Gość: A.L. IP: *.c154.petrotel.pl 25.07.05, 22:38 Za trzy dni - 28 lipca na Balicach w Krakowie odbędzie się uroczyste przekazanie ostatniego samolotu CASA C-295M Chyba proces dostaw i wdrożenia przeszedł w miarę bezboleśnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: . Re: Ostatni C-285M IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:56 Gość portalu: A.L. napisał(a): > Za trzy dni - 28 lipca na Balicach w Krakowie odbędzie się uroczyste > przekazanie ostatniego samolotu CASA C-295M > > Chyba proces dostaw i wdrożenia przeszedł w miarę bezboleśnie? Bo to bardzo przyzwoity samolot. Jeśli odsiać malkontentów, że trochę za wąski/niski/krótki, albo że nie nurkuje pod wodą (niepotrzebne skreślić) to przecież nie słychać narzekań na tę Casę ze strony światowych użytkowników. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Ostatni C-295M 25.07.05, 23:09 Pierwsze koty za płoty. Zobaczymy jak będzie wyglądał ciąg dalszy wdrażania F-16. Wracając do C-295M - jakoś chyba mi umknęło - zakupiono w końcu dla nich sytemy samoobrony czy nie? Z innej beczki, pomijając sprawę C-130, czy nie warto po wykruszeniu się Anów 26 dokupić kolejne C-295? Swego czasu wspominano o jaiejś opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: Ostatni C-295M 25.07.05, 23:22 michalgajzler napisał: > Z innej beczki, pomijając sprawę C-130, czy nie warto po wykruszeniu się Anów 2 > 6 > dokupić kolejne C-295? Swego czasu wspominano o jaiejś opcji. Ale pomijać nie można, skoro finansuje się to wszystko z jednej, chudopacholskiej sakiewki... Chociaż same w sobie by się te CASy (dodatkowe 4-6?) przydały. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Ostatni C-295M 26.07.05, 19:47 dreaded88 napisał: > Ale pomijać nie można, skoro finansuje się to wszystko z jednej, chudopacholski > ej sakiewki... Prawda, aczkolwiek chodziło mi raczej o samo rozważenie kupna kolejnych C-295. Wszak 8 sztuk, pod nieobecność Anów 26, to nie jest specjalna siła. A C-295 wykorzystywane są chyba dość intensywnie. Poza tym, kiedyś będą wymagały remontów itp. i może powstać "dziura". Niestety pojawia się kwestia finansów... Odbiegając od C-295 - plany modernizacji Bryz naszej MW do standardu Bis ograniczone już do 3 sztuk... Genialne... >Chociaż same w sobie by się te CASy (dodatkowe 4-6?) przydały. Ano. Zobaczymy co o samolotach transportowych powie nowy MON;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: Ostatni C-295M IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 09:45 > Wracając do C-295M - jakoś chyba mi umknęło - zakupiono w końcu dla nich sytemy > samoobrony czy nie? Tak, mają być zamontowane do końca 2005 roku Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Ostatni C-295M 08.08.05, 22:03 Właśnie doczytałem się, że systemy (oraz opancerzenie) są już montowane w Hiszpanii.:-) Przy okazji - w końcu zakupiono 2 zestawy ewakuacji medycznej. Jakiś czas temu temat był dość głośny ale nie zauważyłem wtedy wiążących decyzji, a tu jednak... P.S. CASY wylataly już podobno ponad 3000 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fulcrum Re: Ostatni C-285M IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 21:18 Wszystko pięknie i ten samolot może rzeczywiście w swojej klasie (wielkości) jest bardzo dobry i Polsce będzie się go dobrze użytkowało ale nie zmienia to faktu, że dalej nie mamy samolotu transportowego z prawdziwego zdarzenia (wielkości Herculesa) i razcej nie zanosi się abyśmy mieli dostać (kupić) takie samoloty. Polska armia zdaje się stawać armią "z ambicjami" i takiej armii transportowce wielkości C130 są równie potrzebne co te wielkości Ana 26 i Casy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: Ostatni C-285M IP: 81.21.200.* 27.07.05, 01:16 Tylko dlaczego żaden z naszych C-295M nie ma instalacji do tankowania w powietrzu????? Przydały by się jeszcze 2-4 takie maszyny, moze za kilka lat???:) Odpowiedz Link Zgłoś