Dodaj do ulubionych

35 Sokołów do Iraku

IP: *.c148.petrotel.pl 14.09.04, 19:48
Kamil D. w wiadomosciach powiedział:
.. Polska może sprzedać do Iraku 35 śmigłowców Sokół....
.. jest to wiadomosć nieoficjalna....
.. już niedługo Polska bedzie mogła zawierać kontrakty w Iraku z pominięciem
Amerykanów ....

takie to rewelacje można było usłyszeć w wiadomościach TV1
Obserwuj wątek
    • michalgajzler Re: 35 Sokołów do Iraku 14.09.04, 19:58
      A coś takiego napisała GW:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,2284314.html
      "Dodał, że al-Jawer poinformował o zakupie przez Irak 35 helikopterów w Polsce.
      Według wiceministra obrony Iraku Mohammeda al-Joboury, wartość kontraktu to ok.
      2-3 miliony dolarów"
      Ostatni fragment ubawił mnie wielce;))). Coś się komuś chyba jakieś zero zgubiło...
      • Gość: A.L. Re: 35 Sokołów do Iraku IP: *.c148.petrotel.pl 14.09.04, 21:46
        > Według wiceministra obrony Iraku Mohammeda al-Joboury, wartość kontraktu to
        >ok.
        > 2-3 miliony dolarów"
        > Ostatni fragment ubawił mnie wielce;))). Coś się komuś chyba jakieś zero
        >zgubił

Może pójdą w promocji :-)
      • Gość: A.L. Re: 35 Sokołów do Iraku IP: *.c148.petrotel.pl 14.09.04, 21:49
        A tak przy okazji, ciekawe czy Czesi są zadowoleni z eksploatacji naszych
        wiatraków.
        • Gość: Paul Re: 35 Sokołów do Iraku IP: *.nwrk.east.verizon.net 15.09.04, 09:24
          Bedac w Polsce gdzies slyszalem ze tak, sa zadowoleni z sokolow, tylko pluja
          sobie w brode ze nie utargowali wtedy ich wiecej. Uszanowanie,
          Paul
          PS 35 maszyn dla Iraq'u to jak na Polske powazny program i kontrakt. To cieszy.
          • Gość: A.L. Re: 35 Sokołów do Iraku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 09:35
            Z Sokołami - poczekamy zobaczymy, bo może się okazać, że Irak dostanie UH-1 z
            demobilu..
            A jeśli chodzi o Sokoły dla Czech może udałoby się po raz drugi uzyskać równie
            korzystny przelicznik i zrobić wymiankę za szkolno-bojowe Albatrosy. Klimat
            dobry - my bardzo potrzebujemy samolotów do zaawansowanego szkolenia, a czesi
            mają delikatnie mówiąc problem ze zbytem i nadprodukcję.

Pzdr.
      • Gość: kto Re: 35 Sokołów do Iraku IP: green.d* / *.mofnet.gov.pl 15.09.04, 11:43
        Nic sie nie zgubiło. 3 melony za 35 wiatraków. jeśli nie podano jakich, to mogą
        być Mi-2 spisane ze stanu Polish Army ;)
        • Gość: Paul Re: 35 Sokołów do Iraku IP: *.nwrk.east.verizon.net 15.09.04, 11:52
          Gość portalu: kto napisał(a):

> Nic sie nie zgubiło. 3 melony za 35 wiatraków. jeśli nie podano jakich, to
          mogą
          >
          > być Mi-2 spisane ze stanu Polish Army ;)
          Jest to bardzo malo prawdopodobne. Uszanowanie,
          Paul
        • michalgajzler Re: 35 Sokołów do Iraku 15.09.04, 13:51
          Nawet gdyby chodziło o Mi-2 (50 sztuk w tej chwil jest na stanie SP, nie wiem
          jak w wojskach lądowych) to te 2-3mln w tekście z GW to jednak trochę mało;).
          Odkupienie i wyremontownie ok 30 śmigłowców kosztowałoby chyba coś kolwiek
          więcej? Poza tym A.L. i jeszcze ktoś w innym wątku pisał o Sokołach.
          Pożyjemy zobaczymy.
      • Gość: czacza Re: 35 Sokołów do Iraku IP: *.radiozet.com.pl / *.radiozet.pl 15.09.04, 15:03
        Tu nastąpiło sklejenie 2 informacji - wiceminister iracki mówił że dziś (w
        środę) jedzie do bumaru podpisywać następny kontrakt na broń strzelecką i inne
        wyposarzenie - i tu mówił o 3 mln usd. w następnym zdaniu powiedział o
        śmigłowcach - już nie mówiąc o tvym kiedy to ma być negocjowane i za ile. skąd
        inąd wiem że wczoraj w Bumarze omawiano sprawę zakupu 12 wiatraków - jedną z
        propozycji były sokoły. pozdro

pomijam fakt że wiceminister wedle mojej wiedzy nazywa się Zijad Cattan a w
        sejmie miał tylko identyfikator kogos innego ale to detal
        • michalgajzler Re: 35 Sokołów do Iraku 15.09.04, 16:02
          To sporo wyjaśnia. Żeby było śmieszniej, to te "sklejone" informacje powtażała
          też np. Interia...
          Pozdr.
    • Gość: A.L. w temacie Sokoły, mod. T-72 ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 11:33
      za Raport 10/2004
      "....lotnictwo irackie otrzymało w darze od Jordanii 16 wyremontowanych
      śmigłowców średnich Bell UH-1, odpowiadających klasą Sokołowi, i poszukuje
      intensywnie maszyn klasy Mi-8/Mi-17, wyraża także istotne zainteresowanie
      uzbrojonymi śmigłowcami ze Świdnika. Trzeba jednak ostrożnie podchodzić do
      szans zdobycia rychłego zamówienia na 20-30 Sokołów.

W rozmowie z RAPORT-wto szefowie irackiej delegacji potwierdzili głębokie
      zainteresowanie polską - a dokładnie polsko-ukraińską - ofertą modernizacji
      czołgów T-72M, produkowanych w latach osiemdziesiątych na liniach wybudowanych
      przez polskich inżynierów. Wedle aktualnej wizji armia iracka potrzebuje ok.
      100 czołgów dla 3 batalionów pancernych mających działać w każdym z trzech
      obszarów państwa. Uzyskaliśmy zapewnienie, iż rząd iracki bez problemów
      znajdzie środki finansowe na głęboką modernizację T-72M do standardu opartego o
      PT-91 (najpewniej z powerpackiem z PZL Wola, zmodernizowanym systemem
      kierowania ognia Drawa z nową optyką europejską oraz... 120-mm działem
      produkcji ukraińskiej). Co ciekawe, wbrew oficjalnym informacjom Pentagonu,
      iracka armia ma dysponować nie 18 a kilkuset (myślę że ponad 500 - taka padła
      odpowiedź) sprawnymi czołgami rodziny T-72... "
      • michalgajzler Re: w temacie Sokoły, mod. T-72 ... 05.10.04, 12:36
        Gość portalu: A.L. napisał(a):

> Uzyskaliśmy zapewnienie, iż rząd iracki bez problemów
        > znajdzie środki finansowe na głęboką modernizację T-72M do standardu opartego
        > o PT-91 (najpewniej z powerpackiem z PZL Wola, zmodernizowanym systemem
        > kierowania ognia Drawa z nową optyką europejską oraz... 120-mm działem
        > produkcji ukraińskiej).

No to już wiadomo dzięki czemu doszło do porozumienia z Ukraińcami...
        A tak swoją drogą to jeszcze trochę Tantali zostało, może skuszą się na następne?;))
    • michalgajzler Ruch w interesie trwa 29.10.04, 09:24
      Tekst z Rzepy:
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_041029/ekonomia/ekonomia_a_29.html
      "Montownię ciągników Ursus, cysterny na paliwo i wodę, amunicję i broń
      strzelecką za ponad 20 mln USD dostarczy do Iraku PHZ Bumar. Z kontraktami
      podpisanymi miesiąc temu wartość zamówień dla Bumaru przekroczy 70 mln USD.

Za pośrednictwem Bumaru Irakijczycy chcieliby zamówić 30 śmigłowców
      transportowych dla VIP i grup bojowych, a także remontować i zmodernizować ponad
      200 czołgów.(...)
      Jak stwierdził podczas czwartkowego spotkania z dziennikarzami w Ambasadzie
      Iraku w Warszawie Zijad Cattan, podsekretarz stanu w irackim MON, za
      pośrednictwem Bumaru irackie władze chciałyby kupić ok. 30 śmigłowców
      transportowych. Chodzi o helikoptery do przewożenia przedstawicieli władz, ale
      także do transportu grup bojowych i patrolowania granic. - Jak powiedział "Rz"
      Roman Baczyński, prezes Bumaru, firma bierze pod uwagę polskie sokoły ze
      Świdnika, ale także większe helikoptery, m.in. rosyjskie Mi- 8 i Mi-17. -
      Martwią nas ograniczone możliwości produkcyjne PZL Świdnik - przyznaje prezes
      Baczyński.
      Bumar najbardziej zadowolony jest z zamówienia 400 sztuk cystern na paliwo i
      wodę. Bliskie sfinalizowania są kolejne kontrakty na dostawy broni strzeleckiej
      dla irackiej Gwardii Narodowej. Zamówienie obejmuje m.in. karabiny snajperskie
      12, 7 mm z ZM Tarnów i granatniki 40 mm.
      Przedstawiciele irackiego resortu obrony nie wykluczają, że to polskim firmom z
      grupy Bumar powierzą modernizację czołgów. - Sprawdzamy również przemysłową
      ofertę ukraińską, wydaje się jednak, że polski pakiet optoelektroniczny (system
      kierowania ogniem i obserwacji) jest bardziej zaawansowany - mówił wiceminister
      Zijad Cattan. Prezes Baczyński potwierdza, iż negocjowany jest remont 100
      czołgów T-55 i modernizacja ok. 100 - 150 czołgów T-72.(...)"

Trochę mnie zaskoczył fragment o karabinach snajperskich.
      • jack_ryan Re: Ruch w interesie trwa 29.10.04, 11:50
        Snajperskie półcalówki mogą się przydać do walki z rebeliackimi snajperami.
        Cieszy mnie ta informacja, bo produkt jest nowy, nasze wojsko do tej pory
        zamówiło niewielkie ilości, a już jest sukces eksportowy.
        • Gość: A.L. Re: Ruch w interesie trwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 12:02
          > Snajperskie półcalówki mogą się przydać do walki z rebeliackimi snajperami.
          > Cieszy mnie ta informacja, bo produkt jest nowy, nasze wojsko do tej pory
          > zamówiło niewielkie ilości, a już jest sukces eksportowy

podobnie i granatnik 40 mm.
        • michalgajzler Re: Ruch w interesie trwa 29.10.04, 12:19
          jack_ryan napisał:

> Snajperskie półcalówki mogą się przydać do walki z rebeliackimi snajperami.
          > Cieszy mnie ta informacja, bo produkt jest nowy, nasze wojsko do tej pory
          > zamówiło niewielkie ilości, a już jest sukces eksportowy.

Właśnie dlatego mnie ta informacja zdziwiła. Wcześniej chodziło o sprzęt już
          eksploatowany od jakiegoś czasu (albo wycofany tak jak Tantale;). A tu
          niespodzianka.
          • Gość: kubam4a1 Re: Ruch w interesie trwa IP: *.proton.net.pl 29.10.04, 13:50
            michalgajzler napisał:

> jack_ryan napisał:
            >
            > > Snajperskie półcalówki mogą się przydać do walki z rebeliackimi snajperam
            > i.
            > > Cieszy mnie ta informacja, bo produkt jest nowy, nasze wojsko do tej pory
            >
            > > zamówiło niewielkie ilości, a już jest sukces eksportowy.
            >
            Mnie też to bardzo cieszy i dziwi. Ale automat 40 mm może się baaardzo przydać
            do walki z rebeliantami (zaasięg, różnorodna amunicja etc). A Wilk może być
            wykorzystywany m.in. do ochrony (zasięg 2000 m, z takiej odległości /lub
            większej/ odbywa się często ostrzał z lekkich moździerzy).
            > Właśnie dlatego mnie ta informacja zdziwiła. Wcześniej chodziło o sprzęt już
            > eksploatowany od jakiegoś czasu (albo wycofany tak jak Tantale;). A tu
            > niespodzianka.
            Dodam jeszcze jedno. Pierwszy eksportowy sukces chwalonego przez policjantów PM-
            98 Glauberyt
            pzdr
            • Gość: kto Re: Ruch w interesie trwa IP: green.d* / *.mofnet.gov.pl 29.10.04, 15:25
              Co widzę?
              Jesli Irakijczycy chcą kupić kbw 12,7 i granatniki auto kal. 40,
              tzn. że jesteśmy wyjatkiem od zasady, że nikt nie kupuje sprzętu od
              producenta, którego armia tego typu uzbrojenia nie uzytkuje. O ile sie nie myle
              to 8 szt. snajperek 12.7 ma być ( jest? ) w iraku na testach ale granatników
              auto kal. 40 MON nie zamówiło... ( trwają testy? )
              Ktoś ma dane tego cuda kal. 40 mm?

Moze,jesli się uda z granatnikami, prawem inercji, zaproponujmy im Irydę,
              Sopla, Kraba....... ;P)
              • Gość: Lupac Re: Ruch w interesie trwa IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 29.10.04, 17:28
                Gość portalu: kto napisał(a):

> Co widzę?
                > Jesli Irakijczycy chcą kupić kbw 12,7 i granatniki auto kal. 40,
                > tzn. że jesteśmy wyjatkiem od zasady, że nikt nie kupuje sprzętu od
                > producenta, którego armia tego typu uzbrojenia nie uzytkuje. O ile sie nie
                myle
                >
                > to 8 szt. snajperek 12.7 ma być ( jest? ) w iraku na testach ale granatników
                > auto kal. 40 MON nie zamówiło... ( trwają testy? )
                > Ktoś ma dane tego cuda kal. 40 mm?
                >
                > Moze,jesli się uda z granatnikami, prawem inercji, zaproponujmy im Irydę,
                > Sopla, Kraba....... ;P)

...a w dalszej perspektywie Loarę,Kraba,niszczyciele min i okręty desantowe
                (fajnie by było) :)

• Gość: pierce Re: Ruch w interesie trwa IP: *.tarchomin.pl / *.crowley.pl 29.10.04, 17:53
              Chwalone przez policję...ciekawe ja słyszałem co innego.

pzdr.
              • Gość: kubam4a1 Re: Ruch w interesie trwa IP: *.proton.net.pl / *.proton.net.pl 30.10.04, 08:35
                Gość portalu: pierce napisał(a):

> Chwalone przez policję...ciekawe ja słyszałem co innego.

Nie jest pozbawiony wad, ale od RAKa i AKMS (w większości zadań policyjnych)
                duużo lepszy. Poza tym do Iraku idzie wersja PM-98, czyli ta najbardziej
                dopracowana. A opinie o nim są faktycznie różne
                pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka