Dodaj do ulubionych

nowe krivaki

19.01.06, 04:50
www.indiadaily.com/editorial/6408.asp
Ciekawe ze hindusi buduja wlasne fregatu shivalik, zblizone do talwarow, a
mimo to dalej zamawiaja okrety w stoczniach zdradzieckich.
Obserwuj wątek
    • marek_ogarek Re: nowe krivaki 19.01.06, 04:55
      A swoja droga, to hindusi mni erozczrowua. Jednak ostatnio budowane chinskie
      jednostki nawodne wydaja sie miec znacznie wieksze mozliwosci. A hindusi bazuja
      na rosyjskich i brytyjskich konstrukcjach z lat 60-tych.
      • marek_boa Re: nowe krivaki 19.01.06, 20:04
        No to dobrze ,że nie czytają tego forum Marku!:) Po Twoim stwierdzeniu mógł by
        nastąpic "wysyp" samobójstw w Indiach!!!:):):)
        -Pozdrawiam!:)
        • marek_ogarek Re: nowe krivaki 20.01.06, 04:39
          O kolega szuka znowu zaczepki. No to dobra. Porownujemy Talwary z OHPami. Moim
          zdaniem zwalcznie okretow nawodnych na kozysc talwara. Obrona plot sredniego
          zasiegu na kozysc OHPa, bliskiego zasiegu na kozysc Talwara. Zwalczanie okretow
          podwadnych na korzysc OHPa. Tak wiec Talwar, ktroy powstal 25 lat po OHP nie
          przedstawia wcale wiekszej wartosci bojowej. Co wiecej kosztuje ponad 300mln$ a
          OHP USA rozdaje za free. Co prawda tylko znajomym, ale zawsze ;)
          • cossack Re: nowe krivaki 20.01.06, 10:03
            Jedyne z czym się mogę zgodzić to zwalczanie okrętów podwodnych wypada lepiej
            dla OHP (i to tylko wyposażonego w LAMPS III). Zwalczanie celów powietrznych na
            średnim dystansie ewidentnie na korzyść Talwara (Sztil + Ka 31).
            • marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 02:41
              > Jedyne z czym się mogę zgodzić to zwalczanie okrętów podwodnych wypada lepiej
              > dla OHP (i to tylko wyposażonego w LAMPS III). Zwalczanie celów powietrznych
              na
              >
              > średnim dystansie ewidentnie na korzyść Talwara (Sztil + Ka 31).

OHP zabiera 2 smiglowce pop. Juz samo to daje mu przewage nad trishulem. Jesli
              chodzi o zwalczenie celow powietrznych na srednich dystansach to po pierwsze
              parametry sztila podawane przez rosjan i ich wielbicieli, ja kazdego
              rosyjskiego sprzetu, mozna swobodnie podzielic przez dwa. Nie wierze np. w
              efektywny zasieg 50 km. Po drugie trishul ma 24 pociski, OHP do 36. Ka-31 jesli
              jest zaokretowany to oznacza ze nie ma smiglowca pop. A to juz dramatyczny
              spadek mozliwosci zwalczania okretow podwodnych.
              • cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 11:02
                Postaraj się czytać ze zrozumieniem. Napisałem, że obrona pop jest lepsza na
                OHP. Twoja wiara, lub niewiara w możliwości jakiegokolwiek uzbrojenia to twoja
                sprawa. Ktoś mógłby napisać, że nie wierzy w możliwości "Standarda". Myślałem,
                że dyskusja będzie na argumenty, nie na pieniactwo, ale cóz widzę, że
                prawdziwych shiplover`ów jest tu jak na lekarstwo.
                • marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 16:51
                  Tak sie sklada ze zasiegi standardow wszystkich wersji sa dobrze znane i
                  potwierdzane przez rozne zrodla, takze w praktyce. Jesli chodzi o rosyjskie
                  systemy morskie a sztila w szczegolnosci to co zrodla to inne dane. Do tego
                  ilosc uzytkownikow jast bardzo mala wiec dane nie sa zweryfikowane i watpie
                  czy sa bliskie prawdy. Jest to raczej czysty marketing. Cos takiego jak
                  spalnie w samochodzie ktore podaje producent. Nie do osiagniecia w praktyce.
                  Oczywiscie ze Talwary maja nowoczesniejsze wyposazenie elektroniczne. 25 lat w
                  elektronice to szmat czasu. Mimo wszystko jesli wezmiesz takiego OHP i Triszula
                  i porownasz mozliwosci to OHP wcale nie wypada tak slabo. W niektorych
                  aspektach jest nawet lepszy.
                  • cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:00
                    Widzę, że inaczej się nie da. W jakich aspektach (liczba mnoga), poza ZOP.
                    Argumenty proszę.
                    • marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:49
                      liczba zabieranych rakiet, dwa smiglowce.
                      • cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 21:09
                        Przeczytaj proszę powoli co napisałem :"W jakich aspektach (liczba mnoga), poza
                        ZOP. " Kamany i SH 60 na OHP służą tylko do zadań ZOP!! Jeżeli wartość bojową
                        współczesnego okrętu wojennego oceniasz po liczbie zabieranych rakiet to się
                        poddaję. A swoją drogą w myśl twojego rozumowania to Arleigh Burke Flight I to
                        bida bo nie ma w ogóle śmigłowca.
                        • marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 23:19
                          > Przeczytaj proszę powoli co napisałem :"W jakich aspektach (liczba mnoga),
                          poza
                          >
                          > ZOP. " Kamany i SH 60 na OHP służą tylko do zadań ZOP!! Jeżeli wartość bojową
                          > współczesnego okrętu wojennego oceniasz po liczbie zabieranych rakiet to się
                          > poddaję. A swoją drogą w myśl twojego rozumowania to Arleigh Burke Flight I
                          to
                          > bida bo nie ma w ogóle śmigłowca.

No wiec podalem ci dwa aspekty. żwalcanie op + wieksza ilosc rakiet plot
                          sredniego zasiegu. Czy 2 to nie jest liczba mnoga ? Pewnie ze o wartosci
                          bojowej nie swiadczy tylko ilosc pociskow, ale ilosc pociskow stanowi istotny
                          jej element.

burki mialy plywac w eskorcie lotniskowcow, wiec swiadomie zrezygnowano z
                          hangaru. Zreszta dosc szybko zrozumiano ze byl to blad
                  • marek1305 Re: nowe krivaki 21.01.06, 22:05
                    >Cos takiego jak
                    spalnie w samochodzie ktore podaje producent. Nie do osiagniecia w praktyce<
                    Mój samochód pali mniej niż podaje producent !I co Ty na to ?
                    • marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 22:20
                      no to gratuluje. moj pali wiecej. ale i tak bym sie nie zamienil ;)
                      • marek1305 Re: nowe krivaki 23.01.06, 22:32
                        Ja też nie.
          • marek_boa Re: nowe krivaki 20.01.06, 12:27
            Marku odróżniaj szukanie "zaczepki" od żartów bo wyjdziesz na strasznego
            ponuraka!:) A z ponurakiem to żadna dyskusja! A wracając do słowa "DARMO" to
            jak dotąd MW wydała na części zamienne do OHP Pułaski grubo ponad 30 mln
            zielonych!Samo szkolenie załogi kosztowało ponad milion dolarów!!! Po za tym
            fregaty są w najstarszej wersji jaka mogla byc! Turcy też dostali OHP-y ale
            zmodernizowane!Nawet kompletu uzbrojenia do tych fregat nie mamy to o czym
            wogóle pisac? Co do planów to już planuje się w Polskiej MW WYCOFANIE OHP na
            lata 2014-2015! Więc chyba nie ma oczym wcale pisac!:)
            -Pozdrawiam!
            • cossack Re: nowe krivaki 20.01.06, 12:44
              Ehh. Pewnie nie zostaną wycofane, przecież okręty US Navy są niezatapialne
              zdaniem co niektórych (jak lotniskowce typu Nimitz - z innego wątku).
              • marek_boa Re: nowe krivaki 20.01.06, 12:59
                W listopadowo-grodniowym numerze MSiO jest już wyszczególnione wycofywanie
                wszelkich sprzętów pływających Polskiej MW do 2020 roku! OHP-y mają zostac
                wycofane: "Pułaski" w 2014 a "Kościuszko" w 2015-tym! ORP Kaszub w 2016-
                stym,Kobbeny od 2012 do 2015-go! Wedlug planów nasza MW w roku 2020-stym ma
                posiadac w służbie 1 op ORP Orzeł,3 okręty rakietowe Projektu 660M,5 trałowców
                Projektu 207M/MD,5 okrętów transportowo-minowych Projektu 767 i okręt
                dowodzenia i wsparcia ORP Kontradmirał X.Czernicki,2 okręty hydrograficzne ORP
                Heweliusz i ORP Arctowski,zbiornikowiec ORP Bałtyk! I trochę drobnicy! I to
                tyli! Na temat Gawronow ani słowa! Jednym słowem będzie bida aż piszczy!
                -Pozdrawiam!
                • michalgajzler Re: nowe krivaki 20.01.06, 13:38
                  Mała uwaga - przytoczony przez Ciebie fragment to wizja najczarniejsza,
                  zakładająca że w skład MW nie wejdzie żaden nowy/"nowy" okręt. Tekst w MSiO
                  zawiera jeszcze kilka innych wariantów - optymistycznych i pośrednich. W nich
                  jak najbardziej mowa o nowych okrętach różnych klas, tak jak i o nieszczęsnych
                  Gawronach.
                  • cossack Re: nowe krivaki 20.01.06, 15:03
                    Oby nie spełnił się ten najczarniejszy wariant. Swoją drogą wariant
                    optymistyczny też nie powala na kolana. Niestety.
                    • michalgajzler Re: nowe krivaki 20.01.06, 16:26
                      cossack napisał:

> Oby nie spełnił się ten najczarniejszy wariant.

Zakładam, że jednak decydenci nie kwalifikują się na Aleksandrowską. Choć
                      chwilami zaczynam mieć wątpliwości...

>Swoją drogą wariant
                      > optymistyczny też nie powala na kolana. Niestety.

Który wariant? Ten z 4 fregatami i 7 Gawronami 4 nowe OP?;-))) Na kolana,
                      owszem, nie powala, ale ten mniej więcej realistyczny (czyli 2 Gawrony, 7
                      Kormoranów 2 nowe OP itd.)
                      • cossack Re: nowe krivaki 20.01.06, 17:04
                        Ten z 4 fregatami traktuję jako SF (niestety).Pisałem o tym bardziej "realnym".
                • marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 02:49
                  Siejesz demagogie jak zwykle.
            • marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 02:46
              Uwazasz ze ja ktos daje ci cos za darmo, to jeszcze powinien ci to naprawiac i
              utrzymywac ? Takie zadania wobec amerykanow to bylaby czysta bezczelnosc. Poza
              tym 30 milionow to ni 300. Nierawdaz ? A wartosc bojowa jednego nie odbiega tak
              bardzo od drugiego. A w dzialniach pop to nawet OHP wypada lepiej.
              W 2015 te okrety beda mialy 35 lat. Wiec chyba pora je wycofac. Co w tym
              dziwnego ?
              • cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 11:10
                Wydawało mi się, że ustaliliśmy, że w zakresie uzbrojenia we wszystkich
                kategoriach przewagę ma Talwar (z wyjątkiem POP). Na wartość bojową okrętu
                kolosalne znaczenie ma jeszcze elektronika. Chyba nie osłabisz nas do końca
                twierdząc, że dwuwspółrzedny radar OHP jest lepszy od trójwspółrzędnego
                (Talwar). No chyba, że jak zwykle użyjesz "argumentu" , że jest lepszy bo jest
                made in USA. Czy jesteś aż takim laikiem? Poza tym miało być o
                nowych "Shivalik`ach" i "Talwar`ach", a znów jest A vs B.
              • marek_boa Re: nowe krivaki 21.01.06, 13:29
                No więc dałem przykład przekazania OHP Turcji! Przed przekazaniem zostały
                wyremontowane i zmodernizowane!
                -Pozdrawiam!
                • cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 14:16
                  Nie wiem o jakich modernizacjach piszesz. Jeśli o projekcie Genesis to ma wejść
                  na wszystkich tureckich OHP dopiero w 2008. Dla mnie dużo do myślenia daje mi
                  fakt, że Turcy zamiast dodatkowych OHP wcielili do swojej floty holenderskie
                  fregaty. Również Rumunia wolała zakupić niż dostać za "darmo" typ 22 batch 2.
                  Opowiastki, że 20 kilku letnie okręty mają jakąś większą wartośc bojową i
                  potencjał modernizacyjny uważam za żart.
                  • marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 16:01
                    > Nie wiem o jakich modernizacjach piszesz. Jeśli o projekcie Genesis to ma
                    wejść
                    >
                    > na wszystkich tureckich OHP dopiero w 2008. Dla mnie dużo do myślenia daje mi
                    > fakt, że Turcy zamiast dodatkowych OHP wcielili do swojej floty holenderskie
                    > fregaty. Również Rumunia wolała zakupić niż dostać za "darmo" typ 22 batch 2.

Nie jestem pewien czy turcy i rumuni mogliby realnie liczyc na wiecej OHPow.

> Opowiastki, że 20 kilku letnie okręty mają jakąś większą wartośc bojową i
                    > potencjał modernizacyjny uważam za żart.

A co ty nie powiesz ? Ticonderogi tez maja juz pod 20 lat, pierwsze nimitze sa
                    nawet sarsze. Dotyczt to rowniez Los Angeles czy brytyjskich niszczycieli typu
                    42. Fregaty typu 22 tez nie sa duzo mlodsze. W rosyjskiej flocie 20 lat to
                    mlodzik.
                    • cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:09
                      Jednak jesteś albo totalnym laikiem, albo fanatykiem US (nie fanem militariów
                      US w szczególności nie myl tych pojęć proszę). Właśnie pierwsze Ticonderoga są
                      wycofywane ze służby.Lotniskowca nie buduje się na 20 letnią służbę. W żadnej
                      flocie. O nieopłacalności modernuizacji OHP dla US Navy świadczy fakt, że
                      poszczególne okręty tego typu odwiedzające stocznie na okresowe remonty są
                      pozbawiane wyrzutni Harpoon\Standard. Atomowych OP też nie buduje się na 10, 15
                      lat. Jeśli masz kasę na ich utrzymanie (nie ma jej Rosja). Chyba jednak laik....
                      • marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:42
                        Po pierwsze to ty napisales uogolniajac ze dwudziesto kilkuletni okret mam mala
                        wartosc bojowa i nie nadaje sie do modernizacji. Wiec jesli ktos tu jest
                        laikiem to tylko ty.

> Jednak jesteś albo totalnym laikiem, albo fanatykiem US (nie fanem militariów
                        > US w szczególności nie myl tych pojęć proszę). Właśnie pierwsze Ticonderoga

> wycofywane ze służby.

Owszem sa. Nie zmienia to jednak faktu ze sa to nadal okrety o poteznej
                        wartosci bojowej. Wiekszej niz wiekszosc okretow plywajacych we flotach nawet
                        innych bogatych panstw swiata. Tajwan bedzie uzytkowal jeszcze starsze kiddy.
                        OHP sa uzywane przez np. taka hiszpanie i wcale nie mysli sie o ich szybkim
                        wycofaniu.

Lotniskowca nie buduje się na 20 letnią służbę. W żadnej
                        > flocie. O nieopłacalności modernuizacji OHP dla US Navy świadczy fakt, że
                        > poszczególne okręty tego typu odwiedzające stocznie na okresowe remonty są
                        > pozbawiane wyrzutni Harpoon\Standard.

USN przesiadla sie na AEGISy i OHPy nie sa juz potrzebne w dobie redukcji
                        uzbrojenia. Poza tym wkrotce wejda LCSy i DDXy.

Atomowych OP też nie buduje się na 10, 15
                        >

Zadnych okretow nie buduje sie na 10-15 lat. Czas zycia fregaty jest zblizony
                        do atomowego OP.

> lat. Jeśli masz kasę na ich utrzymanie (nie ma jej Rosja).

Rosja produkuje np sovromennye dla chin. Te niszczyciele wciaz maja pewna
                        wartosc, mimo ze koncepcja ma juz przawie 30 lat.
                        • cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 20:29
                          Niczego nie uogólniałem. Rozmawialiśmy cały czas o fregatach (to nie moja wina,
                          że jak Ci brak argumentów, to przeskakujesz na inne tematy).Nie twierdziłem, że
                          Ticonderogi to kiepskie okręty !! Znów przekręcasz. Tajwan będzie użytkował
                          Kiddy, ponieważ USA nie zgodziło sie na sprzedaż Tajwanowi Arleigh Burk`ów.
                          Poza tym Sovreminn`e, budowane obecnie to okręty NOWE (nie nowoczesne). Co do
                          LCS`ów to są tylko na papierze (i to w kilku koncepcjach) co świadczy o niezbyt
                          szybkiej ich budowie.
                          • michalgajzler Re: nowe krivaki 23.01.06, 00:15
                            cossack napisał:
                            > Co do
                            > LCS`ów to są tylko na papierze (i to w kilku koncepcjach) co świadczy o niezbyt
                            >
                            > szybkiej ich budowie.

Bez przesady. Koncepty są dwa. Poza tym budowa pierwszych jednostek rozpoczęta,
                            a postępy też stosunkowo szybkie (toż to nie "liberciaki";-). Pierwszy Lockheeda
                            pojawi się w lutym 2007 (budowa drugiego ma zostać rozpoczęta w jakoś połowie
                            tego roku). Budowę LCS od GD właśnie rozpoczęto (koniec - 2008).

• cossack Re: nowe krivaki 23.01.06, 00:19
                              Sprawdziłem. Masz rację. Zwracam honor. Mam tylko nadzieję, że projekt nie
                              będzie okrojony jak kilka innych (F35,F22). Pewnie nie pojawią sie w takiej
                              ilości jak okręty adm. Zumwalta (OHP).
                            • cossack Re: nowe krivaki 23.01.06, 00:22
                              Strasznie rozbiegł nam się ten watek. A miało być o Shivalikach i Talwarach.
                              Może w nowym wątku lepiej wypali.
                              • michalgajzler Re: nowe krivaki 23.01.06, 00:38
                                cossack napisał:

> Strasznie rozbiegł nam się ten watek. A miało być o Shivalikach i Talwarach.
                                > Może w nowym wątku lepiej wypali.

Strasznie? Eee tam. Tu już bywały wątki rozpoczynające się od niedoszłych
                                zakupów tow. Chaveza, przechodzące w fazę relacjonowania starań FACh o
                                holenderskie F-16AM/BM, z pobocznymi rozważaniami dotyczącymi Hayeka i Misesa
                                oraz kilku innych rzeczy;-). Nie jest źle - wątek zasadniczo trzyma się wody;-).
                                • cossack Re: nowe krivaki 23.01.06, 00:59
                                  Czytałem kiedyś stare wątki. Fakt potrafili się co niektórzy "rozjechać". A na
                                  końcu jak zwykle A vs B.
                • marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 16:09
                  Wypominanie komus, kto ci cos daje ze komus innemu dl wiecej, jest juz szczytem
                  braku kultury i dobrego wychowania. Poza tym moze amerykanie stwierdzili ze na
                  baltyku flota NATO i tak jest kilka razy silniejsza od rosyjskiej a na morzu
                  czarnym to juz nie ma tak duzej przewagi.
                  • cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:13
                    marek_ogarek napisał:

> Wypominanie komus, kto ci cos daje ze komus innemu dl wiecej, jest juz
                    szczytem
                    >
                    > braku kultury i dobrego wychowania. Poza tym moze amerykanie stwierdzili ze
                    na
                    > baltyku flota NATO i tak jest kilka razy silniejsza od rosyjskiej a na morzu
                    > czarnym to juz nie ma tak duzej przewagi.
                    Wypisujesz androny. Nikt nikomu niczego nie wypomina. Uważam tylko, że dla
                    naszej MW były lepsze alternatywy niż OHP. Rumunia bogata nie jest, a wolała za
                    swoje 22 zapłacić niż dostać OHP za darmo.
                    • marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:45
                      Jakiej alternatywy by nie wybrano to zawsze znalazlby sie ktos niezadowolony.
                      Poza tym pozory sa inne niz praktyka. Z pozoru gawrony tez wydawaly sie dobrym
                      rozwiazaniem. W praktyce to szkoda ze wogole wzieto sie za ten projekt.
                      • cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 20:40
                        Jestem tym niezadowolonym. Ale to tylko moje skromne zdanie. Cały czas uważam,
                        że były lepsze alternatywy. Co do Gawrona projekt bardzo fajny (moim zdaniem
                        ten pierwotny z RBS i ESSM). Niestety, trzeba mierzyć siły na zamiary.
                    • marek_ogarek Re: nowe krivaki 21.01.06, 17:46
                      Nie wiem tez zeby typ-22 byl w czymkolwiek lepszy od OHP. Chyba ze chodzi o
                      stan techniczny. Ale to juz sprawa poszczegolnych jednostek a nie calej klasy.
                      • cossack Re: nowe krivaki 21.01.06, 20:49
                        Tu nie będę polemizował, bo wiecej "za" jest po stronie OHP. Natomiast stan
                        techniczny 22, a co za tym idzie koszty utrzymania, czas jaki jeszcze mogą
                        spędzić te okręty w służbie jest po stronie 22.
            • adam_al OHP - plusy? 21.01.06, 22:19
              Pozwolę sobie zająć miejsce po drugie stronie barykady. Wszyscy wieszają na OHP
              psy, ale są to okręty które i tak przedstawiają największą wartość bojową w
              naszej MW (i dzięki ich posiadaniu możemy wypełniać swoje zobowiązania w ramach
              NATO).
              Na pokładzie OHP mamy m.in.: jedyny nowoczesny w naszej MW pocisk w-w (no może
              2 lub 3 :-)), najnowocześniejszy w Polsce system p.lot, pokładowe śmigłowce
              ZOP. Oczywiście jest to podsumowanie ironiczne - nie świadczące o nowoczesności
              OHP lecz o poziomie całej reszty, a i ilości uzbrojenia na pokładach są
              labolatoryjne.

Ja też bym k.... chciał, aby 10 Gawronów, 4 U212 i 4 fregaty (europejski
              rodowód, cechy stealth, jest w czym wybrać) + rodzimy porządny niszczyciel min
              w liczbie wystarczającej strzegły naszego akwenu, ale ..................
              Jak już popełniliśmy OHP to może skompletujmy jednostkę ognia (to apel) - ale,
              ale w planach na 2006 jest zakup pocisków STANDARD w liczbie nieznanej. Co do
              kosztów - bez przesady, utrzymanie 2 szt. OHP kosztuje mniej niż 1 niszczyciela
              Warszawy.

Po raz kolejny zadam pytanie (retoryczne): mamy przecież niezły kawałek granicy
              morskiej, dlaczego ten rodzaj sił zbrojnych był i jest traktowany po
              macoszemu???? Przecież Gawron to porażka. Nie sam projekt rzecz jasna, co sposób
              jego realizacji. Nie stać nas na takie trwonienie pieniędzy.

Pozdrawiam
              A.L.
              • cossack Re: OHP - plusy? 21.01.06, 22:52
                Sądzę, ze skompletowanie jednostki ognia dla jednego OHP będzie megaproblemem,
                a gdzie drugi?. A na deser - RBS-y dla "Żeglarków" Czarno to widzę. Puste
                stelaże.
                • marek_ogarek Re: OHP - plusy? 21.01.06, 23:05
                  czy czarnowidztwo to szanownego kolegi specjalnosc ?
              • michalgajzler Re: OHP - plusy? 22.01.06, 19:58
                adam_al napisał:

> Po raz kolejny zadam pytanie (retoryczne): mamy przecież niezły kawałek granicy
                >
                > morskiej, dlaczego ten rodzaj sił zbrojnych był i jest traktowany po
                > macoszemu????

Kawałek granicy to raz. Dwa, zoobowiązaliśmy się do pewnych rzeczy i wypada
                zobowiązania wypełnić, a jak widać na przykładzie tego ile czasu zajęły decyzje
                związane z RBSami mogą być z tym problemy... (ale skoro dla pewnego decydenta
                bardezo istotnym problem są nakrycia głowy pewnych jednostek...;-))
                A przy okazji OHPów:
                www.mw.mil.pl/index.php?vhost=www&akcja=news&id=17381&limes=
                >Przecież Gawron to porażka. Nie sam projekt rzecz jasna, co sposó
                > b
                > jego realizacji.
                Co do samego projektu można również podyskutować. Gdyby Gawronom pryszło
                wypełniać zadania przeznaczone obecnie dla OHPów to np. brak hangaru jest
                cokolwiek dyskusyjnym rozwiązaniem...

>Nie stać nas na takie trwonienie pieniędzy.
                Ano...
                Pozdr.
                • cossack Re: OHP - plusy? 22.01.06, 23:10
                  Projekt doby (moim zdaniem nawet baaardzo dobry) jak większośc ze "stajni"
                  MEKO, a wysyłanie Gawronów na Atlantyk, lub północną część Morza Północnego
                  (STAVANFORLANT) to chyba nieporozumienie. To tylko korweta. Dla wypełniania
                  zobowiązań NATO musimy mieć fregaty (co najmniej dwie). Gawrony na Bałtyk w
                  pełnej opcji uzbrojenia i wyposażenia sa wręcz idealne. I wtakim przypadku
                  hangar dla śmigłowca to tylko zbędny dodatek.
                  • michalgajzler Re: OHP - plusy? 22.01.06, 23:37
                    cossack napisał:

> Projekt doby (moim zdaniem nawet baaardzo dobry)

Dobry. OK. Pod warunkiem, że z wyposażeniem sugerowanym na początku całej jego
                    historii.

> jak większośc ze "stajni"
                    > MEKO, a wysyłanie Gawronów na Atlantyk, lub północną część Morza Północnego
                    > (STAVANFORLANT) to chyba nieporozumienie. To tylko korweta.

Nie popadajmy w przesadę, lecz...

> Dla wypełniania
                    > zobowiązań NATO musimy mieć fregaty (co najmniej dwie).

...faktycznie wskazane były by tu niewątpliwie fregaty. Tyle, że to akurat
                    należy wytłumaczyć decydentom (i to raczej nie z MW;-). Dla zapewnienia
                    ciągłości służby właściwie powinny być raczej 3... Póki co to te dwa Gawrony są
                    jedną z rozpatrywanych opcji.

Gawrony na Bałtyk w
                    > pełnej opcji uzbrojenia i wyposażenia sa wręcz idealne.

To jeszcze zależy od tego jaki dany kraj ma koncept na MW;-)

>I wtakim przypadku
                    > hangar dla śmigłowca to tylko zbędny dodatek.

Zakładając, że nie opuszcza Bałtyku to można dyskutować i o ich wielkości;-).Ale
                    zakładając możliwość scenariusza jak powyżej (Gawron zamiast OHP) jednak
                    należało by uwzględnić hangar (choćby teleskopowy, czy możliwość stałego
                    bazowania bezpilotowca)
                    • cossack Re: OHP - plusy? 22.01.06, 23:47
                      Najbardziej "śmieszą" mnie te zabawy wojskowych "planistów" z okrajaniem
                      uzbrojenia Gawrona. Za rok projekt będzie zakładał jakiegoś WKM`a i może z
                      jednego "Wróbla" :)
                      • michalgajzler Re: OHP - plusy? 23.01.06, 00:00
                        Nie, no.. Wróbla to nie, zdjęli AK-630 z "Warszawy" ;-))
                        • cossack Re: OHP - plusy? 23.01.06, 00:01
                          Wot. Skleroza. Dzięki za przypomnienie.
    • cossack Re: nowe krivaki 19.01.06, 11:39
      Wydaje mi się, że jest to podyktowane wolnym postępem prac przy jednostkach
      typu shivalik. Poza tym trudno raczej stwierdzić, że nowe okręty bazują na
      radzieckim krivaku. Z pierwotnego krivaka pozostało tylko rozplanowanie
      wewnętrzne kadłuba (siłownia), oraz hydrodynamiczny układ podwodnej części
      kadłuba. Cała reszta ma z krivakiem niewiela wspólnego.
      • marek_ogarek Re: nowe krivaki 20.01.06, 04:32
        > radzieckim krivaku. Z pierwotnego krivaka pozostało tylko rozplanowanie
        > wewnętrzne kadłuba (siłownia), oraz hydrodynamiczny układ podwodnej części
        > kadłuba. Cała reszta ma z krivakiem niewiela wspólnego.

Zgadza sie. Jednak pochodza od krivaka, dlatego uzylem tej nazwy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka