Gość: maciej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 00:13 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maciej Re: pytanie do specjalistow z innwgo watku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 00:17 cos mi sie pokielbasilo. ktos na forum samoloty, zapytal takie pytanie jak wyzej. mnie zaintrygowalo... poz,maciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: pytanie do specjalistow z innwgo watku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 00:20 o mamamija, pytanie brzmialo: Dlaczego myśliwce... nie, nie tylko myśliwce. Dlaczego bojowe maszyny latające nie mają/miały rakiet "strzelających" do tyłu? (a możę mają, a ja nie wiem?) Odpowiedz Link Zgłoś
ed_ Re: pytanie do specjalistow z innwgo watku 06.05.05, 12:43 Najogólniej rzecz ujmując z powodu trudności z naprowadzaniem pocisku na cel znajdujący się w tylnej półsferze. Ale obecnie to się zmienia. Izraelski Python-5 ma możliwość atakowania celów w zakresie 360 stopni. Umożliwia mu to tryb lock-on after launch i niezwykle precyzyjna głowica przeszukująca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Nimrod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:07 Były takie próby w latach 80. w Wielkiej Brytanii. Jakiś czas próbowano montować na samolotach Nimrod pociski p-p AIM-9L Sidewinder skierowane do tyłu. Ale to było głównie w okresie różnych dramatyczno-histerycznych rozwiązań okresu falklandzkiego, jak np. montowanie AIM-9L na Harrierach GR.3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: pytanie do specjalistow z innwgo watku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:23 Rosjanie na Su-35/Su-37 próbowali chyba z radiolokatorem do obserwacji tylnej półsfery zamontowanym w ogonie i pociskami R-73 podwieszonymi do tyłu. Ogólnie bez sensu. Pythonem 5 można już strzelić do tyłu przy klasycznym podwieszeniu pocisku. Dane dla pocisku podane np. z systemów WRE czy innego samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś