IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 09:43
Mam pytanko czy leopard 2 w jakiejkolwiek armii był uzywany w warunkach
bojowych poprostu czy brał udział w wojnie?
Obserwuj wątek
    • grogreg Re: leopard 2 04.03.05, 10:11
      Na Balkanach w ramach KFOR i SFOR.
      • panzerviii Re: leopard 2 04.03.05, 12:40
        Mąż kuzynki mojej żony, pół roku odsłużył w "niebieskim hełmie" w Chorwacji, (w
        okolicach jezior Plitwickich, tuz przy granicy z Bośnią - Slunj - środkowy
        Kvarner) oraz w Bośni, mówił że o ile Serbowie mieli wysłużony sprzęt jeszcze
        radzieckiej bądź jugosławiańskiej produkcji, o tyle u Chorwatów pojawiło się
        dużo zachodniego sprzętu, w tym Leosie, ale były to chyba Leopardy jedynki.

Mąż mojej kuzynki został wycofany do Kraju tuż przed Srebrenicą i operacją
        Oluja - Burza, w której armia Chorwacka wyzwoliła Kvarner, Slavonie i Krainę z
        rąk Serbów. O ile pamiętam to wojska pancerne miały tam swój duży udział.

Swoją drogą niezależnie od tego czy on rzeczywiście widział w rękach
        Chorwackich Leosie, czy też nie, to chyba Państwa NATO, w przypadku Chorwacji
        to embargo jakoś obchodziły. Kiedyś czytałem we wprost,a może poltyce, a może
        Newsweeku o prywatnych firmach, które za pieniądze Wuja Sama, szkoliły przed
        Olują armię chorwacką. No cuż Tudźman to był nasz skur..syn.

Tak na marginesie, gospodyni u której w 2001 r., wynajmowałem "kwaterę" w
        czasie wakacji w Chrowacji, na honorowym miejscu miała zdjęcie swojego męża i
        syna w mundurach, obydwaj walczyli w operacji Oluja. Wioska była na wybrzeżu,
        koło Senja, Serbowie zatrzymali się ledwie 20 km dalej, w miejscowości nomen
        omen Barlog - (ukłon dla Włądcy Pierścieni), jeszcze w 2001 r. kompletnie
        zniszczona ale wracała do życia, swoją drogą, te zniszczone domy na drodze za
        Karlovacem, wioski widmo robiły przygnębiające wrażenie.
        • Gość: paweł Re: leopard 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 14:27
          w wojskach ONZ leosie walczyły głównie wyglądem, wątpie aby zniszczyły chociaż
          jeden czołg czy inny obiekt przeciwnika.Ja słyszałem plotki że Australijczycy w
          Iraku mieli kilka sztuk leopardów2 ale nie mogę tego sprawdzić .
          • Gość: A.L. Re: leopard 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 14:42
            >Ja słyszałem plotki że Australijczycy w
            > Iraku mieli kilka sztuk leopardów2 ale nie mogę tego sprawdzić .

Australiczycy nie posiadają Leo2, mają Leopardy 1.

> w wojskach ONZ leosie walczyły głównie wyglądem, wątpie aby zniszczyły
            >chociaż jeden czołg czy inny obiekt przeciwnika.

W czasie misji ONZ Leo2 potwierdziły swoje walory użytkowe - niezawodność i
            takie tam. W misji policyjnej faktycznie robiły wrażenie swoim wyglądem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka