Gość: grogreg IP: proxy / 212.160.165.* 25.10.02, 12:04 Spotkalem sie z klasyfikacja tego pojazdu jako czolg lekki. Zawsze sie mi wydawalo, ze to byl niszczyciel czolgow. Ktos moze mi to wyjasnic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dreaded88 Re: M56 Scorpion 25.10.02, 14:41 Ja się spotykam raczej z kalsyfikowaniem tego stwora jako tank destroyer/anti tank self propelled gun itp. Wątpliwości klasyfikacyjne wynikają pewnie ze specyficznej konstrukcji tej klasy wozów w USA. Jak pamiętamy już od II wojny miały obrotowe wieże ( M-10, M- 18 Hellcat, M-36 Jackson ) i od czołgów różniły się w zasadzie tylko tym, że były one otwarte od góry ( no i skalą opancerzenia... ). Gdzie indziej armata była po Bożemu montowana sztywno w kadłubie ( Hetzer, SU, ASU... ) i nikt nie miał wątpliwości. Tyle że Scorpion miał w ogóle gołą armatę, chronioną tylko przez maskę z przodu, była ona ruchoma w zakresie 60 stopni. Zresztą był praktycznie nieopancerzony - też mi czołg... Odpowiedz Link Zgłoś