Dodaj do ulubionych

Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat

18.11.15, 05:47
Gracie wspólnie w domu z obojgiem rodzeństwa? My stety/niestety tak i to zdecydowanie determinuje wybór gier, które wyciągamy. Generalnie w takiej konstelacji sprawdzają się gry jednak pod tego młodszego, czyli np. (kolejność jest mniej więcej rankingiem powodzenia tych gier u nas)
W ogrodzie
Welches Tier / Pociąg ze zwierzątkami
Tempo, kleine Fische/Płyńcie, rybki
Affenbande / Małpia banda
Zwierzak na zwierzaku
i najnudniejsza gra na świecie Tempo, kleine Schnecken - mój niespełna 5-latek jest jedynym dzieckiem w tym wieku, jakie znam, które wytrzyma przy tej grze i on wydaje się nawet tę grę lubić (ja nie znoszę, dlatego nie polecam).

Niestety od dobrego roku na razie nic nowego nie znalazłam dla swojej dwójki, może ktoś z Was ma jakiś pomysł? Będę bardzo wdzięczna
Obserwuj wątek
    • quistista Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 18.11.15, 10:48
      My zawsze gralismy z mlodszymi (starsze dzieci samodzielnie, mlodsze z mama lub tata).
      Ostatnio kupilismy cos co nazywa sie po holendersku "Kinderen van Catan" (taka z drewnianymi domkami)- zasady proste jak konstukcja cepa. Dla 2,5latka sie nadasmileKupilam za kilka euro uzywana. W Niemczech tez pewnie jestsmile
      Fajne tez jest winomino-takie katamino dla mlodszych. Nawet jesli granie sie nie uda to moga sobie razem ukladac.
      Fajne tez jest bingo obrazkowe dla dzieci .
      Gralismy tez z 2 latkami w uno junior, set junior, dobble junior, make 'n' break, nawlekaj nie czekaj. Moze nie zawsze mozna nazwac to gra, raczej zabawa z uzyciem elementow, ale dzieci dobrze sie bawia.
      • czaplinda Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 18.11.15, 13:18

No właśnie już kolejny raz czytam o dobble junior a nie widziałam w żadnym sklepie. Da się to kupić w Polsce?Czym się różni od "normalnego"?
        U nas wspólne granie udaje się w memo, lotto, Dzień i noc (ale to raczej układanka) nawlekaj nie czekaj, spadające małpki, domino, kota w worku i bingo colours. Młodsza uwielbia się bawić pędzącymi żółwiami i noskami z kłamczucha, ale o grze to na razie nie ma mowy smile
        • quistista Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 18.11.15, 13:38
          Sorki, dobble junior nazywa sie wlasciwie Dobble Kids. Sa na allegro. Roznia sie tym, ze jest mniej symboli (6) i sa zwiarzatka wiec łatwiej nazwac dzieckusmile moje dziewczyny nie za bardzo dawaly rade w duze dobble i sie zniechecaly a tym sie bawia.
          • danaide Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 25.11.15, 20:10
            I jeszcze są bardziej wyraziste (rysunki są większe, nie ma rysunków konturowych). Ale moja córeczka mając 5 lat dostała Kids znając wersję dorosłą i trochę stęka, że za łatwe.
      • laemmchen79 Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 18.11.15, 22:18
        wow, quistista, imponująca lista gier, sprawdziłam kilka: dzieci z Katanu faktycznie wygląda dość ciekawie. Układanki logiczne typu winomino średnio się u nas sprawdzają, jakoś nie wyobrażam sobie też gry w karcianki, ale spróbować zawsze można - dzięki za inspirację!
    • laemmchen79 Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 22.11.15, 00:19
      Od przedwczoraj doszło nam jeszcze Lotti Karotti - faktycznie gra super sprawdza się w tej konstelacji wiekowej.
      • czaplinda Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 23.11.15, 11:23
        ostatnio kupiłam w Lidlu taką małą balance game, dwie kostki z kolorami, 18 kołeczków po 3 w 6 ściu kolorach (a każdy z trzech jest innej wielkości) i taki stojaczek balansujący, na którym się układa te kołeczki. Od trzech dni moje dzieci w wieku 6 i 2 mają z niej sporo wspólnej frajdy.
        • laemmchen79 Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 23.11.15, 14:24
          czaplindo, a moglabys prosze napisac dokladna nazwe albo jeszcze lepiej wrzucic zdjecie gry? Twoj opis brzmi swietnie, mysle, ze i u nas taka gra swietnie by sie sprawdzila i wysle rodzicow na zakupy, ale oni z reguly potrzebuja dosc dokladnych informacjismile
    • czaplinda Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 23.11.15, 19:58
      www.google.pl/search?q=zabawki+drewniane+lidl&rlz=1C1RNHN_plPL645PL645&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiFnMirnKfJAhUF2ywKHRPPCyAQsAQIHA&biw=780&bih=363#imgrc=FFdai9LXlQEICM%3A

powinno się wyświetlić na dole strony w kategorii gry i układanki smile
      • czaplinda Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 23.11.15, 20:00
        nie, układanki i zabawki drewniane!
        • laemmchen79 Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 23.11.15, 23:11
          dzięki, czaplinda, znalazłam, zabawka wskakuje na listę zakupów, bo to faktycznie świetny prezent dla obu - a przy okazji sprawdziłam oferty niemieckiego Lidla i faktycznie u nas też będzie, ale dopiero tydzień później, aniżeli w Polsce - w każdym razie raz jeszcze dzięki za pomysł
          • laemmchen79 Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 26.12.15, 23:23
            Dzięki czaplinda, Młody znalazł pod choinką i ta gra faktycznie świetnie się sprawdza zarówno do zabawy całą rodziną, ale też do samodzielnych gier ze starszym bratem. Poza tym ten żółw jest wielofunkcyjny, można go postawić normalnie i spuszczać mu po plecach kołeczkismile
    • nimistra Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 25.11.15, 15:51
      A ja polecam Dzieci z Carcassonne. Jest od lat 4, ale nasza 2-latka opanowała mechanikę gry. Wprawdzie nie gra strategicznie, ale wie co ma robić, jak przyjdzie jej kolej, a starszy brat chętnie pomaga. Jest współpraca, a dzieci mają zajęcie.
    • danaide Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 25.11.15, 20:14
      Pisałam już kiedyś o Balu Przebierańców, małych grach Haba i karciankach Djeco - wszystko testowane na 3-5 latce i jeśli coś wtedy zaskoczyło to właściwie nadal chodzi.
      • czaplinda Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 06.12.15, 20:13
        Dziś pograliśmy w mikołajkowo zdobyte Ratujmy króliczki i polecam!
        • quistista Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 07.12.15, 14:24
          a my w "Bystre oczko". Tez polecam bo jest w zestawie az 8 gier min. bingo wiec nawet maluchy znajda cos dla siebie.
          • czaplinda Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 07.12.15, 14:45
            B O mamy schowane, czeka na święta smile
    • rojekmarcin Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 06.07.16, 10:28
      Polecam smile

allegro.pl/nowosc-gra-planszowa-aplikacja-lepsza-od-5-sekund-i6318149500.html
    • laemmchen79 Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 24.07.16, 09:58
      W między czasie doszło nam kilka gier, w które gramy sobie w trójkę - najmłodszy (skończone 3 lata) nie przy każdej grze ogarnia zasady, ale chętnie się bawi, ma swoje zadania do wykonania, stąd też gry sprawdzają się.

karcianki djeco: Piratatak (zbieramy części statku, ale przeszkadzają nam w tym wredni piraci - bardzo dynamiczna, najmłodszy nie ogarnia jeszcze taktyki, ale w pełni uczestniczy) i Zanimatch (każdy z graczy dostaje po kilka kart ze zwierzętami, które następnie szybciutko musi odnaleźć na dużych, zmieniającch się planszach - gra na refleks, ale też świetna na przyswajanie sobie nazw zwierząt)

Jakie jeszcze karcianki Djeco moglibyście polecić takiej konstelacji wiekowej?

Ciasteczkowy potwór (HABA) (opis jest na forum) - przyjemna gra zręcznościowa z elementem treningu pamięci, ale niestety spory potencjał do rozniecenia kłótni u rodzeństwa

Kto to był (Ravensburger), Dzielne myszki (Egmont) - tu młodszy syn powolutku przyswaja sobie zasady strategii, ale niezależnie od tego, że nie do końca ogarnia smaczki, to bardzo chętnie z nami gra i wykonuje swoje zadania, więc obie polecam dla wspólnej zabawy rodzeństwa

Nanu (Ravensburger, pisałam na forum) - pamięciówka, ale z ciekawszymi zasadami

Memory - Ravensburer wydał dwie ciekawe wersje memory o zawodach i pojazdach, gdzie karty nie są identyczne, tylko trzeba je do siebie dopasować, jak widać na podlinkowanej stronie

Potwory do szafy - jest to gra, której urok odkryłam dopiero we wspólnej grze z młodszym bratem, wcześniej, grając tylko z jednym dzieckiem, nie zachwyciła mnie.

Schau mal, was ist anders? (Spójrz, co się zmieniło?), wyd. Amigo: zestaw 32 dwustronnych kart, obrazek na jednej i drugiej stronie karty różnią się drobnym szczegółem, na stole rozkładamy 5 kart, jedno dziecko zamyka oczy, a drugie odwraca jedną kartę i zadaniem jest odgadnięcie, która karta została odwrócona i co zmieniło się na obrazku. Grafika to niestety typowo niemiecka estetyka planszówek, ale karty są bardzo solidnie wykonane i gra świetnie nadaje się do samodzielnej zabawy dzieci.
      • czaplinda Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 14.09.16, 10:25
        AMIGO Schau mal! da się to kupić w Polsce?
        ps my gramy ostatnio w zwierzaki na tratwie
        i polecam smile
        • laemmchen79 Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 04.11.16, 13:20
          Wygląda na to, że można

www.libristo.pl/ksiazka/schau-mal-kinderspiel.html

A w zwierzaki też ostatnio chętnie gramy i gra jak najbardziej nadaje się do tego wątku
    • torbacze.pl Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 16.09.16, 11:54
      Fajne gry ma Haba. Dla dzieci w każdym wieku, pięknie wydane.
    • tinysiskin Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 09.05.17, 15:12
      A coś słyszałam o niej i widziałam ją nawet tutaj: www.urwis.pl/gry-planszowe-puzzle-karty/gry/gry-zrecznosciowe i zastanawiałam się czy kupić. Czyli polecasz? W sumie dzieciaki mi o niej już od jakiegoś czasu wspominają, więc może to dobry pomysł.
    • aniam123 Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 22.05.17, 08:51
      Kiedyś graliśmy na planszówkowych targach. Moim zdaniem gra na chwilę, kilka rozgrywek. Uwagę przyciąga ten elektroniczny karaluch i w nim cała atrakcja.
    • laemmchen79 Gra Rekin (4,5 i 7-latek) 28.12.17, 21:09
      Dzieciaki już starsze, aniżeli w tytule wątku (obecnie 7 i 4,5 lat), ale dla graczy w tym wieku polecam grę Rekin (mnie znudziła po kilku rozgrywkach, ale dzieciaki bardzo chętnie w nią grają same, dlatego polecam ją w tym wątku).

Zasady są bardzo proste: z jednej strony są drapieżniki, z drugiej rybki - i jedne i drugie chcą przepłynąć na drugą stronę planszy, tyle, że drapieżniki po drodze chciałyby się najeść. Własne rybki oraz drapieżniki mogą poruszać się w górę, w dół i oczywiście prosto, pozostałe ryby tylko prosto. Gra bardzo ładnie wykonana, pudło o wiele za wielkie. Mam nadzieję, że będzie wyciągana w sobotnie i niedzielne poranki, gdy dzieci już gotowe do zabaw, a rodzice wciąż marzą o kilku minutach snu.
      • laemmchen79 Polska Luxtorpeda 09.03.18, 00:20
        Kolejna gra, w którą obaj moi panowie ostatnimi czasy namiętnie grywają w weekendy, zanim wstaną rodzice, to Polska Luxtorpeda - bardzo proste zasady, dla nas dodatkowo ogromną zaletą są liczne nawiązania do Polski (polskie baśnie i legendy czy tradycyjne potrawy czy choćby tytułowa Luxtorpeda). W uproszczonym wariancie (czyli nie 7 kategorii, ale np. tylko 4), bardzo walecznie gra już mój niespełna 5 latek i jego starszy brat musi się nieźle napocić, żeby wygrać.

Jest to pamięciówka z dwoma rodzajami kart: pierwszy rodzaj to tzw. karty kategorii (np. potrawy, zwierzęta dzikie, zwierzęta domowe, święta) z obrazkami wszystkich 7 przedmiotów; drugie karty to właśnie pojedyncze obrazki tych poszczególnych przedmiotów.

W czasie gry na górze wykładamy karty kategorii a pod nimi karty danych przedmiotów, które następnie odwracane są obrazkiem do dołu. Następnie z talli wyciągamy kartę i naszym zadaniem jest przypomnienie sobie, jaki obrazek z tej kategorii leży pod kartą kategorii - bardzo proste, ale ciężko mi precyzyjnie opisać, dlatego polecam instrukcję wideo, np. na kanale Kraina Gier Planszowych www.youtube.com/watch?v=F7vIxDibUoY .

Gra dobrze wykonana, chociaż warto zainwestować w koszulki, bo grze towarzyszą burzliwe emocje. Pudełko jest 4 razy większe, aniżeli być powinno, ale to chyba jedyny minus.

Naprawdę przyjemna i szybka gra dla rodzeństwa (i nie tylko) - polecamy!
    • licofim959 Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 27.05.20, 13:36
      no tak smile
    • kasia124 Re: Gry dla rodzeństwa 2,5 i 5 lat 04.04.23, 11:31
      Ja ostatnio znalazłam świetne propozycje planszówek i zabaw pobudzających kreatywność na www.dzieciprzyplanszy.pl/, myślę, że warto się zainspirować!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka