Gość: paweł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 09:43 Mam pytanko czy leopard 2 w jakiejkolwiek armii był uzywany w warunkach bojowych poprostu czy brał udział w wojnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panzerviii Re: leopard 2 04.03.05, 12:40 Mąż kuzynki mojej żony, pół roku odsłużył w "niebieskim hełmie" w Chorwacji, (w okolicach jezior Plitwickich, tuz przy granicy z Bośnią - Slunj - środkowy Kvarner) oraz w Bośni, mówił że o ile Serbowie mieli wysłużony sprzęt jeszcze radzieckiej bądź jugosławiańskiej produkcji, o tyle u Chorwatów pojawiło się dużo zachodniego sprzętu, w tym Leosie, ale były to chyba Leopardy jedynki. Mąż mojej kuzynki został wycofany do Kraju tuż przed Srebrenicą i operacją Oluja - Burza, w której armia Chorwacka wyzwoliła Kvarner, Slavonie i Krainę z rąk Serbów. O ile pamiętam to wojska pancerne miały tam swój duży udział. Swoją drogą niezależnie od tego czy on rzeczywiście widział w rękach Chorwackich Leosie, czy też nie, to chyba Państwa NATO, w przypadku Chorwacji to embargo jakoś obchodziły. Kiedyś czytałem we wprost,a może poltyce, a może Newsweeku o prywatnych firmach, które za pieniądze Wuja Sama, szkoliły przed Olują armię chorwacką. No cuż Tudźman to był nasz skur..syn. Tak na marginesie, gospodyni u której w 2001 r., wynajmowałem "kwaterę" w czasie wakacji w Chrowacji, na honorowym miejscu miała zdjęcie swojego męża i syna w mundurach, obydwaj walczyli w operacji Oluja. Wioska była na wybrzeżu, koło Senja, Serbowie zatrzymali się ledwie 20 km dalej, w miejscowości nomen omen Barlog - (ukłon dla Włądcy Pierścieni), jeszcze w 2001 r. kompletnie zniszczona ale wracała do życia, swoją drogą, te zniszczone domy na drodze za Karlovacem, wioski widmo robiły przygnębiające wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: leopard 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 14:27 w wojskach ONZ leosie walczyły głównie wyglądem, wątpie aby zniszczyły chociaż jeden czołg czy inny obiekt przeciwnika.Ja słyszałem plotki że Australijczycy w Iraku mieli kilka sztuk leopardów2 ale nie mogę tego sprawdzić . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: leopard 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 14:42 >Ja słyszałem plotki że Australijczycy w > Iraku mieli kilka sztuk leopardów2 ale nie mogę tego sprawdzić . Australiczycy nie posiadają Leo2, mają Leopardy 1. > w wojskach ONZ leosie walczyły głównie wyglądem, wątpie aby zniszczyły >chociaż jeden czołg czy inny obiekt przeciwnika. W czasie misji ONZ Leo2 potwierdziły swoje walory użytkowe - niezawodność i takie tam. W misji policyjnej faktycznie robiły wrażenie swoim wyglądem. Odpowiedz Link Zgłoś