Dodaj do ulubionych

10 rosyjskich Su 24 już w Iraku

29.06.14, 08:04
rt.com/news/169144-iraq-russian-jets-arrive/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome
Ciekawe skąd wezmą wyszkolonych pilotów?, z Syrii?, Ukrainy?, z Rosji?, no i musieli zapłacić dobra cene gotówkom...
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: 10 rosyjskich Su 24 już w Iraku 29.06.14, 08:08
      www.youtube.com/watch?v=6zr3fnVXC4U#t=93
      Tutaj wyładunek rosyjskich Su 25, wydaje mi się że jak Maliki wygra to już skupluje sie z Rosja na całego, już skrytykował USA za opuznianie dostaw zakupionych przez Irak F 16...
      • safonow Re: 10 rosyjskich Su 24 już w Iraku 29.06.14, 09:41
        I podobno 5 Su-25 z Rosji już wyładowane wraz z z obsługą.
        • anton_pl Re: 10 rosyjskich Su 24 już w Iraku 29.06.14, 10:07
          safonow napisał(a):

> I podobno 5 Su-25 z Rosji już wyładowane wraz z z obsługą.

Tak, dałem nawet film z wyładunku 2 Su 25, dalsze dostawy w toku, coś słyszałem że chodzi o 100 maszyn Su 25 i Su 24, nie można także wykluczyć Su 22, w tym tych naszych co wycofali w tym roku...
    • anton_pl Re: 10 rosyjskich Su 24 już w Iraku 29.06.14, 10:24
      Gdzieś tam czytałem że maliki wywalił 500 milionów bagsów gotówką - to licząc średnio 10 milionów za samolot to wychodzi 50 maszyn...
      • marek_boa Re: I tam! 29.06.14, 12:53
        Nie ma ŻADNEGO potwierdzenia zakupu przez Irak Su-24! To są tylko przypuszczenia po słowach Irackiego premiera ,że w trybie pilnym zakupiono od Rosji i Białorusi używane samoloty "Su"! W pierwszej wersji pojawiła się nie sprawdzona informacja ,że zakupiono Su-24 i jest możliwość ,że kupili też Su-25! Okazało się odwrotnie! Zakupili nieznaną jak do tej pory liczbę Su-25 z Rosji a jest możliwość ,że zakupią też Su-24 z Białorusi! Jedyną sprawdzoną informacją jak do tej pory jest dostarczenie pierwszej partii Su-25 do Iraku w ilości 5 sztuk! W połowie potwierdzona jest też informacja ,że Irak zakupił od Rosji 6 sztuk Su-30K ,które remontowane i modernizowane sąś w Białoruskich Baranowiczach!
        -Pozdrawiam!
        P.S. Pilotów to sobie na tym filmiku Możesz Obejrzeć! To tych dwóch panów w średnim wieku co sobie patrzą jak z "Rusłana" samoloty wyciągają! Taki był warunek zakupu - sprzęt jest potrzebny na wczoraj i może być tylko taki na jakim latali Iraccy piloci przed 2003 rokiem! Gdyby tych zabrakło to Iran z chęcią udostępni swoich!
        • jopekpl Re: I tam! 29.06.14, 12:58
          marek_boa napisał:

> P.S. Pilotów to sobie na tym filmiku Możesz Obejrzeć! To tych dwóch panów w śre
          > dnim wieku co sobie patrzą jak z "Rusłana" samoloty wyciągają! Taki był warunek
          > zakupu - sprzęt jest potrzebny na wczoraj i może być tylko taki na jakim latal
          > i Iraccy piloci przed 2003 rokiem! Gdyby tych zabrakło to Iran z chęcią udostęp
          > ni swoich!

Marku chcesz powiedzieć że Irak przed 2003r użytkował Su-30K?????
          • marek_boa Re: I tam! 29.06.14, 13:10
            Źle Zrozumiałeś Jopuś!:) Przed 2003 rokiem Irak używał Su-25 i Su-24!:) I to są priorytetowe zakupy Iraku "na wczoraj"! Su-30K to zakup "na jutro"* bo raz ,że samoloty są w remoncie i modernizacji a dwa ,że pilotów trzeba przeszkolić! Po za tym chodzą słuchy ,że Irak kupił w Rosji MiGi-29 i używane Mi-24W**!
            - Pozdrawiam!
            P.S.* Su-30K i może jakieś nowe Su-30MK2 to zakup ,który ma "równoważyć" zakup F-16 z USA - mowa była też w poprzednim kontrakcie o MiG-29M/M2 (czyli według nowej nomenklatury MiG-35)!
            P.S.** - Mi-24 kupują gdzie tylko mogą - ostatnio też w Czechach!
        • anton_pl Re: I tam! 29.06.14, 13:33
          marek_boa napisał:
          > P.S. Pilotów to sobie na tym filmiku Możesz Obejrzeć! To tych dwóch panów w śre
          > dnim wieku co sobie patrzą jak z "Rusłana" samoloty wyciągają! Taki był warunek
          > zakupu - sprzęt jest potrzebny na wczoraj i może być tylko taki na jakim latal
          > i Iraccy piloci przed 2003 rokiem! Gdyby tych zabrakło to Iran z chęcią udostęp
          > ni swoich!

Dwóch to za mało, większość irackich pilotów za Saddama to byli sunnici, więc z Iranu albo z Ukrainy, jak z Ukrainy to nie bedzie mial kto atakowac apalczencow :D
          Pozdrawiam!
          • marek_boa Re: I tam! 29.06.14, 14:13
            Anton a gdzie ja napisałem ,że jest ich TYLKO dwóch?! Napisałem Ci jak wyglądają i skąd się biorą! Na Mi-35M w Iraku też latają starzy wyjadacze ,którzy szkolili się za Saddama!
            Z Ukrainy na pewno nie! Jedyna możliwość na dzień dzisiejszy to z Iranu!
            -Pozdrawiam!
            • jopekpl Re: I tam! 29.06.14, 18:38
              marek_boa napisał:

> Anton a gdzie ja napisałem ,że jest ich TYLKO dwóch?! Napisałem Ci jak wyglądaj
              > ą i skąd się biorą! Na Mi-35M w Iraku też latają starzy wyjadacze ,którzy szkol
              > ili się za Saddama!
              > Z Ukrainy na pewno nie! Jedyna możliwość na dzień dzisiejszy to z Iranu!
              > -Pozdrawiam!

Marek za odpowiednią sumę to"emerytów"latających na Mi znajdziesz na całym świecie łącznie z USA :-)
              • marek_boa Re: I tam! 29.06.14, 19:01
                Jopuś tu nie tyle chodzi o pilotów umiejących latać na Mi-24 co o pilotów mających doświadczenie bojowe na tym typie śmigłowców! Po za tym do walki trzeba jednak zgranego zespołu pilot - operator uzbrojenia! W tym przypadku to już nie takie proste!
                -Pozdrawiam!
    • fidziaczek Re: 10 rosyjskich Su 24 już w Iraku 29.06.14, 14:00
      Do czego to doszło, żeby ruski "złom" bronił amerykańskiej demokracji w Iraku.
      Jak się okazuje e niektórych sytuacjach "ruski" złom może być lepszy niż zachodnie wymuskane cacka z błyszczącym lakierem.
      • piotrek_zalogowany emeryci z uśmiechem polatają za darmo :) 29.06.14, 14:23
        ...wyobrażam sobie za Saddama byli elitą, potem za USA zostali zgnojeni do zera, pewnie niejeden skończył jako menel...a tu nagle taka szansa od losu na drugą młodośc i powrót do tego, co się kocha :) Niejeden polski emeryt zazdrości teraz tym dziadkom ;) powodzenia!
        • marek_boa Re: emeryci z uśmiechem polatają za darmo :) 29.06.14, 14:30
          Mało prawdopodobne,że za darmo - myślę ,że dobrze na tym zarobią! Że byli elitą to fakt! W dodatku na tyle cenną ,że nie licząc epizodu z rządami Amerykańskiego gubernatora nie tylko nikt ich nie gnoił ale natychmiast stali się znowu elitą nowego Irackiego rządu i Armii!
          • marek_boa Re:Jest potwierdzenie! 29.06.14, 15:32
            Ten kontrakt dotyczy 10 sztuk używanych Su-25 z Rosji!
            -Pozdrawiam!
    • anton_pl Re: 10 rosyjskich Su 24 już w Iraku 29.06.14, 18:05
      www.altair.com.pl/news/view?news_id=13796
      • marek_boa Re:Nie ma potwierdzenia Su-24! 29.06.14, 21:13
        Biorąc pod uwagę radosną twórczość agencji do ,której Wrzuciłeś link Anton nadal nigdzie nie znalazłem potwierdzenia o zakupie a tym bardziej o przelocie Su-24 z Rosji do Iraku!
        -Pozdrawiam!
        • marek_boa Re: Te dwa samoloty na filmiku.... 30.06.14, 00:01
          ...... pochodzą z 899.GSzAP z Butyrlinowki (pułk rozformowano w 2009 roku i do 2017 ma być sformowany na nowo - na uzbrojeniu będzie miał 24 Su-25SM3) gdzie są na tzw chronieniu - czyli w rezerwie!
          A tu zdjęcie kolejnego Su-25 przygotowanego do wysyłki,do Iraku - tym razem na lotnisku zakładowym zakładu remontowego OAO "121 ARZ" w Kubince!
          ic.pics.livejournal.com/bmpd/38024980/1280744/1280744_900.jpg
          Pozdrawiam!
      • marek_boa Re: 10 rosyjskich Su 24 już w Iraku 30.06.14, 01:25
        Nadal nie ma potwierdzenia ,że lotem przyleciały do Iraku Su-24! Z wypowiedzi Irackich notabli wynika ,że chodzi o "samoloty myśliwskie kompanii Suchoj" a to tak na prawdę nic nie mówi jakie to samoloty! Sugerowanie przez wiadomą agencję ,że chodzi o Białoruskie Su-27 jest według mnie co najmniej pomyłkom! Raz ,że Białoruś tych samolotów ma zbyt mało (17 sztuk), dwa ,że podjęto decyzję o ich remoncie i modernizacji z myślą o dalszej służbie w Białoruskim lotnictwie!Trzy że te samoloty są w wersji Su-27P (przechwytującej) i nie za bardzo nadają się do ataków naziemnych i cztery - nie ma w Iraku lotników ,którzy mogli by ma nich latać!
        -Pozdrawiam!
        • marek_boa Re: Nie ma Su-24 w Iraku! 01.07.14, 13:00
          Według wice-szefa Rosyjskiego MSZ A.Łukaszewicza kontrakt z Irakiem przewidywał dostarczenie 10 Su-25 z dużymi zapasami amunicji! Kolejny kontrakt opiewa na następne 5 samolotów tego typu z opcją na jeszcze 5 sztuk ,które mają być dostarczone do końca sierpnia!
          ria.ru/defense_safety/20140701/1014267929.html
          Pozdrawiam!
          • marek_boa Re: Su-25 już latają w Iraku! 01.07.14, 16:34
            www.youtube.com/watch?v=CdATGVwumn4
            Do tego w dniu dzisiejszym do Iraku dotarła kolejna partia 4 sztuk Mi-35M i 3 sztuki Mi-28NE!
            -Pozdrawiam!
            • marek_boa Re:Syryjski MiG-23 "Obrabia"z npr zgrupowanie ISIL 01.07.14, 20:59
              www.youtube.com/watch?v=Wc9xuq7zV58
              Pozdrawiam!
            • marek_boa Re: Su-25 już latają w Iraku - ale Irańskie! 01.07.14, 22:46
              Dałem się niestety podpuścić! To Irańskie samoloty wraz z Irańskimi pilotami! Rosjanie sprzedali Irakowi samoloty Su-25 a te na filmikach to Su-25K i Su-25UBK!
    • anton_pl Re: 10 rosyjskich Su 24 już w Iraku 02.07.14, 09:21
      www.youtube.com/watch?v=ah7HP6d42m8#t=268
      Do Iraku przyleciala druga partia 'graczi (co to słowo znaczi?.)...
      • misza_kazak Gawron :) 02.07.14, 10:01
        Gracz' znaczy Gawron :)
        • anton_pl Re: Gawron :) 02.07.14, 10:17
          misza_kazak napisał:

> Gracz' znaczy Gawron :)

Spasiba :D, a jeszcze powiedz jak sie mówi: apałczeńcy czy opołczeńcy?, chyba to pierwsze?
          • misza_kazak Re: Gawron :) 02.07.14, 12:18
            anton_pl napisał:

> misza_kazak napisał:
            >
            > > Gracz' znaczy Gawron :)
            >
            > Spasiba :D, a jeszcze powiedz jak sie mówi: apałczeńcy czy opołczeńcy?, chyba t
            > o pierwsze?

Blizej do Opalczency.
      • marek_boa Re: 10 rosyjskich Su 24 już w Iraku 02.07.14, 12:11
        To są samoloty Irańskie!
        -Pozdrawiam!
        • marek_boa Re: Nie 10 tylko 12! 02.07.14, 14:34
          Irak zakupił w Rosji 12 samolotów Su-25 i drogą wymiany* pozyskał z Iranu 7 samolotów (4 Su-25KM i 3 Su-25UBKM) a także wypożyczonych 10 Irańskich pilotów! Okazało się ,że w Irackim Lotnictwie pozostało tylko 4 pilotów ,którzy kiedyś na tych maszynach latali!
          -Pozdrawiam!
          P.S.* Za te 7 maszyn Irak przekaże Iranowi 6 sztuk Su-30K ,które obecnie są modernizowane w Białoruskich Baranowiczach!
          • marek_boa Re: Ex Irański Su-25UBKM! 03.07.14, 16:03
            abload.de/img/iraq2199wj8y.jpg
            Pozdrawiam!
            • jopekpl Ciekawe czy będą spadać tak często jak te... 04.07.14, 00:22
              marek_boa napisał:

> abload.de/img/iraq2199wj8y.jpg
              > Pozdrawiam!

Na Ukrainie;-) tam się nie spisały mimo działań przeciwko słabo wyposażonym terrorystom.
              • marek_boa Re:Już gotowe do "pracy"! 07.07.14, 21:16
                www.youtube.com/watch?v=g77E_4Ng-Y8
                Pozdrawiam!
                • marek_boa Re: A "sojusznik" się "wypiął"! 07.07.14, 22:02
                  Amerykanie stwierdzili ,że dostawa gotowych już 12 F-16IQ z przeszkolonymi Irackimi pilotami musi zostać przesunięta na wrzesień ze względu na "pogorszenie się sytuacji'!
                  -Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka