Dodaj do ulubionych

Internowani w 1939

09.04.05, 02:10
Czy ktoś z forumowiczów dysponuje zestawieniem (ew. linki) ilości
internowanych żołnierzy WP w Rumunii i na Węgrzech. Ilu z nich uciekło na
zachód?
Sprawa zaciekawiła mnie przy okazji jednego z wątków.
Przypominam sobie że w latach osiemdziesiątych przejeżdżając przez Gyor (na
Wegrzech) spotkałem gościa który przedstawił się jako syn polskiego żołnierza
internowanego na początku wojny (rozmowa toczyła się właściwie w języku
migowym bo ani ja po węgiersku, ani on po polsku). Czyli znaczy nie wszyscy
uciekli do Francji;).
Pzdr
Obserwuj wątek
    • woytas Re: Internowani w 1939 09.04.05, 20:35
      brat mojego dziadka przebywal przez 6 lat w obozie pod budapesztem- wiec nie
      wszyscy uciekili...
      Pobyt w obozie na tsare lata powykrzywial mu rece i nogi- przebywali tam w
      okropnych warunkach
      Niestety nic wiecej nie dodam bo wujek juz nie zyje
    • wladca_pierscienii dane z encyklopedii Fogra 12.04.05, 06:42
      Z ogólnej liczby ok. 1 mln żołnierzy biorących udział w walkach wrześniowych internowanych zostało ok. 100 tys., głównie na Węgrzech, w Rumunii, na Litwie, Łotwie i w Szwecji. Najwięcej - ok. 40,3 tys. żołnierzy przekroczyło granicę polsko-węgierską. Rozmieszczono ich w kilkudziesięciu obozach, z których do największych należały obozy: w Sárvár, Balatonboglár, Komárom i Nagycenku.

Obozy internowania w Rumunii i na Węgrzech
      Ponad 20 tys. żołnierzy znalazło się w Rumunii w obozach Tîrgu-Jiu i Călimăneşti. Do obozów internowania trafiały także osoby cywilne w wieku przed- i poborowym, które uciekały z okupowanej Polski z zamiarem dotarcia do organizującej się armii polskiej we Francji.

Internowani żołnierze przebywający w obozach w Rumunii i na Węgrzech byli dość słabo nadzorowani, co pozwalało, szczególnie w pierwszych miesiącach, na zorganizowanie planowej wysyłki żołnierzy do Francji. W pierwszej kolejności wysyłano oficerów i żołnierzy młodych, służących uprzednio w lotnictwie, artylerii i wojskach technicznych.

Obozy dla internowanych w Rumunii i na Węgrzech opuściło i przedostało się do Francji ok. 38 tys. oficerów i żołnierzy. Po przystąpieniu rumuńskiego rządu I. Antonescu do paktu antykominternowskiego władze tego kraju przekazały Niemcom w lutym 1941 ok. 5 tys. żołnierzy polskich, w tym ok. 800 oficerów. Żołnierze po przeniesieniu na tereny Rzeszy zostali przymusowo skierowani do prac w przemyśle i rolnictwie, oficerowie trafili do oflagów. Ok. 6 tys. żołnierzy pozostałych na Węgrzech dostało się w ręce niemieckie w 1944, po wkroczeniu wojsk niemieckich na terytorium Węgier.

• patmate Re: dane z encyklopedii Fogra 12.04.05, 09:37
        Dzięki za info
        Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka