Dodaj do ulubionych

pytanie do specjalistow z innwgo watku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 00:13
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: pytanie do specjalistow z innwgo watku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 00:17
      cos mi sie pokielbasilo. ktos na forum samoloty, zapytal takie pytanie jak
      wyzej. mnie zaintrygowalo...
      poz,maciej
      • Gość: maciej Re: pytanie do specjalistow z innwgo watku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 00:20
        o mamamija, pytanie brzmialo:
        Dlaczego myśliwce... nie, nie tylko myśliwce. Dlaczego bojowe maszyny
        latające nie mają/miały rakiet "strzelających" do tyłu? (a możę mają, a ja nie
        wiem?)

• ed_ Re: pytanie do specjalistow z innwgo watku 06.05.05, 12:43
          Najogólniej rzecz ujmując z powodu trudności z naprowadzaniem pocisku na cel
          znajdujący się w tylnej półsferze.

Ale obecnie to się zmienia. Izraelski Python-5 ma możliwość atakowania celów w
          zakresie 360 stopni. Umożliwia mu to tryb lock-on after launch i niezwykle
          precyzyjna głowica przeszukująca.
    • Gość: . Nimrod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:07
      Były takie próby w latach 80. w Wielkiej Brytanii. Jakiś czas próbowano
      montować na samolotach Nimrod pociski p-p AIM-9L Sidewinder skierowane do tyłu.
      Ale to było głównie w okresie różnych dramatyczno-histerycznych rozwiązań
      okresu falklandzkiego, jak np. montowanie AIM-9L na Harrierach GR.3.
    • Gość: A.L. Re: pytanie do specjalistow z innwgo watku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 12:23
      Rosjanie na Su-35/Su-37 próbowali chyba z radiolokatorem do obserwacji tylnej
      półsfery zamontowanym w ogonie i pociskami R-73 podwieszonymi do tyłu. Ogólnie
      bez sensu.
      Pythonem 5 można już strzelić do tyłu przy klasycznym podwieszeniu pocisku.
      Dane dla pocisku podane np. z systemów WRE czy innego samolotu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka