicjant69 Re: KAMERY CYFROWE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 04:24
            Gość portalu: rysiek napisał(a):

> No cóż dzis ceny spadly znacznie a wybór jest ogromny.Jesli ktos ma kupic
            > cyfrówke to niech zapomnie o digital8 czyli takze o 740 sony .Bo to tak
            > naprawde tylko namiastka cyfrowego zapisu.Do zapisu w digital8 uzywamy kaset
            z
            > Hi8 z niewielka modyfikacja.Dopiero standrad Dv daje nam zapis cyfrowy.Na
            > domowych sredenij klasy TV pewnie tego nie zauwazymy ale z czasem roznice
            beda
            >
            > coraz bardziej zauwazalne.Generalnie odradzam produkty Sony bo to juz nie ta
            > firma co kiedys Jeszce za czasow modeli z serii Hi8 wszytsko bylo ok potem
            cos
            > sie stalo jakos nagle spadla i tak jest nie tylko z kamerami.
            >
            >
            >
            > przy slabszym oswetleniu moze dac sie we znaki no ale rozmiary kamer sa
            > naprawde niesamowite.

..wszystkie Ryśki to porządne chłopy!!!
            Widzę Kolego,że używanie sonówek znasz z opowiadań malkontentów.
            ...prawda czasu,prawda ekranu,która mówi o ...tym,że prawa oświetlenia są takie
            same dla każdego,powtarzam:KAŻDEGO planu zdjęciowego.Jeśli myśli Kolega,że
            ciemne sceny kręci się tylko w ciemnościach,to radzę,no właśnie... co tutaj
            doradzić?Dwa lata pracowałem w WFDiF przy ul.Chełmskiej 21.Nie byłem
            szwenkierem ale na produkcję on line napatrzyłem się aż do przesytu.
            Posiadanie tylko kamery,jest tym samym co posiadanie jedynie prawa jazdy.
            Niby wystarczy klik i nagrywamy(analogicznie start i jedziemy),a tak naprawdę
            umiejętności w lesie.Oczywiście,w dokumentacji jest
            zapis :min.oświetlenie "tyle a tyle",tylko jaka to jakość?
            Polecałbym doskonalenie wiedzy od np:temperatury światła po długość ujęć.
            Obecnie jestem właścicielem trv`ki 110.Dlaczego jej?Blokada przysłony,manual-
            auto focus,wszystkie gniazda transmisyjne,zewnętrzny mikrofon i ew.zasilanie
            dla dynamicznych,wyjście słuchawkowe,ekranik 2,5cala(fajnie w
            plenerze,wieczorem przejrzeć ujęcia w kolorze,co wyszło a co powtórzyć)nie
            trzeba dźwigać jakieś 14`tki,inteligentna stopka....Po przeprogramowaniu:Balans
            bieli,dv in(z całą dobrocią pakietu do odblokowywania).zapis na Hi 8,ale nie
            chcę być nabijany w butelkę i w 4 packu(8 mm) mam 40 min. za 9 zł.Nagrywa,że
            hej!Owszem przetwornik 1/4``.Zamiast tego narzekania warto się zainteresować
            takimi rzeczami jak statyw,osłona p/wietrzna do mikrofonu
            zewn.,dodatk.akumulator,profesjomalna,duża torba(dlaczego duża?A gdzie pomieści
            się niezginana podstawka pod scenariusz,kable?)
            itp?
            PO CO JA TO PISZĘ?Spojrzałem na tą wypowiedź i oniemiałem.Wychodzę z
            założenia,że problem jest w tym,żeby było CO KRĘCIĆ a nie czym kręcić.
            Rzeczywiście,odległych plenerów na 1/4``się nie da nagrać,bo się zlewa,nie
            mniej cały bajer polega na pomyśle filmu i jego realizacji.
            Wracając do cytatu,to jaką jakość firmy Sony "...bo to już nie ta firma co
            kiedyś..."Kolega ma na myśli?
            Przypominam:"Wszystkie Ryśki to porządne chłopy"PZDR Paweł
            • Gość: milicjant69 Re: KAMERY CYFROWE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 04:31
              Do powyższego naturałnie dołączam mail motylprodakszyn@wp.pl
            • jaki71 Re: KAMERY CYFROWE 15.07.03, 08:46
              Gość portalu: milicjant69 napisał(a):

> Gość portalu: rysiek napisał(a):
              > ..wszystkie Ryśki to porządne chłopy!!!
              > Widzę Kolego,że używanie sonówek znasz z opowiadań malkontentów.
              > ...prawda czasu,prawda ekranu,która mówi o ...tym,że prawa oświetlenia są
              takie
              >
              > same dla każdego,powtarzam:KAŻDEGO planu zdjęciowego.Jeśli myśli Kolega,że
              > ciemne sceny kręci się tylko w ciemnościach,to radzę,no właśnie... co tutaj
              > doradzić?Dwa lata pracowałem w WFDiF przy ul.Chełmskiej 21.Nie byłem
              > szwenkierem ale na produkcję on line napatrzyłem się aż do przesytu.
              > Posiadanie tylko kamery,jest tym samym co posiadanie jedynie prawa jazdy.
              > Niby wystarczy klik i nagrywamy(analogicznie start i jedziemy),a tak naprawdę
              > umiejętności w lesie.Oczywiście,w dokumentacji jest
              > zapis :min.oświetlenie "tyle a tyle",tylko jaka to jakość?
              > Polecałbym doskonalenie wiedzy od np:temperatury światła po długość ujęć.

Dla amatora ktory kreci imieniny u cioci i pierwsze kroki dziecka ta wiedza
              chyba nie jest konieczna w 90% automatyka mysli za niego. krecac w ciemnych
              pomieszczeniach przy ogladaniu efektow zobaczy ziarno (szum) i jesli mu to nie
              przeszkadza to i ta wiedza mu nie potrzebna a jesli przeszkadza to nastepnym
              razem pokombunuje zeby bylo lepiej.

> Obecnie jestem właścicielem trv`ki 110.Dlaczego jej?Blokada przysłony,manual-
              > auto focus,wszystkie gniazda transmisyjne,zewnętrzny mikrofon i ew.zasilanie
              > dla dynamicznych,

Mnie sie wydawalo ze mikrofony dynamiczne nie potrzebuje zasilania tylko
              mikrofony pojemnosciowe. Moze sie pomyliles albo miales na mysli mikrofony
              dostepne jako akcesoria. Te skolei to mikrofony eretretowe ktore maja
              charakterystyke zblizona do dynamika a zasade dzialanie do pojemnosciowego.

> wyjście słuchawkowe,ekranik 2,5cala(fajnie w
              > plenerze,wieczorem przejrzeć ujęcia w kolorze,co wyszło a co powtórzyć)nie
              > trzeba dźwigać jakieś 14`tki,inteligentna stopka....Po
              przeprogramowaniu:Balans
              >
              > bieli,dv in(z całą dobrocią pakietu do odblokowywania).zapis na Hi 8,ale nie
              > chcę być nabijany w butelkę i w 4 packu(8 mm) mam 40 min. za 9 zł.Nagrywa,że
              > hej!

Ale jak D8 wyglada po zmianie na DV i po przemontowaniu i ponownym zgraniu na
              D8? Bo w kamerkach miniDV zadnej straty nie ma.

>Owszem przetwornik 1/4``.Zamiast tego narzekania warto się zainteresować
              > takimi rzeczami jak statyw,osłona p/wietrzna do mikrofonu
              > zewn.,dodatk.akumulator,profesjomalna,duża torba(dlaczego duża?A gdzie
              pomieści
              >
              > się niezginana podstawka pod scenariusz,kable?)
              > itp?
              > PO CO JA TO PISZĘ?Spojrzałem na tą wypowiedź i oniemiałem.Wychodzę z
              > założenia,że problem jest w tym,żeby było CO KRĘCIĆ a nie czym kręcić.
              > Rzeczywiście,odległych plenerów na 1/4``się nie da nagrać,bo się zlewa,nie
              > mniej cały bajer polega na pomyśle filmu i jego realizacji.
              > Wracając do cytatu,to jaką jakość firmy Sony "...bo to już nie ta firma co
              > kiedyś..."Kolega ma na myśli?
              > Przypominam:"Wszystkie Ryśki to porządne chłopy"PZDR Paweł

Nie kazdy kreci filmy dokumentalne lub filmy rodzinne z fabula ale ludzie sa
              coraz bardziej wymagajacy co do jakosci i chca zgrac swe wypociny na DVD a
              najleprzym korokiem do tego jest kamera miniDV.

Pozdrawiam JAki
              • Gość: milicjant69 Re: KAMERY CYFROWE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 01:52
                Witam pięknie i informuję,że strat w zgraniu D8 nie ma i apeluję o szersze
                poznanie tematu DV.Sony opracowało NOŚNIK na taśmie Hi 8,transmisja danych to
                nic innego jak stantard DV,tym samym wypalenie DVD jest identyczne.Jeśli mowa o
                wypalaniu DVD z....taką zawartością-czy nikt z Was nie musiał kiedyś oglądać
                jakiegoś "filmu",w którym tak naprawdę tylko autor wie o co w nim chodzi?
                Zgroza.Z tym mikrofonem to rzeczywiście poniosło mnie-zwracam honor.
                PZDR 4@ll Paweł
                • jaki71 Re: KAMERY CYFROWE 24.07.03, 09:26
                  Czesc
                  Z kolei z D8 to troche ja sie zagalopowalem. Faktem ze jest to pelne 25Mb DV
                  tyle ze nagrane na kasecie Hi8. Po prostu SONY nie chcial odcinac pepowiny i
                  zarzynac zlotej kury i wypuscil taka hybryde, w ktorej jest mozliwosc czytania
                  Hi8.
                  Pzdr. JAki
                  • Gość: milicjant69 Re: KAMERY CYFROWE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.03, 02:37
                    Strzała!
                    Zapewne chodzi o 25 kps i kompresję 5:1 i wszystko OK!Nie ma o co kopii kruszyć.
                    Życzę wspaniałych planów filmowych i trochę kaski na olbrzymie
                    potrzeby.Pozdrawiam serdecznie Paweł
                    • Gość: milicjant69 Re: KAMERY CYFROWE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.03, 02:42
                      Gość portalu: milicjant69 napisał(a):

> Strzała!
                      > Zapewne chodzi o 25 kps i kompresję 5:1 i wszystko OK!Nie ma o co kopii

Jakie 25 kps?Powinno być:25 fps (klatek na sekundę)-trzeba nieco wstrzymać konie
                      Za dużo im obecnie deficytowego owsa :) PZDR Paweł
    • Gość: ewok Re: KAMERY CYFROWE IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.04.03, 18:16
      JVC GR-D70 sa jakies powody dla ktorych nie warto jej kupowac?
      • Gość: eire Re: KAMERY CYFROWE IP: *.teleton.pl 08.06.03, 11:10
        Mam JVC DV3000 i chodzi super, jakosc video, audio, itp - bez porownania
        lepsze niz transmisja POLSAT z satelity :-) Ostrosc obrazu mozna porownac
        nawet do TVN..

Polecam link do brytyjskiego magazynu:

www.whatcamcorder.net

Tam sa rankingi sprzetu, oceny, opisy wszystkiego, co na rynku sie ukaze.
    • Gość: Tomek Re: KAMERY CYFROWE IP: *.gl.digi.pl 08.06.03, 19:14
      czy warto kupic kamerke jvc gr d-50? moze ktoś jej uzywa? jakies wrazenia?
      • Gość: Tomek Re: KAMERY CYFROWE IP: *.gl.digi.pl 08.06.03, 19:16
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> czy warto kupic kamerke jvc gr d-50? moze ktoś jej uzywa? jakies wrazenia?
        agdrtv.com ma ktos doświadczenie z tą firmą?
    • kiranna Re: KAMERY CYFROWE 17.06.03, 23:52
      a ja sie waham miedzy Sony TRV33 (ewent.22) lub Panasonic NV-DS 65. I nie wiem
      ktory lepszy. torche mnie przestraszyliscie tymi opiniami o Sony, bo bardziej
      sklanialam sie ku TRV33.
      I co teraz?
      • kiranna Re: KAMERY CYFROWE 17.06.03, 23:58
        kiranna napisała:

> a ja sie waham miedzy Sony TRV33 (ewent.22) lub Panasonic NV-DS 65. I nie
        wiem
        > ktory lepszy. torche mnie przestraszyliscie tymi opiniami o Sony, bo bardziej
        > sklanialam sie ku TRV33.
        > I co teraz?

Jeszcze jedno. Panasonic posiada karte pamieci SD lub MMC a Sony MemoryStick,
        jaka jest roznica?

Mam dokladna charakterystyke TRV33, 22 i DS65, ale niewiele z niej rozumiem,
        moze ktos by mi to rozszyfrowal?

W najblizszym czasie musze cos kupic, bo juz mi synek siadac zaczyna, nie
        chcialabym przegapic waznych momentow z jego zycia :)))
        pozdr.
        • Gość: Rysiek Re: KAMERY CYFROWE IP: *.mancafe2.mancomplex.pl 18.06.03, 14:07
          SD czy MMC to skroty nazw tych kart.kazdy producent dla swej pamieci wywmysla
          inna nazwe.
          Nie wchodzac w szcegoly techniczne(wielkosc, standard) dla ciebie w przypadku
          kamer bedzie to bez roznicy.
          Karty standardowo zalaczone z kamerami sa smiesznie malej pojemnosci.No ale i
          jakosc fotek nie ma sie co rownac z cyfrakami..ale to oczywiscie zalezy od
          kamery..generalnie nie nastawiaj sie ze bedziesz kamerka robila piekne fotki.

Co do podanych modeli to roznica miedzy trv 33 a 22 jest taka ze 33 bedzie
          miala lepszy pzretwornik obrazu a takze fotki robione pzrez ta kamere beda w
          lepszej rozdzielczosci bo cos okolo 1100x860
          Oba modele nei posiadaja lampy co moze sie przydac przy filmowaniu w
          pomieszceniach szczegolnie w tych slabo naswietlonych lub przy pomocy
          żarówek.Potem na ekranie Tv widoczny jest efekt slabego doswietlenia
          czyli "piasek" na ekranie..mgla...itd.....panasonic posiada lampe co może być w
          tym przypadku na plus.DS65 przetwornik ma mniejwiecej taki sam jak sonowka
          22.Oczywiscie jest duzo szcegolow ktore roznia obiektywy z sonowki i
          panasonica.Wielkosc kamer jest podobna.Osobiscie wybieram panasonica....moze
          jakis wyzszy model.

Pozdrawiam

• jaki71 Re: KAMERY CYFROWE 19.06.03, 12:30
            Gość portalu: Rysiek napisał(a):

> Co do podanych modeli to roznica miedzy trv 33 a 22 jest taka ze 33 bedzie
            > miala lepszy pzretwornik obrazu a takze fotki robione pzrez ta kamere beda w
            > lepszej rozdzielczosci bo cos okolo 1100x860

Przetwornik w 33 jest pod format 16/9 i przy filmowaniu w klasycznym 4/3 bedzie
            mial taka sama rozdzielczos co ten w 22. Jedynie przy filmowaniu w 16/9 33
            wykozysta caly przetwornik a w 22 obetnie gore i dol.

> Oba modele nei posiadaja lampy co moze sie przydac przy filmowaniu w
            > pomieszceniach szczegolnie w tych slabo naswietlonych lub przy pomocy
            > żarówek.
            > Potem na ekranie Tv widoczny jest efekt slabego doswietlenia
            > czyli "piasek" na ekranie..mgla...itd.....panasonic posiada lampe co może być
            > tym przypadku na plus.

Nie bede sie klucil ale wydaje mi sie ze lampa w kamerze sluzy do robienia
            zdjec a nie do filmowania, ale jak pisalem pewny nie jestem.

> DS65 przetwornik ma mniejwiecej taki sam jak sonowka
            > 22.Oczywiscie jest duzo szcegolow ktore roznia obiektywy z sonowki i
            > panasonica.Wielkosc kamer jest podobna.Osobiscie wybieram panasonica....moze
            > jakis wyzszy model.
            >
            Ja dalej polecam sony.

JAki
      • jaki71 Re: KAMERY CYFROWE 18.06.03, 14:07
        kiranna napisała:

> a ja sie waham miedzy Sony TRV33 (ewent.22) lub Panasonic NV-DS 65. I nie
        wiem
        > ktory lepszy. torche mnie przestraszyliscie tymi opiniami o Sony, bo bardziej
        > sklanialam sie ku TRV33.
        > I co teraz?

Ja mimo opini o Sonym zdecydowalem sie na kamerke TRV-19E tez 7 miesieczna
        cora, Tobie tez polecilbym Sony. W firmie uzywamy kilkanasie kamer miniDV i na
        poczatek poszly po jednej Sony i Panasonik. Kamery sa orane po kilka godzin
        dziennie od ponad 3 lat. Panasonik mial gorszy przetwornik - gozej chodzil w
        ciemnych pomieszczeniach - i rozpadl sie po okolo 1,5 roku tak ze naprawa byla
        nieoplacalna. Ta pierwsza Sonowka chodzi do dzis. Nastepne kamery byly kupowane
        juz tylko sony. I poza 1 utopiona w jeziorze i 2 zamoczonymi w deszczu
        wszystkie dzialaja. Psuly sie ale naprawy nie przekroczyly 400zl w
        autoryzowanym serwisie. Jak pisalem sa orane kilka godzin dziennie dzien w
        dzien. Sa to kamerki serii PC nie TRV ale mechanizm i przetworniki sa te same.

Jeszcze jesli chodzi o wybor kamery To jesli nie planujesz kamera robic zdjec
        to kamera nie potrzebuje kart pamieci (na tasmie tez mozna zapisac zdjecia).
        Czyli moze wystarczyc TRV19E zamiast TRV33E czy TRV22E. Roznica miedzy 22 i
        33to to ze 22 ma przetwornik do formatu 4/3 (jest mozliwosc 16/9 ale ze strata
        rozdzielczosci) natomiast 33 ma przetwornik pod 16/9. I jeszcze jedno 33 robi
        zdjecia w rozdzielczosci 1280/1024 a 22 tylko w 640/480.

Roznic w kartach pamieci MMC i MMC SD a Memorystick wielkich dla uzytkownika
        nie ma. Te pierwsze to standard "midzynarodowy" a drugich uzywa tylko firma
        Sony i na nia bedziesz zdana zeby je kupic.

Zycze wiele radosci z krecenia dziecka
        JAki
        • Gość: kiranna Re: KAMERY CYFROWE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.03, 00:37
          dzieki za info, chlopaki :) ale dalej nie wiem co wybrac :) od nadmiaru
          informacji mam metlik w glowie. w sklepie sprzedawca polecal zdecydowanie
          Canona jako lepsza firme od Sony, ewntualnie JVC.
          Bosze, gdzie te czasy, ze byl jeden model Zenitha na polce i czlowiek zyl bez
          stresu wyboru? ;))))
    • Gość: Richardo Re: KAMERY CYFROWE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.03, 22:20
      Ja z całą odpowiedzialnościa polecam Sony TRV 245E. Jak dla mnie rewelacja.
      Jestem na GG:2955118. Jak ktoś chce to jeszcze możemy o tym pogadać.
      Pozdrawiam
    • Gość: -- Re: KAMERY CYFROWE IP: *.gen.twtelecom.net 28.07.03, 20:09
    • Gość: amator Re: KAMERY CYFROWE IP: voodoo2:* / 10.48.97.* 06.08.03, 09:47
      a ja polecam Sony DCR PC 115E; zgodnie z założeniem - jest mała; dużo mniej lub
      bardziej potrzebnych bajerów; wraz ze wzrostem liczby nakręconych godzin -
      bajery coraz bardziej stają się przydatne. można robić zdjęcia - wcale
      nienajgorsze (matryca 1,55 mln), więc format 9:13 jest ok; przydantne również
      do zrobienia zdjęć na stop-klatce filmu; dla amatora to jest model na lata,
      obsługi uczysz się cały czas. pomyśl też o optyce: w Sony masz Carla-Zeiss'a
      (najlepszy możliwy mariaż na rynku); Panasonic + Leica jest dużo gorsza (mam
      porównanie).
      • jaki71 Re: KAMERY CYFROWE 09.08.03, 09:55
        Gość portalu: amator napisał(a):

> a ja polecam Sony DCR PC 115E; zgodnie z założeniem - jest mała; dużo mniej
        lub
        >
        > bardziej potrzebnych bajerów; wraz ze wzrostem liczby nakręconych godzin -
        > bajery coraz bardziej stają się przydatne. można robić zdjęcia - wcale
        > nienajgorsze (matryca 1,55 mln), więc format 9:13 jest ok; przydantne również
        > do zrobienia zdjęć na stop-klatce filmu; dla amatora to jest model na lata,
        > obsługi uczysz się cały czas. pomyśl też o optyce: w Sony masz Carla-Zeiss'a
        > (najlepszy możliwy mariaż na rynku); Panasonic + Leica jest dużo gorsza (mam
        > porównanie).

Jezeli kamera za okolo 7000zl (cena oficjalna w sklepie w sieci mozna dostac za
        okolo 5000) jest idealna dla amatora to gratuluje zawartosci portfela. Jesli
        chodzi o bajery to wcale nie ma wiecej niz seria DCR-TRV12, 14, 19, 22, 33.
        Jedyna roznica to to ze posiada Bluetooth'a. Optyka tez jest Carla-Zaiss'a.
        Z tym ze w seri PC mozna ustawiac ostrosc pierscieniem. Wiekszy przetwornik
        przyda sie tylko do robienia zdjec ale nie do tego jest kamera.
        Teraz wady: wieksza od serii wspomnianej wczesniej (moze ktos uzna za zalete),
        durny pionowy format i niewysuwany viewfinder i sterowanie zoomem najmniejszym
        palcem - dla mnie tragedia - zero plynnosci w zmianie predkosci zooma. Moze ty
        masz maly palec tak sprawny jak wskazujeacy ale ja nie.
        JAki
    • Gość: widz Re: KAMERY CYFROWE IP: *.tkb.net.pl 09.08.03, 22:44
      Mam już rok SONY TRV240. Jestem zachwycony - zajmuję się filmowaniem
      amatorsko. Kamera ma wszystko co trzeba ( gniazda dwukierunkowe USB I, 1394 ).
      Przy zrzutach na kompa nigdy nie miałem straconej klatki.

Kupując zwracałem uwagę na:
      1. cena ( ten sprzęt tanieje jak komputery ) - wystarczy ok. 3000zł,
      2. powiększenie optyczne ( im większe tym lepiej ) - ᡌx,
      3. układy ( optyczne!! ) stabilizacji obrazu - SONY nazywa to Super Steady Shot
      (?),
      4. jakość i wielkość obiektywu - im większy tym lepszy ( jak z aparatem
      fotograficznym ),
      5. przydałby się wizjer kolorowy a nie B/W ,
      6. akumulator min. 2-3 godz. ( w rzeczywistości i tak to będzie połowa ),
      godzina nagrania na wycieczce to mało - albo "wynegocjować" przy zakupie
      dodatkowy,
      7. w praktyce niezbędna jest torba na kamerę - nie musi być firmiowa ( za
      kosmiczną cenę ),
      8. czułość kamery- zbliżona do 0 luxów,
      9. możliwość filmowanie w podczerwieni ( chyba wszystkie kamery na to
      pozwalają ),
      10. wielkość kamery - większość filmów będzie robiona "z ręki" ( SONY OK ).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka