marek_ogarek 19.01.06, 04:50 www.indiadaily.com/editorial/6408.asp Ciekawe ze hindusi buduja wlasne fregatu shivalik, zblizone do talwarow, a mimo to dalej zamawiaja okrety w stoczniach zdradzieckich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_ogarek Re: nowe krivaki 19.01.06, 04:55 A swoja droga, to hindusi mni erozczrowua. Jednak ostatnio budowane chinskie jednostki nawodne wydaja sie miec znacznie wieksze mozliwosci. A hindusi bazuja na rosyjskich i brytyjskich konstrukcjach z lat 60-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: nowe krivaki 19.01.06, 20:04 No to dobrze ,że nie czytają tego forum Marku!:) Po Twoim stwierdzeniu mógł by nastąpic "wysyp" samobójstw w Indiach!!!:):):) -Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: nowe krivaki 20.01.06, 04:39 O kolega szuka znowu zaczepki. No to dobra. Porownujemy Talwary z OHPami. Moim zdaniem zwalcznie okretow nawodnych na kozysc talwara. Obrona plot sredniego zasiegu na kozysc OHPa, bliskiego zasiegu na kozysc Talwara. Zwalczanie okretow podwadnych na korzysc OHPa. Tak wiec Talwar, ktroy powstal 25 lat po OHP nie przedstawia wcale wiekszej wartosci bojowej. Co wiecej kosztuje ponad 300mln$ a OHP USA rozdaje za free. Co prawda tylko znajomym, ale zawsze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 20.01.06, 10:03 Jedyne z czym się mogę zgodzić to zwalczanie okrętów podwodnych wypada lepiej dla OHP (i to tylko wyposażonego w LAMPS III). Zwalczanie celów powietrznych na średnim dystansie ewidentnie na korzyść Talwara (Sztil + Ka 31). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 02:41 > Jedyne z czym się mogę zgodzić to zwalczanie okrętów podwodnych wypada lepiej > dla OHP (i to tylko wyposażonego w LAMPS III). Zwalczanie celów powietrznych na > > średnim dystansie ewidentnie na korzyść Talwara (Sztil + Ka 31). OHP zabiera 2 smiglowce pop. Juz samo to daje mu przewage nad trishulem. Jesli chodzi o zwalczenie celow powietrznych na srednich dystansach to po pierwsze parametry sztila podawane przez rosjan i ich wielbicieli, ja kazdego rosyjskiego sprzetu, mozna swobodnie podzielic przez dwa. Nie wierze np. w efektywny zasieg 50 km. Po drugie trishul ma 24 pociski, OHP do 36. Ka-31 jesli jest zaokretowany to oznacza ze nie ma smiglowca pop. A to juz dramatyczny spadek mozliwosci zwalczania okretow podwodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 11:02 Postaraj się czytać ze zrozumieniem. Napisałem, że obrona pop jest lepsza na OHP. Twoja wiara, lub niewiara w możliwości jakiegokolwiek uzbrojenia to twoja sprawa. Ktoś mógłby napisać, że nie wierzy w możliwości "Standarda". Myślałem, że dyskusja będzie na argumenty, nie na pieniactwo, ale cóz widzę, że prawdziwych shiplover`ów jest tu jak na lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 16:51 Tak sie sklada ze zasiegi standardow wszystkich wersji sa dobrze znane i potwierdzane przez rozne zrodla, takze w praktyce. Jesli chodzi o rosyjskie systemy morskie a sztila w szczegolnosci to co zrodla to inne dane. Do tego ilosc uzytkownikow jast bardzo mala wiec dane nie sa zweryfikowane i watpie czy sa bliskie prawdy. Jest to raczej czysty marketing. Cos takiego jak spalnie w samochodzie ktore podaje producent. Nie do osiagniecia w praktyce. Oczywiscie ze Talwary maja nowoczesniejsze wyposazenie elektroniczne. 25 lat w elektronice to szmat czasu. Mimo wszystko jesli wezmiesz takiego OHP i Triszula i porownasz mozliwosci to OHP wcale nie wypada tak slabo. W niektorych aspektach jest nawet lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:00 Widzę, że inaczej się nie da. W jakich aspektach (liczba mnoga), poza ZOP. Argumenty proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:49 liczba zabieranych rakiet, dwa smiglowce. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 21:09 Przeczytaj proszę powoli co napisałem :"W jakich aspektach (liczba mnoga), poza ZOP. " Kamany i SH 60 na OHP służą tylko do zadań ZOP!! Jeżeli wartość bojową współczesnego okrętu wojennego oceniasz po liczbie zabieranych rakiet to się poddaję. A swoją drogą w myśl twojego rozumowania to Arleigh Burke Flight I to bida bo nie ma w ogóle śmigłowca. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 23:19 > Przeczytaj proszę powoli co napisałem :"W jakich aspektach (liczba mnoga), poza > > ZOP. " Kamany i SH 60 na OHP służą tylko do zadań ZOP!! Jeżeli wartość bojową > współczesnego okrętu wojennego oceniasz po liczbie zabieranych rakiet to się > poddaję. A swoją drogą w myśl twojego rozumowania to Arleigh Burke Flight I to > bida bo nie ma w ogóle śmigłowca. No wiec podalem ci dwa aspekty. żwalcanie op + wieksza ilosc rakiet plot sredniego zasiegu. Czy 2 to nie jest liczba mnoga ? Pewnie ze o wartosci bojowej nie swiadczy tylko ilosc pociskow, ale ilosc pociskow stanowi istotny jej element. burki mialy plywac w eskorcie lotniskowcow, wiec swiadomie zrezygnowano z hangaru. Zreszta dosc szybko zrozumiano ze byl to blad Odpowiedz Link Zgłoś
marek1305 Re: nowe krivaki 21.01.06, 22:05 >Cos takiego jak spalnie w samochodzie ktore podaje producent. Nie do osiagniecia w praktyce< Mój samochód pali mniej niż podaje producent !I co Ty na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 22:20 no to gratuluje. moj pali wiecej. ale i tak bym sie nie zamienil ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: nowe krivaki 20.01.06, 12:27 Marku odróżniaj szukanie "zaczepki" od żartów bo wyjdziesz na strasznego ponuraka!:) A z ponurakiem to żadna dyskusja! A wracając do słowa "DARMO" to jak dotąd MW wydała na części zamienne do OHP Pułaski grubo ponad 30 mln zielonych!Samo szkolenie załogi kosztowało ponad milion dolarów!!! Po za tym fregaty są w najstarszej wersji jaka mogla byc! Turcy też dostali OHP-y ale zmodernizowane!Nawet kompletu uzbrojenia do tych fregat nie mamy to o czym wogóle pisac? Co do planów to już planuje się w Polskiej MW WYCOFANIE OHP na lata 2014-2015! Więc chyba nie ma oczym wcale pisac!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 20.01.06, 12:44 Ehh. Pewnie nie zostaną wycofane, przecież okręty US Navy są niezatapialne zdaniem co niektórych (jak lotniskowce typu Nimitz - z innego wątku). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: nowe krivaki 20.01.06, 12:59 W listopadowo-grodniowym numerze MSiO jest już wyszczególnione wycofywanie wszelkich sprzętów pływających Polskiej MW do 2020 roku! OHP-y mają zostac wycofane: "Pułaski" w 2014 a "Kościuszko" w 2015-tym! ORP Kaszub w 2016- stym,Kobbeny od 2012 do 2015-go! Wedlug planów nasza MW w roku 2020-stym ma posiadac w służbie 1 op ORP Orzeł,3 okręty rakietowe Projektu 660M,5 trałowców Projektu 207M/MD,5 okrętów transportowo-minowych Projektu 767 i okręt dowodzenia i wsparcia ORP Kontradmirał X.Czernicki,2 okręty hydrograficzne ORP Heweliusz i ORP Arctowski,zbiornikowiec ORP Bałtyk! I trochę drobnicy! I to tyli! Na temat Gawronow ani słowa! Jednym słowem będzie bida aż piszczy! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: nowe krivaki 20.01.06, 13:38 Mała uwaga - przytoczony przez Ciebie fragment to wizja najczarniejsza, zakładająca że w skład MW nie wejdzie żaden nowy/"nowy" okręt. Tekst w MSiO zawiera jeszcze kilka innych wariantów - optymistycznych i pośrednich. W nich jak najbardziej mowa o nowych okrętach różnych klas, tak jak i o nieszczęsnych Gawronach. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 20.01.06, 15:03 Oby nie spełnił się ten najczarniejszy wariant. Swoją drogą wariant optymistyczny też nie powala na kolana. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: nowe krivaki 20.01.06, 16:26 cossack napisał: > Oby nie spełnił się ten najczarniejszy wariant. Zakładam, że jednak decydenci nie kwalifikują się na Aleksandrowską. Choć chwilami zaczynam mieć wątpliwości... >Swoją drogą wariant > optymistyczny też nie powala na kolana. Niestety. Który wariant? Ten z 4 fregatami i 7 Gawronami 4 nowe OP?;-))) Na kolana, owszem, nie powala, ale ten mniej więcej realistyczny (czyli 2 Gawrony, 7 Kormoranów 2 nowe OP itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 20.01.06, 17:04 Ten z 4 fregatami traktuję jako SF (niestety).Pisałem o tym bardziej "realnym". Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 02:46 Uwazasz ze ja ktos daje ci cos za darmo, to jeszcze powinien ci to naprawiac i utrzymywac ? Takie zadania wobec amerykanow to bylaby czysta bezczelnosc. Poza tym 30 milionow to ni 300. Nierawdaz ? A wartosc bojowa jednego nie odbiega tak bardzo od drugiego. A w dzialniach pop to nawet OHP wypada lepiej. W 2015 te okrety beda mialy 35 lat. Wiec chyba pora je wycofac. Co w tym dziwnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 11:10 Wydawało mi się, że ustaliliśmy, że w zakresie uzbrojenia we wszystkich kategoriach przewagę ma Talwar (z wyjątkiem POP). Na wartość bojową okrętu kolosalne znaczenie ma jeszcze elektronika. Chyba nie osłabisz nas do końca twierdząc, że dwuwspółrzedny radar OHP jest lepszy od trójwspółrzędnego (Talwar). No chyba, że jak zwykle użyjesz "argumentu" , że jest lepszy bo jest made in USA. Czy jesteś aż takim laikiem? Poza tym miało być o nowych "Shivalik`ach" i "Talwar`ach", a znów jest A vs B. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: nowe krivaki 21.01.06, 13:29 No więc dałem przykład przekazania OHP Turcji! Przed przekazaniem zostały wyremontowane i zmodernizowane! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 14:16 Nie wiem o jakich modernizacjach piszesz. Jeśli o projekcie Genesis to ma wejść na wszystkich tureckich OHP dopiero w 2008. Dla mnie dużo do myślenia daje mi fakt, że Turcy zamiast dodatkowych OHP wcielili do swojej floty holenderskie fregaty. Również Rumunia wolała zakupić niż dostać za "darmo" typ 22 batch 2. Opowiastki, że 20 kilku letnie okręty mają jakąś większą wartośc bojową i potencjał modernizacyjny uważam za żart. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 16:01 > Nie wiem o jakich modernizacjach piszesz. Jeśli o projekcie Genesis to ma wejść > > na wszystkich tureckich OHP dopiero w 2008. Dla mnie dużo do myślenia daje mi > fakt, że Turcy zamiast dodatkowych OHP wcielili do swojej floty holenderskie > fregaty. Również Rumunia wolała zakupić niż dostać za "darmo" typ 22 batch 2. Nie jestem pewien czy turcy i rumuni mogliby realnie liczyc na wiecej OHPow. > Opowiastki, że 20 kilku letnie okręty mają jakąś większą wartośc bojową i > potencjał modernizacyjny uważam za żart. A co ty nie powiesz ? Ticonderogi tez maja juz pod 20 lat, pierwsze nimitze sa nawet sarsze. Dotyczt to rowniez Los Angeles czy brytyjskich niszczycieli typu 42. Fregaty typu 22 tez nie sa duzo mlodsze. W rosyjskiej flocie 20 lat to mlodzik. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:09 Jednak jesteś albo totalnym laikiem, albo fanatykiem US (nie fanem militariów US w szczególności nie myl tych pojęć proszę). Właśnie pierwsze Ticonderoga są wycofywane ze służby.Lotniskowca nie buduje się na 20 letnią służbę. W żadnej flocie. O nieopłacalności modernuizacji OHP dla US Navy świadczy fakt, że poszczególne okręty tego typu odwiedzające stocznie na okresowe remonty są pozbawiane wyrzutni Harpoon\Standard. Atomowych OP też nie buduje się na 10, 15 lat. Jeśli masz kasę na ich utrzymanie (nie ma jej Rosja). Chyba jednak laik.... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:42 Po pierwsze to ty napisales uogolniajac ze dwudziesto kilkuletni okret mam mala wartosc bojowa i nie nadaje sie do modernizacji. Wiec jesli ktos tu jest laikiem to tylko ty. > Jednak jesteś albo totalnym laikiem, albo fanatykiem US (nie fanem militariów > US w szczególności nie myl tych pojęć proszę). Właśnie pierwsze Ticonderoga są > wycofywane ze służby. Owszem sa. Nie zmienia to jednak faktu ze sa to nadal okrety o poteznej wartosci bojowej. Wiekszej niz wiekszosc okretow plywajacych we flotach nawet innych bogatych panstw swiata. Tajwan bedzie uzytkowal jeszcze starsze kiddy. OHP sa uzywane przez np. taka hiszpanie i wcale nie mysli sie o ich szybkim wycofaniu. Lotniskowca nie buduje się na 20 letnią służbę. W żadnej > flocie. O nieopłacalności modernuizacji OHP dla US Navy świadczy fakt, że > poszczególne okręty tego typu odwiedzające stocznie na okresowe remonty są > pozbawiane wyrzutni Harpoon\Standard. USN przesiadla sie na AEGISy i OHPy nie sa juz potrzebne w dobie redukcji uzbrojenia. Poza tym wkrotce wejda LCSy i DDXy. Atomowych OP też nie buduje się na 10, 15 > Zadnych okretow nie buduje sie na 10-15 lat. Czas zycia fregaty jest zblizony do atomowego OP. > lat. Jeśli masz kasę na ich utrzymanie (nie ma jej Rosja). Rosja produkuje np sovromennye dla chin. Te niszczyciele wciaz maja pewna wartosc, mimo ze koncepcja ma juz przawie 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 20:29 Niczego nie uogólniałem. Rozmawialiśmy cały czas o fregatach (to nie moja wina, że jak Ci brak argumentów, to przeskakujesz na inne tematy).Nie twierdziłem, że Ticonderogi to kiepskie okręty !! Znów przekręcasz. Tajwan będzie użytkował Kiddy, ponieważ USA nie zgodziło sie na sprzedaż Tajwanowi Arleigh Burk`ów. Poza tym Sovreminn`e, budowane obecnie to okręty NOWE (nie nowoczesne). Co do LCS`ów to są tylko na papierze (i to w kilku koncepcjach) co świadczy o niezbyt szybkiej ich budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: nowe krivaki 23.01.06, 00:15 cossack napisał: > Co do > LCS`ów to są tylko na papierze (i to w kilku koncepcjach) co świadczy o niezbyt > > szybkiej ich budowie. Bez przesady. Koncepty są dwa. Poza tym budowa pierwszych jednostek rozpoczęta, a postępy też stosunkowo szybkie (toż to nie "liberciaki";-). Pierwszy Lockheeda pojawi się w lutym 2007 (budowa drugiego ma zostać rozpoczęta w jakoś połowie tego roku). Budowę LCS od GD właśnie rozpoczęto (koniec - 2008). Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 23.01.06, 00:19 Sprawdziłem. Masz rację. Zwracam honor. Mam tylko nadzieję, że projekt nie będzie okrojony jak kilka innych (F35,F22). Pewnie nie pojawią sie w takiej ilości jak okręty adm. Zumwalta (OHP). Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 23.01.06, 00:22 Strasznie rozbiegł nam się ten watek. A miało być o Shivalikach i Talwarach. Może w nowym wątku lepiej wypali. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: nowe krivaki 23.01.06, 00:38 cossack napisał: > Strasznie rozbiegł nam się ten watek. A miało być o Shivalikach i Talwarach. > Może w nowym wątku lepiej wypali. Strasznie? Eee tam. Tu już bywały wątki rozpoczynające się od niedoszłych zakupów tow. Chaveza, przechodzące w fazę relacjonowania starań FACh o holenderskie F-16AM/BM, z pobocznymi rozważaniami dotyczącymi Hayeka i Misesa oraz kilku innych rzeczy;-). Nie jest źle - wątek zasadniczo trzyma się wody;-). Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 23.01.06, 00:59 Czytałem kiedyś stare wątki. Fakt potrafili się co niektórzy "rozjechać". A na końcu jak zwykle A vs B. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 16:09 Wypominanie komus, kto ci cos daje ze komus innemu dl wiecej, jest juz szczytem braku kultury i dobrego wychowania. Poza tym moze amerykanie stwierdzili ze na baltyku flota NATO i tak jest kilka razy silniejsza od rosyjskiej a na morzu czarnym to juz nie ma tak duzej przewagi. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:13 marek_ogarek napisał: > Wypominanie komus, kto ci cos daje ze komus innemu dl wiecej, jest juz szczytem > > braku kultury i dobrego wychowania. Poza tym moze amerykanie stwierdzili ze na > baltyku flota NATO i tak jest kilka razy silniejsza od rosyjskiej a na morzu > czarnym to juz nie ma tak duzej przewagi. Wypisujesz androny. Nikt nikomu niczego nie wypomina. Uważam tylko, że dla naszej MW były lepsze alternatywy niż OHP. Rumunia bogata nie jest, a wolała za swoje 22 zapłacić niż dostać OHP za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:45 Jakiej alternatywy by nie wybrano to zawsze znalazlby sie ktos niezadowolony. Poza tym pozory sa inne niz praktyka. Z pozoru gawrony tez wydawaly sie dobrym rozwiazaniem. W praktyce to szkoda ze wogole wzieto sie za ten projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 20:40 Jestem tym niezadowolonym. Ale to tylko moje skromne zdanie. Cały czas uważam, że były lepsze alternatywy. Co do Gawrona projekt bardzo fajny (moim zdaniem ten pierwotny z RBS i ESSM). Niestety, trzeba mierzyć siły na zamiary. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:46 Nie wiem tez zeby typ-22 byl w czymkolwiek lepszy od OHP. Chyba ze chodzi o stan techniczny. Ale to juz sprawa poszczegolnych jednostek a nie calej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 20:49 Tu nie będę polemizował, bo wiecej "za" jest po stronie OHP. Natomiast stan techniczny 22, a co za tym idzie koszty utrzymania, czas jaki jeszcze mogą spędzić te okręty w służbie jest po stronie 22. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al OHP - plusy? 21.01.06, 22:19 Pozwolę sobie zająć miejsce po drugie stronie barykady. Wszyscy wieszają na OHP psy, ale są to okręty które i tak przedstawiają największą wartość bojową w naszej MW (i dzięki ich posiadaniu możemy wypełniać swoje zobowiązania w ramach NATO). Na pokładzie OHP mamy m.in.: jedyny nowoczesny w naszej MW pocisk w-w (no może 2 lub 3 :-)), najnowocześniejszy w Polsce system p.lot, pokładowe śmigłowce ZOP. Oczywiście jest to podsumowanie ironiczne - nie świadczące o nowoczesności OHP lecz o poziomie całej reszty, a i ilości uzbrojenia na pokładach są labolatoryjne. Ja też bym k.... chciał, aby 10 Gawronów, 4 U212 i 4 fregaty (europejski rodowód, cechy stealth, jest w czym wybrać) + rodzimy porządny niszczyciel min w liczbie wystarczającej strzegły naszego akwenu, ale .................. Jak już popełniliśmy OHP to może skompletujmy jednostkę ognia (to apel) - ale, ale w planach na 2006 jest zakup pocisków STANDARD w liczbie nieznanej. Co do kosztów - bez przesady, utrzymanie 2 szt. OHP kosztuje mniej niż 1 niszczyciela Warszawy. Po raz kolejny zadam pytanie (retoryczne): mamy przecież niezły kawałek granicy morskiej, dlaczego ten rodzaj sił zbrojnych był i jest traktowany po macoszemu???? Przecież Gawron to porażka. Nie sam projekt rzecz jasna, co sposób jego realizacji. Nie stać nas na takie trwonienie pieniędzy. Pozdrawiam A.L. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: OHP - plusy? 21.01.06, 22:52 Sądzę, ze skompletowanie jednostki ognia dla jednego OHP będzie megaproblemem, a gdzie drugi?. A na deser - RBS-y dla "Żeglarków" Czarno to widzę. Puste stelaże. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: OHP - plusy? 21.01.06, 23:05 czy czarnowidztwo to szanownego kolegi specjalnosc ? Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: OHP - plusy? 22.01.06, 19:58 adam_al napisał: > Po raz kolejny zadam pytanie (retoryczne): mamy przecież niezły kawałek granicy > > morskiej, dlaczego ten rodzaj sił zbrojnych był i jest traktowany po > macoszemu???? Kawałek granicy to raz. Dwa, zoobowiązaliśmy się do pewnych rzeczy i wypada zobowiązania wypełnić, a jak widać na przykładzie tego ile czasu zajęły decyzje związane z RBSami mogą być z tym problemy... (ale skoro dla pewnego decydenta bardezo istotnym problem są nakrycia głowy pewnych jednostek...;-)) A przy okazji OHPów: www.mw.mil.pl/index.php?vhost=www&akcja=news&id=17381&limes= >Przecież Gawron to porażka. Nie sam projekt rzecz jasna, co sposó > b > jego realizacji. Co do samego projektu można również podyskutować. Gdyby Gawronom pryszło wypełniać zadania przeznaczone obecnie dla OHPów to np. brak hangaru jest cokolwiek dyskusyjnym rozwiązaniem... >Nie stać nas na takie trwonienie pieniędzy. Ano... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: OHP - plusy? 22.01.06, 23:10 Projekt doby (moim zdaniem nawet baaardzo dobry) jak większośc ze "stajni" MEKO, a wysyłanie Gawronów na Atlantyk, lub północną część Morza Północnego (STAVANFORLANT) to chyba nieporozumienie. To tylko korweta. Dla wypełniania zobowiązań NATO musimy mieć fregaty (co najmniej dwie). Gawrony na Bałtyk w pełnej opcji uzbrojenia i wyposażenia sa wręcz idealne. I wtakim przypadku hangar dla śmigłowca to tylko zbędny dodatek. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: OHP - plusy? 22.01.06, 23:37 cossack napisał: > Projekt doby (moim zdaniem nawet baaardzo dobry) Dobry. OK. Pod warunkiem, że z wyposażeniem sugerowanym na początku całej jego historii. > jak większośc ze "stajni" > MEKO, a wysyłanie Gawronów na Atlantyk, lub północną część Morza Północnego > (STAVANFORLANT) to chyba nieporozumienie. To tylko korweta. Nie popadajmy w przesadę, lecz... > Dla wypełniania > zobowiązań NATO musimy mieć fregaty (co najmniej dwie). ...faktycznie wskazane były by tu niewątpliwie fregaty. Tyle, że to akurat należy wytłumaczyć decydentom (i to raczej nie z MW;-). Dla zapewnienia ciągłości służby właściwie powinny być raczej 3... Póki co to te dwa Gawrony są jedną z rozpatrywanych opcji. Gawrony na Bałtyk w > pełnej opcji uzbrojenia i wyposażenia sa wręcz idealne. To jeszcze zależy od tego jaki dany kraj ma koncept na MW;-) >I wtakim przypadku > hangar dla śmigłowca to tylko zbędny dodatek. Zakładając, że nie opuszcza Bałtyku to można dyskutować i o ich wielkości;-).Ale zakładając możliwość scenariusza jak powyżej (Gawron zamiast OHP) jednak należało by uwzględnić hangar (choćby teleskopowy, czy możliwość stałego bazowania bezpilotowca) Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: OHP - plusy? 22.01.06, 23:47 Najbardziej "śmieszą" mnie te zabawy wojskowych "planistów" z okrajaniem uzbrojenia Gawrona. Za rok projekt będzie zakładał jakiegoś WKM`a i może z jednego "Wróbla" :) Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: OHP - plusy? 23.01.06, 00:00 Nie, no.. Wróbla to nie, zdjęli AK-630 z "Warszawy" ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: OHP - plusy? 23.01.06, 00:01 Wot. Skleroza. Dzięki za przypomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: nowe krivaki 19.01.06, 11:39 Wydaje mi się, że jest to podyktowane wolnym postępem prac przy jednostkach typu shivalik. Poza tym trudno raczej stwierdzić, że nowe okręty bazują na radzieckim krivaku. Z pierwotnego krivaka pozostało tylko rozplanowanie wewnętrzne kadłuba (siłownia), oraz hydrodynamiczny układ podwodnej części kadłuba. Cała reszta ma z krivakiem niewiela wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: nowe krivaki 20.01.06, 04:32 > radzieckim krivaku. Z pierwotnego krivaka pozostało tylko rozplanowanie > wewnętrzne kadłuba (siłownia), oraz hydrodynamiczny układ podwodnej części > kadłuba. Cała reszta ma z krivakiem niewiela wspólnego. Zgadza sie. Jednak pochodza od krivaka, dlatego uzylem tej nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś